Ανασκόπηση εβδομάδας #97

0
1315

ΓΕΕΘΑ

Από 8 έως 20 Σεπτεμβρίου 2018, πραγματοποιήθηκε στην Αίγυπτο, η πολυεθνική διακλαδική άσκηση “BRIGHT STAR 18”. Στην άσκηση συμμετείχε προσωπικό και μέσα Ενόπλων Δυνάμεων από Ελλάδα, Αίγυπτο, ΗΠΑ, Ιορδανία και Σαουδική Αραβία, υπό το συντονισμό των Αιγυπτιακών Ενόπλων Δυνάμεων και της US Central Command. Το σενάριο της άσκησης προέβλεπε τη διεξαγωγή διακλαδικών εκπαιδευτικών αντικειμένων, στο πλαίσιο ενίσχυσης της διεθνούς στρατιωτικής συνεργασίας. Η Ελλάδα συμμετείχε στην άσκηση με 1 Φρεγάτα (με οργανικό ελικόπτερο), 1 ομάδα από την Διοίκηση Υποβρυχίων Καταστροφών, 4 A/Φ F-16, 3 Επιθετικά ελικόπτερα ΑΗ-64 (Apache), προσωπικό υποστήριξης και επιτελείς.

Την Τετάρτη 19 Σεπτεμβρίου 2018, ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ, Ναύαρχος Ευάγγελος Αποστολάκης ΠΝ, στο πλαίσιο επίσκεψης στην Κροατία, μετέβη στο Γενικό Επιτελείο Ενόπλων Δυνάμεων όπου συναντήθηκε με τον ομόλογό του, General Mirko Šundov. Κατά τις διμερείς επαφές, συζητήθηκε το διεθνές περιβάλλον ασφαλείας, με έμφαση στην περιοχή των Βαλκανίων και της Ανατολικής Μεσογείου. Συζητήθηκε επίσης, η υφιστάμενη συνεργασία των Ενόπλων Δυνάμεων (ΕΔ) των δύο χωρών καθώς και η προοπτική ενίσχυσης της, τόσο σε διμερές όσο και σε ευρωατλαντικό επίπεδο. Στο πλαίσιο αυτό, ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ απηύθυνε πρόσκληση συμμετοχής της Κροατικής Πολεμικής Αεροπορίας (ΠΑ) στην πολυεθνική άσκηση “ΗΝΙΟΧΟΣ” αλλά και συνεκπαιδεύσεις σε ασκήσεις έρευνας και διάσωσης.

Στρατός Ξηράς

Στις 20 Σεπτεμβρίου και περί ώρα 09:30, εκπαιδευτικό ελικόπτερο NH-300C, της Σχολής Αεροπορίας Στρατού (ΣΑΣ), κατά τη διάρκεια εκπαιδευτικής πτήσης, εκτέλεσε με ασφάλεια αναγκαστική προσγείωση, στον κύκλο του αεροδρομίου της Αλεξάνδρειας Ημαθίας. Και οι δύο χειριστές είναι καλά στην υγεία τους, ενώ για τα αίτια της αναγκαστικής προσγείωσης έχει διαταχθεί έρευνα από το Γενικό Επιτελείο Στρατού.

Την Τρίτη 18 Σεπτεμβρίου 2018, ο Διοικητής της Ανώτατης Στρατιωτικής Διοίκησης Εσωτερικού και Νήσων (ΑΣΔΕΝ «ΑΙΓΕΑΣ»), Αντιστράτηγος Νικόλαος Μανωλάκος, πραγματοποίησε επίσκεψη στην περιοχή ευθύνης της 98 Ανώτερης Διοίκησης Ταγμάτων Εθνοφυλακής (98 ΑΔΤΕ «ΑΡΧΙΠΕΛΑΓΟΥΣ»), στη νήσο Λέσβο. Ο Διοικητής της ΑΣΔΕΝ, αρχικά επισκέφθηκε την έδρα του Στρατηγείου, όπου πραγματοποίησε ομιλία στο προσωπικό του Επιτελείου και στις Διοικήσεις των Μονάδων – Ανεξάρτητων Υπομονάδων του Σχηματισμού. Στη συνέχεια, μετέβη:
– Στο 221 Τάγμα Εθνοφυλακής (221 ΤΕ), το οποίο λειτουργεί ως Σημείο Υποδοχής Οπλιτών (ΣΥΠΟ) και παρακολούθησε μέρος της διαδικασίας κατάταξης Οπλιτών Θητείας της 2018 Ε΄ ΕΣΣΟ.
– Στην έδρα της Β’ Επιλαρχίας Αναγνώρισης Εθνοφυλακής (Β΄ ΕΑΝΕΘ), όπου παρακολούθησε επίδειξη συντήρησης υλικού και μέσων.
– Στο 265 Τάγμα Εθνοφυλακής (265 ΤΕ), όπου παρακολούθησε εκπαιδευτική δραστηριότητα.

Πολεμικό Ναυτικό

Tην Κυριακή 16 Σεπτεμβρίου το Υποβρύχιο ΚΑΤΣΩΝΗΣ και η Πυραυλάκατος ΣΤΑΡΑΚΗΣ κατέπλευσαν στη νήσο Σκιάθο, για τις εκδηλώσεις μνήμης της 75ης Επετείου από τη Βύθιση του Υποβρυχίου ΚΑΤΣΩΝΗΣ. Στις εν λόγω εκδηλώσεις παρέστη ως εκπρόσωπος του Αρχηγού ΓΕΝ Αντιναυάρχου Νικολάου Τσούνη ΠΝ ο Γενικός Επιθεωρητής Ναυτικού Υποναύαρχος Γεώργιος Μπαμπλένης ΠΝ ο οποίος κατέθεσε στεφάνι στο μνημείο πεσόντων. Εν συνεχεία πραγματοποιήθηκε ρίψη στεφάνου στο σημείο βύθισης του υποβρυχίου.

Υπενθυμίζεται ότι την 14η Σεπτεμβρίου 1943 το Υ/Β ΚΑΤΣΩΝΗΣ με Κυβερνήτη τον Αντιπλοίαρχο Βασίλειο Λάσκο, ενεπλάκη με γερμανικό σκάφος καταδιωκτικό υποβρυχίων, κατά την διάρκεια αναζητήσεως εχθρικής νηοπομπής. Μετά από δίωρη καταδίωξη το Υ/Β επλήγη σοβαρά από βόμβες βάθους και αναδύθηκε. Αντί της παράδοσης αποφασίστηκε η συνέχιση του άνισου αγώνα εναντίον του γερμανικού σκάφους μέσω ενός μικρού πρωραίου πυροβόλου που διέθετε το ΚΑΤΣΩΝΗΣ. Μετά από σφοδρή ανταλλαγή πυρών εμβολίσθηκε το Υ/Β από το διώκτη του, με αποτέλεσμα να βυθιστεί βορείως της Σκιάθου, συμπαρασύροντας στον υγρό τάφο του τον Κυβερνήτη και 31 μέλη του πληρώματος.

Πολεμική Αεροπορία

Τις βραδινές ώρες της Δευτέρας 17 Σεπτεμβρίου 2018, ελικόπτερο Super Puma της Πολεμικής Αεροπορίας παρέλαβε 25χρονη Βελγίδα τραυματία από το ιστιοφόρο «Varidiana», που έπλεε στη νήσο Λέβιθα. Το πλήρωμα του ελικοπτέρου μετέφερε την τραυματία στη Χίο και στη συνέχεια μεταφέρθηκε, λόγω δυσμενών καιρικών συνθηκών, με αεροσκάφος C-27J στην 112 Πτέρυγα Μάχης, στην Αεροπορική Βάση Ελευσίνας, όπου και την παρέλαβε ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ.

Κύπρος

Χθες 22 Σεπτεμβρίου 2018, κυπριακό αλιευτικό που φέρει την ονομασία «Γεια σου καΐκι μου Άη Νικόλα» βρισκόταν μεταξύ Ακάμα και Κορμακίτη, όταν τουρκικό σκάφος το πλησίασε και μέλη του πληρώματος επέβησαν αυτού και το μετέφεραν στο κατεχόμενο Λιμάνι της Κερύνειας. Στο ψαροκάικο επέβαιναν πέντε Αιγύπτιοι ψαράδες, οι οποίοι και συνελήφθησαν. Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Πρόδρομος Προδρόμου έκανε λόγο για πρωτοφανές περιστατικό. Το «επαρχιακό δικαστήριο» Κερύνειας επέβαλε στους πέντε Αιγύπτιους ψαράδες τριήμερη κράτηση, με το αιτιολογικό ότι είχαν παραβιάσει τα «χωρικά ύδατα» του ψευδοκράτους, σε απόσταση 7,5 ναυτικών μιλίων από τον Κορμακίτη.

Στις 20 Σεπτεμβρίου 2018, ο Υπουργός Άμυνας της Κυπριακής Δημοκρατίας Σάββας Αγγελίδης ανακοίνωσε την υλοποίηση μέτρων για την αναβάθμιση του θεσμού της Εφεδρείας, τα οποία θα τεθούν σε ισχύ το 2019. Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις:

  • Καταργείται η 14ωρη πρόσκληση θερινής περιόδου
  • Καταργείται η 24ωρη πρόσκληση Α’ εξαμήνου
  • Καταργούνται οι ενδιάμεσες παρουσιάσεις εφέδρων αξιωματικών
  • Από 43 ώρες παρουσιάσεων μειώνονται σε 12.

Οι αλλαγές θα εφαρμοστούν αρχές του 2019 και σύμφωνα με τον ΥΠΑΜ θα εφαρμοστεί πλέον ο θεσμός του εθελοντή εφέδρου.

Στις 19 Σεπτεμβρίου υπογράφηκε από τον Κύπριο υπουργό Ενέργειας Γιώργο Λακκοτρύπη και τον Αιγύπτιο υπουργό Πετρελαίου Τάρεκ Ελ Μόλαη η διακρατική συμφωνία δημιουργίας υποθαλάσσιου αγωγού για τη μεταφορά κυπριακού φυσικού αερίου στην Αίγυπτο. Η συμφωνία που υπεγράφη στο Προεδρικό Μέγαρο της Λευκωσίας χαρακτηρίστηκε ορόσημο για την ανάπτυξη του φυσικού αερίου της Κύπρου και της Ανατολικής Μεσογείου, τόσο από τους δύο Υπουργούς όσο και από την Εκπρόσωπο της Γενικής Διεύθυνσης Ενέργειας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Anne-Charlotte Bournoville. Όπως ανέφερε στην ομιλία του κατά την τελετή ο κ. Λακκοτρύπης, η συμφωνία έχει ως στόχο να προωθήσει τη μεταφορά φυσικού αερίου από την Κύπρο στην Αίγυπτο, διασφαλίζοντας την έγκαιρη και ασφαλή ανάπτυξη, κατασκευή και λειτουργία απευθείας υποθαλάσσιου αγωγού δια μέσω των αντίστοιχων ΑΟΖ. Ο κ. Λακκοτρύπης εξέφρασε την πεποίθηση, ότι ο απευθείας υποθαλάσσιος αγωγός μεταφοράς φυσικού αερίου που θα διασχίζει τις ΑΟΖ της Κύπρου και της Αιγύπτου, θα είναι επωφελής για όλα τα εμπλεκόμενα μέρη. Εντέλει, μέσω επανεξαγωγών αερίου από το «Αφροδίτη» με τη μορφή LNG, ο αγωγός θα καταστήσει δυνατή τη μεταφορά στην ΕΕ των πρώτων ποσοτήτων φυσικού αερίου από την Ανατολική Μεσόγειο, συμβάλλοντας έτσι στην επιδιωκόμενη, από την Ένωση, ασφάλεια του ενεργειακού της εφοδιασμού και διαφοροποίηση των ενεργειακών της πηγών και διαδρομών.

Ανατολικός παρατηρητής

Εντάλματα σύλληψης εκδόθηκαν στις 21 Σεπτεμβρίου από την εισαγγελία της Άγκυρας κατά 110 στελεχών της τουρκικής πολεμικής αεροπορίας, λόγω υποψιών για σχέσεις με το δίκτυο Γκιουλέν (FETÖ). Η εξέλιξη αυτή προκάλεσε αίσθηση, διότι επικρατούσε η εντύπωση ότι ο κύκλος διώξεων με βάση κατηγορίες περί συμμετοχής στο δίκτυο Γκιουλέν είχε κλείσει. Στα διωκόμενα στελέχη της ΤΗΚ περιλαμβάνονται τρεις σμήναρχοι, δυο αντισμήναρχοι, έξι επισμηναγοί και τρεις σμηναγοί, ενώ όλοι οι διωκόμενοι βρίσκονταν σε ενεργό υπηρεσία.

Κατά τη συνάντηση μεταξύ Πούτιν και Ερντογάν στις 17 Σεπτεμβρίου στο Σότσι επιτεύχθηκε συμφωνία για τη δημιουργία αποστρατικοποιημένης ουδέτερης ζώνης στην επαρχία Ιντλίμπ της Συρίας, περιφρουρούμενης από τουρκικά και ρωσικά στρατεύματα,  με στόχο το διαχωρισμό των στρατευμάτων του συριακού καθεστώτος από τις δυνάμεις των ισλαμιστών ανταρτών. Η συμφωνία, που έγινε δεκτή από τη συριακή κυβέρνηση και το Ιράν, προβλέπει την απόσυρση από το θύλακα του Ιντλίμπ όλων των βαρέων όπλων ως τις 10 Οκτωβρίου και όλων των εξτρεμιστικών τρομοκρατικών ομάδων ως τις 15 Οκτωβρίου. Σύμφωνα με διεθνείς παρατηρητές, ουσιαστικά η Τουρκία αναλαμβάνει την ευθύνη να εκκενώσει το Idlib, ενώ η Ρωσία και η συριακή κυβέρνηση επιφυλάσσονται να δράσουν αν αυτό δε συμβεί.

Από 17 έως 21 Σεπτεμβρίου 2018 εκτελέστηκαν βολές με πραγματικά πυρά από μονάδες επιφανείας του Τουρκικού Ναυτικού στο Αιγαίο Πέλαγος και την Ανατολική Μεσόγειο.