Την επίσημη αντίδραση της Τουρκίας προκάλεσαν οι δημόσιες ανακοινώσεις της κυβέρνησης περί προγράμματος κατοίκησης και οικονομικής εκμετάλλευσης 28 βραχονησίδων του Αιγαίου Πελάγους με ευρωπαϊκή χρηματοδότηση. Σε γραπτή δήλωσή του αργά χθες το βράδυ, ο εκπρόσωπος Τύπου του τουρκικού ΥΠΕΞ Hüseyin Müftüoğlu αναφέρει πως «ο υφυπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής της Ελλάδας, απαντώντας σε ερώτηση στην ελληνική Bουλή, αναφέρθηκε σε σχέδια εποίκησης και κατασκευής έργων της ελληνικής κυβέρνησης σε 28 μικρά νησιά στο Αιγαίο. Ωστόσο, δεν διευκρινίστηκε ποια νησιά περιλαμβάνει αυτός ο σχεδιασμός. Η χώρα μας έχει προειδοποιήσει αρκετές φορές ότι δεν πρόκειται να αποδεχτεί de facto καταστάσεις από την Ελλάδα επί διαφιλονικούμενων γεωγραφικών σχηματισμών και ότι (αυτές οι καταστάσεις) δεν θα έχουν καμία νομική ισχύ. Αναμένουμε από τη γείτονά μας την Ελλάδα να συμπεριφερθεί με βάση την κοινή λογική σε ένα τέτοιο θέμα λεπτής ευαισθησίας τόσο για την κυβέρνησή μας όσο και για την κοινή μας γνώμη».
Σημειώνεται ότι η έγγραφη και πρωτοκολλημένη, κοινοβουλευτική απάντηση του υφυπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Νεκτάριου Σαντορινιού στις 3 Ιανουαρίου 2017 για την προοπτική κατοίκησης 28 μικρών νησιών του Αιγαίου «με στόχο τα νησιά αυτά να αποκτήσουν οικονομική δραστηριότητα για εθνικούς, κυρίως, λόγους» άρχισε να αναπαράγεται ευρέως όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και στην Τουρκία, η οποία επαναφέρει στο προσκήνιο τη θεωρία των «γκρίζων ζωνών».
Η πρωτοβουλία του υφυπουργού Ναυτιλίας και βουλευτή Δωδεκανήσων του ΣΥΡΙΖΑ να δημοσιοποιήσει τον εθνικό σχεδιασμό σε ένα τόσο ευαίσθητο ζήτημα, αποκαλύπτοντας μάλιστα την πραγματοποίηση δύο συσκέψεων με τη συμμετοχή εκπροσώπων των υπουργείων Εθνικής Aμυνας και Εξωτερικών, επιβεβαιώνει τον ανεύθυνο και πρόχειρο τρόπο με τον οποίο πρόσωπα που στελεχώνουν θέσεις ευθύνης στον κρατικό μηχανισμό χειρίζονται τα θέματα δημοσίου συμφέροντος. Πλέον μένει να διαπιστωθεί αν η συγκυβέρνηση θα προωθήσει την ένταξη του project στο ευρωπαϊκό Πρόγραμμα Διασυνοριακής Συνεργασίας Interreg V-A “Ελλάδα-Κύπρος” ή θα περιοριστεί στην επικοινωνιακή διαχείριση του ζητήματος με διαρροές περί σοβαρή ενόχλησης του Μεγάρου Μαξίμου για το πρόσωπο του Ν. Σαντορινιού και την παραπομπή του project στις ελληνικές καλένδες.