Με συστάσεις για υπευθυνότητα στο όνομα της φιλίας των δυο λαών αντέδρασαν τα Σκόπια στη πρόσφατη δήλωση του υπουργού Εξωτερικών της Σερβίας, Ivica Dacic, με την οποία παραδέχεται ότι ήταν λάθος η αναγνώριση των ΠΓΔΜ με τη συνταγματική τους ονομασία στις 8 Απριλίου του 1996 από την τότε κυβέρνηση του Βελιγραδίου. Υπενθυμίζεται ότι ο Σέρβος υπουργός και ηγέτης του Σοσιαλιστικού Κόμματος (SPS) υποστήριξε σε συνέντευξή του στο πρακτορείο ειδήσεων Beta πως «Η Σερβία έκανε μεγάλο λάθος. Όλη η Ευρώπη και ο κόσμος χρησιμοποιούν το όνομα ΠΓΔΜ, ενώ εμείς δώσαμε χαστούκι στους αδελφούς μας τους Έλληνες. Τώρα περιμένουμε εκείνοι να μην αναγνωρίσουν το Κόσοβο, ενώ εμείς αναγνωρίσαμε την ΠΓΔΜ ως “Μακεδονία” και τους προσβάλαμε. Τώρα η ΠΓΔΜ ψηφίζει συνεχώς υπέρ του Κοσόβου. Πρέπει να πω ότι υπήρξαμε ανόητοι. Για να χρησιμοποιήσω έναν μη διπλωματικό όρο».
Επισήμως, το υπουργείο Εξωτερικών της ΠΓΔΜ ανέφερε ότι μεταξύ των δυο χωρών και των πολιτών τους υπάρχουν πολύ στενές και βαθιές φιλικές σχέσεις και απομένει στους πολιτικούς μόνο να τις εμβαθύνουν. «Εάν αυτό δεν είναι δυνατόν, τότε πρέπει να δείχνουν υπευθυνότητα, έτσι ώστε, τουλάχιστον, να μην καταστρέφουν τη φιλία που υπάρχει μεταξύ της “Μακεδονίας” και της Σερβίας, προς τις δύο κατευθύνσεις. Αυτό πρέπει να ισχύει και σε συνθήκες, όπου καθίσταται εμφανές ότι θερμαίνεται η ατμόσφαιρα για την επόμενη ψηφοφορία για ένταξη του Κοσόβου στην UNESCO», αναφέρεται στην ανακοίνωση.
Σημειώνεται ότι η ΠΓΔΜ μαζί με το Μαυροβούνιο και την Κροατία είχαν ψηφίσει υπέρ της ένταξης του Κοσόβου στην UNESCΟ στις 9 Νοεμβρίου 2015, κάτι όμως που δεν επιτεύχθηκε τελικά, αφού δεν συγκεντρώθηκε η απαιτούμενη πλειοψηφία και η ψηφοφορία αναμένεται να επαναληφθεί εντός των προσεχών μηνών. Για το ζήτημα υπήρξε τότε τηλεφωνική επικοινωνία του Αλέξη Τσίπρα με τον Σέρβο ομόλογό του Aleksandar Vucic κατά την οποία ο δεύτερος είχε θέσει το θέμα της ελληνικής στάσης στην UNESCO, ζητώντας από τον πρωθυπουργό να μην υποστηρίξει το αίτημα του Κοσόβου. Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, ο πρωθυπουργός απέφυγε να δεσμευθεί, ωστόσο υπενθύμισε στον Vucic τη στάση του Βελιγραδίου στο θέμα της ΠΓΔΜ, δεδομένου ότι η Σερβία ήταν από τις πρώτες χώρες που την αναγνώρισαν με το συνταγματικό της όνομα – επί της ουσίας είναι η χώρα που δημιούργησε το πρόβλημα εδώ και δεκαετίες. Τελικά η Ελλάδα απείχε από την ψηφοφορία ωστόσο το Βελιγράδι ανησυχεί για μια πιθανή αλλαγή στάσης της Αθήνας που θα σηματοδοτήσει και τη μείωση του αριθμού των 5 κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Ρουμανία, Κύπρος, Σλοβακία και Ισπανία) που δεν έχουν αναγνωρίσει το Κόσοβο. Ενδεχόμενη ένταξη του Κοσόβου στην UNESCO αναμένεται να πλήξει πολιτικά το SPS, το κόμμα που ίδρυσε ο Slobodan Milosevic, καθώς η χώρα εισέρχεται σε προεκλογική περίοδο με τις προεδρικές εκλογές να διεξάγονται στις 9 Απριλίου του 2017.