Προμήθεια S-400 από την Τουρκία με ρωσικό δάνειο

73
1045

Χρηματοδοτική στήριξη για την προμήθεια ρωσικών οπλικών συστημάτων, μεταξύ των οποίων και αντιαεροπορικών συστημάτων μακρού βεληνεκούς S-400 (κατά NATO: SA-21 Growler) ζήτησε η Τουρκία. Σύμφωνα με χθεσινή δήλωση του διευθύνοντος συμβούλου της Rostec, Sergey Chemezov, στο κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο Rossiya-24, «η Τουρκία εκφράζει την επιθυμία να της χορηγηθεί δάνειο, αλλά προς το παρόν το ζήτημα εκκρεμεί καθώς το υπουργείο Οικονομικών διεξάγει συνομιλίες επί του θέματος. Μόλις υπογραφεί η συμφωνία και αποφασισθεί το ύψος του δανείου, τότε θα υπογράψουμε τη σύμβαση πώλησης και για τους S-400». Τα παραπάνω επιβεβαίωσε προηγουμένως και ο πρέσβης της Τουρκίας στη Μόσχα Hüseyin Diriöz με σχόλιό του στο πρακτορείο Ria Novosti.

Οι δηλώσεις αυτές πραγματοποιούνται αμέσως μετά την ολοκλήρωση του 6ου Ανωτάτου Συμβουλίου Συνεργασίας Ρωσίας-Τουρκίας, με τους προέδρους των δύο χωρών να χαρακτηρίζουν ως εξόχως σημαντική τη διμερή στρατιωτική συνεργασία. Σύμφωνα με αποκαλυπτικό δημοσίευμα του αρχισυντάκτη της Hürriyet, ο οποίος επέβη στο προεδρικό αεροσκάφος της τουρκικής αποστολήςο Recep Tayyip Erdoğan δήλωσε σε δημοσιογράφους κατά την επιστροφή από την Μόσχα πως «προσπαθούμε για την ολοκλήρωση της συμφωνίας το ταχύτερο δυνατό» ενώ άφησε αιχμές κατά του ΝΑΤΟ, λέγοντας πως δεν κατανοεί τις αντιδράσεις από την στιγμή που «και η Ελλάδα χρησιμοποιεί ιδίου τύπου αντιαεροπορικά συστήματα».

Υπενθυμίζεται ότι σε γραπτή απάντηση στις 19 Φεβρουαρίου 2015 στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου, ο -τότε- υπουργός Άμυνας İsmet Yılmaz είχε επισημάνει πως η Τουρκία δεν προτίθεται να διασυνδέσει το μελλοντικό της αντιαεροπορικό/αντιβαλλιστικό σύστημα στο δίκτυο αεράμυνας του ΝΑΤΟ και πως η χρηματοδότηση του πολύπαθου προγράμματος του Τουρκικού Αντιαεροπορικού/Αντιβαλλιστικού Συστήματος Μεγάλου Βεληνεκούς (Τ-LORAMIDS) προϋπολογισμού $3,44 δισ. θα προέλθει από «ξένα κεφάλαια».

Κάλυψη περιοχών της Τουρκίας από 3 συστοιχίες αντιαεροπορικών συστημάτων S-400.

Για την ιστορία, η Τουρκία υπήρξε το πρώτο κράτος-μέλος του ΝΑΤΟ που σύναψε διακρατική συμφωνία αμυντικής συνεργασίας με τη Ρωσία, μετά τη διάλυση της ΕΣΣΔ. Οι επαφές Άγκυρας-Μόσχας ξεκίνησαν το Μάιο του 1992 και ολοκληρώθηκαν τον Απρίλιο του 1994, αποδίδοντας μεταξύ άλλων την πώληση πακέτου οπλικών συστημάτων συνολικής αξίας $300 εκατ. (τεθωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού BTR-60/80, μεταφορικά ελικόπτερα Mi-17-1V/1VA, τυφέκια Kalashnikov AK-47/AKM/AKMS, πολυβόλα PKM και τυφέκια ελεύθερου σκοπευτή Dragunov), τα οποία αξιοποιήθηκαν αποκλειστικά για την καταστολή του Κουρδικού απελευθερωτικού κινήματος. Ακολούθησε τo 2008 η προμήθεια 80 αντιαρματικών εκτοξευτών KORNET με 800 βλήματα από τη Ρωσία, η οποία κατά τη φάση υποβολής προσφορών προσκόμισε έγγραφη βεβαίωση ότι τα εν λόγω αντιαρματικά συστήματα μπορούν να αξιοποιηθούν από τον Τουρκικό Στρατό χωρίς κανένα γεωγραφικό περιορισμό (βλέπε Κύπρος, Αρμενία).