Ανασκόπηση εβδομάδας #370

0
1013

Διεθνής κατάσταση

Στην Ουκρανία συνεχίζονται οι πολεμικές επιχειρήσεις. Την τελευταία εβδομάδα οι ρωσικές δυνάμεις διατήρησαν την πρωτοβουλία και πέτυχαν εδαφικά κέρδη στις περιοχές της Avdiivka και της Zaporizhia, ενώ στις 8 Ιουλίου πραγματοποίησαν πυραυλικές επιθέσεις κατά μη στρατιωτικών ουκρανικών στόχων, που μεταξύ άλλων έπληξαν το παιδικό νοσοκομείο Okhmatdyt στο Κίεβο. Στις 10 Ιουλίου δημοσιεύτηκε κοινή δήλωση του προέδρου των ΗΠΑ J. Biden, του πρωθυπουργού της Ολλανδίας D. Schoof και της πρωθυπουργού της Δανίας M. Frederiksen, με την οποία διαβεβαιώνουν ότι η διαδικασία μεταβίβασης μαχητικών αεροσκαφών F-16 στην Ουκρανία ξεκίνησε και ότι μαχητικά του τύπου θα πετάξουν επιχειρησιακά με τα ουκρανικά χρώματα εντός του καλοκαιριού. Από την άλλη πλευρά, κινεζικές στρατιωτικές δυνάμεις έφτασαν στη Λευκορωσία για να πραγματοποιήσουν κοινές ασκήσεις στην περιοχή της Brest, που απέχει λιγότερο από 5 χλμ. από τα σύνορα με την Πολωνία και 50 χλμ από τα σύνορα με την Ουκρανία. Οι χάρτες προέρχονται από την πλέον πρόσφατη ανάλυση του Institute for the Study of War:

Απόπειρα δολοφονίας του υποψηφίου προέδρου των ΗΠΑ Donald Trump σημειώθηκε χθες 13 Ιουλίου στην Πενσυλβάνια των ΗΠΑ, κατά τη διάρκεια προεκλογικής ομιλίας του. Ως δράστης ταυτοποιήθηκε ο 20χρονος Matthew Crooks, που χρησιμοποίησε τυφέκιο AR-15 που κατείχε νόμιμα ο πατέρας του, και σκοτώθηκε μετά από λίγα δευτερόλεπτα από τα πυρά των φρουρών του D. Trump. Από τους πυροβολισμούς του δράστη τραυματίστηκε ο D. Trump στο αυτί, ενώ σκοτώθηκε ένας θεατής και τραυματίστηκαν δύο ακόμα.

ΥΕΘΑ/ΓΕΕΘΑ

Την Παρασκευή 5 Ιουλίου 2024, o Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας Στρατηγός Δ. Χούπης με τον  Αρχηγό του Γενικού Επιτελείου Στρατού Αντιστράτηγο Γ. Κωστίδη, πραγματοποίησαν επίσκεψη στο 304 Προκεχωρημένο Εργοστάσιο Βάσεως (304 ΠΕΒ) και στο 307 Προκεχωρημένο Εργοστάσιο Βάσεως (307 ΠΕΒ). Ο Αρχηγοί περιηγήθηκαν σε χώρους και εγκαταστάσεις των εργοστασίων, διαπίστωσαν το υψηλό επίπεδο ηθικού του προσωπικού και το ευχαρίστησαν για το έργο που επιτελεί.

Από την Τρίτη 2 έως την Πέμπτη 4 Ιουλίου 2024, προσωπικό της Διοίκησης Ειδικού Πολέμου (ΔΕΠ) του ΓΕΕΘΑ, συμμετείχε στον διεθνή στρατιωτικό διαγωνισμό Ελεύθερων Σκοπευτών «SNIPERS FEST-24», που πραγματοποιήθηκε στην Rulka της Λιθουανίας και διοργανώθηκε από το Κέντρο Εκπαίδευσης «Major Juozas Luksa» των Ενόπλων Δυνάμεων της Λιθουανίας.   Το ζεύγος Ελεύθερων Σκοπευτών της ΔΕΠ κατέκτησε την 9η θέση ανάμεσα σε 27 συμμετέχοντα κράτη – μέλη του ΝΑΤΟ, αντανακλώντας το υψηλό επίπεδο εκπαίδευσης και επαγγελματισμού του προσωπικού των Δυνάμεων Ειδικών Επιχειρήσεων – Ειδικών Δυνάμεων (ΔΕΕ-ΕΔ) της χώρας μας.   Σκοπός του διαγωνισμού ήταν η ανταλλαγή τεχνογνωσίας και εμπειριών, καθώς και η σύσφιξη των δεσμών μεταξύ των Ελεύθερων Σκοπευτών των συμμετεχουσών χωρών και η επαύξηση της μαχητικής ικανότητας και της διαλειτουργικότητάς τους.

Στρατός Ξηράς

Την Πέμπτη 11 Ιουλίου 2024, ο Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Στρατού Αντιστράτηγος Γ. Κωστίδης, συνοδευόμενος από τον Διοικητή της 1ης Στρατιάς Αντιστράτηγο Δ. Κωνσταντάκο, τον Διοικητή του Δ΄ Σώματος Στρατού Αντιστράτηγο Σ. Παπασταθόπουλο και τον Διοικητή του Γ΄ Σώματος Στρατού Αντιστράτηγο Α. Γαρίνη, μετέβη στο πεδίο ασκήσεων «ΚΑΝΑΠΙΤΣΑΣ» Λιτοχώρου Πιερίας, όπου την παρούσα περίοδο διεξάγεται η θερινή εκπαίδευση – διαβίωση της Στρατιωτικής Σχολής Ευελπίδων. Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης, ενημερώθηκε για τη διεξαγόμενη θερινή εκπαίδευση της Σχολής, παρακολούθησε μέρος των εκπαιδευτικών αντικειμένων και απηύθυνε σύντομο χαιρετισμό στους Ευέλπιδες.

Aπό 1 έως 5 Ιουλίου 2024 και στο πλαίσιο κοινού σχεδίου δράσεως   Ελλάδας – Γαλλίας πραγματοποιήθηκε στο Εθνικό Πρότυπο Κέντρο Εκπαίδευσης Αγώνα σε Αστικό Περιβάλλον (ΕΠΚΕΑΑΠ), συνεκπαίδευση δύο Αξιωματικών και δεκατριών Υπαξιωματικών της 71 Αερομεταφερόμενης Ταξιαρχίας (71 Α/Μ ΤΑΞ) «ΠΟΝΤΟΣ» και ενός Αξιωματικού και δεκαοχτώ Υπαξιωματικών του Στρατού της Γαλλίας, επί αντικειμένων «Αγώνα Κατοικημένων Τόπων». Η συνεκπαίδευση μεταξύ άλλων περιέλαβε Βολές Μάχης Ταχείας Αντίδρασης (Β.Μ.Τ.Α.), Εκκαθάριση δωματίου – κτιρίου και εκπαίδευση Διμοιρίας σε επιχειρήσεις σε κατοικημένους τόπους.

Πολεμικό Ναυτικό

Σήμερα Κυριακή 14 Ιουλίου 2024 κατά τις πρωινές ώρες στον Κόλπο του Άντεν, η φρεγάτα ΨΑΡΑ (F454) στο πλαίσιο της Επιχείρησης της EUNAVFOR ASPIDES, παρείχε προστασία σε εμπορικό πλοίο, χρησιμοποιώντας το σύστημα antidrone. Η ελληνική φρεγάτα αντιμετώπισε επιτυχώς σμήνος Μη Επανδρωμένων Αεροχημάτων (UAVs), σύμφωνα με τους ισχύοντες Κανόνες Εμπλοκής. Τουλάχιστον ένα κατερρίφθη και τα άλλα απομακρύνθηκαν. Η φρεγάτα συνεχίζει κανονικά την αποστολή της. Εννοείται βέβαια ότι τα δημοσιεύματα της τελευταίας εβδομάδας περί …ρωσικών όπλων ακριβείας που την έπληξαν και προθεσμίας που της δόθηκε για να επιστρέψει στην Ελλάδα ανήκουν στη σφαίρα της νοσηρής φαντασίας…

Την Τρίτη 9 Ιουλίου 2024, στο πλαίσιο των Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, ο Αρχηγός Στόλου Αντιναύαρχος Π. Κουλούρης ΠΝ υποδέχθηκε στο Αρχηγείο Στόλου (ΑΣ) στο Ναύσταθμο Σαλαμίνας, τον Τούρκο ομόλογό του Αντιναύαρχο Καντίρ Γιλντίζ. Στο περιθώριο της επίσκεψης, ο Αρχηγός ΓΕΝ Αντιναύαρχος Δ.-Ε. Κατάρας ΠΝ, είχε ολιγόλεπτη εθιμοτυπική συνάντηση με τον Τούρκο Αρχηγό Στόλου στο Γενικό Επιτελείο Ναυτικού.

Κατόπιν αιτήματος του Δήμου Λέρου και στο πλαίσιο της κοινωνικής προσφοράς των Ενόπλων Δυνάμεων, το Πολεμικό Ναυτικό έχει διαθέσει Υδροφόρα Πλοία για την υδροδότηση της νήσου Λέρου.

Πολεμική Αεροπορία

Την Παρασκευή 5 Ιουλίου 2024 πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση «Phantom Phriday», στις εγκαταστάσεις της 338 Μοίρας Δίωξης Βομβαρδισμού, της 117 Πτέρυγας Μάχης (117ΠΜ), στην Αεροπορική Βάση Ανδραβίδας, στο πλαίσιο ενίσχυσης της αλληλεπίδρασης με το κοινό και τους φίλους της Πολεμικής Αεροπορίας. Η εκδήλωση, η οποία ήταν ανοιχτή για το κοινό και περιλάμβανε πτήση ζεύγους αεροσκαφών F-4, στατική έκθεση αεροσκαφών, πτήσεις με εξομοιωτές, προβολή ιστορικού βίντεο και έκθεση στατικού μοντελισμού.

Την Παρασκευή 5 Ιουλίου 2024, ο Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας (ΓΕΑ), Αντιπτέραρχος (Ι) Δ. Γρηγοριάδης, επισκέφθηκε την 115 Πτέρυγα Μάχης (115ΠΜ), στην Αεροπορική Βάση Σούδας, όπου τον υποδέχθηκε ο Διοικητής της Μονάδας, Σμήναρχος (Ι) Δ. Πατσούρας. Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του, ο Αρχηγός ΓΕΑ, ενημερώθηκε για τα τρέχοντα θέματα της Μονάδας, περιηγήθηκε στις Μοίρες αεροσκαφών 340Μ και 343Μ, στη Μοίρα Εκπαίδευσης Αέρος Εδάφους, καθώς και στη Μοίρα Συντήρησης Βάσης, όπου συνομίλησε με το ιπτάμενο και τεχνικό προσωπικό και έδωσε κατευθυντήριες οδηγίες.

Στις 9 Ιουλίου, τουρκικό αεροσκάφος ναυτικής συνεργασίας τύπου ATR-72 πραγματοποίησε παράβαση των κανόνων εναέριας κυκλοφορίας του FIR Αθηνών.

Λιμενικό Σώμα – Ελληνική Ακτοφυλακή

Τις πρωινές ώρες σήμερα, ένα πλωτό περιπολικό του Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. εντόπισε ένα τουρκικό αλιευτικό σκάφος να αλιεύει εντός των ελληνικών χωρικών υδάτων, στη θαλάσσια περιοχή βορειοανατολικά βραχονησίδας Ζουράφα. Κατά την προσπάθεια ελέγχου του αλιευτικού ο κυβερνήτης του τουρκικού σκάφους πραγματοποίησε απότομη αλλαγή πορείας με αποτέλεσμα την επακούμβηση των δύο σκαφών. Στη συνέχεια το αλιευτικό αποχώρησε αυτοδύναμα με κατεύθυνση προς τα τουρκικά παράλια, ενώ το πλωτό του Λιμενικού παρέμεινε στην περιοχή για την εκτίμηση των ζημιών και την παροχή ενδεχόμενης βοήθειας στο αλιευτικό. Μετά την απομάκρυνση του τούρκικου αλιευτικού, το σκάφος του Λιμενικού επέστρεψε στο λιμάνι της Σαμοθράκης, όπου διαπιστώθηκαν μικρές υλικές ζημιές στο πρωραίο τμήμα του.

Κύπρος

Από 25 έως 28 Ιουνίου 2024, στο πλαίσιο του Προγράμματος Διμερούς Αμυντικής Συνεργασίας μεταξύ Κυπριακής Δημοκρατίας και Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής (ΗΠΑ), πραγματοποιήθηκε η άσκηση Κυβερνοάμυνας ΤΑΑΣ «ΚΕΡΒΕΡΟΣ – 2024», με την συμμετοχή προσωπικού της Εθνικής Φρουράς (ΕΦ) και τις Ένοπλες Δυνάμεις (ΕΔ) των ΗΠΑ, καθώς επίσης και προσωπικού από την Αρχή Ψηφιακής Ασφάλειας (ΑΨΑ). Σκοπός της άσκησης, ήταν η επαύξηση των δυνατοτήτων της ΕΦ, στην αντιμετώπιση μείζονων συμβάντων στον κυβερνοχώρο και άμεση αποκατάσταση αυτών. Ειδικότερα, εξετάστηκαν εξειδικευμένα επεισόδια κυβερνοασφάλειας καλύπτοντας τόσο μεμονωμένα συμβάντα όσο και περιστατικά ευρύτερης έκτασης που απαιτούσαν συντονισμένη ανταπόκριση σε πολλαπλά επίπεδα.

Ανατολικός Παρατηρητής

Σύμφωνα με δημοσίευμα του Bloomberg, η Τουρκία διαπραγματεύεται τη μείωση του μεγέθους και του κόστους της προμήθειας 40 F-16V και συναφούς πακέτου οπλισμού, συνολικού ύψους 23 δις δολλαρίων, που είχε εγκριθεί από το αμερικανικό Κογκρέσο. Σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα, μέρος της διαπραγμάτευσης είναι και η τουρκική επιδίωξη να παραχθούν τοπικά ορισμένα μέρη των αεροσκαφών. Όπως είχαμε επισημάνει εγκαίρως, τα 23 δις δολλάρια ήταν το μέγιστο κόστος του πακέτου που εγκρίθηκε για την Τουρκία, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι τελικά θα αγοραστεί το σύνολο των οπλικών συστημάτων που εγκρίθηκαν.

Στις 12 Ιουλίου ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρ.Τ. Ερντογάν δήλωσε ότι η Γερμανία αρνείται την άδεια εξαγωγής για τους ατμοστροβίλους του υπό κατασκευή πυρηνικού σταθμού στο Akkuyu καθώς και μηχανολογικού εξοπλισμού για φρεγάτες. Αξίζει να σημειωθεί ότι, παράλληλα, οι ΗΠΑ πιέζουν την Τουρκία να εγκαταλείψουν την πυρηνική συνεργασία με τη Ρωσία. Ιδίως το νομοσχέδιο για την επιβολή κυρώσεων στη Rosatom θεωρείται ότι, αν ψηφιστεί, θα δυσχεράνει σημαντικά τις εργασίες κατασκευής  του πυρηνικού εργοστασίου στο Akkuyu.