Ανασκόπηση εβδομάδας #368

0
1021

Διεθνής κατάσταση

Στην Ουκρανία οι πολεμικές επιχειρήσεις συνεχίζονται, με τις ρωσικές δυνάμεις να διατηρούν την πρωτοβουλία και να σημειώνουν περιορισμένα εδαφικά κέρδη στις περιοχές Kupyansk, Chasiv Yar, Toretsk και Donetsk City. Από την άλλη πλευρά, την τελευταία εβδομάδα οι ουκρανικές δυνάμεις ανέκτησαν θέσεις που είχαν χάσει στην περιοχή της Kreminna. Στη δυτική στρατιωτική βοήθεια προς την Ουκρανία προστέθηκαν πρόσφατα τρία θωρακισμένα ταχύπλοα τύπου CB90 σουηδικής προέλευσης, ενώ πολύ σημαντικές κρίνονται οι συνομιλίες μεταξύ ΗΠΑ, Ισραήλ και Ουκρανίας για τη μεταβίβαση οκτώ Α/Α συστημάτων  Patriot που αποσύρονται από το Ισραήλ, στην Ουκρανία. Οι χάρτες προέρχονται από την πλέον πρόσφατη ανάλυση του Institute for the Study of War:

Την εβδομάδα που πέρασε συμφωνήθηκε η κατανομή των κορυφαίων θέσεων στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στο ΝΑΤΟ, όπου νέος γενικός γραμματέας ορίστηκε ο απερχόμενος πρωθυπουργός της Ολλανδίας Μ. Ρούτε. Στην Ευρωπαϊκή Ένωση, συμφωνήθηκε η παραμονή της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν ως προέδρου της Κομισιόν, η ανάληψη της προεδρίας του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου από τον Πορτογάλο Α. Κόστα, και η τοποθέτηση της Εσθονής πρωθυπουργού Κ. Κάλας ως ύπατης αρμοστή για τα εξωτερικά θέματα. Εξάλλου, όπως ανακοίνωσε μετά τη συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου ο Πολωνός πρωθυπουργός Ντ. Τουσκ, το σχέδιο της Βαρσοβίας και της Ελλάδας, με την υποστήριξη των χωρών της Βαλτικής, για μια πανευρωπαϊκή ασπίδα υπεράσπισης της Ε.Ε. έπεισε πλέον τους υπόλοιπους εταίρους και θα λάβει ευρωπαϊκή χρηματοδότηση για την υλοποίησή του.

ΥΕΘΑ/ΓΕΕΘΑ

Στις 26 Ιουνίου παρουσιάστηκε από τον υπουργό Εθνικής Άμυνας Ν. Δένδια στη Λέσχη Αξιωματικών Ενόπλων Δυνάμεων, παρουσία των Αρχηγών ΓΕΕΘΑ, ΓΕΣ, ΓΕΝ, ΓΕΑ, του Γενικού Γραμματέα του υπουργείου Εθνικής Άμυνας Α. Οικονόμου κ.ά., η πρόταση του καθηγητή του ΑΠΘ Κ. Βαρώτσου για την «Ανάπλαση του Περιβάλλοντος Χώρου του ΥΠΕΘΑ».

Στρατός Ξηράς

Την 27 Ιουνίου 2024 διεξήχθη η τελική φάση της Τακτικής Άσκησης Μετά Στρατευμάτων (ΤΑΜΣ) «ΓΡΑΝΙΚΟΣ», στο Κέντρο Εκπαίδευσης Πλωτών Μέσων (ΚΕΠΜ) Αξιού, με τη συμμετοχή προσωπικού και μέσων της 33ης Μηχανοκίνητης Ταξιαρχίας Πεζικού, της 34ης Μηχανοκίνητης Ταξιαρχίας Πεζικού, της 71ης Αερομεταφερόμενης Ταξιαρχίας και του 723 Τάγματος Μηχανικού. Σκοπός της άσκησης, ήταν η ρεαλιστική εκπαίδευση του προσωπικού στην τεχνική διάβασης υδάτινου κωλύματος, υπό τις συνθήκες ενός σύγχρονου περιβάλλοντος επιχειρήσεων. Κατά την τελική φάση της άσκησης, την οποία παρακολούθησε ο Διοικητής της 1ης Στρατιάς Αντιστράτηγος Δ. Κωνσταντάκος, διαπιστώθηκε το υψηλό επίπεδο επιχειρησιακής εκπαίδευσης και ετοιμότητας του προσωπικού.

Από 3 έως 16 Ιουνίου 2024, διεξήχθη η θερινή εκπαίδευση – διαβίωση των Σπουδαστών της Σχολής Μονίμων Υπαξιωματικών (ΣΜΥ), στην περιοχή της Καναπίτσας Λιτοχώρου. Την υπόψη χρονική περίοδο,από 10 έως 15 Ιουνίου 2024, οι σπουδαστές της ΣΜΥ πραγματοποίησαν συνεκπαίδευση με αντιπροσωπεία της Γαλλικής Σχολής Υπαξιωματικών (Ecole Nationale de sous Officier-ENSOA), αποτελούμενη από 2 Αξιωματικούς, 1 Υπαξιωματικό και 7 Σπουδαστές, οι οποίοι φιλοξενήθηκαν στις εγκαταστάσεις του καταυλισμού. Επιπρόσθετα, οι Σπουδαστές της ΙΙας Τάξης πραγματοποίησαν εκπαίδευση στο Κέντρο Εκπαίδευσης Ανορθοδόξου Πολέμου (ΚΕΑΠ) στη Ρεντίνα Θεσσαλονίκης όπου διεξήχθη το Σχολείο Παροχής Α΄ Βοηθειών στο Πεδίο της Μάχης (TCCC). Το πρόγραμμα εκπαίδευσης περιέλαβε αντικείμενα επιχειρησιακής και ειδικής εκπαίδευσης, με τη συνδρομή πλωτών, μηχανοκίνητων και εναέριων μέσων.

Πολεμικό Ναυτικό

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας ΤΑ ΝΕΑ, το τριήμερο 1-4 Ιουλίου θα διεξαχθούν από το Πολεμικό Ναυτικό και την Πολεμική Αεροπορία βολές κατευθυνομένων βλημάτων στο Ιόνιο, βάσει NAVTEX που εκδόθηκαν από τον υδρογραφικό σταθμό της Κέρκυρας. Οι βολές θα περιλαμβάνουν κατευθυνόμενα βλήματα επιφανείας-επιφανείας (μεταξύ άλλων και Harpoon μετά από 25 έτη), επιφανείας-αέρος και αέρος-επιφανείας, με στόχο τη γενική δοκιμή και αξιολόγηση των οπλικών συστημάτων του ΠΝ και της ΠΑ.

Ολοκληρώθηκε η περίοδος διοίκησης της δεύτερης μόνιμης δύναμης ναρκοπολέμου του ΝΑΤΟ (Standing NATO Mine Countermeasures Group 2 – SNMCMG2) από την Ελλάδα, καθώς στις 27 Ιουνίου κατέπλευσαν στο Ναύσταθμο Σαλαμίνας το ΠΓΥ ΗΡΑΚΛΗΣ (Α472) μαζί με το ιταλικό ναρκαλιευτικό ITS NUMANA, προκειμένου να γίνει η παράδοση της διοίκησης της SNMCMG2 από τον Πλοίαρχο Φ. Παρασκευά ΠΝ στον Πλοίαρχο Sebastian BAROTE, που θα επιβαίνει στο ρουμανικό πλοίο ROS BALESCU ως ναυαρχίδα.

Στις 23 και 24 Ιουνίου διοργανώθηκαν από το Δήμο Ψαρών οι εκδηλώσεις μνήμης για την 200η Επέτειο από το Ολοκαύτωμα της νήσου. Στις εορταστικές εκδηλώσεις, παρέστησαν ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Δ. Χούπης και ως εκπρόσωπος του Αρχηγού ΓΕΝ, ο Αρχηγός Στόλου Αντιναύαρχος Π. Κουλούρης ΠΝ. Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων κατέπλευσε στη νήσο Ψαρά η φρεγάτα ΝΙΚΗΦΟΡΟΣ ΦΩΚΑΣ από την οποία διατέθηκε το ένοπλο άγημα απόδοσης τιμών, καθώς και τμήμα της μπάντας του Πολεμικού Ναυτικού.

Στις 27 Ιουνίου εγκρίθηκαν από την Επιτροπή Εξοπλιστικών Προγραμμάτων και Συμβάσεων της Βουλής τρία προγράμματα του Πολεμικού Ναυτικού, και συγκεκριμένα (α) το σχέδιο συνεργασίας του ΠΝ με το US Navy στη σχεδίαση των φρεγατών CONSTELLATION κόστους 2,5 εκ. Ευρώ για 2 έτη, (β) η γενική επιθεώρηση των κινητήρων MTU 20V 538 TB92 των ΤΠΚ κλάσεων Combattante IIIA και IIIB κόστους 16 εκ. Ευρώ (όπως διευκρινίζεται στο σχετικό άρθρο του Σ. Βλάσση πρόκειται για το σύνολο των 36 κινητήρων των 9 ΤΠΚ κλάσεων ΛΑΣΚΟΣ και ΚΑΒΑΛΟΥΔΗΣ και όχι μόνο των συγκεκριμένων 2 ΤΠΚ όπως γράφτηκε αλλού) και (γ) η προμήθεια 4 συστημάτων Μη Επανδρωμένων Ελικοπτέρων τύπου  Camcopter S-100 της Schiebel, κόστους περίπου 41 εκατ. € περίπου. Υπενθυμίζεται ότι το Camcopter S-100 έχει ήδη δοκιμαστεί από το ΠΝ στο πρόσφατο παρελθόν, επί της φρεγάτας ΑΙΓΑΙΟΝ.

Πολεμική Αεροπορία

Στις 27 Ιουνίου εγκρίθηκε από την Επιτροπή Εξοπλιστικών Προγραμμάτων και Συμβάσεων της Βουλής το πρόγραμμα απόκτησης 20 μαχητικών Α/Φ F-35A Block 4 αξίας €3,47 δισ. στα οποία περιλαμβάνεται η υποστήριξη διάρκειας 4 ετών, η προμήθεια δύο πρόσθετων κινητήρων, η προμήθεια τεσσάρων εξομοιωτών καθώς και υπηρεσίες εκπαίδευσης του ιπτάμενου και τεχνικού προσωπικού της Πολεμικής Αεροπορίας. Το πρόγραμμα εγκρίθηκε με τις ψήφους των βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ ενώ όλοι οι υπόλοιποι (ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ, Ελληνική Λύση, Νίκη, Νέα Αριστερά, Σπαρτιάτες, Πλεύση Ελευθερίας) καταψήφισαν.

Στις 25 Ιουνίου, αεροσκάφος CL-215 της ΠΑ που επιχειρούσε για την κατάσβεση πυρκαγιάς στον Πλατανίτη Ναυπακτίας προσέκρουσε σε δέντρο κατά τη διάρκεια ρίψης νερού, με αποτέλεσμα την απώλεια μέρους του αριστερού ακροπτερυγίου. Παρά την πρόσκρουση, το αεροσκάφος προσγειώθηκε με ασφάλεια στην αεροπορική βάση Ανδραβίδας, όπου ήδη ολοκληρώθηκαν οι εργασίες επισκευής στο αριστερό ακροπτερύγιο. Με αφορμή το περιστατικό αυτό, θέλουμε να υπογραμμίσουμε ότι η γνωστή αυταπάρνηση των χειριστών της ΠΑ δεν πρέπει να οδηγεί στην παραβίαση των κανόνων ασφαλείας. Αυτή τη φορά ευτυχώς το αεροσκάφος επέστρεψε, αλλά θυμίζουμε ότι 11 μήνες νωρίτερα (25 Ιουλίου 2023) υπό παρόμοιες συνθήκες η ΠΑ είχε θρηνήσει δύο χειριστές, τον Σμηναγό Χ. Μουλά και τον Ανθυποσμηναγό Π. Στεφανίδη στον Πλατανιστό Ευβοίας. Ένα Canadair που θα ρίξει το φορτίο του λίγα μέτρα ψηλότερα θα είναι ίσως λιγότερο αποτελεσματικό σε εκείνη τη ρίψη, αλλά θα επιστρέψει για πολλές ακόμα ρίψεις – και οι χειριστές του επίσης…

Αναχώρησαν από την Ελλάδα, αφού συνασκήθηκαν με ελληνικά αεροσκάφη, τα Rafale της ινδικής αεροπορίας που πραγματοποίησαν ολιγοήμερη στάση κατά την επιστροφή τους από την άσκηση Red Flag στις ΗΠΑ. Εξ άλλου, σύμφωνα με ινδικά μέσα ενημέρωσης η Ελλάδα έχει προτείνει στην Ινδία συνεργασία ενόψει της απόκτησης πρόσθετων Rafale από τις δύο χώρες, για την επίτευξη καλύτερων όρων διαπραγμάτευσης.

Μηδενική ήταν και την τελευταία εβδομάδα η τουρκική παραβατική δραστηριότητα στο Αιγαίο, καθώς δεν σημειώθηκαν παραβιάσεις του ελληνικού εναερίου χώρου, ούτε παραβάσεις των κανόνων εναέριας κυκλοφορίας του FIR Αθηνών.

Κύπρος

Από 18 έως 28 Ιουνίου 2024 πραγματοποιήθηκε η διεθνής άσκηση ΤΑΜΣ «ΠΟΛΙΟΡΚΗΤΙΚΟΣ ΚΡΙΟΣ – 2024», που αφορά σε αντικείμενα «Στρατιωτικής Έρευνας» και εξουδετέρωσης εκρηκτικών μηχανισμών, σε συνθήκες εξαιρετικά θερμού περιβάλλοντος, του προγράμματος του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Άμυνας για την ανάπτυξη δυνατοτήτων στη στρατιωτική έρευνα. Στην άσκηση συμμετείχε πέραν της Εθνικής Φρουράς, προσωπικό από Βέλγιο, Ιρλανδία και Σουηδία. Την άσκηση σχεδίασε η Διοίκηση Μηχανικού του ΓΕΕΦ, σε συνεργασία με τις συμμετέχουσες χώρες και σκοπό είχε την εκπαίδευση του προσωπικού στην σχεδίαση, έκδοση διαταγών και εκτέλεση αποστολών υψηλού κινδύνου σε ξηρά και θάλασσα, καθώς επίσης και στον έλεγχο των διαδικασιών – εξοπλισμού σε συνθήκες με εξαιρετικά ψηλές θερμοκρασίες. Την 26 Ιουνίου 2024, διεξήχθη η Ημέρα Διακεκριμένων Επισκεπτών, παρουσία του Αρχηγού Εθνικής Φρουράς, Αντιστρατήγου Γ. Τσιτσικώστα, των Πρέσβεων της Ιρλανδίας και Σουηδίας, της Προξένου του Βελγίου, καθώς και παρατηρητών από Ισπανία, Ιταλία και Πορτογαλία.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας “Πολίτης”,το υπουργείο Άμυνας δρομολογεί σειρά αλλαγών στους Κανονισμούς που διέπουν τις κρίσεις, τις προαγωγές και τις αποστρατείες στην Εθνική Φρουρά. Η σημαντικότερη από τις προτεινόμενες αλλαγές είναι ότι οι αξιωματικοί και οι υπαξιωματικοί που δεν θα κατέχουν το προσόν του φυσιολογικού βάρους, (δηλαδή που είναι παχύσαρκοι) δεν θα προάγονται, αλλά θα κρίνονται ως διατηρητέοι. Σημειώνεται ότι το προσόν του φυσιολογικού βάρους ως κριτήριο για την προαγωγή των αξιωματικών τέθηκε σε ισχύ την 1/1/2024 και θα τεθεί σε ισχύ της 1/1/2025 για τους υπαξιωματικούς, βάσει μεταβατικών διατάξεων των σχετικών Κανονισμών που ψηφίστηκαν το 2016 και το 2017 αντίστοιχα. Με τις προτεινόμενες αλλαγές οι μη προαγόμενοι λόγω παχυσαρκίας θα κρίνονται ως διατηρητέοι και όχι ως παραμένοντες στον ίδιο βαθμό. Άλλες τροποποιήσεις που προτείνονται στους κανονισμούς αφορούν τη διεξαγωγή αιφνίδιων ελέγχων και νάρκοτεστ σε αξιωματικούς και υπαξιωματικούς, καθώς και τη δυνατότητα ανέλιξης των υπαξιωματικών γραφείου μέχρι τον βαθμό του ανθυπασπιστή Γ’.

Ανατολικός Παρατηρητής

Ο τέως διοικητής της 16ης Ταξιαρχίας Πεζικού, ταξίαρχος Bilal Çokay αποστρατεύτηκε λόγω του σκανδάλου της μεταφοράς Σύρων λαθρομεταναστών με το υπηρεσιακό του όχημα, έναντι αμοιβής $5.000/κεφάλι. Επιπλέον, ο υπασπιστής του και ένας συμβασιούχος οπλίτης που εμπλέκονταν στη μεταφορά των λαθρομεταναστών αποτάχθηκαν.

Σύμφωνα με άρθρο του Ν. Μελέτη στον ιστότοπο liberal.gr, η στήριξη κοινών υποψηφιοτήτων από την Ελλάδα και την Τουρκία στον ΟΑΣΕ (του πρέσβη Φ. Σινιρλίογλου από πλευράς Τουρκίας και της νομικού Μ. Τελαλιάν από πλευράς Ελλάδας) έχει φέρει σε εξαιρετικά δύσκολη θέση την κυπριακή κυβέρνηση, καθώς η διαδικασία στον ΟΑΣΕ καταλήγει σε ομοφωνία και αν η Κύπρος την σπάσει θα της χρεωθεί το αδιέξοδο. Εάν πάλι δεν σπάσει την ομοφωνία, η Κυπριακή Δημοκρατία θα εμφανισθεί να δίνει το πράσινο φως για την εκλογή σε ένα Διεθνή Οργανισμό που συμμετέχει ως ισότιμο μέλος και με δικαίωμα βέτο του εκπροσώπου της Τουρκίας, η οποία δεν αναγνωρίζει την Κύπρο, κατέχει στρατιωτικά το βόρειο τμήμα του νησιού και μπλοκάρει τις κυπριακές υποψηφιότητες σε κάθε οργανισμό που έχει η ίδια δικαίωμα βέτο. Και όλα αυτά, στην επέτειο των πενήντα ετών από την τουρκική εισβολή. Συγχαρητήρια στο ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών…