Ανασκόπηση εβδομάδας #367

0
1016

Διεθνής κατάσταση

Στην Ουκρανία οι στρατιωτικές επιχειρήσεις συνεχίζονται, με τις ρωσικές δυνάμεις να διατηρούν την πρωτοβουλία. Την τελευταία εβδομάδα οι ρωσικές δυνάμεις κέρδισαν έδαφος στις περιοχές νοτιοανατολικά του Kupyansk, νοτιοδυτικά του Svatove, καθώς και δυτικά της πόλης του Donetsk. Οι ουκρανικές δυνάμεις συνέχισαν να πλήττουν ρωσικούς στρατιωτικούς στόχους, καθώς και διυλιστήρια πετρελαίου στις περιφέρειες Bryansk, Astrakhan, Krasnodar και στη χερσόνηστο της Κριμαίας. Οι χάρτες προέρχονται από την πλέον πρόσφατη ανάλυση του Institute for the Study of War:

Στις 19 Ιουνίου ο ηγέτης της οργάνωσης Χεζμπολάχ, H. Nasrallah, απείλησε δημόσια την κυπριακή κυβέρνηση ότι, εάν διαθέσει στο Ισραήλ βάσεις και αεροδρόμια για επίθεση στο Λίβανο, η Κύπρος θα καταστεί μέρος της σύγκρουσης και η Χεζμπολάχ θα την αντιμετωπίσει ως εμπόλεμο μέρος. Ο πρόεδρος της Κύπρου Ν. Χριστοδουλίδης απάντησε ότι η Κύπρος δεν εμπλέκεται με οιονδήποτε τρόπο σε πολεμικές συγκρούσεις, ενώ η απειλή της Χεζμπολάχ προκάλεσε δηλώσεις συμπαράστασης στην Κύπρο από την ΕΕ και την Ελλάδα. Πρέπει να επισημανθεί ότι είναι μάλλον προσχηματική η αναφορά στο ενδεχόμενο χρήσης κυπριακών βάσεων από το Ισραήλ για επιθέσεις στο Λίβανο, διότι το Ισραήλ δεν έχει επιχειρησιακή ανάγκη να χρησιμοποιήσει τις κυπριακές βάσεις σε μια τέτοια περίπτωση. Το πιθανότερο είναι ότι η Χεζμπολάχ έχει ενοχληθεί από τη γενικότερη συμπαράταξη της Κύπρου με τη Δύση και το Ισραήλ και “χτίζει” ρητορικά μια δικαιολογία για τη στοχοποίησή της.

ΥΕΘΑ/ΓΕΕΘΑ

Στις 19 και 20 Ιουνίου επισκέφθηκε την Αθήνα ο Επίτροπος Εσωτερικής Αγοράς της Ευρωπαϊκής Ένωσης T. Breton, που συναντήθηκε στις 19 Ιουνίου με τον υπουργό Εθνικής Άμυνας Ν. Δένδια και στις 20 Ιουνίου με τον πρωθυπουργό Κ. Μητσοτάκη. Υπενθυμίζεται ότι οι αρμοδιότητες του T. Breton περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων την αμυντική και διαστημική τεχνολογία και κυβερνοασφάλεια, καθώς και για την ανάπτυξη του Κοινού Ταμείου Άμυνας.

Στρατός Ξηράς

Από 15 έως 17 Ιουνίου 2024 και στο πλαίσιο της συνεργασίας Μονάδων Εθνοφυλακής Ελλάδας και Κυπριακής Δημοκρατίας, πραγματοποιήθηκε στο Εθνικό Πρότυπο Κέντρο Εκπαίδευσης Αγώνα σε Αστικό Περιβάλλον (ΕΠΚΕΑΑΠ) της 71 Αερομεταφερόμενης Ταξιαρχίας, εκπαίδευση Εθνοφυλάκων του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Φρουράς, επί αντικειμένων «Επιχειρήσεις σε Αστικό Περιβάλλον». Η εκπαίδευση μεταξύ άλλων περιέλαβε ενημέρωση επί των αρχών και διαδικασιών του αγώνα σε αστικό περιβάλλον, εκπαίδευση στις Βολές Μάχης Ταχείας Αντίδρασης και Παροχή Α΄ Βοηθειών στο πεδίο της μάχης.

Την Πέμπτη 20 Ιουνίου 24, η Διοίκηση, το Επιτελείο και ο Ελληνικός Λόχος του 2ου Πολυεθνικού Τάγματος των Επιχειρησιακών Εφεδρειών (Operational Reserve Force) της Δύναμης «Kosovo Force» (KFOR),  αναχώρησαν από την Ελλάδα για το Στρατόπεδο BONDSTEEL στο Κοσσυφοπέδιο, προκειμένου να αναλάβει αποστολές ασφαλείας, συνδράμοντας στην ικανότητα άμεσης αντίδρασης του ΝΑΤΟ στην περιοχή του Κοσσόβου. Την Δευτέρα 27 Μαΐου 2024 πραγματοποιήθηκε τελετή αναχώρησης στο Στρατόπεδο «ΥΠΛΓΟΥ (ΠΖ) ΧΑΤΖΗΪΩΑΝΝΟΥ ΞΕΝΟΦΩΝΤΟΣ» στην Νέα Σάντα Κιλκίς, στην οποία παραβρέθηκε ο Διοικητής του Γ΄ ΣΣ/NRDC-GR Αντιστράτηγος Α. Γαρίνης. Το 2ο Πολυεθνικό Τάγμα των Επιχειρησιακών Εφεδρειών αποτελείται από την Πολυεθνική Διοίκηση με αντίστοιχο επιτελείο, το οποίο συγκροτείται με προσωπικό από την Ελλάδα, την Αλβανία, τη Βουλγαρία και τη Ρουμανία και του οποίου τη Διοίκηση μέχρι το Δεκέμβριο 2024 έχει η Ελλάδα, καθώς επίσης και από πέντε λόχους ελιγμού τους οποίους συνεισφέρουν οι προαναφερθείσες χώρες και η Αυστρία. Είναι η δεύτερη φορά που αναπτύσσονται οι εν λόγω ελληνικές δυνάμεις στην περιοχή του Κοσσόβου, αφού είχε προηγηθεί η ανάπτυξή τους από Σεπτέμβριο μέχρι Δεκέμβριο 2023, και πάλι στο πλαίσιο της αποστολής KFOR.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της ιστοσελίδας του περιοδικού “Πτήση & Διάστημα”, μεταξύ 3 και 5 Ιουνίου αντιπροσωπεία του ΕΣ επισκέφθηκε το Camp Shelby στο Mississippi των ΗΠΑ για να επιλέξει τα 62 ΤΟΜΑ τύπου Bradley M2A2 ODS-SA που προσφέρονται δωρεάν στην Ελλάδα ως Excess Defense Articles (EDA) σύμφωνα με τη γνωστή επιστολή Μπλίνκεν. Επιπλέον η επιτροπή του ΕΣ επιθεώρησε και επέλεξε 102 ΤΟΜΑ του ίδιου τύπου στις εγκαταστάσεις της BAE Systems στο Τέξας, τα οποία θα αποκτηθούν έναντι χαμηλού τιμήματος. Έτσι διαμορφώνεται μια συνολική ποσότητα 164 ΤΟΜΑ Bradley που επαρκεί για τον εξοπλισμό τεσσάρων μηχανοκίνητων ταγμάτων (4Χ41 ΤΟΜΑ), που πιθανότατα θα είναι τα Μ/Κ τάγματα των τεσσάρων τεθωρακισμένων ταξιαρχιών του ΕΣ. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, τα υπό παραλαβή Bradley αναμένεται να εκσυγχρονιστούν σε επίπεδο Μ2Α3 ή Μ2Α4, ενώ στη συνέχεια αναμένεται να προστεθούν κι άλλα, είτε της ίδιας έκδοσης (Μ2) είτε της αναγνωριστικής έκδοσης Μ3.

Πολεμικό Ναυτικό

Στις 19 Ιουνίου απέπλευσε η φρεγάτα «ΨΑΡΑ» (F454) από το Ναύσταθμο Σαλαμίνας, με προορισμό την Ερυθρά Θάλασσα όπου στην Ευρωπαϊκή Ναυτική Δύναμη (EUNAVFOR) της Επιχείρησης ASPIDES. Πριν τον απόπλου επισκέφθηκε τη φρεγάτα ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Ν. Δένδιας συνοδευόμενος από τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ Στρατηγό Δ. Χούπη, τον Αρχηγό ΓΕΝ Αντιναύαρχο Δ. – Ε. Κατάρα ΠΝ και τον Αρχηγό Στόλου Αντιναύαρχο Π. Κουλούρη ΠΝ, ενημερώθηκε από τον κυβερνήτη της φρεγάτας σχετικά με την αποστολή της και απηύθυνε ομιλία προς το πλήρωμα.

Από την Κυριακή 16 έως και την Πέμπτη 20 Ιουνίου 2024, διεξήχθη η πολυεθνική ετήσια Άσκηση «ADRION 2024», στην θαλάσσια περιοχή του Ιονίου Πελάγους. H ανωτέρω άσκηση διοργανώθηκε φέτος από το Πολεμικό Ναυτικό με σκοπό την προαγωγή του επιπέδου διαλειτουργικότητας και συνεργασίας μεταξύ των συμμετεχόντων. Στην εν λόγω άσκηση συμμετείχε το Πλοίο Γενικής Υποστήριξης (ΠΓΥ) ΠΡΟΜΗΘΕΥΣ, το Ταχύ Περιπολικό Κατευθυνομένων Βλημάτων (ΤΠΚ) ΚΡΥΣΤΑΛΛΙΔΗΣ, καθώς και προσωπικό και μέσα του ΠΝ, ενώ συμμετείχαν προσωπικό και μέσα του Πολεμικού Ναυτικού της Ιταλίας, της Κροατίας, της Σλοβενίας, της Αλβανίας και του Μαυροβουνίου.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της ιστοσελίδας defencepoint.gr, στην πυραυλάκατο “ΝΤΕΓΙΑΝΝΗΣ” παρουσιάστηκε πρόβλημα αυτοδιάτρησης κατά τη διάρκεια περιπολίας της στην περιοχή του Καστελλορίζου, με αποτέλεσμα να επιστρέψει στη Σούδα συνοδευόμενο από τη φρεγάτα ΝΑΒΑΡΙΝΟΝ που προσέτρεξε σε βοήθειά του. Υπενθυμίζεται ότι ανάλογο περιστατικό ” αυτοδιάτρησης” του πλοίου και εισροής υδάτων είχε παρουσιαστεί και στην πυραυλάκατο ΛΑΣΚΟΣ το 2023. Είναι σαφές ότι (και) οι πυραυλάκατοι τύπου Combattante του ΠΝ, διανύοντας την πέμπτη δεκαετία τους, πλησιάζουν στα όρια της αντοχής τους…

Πολεμική Αεροπορία

Η Πολεμική Αεροπορία συμμετέχει με μαχητικά αεροσκάφη Mirage 2000-5 και ανάλογους χειριστές και μηχανικούς της 331 Μοίρας στην άσκηση Ocean Hit 2024 που διεξάγεται στη Γαλλία.

Από την Πέμπτη 30 Μαΐου έως την Παρασκευή 14 Ιουνίου 2024, η 335 Μοίρα της 116 Πτέρυγας Μάχης έλαβε μέρος στην άσκηση «NATO Tiger Meet 2024», η οποία διεξήχθη στην αεροπορική βάση Schleswig της Ο.Δ. Γερμανίας. H Μοίρα συμμετείχε με τέσσερα (4) αεροσκάφη F-16 Block 52+ Advanced και ανάλογο προσωπικό, ενώ συνολικά έλαβαν μέρος στην άσκηση 65 αεροσκάφη από 11 χώρες μεταξύ των οποίων το Βέλγιο, η Γαλλία, η Ελβετία, οι ΗΠΑ, η Ιταλία, η Ολλανδία, η Πολωνία, η Τουρκία, η Τσεχία και το ΝΑΤΟ. Η 335 Μοίρα συμμετείχε σε αποστολές Συνδυασμένων Αεροπορικών Επιχειρήσεων (Composite Air Operations – COMAO), καλύπτοντας όλο το φάσμα των αεροπορικών επιχειρήσεων σε ρεαλιστικά τακτικά σενάρια.

Σμήνος αεροσκαφών Rafale της ινδικής αεροπορίας στάθμευσε στην Ελλάδα κατά την επιστροφή από την άσκηση Red Flag στην οποία συμμετείχε στις ΗΠΑ, και πραγματοποίησε συνεκπαίδευση με μονάδες της Πολεμικής Αεροπορίας.

Σύμφωνα με σχετικό άρθρο του Σ. Ιωαννίδη στην εφημερίδα “Καθημερινή”, την ερχόμενη εβδομάδα αναμένεται να έρθει προς έγκριση στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής η επιστολή προσφοράς και αποδοχής (LOA) της αμερικανικής κυβέρνησης για το ελληνικό αίτημα που αφορά στην προμήθεια μίας μοίρας (20 αεροσκαφών) F-35. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, και σε αντίθεση με πληροφορίες της προηγούμενης εβδομάδας, προς το παρόν δεν εξετάζεται η αγορά επιπλέον 20 F-35.

Μηδενική ήταν την τελευταία εβδομάδα η τουρκική παραβατική δραστηριότητα στο Αιγαίο, καθώς δεν σημειώθηκαν παραβιάσεις του ελληνικού εναερίου χώρου ούτε παραβάσεις των κανόνων εναέριας κυκλοφορίας του FIR Αθηνών.

Αμυντική βιομηχανία

Στο πλαίσιο της έκθεσης αμυντικού υλικού Eurosatory2024, η εταιρία EODH υπέγραψε στις 19 Ιουνίου συμβόλαιο με την KNDS για την ανάπτυξη της σπονδυλωτής θωράκισης ASPIS για το άρμα μάχης Leopard 2A-RC 3.0.

Κύπρος

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας La Tribune, η Κύπρος θα αποκτήσει 12 τεθωρακισμένα οχήματα Sherpa οπλισμένα με αντιαρματικά βλήματα AKERON.

Στις 19 και 21 Ιουνίου επισκέφθηκε την Κύπρο ο Επίτροπος Εσωτερικής Αγοράς της Ευρωπαϊκής Ένωσης T. Breton, που συναντήθηκε με τον υπουργό Άμυνας Β. Πάλμα. Οι συζητήσεις περιστράφηκαν γύρω από την αμυντική βιομηχανική στρατηγική της ΕΕ και τον προγραμματισμό για τη βελτίωση της ασφάλειας και της ετοιμότητας της ΕΕ.

Στις 17 Ιουνίου ο υπουργός Εξωτερικών Κ. Κόμπος συναντήθηκε στις ΗΠΑ με τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Α. Μπλίνκεν. Οι δύο άνδρες επιβεβαίωσαν τη σημασία της σχέσης της Κύπρου με τις ΗΠΑ και ανακοίνωσαν την έναρξη στρατηγικού διαλόγου μεταξύ των δύο κρατών.

Ανατολικός Παρατηρητής

Σε δηλώσεις του προς Τούρκους δημοσιογράφους κατά την πτήση της επιστροφής από τη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό της Ισπανίας Pedro Sanchez, ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρ.Τ. Ερντογάν ανέφερε μεταξύ άλλων ότι συζήτησε με τον Ισπανό πρωθυπουργό το ενδεχόμενο προμήθειας αεροσκαφών Eurofighter από την Τουρκία, αναφέροντας ότι του ζήτησε να “βοηθήσει την Τουρκία σε αυτό το θέμα ως προς την επαφή με τη Γερμανία”, η οποία κατά τον Ερντογάν “έχει πλέον μαλακώσει σε αυτό το θέμα”.

Ο Ερντογάν προσέθεσε ότι ο Ισπανός πρωθυπουργός τον διαβεβαίωσε ότι θα μπορούσε να έχει μια τέτοια συνάντηση με το Γερμανό ομόλογό του σχετικά με το Eurofighter, το οποίο κατά τον Τούρκο πρόεδρο “είναι πάνω απ’ όλα σημαντικό για την Τουρκία αυτή τη στιγμή”.