Ανασκόπηση εβδομάδας #366

0
684

Διεθνής κατάσταση

Στην Ουκρανία οι πολεμικές επιχειρήσεις συνεχίζονται, παρά τη διεθνή διάσκεψη για την ειρήνη στην Ουκρανία που πραγματοποιήθηκε χθες στην Ελβετία. Σύμφωνα με δηλώσεις Ουκρανών αξιωματούχων, η ροή της δυτικής βοήθειας έχει αρχίσει ξανά μετά την άρση των νομοθετικών εμποδίων στις ΗΠΑ, αλλά θα περάσουν ακόμα αρκετές εβδομάδες πριν η δυτική βοήθεια φτάσει σε κλίμακα που να επηρεάζει την κατάσταση στα μέτωπα των μαχών. Για την ώρα, οι ρωσικές δυνάμεις συνεχίζουν να επιτυγχάνουν τοπικά εδαφικά κέρδη, ιδίως στις περιοχές Kupyansk και Avdiivka. Αξιοσημείωτο είναι ότι στις 14 Ιουνίου το υπουργείο Άμυνας της Φινλανδίας γνωστοποίησε την παραβίαση του εθνικού εναερίου χώρου από 4 ρωσικά αεροσκάφη (2 μαχητικά και 2 βομβαρδιστικά) ενώ την ίδια ημέρα ρωσικό μαχητικό Su-24 παραβίασε τον εναέριο χώρο της Σουηδίας, για πρώτη φορά από την ένταξη της χώρας στο ΝΑΤΟ. Οι χάρτες προέρχονται από την πλέον πρόσφατη ανάλυση του Institute for the Study of War:

ΥΕΘΑ/ΓΕΕΘΑ

Ολοκληρώθηκε την Πέμπτη 30 Μαΐου 2024, η διμερής συνεκπαίδευση μεταξύ των Ενόπλων Δυνάμεων Ελλάδας και Η.Π.Α, η οποία έλαβε χώρα από τη Δευτέρα 20 Μαΐου 2024 στην ευρύτερη περιοχή της Αττικής.   Στη συνεκπαίδευση από ελληνικής πλευράς συμμετείχε προσωπικό και μέσα της Μονάδας Αεροπορικών Ειδικών Επιχειρήσεων (ΜΑΕΕ) της Διοίκησης Ειδικού Πολέμου (ΔΕΠ) του ΓΕΕΘΑ, ενώ από Αμερικανικής πλευράς προσωπικό και μέσα Κινητής Εκπαιδευτικής Ομάδας (ΚΕΟ) του 160 Συντάγματος Αεροπορίας Στρατού Ειδικών Επιχειρήσεων (160 Special Operations Aviation Regiment – SOAR) των Δυνάμεων Ειδικών Επιχειρήσεων των Η.Π.Α., που θεωρείται η κορυφαία δύναμη του είδους διεθνώς. Η δραστηριότητα αφορούσε σε αντικείμενα σχεδίασης και διεξαγωγής αεροπορικών ειδικών επιχειρήσεων και έλαβε χώρα στο πλαίσιο της προετοιμασίας της ΜΑΕΕ, ενόψει της επικείμενης επιχειρησιακής της αξιολόγησης από την Συμμαχική Διοίκηση Δυνάμεων Ειδικών Επιχειρήσεων (ASOFCOM) του ΝΑΤΟ, εντός του Ιουνίου 2024.

Υπογράφηκε στις αρχές Ιουνίου από τη ΓΔΑΕΕ η σύμβαση αγοράς από την Ελλάδα των UAV Heron Mk I, τα οποία είχαν αποκτηθεί το 2021 από το Ισραήλ με σύμβαση ενοικίασης (leasing) και επιχειρούν με την 390ΜΜΕΑ από την 135 ΣΜ της Σκύρου. Επιπλέον, όπως ανέφερε ο επίτιμος Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Στρατηγός ε.α. Κ. Φλώρος σε συνέντευξή του, το Διακλαδικό Κέντρο Έρευνας/Τεχνολογικής Ανάπτυξης και Καινοτομίας (ΚΕΤΑΚ) που ιδρύθηκε επί αρχηγίας του παρήγαγε μέχρι την αποστράτευσή του συνολικά 415 UAV, και ειδικότερα 92 UAV μικρού μεγέθους για ασφάλεια εγκαταστάσεων/υποδομών, 253 UAV που μπορούν να χρησιμοποιηθούν και ως περιπλανώμενα πυρομαχικά (loitering munitions), καθώς και 70 UAV μεσαίου μεγέθους για παρατήρηση και άφεση πυρομαχικών.

Μετά την επιτυχημένη 3ετή θητεία του Αντιναυάρχου ε.α. Α. Αλεξόπουλου, καθήκοντα Γενικού Διευθυντή ΓΔΑΕΕ αναλαμβάνει για πρώτη φορά εν ενεργεία στρατιωτικός και συγκεκριμένα ο υποστράτηγος (ΔΒ) Ιωάννης Μπούρας, προερχόμενος από τον ΣΤ΄ Κλάδο (Μετεξέλιξη, Καινοτομία, Αμυντική Τεχνολογία) του ΓΕΕΘΑ και με προϋπηρεσία στην ΓΔΑΕΕ ως Διευθυντής Αμυντικών Προγραμμάτων και Κύριων Συμβάσεων (ΔΑΠΚΣ).

Στρατός Ξηράς

Tην Παρασκευή 14 Ιουνίου 2024, παρουσία του Υπαρχηγού του Γενικού Επιτελείου Στρατού Αντιστρατήγου Α. Κορωνάκη, πραγματοποιήθηκε στο Στρατόπεδο «ΑΝΤΙΣΤΡΑΤΗΓΟΥ ΣΩΤΗΡΙΟΥ ΣΤΑΥΡΙΑΝΑΚΟΥ», η τελετή παράδοσης – παραλαβής καθηκόντων του Διοικητή της Ελληνικής Δύναμης Κύπρου (ΕΛΔΥΚ), από τον Συνταγματάρχη (ΠΖ) Π. Κεραμιδά στον Συνταγματάρχη (ΠΖ) Α. Δεσπούδη. Στην τελετή παρέστησαν ο Υπουργός Άμυνας της Κυπριακής Δημοκρατίας Β. Πάλμας, ο Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Φρουράς Αντιστράτηγος Γ. Τσιτσικώστας, ο Πρέσβης της Ελλάδας στην Κυπριακή Δημοκρατία Ι. Παπαμελετίου, ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Άμυνας της Βουλής των Αντιπροσώπων της Κυπριακής Δημοκρατίας Μ. Σιζόπουλος, ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Άμυνας της Κυπριακής Δημοκρατίας Α. Λουκά, εν ενεργεία και εν αποστρατεία Αξιωματικοί και λοιποί προσκεκλημένοι.

Το διάστημα από 10 έως 12 Ιουνίου 2024, ο Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Στρατού, Αντιστράτηγος Γ. Κωστίδης, συμμετείχε στο 31ο Συνέδριο Ευρωπαϊκών Στρατών που διεξήχθη στο Garmisch της Γερμανίας, με μέριμνα της Διοίκησης Αμερικανικών Δυνάμεων Ευρώπης – Αφρικής (USAREUR-AF). Στο συνέδριο, το οποίο αποτελεί μια από τις κορυφαίες δραστηριότητες που αφορούν στην συνεργασία για την άμυνα στην Ευρώπη, συμμετείχε ο Διοικητής της Διοίκησης Αμερικανικών Δυνάμεων Ευρώπης – Αφρικής (USAREUR-AF), Αρχηγοί Στρατών Κρατών της Ευρώπης και των ΗΠΑ. Κύριο θέμα του συνεδρίου ήταν «The Future of Warfighting – Building Combat Ready Forces Through Transformation». Στο περιθώριο του Συνεδρίου, ο Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Στρατού, πραγματοποίησε διμερείς συναντήσεις με ομολόγους του, κατά τη διάρκεια των οποίων συζητήθηκαν θέματα κοινού ενδιαφέροντος και εξετάστηκαν οι προοπτικές διμερών συνεργασιών στον τομέα της εκπαίδευσης.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του Σ. Ιωαννίδη για την εφημερίδα “Καθημερινή”, αξιωματικοί της Διεύθυνσης Πυροβολικού θα μεταβούν στις ΗΠΑ για να παρακολουθήσουν άσκηση με πραγματικά πυρά από συστήματα HIMARS, που θα περιλαμβάνει εκτόξευση των νέων τακτικών βαλλιστικών πυραύλων Precision Strike Missile (PrSM). Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, η Ελλάδα ενδιαφέρεται για την αναβάθμιση 12 ως 24 από τους υπάρχοντες 36 εκτοξευτές M270 MLRS στο επίπεδο A2 που επιτρέπει τη βολή του PrSM.

Σύμφωνα με άλλο ρεπορτάζ του Σ. Ιωαννίδη για την εφημερίδα “Καθημερινή”, λόγω των καταστροφών από την κακοκαιρία “Daniel” στη βάση του Στεφανοβικείου μετατίθεται για το 2025 η ολοκλήρωση των εργασιών στο επιθετικό ελικόπτερο Apache AH-64A+ που θα αποτελέσει το πρωτότυπο του προγράμματος αναβάθμισης των ελικοπτέρων του τύπου βάσει της διακρατικής σύμβασης που είχε υπογραφεί τον Απρίλιο του 2023 μεταξύ της ΓΔΑΕΕ και της ισραηλινής SIBAT. Παρ’ ότι οι επισκέψεις Ισραηλινών τεχνικών κλιμακίων δεν έχουν σταματήσει, οι εγκαταστάσεις του 1ου ΤΕΕΠ όπου προγραμματιζόταν να γίνουν οι εργασίες αναβάθμισης, παραμένουν κάτω από το νερό της λίμνης Κάρλας με αποτέλεσμα η εκτέλεση του σχεδιασμού να καθυστερεί. Παράλληλα όμως, σύμφωνα με ρεπορτάζ του Κ. Σαρικά για την ιστοσελίδα onalert, η Αεροπορία Στρατού θα αποκτήσει σημαντικές ποσότητες ανταλλακτικών για τα AH-64A από τη Σ. Αραβία, ενώ από το 2025 θα παραλάβει και τα βλήματα Spike που θα εξοπλίσουν τα ελικόπτερα μετά την αναβάθμισή τους.

Πολεμικό Ναυτικό

Από το Σάββατο 1 έως την Πέμπτη 6 Ιουνίου και από την Τετάρτη 12 έως την Παρασκευή 14 Ιουνίου 2024, διεξήχθησαν οι εθνικές Ασκήσεις «ΚΑΤΑΙΓΙΣ 24» και «ΛΑΙΛΑΨ 2/24» του Πολεμικού Ναυτικού, στην ευρύτερη περιοχή του κεντρικού και νοτιοανατολικού Αιγαίου. Στις ασκήσεις συμμετείχαν πλοία των Διοικήσεων, Φρεγατών (ΔΦΓ), Ταχέων Σκαφών (ΔΤΣ), Υποβρυχίων (ΔΥ), Αμφιβίων Δυνάμεων (ΔΑΔ), Ναρκοπολέμου (ΔΝΑΡ), Πλοίων Επιτήρησης (ΔΠΕ), Αεροπορίας Ναυτικού (ΔΑΝ), Υποβρυχίων Καταστροφών (ΔΥΚ), μέσων του ΓΕΕΘΑ, αεροσκαφών της Πολεμικής Αεροπορίας, καθώς και μέσων και προσωπικού από τον Στρατό Ξηράς και τη Διοίκηση Ειδικού Πολέμου (ΔΕΠ). Στο οπτικοακουστικό υλικό του ΓΕΝ από τις ασκήσεις εμφανίζεται ένα από τα νέα ανθυποβρυχιακά ελικόπτερα MH-60R του ΠΝ, που σημείωσε έτσι την παρθενική του συμμετοχή σε άσκηση.

Την Τρίτη 11 Ιουνίου 2024, πραγματοποιήθηκε στο Ναύσταθμο Σαλαμίνας η τελετή ένταξης και ονοματοδοσίας στο Πολεμικό Ναυτικό του Πλοίου Γενικής Υποστήριξης Ειδικών Επιχειρήσεων (ΠΓΥ-ΕΕ) ΠΕΡΣΕΑΣ (Α377), παρουσία της Προέδρου της Δημοκρατίας Κ. Σακελλαροπούλου. Το πλοίο αποτελεί δωρεά προς το ΠΝ του Προέδρου του Ιδρύματος «Αικατερίνη Λασκαρίδη», εφοπλιστή και Υποναυάρχου ε.τ. Π. Λασκαρίδη. Στην τελετή παρέστησαν μεταξύ άλλων ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Ν. Δένδιας, ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Δ. Χούπης, ο Αρχηγός ΓΕΝ Αντιναύαρχος Δ. – Ε. Κατάρας ΠΝ, ο Αρχηγός ΓΕΑ Αντιπτέραρχος (Ι) Δ. Γρηγοριάδης, εκπρόσωποι του Αρχηγού ΓΕΣ και των Σωμάτων Ασφαλείας. Το ΠΓΥ-ΕΕ ΠΕΡΣΕAΣ διαθέτει υβριδική προωστήρια εγκατάσταση, ηλεκτροπρόωση με ελάχιστη ακουστική υπογραφή που του επιτρέπει να πλέει δίχως να γίνεται αντιληπτό, υπερπλεονάζουσα ηλεκτρική ισχύ 11MW (ικανή να τροφοδοτήσει ένα μεσαίου μεγέθους νησί), μέγιστη ταχύτητα 17 κόμβων, δυνατότητα μεταφοράς και παράδοσης εν πλω καυσίμου F-76 περίπου 3.000 κυβ. μέτρων και ελικοδρόμιο στο οποίο μπορούν να προσνηωθούν όλα τα ελικόπτερα των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων. Διαθέτει επίσης δύο πολύ μεγάλα καλυμμένα καταστρώματα και κεκλιμένη πρύμνη από την οποία μπορούν να καθαιρεθούν και να ανελκυστούν ταχέα σκάφη, καθώς και τρεις πολύ ισχυρούς γερανούς ικανότητας 10 τόνων σε έκταμα 10 μέτρων. Μπορεί να μεταφέρει μεγάλο αριθμό στρατιωτικού προσωπικού και βαρέος εξοπλισμού στα προστατευμένα και καλυμμένα καταστρώματά του, ο δε εξοπλισμός μπορεί να καθαιρεθεί και να ανακτηθεί σε ελάχιστο χρόνο. Εν καιρώ ειρήνης, το πλοίο μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως πλωτό νοσοκομείο, ως πλοίο παροχής εξειδικευμένης ιατρικής φροντίδας στα νησιά μας και για τα μεγάλα ετήσια εκπαιδευτικά ταξίδια των σπουδαστών της Σχολής Ναυτικών Δοκίμων και της Σχολής Μονίμων Υπαξιωματικών Ναυτικού.

Η κοινή βιομηχανική πρόταση που είχε κατατεθεί από τις Naval Group, Fincantieri, Navantia και Hydrus για την ευρωπαϊκή κορβέτα περιπολίας πολλαπλών αποστολών (European Multi-Mission Patrol Corvette – MMPC, πρώην EPC) επιλέχθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για χρηματοδότηση ύψους 154,5 εκ. ευρώ από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Άμυνας. Η επόμενη φάση του προγράμματος θα αφορά την ολοκλήρωση της αρχικής και της λεπτομερειακής σχεδίασης και την παραγωγή των δύο πρωτοτύπων των διαφορετικών εκδόσεων του πλοίου, της έκδοσης πλήρους ικανότητας αποστολής (Full Capability Mission – FCM) και της έκδοσης αποστολών μακράς ακτίνας δράσης (Long Range Mission – LRM).

Πολεμική Αεροπορία

Tην Παρασκευή 14 Ιουνίου 2024 πραγματοποιήθηκε παρουσία του Αρχηγού του Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας, Αντιπτεράρχου (Ι) Δ. Γρηγοριάδη, η τελετή εορτασμού της επετείου συμπλήρωσης 70 χρόνων από την ίδρυση της 341 Μοίρας (341Μ), της 111 Πτέρυγας Μάχης, στην Αεροπορική Βάση Νέας Αγχιάλου. Το πρόγραμμα της εκδήλωσης περιλάμβανε δοξολογία, ανάγνωση Ημερήσιας Διαταγής από τον Διοικητή της Μοίρας, Αντισμήναρχο (Ι) Α. Μπαλάσκα, στατική έκθεση, πτήση σχηματισμού αεροσκαφών F-16 της Μοίρας και κατάθεση στεφάνων στο Μνημείο Πεσόντων Αεροπόρων της 341Μ. Στην τελετή παραβρέθηκαν o Αρχηγός Τακτικής Αεροπορίας, Αντιπτέραρχος (Ι) Π. Γεωργακόπουλος, ο Διοικητής της Διοίκησης Αεροπορικής Υποστήριξης, Αντιπτέραρχος (Ι) Α. Χόρτης, Ανώτατοι Αξιωματικοί, διατελέσαντες Διοικητές και Αρχιμηχανικοί της 341Μ, καθώς και εν ενεργεία και εν αποστρατεία προσωπικό, το οποίο έχει υπηρετήσει στη Μοίρα.

Σύμφωνα με άρθρο του Σ. Βλάσση στον ιστότοπο doureios.com, η ΠΑ αναμένει την έγκριση της σχεδιαζόμενης προμήθειας πυραύλων αέρος – εδάφους Rampage από τις ΗΠΑ, προκειμένου να υπογραφεί η σχετική σύμβαση. Όπως και στην περίπτωση των συλλογών καθοδήγησης βομβών τύπου Spice 1000/2000 (που δόθηκε πρόσφατα), έτσι και στην περίπτωση των Rampage η έγκριση είναι απαραίτητo να ληφθεί από την κατασκευάστρια ΙΑΙ, δεδομένου ότι τα όπλα προορίζονται να φέρονται από αμερικανικής κατασκευής μαχητικά F-16. Σύμφωνα με το ίδιο άρθρο, η αμερικανική έγκριση για την προμήθεια του αμερικανικού όπλου κρούσης JASSM δόθηκε τον περασμένο Απρίλιο για την έκδοση αυξημένου βεληνεκούς AGM-158B JASSM-ER, και επομένως η Ελλάδα μπορεί να προχωρήσει στην παραγγελία του.

Από Δευτέρα 3 έως την Πέμπτη 6 Ιουνίου 2024, η Πολεμική Αεροπορία (ΠΑ) συμμετείχε στη συνθετική άσκηση του ΝΑΤΟ με την επωνυμία «Ramstein Flag-Virtual (RAFL-V)». Στην άσκηση συμμετείχαν προσωπικό και μέσα από 12 κράτη, ενώ η ΠA συμμετείχε με προσωπικό της Μοίρας Επιχειρησιακής Συνθετικής Εκπαίδευσης (ΜΕΣΕ) του Κέντρου Αεροπορικής Τακτικής και των 110, 111, 115 και 116 Πτερύγων Μάχης. Σκοπός ήταν η παροχή εκπαίδευσης στη σχεδίαση και την εκτέλεση σύνθετων αποστολών σε όλο το φάσμα των αεροπορικών επιχειρήσεων, ενώ το σενάριο της άσκησης είχε διαμορφωθεί για να υποστηρίξει και την εκτέλεση της επικείμενης LIVEX συμμαχικής άσκησης «Ramstein Flag-24», η οποία θα πραγματοποιηθεί στην Αεροπορική Βάση Ανδραβίδας. Η συμμετοχή πραγματοποιήθηκε από τις εγκαταστάσεις της ΜΕΣΕ, μέσω της διασύνδεσης σε διαβαθμισμένο συμμαχικό δίκτυο, με τους Τακτικούς Εξομοιωτές που διαθέτει.

Από τη Δευτέρα 20 έως την Πέμπτη 23 Μαΐου 2024, η ΠΑ συμμετείχε στη συνθετική άσκηση του Air Battlespace Training Centre (ABTC) της Royal Air Force με την επωνυμία «ATHENA WARRIOR 24 (EXAW24)». Στην άσκηση συμμετείχαν προσωπικό και μέσα από 4 κράτη, ενώ η ΠΑ συμμετείχε με τη Μοίρα Επιχειρησιακής Συνθετικής Εκπαίδευσης (ΜΕΣΕ) του Κέντρου Αεροπορικής Τακτικής και το 2ο ΑΚΕ. Σκοπός της άσκησης, ήταν η παροχή εκπαίδευσης στη σχεδίαση και την εκτέλεση σύνθετων αποστολών σε όλο το φάσμα των αεροπορικών επιχειρήσεων, με τη ΜΕΣΕ να συμμετέχει από τις εγκαταστάσεις της, μέσω της διασύνδεσης σε διαβαθμισμένο συμμαχικό δίκτυο, με τους Τακτικούς Εξομοιωτές που διαθέτει, καθώς και με φυσική παρουσία του Διοικητή της, Αντισμηνάρχου (Ι) Η. Σωτηρόπουλου, στο ABTC.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του Χ. Μαζανίτη στη σημερινή έκδοση της εφημερίδας Realnews, το υπουργείο Εθνικής Άμυνας εξετάζει την αύξηση των προς απόκτηση μαχητικών αεροσκαφών F-35 σε 40, για τη συγκρότηση δεύτερης μοίρας ως το 2035. Ως τελικός στόχος αναφέρεται η συγκρότηση αεροπορικής δύναμης 200 μαχητικών αεροσκαφών, αποτελούμενης από 40 Rafale, 40 F-35 και 120 F-16 Viper.

Ούτε τη δεύτερη εβδομάδα του Ιουνίου σταμάτησε η τουρκική παραβατικότητα στο Αιγαίο, καθώς στις 7 Ιουνίου αεροσκάφος ναυτικής συνεργασίας τύπου ATR-72 προέβη σε τρεις παραβάσεις κανόνων εναέριας κυκλοφορίας του FIR Αθηνών στο νοτιοανατολικό Αιγαίο. Υπενθυμίζουμε ότι η “ήπια” τουρκική παραβατικότητα στο Αιγαίο (“ήπια” με την έννοια ότι δεν περιλαμβάνει παραβιάσεις του ελληνικού εναερίου χώρου – ως τώρα…) ξανάρχισε αμέσως μετά τη συνάντηση Ερντογάν – Μητσοτάκη στις 13 Μαΐου, και συνεχίζεται πλέον σταθερά σε εβδομαδιαία βάση.

Λιμενικό Σώμα – Ελληνική Ακτοφυλακή

Στις 10 Ιουνίου υπεγράφη η σύμβαση μεταξύ του Υπουργείου Ναυτιλίας και της Viking Norsafe Life-Saving Equipment Hellas για την προμήθεια έντεκα (11) σκαφών κατάλληλα διαμορφωμένων με υγειονομικό εξοπλισμό, μήκους άνω των 11 μέτρων, συνολικής αξίας 6.598.900 ευρώ. Τα σκάφη θα κατασκευαστούν από ειδικά ενισχυμένα συνθετικά υλικά. Η υπερκατασκευή θα διαθέτει ειδική καιροστεγή θύρα κατάλληλων διαστάσεων, ώστε να επιτρέπει την είσοδο ειδικού τροχήλατου φορείου μεταφοράς ασθενών έως και τον ειδικά διαμορφωμένο θάλαμο ασθενών του σκάφους.

Η πρόωση των σκαφών επιτυγχάνεται από δύο (2) κύριες έσω-έξω πετρελαιομηχανές (DIESEL) ναυτικού τύπου. Τα σκάφη θα αναπτύσσουν μέγιστη ταχύτητα άνω των σαράντα (40) κόμβων ενώ η ακτίνα ενεργείας θα υπερβαίνει τα τριακόσια (300) ν. μίλια, με την οικονομική τους ταχύτητα σε κατάσταση πλήρους φόρτου. Επίσης, θα διατηρούν την πλήρη επιχειρησιακή τους ικανότητα κάτω από δυσμενείς καιρικές συνθήκες και συγκεκριμένα σε κατάσταση θαλάσσης (SeaState) έως τέσσερα (4) κατά Douglas προκειμένου να βελτιώσουν την εξυπηρέτηση έκτακτων περιστατικών (διακομιδής) βαρέων πασχόντων ασθενών του ΕΚΑΒ. Τα νησιά στα οποία θα διατεθούν τα οποία είναι η Θάσος, τα Ψαρά, ο Άγιος Ευστράτιος, οι Φούρνοι, η Κέα, οι Λειψοί, η Κάσος, η Βόρεια Εύβοια, η Ζάκυνθος και η Κρήτη (Σφακιά και Ιεράπετρα).

Κύπρος

Δύο (2) πυροσβεστικά αεροσκάφη Canadair CL-415 απέστειλε η Ελλάδα στην Κύπρο, ανταποκρινόμενη στο σχετικό αίτημα των Κυπριακών Αρχών μέσω του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας, προκειμένου να συνδράμουν στις επιχειρήσεις κατάσβεσης πυρκαγιών στην ευρύτερη περιοχή της Πάφου.

Ένα ταχύπλοο σκάφος Rafnar 40 Tactical αποκτά η Μονάδα Υποβρυχίων Καταστροφών της Διοίκησης Ναυτικού της Εθνικής Φρουράς κατόπιν δωρεάς του Κύπριου εφοπλιστή Πόλυ Β. Χατζηιωάννου. Υπενθυμίζεται ότι η ΜΥΚ διαθέτει σήμερα 4 Σκάφη Ανορθόδοξου Πολέμου (ΣΑΠ), τα ΠΑΝΑΓΟΣ και ΑΓΑΘΟΣ τύπου RODMAN 55 και τα ΠΟΣΕΙΔΩΝΑΣ 1 και ΝΗΡΕΑΣ 1 τύπου Fabio Buzzi.

Την Τρίτη 11 Ιουνίου 2024, πραγματοποιήθηκε η τελετή βράβευσης των φυλακίων που διακρίθηκαν στο πλαίσιο του ετήσιου κύκλου επιχειρησιακών αξιολογήσεων του συνόλου των φυλακίων της Εθνικής Φρουράς, για το 2024. Στο πλαίσιο της τελετής, απονεμήθηκαν από τον Αρχηγό της Εθνικής Φρουράς, Αντιστράτηγο Γ. Τσιτσικώστα, τιμητικές πλακέτες και διπλώματα στους Διοικητές των Λόχων που υπάγονται τα Φυλάκια, καθώς και στο σύνολο του προσωπικού των διακριθέντων Φυλακίων, στην παρουσία της Ιεραρχίας του ΓΕΕΦ και αντιπροσωπείας στελεχών. Ο Αρχηγός της Εθνικής Φρουράς, σε σύντομο χαιρετισμό του, αφού συνεχάρη το προσωπικό των διακριθέντων Φυλακίων και κυρίως τους οπλίτες θητείας της 2023 ΕΣΣΟ, τους προέτρεψε να αισθάνονται υπερήφανοι που υπηρετούν τη στρατιωτική τους θητεία με αυταπάρνηση στην πρώτη γραμμή αντίδρασης και άμυνας έναντι του εχθρού, φυλάττοντας «ΘΕΡΜΟΠΥΛΕΣ».

Στο πλαίσιο του συνεδρίου της Παγκόσμιας Συντονιστικής Επιτροπής Κυπριακού Αγώνα (ΠΣΕΚΑ) πραγματοποιήθηκε ενημέρωση στους συνέδδρους από ανώτερο αξιωματούχο του Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας των ΗΠΑ (National Security Council – NSC), ο οποίος απέρριψε κατηγορηματικά τις προσπάθειες που καταβάλει ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για την διχοτόμηση του νησιού, ξεκαθαρίζοντας ότι οι ΗΠΑ δεν πρόκειται ποτέ να αποδεχθούν μια λύση που θα προβλέπει την ύπαρξη δύο κρατών στην Κύπρο. Επιπλέον έγινε αναφορά  στα οφέλη του έργου ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ υπό το πρίσμα της ενεργειακής ασφάλειας. Ο αξιωματούχος ερωτήθηκε για τον προβληματισμό που φέρεται να υπάρχει στην Κύπρο σε σχέση με το οικονομικό κόστος του έργου και δεσμεύτηκε ότι θα ερευνήσει τις δυνατότητες που υπάρχουν για ενδεχόμενη επιπλέον χρηματοδότηση από την αναπτυξιακή τράπεζα των ΗΠΑ (DFC).

Ανατολικός Παρατηρητής

Με αφορμή ελληνική NAVTEX που εκδόθηκε στις 11 Ιουνίου από το σταθμό της Λήμνου για έρευνες του ερευνητικού πλοίου ALKYON πλησίον και ανοικτά των εκβολών του Έβρου εντός ελληνικών χωρικών υδάτων, οι τουρκικές αρχές (σταθμός Σμύρνης) εξέδωσαν NAVTEX με την οποία ισχυρίζονται ότι τμήμα της περιοχής των ερευνών του ALKYON είναι «κοντά και εντός των πλευρικών θαλασσίων ορίων Ελλάδας -Τουρκίας το οποίο δεν έχει ακόμη οριοθετηθεί», και καλούν να τηρηθεί «λογική απόσταση από την περιοχή». Ακολούθως, στις 13 Ιουνίου τουρκικά ΜΜΕ μετέδωσαν ότι η τουρκική κρατική εταιρεία πετρελαίων (ΤΡΑΟ) κατέθεσε στις 5 Ιουνίου αίτημα προς το τουρκικό Υπουργείο Ενέργειας για 9 άδειες ερευνών για πετρέλαιο εντός τουρκικών χωρικών υδάτων στο Αιγαίο και συγκεκριμένα σε περιοχές ανατολικά της Αλεξανδρούπολης, στον Κόλπο του Ξηρού και ανατολικά της νήσου Ίμβρου.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της ιστοσελίδας politico.eu, ο Jamaal Bowman, μέλος της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ με το Δημοκρατικό Κόμμα, έχει λάβει χρηματοδοτήσεις υπό μορφή διοργάνωσης εκστρατείας συλλογής εισφορών από την Turkish American Steering Committeeπου εκπροσωπεί τα συμφέροντα της Τουρκίας στις ΗΠΑ. Ένα μήνα μετά την εκδήλωση για τη χρηματοδότησή του το 2021, ο J. Bowman κατέθεσε τροπολογία στο National Defense Authorization Act με στόχο την απόσυρση των αμερικανικών δυνάμεων από τη βορειοανατολική Συρία, που ανταποκρινόταν στους σχεδιασμούς της Τουρκίας στην περιοχή.

Αντιδράσεις έχει προκαλέσει στην Κύπρο, αλλά και στο ελληνικό διπλωματικό σώμα, το γεγονός ότι Ελλάδα και Τουρκία συνεργάζονται για την αλληλοϋποστήριξη υποψηφιοτήτων στον ΟΑΣΕ, κατόπιν συμφωνίας “υψηλού επιπέδου” των δύο κυβερνήσεων στο πλαίσιο της ελληνοτουρκικής προσέγγισης του τελευταίου έτους. Συγκεκριμένα οι υποψηφιότητες που προωθούνται από κοινού είναι από τουρκικής πλευράς η υποψηφιότητα του πρέσβη Φεριντούν Σινιρλίογλου (ικανού και σκληροπυρηνικού στα θέματα εξωτερικής πολιτικής) για τη θέση του Γενικού Γραμματέα του ΟΑΣΕ, και από ελληνικής πλευράς η υποψηφιότητα της Μάνιας Τελαλιάν για τη Διεύθυνση των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΑΣΕ. Υπενθυμίζεται ότι η Μ. Τελαλιάν ήταν επικεφαλής της Νομικής Υπηρεσίας του υπουργείου Εξωτερικών ως το 2020, οπότε ο τότε υπουργός Εξωτερικών Ν. Δένδιας ζήτησε και έλαβε την παραίτησή της. Σύμφωνα με δημοσιεύματα της περιόδου εκείνης, η κ. Τελαλιάν ήταν αντίθετη στην κατάθεση συντεταγμένων της ελληνικής ΑΟΖ στον ΟΗΕ και επιπλέον κατά την κρίση του Μαρτίου 2020 στον Έβρο είχε αρνηθεί να ετοιμάσει υπόμνημα με τα νομικά επιχειρήματα που θα χρησιμοποιούσε η Ελλάδα για να αιτιολογήσει  την απόφαση για κλείσιμο των συνόρων και αναστολή του δικαιώματος υποβολής αιτήσεων ασύλου για ένα μήνα, ισχυριζόμενη ότι το κλείσιμο ήταν παράνομο… Πέραν των ερωτημάτων για το πρόσωπο της κας Τελαλιάν, πολλές απορίες γεννά και ο ετεροβαρής χαρακτήρας της ελληνοτουρκικής αλληλοϋποστήριξης: η θέση του Γενικού Γραμματέα του ΟΑΣΕ για την οποία προωθείται ο Φ. Σινιρλίογλου είναι νευραλγική και ουσιαστικά δίνει στην Τουρκία τα “κλειδιά” του οργανισμού, ενώ η Ελλάδα μέσω της κας Τελαλιάν αρκείται σε μια διεύθυνση. Επιπλέον, όπως έχουμε επισημάνει και παλιότερα,  τέτοιου είδους κοινές πρωτοβουλίες “ξεπλένουν” το διεθνές προφίλ της Τουρκίας και υπονομεύουν κάθε προσπάθεια της Ελλάδας και της Κύπρου να αναδείξουν το ρόλο της ως διεθνούς ταραξία. Ειδικά όταν αυτό συμβαίνει στην 50ή επέτειο από την τουρκική εισβολή του 1974 στην Κύπρο, πρόκειται πραγματικά για αυτοχειρία…