Ανασκόπηση εβδομάδας #358

0
1409
Photo: Dimitris Kolliopoulos

Διεθνής κατάσταση

Στην Ουκρανία ο πόλεμος συνεχίζεται, με τις ρωσικές δυνάμεις να διατηρούν την πρωτοβουλία και να διεξάγουν αρκετές μηχανοκίνητες επιθέσεις την τελευταία εβδομάδα, ιδίως δυτικά του Bakhmut (περιοχή Chasiv Yar), δυτικά της Kreminna (περιοχή Terny) και δυτικά της Avdiivka (περιοχές Berdychi, Semenivka, Tonenke). Όι ουκρανικές δυνάμεις πραγματοποίησαν επιθέσεις με drones κατά τεσσάρων ρωσικών αεροπορικών βάσεων τη νύχτα της 4ης προς 5η Απριλίου, καθώς και σε ρωσικό εργοστάσιο παραγωγής drones Shahed με τηλεκατευθυνόμενο μικρό αεροσκάφος τύπου Cessna, που πέταξε 1100 χλμ σε ρωσικό εναέριο χώρο προς το στόχο του, χωρίς να γίνει αντιληπτό. Οι χάρτες προέρχονται από την πλέον πρόσφατη ανάλυση του Institute for the Study of War:

Σύμφωνα με άρθρο του Σ. Ιωαννίδη στην εφημερίδα “Καθημερινή”, στο πλαίσιο της επίσκεψης του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ Στρατηγού Δ. Χούπη στην Ινδία την ερχόμενη εβδομάδα, η Ελλάδα και η Ινδία θα υπογράψουν για πρώτη φορά στην ιστορία τους Πρόγραμμα Στρατιωτικής Συνεργασίας, το οποίο περιλαμβάνει ασκήσεις και κοινές δραστηριότητες με προσωπικό και μέσα των τριών κλάδων και των Ειδικών Δυνάμεων.

ΥΕΘΑ/ΓΕΕΘΑ

Από την Τρίτη 26 Μαρτίου έως την Παρασκευή 5 Απριλίου 2024, και στο πλαίσιο της στρατιωτικής συνεργασίας Ελλάδας και Ηνωμένου Βασιλείου, πραγματοποιήθηκε στην ευρύτερη περιοχή της Νέας Περάμου Αττικής διμερής συνεκπαίδευση μεταξύ των Ενόπλων Δυνάμεων των 2 χωρών. Η συνεκπαίδευση, επικεντρώθηκε στη σχεδίαση και διεξαγωγή αντικειμένων Βολών Μάχης Ταχείας Αντίδρασης (Close Quarter Battle, CQB), καθώς και Ειδικών Επιχειρήσεων. Κατά τη διάρκειά της, οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να εξασκηθούν σε σύνθετα επιχειρησιακά σενάρια. Στην εν λόγω δράση από ελληνικής πλευράς συμμετείχε προσωπικό και μέσα από τη Διοίκηση Ειδικού Πολέμου (ΔΕΠ) του ΓΕΕΘΑ, ενώ από πλευράς του Ηνωμένου Βασιλείου προσωπικό και μέσα του 43 Commando Fleet Protection Group Royal Marines.

Στις 3 και 4 Απριλίου ο υφυπουργός Εθνικής Άμυνας Ι. Κεφαλογιάννης πραγματοποίησε επισκέψεις σε Σχηματισμούς, Μονάδες και Επιτηρητικά Φυλάκια στην περιοχή ευθύνης του Δ’ Σώματος Στρατού. Στις 3 Απριλίου Ο κ. Κεφαλογιάννης, συνοδευόμενος από τον Διοικητή του Δ΄ ΣΣ Αντιστράτηγο Σ. Παπασταθόπουλο και τον Διοικητή ΧΙΙ Μ/Κ ΜΠ Υποστράτηγο Ιωάννη Κορρέ, επισκέφθηκε τη Γέφυρα ΚΗΠΩΝ και το Επιτηρητικό Φυλάκιο «Γ.ΚΗΠΩΝ», όπου τον υποδέχθηκε ο Διοικητής της 31 Μ/Κ ΤΑΞ Ταξίαρχος Γ. Σελαϊδινάκος και παρακολούθησε σύντομη ενημέρωση. Στη συνέχεια, μετέβη στην έδρα του Στρατηγείου της XII Μηχανοκίνητης Μεραρχίας Πεζικού στην Αλεξανδρούπολη, όπου ενημερώθηκε για την επιχειρησιακή οργάνωση, την αποστολή και τις τρέχουσες δρα-στηριότητες του Σχηματισμού, ενώ συναντήθηκε και με Εθνοφύλακες των Ταγμάτων Εθνοφυλακής (ΤΕΘ) της Μεραρχίας και συνομίλησε μαζί τους. Επιπρόσθετα, ο ΥΦΕΘΑ επισκέφθηκε και παρακολούθησε επίδειξη στο Κέντρο Εξομοιωτών (ΚΕΞ), το οποίο παρέχει υψηλού επιπέδου εκαίδευση σε θέματα χειρισμού και τακτικής στα πληρώματα αρμάτων των Τεθωρακισμένων Μονάδων, μέσα σε υπερσύγχρονες εγκαταστάσεις, όπου τον υποδέχθηκαν ο Διοικητής ΧΧΙΙΙ ΤΘΤ Ταξίαρχος Κ. Προκίδης και ο Διοικητής ΚΕΞ Αντισυνταγματάρχης (ΤΘ) Α. Συρόπουλος. Την Πέμπτη 4 Απριλίου ο κ. Κεφαλογιάννης, συνοδευόμενος από τον Διοικητή του Δ΄ ΣΣ Αντιστράτηγο Σ. Παπασταθόπουλο, επισκέφθηκε την έδρα του Στρατηγείου της XVI Μηχανοκίνητης Μεραρχίας Πεζικού, στο Διδυμότειχο, όπου τον υποδέχτηκε ο Διοικητής Υποστράτηγος Ι. Κωστούλας και ενημερώθηκε για την οργάνωση, τη δομή και την αποστολή του Σχηματισμού. Παράλληλα, είχε την ευκαιρία να συνομιλήσει με Εθνοφύλακες των Ταγμάτων Εθνοφυλακής (ΤΕΦ) της Μεραρχίας, στη Λέσχη Αξιωματικών Φρουράς (ΛΑΦ) Διδυμοτείχου, τους οποίους ευχαρίστησε θερμά για τη συνεισφορά τους στην πατρίδα. Ακολούθως, μετέβη διαδοχικά στα ΕΦ «ΔΙΛΟΦΟΥ», «1», «5» και «ΠΡΑΣΙΝΗΣ ΠΟΡΤΑΣ», όπου μεταξύ άλλων επιθεώρησε το αποτρεπτικό εμπόδιο, στα ΕΦ «126», «ΠΛΑΓΙΩΝ», καθώς και την περιοχή του νέου αποτρεπτικού εμποδίου Ψαθάδων – Μανίτσας, όπου και ενημερώθηκε για την εξέλιξη των έργων κατασκευής. Συνομίλησε με τις περιπόλους των φυλακίων και συνεχάρη το προσωπικό για το έργο που επιτελεί στην προάσπιση της εθνικής κυριαρχίας. Τον υποδέχθηκαν κατά περίπτωση οι Διοικητές ΤΔ 21 Μ/Κ ΣΠ Συνταγματάρχης (ΠΖ) Π. Σκουφάκης, 3 Μ/Κ ΤΑΞ Ταξίαρχος Β. Χαρκιανάκης, 50 Μ/Κ ΤΑΞ Ταξίαρχος Ν. Παπαγεωργίου και 7 Μ/Κ ΤΑΞ Ταξίαρχος Σ. Τίτανας. Ο ΥΦΕΘΑ επισκέφθηκε επίσης την έδρα του Ενιαίου Κέντρου Ελέγχου – Επιτήρησης Συνόρων (ΕΚΕΕΣ) στη Ν. Βύσσα Ορεστιάδας, όπου τον υποδέχθηκε ο Αστυνομικός Διευθυντής Ορεστιάδας Α. Μανταρλής και ενημερώθηκε για τις ενέργειες, τις διαδικασίες και τα μέσα επιτήρησης των συνόρων μας.

 

Στρατός Ξηράς

Στις 5 Απριλίου υπογράφηκε από τον Γενικό Διευθυντή της ΓΔΑΕΕ η επιστολή αποδοχής για την προμήθεια 35 μεταφορικών ελικοπτέρων UH-60M Blackhawk αξίας €1,105 δισ. Η παράδοση των πρώτων ελληνικών Blackhawk αναμένεται το 2025 και η ολοκλήρωση των παραδόσεων το 2027. Παράλληλα, σύμφωνα με ρεπορτάζ του Γ. Σιδέρη για τον ιστότοπο hellasjournal.com, μέσα στο επόμενο δωδεκάμηνο αναμένεται η παράδοση των τεσσάρων ΝΗ-90που απομένουν από την παραγγελία του 2003, ώστε να ολοκληρωθεί (επιτέλους) το πολύπαθο αυτό πρόγραμμα.

Πολεμικό Ναυτικό

Από τη Δευτέρα 1 έως την Παρασκευή 5 Απριλίου 2024 διεξήχθη η προγραμματισμένη εθνική Άσκηση «ΛΑΙΛΑΨ 1/24» του Πολεμικού Ναυτικού, στη θαλάσσια περιοχή Μυρτώου Πελάγους, Κυκλάδων και ανατολικού Αιγαίου, με συμμετοχή Πλοίων των Διοικήσεων, Φρεγατών (ΔΦΓ), Ταχέων Σκαφών (ΔΤΣ), Υποβρυχίων (ΔΥ), Πλοίων Επιτήρησης (ΔΠΕ), Αεροπορίας Ναυτικού (ΔΑΝ), Υποβρυχίων Καταστροφών (ΔΥΚ), αεροσκαφών της Πολεμικής Αεροπορίας, καθώς και μέσων και προσωπικού από τη Διοίκηση Ειδικού Πολέμου.

Σύμφωνα με δημοσίευμα στον ιστότοπο του U.S. Naval Institute, η παράδοση του πρώτου πλοίου της κλάσης φρεγατών Constellation στο πολεμικό ναυτικό των ΗΠΑ αναμένεται να καθυστερήσει κατά τρία χρόνια, δηλαδή να γίνει το 2029 αντί του 2026 όπως προγραμματιζόταν αρχικά. Ως αιτίες για την καθυστέρηση αναφέρονται η ανάγκη ωρίμανσης του σχεδίου, τα προβλήματα στην αλυσίδα τροφοδοσίας, καθώς και η έλλειψη εξειδικευμένου εργατικού δυναμικού.

Πολεμική Αεροπορία

Από αύριο 8 Απριλίου αρχίζει η φάση εκτέλεσης της πολυεθνικής αεροπορικής άσκησης «ΗΝΙΟΧΟΣ 2024», αλλά ήδη την εβδομάδα που πέρασε έγιναν στο πλαίσιο της φάσης προετοιμασίας οι πρώτες δραστηριότητες εξοικείωσης των πληρωμάτων με το ελληνικό περιβάλλον, που περιλάμβαναν και θεαματικές διελεύσεις σε φαράγγι της Πελοποννήσου, προς μεγάλη χαρά των spotters, που απαθανάτισαν εντυπωσιακά πλάνα (βλ. παρακάτω). Τονίζεται ότι η συμμετοχή των αεροπορικών δυνάμεων των χωρών που λαμβάνουν μέρος στην άσκηση «ΗΝΙΟΧΟΣ 2024» είναι η μεγαλύτερη έως τώρα, από αρχής καθιέρωσης της άσκησης ως INVITEX.

Την Τρίτη 2 Απριλίου 2024 πραγματοποιήθηκε συνεκπαίδευση με την επωνυμία «Onyx Dive», μεταξύ μαχητικών αεροσκαφών της Πολεμικής Αεροπορίας (ΠΑ) και βομβαρδιστικού αεροσκάφους Β-1Β από την 9th Expeditionary Bomber Squadron, της US European Command (USEUCOM), εντός του FIR Αθηνών. Στη συνεκπαίδευση συμμετείχαν 8 μαχητικά αεροσκάφη F-16 της 330Μ και της 341Μ από την 111 Πτέρυγα Μάχης, σε αποστολή συνοδείας 1 αεροσκάφους Β-1Β, ενώ παράλληλα εκτελέστηκε άσκηση Αμυντικών (Defensive Counter Air – DCA) και Επιθετικών (Offensive Counter Air –OCA) Αεροπορικών Επιχειρήσεων.

Από την Τρίτη 12 έως την Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024, η Πολεμική Αεροπορία (ΠΑ) συμμετείχε στην Πολυεθνική Άσκηση «VOLFA 2024», που πραγματοποιήθηκε στην Αεροπορική Βάση Mont de Marsan της Γαλλίας. Στην άσκηση συμμετείχαν δυνάμεις από τη Βρετανία, τη Γαλλία, την Ελλάδα, την Ισπανία, την Ιταλία και τον Καναδά. Η ΠΑ συμμετείχε με 4 αεροσκάφη Rafale της 332 Μοίρας από την 114 Πτέρυγα Μάχης και ανάλογο προσωπικό. Συνολικά εκτελέστηκαν περισσότερες από 20 σύνθετες αεροπορικές αποστολές [Composite Air Operations (COMAO)], σε σενάρια που επιτρέπουν την εκπαίδευση μάχης υψηλής έντασης προσαρμοσμένα σε νέες απειλές, ημέρα και νύχτα, αποσκοπώντας στην επαύξηση της διαλειτουργικότητας, της ετοιμότητας και της μαχητικής ικανότητας των μονάδων των συμμετεχουσών χωρών.

Μηδενική παρέμεινε η τουρκική παραβατική δραστηριότητα και την πρώτη εβδομάδα του Απριλίου, καθώς δεν σημειώθηκαν παραβιάσεις του ελληνικού εναερίου χώρου ή παραβάσεις των κανόνων εναέριας κυκλοφορίας του FIR Αθηνών.

Κύπρος

Στις 4 Απριλίου 2024 πραγματοποιήθηκαν εκπαιδευτικές-επιχειρησιακές βολές διαφόρων αντιαεροπορικών οπλικών συστημάτων της Διοίκησης Αεροπορίας, κατά θαλασσίων στόχων. Η συγκεκριμένη δραστηριότητα αποτελεί μέρος του Β’ Κύκλου επιχειρησιακής εκπαιδεύσεως και σε αυτή συμμετείχαν το μόνιμο προσωπικό της Δύναμης, οι συμβασιούχοι οπλίτες και οι οπλίτες που έχουν ολοκληρώσει την εκπαίδευσή τους.

Σύμφωνα με άρθρο του ιστοτόπου hellasjournal.com, η ιταλική ENI εκτιμά ότι οι τρεις ανακαλύψεις της στο τεμάχιο 6 της ΑΟΖ της Κύπρου -Κρόνος, Καλυψώ και Δίας- περιέχουν περίπου 4,5 τρισεκατομμύρια κυβικά πόδια φυσικού αερίου.

Ανατολικός Παρατηρητής

Μετά την Πολωνία, και η Τουρκία ανακοίνωσε την επίσημη αποχώρησή της από τη Συνθήκη του 1990 για τα συμβατικά όπλα στην Ευρώπη (Conventional Armed Forces – CFE). Υπενθυμίζεται πάντως ότι η Τουρκία είχε επιτύχει την πρόβλεψη εξαίρεση στη Συνθήκη CFE για την περιοχή της Μερσίνας, και επομένως πρακτικά δεν είχε σημαντικές δεσμεύσεις από τη CFE ως προς τις οροφές οπλικών συστημάτων, αλλά μόνο ως προς τις περιοχές ανάπτυξής τους.

Εκτεταμένα επεισόδια σημειώθηκαν την τελευταία εβδομάδα μεταξύ Κούρδων και Τούρκων στην πόλη Van, μετά την πραξικοπηματική ακύρωση της εκλογής του υποψηφίου δημάρχου με το κουρδικό DEM, Abdullah Zeydan, ο οποίος επικράτησε με 55,48% έναντι του ανθυποψηφίου του από το ΑΚΡ, Abdulahat Arvas που έλαβε 27,15%. Τα επεισόδια μεταξύ Κούρδων και Τούρκων επεκτάθηκαν σε πολλές περιοχές της νοτιοανατολικής Τουρκίας, ενώ στο Hakkari κομματικά στελέχη του ισλαμικού ΑΚΡ εμφανίστηκαν με όπλα και άρχισαν να πυροβολούν για να απομακρύνουν τους Κούρδους διαδηλωτές.