Διεθνής κατάσταση
Στην Ουκρανία, ο πόλεμος μπήκε στον δέκατο μήνα του, χωρίς να διαφαίνεται προοπτική ειρήνευσης. Την τελευταία εβδομάδα ο ρυθμός των στρατιωτικών επιχειρήσεων επιβραδύνθηκε λόγω του καιρού (βρισκόμαστε στην περίοδο των βροχών που μετατρέπουν το έδαφος σε λάσπη, τη γνωστή στους ιστορικούς του Β΄ ΠΠ “ρασπουτίτσα”). Με τη σταδιακή πτώση της θερμοκρασίας αναμένεται το έδαφος να παγώσει, επιτρέποντας εκ νέου τη διεξαγωγή πολεμικών επιχειρήσεων. Τα ρωσικά πυραυλικά πλήγμα κατά των ουκρανικών πολιτικών υποδομών έχουν προκαλέσει σοβαρά προβλήματα στα ουκρανικά δίκτυα ηλεκτρικού ρεύματος, βυθίζοντας μεγάλες περιοχές της Ουκρανίας στο σκοτάδι. Οι χάρτες προέρχονται από την πλέον πρόσφατη ανάλυση του Institute for the Study of War:
Στις 22 Νοεμβρίου υπεγράφη στο Κάιρο μεταξύ Ελλάδας και Αιγύπτου νέα συμφωνία (“Μνημόνιο Κατανόησης σχετικά με την Συνεργασία στους Τομείς Αεροναυτικής και Ναυτικής Έρευνάς και Διάσωσης”) με την οποία οι δύο πλευρές συμφώνησαν σε κοινές επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης (SAR) στην περιοχή, όπου έχουν ήδη οριοθετήσει τις Αποκλειστικές Οικονομικές Ζώνες των δύο κρατών τον Αύγουστο του 2020. Η συμφωνία υπεγράφη από τον υπουργό Εξωτερικών Ν. Δένδια και τον υπουργό Άμυνας Ν. Παναγιωτόπουλο και τους Αιγύπτιους ομολόγους τους, και προκάλεσε την αντίδραση της Τουρκίας, που δια του υπουργού Άμυνας Χ. Ακάρ δήλωσε ότι “δεν θα επιτρέψουμε τετελεσμένα”.
Συνεχίζονται οι έρευνες του ερευνητικού πλοίου Hyperion δυτικά και νοτιοδυτικά της Κρήτης, ενώ χθες ο σταθμός της Υδρογραφικής Υπηρεσίας του Πολεμικού Ναυτικού Ηρακλείου Κρήτης εξέδωσε νέα NAVTEX, κατόπιν αιτήματος της ExxonMobil στην ΕΔΕΥΕΠ, επεκτείνοντας ακόμα νοτιότερα την περιοχή των ερευνών για εντοπισμό πιθανών κοιτασμάτων υδρογονανθράκων.
Σύμφωνα με ρεπορτάζ του Β. Νέδου στην εφημερίδα “Καθημερινή”, πρόσφατα έφτασε στην Αθήνα από την Ουάσιγκτον πρόταση για την αντικατάσταση όλων των ρωσικών συστημάτων που υπάρχουν στο οπλοστάσιο των Ενόπλων Δυνάμεων από συστήματα νατοϊκής κατασκευής, με χρηματοδότηση μέσω εργαλείων που διαθέτει ήδη το Πεντάγωνο των ΗΠΑ όπως το FMF (Foreign Military Funding). Η πρόταση αφορά κατά κύριο λόγο αντιαεροπορικά συστήματα, όπως τα S-300, TOR-M1 και OSA-K, ενώ παράλληλα ενδέχεται να επεκταθεί και το πρόγραμμα κυκλικής ανταλλαγής 40 ΤΟΜΑ τύπου BMP-1 με γερμανικά Marder.
ΥΕΘΑ/ΓΕΕΘΑ
Από την Τετάρτη 23 έως την Παρασκευή 25 Νοεμβρίου 2022 πραγματοποιήθηκε συνεκπαίδευση των Ενόπλων Δυνάμεων με μονάδες της Ομάδας Συνοδείας Task Force 473 (TF 473) του γαλλικού αεροπλανοφόρου CHARLES DE GAULLE, στην θαλάσσια περιοχή του Νοτίου Ιονίου, Ανατολικά και Νότια της Πελοποννήσου και Νοτίως της νήσου Κρήτης. Οι Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις συμμετείχαν με μαχητικά αεροσκάφη RAFALE F3R για πρώτη φορά μετά την επιχειρησιακή τους ένταξη σε αυτές, καθώς και με F-16 Block 30, Block 50, Block 52+, Block 52+ Advanced και F-4, ενώ από την Ναυτική Δύναμη TF 473 συμμετείχε το αεροπλανοφόρο CHARLES DE GAULLE από το οποίο επιχειρούσαν μαχητικά αεροσκάφη RAFALE-M και Αεροσκάφος Έγκαιρης Προειδοποίησης και Ελέγχου (Airborne Early Warning – AEW) E2C HAWKEYE. Κατά την διάρκεια της συνεκπαίδευσης, εκτελέστηκαν τα ακόλουθα αντικείμενα:
● Επιθετικές Επιχειρήσεις (Offensive Counter Air – OCA).
● Επίθεση/Προστασία Μονάδος Υψηλής Αξίας (High Value Airborne Asset Attack/Protect – HVAA Attack/Protect).
● Μικτές Επιχειρήσεις Εναέριας Υπεροχής (Joint Engagement Zone – JEZ).
● Εκπαίδευση Εναέριας Μάχης μεταξύ διαφορετικών τύπων Αεροσκαφών (Dissimilar Air Combat Training – DACT).
● Αεροπορική Συνδρομή σε Ναυτικές Επιχειρήσεις (Air Power Contribution to Maritime Ops – APCMO).
● Ασκήσεις με πραγματικά πυρά στο Πεδίο Βολής ΚΑΡΑΒΙΑ
Στις 25 Νοεμβρίου ο υφυπουργός Εθνικής Άμυνας Ν. Χαρδαλιάς επισκέφθηκε τις έδρες των 116 και 117 Πτερύγων Μάχης (ΠΜ), στις Αεροπορικές Βάσεις Αράξου και Ανδραβίδας αντίστοιχα, συνοδευόμενος από τον Αρχηγό ΓΕΑ Αντιπτέραρχο (Ι) Θ Μπουρολιά. Ο υφυπουργός Εθνικής Άμυνας ενημερώθηκε από τους Διοικητές της 116ΠΜ και της 117ΠΜ για τις τρέχουσες δραστηριότητες και το επιχειρησιακό έργο των Πτερύγων Μάχη, περιηγήθηκε στις εγκαταστάσεις τους και συνομίλησε με τα στελέχη, το πολιτικό προσωπικό και τους οπλίτες θητείας, καθώς και με τα πληρώματα και τους τεχνικούς των Αεροσκαφών Επιφυλακής (Readiness) των 335, 336 και 338 Μοιρών. Δυσάρεστη έκπληξη, ωστόσο, αποτέλεσαν οι φωτογραφίες από τις επισκέψεις που δημοσιεύθηκαν στην ιστοσελίδα του υπουργείου Εθνικής Άμυνας, και στις οποίες δε λαμβάνεται καμία μέριμνα για την κάλυψη των προσώπων των χειριστών της ΠΑ. Πρόκειται για πισωγύρισμα σε σύγκριση με την κουλτούρα ασφαλείας που είχε αρχίσει να εμπεδώνεται στις Ένοπλες Δυνάμεις τα τελευταία χρόνια.
Ολοκληρώθηκε στις 25 Νοεμβρίου η διμερής διακλαδική άσκηση Ελλάδας και Αιγύπτου «ΜΕΔΟΥΣΑ-12» που ξεκίνησε στις 19 25 Νοεμβρίου 2022, στην ευρύτερη περιοχή της Αλεξάνδρειας Αιγύπτου. Στην άσκηση είχαν προσκληθεί και συμμετείχαν με προσωπικό και μέσα η Κύπρος, οι ΗΠΑ και η Σαουδική Αραβία, καθώς και με παρατηρητές η Γαλλία, η Γερμανία, η Ιορδανία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, το Κονγκό, το Μαρόκο, το Μπαχρέιν και η Ρουμανία. Την Τετάρτη 23 Νοεμβρίου 2022 έλαβε χώρα η Ημέρα Διακεκριμένων Επισκεπτών (Distinguished Visitors Day – DV DAY), την οποίου παρακολούθησαν επί του αιγυπτιακού ελικοπτεροφόρου ENS GAMAL ABDEL NASSER, ο Α/ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Κ. Φλώρος με τον Αιγύπτιο ομόλογό του Aντιστράτηγο Osama Roshdy Askar, ο Α/ΓΕΕΦ Αντιστράτηγος Δ. Ζερβάκης, ο αρχηγός του ναυτικού της Σ. Αραβίας αντιναύαρχος Fahad Bin Abdullah Al Ghofaily, ο αρχηγός του Ναυτικού της Αιγύπτου αντιναύαρχος Ashraf Ibrahim Atwa Megahed και Διευθυντής της Διεύθυνσης Ασκήσεων – Επιχειρησιακής Εκπαίδευσης – Προσομοίωσης του ΓΕΕΘΑ (ΔΑΕΕΠ) Αρχιπλοίαρχος Γ. Αγγουράς ΠΝ. Οι προσκεκλημένοι είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν σύνθετα επιχειρησιακά σενάρια, μεταξύ των οποίων άλματα στατικού ιμάντα και ελεύθερη πτώση αλεξιπτωτιστών από ελικόπτερο καθώς και καταρρίχηση με την μέθοδο fast rope, νηοψία και αναρρίχηση σε πολεμικό πλοίο, με επιστέγασμα την συνδυασμένη αμφίβια ενέργεια στην ακτή «EL OMAYED» με την υποστήριξη μαχητικών αεροσκαφών και επιθετικών ελικοπτέρων, που εκτέλεσαν εικονικές αεροπορικές προσβολές.
Στρατός Ξηράς
Σύμφωνα με δημοσίευμα του ιστοτόπου του περιοδικού “Πτήση & Διάστημα”, ολοκληρώθηκαν οι διαδικασίες για την υπογραφή της προμήθειας πυραύλων SPIKE NLOS για τον Ελληνικό Στρατό και το Πολεμικό Ναυτικό. Η προμήθεια για τον ΕΣ 27 αφορά πλήρη συστήματα SPIKE NLOS, μαζί με αριθμό οργανικών UAVs για στοχοποίηση, ενώ SPIKE NLOS θα τοποθετηθούν και στα ελικόπτερα ΑΗ-64Α, αναβαθμίζοντας τις δυνατότητές τους. Επιπλέον, βλήματα SPIKE θα τοποθετηθούν και σε κανονιοφόρους του ΠΝ, καθώς και στα ΣΑΠ τύπου Mark V της ΔΥΚ.
Την Παρασκευή 25 Νοεμβρίου 2022, πραγματοποιήθηκε στην έδρα του Δ΄ Σώματος Στρατού (Δ΄ΣΣ«ΘΡΑΚΗ») η τελετή αποκαλυπτηρίων του Μνημείου Πεσόντων του Σώματος, παρουσία του Αρχηγού του Γενικού Επιτελείου Στρατού Αντιστρατήγου Χ. Λαλούση. Το Μνημείο κατασκευάστηκε με πόρους του Δ ΄ ΣΣ και με δωρεές του Γ. Δημητράκη και των εταιρειών ΓΚΑΝΗΣ ΑΒΕΕ, FHL KYRIAKIDIS GROUP και ΕΓΝΑΤΙΑ ΟΔΟΣ ΑΕ. Μετά την τελετή, ο Αρχηγός ΓΕΣ βράβευσε στην έδρα του Σώματος την 211 ΕΜΑ, η οποία κατετάγη 1η στον Διαγωνισμό Ουλαμών Αρμάτων, που πραγματοποιήθηκε στο Πετροχώρι Ξάνθης.
Σύμφωνα με ρεπορτάζ του Κ. Σαρικά στον ιστότοπο newpost.gr, η απάντηση από τις ΗΠΑ στο ελληνικό έγγραφο ερώτημα για το κόστος και τη διαθεσιμότητα (Price and Availability) ελικοπτέρων Black Hawk UH-60M είναι θετική, με τιμή μονάδας περί τα 20 εκ. δολλάρια. Επομένως το συνολικό κόστος για την αγορά 30 ελικοπτέρων αγγίζει τα 600 εκ. δολλάρια.
Πολεμικό Ναυτικό
Στις 24 Νοεμβρίου εγκρίθηκε από το ΣΑΓΕ το πρόγραμμα της προμήθειας 3+1 κορβετών για το Πολεμικό Ναυτικό, για το οποίο αναμένονται ως το τέλος του μήνα οι οριστικές προσφορές των διεκδικητών, ενώ η απόφαση του ΚΥΣΕΑ αναμένεται, σύμφωνα με ρεπορτάζ της ιστοσελίδας cnn.gr, μέσα στο Δεκέμβριο.
Παράλληλα, στις 25 Νοεμβρίου εγκρίθηκε από το Ανώτατο Ναυτικό Συμβούλιο ο εκσυγχρονισμός των φρεγατών τύπου ΜΕΚΟ, για τον οποίο, σύμφωνα με δημοσίευμα του ιστοτόπου του περιοδικού “Πτήση & Διάστημα”, προβάδισμα έχει η εταιρία Thyssen Krupp.
Πολεμική Αεροπορία
Στις 24 Νοεμβρίου η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κ. Σακελλαροπούλου επισκέφθηκε την 332 Μοίρα της 114 Πτέρυγας Μάχης, όπου την υποδέχθηκαν ο υφυπουργός Εθνικής Άμυνας Ν. Χαρδαλιάς και ο Αρχηγός ΓΕΑ Αντιπτέραρχος (Ι) Θ. Μπουρολιάς. Στο πλαίσιο της επίσκεψης, πραγματοποιήθηκε ενημέρωση από τον Διοικητή της 332Μ Αντισμήναρχο (Ι) Θ. Χριστοδούλου για την οργάνωση, την αποστολή και το επιχειρησιακό έργο της Μοίρας, καθώς και για τις δυνατότητες των νέων μαχητικών αεροσκαφών Rafale F3R. Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας επισκέφθηκε στατική έκθεση αεροσκαφών Rafale F3R και τον εξομοιωτή πτήσεων της 332 Μοίρας, ενώ συνομίλησε με τους ιπτάμενους, τους τεχνικούς και τα στελέχη της Μοίρας. Παρόντες ήταν επίσης ο Αρχηγός Τακτικής Αεροπορίας Αντιπτέραρχος (Ι) Γ. Φασούλας και ο Διοικητής της 114 Πτέρυγας Μάχης Σμήναρχος (Ι) Σ. Αμπουλέρης. Στο μεταξύ, μετά την παραλαβή του έβδομου και όγδοου αεροσκάφους στις 8 Νοεμβρίου, η παραλαβή του επόμενου ζεύγους Rafale από την 332 Μοίρα αναμένεται ως το τέλος του έτους, με στόχο τη συμπλήρωση της πρώτης δωδεκάδας ως το Φεβρουάριο. Στη φωτογραφία, δοκιμαστική πτήση του δέκατου ελληνικού Rafale (s/n 453) στο Α/Δ Bordeaux.
Την Τρίτη 22 Νοεμβρίου 2022 πραγματοποιήθηκε, παρουσία του υφυπουργού Εθνικής Άμυνας, Ν. Χαρδαλιά και του Αρχηγού του Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας, Αντιπτεράρχου (Ι) Θ. Μπουρολιά, η τελετή εορτασμού της επετείου συμπλήρωσης 75 χρόνων από την ίδρυση της 355 Μοίρας Τακτικών Μεταφορών (355ΜΤΜ), στην 112 Πτέρυγα Μάχης, στην Αεροπορική Βάση Ελευσίνας. Στην τελετή παραβρέθηκαν μεταξύ άλλων ο πρέσβης της Δημοκρατίας της Κορέας Jung Il LEE και ο Αντισμήναρχος (Ι) ε.α Ακριβός Δ. Τσολάκης, ο οποίος το 1951 εστάλη με το 13ο Σμήνος στην Κορέα από όπου επέστρεψε το 1953 αφού έλαβε μέρος σε 160 πολεμικές αποστολές.
Στις 18 Νοεμβρίου έλαβε χώρα ενημέρωση αρμόδιων επιτελών του ΓΕΑ μέσω τηλεδιάσκεψης, από τον ΑΚΑΜ του Ηνωμένου Βασιλείου, στελέχη της Defence Equipment Sale Authority και την εταιρία Marshall που έχει οριστεί ως εξωτερικός συνεργάτης, για την επικείμενη πώληση των αεροσκαφών C-130J Hercules του Ηνωμένου Βασιλείου. Σημειώνεται ότι τα 14 μεταγωγικά αεροσκάφη C-130J Hercules της RAF έχουν ακριβώς τη μισή ηλικία των ελληνικών C-130H ενώ διαθέτουν πλήρες σύστημα αυτοπροστασίας, glass cockpit και δυνατότητα εναέριου ανεφοδιασμού. Με αυτό το δεδομένο, πρέπει να εξεταστεί αν έχει πια νόημα η προσπάθεια αποκατάστασης της διαθεσιμότητας των ελληνικών C-130H, ή αν τα σχετικά κονδύλια θα έπρεπε να αφιερωθούν στην απόκτηση των βρετανικών C-130J, που θα προσέφεραν μεγαλύτερες ικανότητες, χαμηλότερο κόστος συντήρησης και ομοιοτυπία κινητήρων με τα C-27J.
Σύμφωνα με δημοσίευμα του ιστοτόπου του περιοδικού “Πτήση & Διάστημα”, στο πλαίσιο της συμφωνίας για την προμήθεια ισραηλινών Κ/Β τύπου SPIKE για τον ΕΣ και το ΠΝ, προχωρά επιτέλους και η προμήθεια συλλογών μετατροπής βομβών SPICE 1000/2000 για τα F-16 της Πολεμικής Αεροπορίας.
Μειωμένη ποσοτικά, αλλά στο ίδιο επίπεδο προκλητικότητας, ήταν η παραβατική δραστηριότητα της τουρκικής αεροπορίας την τελευταία εβδομάδα, καθώς σημειώθηκαν 156 παραβιάσεις του ελληνικού εναερίου χώρου (έναντι 321 την προηγούμενη εβδομάδα) και 14 εμπλοκές με ελληνικά αεροσκάφη αναχαίτισης (όσες και την προηγούμενη εβδομάδα), με 8 υπερπτήσεις ελληνικών εδαφών (έναντι 6 την προηγούμενη εβδομάδα).
Λιμενικό Σώμα – Ελληνική Ακτοφυλακή
Βάσει σχετικής προκήρυξης που δημοσιεύτηκε, το Αρχηγείο ΛΣ-ΕΛΑΚΤ προχωρά σε διαβούλευση με την αγορά – τεχνικό διάλογο για την προμήθεια 2 οπλισμένων Πλοίων Ανοικτής Θαλάσσης (ΠΑΘ), μήκους άνω των 80 μέτρων, με ελικοδρόμιο με δυνατότητα προσνήωσης ελικοπτέρου βάρους 11 τόνων και 2 ΜΕΑ με εμβέλεια τουλάχιστον 65 ν.μ., οπλισμένων με τρεις τηλεχειριζόμενους σταθμούς οπλισμού, έναν των 30 χιλ. και δύο των 12,7 χιλ. Ο συνολικός προϋπολογισμός της προμήθειας είναι 160 εκ. Ευρώ.
Κύπρος
Στις 23 Νοεμβρίου, ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Ν. Αναστασιάδης επισκέφθηκε το Βερολίνο, όπου συναντήθηκε με τον Γερμανό πρόεδρο Β. Στάινμαγιερ και τον καγκελάριο Ό. Σολτς. Μετά τη συνάντηση, ο καγκελάριος της Γερμανίαςεξέφρασε τη στήριξή του σε μια διζωνική, δικοινοτική λύση του Κυπριακού, στη βάση των αποφάσεων των Ηνωμένων Εθνών. Από την πλευρά του, ο Ν. Αναστασιάδης τόνισε ότι η Κύπρος μπορεί να συμβάλει σημαντικά στην εξεύρεση εναλλακτικών πηγών και διαδρομών για την ενέργεια.
Στις 25 Νοεμβρίου ο υπουργός Άμυνας της Κυπριακής Δημοκρατίας Χ. Πετρίδης ανακοίνωσε ότι κατατέθηκε νομοσχέδιο το οποίο ενισχύει τη βιωσιμότητα του θεσμού των Συμβασιούχων Οπλιτών (ΣΥΟΠ) καθώς παρέχεται η δυνατότητα να παραμείνουν στην υπηρεσία μέχρι τη συμπλήρωση της ηλικίας των 42 ετών.
Ανατολικός Παρατηρητής
Σύμφωνα με δημοσιεύματα των τουρκικών ΜΜΕ, το αρχικό πρωτότυπο του νέου μαχητικού αεροσκάφους MMU μπήκε στην τελική γραμμή συναρμολόγησης στις νεόδμητες εγκαταστάσεις της ΤΑΙ. Η παρουσίαση του πρωτοτύπου (Roll-Out) αναμένεται να γίνει στις 18 Μαρτίου 2023 και η παρθενική πτήση στο τελευταίο τρίμηνο του 2026.
Στις 22 Νοεμβρίου ο τουρκικός στρατός παρέλαβε στις εγκαταστάσεις της FNSS στο Gölbaşı/Άγκυρα τα πρώτα 3 από τα συνολικά 12 τροχοφόρα τεθωρακισμένα οχήματα ειδικών επιχειρήσεων PARS IV (6×6) που προορίζονται για την Διοίκηση Ειδικών Δυνάμεων (OKK).
Κατά την ομιλία του στην Επιτροπή Προϋπολογισμού της τουρκικής Βουλής, ο υπουργός Άμυνας της Τουρκίας Χ. Ακάρ δήλωσε μεταξύ άλλων τα εξής: • Αναμένουμε τους επόμενους μήνες συνομιλίες με τις ΗΠΑ για τον τερματισμό της συμφωνίας συμμετοχής μας στο πρόγραμμα Α/Φ F-35 καθώς ολοκληρώθηκαν οι διοικητικές, οικονομικές και νομικές προετοιμασίες. Τον Σεπτέμβριο του 2021 υποβλήθηκε αίτημα για την προμήθεια 40 Α/Φ F-16 και την αναβάθμιση άλλων 79 Α/Φ. Έκτοτε πραγματοποιήσαμε 4 συναντήσεις, 3 στην Τουρκία και 1 στις ΗΠΑ για το θέμα. Αυτή τη στιγμή κάνουμε μια προσπάθεια να πάρουμε τα F-16 αλλά εξετάζουμε και εναλλακτικές. Ρωτούν κάποιοι «που είναι οι S-400». Δεν υπάρχει πρόβλημα με τους S-400. Αν υπάρξει απειλή, σε μια ώρα μπορεί να χρησιμοποιηθεί. • Οι αμυντικές δαπάνες μας διαμορφώθηκαν στο 1,6% επί του ΑΕΠ το 2021. Προσπαθούμε να επιτύχουμε το στόχο του 2% που ορίζει το ΝΑΤΟ μέχρι το 2024. Από τις 15 Ιουλίου 2016 έχουν αποταχθεί 24.706 στελέχη από τις ΤΕΔ.
Συνεχίστηκαν στη διάρκεια της εβδομάδας οι βομβαρδισμοί της Τουρκίας στη Β. Συρία, τόσο με αεροπορικές επιθέσεις όσο και με πλήγματα από UAVs και πυροβολικό. Σύμφωνα με πηγές του κουρδικού SDF που είναι ο βασικός στόχος των τουρκικών δυνάμεων, από τους βομβαρδισμούς έχασαν τη ζωή τους τουλάχιστον 18 πολίτες. Επιπλέον, η τουρκική ηγεσία προετοιμάζει το έδαφος για τη διεξαγωγή χερσαίας επιχείρησης με την ονομασία Tampon Bölge (“Ουδέτερη Ζώνη”), με επισκέψεις του υπουργού Άμυνας Χ. Ακάρ και των αρχηγών των επιτελείων στο Κέντρο Επιχειρήσεων του Τ/ΓΕΣ, αλλά και με σχετικές αναρτήσεις του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών και δηλώσεις του ίδιου του Ρ.Τ. Ερντογάν. Κατά την ομιλία του στην κοινοβουλευτική ομάδα του ΑΚΡ, ο πρόεδρος της Τουρκίας δήλωσε ότι “η αποφασιστικότητά μας για τη δημιουργία Zώνης Aσφαλείας είναι ισχυρότερη από ποτέ” και προσδιόρισε ως πιθανούς στόχους τις περιοχές Tal Rifat, Manbij και Ayn-al Arab/Kobane.