Διεθνής κατάσταση
Στην Ουκρανία πλησιάζει η συμπλήρωση δύο μηνών από την έναρξη της ρωσικής εισβολής, με τη ρωσική πλευρά να προσπαθεί να ενισχύσει το μέτωπο του Ντονετσκ – Λουχανσκ, χωρίς αξιόλογα αποτελέσματα. Ιδίως οι ρωσικές επιθέσεις από το Izyum προς το Slovyansk και το Βarvinkove αποκρούστηκαν από τις ουκρανικές δυνάμεις, ενώ και στη Μαριούπολη η ουκρανική αντίσταση συνεχίζεται. Η εντυπωσιακότερη εξέλιξη της εβδομάδας ήταν όμως η βύθιση του ρωσικού καταδρομικού “Moskva”, ναυαρχίδας του ρωσικού στόλου στον Εύξεινο Πόντο, με τουλάχιστον 400 μέλη του πληρώματός του να αγνοούνται. Κατά την ουκρανική εκδοχή, η βύθιση επιτεύχθηκε με πλήγμα από 2 βλήματα Neptune, ενώ κατά τη ρωσική εκδοχή ήταν αποτέλεσμα πυρκαγιάς που προκάλεσε ανάφλεξη πυρομαχικών. Σε κάθε περίπτωση, το πλήγμα για τη Ρωσία είναι μεγάλο, τόσο σε επίπεδο ελέγχου του εναερίου χώρου όσο και (κυρίως) σε επίπεδο γοήτρου. Το μέγεθος του πλήγματος στο ρωσικό γόητρο, που προστίθεται στην ως τώρα αδυναμία της Ρωσίας να επιτύχει αξιόλογα αποτελέσματα στην ουκρανική εκστρατεία, γεννά ανησυχίες για την πιθανότητα καταφυγής του Β. Πούτιν σε χρήση πυρηνικών όπλων. Οι χάρτες της τρέχουσας κατάστασης προέρχονται από το Institute for the Study of War:
ΥΕΘΑ/ΓΕΕΘΑ
Την Τετάρτη 13 Απριλίου 2022 πραγματοποιήθηκε παρουσίαση συστημάτων Unmanned Aerial Vehicles (UAV) και anti-UAV των Ενόπλων Δυνάμεων της Γαλλίας από την Γενική Διεύθυνση Εξοπλισμών της Χώρας (Direction Générale de l’ Armement – DGA) παρουσία του Υπαρχηγού ΓΕΕΘΑ Αντιναυάρχου Ι. Δρυμούση ΠΝ. Την παρουσίαση παρακολούθησαν επίσης επιτελείς των αρμόδιων φορέων του ΓΕΕΘΑ και των τριών Κλάδων των Ενόπλων Δυνάμεων.
Την Τρίτη 12 Απριλίου 2022, ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Κ. Φλώρος επισκέφθηκε Μονάδες των Ενόπλων Δυνάμεων στην περιοχή ευθύνης της 79 ΑΔΤΕ, όπου ενημερώθηκε για την αποστολή τους και αντάλλαξε ευχές με το προσωπικό εν όψει του Πάσχα. Συγκεκριμένα, ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ, συνοδευόμενος από τον Διοικητή της 79 ΑΔΤΕ Ταξίαρχο Ν. Λαμπιδώνη, επισκέφθηκε το στρατόπεδο «ΑΝΘΥΠΑΣΠΙΣΤΗ (ΠΖ) ΠΑΛΑΙΟΚΑΣΤΡΙΤΗ ΙΩΑΝΝΗ» και το ΕΦ «ΨΙΛΗΣ ΑΜΜΟΥ» στην Σάμο, το στρατόπεδο «ΕΦΕΔΡΟΥ ΛΟΧΙΑ (ΠΖ) ΤΣΙΜΠΙΔΗ ΙΩΑΝΝΗ» στην Ικαρία, το ΕΦ «ΦΟΥΡΝΩΝ», το ΕΦ «ΑΓΑΘΟΝΗΣΙΟΥ» και την Κανονιοφόρο ΝΙΚΗΦΟΡΟΣ που ναυλοχούσε στον λιμένα του νησιού με κινητό υγειονομικό κλιμάκιο Στρατιωτικών Ιατρών και Νοσηλευτών του προγράμματος πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας για τους κατοίκους των μικρών νησιών. Ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ κατά την επίσκεψή του ευχήθηκε σε όλο το προσωπικό και τους Εθνοφύλακες Καλό Πάσχα και Καλή Ανάσταση με υγεία και προσωπική, επαγγελματική και οικογενειακή πρόοδο, επισημαίνοντας ότι θα πρέπει να νιώθουν υπερήφανοι για το έργο που επιτελούν ως «Φρουροί του Αιγαίου» στις ακριτικές Μονάδες των νησιών.
Την Παρασκευή 15 Απριλίου 2022 ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Κ. Φλώρος είχε τηλεφωνική επικοινωνία για δεύτερη φορά αυτή την εβδομάδα με τον Αρχηγό του Γενικού Επιτελείου Ενόπλων Δυνάμεων του Ισραήλ Αντιστράτηγο A. Kohavi. Κατά την διάρκεια των συνομιλιών τους οι δύο Αρχηγοί συζήτησαν για την κατάσταση ασφαλείας και τις τρέχουσες εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή, και συμφώνησαν να αναληφθούν άμεσα ενέργειες για τον προγραμματισμό κοινών δράσεων, συνεργειών και δραστηριοτήτων επιχειρησιακής εκπαίδευσης, στο πλαίσιο της στρατιωτικής συνεργασίας των Ενόπλων Δυνάμεων Ελλάδος και Ισραήλ σε διμερές και πολυμερές επίπεδο.
Στρατός Ξηράς
Την Κυριακή 10 Απριλίου 2022, εορτάσθηκε στα οχυρά «ΡΟΥΠΕΛ», «ΟΧΥΡΟ» (ΙΣΤΙΜΠΕΗ), «ΝΥΜΦΑΙΑΣ», «ΕΧΙΝΟΣ» και «ΛΙΣΣΕ», η 81η επέτειος από την Μάχη των Οχυρών, η οποία διεξήχθη από τις 06 έως τις 09 Απριλίου του 1941. Κατά τον επετειακό εορτασμό, πραγματοποιήθηκε επιμνημόσυνη δέηση και κατάθεση στεφάνων στη μνήμη των Αξιωματικών και Οπλιτών του Ελληνικού Στρατού, οι οποίοι αμύνθηκαν και υπερασπίστηκαν τα Oχυρά, τον Απρίλιο του 1941. Στην τελετή παρέστησαν βουλευτές του Ελληνικού Κοινοβουλίου, ο Αρχηγός ΓΕΣ Αντιστράτηγος Χ. Λαλούσης ως εκπρόσωπος του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ, ο Διοικητής της 1ης ΣΤΡΑΤΙΑΣ/EU-ΟHQ «ΑΧΙΛΛΕΑΣ» Αντιστράτηγος Ά. Χουδελούδης, ο Διοικητής του Γ΄ Σώματος Στρατού Αντιστράτηγος Σ. Κωστάκογλου και εκπρόσωποι της τοπικής αυτοδιοίκησης.
Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας “Καθημερινή”, η ελληνική κυβέρνηση δέχεται πιέσεις για παραχώρηση στην Ουκρανία των τεθωρακισμένων οχημάτων μάχης (ΤΟΜΑ) BMP-1 που υπηρετούν στον ΕΣ. Πρόκειται για τα οχήματα που απομένουν από τα 501 ανατολικογερμανικά ΒΜΡ-1Α1 που είχαν μεταβιβαστεί στην Ελλάδα από τη Γερμανία στις αρχές της δεκαετίας του ’90, μετά την πώληση 100 εξ αυτών στο Ιράκ και την παραχώρηση 193 στην Αίγυπτο. Τα συγκεκριμένα ΤΟΜΑ κρίνονται ως χαμηλών επιχειρησιακών δυνατοτήτων και η συντήρησή τους είναι προβληματική, με αποτέλεσμα ο πραγματικός αριθμός επιχειρησιακών οχημάτων να είναι αρκετά χαμηλότερος από τον ονομαστικό. Ωστόσο τα ΒΜΡ-1 εξακολουθούν να καλύπτουν συγκεκριμένες ανάγκες στους ΕΜΛ των νησιών, και 36 εξ αυτών (κατ’ άλλες πηγές 48) έχουν μετατραπεί για αντιαεροπορική – αντιαποβατική χρήση με προσαρμογή του γνωστού πυροβόλου Zu-23. Επομένως η μεταβίβαση των ΒΜΡ-1 στην Ουκρανία είναι θετική προοπτική μόνο υπό τον όρο της αντικατάστασής τους με ικανότερα ΤΟΜΑ δυτικού τύπου.
Την 1η Μαϊου αναμένεται η άφιξη στην Ελλάδα της επόμενης παρτίδας των Μ1117 (περί τα 130 οχήματα), που θα προωθηθούν σε μονάδες πρώτης γραμμής.
Πολεμικό Ναυτικό
Την Παρασκευή 8 και το Σάββατο 9 Απριλίου 2022 και στο πλαίσιο των διεθνών συνεργασιών των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων σύμφωνα με τον σχεδιασμό του ΓΕΕΘΑ, διεξήχθη συνεκπαίδευση PASSEX (Passing Exercise) της Φρεγάτας ΑΔΡΙΑΣ, του Υποβρυχίου ΠΙΠΙΝΟΣ, ενός Αεροσκάφους Ναυτικών Επιχειρήσεων καθώς και 2 F-16 της Πολεμικής Αεροπορίας με μονάδες της Μόνιμης Συμμαχικής Ναυτικής Δύναμης 2 (Standing NATO Maritime Group Two SNMG 2), στην ευρύτερη θαλάσσια περιοχή νοτιοανατολικά της Καρπάθου. Κατά τη διάρκεια της συνεκπαίδευσης εκτελέστηκαν αντικείμενα αντιαεροπορικού και ανθυποβρυχιακού πολέμου, σύνθεσης και ανταλλαγής τακτικής εικόνας, επικοινωνιών και προχωρητικών ελιγμών.
Την Πέμπτη 7 Απριλίου 2022 πραγματοποιήθηκε άσκηση ενεργοποίησης μονάδων των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων, που έχουν διατεθεί σε κατάσταση ετοιμότητας στην επιχείρηση θαλάσσιας ασφάλειας «SEA GUARDIAN» του ΝΑΤΟ υπό τον επιχειρησιακό έλεγχο της Συμμαχικής Ναυτικής Διοίκησης (Allied Maritime Command – MARCOM). Στο πλαίσιο αυτό και υπό τον συντονισμό Στοιχείου Διοίκησης και Ελέγχου Ειδικών Επιχειρήσεων (Special Operations Command and Control Element – SOCCE) της Διοίκησης Ειδικού Πολέμου του ΓΕΕΘΑ, πραγματοποιήθηκε στο Μυρτώο Πέλαγος άσκηση εκτέλεσης μη συναινετικής νηοψίας στο Πλοίο Γενικής Υποστήριξης ΑΤΛΑΣ Ι το οποίο προσομοίωσε πλοίο που έφερε ύποπτο φορτίο , με την συμμετοχή του ΤΠΚ ΡΟΥΣΣΕΝ, στο οποίο επέβαινε Ομάδα Ανορθοδόξου Πολέμου της ΔΥΚ, ενός Σκάφους Ανορθοδόξου Πολέμου/Ταχείας Μεταφοράς (ΣΑΠ/ΤΜ) της ΔΥΚ και ενός ελικοπτέρου της Διοίκησης Αεροπορίας Ναυτικού.
Πολεμική Αεροπορία
Διαψεύδονται από αρμόδιες πηγές τα δημοσιεύματα που αναφέρονταν σε περιστατικά ασφαλείας πτήσεων με τα νεοαποκτηθέντα μαχητικά αεροσκάφη Rafale της ΠΑ.
Εξαιρετικά αυξημένη, ποσοτικά αλλά και ποιοτικά, ήταν η παραβατική συμπεριφορά της τουρκικής αεροπορίας την τελευταία εβδομάδα, λόγω και της άσκησης Mavi Vatan 2022. Σημειώθηκαν συνολικά 281 παραβιάσεις του ελληνικού εναερίου χώρου (έναντι 114 την προηγούμενη εβδομάδα) με 9 εμπλοκές με ελληνικά αεροσκάφη αναχαίτισης (έναντι 6 την προηγούμενη εβδομάδα) και 30 υπερπτήσεις ελληνικών εδαφών (έναντι μίας την προηγούμενη εβδομάδα). Στην τουρκική προκλητικότητα αναφέρθηκε και ο Α/ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Κ. Φλώρος κατά την επίσκεψη αντιπροσωπείας του Κογκρέσου των ΗΠΑ στο ΚΕΝΑΠ στην Κρήτη στις 14 Απριλίου, επισημαίνοντας ότι οι υπερπτήσεις άνωθεν ελληνικών νήσων του Αν. Αιγαίου αυξάνουν τον κίνδυνο ατυχήματος που εφόσον συμβεί, ενδέχεται να έχει απρόβλεπτες συνέπειες.
Κύπρος
Την Τετάρτη 13 Απριλίου 2022 πραγματοποιήθηκε συνεκπαίδευση στο άλμα στατικού ιμάντα στην οποία συμμετείχε η Ελληνική Πολεμική Αεροπορία με αεροσκάφος C -130, η Διοίκηση Καταδρομών και Ναυτικού και εκπαιδευτές από την Σχολή Αλεξιπτωτιστών.
Την Τετάρτη, 13 Απριλίου 2022, πραγματοποιήθηκε προγραμματισμένη παρουσίαση εφέδρων των μονάδων της Διοίκησης Καταδρομών, κατά τη διάρκεια της οποίας εκτελέστηκαν νυχτερινές βολές τυφεκίων διαφόρων τύπων.
Από 11 έως 15 Απριλίου 2022, ο Γενικός Επιθεωρητής Εθνικής Φρουράς (ΓΕΠΕΦ), Υποστράτηγος Μ. Χατζηδημητρίου, μαζί με ομάδα Αξιωματικών Αξιολογητών, πραγματοποίησαν επιχειρησιακή αξιολόγηση στο Τακτικό Συγκρότημα του 2ου Συντάγματος Πεζικού (ΤΣ 2ου ΣΠ).
Ανατολικός Παρατηρητής
Από τις 11 Απριλίου διεξάγεται στο Αιγαίο, την Αν. Μεσόγειο αλλά και τον Εύξεινο Πόντο η τουρκική άσκηση Mavi Vatan 2022, που θα διαρκέσει ως τις 21 Απριλίου. Στη διάρκεια της άσκησης έγινε και η πρώτη βολή πυρομαχικού MAM-L επί θαλάσσιου στόχου με κατάδειξη Laser από ΜΕΑ Aksungur του Τουρκικού Ναυτικού, πιθανότατα σε περιοχή ανοιχτά της Αττάλειας.
H SSB ανακοίνωσε τον εντοπισμό θαλάσσιων ναρκών με χρήση SAR (πιθανότατα τύπου MILSAR της Meteksan) από ΜΕΑ ANKA-B (s/n TCB852/17-027) του Τουρκικού Ναυτικού.
Κλιμακώνεται η εκστρατεία της ομογένειας στις ΗΠΑ (με την εξαιρετική δουλειά των Hellenic Leaders) για την αποτροπή της πώλησης νέων προηγμένων F-16 και κιτ εκσυγχρονισμού στην Τουρκία, με εξαιρετικές και στοχευμένες δημόσιες παρεμβάσεις. Ήδη το hashtag #NoJetsForTurkey βρίσκεται σταθερά στα δέκα πρώτα στο αμερικανικό Twitter – όσοι αναγνώστες έχουν λογαριασμό Twitter καλούνται να βοηθήσουν στην προσπάθεια!