Ανασκόπηση εβδομάδας #261

0
4908

Συνεχίζεται για τρίτη εβδομάδα ο πόλεμος στην Ουκρανία, καθώς οι διαβουλεύσεις και οι διαμεσολαβητικές προσπάθειες μεταξύ των δύο πλευρών δεν έχουν αποφέρει αποτέλεσμα. Η ρωσική επιθετική προσπάθεια στο βορρά αποβλέπει στην πλήρη κύκλωση του Κιέβου, όπου οι ρωσικές δυνάμεις έχουν προωθηθεί αρκετά στα βορειοανατολικά της πόλης, ενώ αντιθέτως στα δυτικά της φαίνονται να αντιμετωπίσουν δυσκολίες. Στο νότιο μέτωπο, οι ρωσικές δυνάμεις επιχειρούν να κινηθούν προς βορρά κατά μήκος της δυτικής όχθης του Δνείπερου και προς δυσμάς για την περίσφιξη της Οδησσού. Η περικυκλωμένη Μαριούπολη υφίσταται εδώ και ημέρες σφοδρούς βομβαρδισμούς ακόμα και κατά μη στρατιωτικών στόχων, σε μια προσπάθεια των ρωσικών δυνάμεων να κάμψουν το ηθικό των υπερασπιστών της. Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Β. Ζελένσκι σε διάγγελμά του δήλωσε ότι εάν η Ρωσία θέλει να καταλάβει το Κίεβο, θα πρέπει πρώτα να το ισοπεδώσει. Η ρωσική πλευρά ωστόσο, προκειμένου να αποφύγει μια αιματηρή μάχη για την κατάληψη της ουκρανικής πρωτεύουσας, προσπαθεί πιθανότατα να κάμψει το ηθικό των Ουκρανών για να επιβάλει μια συνθηκολόγηση με τους δικούς της όρους. Σε αυτή την προσπάθεια ενδεχομένως εντάσσεται το “παραδειγματικό” σφυροκόπημα της Μαριούπολης που προκαλεί μεγάλες απώλειες σε αμάχους, αλλά και η ανακοίνωση του Β. Πούτιν ότι η Ρωσία θα στρατολογήσει 16.000 «εθελοντές» (μισθοφόρους) από την Μ. Ανατολή για τις επιχειρήσεις της στην Ουκρανία, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την αγριότητα των μαχών που θα ακολουθήσουν.Η κατάσταση χθες, σύμφωνα με το Institute for the Study of War, είχε ως εξής:

Σήμερα, σε μια εξέλιξη που βρετανικές πηγές χαρακτήρισαν ως σοβαρή κλιμάκωση,  σημειώθηκαν ρωσικές αεροπορικές επιθέσεις σε στρατιωτικές βάσεις της δυτικής Ουκρανίας στις περιοχές Γιαβορίβ και Σταρίτσι, σε μικρή απόσταση από τα πολωνικά σύνορα, με απολογισμό 35 νεκρούς και 135 τραυματίες. Ο εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Άμυνας δήλωσε ότι οι δύο βάσεις χρησιμοποιούνταν για την εκπαίδευση “ξένων μισθοφόρων” και την αποθήκευση δυτικών όπλων, και ότι με τα αεροπορικά χτυπήματα “εξουδετερώθηκαν ως 180 ξένοι μισθοφόροι”. Υπενθυμίζεται ότι ο Ρώσος αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Σ. Ριάμπκοφ είχε δηλώσει πρόσφατα ότι η Ρωσία θεωρεί νόμιμους στόχους τα φορτία δυτικής στρατιωτικής βοήθειας προς την Ουκρανία, χωρίς να διευκρινίσει αν η στοχοποίησή τους θα γίνεται μετά την είσοδό τους στο ουκρανικό έδαφος ή και πριν από αυτήν.

ΥΕΘΑ/ΓΕΕΘΑ

Ήπιες χαρακτηρίζονται οι κρίσεις των ανωτάτων αξιωματικών των Ενόπλων Δυνάμεων που έγιναν αυτή την εβδομάδα, καθώς στο Στρατό Ξηράς διατηρήθηκαν οι 6 από τους 10 αντιστρατήγους, στο Πολεμικό Ναυτικό παρέμειναν στις θέσεις τους ο Αρχηγός Στόλου αντιναύαρχος Π. Λυμπέρης και ο υπαρχηγός ΓΕΕΘΑ αντιναύαρχος Ι. Δρυμούσης και τοποθετήθηκε νέος Διοικητής ΔΔΜΝ, ενώ στην Πολεμική Αεροπορία, μετά την ομαλή διαδοχή του αποχωρήσαντος πτεράρχου Γ. Μπλιούμη από τον Αντιπτέραρχο Θ. Μπουρολιά ως Α/ΓΕΑ και τη διαδοχή του τελευταίου στο ΑΤΑ από τον αντιπτέραρχο Γ. Φασούλα, υπήρξαν νέες τοποθετήσεις στις θέσεις του Διοικητή ΔΑΥ και του Επιτελάρχη ΓΕΕΘΑ.

Στρατός Ξηράς

Σύμφωνα με δημοσίευμα της ιστοσελίδας doureios.com, τα πρώτα 44 Τεθωρακισμένα Τροχοφόρα Οχήματα Αναγνωρίσεως (ΤΤΟΑ) Μ1117 που έφτασαν στην Ελλάδα το Νοέμβριο, θα παραδοθούν στις μονάδες ως τις αρχές Απριλίου, μετά τις εργασίες ελέγχου, βαφής και εξοπλισμού τους. Τα πρώτα οχήματα θα φέρουν προσωρινά οπλισμό από τα αποθέματα του ΕΣ (πολυβόλα Μ85 των 12,7 mm από τα αποσυρθέντα άρματα Μ60Α1/Α3), μέχρι την παράδοση του αμερικανικού οπλισμού που έχει ζητηθεί από το ΓΕΣ. 

Σύμφωνα με δημοσίευμα του ιστοτόπου του περιοδικού Πτήση & Διάστημα, κατακυρώθηκε στην εταιρεία Polaris Britain Ltd. η προμήθεια τεσσάρων “οχημάτων ειδικών αποστολών/ειδικών επιχειρήσεων”, μεγάλης ευκινησίας και αντοχής . Η συνολική αξία του προγράμματος ανήλθε σε 664.661 Ευρώ (προ ΦΠΑ) για τα τέσσερα οχήματα, ενώ η παράδοση των οχημάτων αναμένεται εντός 6 μηνών από την υπογραφή της σύμβασης.

Πολεμικό Ναυτικό

Tην Παρασκευή 4 Μαρτίου 2022 ολοκληρώθηκε η συμμετοχή των Ενόπλων Δυνάμεων στην Συμμαχική Άσκηση «DYNAMIC MANTA 22», που πραγματοποιήθηκε στην ευρύτερη θαλάσσια περιοχή ανατολικά της Σικελίας. Η εν λόγω άσκηση είναι τύπου LIVEX/MAREX/SUBEX (Live-Maritime-Submarine Exercise) και αποσκοπούσε στην εκπαίδευση των συμμετεχόντων σε σύνθετα επιχειρησιακά σενάρια ανθυποβρυχιακού πολέμου, καθώς και σε περιβάλλον πολλαπλών απειλών. H Ελλάδα συμμετείχε με το υποβρύχιο ΜΑΤΡΩΖΟΣ (S122), την φρεγάτα ΑΙΓΑΙΟΝ (F460) με οργανικό Ε/Π S-70B, ΑΦΝΕ P-3B και 2 επιτελείς.

Πολεμική Αεροπορία

Τη Δευτέρα 7 Μαρτίου 2022 και μετά από αίτημα της USEUCOM (US European Command), δύο αμερικανικά στρατηγικά βομβαρδιστικά της Bomber Task Force τύπου Β – 52 κατά την πτήση τους στο πλαίσιο της επιχείρησης «ONYX HOOK» πραγματοποίησαν στο FIR Αθηνών συνεκπαίδευση αναχαίτισης και συνοδείας από ζεύγος ελληνικών μαχητικών αεροσκαφών F-16. Τα ελληνικά F-16 ανέλαβαν ρόλο αναχαίτισης και συνοδείας των Β-52 εντός του FIR Αθηνών μετά την είσοδό τους από το FIR Σόφιας (Βουλγαρία), με διαδρομή άνωθεν της Θράκης, των Βορείων Σποράδων, της Στερεάς Ελλάδας και της Πελοποννήσου, οπότε και εξήλθαν στα δυτικά όρια του.

Τελικώς η συμμετοχή της ΠΑ στο TLP 2022-1 από 14 Φεβρουαρίου ως 4 Μαρτίου δεν αφορούσε μόνο την 336 Μοίρα όπως είχαμε αναφέρει, αλλά 6 συνολικά αεροσκάφη F-16 και ανάλογο προσωπικό της 335, της 336 και της 337 Μοίρας. Στην εν λόγω εκπαιδευτική σειρά, πλην της Ελλάδας, συμμετείχαν οι Πολεμικές Αεροπορίες της Γαλλίας, των ΗΠΑ, της Ισπανίας και της Ιταλίας.

Μειωμένη ήταν η παραβατική δραστηριότητα της τουρκικής αεροπορίας την τελευταία εβδομάδα, καθώς σημειώθηκαν 24 παραβιάσεις του ελληνικού εναερίου χώρου (έναντι 100 την αμέσως προηγούμενη εβδομάδα), χωρίς να σημειωθούν εμπλοκές με ελληνικά αεροσκάφη (6 την αμέσως προηγούμενη εβδομάδα) ή υπερπτήσεις ελληνικών εδαφών (2 την αμέσως προηγούμενη εβδομάδα).

Κύπρος

Την Πέμπτη, 10 Μαρτίου 2022, προσωπικό της 31ης  Μοίρας Καταδρομών της Διοίκησης Καταδρομών (ΔΚΔ), στο πλαίσιο της επιχειρησιακής εκπαίδευσης των Καταδρομέων στην τακτική χρησιμοποίηση του διατιθέμενου οπλισμού τους, οργάνωσε και εκτέλεσε Τακτική Άσκηση Μετά Στρατευμάτων (ΤΑΜΣ) «Εκκαθάρισης Εχθρικού Πολυβολείου», στο Πεδίο Βολής Αγίου Μοδέστου. Το σενάριο της άσκησης αφορούσε αρχικά στην εκκαθάριση και στην συνέχεια στην κατάληψη εχθρικού πολυβολείου, με την εκτέλεση συνδυασμένης ενέργειας 2 ομάδων  Καταδρομών και με την υποστήριξη με πραγματικά πυρά από τα διατιθέμενα όπλα υποστηρίξεως και όλμων 81 χιλ.

Από 7 εως 9 Μαρτίου 2022, ο Αρχηγός της Εθνικής Φρουράς (ΕΦ), Αντιστράτηγος Δ. Ζερβάκης, συνοδευόμενος από αντιπροσωπεία αξιωματικών του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Φρουράς πραγματοποίησε επίσημη επίσκεψη στο Ισραήλ, μετά από πρόσκληση του ομολόγου του Αρχηγού των Ισραηλινών Ενόπλων Δυνάμεων (IDF) Αντιστράτηγου A. Kohavi, ενώ έγινε δεκτός και από τον Υπουργό Άμυνας B. Gantz. Μεταξύ άλλων η κυπριακή αντιπροσωπεία επισκέφθηκε Μονάδες Αεράμυνας των IDF, όπου ενημερώθηκε για την αποστολή, τις δράσεις και τις δυνατότητες των οπλικών συστημάτων που διαθέτουν.

Στις 6 Μαρτίου ο υπουργός Άμυνας Χ. Πετρίδης πραγματοποίησε επίσκεψη στην Σαουδική Αραβία όπου επισκέφθηκε την έκθεση αμυντικού υλικού «World Defence Show» καισυναντήθηκε με τον αναπληρωτή υπουργό Άμυνας του Βασιλείου Khalid bin Salman και τον Α/ΓΕΕΔ Πτέραρχο Fayyadh Al Ruwaili, με τους οποίους συζήτησε την αναβάθμιση της διμερούς αμυντικής και στρατιωτικής συνεργασίας.

Ανατολικός Παρατηρητής

Δίωρη συνάντηση είχαν σήμερα ο πρωθυπουργός της Ελλάδας Κ. Μητσοτάκης και ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρ.Τ. Ερντογάν, στο πλαίσιο της επίσκεψης του Έλληνα πρωθυπουργού στην Κωνσταντινούπολη, όπου επισκέφθηκε το Οικουμενικό Πατριαρχείο για την Κυριακή της Ορθοδοξίας. Ο πρωθυπουργός παρέστη στην Πατριαρχική Θεία Λειτουργία στον Ιερό Ναό Αγίου Γεωργίου στο Φανάρι, για τον εορτασμό της Κυριακής της Ορθοδοξίας, και στη συνέχεια παρακάθησε σε γεύμα που του παρέθεσε ο πρόεδρος της Τουρκίας στο προεδρικό μέγαρο Βαχτεντίν. Παρ’ ότι και οι δύο πλευρές επέμειναν στις απόψεις τους για τα διμερή θέματα, η συνάντηση διεξήχθη σε καλό κλίμα και συμφωνήθηκε να εξεταστούν Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης εντός της άνοιξης. Επίσης συζητήθηκαν θέματα κοινού ενδιαφέροντος σε σχέση με την κρίση στην Ουκρανία.

Στις 2 Μαρτίου τo πρώτο ΜΕΑ AKINCI B (s/n PT-4) πραγματοποίησε την παρθενική του πτήση από το Α/Δ Τυρολόης (Çorlu). Τα 3 MEA έκδοσης Α φέρουν ζεύγος κινητήρων ουκρανικής προέλευσης AI-450T των 450 ίππων ενώ το ΑΚΙΝCI B φέρει ζεύγος Pratt & Whitney Canada PT6A-135A των 750 ίππων.

Στις 9 Μαρτίου ο πρόεδρος του Ισραήλ Isaac Herzog επισκέφθηκε την Άγκυρα, στην πρώτη επίσκεψη υψηλόβαθμου ισραηλινού αξιωματούχου μετά το 2008. Και από τις δύο πλευρές εκφράστηκε η πρόθεση για αποκατάσταση των διμερών σχέσεων, η οποία περιλαμβάνει και σχεδιασμό επίσκεψης του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών Μ. Τσαβούσογλου στο άμεσο μέλλον, και ενδεχομένως την αποκατάσταση διπλωματικών σχέσεων με ανταλλαγή πρεσβευτών. Ένα σημαντικό αντάλλαγμα που ζητά το Ισραήλ είναι η παύση της υποστήριξης της Τουρκίας στη Χαμάς, ενώ όπως έγινε γνωστό ο Ρ.Τ. Ερντογάν κατά τη συνάντησή του με τον πρόεδρο του Ισραήλ τόνισε την επιθυμία της Τουρκίας να κατασκευαστεί αγωγός φυσικού αερίου που θα συνδέει το Ισραήλ με την Ευρώπη μέσω της Τουρκίας, ένα σχέδιο προφανώς ανταγωνιστικό του αγωγού EastMed. Επισημαίνεται επίσης ότι στις 10 Μαρτίου ο Ρ.Τ. Ερντογάν είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Τ. Μπάιντεν, στη διάρκεια της οποίας ζήτησε μεταξύ άλλων την άρση των κυρώσεων που έχουν επιβληθεί βάσει CAATSA στην τουρκική αμυντική βιομηχανία και την αποδοχή του τουρκικού αιτήματος για την προμήθεια/αναβάθμιση αεροσκαφών F-16. Είναι σαφές ότι βρίσκεται σε εξέλιξη μια διπλωματική “επίθεση γοητείας” της Τουρκίας για την αποκατάσταση των σχέσεών της με τη Δύση με την ευκαιρία των νέων συνθηκών που δημιουργεί ο πόλεμος στην Ουκρανία, καθώς η αυξημένη ένταση μεταξύ Δύσης και Ρωσίας παραδοσιακά αναδεικνύει τη στρατηγική αξία της Τουρκίας.