Ανασκόπηση εβδομάδας #249

0
16417

Από τις εξελίξεις της εβδομάδας που πέρασε, αξίζει να τονιστεί η ψήφιση του νόμου για την αμυντική συνεργασία Ελλάδας-ΗΠΑ (US-Greece Defense and Interparliamentary Partnership Act) από το αμερικανικό Κογκρέσο στις 15 Δεκεμβρίου. Μεταξύ άλλων ο νέος νόμος προβλέπει τη διάθεση 125 εκ. δολαρίων την περίοδο 2022-2026 για προμήθεια οπλικών συστημάτων προς αντικατάσταση πεπαλαιωμένων (πρόγραμμα ERIP) και 9 εκ. δολαρίων την ίδια περίοδο για εκπαίδευση στελεχών των ελληνικών ΕΔ (πρόγραμμα IMET), υποβολή ετήσιας αναφοράς του Πενταγώνου για καταγραφή αναγκών της Ελλάδας σε μεταχειρισμένο στρατιωτικό υλικό και κατά προτεραιότητα ικανοποίησή του (πρόγραμμα EDA), επίσπευση παραδόσεων μαχητικών αεροσκαφών F-35A στην Πολεμική Αεροπορία σε περίπτωση που η Ελλάδα αποφασίσει την απόκτησή τους, υποστήριξη κοινών ασκήσεων συνεργασίας με την Κύπρο, την Ελλάδα και το Ισραήλ (σχήμα 3+1), σύσταση ενεργειακού κέντρου ΗΠΑ – Ανατολικής Μεσογείου σύμφωνα με το άρθρο 204 του EastMed Act, και θεσμική αναγνώριση της Ελλάδας ως πυλώνα σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο. Ο νόμος αποτελεί μεγάλη επιτυχία του ελληνικού λόμπυ στην Washington και αναμένεται να τεθεί σύντομα σε ισχύ, με την υπογραφή του από τον πρόεδρο Biden.

ΥΕΘΑ/ΓΕΕΘΑ

Σημαντικό γεγονός είναι επίσης η έγκριση του προϋπολογισμού του υπουργείου Εθνικής Άμυνας στο πλαίσιο της ψήφισης του προϋπολογισμού του 2022 από τη Βουλή χθες, καθώς οι συνολικές αμυντικές δαπάνες της χώρας επιστρέφουν για πρώτη φορά στα προ κρίσης επίπεδα ανερχόμενες σε 6,4 δισ. Ευρώ, εκ των οποίων 3,3 δισ. Ευρώ για εξοπλιστικές δαπάνες. Σημειώνεται ότι οι αμυντικές δαπάνες καταψηφίστηκαν από τον ΣΥΡΙΖΑ και το ΚΚΕ, ενώ υπερψηφίστηκαν από τη ΝΔ, το ΚΙΝΑΛ, την Ελληνική Λύση και τους ανεξάρτητους βουλευτές Κ. Μπογδάνο και Κ. Αδάμου. Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Ν. Παναγιωτόπουλος δικαίως επισήμανε στην ομιλία του ότι η κυβέρνηση ακολουθεί με προσωπική απόφαση του πρωθυπουργού ένα συνολικό σχέδιο ανάταξης των Ενόπλων Δυνάμεων, τονίζοντας μεταξύ άλλων ότι από τον Ιούλιο του 2019 έχουν ενεργοποιηθεί 165 υποπρογράμματα, εκ των οποίων ήδη χρηματοδοτούνται τα 135 και έχουν ήδη συμβασιοποιηθεί τα 46. Επιπλέον δήλωσε ότι το 2022 θα συνεχιστεί η ενίσχυση των Ενόπλων Δυνάμεων στον τομέα του έμψυχου δυναμικού, με πρόβλεψη για πρόσληψη επιπλέον 1.600 ΕΠΟΠ και 1.000 OΒΑ, ενώ ο αριθμός των εισακτέων στις παραγωγικές σχολές των Ενόπλων Δυνάμεων θα διατηρηθεί στο αυξημένο επίπεδο των 1.335 σπουδαστών έναντι του αντιστοίχου αριθμού των 819 που εισέρχονταν στις παραγωγικές σχολές μέχρι το 2020. Οι επιμέρους ειδήσεις που προέκυψαν από την ομιλία του ΥΕΘΑ παρατίθενται παρακάτω στις αντίστοιχες θεματικές ενότητες.

Την Δευτέρα 13 Δεκεμβρίου 2021 ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Κ. Φλώρος, συνοδευόμενος από τον Διοικητή της Διοίκησης Ειδικού Πολέμου Αντιστράτηγο Γ. Τσιτσικώστα, παρευρέθη στην τελετή εγκαινίων των νέων εγκαταστάσεων του Πεδίου Βολής (ΠΒ) «ΚΑΝΔΗΛΙΟΥ» στην Νέα Πέραμο Αττικής. Σκοπός της δημιουργίας των νέων εγκαταστάσεων είναι η επαύξηση των επιχειρησιακών δεξιοτήτων του προσωπικού των Μονάδων που εκτελούν Ειδικές Επιχειρήσεις, βελτιώνοντας με χρήση νέων εκπαιδευτικών μεθόδων τους τρόπους εμπλοκής σε διαφορετικά σενάρια επιχειρήσεων. Συγκεκριμένα, δημιουργήθηκαν Πεδία Βολής ελαττωμένης απόστασης, εγκαταστάσεις καταστροφών αστικού περιβάλλοντος, εκκαθάρισης οικοδομικού συγκροτήματος, συμπλέγματος σηράγγων ανοικτού και κλειστού τύπου και εκκαθάρισης υπόγειων, καθώς και πύργος Fast Rope και καταρρίχησης. Μετά την τελετή εγκαινίων, πραγματοποιήθηκε επίδειξη των δυνατοτήτων τμημάτων της ΔΕΠ στις επιχειρήσεις σε κατοικημένους τόπους και στην εκτέλεση βολών μάχης ταχείας αντίδρασης.

Την ίδια ημέρα, ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ συνοδευόμενος από τον Διοικητή της ΔΕΠ Αντιστράτηγο Γ. Τσιτσικώστα και τον Διοικητή της Μονάδας Μελετών και Κατασκευών (ΜΟΜΚΑ) του ΓΕΕΘΑ Υποστράτηγο Ι. Κλούβα, επισκέφτηκε τις λιμενικές εγκαταστάσεις του Στρατοπέδου «ΥΠΟΣΤΡΑΤΗΓΟΥ ΑΝΔΡΕΑ ΚΑΛΛΙΝΣΚΗ» στη Νέα Πέραμο Αττικής, όπου επιθεώρησε και ενημερώθηκε για την πρόοδο των εργασιών αναβάθμισης που αφορούν στην εμβάθυνση του λιμένος και στην επέκταση του υφιστάμενου λιμενοβραχίονα προκειμένου να μπορεί να φιλοξενήσει περισσότερα και μεγαλύτερου εκτοπίσματος Ταχύπλοα Σκάφη (Τ/Σ), ενόψει της υλοποίησης εντός του 2022 αντίστοιχου προγράμματος του ΓΕΕΘΑ πρόσκτησης νέων μεγαλύτερων σε διαστάσεις και αναβαθμισμένων δυνατοτήτων Τ/Σ. Επίσης, είναι σε εξέλιξη η κατασκευή νέων κατάλληλα σχεδιασμένων κτιριακών υποδομών, που θα καλύψουν τις επιχειρησιακές απαιτήσεις υποστήριξης των αμφίβιων δραστηριοτήτων τόσο των Μονάδων Ειδικών Επιχειρήσεων αλλά και του συνόλου των πλωτών μέσων του Στρατού Ξηράς. Οι εργασίες περιλαμβάνουν τη δημιουργία υποστέγων για την μετεγκατάσταση εξειδικευμένων κλιμακίων συντήρησης της Μονάδας Υποστήριξης Διακλαδικών Ειδικών Επιχειρήσεων και την κατασκευή νέου κτιρίου που θα στεγάσει το καταδυτικό κέντρο των Μονάδων της Διοίκησης Ειδικού Πολέμου του ΓΕΕΘΑ. Με την ολοκλήρωση των εργασιών θα αποσυμφορηθεί ο περιορισμένων δυνατοτήτων λιμένας του Στρατοπέδου και θα επιτευχθεί ενιαία διαχείριση υποστήριξης των πλωτών μέσων και του καταδυτικού εξοπλισμού, ενοποίηση και τυποποίηση των διαδικασιών συντήρησής τους, καθώς και οικονομία κλίμακος, επαυξάνοντας κατακόρυφα τη διαθεσιμότητα των μέσων και υλικών που απαιτούνται για την διεξαγωγή ειδικών ναυτικών επιχειρήσεων.

Τέλος, την ίδια ημέρα ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ επισκέφθηκε την έδρα του Ειδικού Τμήματος Αλεξιπτωτιστών (ΕΤΑ) στο Στρατόπεδο «ΥΠΟΣΤΡΑΤΗΓΟΥ ΑΝΔΡΕΑ ΚΑΛΛΙΝΣΚΗ» , όπου συνεχάρη το προσωπικό του για την επιτυχή ολοκλήρωση της ΝΑΤΟικής αξιολόγησης, που πραγματοποιήθηκε από 29 Νοεμβρίου έως 2 Δεκεμβρίου 2021.

Στρατός Ξηράς

Στις 14 Δεκεμβρίου 2021 υπογράφηκε η Συμφωνία Πλαίσιο 002Β/21 μεταξύ της ΓΔΑΕΕ και της VIKING NORSAFE LIFE – SAVING EQUIPMENT HELLAS S.A για την προμήθεια 41 Ταχύπλοων Σκαφών Μεταφοράς Προσωπικού MUNIN S-1200 Armored με εν συνεχεία υποστήριξη 7ετούς διάρκειας, έναντι €15.997.845,97. Το σκάφος μεταφέρει 12 καταδρομείς σε ειδικά καθίσματα απορρόφησης κραδασμών, εκ των οποίων οι 6 σε θέσεις εντός θωρακισμένης καμπίνας διακυβέρνησης, μαζί με το διμελές πλήρωμα. Είναι πιστοποιημένο να επιχειρεί με ανέμους έντασης 8 Beaufort και ύψος κυματισμού άνω των 4 μέτρων. Οι παραδόσεις αναμένεται να αρχίσουν το β’ εξάμηνο του 2022 και να συνεχίσουν με ρυθμό 5-7 σκαφών ετησίως αναλόγως των διατιθεμένων πιστώσεων.

Από 13 έως 15 Δεκεμβρίου 2021 ο Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Στρατού Αντιστράτηγος Χαράλαμπος Λαλούσης πραγματοποίησε επίσημη επίσκεψη στη Ρουμανία, κατόπιν πρόσκλησης του ομολόγου του, Major General Iulian Berdilă. Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του, ο Αρχηγός συναντήθηκε με τον Αρχηγό των Ενόπλων Δυνάμεων της Ρουμανίας Lieutenant General Daniel Petrescu και με τον ομόλογό του, με τους οποίους αντάλλαξε απόψεις σε θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος. Οι συναντήσεις πραγματοποιήθηκαν σε άριστο κλίμα και διαπιστώθηκε η κοινή πρόθεση για ακόμη μεγαλύτερη ενδυνάμωση της συνεργασίας των δύο πλευρών. Τέλος, ο Αρχηγός ΓΕΣ επισκέφθηκε την έδρα του Headquarters Multinational Division South – East / HQ MND-SE, όπου τον υποδέχθηκαν ο Διοικητής του Headquarters Multinational Corps South – East / HQ MNC-SE Lieutenant General Tomiță-Cătălin TOMESCU και ο Διοικητής του Headquarters Multinational Division South – East / HQ MND-SE Major General Christian-Daniel DAN, και ενημερώθηκε για την αποστολή και τις δραστηριότητες των δυο Σχηματισμών, καθώς και για την αποστολή και τις δραστηριότητες της ΝΑΤΟ Force Integration Unit /NFIU.

Στις αρχές Δεκεμβρίου υπεγράφη επιτέλους η σύμβαση προμήθειας 72.000 αντιβαλλιστικών κρανών, που εκκρεμούσε επί 18 (!) χρόνια. Η προμήθεια, που αφορά κράνη βρετανικής σχεδίασης, ανατέθηκε στα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα (ΕΑΣ) που αναμένεται να χρησιμοποιήσουν ιδιωτικές εταιρίες ως υπεργολάβους. Με αυτή την προμήθεια, που θα προστεθεί στα ήδη υπάρχοντα 30-40.000 αντιβαλλιστικά κράνη, αναμένεται να καλυφθούν όλες οι ανάγκες των Ειδικών Δυνάμεων, του Δ’ Σώματος Στρατού, της ΑΣΔΕΝ καθώς και του ΠΝ και της ΠΑ.

Σε μια είδηση που ενδεχομένως θα επηρεάσει την προοπτική απόκτησης αμφίβιων τεθωρακισμένων οχημάτων AAV-7 από την Ελλάδα, στις 15 Δεκεμβρίου το Σώμα Πεζοναυτών των ΗΠΑ ανακοίνωσε ότι αναστέλλει επ’ αόριστον τη χρήση των οχημάτων στη θάλασσα (χωρίς πάντως να τα αποσύρει), σε συνέχεια των πορισμάτων έρευνας για το δυστύχημα της 30 Ιουλίου 2020, όταν εννιά πεζοναύτες έχασαν τη ζωή τους λόγω βύθισης του AAV-7 στο οποίο επέβαιναν, στη διάρκεια θαλάσσιας άσκησης στην Καλιφόρνια. Ωστόσο δεν αποκλείεται να προχωρήσει τελικά η προμήθεια των AAV-7 για την 32 Ταξιαρχία Πεζοναυτών, δεδομένου ότι το ΓΕΣ και το ΓΕΕΘΑ με αποστολές στελεχών έχουν διαμορφώσει άποψη για την κατάσταση των οχημάτων (χρειάζεται προσεκτική επιλογή με δεδομένη τη μακροχρόνια χρήση τους στο διαβρωτικό θαλάσσιο περιβάλλον), και σε κάθε περίπτωση τα AAV-7 είναι σαφώς προτιμότερα από τα ΑΒΑΚ που χρησιμοποιούνται σήμερα.

Πολεμικό Ναυτικό

Την Πέμπτη 9 Δεκεμβρίου 2021 διεξήχθη συνεκπαίδευση PASSEX (Passing Exercise) της Φρεγάτας ΣΑΛΑΜΙΣ με την Γαλλική Φρεγάτα AUVERGNE, στην ευρύτερη θαλάσσια περιοχή νοτιοδυτικά της Κρήτης. Κατά την διάρκεια της συνεκπαίδευσης, εκτελέστηκαν αντικείμενα σύνθεσης και ανταλλαγής τακτικής εικόνας, επικοινωνιών, προχωρητικών ελιγμών και αντιαεροπορικού πολέμου (Air Defence Exercise-ADEX) με συμμετοχή συνολικά 6 μαχητικών αεροσκαφών, 4 F-16 από την 116 Πτέρυγα Μάχης (ΠΜ) και 2 F-4 από την 117 ΠΜ. Η εν λόγω συνεκπαίδευση πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο των διεθνών συνεργασιών των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων συμφώνως του σχεδιασμού του ΓΕΕΘΑ και συνέβαλε στην προαγωγή του επιπέδου της επιχειρησιακής ετοιμότητας, μαχητικής ικανότητας και συνεργασίας των συμμετεχόντων σε διμερές και συμμαχικό πλαίσιο.

Από τη Δευτέρα 08 Νοεμβρίου έως την Παρασκευή 10 Δεκεμβρίου 2021 πραγματοποιήθηκε εκπαίδευση στελεχών των ενόπλων δυνάμεων της Ουκρανίας στο 120ο Σχολείο Αυτοδυτών που διεξήχθη από τη Σχολή Υποβρυχίων Καταστροφών (ΣΥΚ). Η εν λόγω εκπαίδευση περιελάμβανε την εκμάθηση καταδύσεων ατμοσφαιρικού αέρα και πραγματοποιήθηκε στις εγκαταστάσεις της Διοίκησης Υποβρυχίων Καταστροφών και στην ευρύτερη θαλάσσια περιοχή του Ναυτικού Οχυρού Σκαραμαγκά.

Από την Δευτέρα 6 έως την Τρίτη 7 Δεκεμβρίου 2021 διεξήχθη συνεκπαίδευση ναρκοθηρίας μεταξύ του Ναρκοθηρευτικού ΕΥΡΩΠΗ και της Μόνιμης Συμμαχικής Αντιναρκικής Δύναμης 2 (Standing NATO Mine Countermeasures Group Two / SNMCMG2) η οποία αποτελούταν από το Ισπανικό Περιπολικό Ανοικτής Θαλάσσης ESPS RAYO, το Ισπανικό Ναρκοθηρευτικό ESPS SEGURA και το Ιταλικό Ναρκοθηρευτικό ITS TERMOLI, στην θαλάσσια περιοχή του Πατραϊκού κόλπου. Κατά την διάρκεια της συνεκπαίδευσης, εκτελέστηκαν αντικείμενα με έμφαση στις αντιναρκικές επιχειρήσεις καθώς και γυμνάσια επικοινωνιών και προχωρητικών ελιγμών.

Στις 16 Δεκεμβρίου έγινε στο ναυπηγείο του Lorient η τελετή τοποθέτησης της τρόπιδας της πρώτης γαλλικής φρεγάτας FDI από τη  Naval Group, στην οποία παραβρέθηκε και ο σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας Θ. Ντόκος, που δήλωσε ότι το ΠΝ εξετάζει δύο προτάσεις για το πρόγραμμα κορβετών, την γαλλική Gowind και την ολλανδική Sigma 10514.

Σύμφωνα με την ομιλία του υπουργού Εθνικής Αμυνας Ν. Παναγιωτόπουλου στη Βουλή στις  17 Δεκεμβρίου κατά τη συζήτηση του προϋπολογισμού του 2022, την Τρίτη 21 Δεκεμβρίου θα εισαχθεί προς έγκριση στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής η προμήθεια τορπιλών βαρέος τύπου για τα υποβρύχια τύπου 214 του ΠΝ. Επίσης ο υπουργός Εθνικής Άμυνας διευκρίνισε ότι το ΠΝ θα παραλάβει 2 από τα 7 υπό προμήθεια ανθυποβρυχιακά ελικόπτερα MH-60R εντός του 2022, ενώ ανέφερε ότι μετά την παραγγελία των τριών φρεγατών FDI θα ακολουθήσουν τα προγράμματα των 4 κορβετών και του εκσυγχρονισμού των 4 φρεγατών τύπου ΜΕΚΟ για τη διατήρηση της οροφής κυρίων μονάδων του ΠΝ. Η τελευταία διευκρίνιση είναι ιδιαίτερα ευπρόσδεκτη, καθώς κυκλοφορούσαν εσχάτως πληροφορίες περί εγκατάλειψης (ολικής ή μερικής) του εκσυγχρονισμού των ΜΕΚΟ, που θα ήταν ολέθρια απόφαση.

Πολεμική Αεροπορία

Στις 17 Δεκεμβρίου παραδόθηκε στην ΠΑ στην αεροπορική βάση του Istres το έκτο μαχητικό αεροσκάφος Rafale F3R (μονοθέσιο “413”), συμπληρώνοντας την αρχική εξάδα αεροσκαφών. Η άφιξη των πρώτων 6 αεροσκαφών Rafale F3R της ΠΑ στην 114 Πτέρυγα Μάχης/Αεροπορική Βάση Τανάγρας αναμένεται στις 19 Ιανουαρίου, σύμφωνα με την ομιλία του υπουργού Εθνικής Αμυνας Ν. Παναγιωτόπουλου στη Βουλή στις  17 Δεκεμβρίου κατά τη συζήτηση του προϋπολογισμού του 2022. Στην Τανάγρα ήδη επισπεύδονται οι εργασίες ώστε να είναι όλα έτοιμα για την άμεση επιχειρησιακή αξιοποίηση των μαχητικών.

Σύμφωνα με την ίδια κοινοβουλευτική ομιλία του υπουργού Εθνικής Αμυνας, την Τρίτη 21 Δεκεμβρίου θα εισαχθεί προς έγκριση στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής η κατακύρωση του διαγωνισμού FOS για τα μεταγωγικά αεροσκάφη C-27J. Επίσης ο υπουργός Εθνικής Άμυνας διευκρίνισε ότι το πρόγραμμα αναβάθμισης των F-16 BLOCK50 θα έρθει πολύ σύντομα στη Βουλή με νέα σύμβαση, για λόγους διαφάνειας.

Από την Πέμπτη 02 έως και την Τετάρτη 08 Δεκεμβρίου 2021, πραγματοποιήθηκε επίσκεψη αντιπροσωπείας ενός (1) συνοδού Αξιωματικού και δύο (2) σπουδαστών της αιγυπτιακής Αεροπορικής Ακαδημίας (Egyptian Air Force Academy), στη Σχολή Ικάρων, στο πλαίσιο του Προγράμματος Στρατιωτικής Συνεργασίας Ελλάδας – Αιγύπτου 2021, όπου τους υποδέχθηκε ο Διοικητής της Σχολής, Υποπτέραρχος (Ι) Α. Βασιλείου. Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης τους, ενημερώθηκαν για την ιστορία και τη λειτουργία της Σχολής, ξεναγήθηκαν στους χώρους της, συμμετείχαν σε δραστηριότητες του ημερήσιου προγράμματος και αντάλλαξαν απόψεις σε θέματα εκπαίδευσης.

Αυξημένη ήταν η παραβατική δραστηριότητα της τουρκικής πολεμικής αεροπορίας την τελευταία εβδομάδα, καθώς σημειώθηκαν 78 παραβιάσεις του εθνικού εναερίου χώρου (έναντι 42 την προηγούμενη εβδομάδα), 7 εμπλοκές με ελληνικά αεροσκάφη αναχαίτισης (έναντι 3 την προηγούμενη εβδομάδα) και 1 υπέρπτηση ελληνικού εδάφους (όπως και την προηγούμενη εβδομάδα).

Αμυντική Βιομηχανία

Το Συμβούλιο Επικρατείας με την υπ’ αριθ. 319/2021 απόφαση της Επιτροπής Αναστολών απαγόρευσε προσωρινά την υπογραφή της σύμβασης μεταξύ της ΕΤΑΔ Α.Ε. και της πλειοδότριας εταιρίας του διαγωνισμού για την απόκτηση των ναυπηγείων Σκαραμαγκά, “MILINA ENTERPRISES COMPANY LIMITED” (συμφερόντων του εφοπλιστή Γ. Προκοπίου), δεχόμενο σχετική αίτηση αναστολής του Δήμου Χαϊδαρίου που διεκδικεί την προβλήτα υπ’ αρ. 4 με τον ισχυρισμό ότι πρόκειται για χώρο αιγιαλού. Το ζήτημα θα κριθεί οριστικά με την εκδίκαση της σχετικής αίτησης ακυρώσεως του Δήμου Χαϊδαρίου που αναμένεται στις 18 Ιανουαρίου 2022. Στο μεταξύ, το υπουργείο Μετανάστευσης στις 17 Δεκεμβρίου εκκένωσε τη δομή φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών στο χώρο του Σκαραμαγκά και παρέδωσε το χώρο στην ΕΤΑΔ, αίροντας ένα από τα τελευταία εμπόδια για την υλοποίηση της επένδυσης.

Λιμενικό Σώμα – Ελληνική Ακτοφυλακή

Στις 14 Δεκεμβρίου υπεγράφη Μνημόνιο Συνεννόησης (ΜoU) μεταξύ ΛΣ-ΕΛΑΚΤ και Ακτοφυλακής των ΗΠΑ για ενίσχυση της συνεργασίας στους τομείς Ναυτικής Ασφάλειας, Ναυτικών Επιχειρήσεων, Επιτήρησης Θαλασσίων Συνόρων, Ελέγχου Αλιείας, Προστασίας Θαλασσίου Περιβάλλοντος και Εκπαίδευσης προσωπικού. Το γεγονός προκάλεσε αντιδράσεις στον τουρκικό τύπο, όπου δημοσιεύθηκαν εκτιμήσεις για συνεχή παρουσία των ΗΠΑ στα ελληνοτουρκικά θαλάσσια σύνορα.

 

Κύπρος

Το 6ης γενιάς πλωτό γεωτρύπανο STENA FORTH που έχει μισθωθεί από την Κοινοπραξία ExxonMobil-Qatar Petroleum έφτασε χθες στην θέση του κοιτάσματος ΓΛΑΥΚΟΣ στο Τεμάχιο 10 της Κυπριακής ΑΟΖ για την επιβεβαιωτική γεώτρηση γεώτρηση της Exxon Mobil – Qatar Petroleum, σε μια κίνηση που είναι κομβικής σημασίας για τη συνέχιση του ενεργειακού προγράμματος της Κυπριακής Δημοκρατίας, που με κάθε τρόπο προσπαθεί να εμποδίσει η Άγκυρα. Το Stena Forth απέπλευσε από το λιμάνι της Λάρνακας στις 21.30 το βράδυ της Παρασκευής, ενώ πριν τον απόπλου του έγιναν υπό το συντονισμό του ΚΣΕΔ πτήσεις εξοικείωσης και προσνηώσεις ελικοπτέρων της Μονάδας Αεροπορικών Επιχειρήσεων της Αστυνομίας, καθώς και της 460 Μοίρας Έρευνας και Διάσωσης της Εθνικής Φρουράς, ώστε να υπάρχει ετοιμότητα αντιμετώπισης κάθε κινδύνου. Επιπλέον, πραγματοποιήθηκαν ενημερωτικές επισκέψεις επί του STENA FORTH από εκπροσώπους της Ειδικής Μονάδας Αντιμετώπισης Καταστροφών της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, της Μονάδας Υποβρυχίων Καταστροφών της Διοίκησης Ναυτικού και του Ειδικού Αντιτρομοκρατικού Ουλαμού της Αστυνομίας. Η NAVTEX που έχει εκδοθεί από τις κυπριακές αρχές προβλέπει ότι οι εργασίες του STENA FORTH θα διαρκέσουν τουλάχιστον μέχρι τις 30 Ιανουαρίου 2022.

Στις 17 Δεκεμβρίου ο βασιλιάς Abdullah της Ιορδανίας επισκέφθηκε τη Λευκωσία και είχε συνομιλίες με τον πρόεδρο Ν. Αναστασιάδη στο Προεδρικό Μέγαρο. Οι δύο άνδρες συζήτησαν τις εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή και τόνισαν την ανάγκη περαιτέρω βελτίωσης των διμερών σχέσεων, με εμβάθυνση των αποτελεσμάτων της τριμερούς συνάντησης μεταξύ Ελλάδας, Κύπρου και Ιορδανίας που έλαβε χώρα τον Ιούλιο στην Αθήνα.

Από 6 έως 17 Δεκεμβρίου 2021 πραγματοποιήθηκε στην Κύπρο συνεκπαίδευση σε αντικείμενα Ελεύθερων Σκοπευτών Ειδικής Ακριβείας (ΕΣΕΑ), με την συμμετοχή προσωπικού της Διοίκησης Καταδρομών, στο πλαίσιο του Προγράμματος Τριμερούς Συνεργασίας Κύπρου, Ελλάδας και Αρμενίας. Σκοπός της συνεκπαίδευσης, ήταν η επαύξηση της μαχητικής ικανότητας κατά την οργάνωση, σχεδίαση και εκτέλεση αποστολών ΕΣΕΑ. Ειδικότερα, στα αντικείμενα της εκπαίδευσης περιλαμβάνοντας η τακτική χρησιμοποίηση ελεύθερων σκοπευτών, βολές υπό κλίση από μεσαίες και μακρινές αποστάσεις, επιχειρησιακές βολές στην βάση υποθετικών σεναρίων και εκτέλεση Τακτικής Άσκησης Μετά Στρατευμάτων (ΤΑΜΣ), με την επωνυμία «ΕΣΕΑ – 2021».

Στο πλαίσιο της εκπαίδευσης των χειριστών, πραγματοποιήθηκαν στα Πεδία Βολής «ΜΑΝΣΟΥΡΑΣ» και «ΜΙΤΣΕΡΟΥ», εκπαιδευτικές βολές πολυβόλων MAG 7,62 χιλ, πολυβόλων 0,50΄΄ – 12,7 χιλ, καθώς και βολές πολυβόλων-πυροβόλων των ΤΟΜΠ VAB και των τεθωρακισμένων οχημάτων CASCAVEL.

Στις 14 Δεκεμβρίου υπογράφηκαν συμβάσεις στο Κέντρο Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης με την CYTA για την δημιουργία α) Εναλλακτικού Κέντρου Επιχειρήσεων (ΚΕΠΙΧ ΚΣΕΔ) και β) Εκπαιδευτικού Κέντρου Ε-Δ για παροχή εκπαίδευσης σε προσωπικό τόσο της Κυπριακής Δημοκρατίας όσο και ξένων χωρών.

Ανατολικός Παρατηρητής

Σύμφωνα με πληροφορίες που δημοσιεύθηκαν από την FNSS και τον διευθυντή της SSB İsmail Demir, το τεθωρακισμένο όχημα αμφίβιας εφόδου ZAHA ολοκλήρωσε τις δοκιμές αντοχής σε νάρκες και τις βαλλιστικές δοκιμές της θωράκισης και βρίσκεται στο τελικό στάδιο των θαλάσσιων δοκιμών. Το όχημα κατασκευάζεται από την FNSS κατόπιν αδείας της BAE Systems Inc, η οποία συμμετέχει κατά 49% μετοχικά στην τουρκική εταιρεία. Το πρόγραμμα αφορά συνολικά 27 οχήματα (23 μεταφοράς προσωπικού, 2 οχήματα διοίκησης και 2 οχήματα περισυλλογής) με εκτιμώμενο κόστος της τάξης των 155 εκ. ευρώ και ολοκλήρωση εντός του 2022.

Περαιτέρω, σύμφωνα με δηλώσεις του İsmail Demir στο CNN Türk, η πυρκαγιά που σημειώθηκε το 2019 στο Πλοίο Αμφίβιας Εφόδου ANADOLU (L400) προκάλεσε καθυστέρηση 4-5 μηνών στο χρονοδιάγραμμα, με αποτέλεσμα η παράδοσή του στο Τουρκικό Ναυτικό να αναμένεται πλέον στα τέλη του 2022.

Από τις 13 ως τις 17 Δεκεμβρίου διεξήχθη η άσκηση AYYILDIZ-2021 μεταξύ προσωπικού Μονάδων Ειδικών Επιχειρήσεων του Τουρκικού και του Πακιστανικού Ναυτικού στο Anadolukavağı Κων/πολης, όπου εδρεύει το Συγκρότημα SAT Bόρειας Περιοχής και η Σχολή Υποβρυχίων Καταστροφών.

Από τις 6 ως τις 16 Δεκεμβρίου πραγματοποιήθηκε στην περιοχή της Άγκυρας συνεκπαίδευση Μονάδων Ειδικών Επιχειρήσεων Τουρκίας, Πακιστάν και Ουζμπεκιστάν. Τα αντικείμενα της άσκησης περιλάμβαναν τεχνικές Ειδικών Δυνάμεων, εισαγωγή και απαγκίστρωση μέσω ελικοπτέρων (χρησιμοποιήθηκαν και συλλογές απαγκίστρωσης AirTEP από Ε/Π S-70A Blackhawk της Διοίκησης Ειδικών Δυνάμεων του Τ/ΓΕΕΘΑ), αξιοποίηση UAV για αναγνώριση, εκπαίδευση ελεύθερων σκοπευτών, εγγύς αεροπορική υποστήριξη, μάχη εκ του συστάδην και εκκένωση τραυματιών.

Το τρίτο και το τέταρτο ΑΦΝΕ ATR-72 (s/n ΤCB753 και 754, αντίστοιχα) παραδόθηκαν στο Τουρκικό Ναυτικό στο αεροδρόμιο Topel στη Νικομήδεια. Τα αεροσκάφη σε τουρκική υπηρεσία φέρουν τον κωδικό P-72.

Αεροσκάφη F-16D Block50+ της 161 Mοίρας (Αεροπορική Βάση Bandirma/Πάνορμος) εκτέλεσαν βολές Κ/Β αέρος-εδάφους AGM-65G Maverick στο Πεδίο Βολής Karapınar στο Ικόνιο. Επισημαίνεται ότι η Τουρκική Αεροπορία απέκτησε συνολικά 124 Κ/Β AGM-65G μεταξύ των ετών 1991-1993 που καταναλώθηκαν σε επιχειρήσεις στο Κουρδιστάν, ενώ ακολούθησε το 2012 η απόκτηση του αποθέματος των 143 βλημάτων AGM-65G2 της Αεροπορίας της Δανίας. Η προηγούμενη επιβεβαιωμένη βολή ζεύγους Κ/Β AGM-65G είχε πραγματοποιηθεί από 2 F-16C της 181 Μοίρας κατά θαλάσσιου στόχου στο πλαίσιο της άσκησης PENCE-2013, στις 28 Ιουνίου 2013.