Ανασκόπηση εβδομάδας #14

20
1089

Στο πλαίσιο της επιχειρησιακής εκπαίδευσης, την τρίτη εβδομάδα του Σεπτεμβρίου, η Τακτική Διοίκηση του 41 Συντάγματος Πεζικού (ΤΔ/41 ΣΠ), εκτέλεσε την ΤΑΜΣ “Δόρυ – 1”. Η άσκηση εκτελέσθηκε στην Περιοχή Ευθύνης του Συγκροτήματος στη Σαμοθράκη και το σενάριό της περιέλαβε τις Φάσεις της Υπέρβασης και Αντεπίθεσης Ουλαμού Μέσων Αρμάτων και επεισόδια διακομιδής τραυματιών από το Πεδίο της Μάχης.

Στο πλαίσιο της επιχειρησιακής εκπαίδευσης των Μονάδων και Ανεξαρτήτων Υπομονάδων της 30ης Μηχανοκίνητης Ταξιαρχίας, εκτελέσθηκε ΤΑΜΣ διπλής ενεργείας από Συγκρότημα Μηχανοκινήτου Λόχου, Ουλαμού Μέσων Αρμάτων και με την ενεργοποίηση του συνόλου των Αντιαρματικών Όπλων της Ταξιαρχίας. Η δραστηριότητα πραγματοποιήθηκε στην Περιοχή Ευθύνης της Ταξιαρχίας στον Έβρο, από 13 έως 15 Σεπτεμβρίου.

14352106_1124234097684771_9073669892162842838_o

17-1-1024x684Από 12 έως 15 Σεπτεμβρίου, το σύνολο των Μονάδων και Ανεξαρτήτων Υπομονάδων της 3ης Μηχανοκίνητης Ταξιαρχίας «Ρίμινι», εκτέλεσε τετραήμερο ημερήσιας και νυκτερινής επιχειρησιακής εκπαίδευσης. Η δραστηριότητα πραγματοποιήθηκε στην Περιοχή Ευθύνης της Ταξιαρχίας στον Βόρειο Έβρο και επικεντρώθηκε στην εξέταση αντικειμένων Ναρκοπολέμου, ενεργοποίησης Τμημάτων Χρονικών Ετοιμοτήτων, χρήσης θερμικών νυκτερινών οργάνων παρατήρησης και σκόπευσης και σε κινήσεις Οχημάτων Μάχης κατά τη νύχτα.

14362550_1122481791193335_7852459787940555984_oΣτις 15 Σεπτεμβρίου πραγματαοποιήθηκε συνεκπαίδευση μεταξύ της φρεγάτας ΣΠΕΤΣΑΙ (F453) του ΠΝ, της ιταλικής VIRGINIO FASAN (F591) και της καναδικής CHARLOTTETOWN (FFH339) στην κεντρική Μεσόγειο στο πλαίσιο της ΝΑΤΟϊκής επιχείρησης Active Endeavour.

14409681_1124187987689382_7500059522214148529_oΑπό 5 έως 16 Σεπτεμβρίου, πραγματοποιήθηκε συνεργασία της 336 Μοίρας, της 116ΠΜ με τη 2η Tactical Air Wing (TAW), στο πλαίσιο του προγράμματος «Squadron Exchange», στην Αεροπορική Βάση Poznan της Πολωνίας. Κατά τη διάρκεια της συνεργασίας εκτελέσθηκαν αποστολές Συνδυασμένων Αεροπορικών Επιχειρήσεων (Composite Air Operations – COMAO), καθώς και αποστολές εναέριας μάχης μεταξύ ανόμοιου τύπου αεροσκαφών. Η 336 Μοίρα συμμετείχε με τέσσερα αεροσκάφη F-16 Block-52Μ και ανάλογο προσωπικό.

20160921_336m-2ndtaw_06Συνεχίζεται κανονικά η συμμετοχή προσωπικού και μέσων της Αιγυπτιακής Αεροπορίας στην τρέχουσα εκπαιδευτική σειρά τους ΚΕΑΤ/ΣΟΤ, κάτι που συμβαίνει για πρώτη φορά όπως επισημάναμε και σε προηγούμενη ανάρτησή μας. Πρόκειται για 4 F-16 (2 μονοθέσια C και 2 διθέσια D) προερχόμενα από την 60η Μοίρα της 262ης Πτέρυγας Μάχης, με 6 Ιπταμένους και το ανάλογο τεχνικό προσωπικό εδάφους.

Aπό 12 έως 15 Σεπτεμβρίου ο Γενικός Επιθεωρητής Στρατού επισκέφθηκε την Περιοχή Ευθύνης της ΧΙΙ Μηχανοκίνητης Μεραρχίας Πεζικού  και συγκεκριμένα τα Στρατηγεία, το σύνολο των Μονάδων και Ανεξάρτητων Υπομονάδων των Σχηματισμών, καθώς και Φυλάκια αυτών. Κατά τη διάρκεια των επισκέψεων, διαπιστώθηκε  το υψηλό επίπεδο ετοιμότητας των Σχηματισμών, η λειτουργικότητα των οπλικών συστημάτων και μέσων, το υψηλό ηθικό και η γνώση της αποστολής από το προσωπικό. Ταυτόχρονα, κατεγράφησαν τα σημεία που χρήζουν επεμβάσεως του ΓΕΣ και τα οποία έχουν ήδη προωθηθεί στους αρμόδιους φορείς του, ώστε να δρομολογηθεί η διαδικασία επιπλέον βελτιώσεώς τους. Ο Γενικός Επιθεωρητής, συνεχάρη το προσωπικό για το έργο που επιτελείται και παρείχε οδηγίες, στο πλαίσιο των κατευθύνσεων του ΓΕΣ.

Το διήμερο 14 και 15 Σεπτεμβρίου, ο Διοικητής της ΑΣΔΕΝ πραγματοποίησε επίσκεψη στην Περιοχή Ευθύνης της 88 ΣΔΙ «Λήμνος». Επισκέφθηκε το Στρατηγείο, το σύνολο των Μονάδων και Ανεξαρτήτων Υπομονάδων και Υπηρεσιών του Σχηματισμού στη Λήμνο, όπου και του έγινε λεπτομερής ενημέρωση για το επιτελούμενο έργο και παρακολούθησε την διεξαγωγή κύριων εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων. Κατά τη διάρκεια των επισκέψεων, διαπιστώθηκε το υψηλό επίπεδο εκπαιδεύσεως του προσωπικού και η γνώση της αποστολής. Ο Διοικητής ΑΣΔΕΝ, συνεχάρη το προσωπικό για το έργο που επιτελείται και παρείχε οδηγίες, στο πλαίσιο των κατευθύνσεων του ΓΕΣ.

Στις 23 Σεπτεμβρίου ολοκληρώθηκε η εθνική διακλαδική άσκηση μεγάλης κλίμακας «Σάρισα 2016» (που διεξήχθη μετά από 7 χρόνια διακοπής), η οποία ξεκίνησε στις 19 του μηνός,  με τη συμμετοχή μονάδων και των 3 Κλάδων των Ενόπλων Δυνάμεων καθώς και τμήματος ειδικών δυνάμεων των ΗΠΑ. Την προηγούμενη ημέρα, όπως αναφέρουμε και σε ξεχωριστή ανάρτηση, πραγματοποιήθηκε η τελική φάση της άσκησης, η οποία έλαβε χώρα σε δύο σημεία, στον κόλπο του Ορφανού στα Ν. Βρασνά και το μεσημέρι στο πεδίο βολής Ασκού – Σοχού. Την φάση αυτή παρακολούθησαν ο Α/ΓΕΣ, Αντιστράτηγος Β. Τελλίδης, ως εκπρόσωπος του Α/ΓΕΕΘΑ, Ανώτατοι Αξιωματικοί των Ενόπλων Δυνάμεων, Ακόλουθοι Άμυνας και Στρατιωτικοί Ακόλουθοι διαπιστευμένοι στην Ελλάδα, καθώς και εκπρόσωποι των τοπικών αρχών. Η άσκηση πραγματοποιήθηκε με ευθύνη του ΓΕΕΘΑ και σε τμήμα της πήραν μέρος και άνδρες των ειδικών δυνάμεων των ΗΠΑ. Στην άσκηση πήραν μέρος συνολικά 1.892 άτομα και πραγματοποιήθηκαν 400 ώρες πτήσης της Αεροπορίας Στρατού, 150 ώρες πτήσης της Πολεμικής Αεροπορίας και αντίστοιχες ώρες πλεύσης του Πολεμικού Ναυτικού. Οι αμερικανικές δυνάμεις που συμμετείχαν αποτελούνταν από 14μελές κλιμάκιο SEAL’s του Αμερικανικού Ναυτικού (που συνεργάστηκε στενά με προσωπικό του ΕΤΑ καθ’ όλη τη διάρκεια της άσκησης, αλλά και εκτελώντας ξεχωριστές συνεκπαιδεύσεις σε αντικείμενα ειδικών επιχειρήσεων), καθώς και προσωπικό των 173th Airborne Brigade Combat Team και 12th Combat Aviation Brigade,  εκ των δυνάμεων του Αμερικανικού Στρατού που σταθμεύουν στην Ευρώπη.

img_8801Αμυντική βιομηχανία και προμήθειες

Από 1 έως 18 Σεπτεμβρίου 2016 πραγματοποιήθηκαν με επιτυχία, υπό το συντονισμό του ΓΕΝ και την επιστημονική / οργανωτική συνδρομή του Εργαστηρίου Εϕαρμοσμένης Φυσικής / Ναυτικής Ηλεκτροοπτικής της Σχολής Ναυτικών Δοκίμων, πειραματικές ηλεκτροοπτικές δοκιμές πεδίου υπό την επωνυμία “MINOTAUROS 2016” (Maritime INvestigations On Targets and Atmosphere Under Reduction of Optical Signatures), στο πεδίο δοκιμών Δρεπάνου ΝΚ FORACS περιοχής ευθύνης Ναυστάθμου Κρήτης με τη σύμπραξη του Ναυστάθμου Κρήτης, ΝΚ FORACS, της Υδρογραϕικής Υπηρεσίας, της Διοίκησης Ελικοπτέρων Ναυτικού, της Υπηρεσίας Φάρων, του ΠΓΥ Προμηθεύς και βοηθητικών πλοίων. Οι δοκιμές είχαν σκοπό τον πειραματικό έλεγχο νέων τεχνικών μείωσης ηλεκροοπτικών υπογραϕών για μελλοντική χρήση / αξιοποίηση στις νέες γενιές των πολεμικών πλοίων όπως αυτές μελετώνται από την Νατοϊκή Ομάδα Εργασίας NATO/STO/SET-211. Στις δοκιμές συμμετείχαν η Ελλάδα, η Γερμανία, η Ολλανδία, η Τουρκία, η Νορβηγία, η Αυστραλία, η Νότιος Αϕρική, το Ηνωμένο Βασίλειο και οι Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής.

14362491_10209652655026531_1408038309531003933_oΤρεις διαγωνισμούς για την υποστήριξη των υπαρχόντων μέσων του προκήρυξε το Π.Ν. ο πρώτος αφορά την προμήθεια υλικού του κατασκευαστικού οίκου Radio Holland Group που απαιτείται για την αναβάθμιση των ραντάρ Bridgemaster των ΠΠ κλάσεων Ανδρομέδα και Στάμου. Ο δεύτερος (προϋπολογισμού 48.387 ευρώ), αφορά την προμήθεια δύο συστημάτων νέων ναυτιλιακών ραντάρ για την κάλυψη αναγκών πλοίων του Στόλου. Τέλος, ο τρίτος αφορά στην προμήθεια που απαιτούνται για την εκτέλεση ανελαστικής συντήρησης σε συστήματα Α/Υ πολέμου των ελικοπτέρων AB-212ASW.

Στις 16 Σεπτεμβρίου, πραγματοποιήθηκε  στο ΓΕΝ συνάντηση εκπροσώπων εταιρείας με αρμόδιους επιτελείς από ΓΕΝ και ΑΣ. Σκοπός της συνάντησης ήταν η ενημέρωση επί θεμάτων σχετικά με δορυφορικές επικοινωνίες. Επίσης, στις 21 Σεπτεμβρίου πραγματοποιήθηκε στη ΓΔΑΕΕ συνάντηση μεταξύ του Γενικού Διευθυντή Κ. Βούρη με εκπροσώπους της εταιρείας ELTA Ισραήλ σχετικά με το πρόγραμμα OTH radar.

Στις 22 Σεπτεμβρίου διεξήχθη στη ΓΔΑΕΕ συνάντηση του μεταξύ αρμόδιων επιτελών της και εκπροσώπων της εταιρείας Airbus Helicopters, κατόπιν αιτήματος αυτής. Κατά τη συνάντηση συζητήθηκαν θέματα σχετικά με την επισκόπηση προγραμμάτων Αντισταθμιστικών Ωφελημάτων που υλοποιούνται από την εταιρεία. Την επομένη πραγματοποιήθηκε στη ΓΔΑΕΕ ανάλογη συνάντηση με εκπρόσωπους της Lockheed Martin Overseas Corporation για θέματα σχετικά με τη Σύμβαση Αντισταθμιστικών Ωφελημάτων 16/00 που απορρέει από την προμήθεια των αεροσκαφών F-16 Block-52+.

Στρατιωτική διπλωματία

Το προηγούμενο Σαββατοκύριακο (17-18 Σεπτεμβρίου) διεξήχθη με επιτυχία στην Α.Β. Τανάγρας -για πέμπτη συνεχόμενη χρονιά- το διεθνές airshow «Athens Flying Week 2016». Έντονη ήταν η παρουσία της Π.Α., τόσο στο πτητικό, όσο και στο στατικό σκέλος της επίδειξης. Ειδικότερα, συμμετείχε με το F-16 της Ομάδας «Ζευς» και το T-6A της Ομάδας «Δαίδαλος», μεμονωμένα αεροσκάφη Mirage 2000-5 της 331Μ και F-4E AUP της 338Μ, ζεύγος Mirage 2000EGM της 332Μ, ελικόπτερο AS-332C1 Super Puma που πραγματοποίησε επίδειξη CSAR με προσωπικό της 31ης ΜΕΕΔ, καθώς και άλλο υλικό στη στατική έκθεση. Ο Ε.Σ. και το Π.Ν. εκπροσωπήθηκαν από ένα ελικόπτερο Apache της Α.Σ. και ένα Aegean Hawk αντίστοιχα, τα οποία πραγματοποίησαν αξιόλογες πτητικές επιδείξεις. Από ξένες στρατιωτικές συμμετοχές ξεχώρισαν η demo-team με solo F-16 της Βελγικής Αεροποριάς, το –σπάνιο για τα ελληνικά δεδομένα- Su-22 της Πολωνικής Αεροπορίας, το ακροβατικό σμήνος «Patrulla Aguila» με C.101 και το ελικόπτερο Chinook της RAF που συμμετείχε μόνο στη στατική έκθεση.

Στις 17 Σεπτεμβρίου, ο Α/ΓΕΕΘΑ Ναύαρχος Ευ. Αποστολάκης, συμμετείχε στην Σύνοδο της Στρατιωτικής Επιτροπής του ΝΑΤΟ σε επίπεδο Αρχηγών ΓΕΕΘΑ (Military Committee Conference in Chief of Staff Session– MC/CS), στο Σπλιτ της Κροατίας. Τα κύρια θέματα τα οποία συζητήθηκαν στην συνεδρίαση της Συνόδου αφορούσαν στην διαμόρφωση της διαδικασίας παροχής κατευθύνσεων σε στρατιωτικό επίπεδο για την υλοποίηση της Στρατηγικής Αντίληψης (Strategic Consept), όπως αυτή προκύπτει στο πολιτικό πεδίο, στην εξέταση της αλληλεπίδρασης της Δομής Διοίκησης και της Δομής Δυνάμεων της Συμμαχίας σε σχέση με το διαμορφούμενο περιβάλλον ασφαλείας και στην επισκόπηση της εξέλιξης των τρεχουσών επιχειρήσεων και δράσεων του ΝΑΤΟ καθώς και της περαιτέρω προοπτικής τους.  Στο περιθώριο της συνόδου, ο Α/ΓΕΕΘΑ είχε επαφές με όλους τους ομολόγους του καθώς και με τον Ανώτατο Διοικητή των Συμμαχικών Δυνάμεων στην Ευρώπη (Supreme Allied Commander, Europe-SACEUR), General Curtis M. Scaparrotti, τον Ανώτατο Διοικητή Μετασχηματισμού της Συμμαχίας (Supreme Allied Commander, Transformation-SACT) General Denis Mercier και τον Πρόεδρο της Στρατιωτικής Επιτροπής (Chairman of the Military Committee-CMC) General  Petr Pavel.

Στο Κάιρο έφτασε στις 21 Σεπτεμβρίου ο ΥΕΘΑ Π. Καμμένος, συνοδευόμενος από τον Α/ΓΕΕΘΑ Αντιναύαρχο Ευ. Αποστολάκη, πραγματοποιώντας επίσημη επίσκεψη στην Αίγυπτο. Συναντήθηκε με τον Αιγύπτιο ομόλογό του Στρατηγό Sedky Sobhy και τον Υπουργό Στρατιωτικής Παραγωγής Dr Mohammed Saeed Al-Assar. Με τον Αιγύπτιο ομόλογό του συζήτησαν θέματα ενίσχυσης της διμερούς αμυντικής συνεργασίας και αντάλλαξαν απόψεις για τις εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Μεσογείου και της Βόρειας Αφρικής. Ο ΥΕΘΑ προσκάλεσε τον Αιγύπτιο ομόλογό του να επισκεφθεί την Ελλάδα σε χρόνο που θα καθορισθεί δια της διπλωματικής οδού. Με τον Υπουργό Στρατιωτικής Παραγωγής της Αιγύπτου συζήτησαν θέματα συνεργασίας των αμυντικών βιομηχανιών των δύο χωρών και τις δυνατότητες συμπαραγωγής οπλικών αμυντικών συστημάτων. Στις 22 Σεπτεμβρίου, οι τρεις Υπουργοί θα παρέστησαν στην πρώτη συνάντηση κρατικών και ιδιωτικών αμυντικών βιομηχανιών των δύο χωρών. Η διεξαγωγή της ημερίδας έγινε με πρωτοβουλία του ΥΠΕΘΑ της Ελλάδας μέσω της ΓΔΑΕΕ για την παρουσίαση των δυνατοτήτων της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας και διοργανώθηκε από το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας της Αιγύπτου. Στην ημερίδα συμμετείχε μεγάλος αριθμός αμυντικών βιομηχανιών της Ελλάδας, τα αποτελέσματα της οποίας κρίνονται ιδιαίτερα ικανοποιητικά λόγω του ενδιαφέροντος που υπήρξε από την πλευρά της Αιγύπτου και χαράχθηκε οδικός χάρτης για τις επόμενες δράσεις. Από την πλευρά του, ο Α/ΓΕΕΘΑ συναντήθηκε με τον Αρχηγό του Επιτελείου των Αιγυπτιακών Ενόπλων Δυνάμεων Αντιστράτηγο Mahmoud Hegazi, με το οποίον και συζήτησαν θέματα διμερούς ενδιαφέροντος στο πλαίσιο της συνεργασίας των Ενόπλων Δυνάμεων των δύο χωρών.

Συμβολική παρουσία είχε η χώρα μας στη μεγάλη στρατιωτική παρέλαση που διεξήχθη στο Ερεβάν της Αρμενίας στις 21 Σεπτεμβρίου, για την εθνική επέτειο της χώρας. Εκεί, η ελληνική σημαία παρήλασε ανάμεσα σε σημαίες άλλων τεσσάρων φιλικών για την Αρμενία κρατών (ΗΠΑ, Γερμανία, Ιταλία, Πολωνία).

Στις 22 Σεπτεμβρίου πραγματοποιήθηκε υπό την προεδρία του ΓΕΕΘΑ, στη Λέσχη Αξιωματικών Ενόπλων Δυνάμεων, η 26η τακτική συνεδρίαση της συντονιστικής επιτροπής του Multinational Cimic Group (MNCG). Στη συνεδρίαση συμμετείχαν οι εθνικοί αντιπρόσωποι των χωρών μελών του MNCG (Ιταλία, Πορτογαλία, Σλοβενία, Ρουμανία, Ουγγαρία, Ελλάδα) καθώς και ο Διοικητής του Στρατηγείου MNCG HQ, με έδρα τη Μόττα ντι Λιβέντσα, στην Ιταλία. Τα θέματα που εξετάσθηκαν αφορούσαν στη λειτουργία του στρατηγείου, στην εκπαίδευση των μονάδων CIMIC και στη συνεργασία με το ΝΑΤΟ. Τη συνεδρίαση παρακολούθησαν ως παρατηρητές ο Υποδιευθυντής του Κέντρου Αριστείας Cimic Centre Of Excellence (CCOE), με έδρα τη Χάγη καθώς και σύνδεσμος του ΝΑΤΟ από το  Joint Force Command Naples της Νάπολης.

Προσωπικό

Ο ΥΕΘΑ Π. Καμμένος, παρουσία της στρατιωτικής ηγεσίας των Ενόπλων Δυνάμεων, απένειμε το Μετάλλιο Εξόχου Πράξεως σε προσωπικό της Ζ’ ΜΑΚ για την άμεση, αποφασιστική και αποτελεσματική επέμβαση του συνέβαλε στον απεγκλωβισμό του χειριστή του ελικοπτέρου ΑΗ-64D, το οποίο κατέπεσε στο πλαίσιο δραστηριοτήτων της ΤΑΜΣ «Σάρισα-2016» πλησίον της ακτής Βρασνών στις 20 Σεπτεμβρίου 2016».

4_bigΑριθμός στρατιωτών της 2016 Γ΄ ΕΣΣΟ που υπηρετούν σε Μονάδες οι οποίες εντάσσονται σε εξαιρετικά δυσμενείς Φρουρές στον Έβρο και στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου, εθελοντικά και με δήλωσή τους, αποποιήθηκαν του δικαιώματός τους να μετατεθούν στο εσωτερικό της Χώρας σε πόλεις συμφερόντων τους και ζήτησαν να παραμείνουν μέχρι το πέρας της θητείας τους στις Μονάδες που υπηρετούν στην παραμεθόριο. Οι στρατιώτες αυτοί υπηρετούν στις Φρουρές Τήλου, Καρπάθου, Μεγίστης, Πλάτης και Καβύλης. Ο Α/ΓΕΣ Αντιστράτηγος Β. Τελλίδης, συνεχάρη τους εν λόγω Στρατιώτες, τους απένειμε με έγγραφη διαταγή Ηθική Αμοιβή διότι, ενώ υπηρετούν σε εξαιρετικά δυσμενείς φρουρές ζήτησαν να παραμείνουν στις Μονάδες τους μέχρι το πέρας της θητείας τους, αποδεικνύοντας το υψηλό φρόνιμα και το ήθος τους, καθώς επίσης και την σε υψηλό βαθμό αίσθηση του χρέους και του καθήκοντος προς την Πατρίδα.

Το Υδρογραφικό (Υ/Γ) Στράβων έχοντας ολοκληρώσει τις εργασίες βυθομέτρησης στο δίαυλο Ηγουμενίτσας, κατέπλευσε στο λιμένα του Κατάκολου Ηλείας, την 1η Σεπτεμβρίου, με σκοπό την εκτέλεση εργασιών χαρτογράφησης και αποτύπωσης της θαλάσσιας περιοχής του εν λόγω λιμένα, έως τις 24 Σεπτεμβρίου. Κατά τη διάρκεια της παραμονής του στο Κατάκολο επισκέφθηκαν το πλοίο 583 πολίτες, κατά κύριο λόγο γονείς με τα παιδιά τους, και ενημερώθηκαν για τις δυνατότητες  και τις αποστολές του, που αφορούν στη συλλογή υδρογραφικών και χαρτογραφικών πληροφοριών, με σκοπό την ενημέρωση ναυτικών χαρτών, την υποστήριξη ασκήσεων των πλοίων του Πολεμικού Ναυτικού, (με την σύνταξη διαγραμμάτων), την αποτύπωση και χαρτογράφηση λιμένων και όρμων, καθώς και την διεξαγωγή υδρογραφικών ερευνών προς ανεύρεση ναυαγίων και αντικειμένων στο βυθό.

Το σύνολο των ειδήσεων της εβδομαδιαίας ανασκόπησης είναι διαθέσιμο μόνο μέσω Newsletter.