Στόλος αεροπυρόσβεσης στο κόκκινο

43
Η δραματική μείωση του προϋπολογισμού του ΓΕΑ και οι επιχειρησιακές ανάγκες επιβάλλουν την συγκέντρωση και των 18 αεροσκαφών CL-215/415 σε μία Μοίρα στην 112 Πτέρυγα Μάχης.

Σύμφωνα με το υφιστάμενο θεσμικό πλαίσιο, η οργάνωση του κατασταλτικού μηχανισμού δασοπυρόσβεσης, ο σχεδιασμός και η υλοποίηση των μέτρων πρόληψης δασικών πυρκαγιών αποτελούν ευθύνη του Πυροσβεστικού Σώματος (ΠΣ). Κατά τη διάρκεια της Πυροσβεστικής Περιόδου (1η Μαΐου έως 31 Οκτωβρίου εκάστου έτους), οι Ένοπλες Δυνάμεις συνδράμουν στις επιχειρήσεις πυρόσβεσης-αεροπυρόσβεσης με τα κάτωθι μέσα της Πολεμικής Αεροπορίας (ΠΑ):

 • 7 αεροσκάφη CL-415 της 383 Μοίρας Ειδικών Επιχειρήσεων & Αεροπυρόσβεσης που εδρεύει στην 113 Πτέρυγα Μάχης/Αεροπορική Βάση Μίκρας
 • 11 αεροσκάφη CL-215 της 355 Μοίρας Τακτικών Μεταφορών που εδρεύει στην 112 Πτέρυγα Μάχης/Αεροπορική Βάση Ελευσίνας
 • 19 αεροσκάφη PZL Μ-18Β/ΒS της 359 Μονάδας Αεροπορικής Εξυπηρέτησης Δημοσίων Υπηρεσιών που εδρεύει στην Αεροπορική Βάση Δεκέλειας.

Τα εν λόγω Α/Φ μετασταθμεύουν καθ΄όλη τη διάρκεια της Πυροσβεστικής Περιόδου σε προκεχωρημένα αεροδρόμια, λαμβάνοντας υπόψη τις επιδόσεις τους, την κάλυψη όλου του Ελλαδικού χώρου και την τοποθέτηση από το ΠΣ των ενοικιαζόμενων ελικοπτέρων, τα οποία μισθώνονται κάθε έτος για την ενίσχυση του έργου κατάσβεσης των δασικών πυρκαγιών. Στο σημείο αυτό θα πρέπει να σημειωθεί ότι φέτος ενοικιάστηκαν λιγότερα ελικόπτερα σε σχέση με προγενέστερα έτη από το αρμόδιο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη ενώ σε αντίθεση με την πάγια πρακτική, φέτος δεν ανακοινώθηκε η διασπορά των δυνάμεων. Το 2016 πάντως, τα Α/Φ CL-415 μεταστάθμευσαν στο σύνολό τους στην Αεροπορική Βάση Ελευσίνας, τα CL-215 αναπτύχθηκαν σε Ν. Αγχίαλο, Ανδραβίδα, Άκτιο και Σάμο ενώ τα PZL σε Καλαμάτα, Τρίπολη, Λαμία, Κεφαλονιά, Κέρκυρα, Άκτιο, Μυτιλήνη και Χρυσούπολη.

Απαντώντας σε ερώτηση κοινοβουλευτικού ελέγχου για τη διαθεσιμότητα του στόλου αεροσκαφών αεροπυρόσβεσης, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Π. Καμμένος δήλωσε στις 11 Ιουλίου 2017 πως «διαθέσιμα είναι εννέα (09) Α/Φ CL-215 με προοπτική αύξησης τους σε δέκα (10) στα μέσα Ιουλίου» και «τρία (03) Α/Φ CL-415 διαθέσιμα την παρούσα χρονική περίοδο, με προοπτική να αυξηθούν σε πέντε (05) στα τέλη Ιουλίου». Η διάψευση ήρθε μόλις ένα μήνα μετά, καθώς τα Α/Φ CL-215/415 που εκτελούν προγραμματισμένη περιοδική συντήρηση στην Ελληνική Αεροπορική Βιομηχανία (ΕΑΒ) δεν αποδόθηκαν προς πτητική εκμετάλλευση σύμφωνα με τον υφιστάμενο σχεδιασμό ενώ τα υπόλοιπα Α/Φ παρουσίασαν ιδιαίτερα χαμηλές διαθεσιμότητες. Η τελευταία αυτή επισήμανση αφορά κυρίως τα CL-215, όπου κάθε χρόνο καταβάλλονται τιτάνιες προσπάθειες ώστε η διαθεσιμότητά τους να διατηρείται σε ικανοποιητικά επίπεδα. Ταυτόχρονα όμως η εφοδιαστική τους υποστήριξη γίνεται όλο και πιο δύσκολη, ενώ τα ανταλλακτικά τους ακριβότερα και πιο δυσεύρετα με συνέπεια το Κόστος ανά Ώρα Πτήσης (ΚΩΠ) να εκτοξεύεται στα ύψη.

Οι ισχυρισμοί του ΥΕΘΑ Π. Καμμένου στη Βουλή περί διαθεσιμότητας 15 Α/Φ CL-215/415 μέχρι τα τέλη Ιουλίου.

Με βάση επίσημα στοιχεία 2013, το ΚΩΠ ενός Α/Φ CL-215 διαμορφώθηκε σε 8.858,95 €, ενός Α/Φ CL-415 στα 6.690,70 € και ενός Α/Φ PZL Μ-18Β/ΒS στα 1.712,34 €. Δεδομένου ότι το ίδιο έτος εκτελέστηκαν 872,6 ώρες πτήσης από Α/Φ CL-215, 821,5 ώρες πτήσης από Α/Φ CL-415 και 831,8 ώρες πτήσης από Α/Φ PZL Μ-18Β/ΒS , το ελληνικό Δημόσιο επιβαρύνθηκε με €14,6 εκατ. για την πτητική εκμετάλλευση του στόλου αεροπυρόσβεσης της ΠΑ, στα οποία προστίθενται ακόμα €14 εκατ. για την μίσθωση των 12 ελικοπτέρων (S64, Mi-8, Kamov) ενώ άγνωστη παραμένει η δαπάνη από τις 822,4 ώρες πτήσης που συμπλήρωσαν τα 5 ελικόπτερα (Super Puma, ΒΚ117) του ΠΣ το 2013 (Πηγή: Στρατηγικό Σχέδιο Πυροσβεστικού Σώματος 2015-2019). Συνεπώς, το 2013 δαπανήθηκαν άνω των €30 εκατ. για τον στόλο Α/Φ και Ε/Π πυρόσβεσης.

Λύσεις-μονόδρομος

Η οριακή κατάσταση στο στόλο των πυροσβεστικών αεροσκαφών, κυρίως των 11 CL-215 και 19 PZL Μ-18Β/ΒS που αμφότερα χρήζουν άμεσης αντικατάστασης, επιβάλλει την από μηδενικής βάσης επανεξέταση του κατασταλτικού μηχανισμού δασικών πυρκαγιών μετά από ανάλυση κόστους-οφέλους. Ειδικά σε ό,τι αφορά της ΠΑ απαιτείται η άμεση ανάληψη συγκεκριμένων ενεργειών για τον περιορισμό του κόστους και ταυτόχρονα την επαύξηση της διαθεσιμότητας των μέσων.

Το 2011 το Ανώτατο Αεροπορικό Συμβούλιο έκρινε πως επιχειρησιακοί και οικονομικοί λόγοι επιβάλλουν την συγκέντρωση του συνόλου των πυροσβεστικών αεροσκαφών σε μία Μοίρα στην 112 Πτέρυγα Μάχης, απόφαση που ουδέποτε υλοποιήθηκε. Σύμφωνα με δηλώσεις του τότε υπουργού Εθνικής Άμυνας Π. Μπεγλίτη στη Βουλή (Συνεδρίαση 8ης Σεπτεμβρίου 2011), η αρχική μετεγκατάσταση της 383 ΜΕΕΑ στη Θεσσαλονίκη «στην πραγματικότητα δεν εξυπηρέτησε καμία επιχειρησιακή ανάγκη και υπαγορεύτηκε προφανώς από τοπικά συμφέροντα» και «σε κάθε αντιπυρική περίοδο, δηλαδή από τη 1η Μάιου ως την 31η Οκτωβρίου κάθε έτους, [το ΠΣ] μεταφέρει τα έξι από τα οκτώ CL-415 από τη Θεσσαλονίκη στην Ελευσίνα, για να μπορεί έτσι να εξυπηρετήσει καλύτερα το σχεδιασμό διάταξης των αεροσκαφών σε όλη την Ελλάδα. (…) Τι σημαίνει αυτό σε πρακτικούς όρους; Πρώτον, ένα τεράστιο κόστος. Για έξι μήνες το καλοκαίρι, από τη μεταφορά των έξι αεροσκαφών, έχουμε ένα κόστος πάνω από 1,2 εκατομμύρια ευρώ. Έχουμε κόστος σε ημερήσιες αποζημιώσεις εκτός έδρας, σε φύλλα πορείας, σε κόστος διανυκτέρευσης του ιπτάμενου και τεχνικού προσωπικού από τη Θεσσαλονίκη προς την Ελευσίνα. Αντίστοιχα, έχουμε ένα κόστος, το οποίο δεν μπορεί να προσμετρηθεί οικονομικά και λογιστικά, αλλά είναι ένα μεγάλο κόστος, γιατί έτσι αυξάνουμε το χρόνο συντήρησης των αεροσκαφών. Αυξάνουμε παράλληλα και το χρόνο επιχειρησιακής επέμβασης των αεροσκαφών, με ταυτόχρονη μείωση του χρόνου επιχειρησιακής ετοιμότητας. Αυτές οι αυξομειώσεις, σε αυτά τα στοιχεία που σας ανέφερα είναι τεράστιες σε όρους προστασίας του δασικού πλούτου και του περιβάλλοντος της χώρας μας».

Στις 4 Σεπτεμβρίου 2016, η εφημερίδα Μακεδονία δημοσίευσε έγγραφο της Διοίκησης Αεροπορικής Υποστήριξης (ΔΑΥ) του ΓΕΑ με διαβάθμιση ΕΜΠΙΣΤΕΥΤΙΚΟ για τη συγκρότηση Ομάδας Εργασίας για την μετεγκατάσταση της 383 ΜΕΕΑ από την 113 ΠΜ στην 112 ΠΜ, επιβεβαιώνοντας για πολλοστή φορά πως οι εκπρόσωποι συντεχνιακών, κομματικών και τοπικιστικών συμφερόντων που εμφορούνται από ίδιες αντιλήψεις με εκείνες που οδήγησαν τη χώρα στο χείλος της χρεωκοπίας, όχι απλά αντιδρούν στις προωθούμενες οργανωτικές μεταβολές, αλλά επιχειρούν με κάθε τρόπο την ακύρωσή τους, ακόμα και με διαρροή στον Τύπο ευαίσθητων πληροφοριών που σχετίζονται με την επάνδρωση και την επιχειρησιακή λειτουργία στρατιωτικών Μονάδων. Λίγες εβδομάδες αργότερα, για το ίδιο θέμα, ο Π. Καμμένος θα δηλώσει αόριστα στη Βουλή πως «στην παρούσα φάση, τελεί εν εξελίξει από το ΓΕΑ ο επαναπροσδιορισμός και η επανεξέταση όλων των παραμέτρων που δύνανται να επηρεάσουν τη λήψη σχετικής απόφασης».

Το δημοσίευμα της εφημερίδας ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ στις 04/11/2016 βασίζεται στον ανυπόστατο ισχυρισμό πως «θα μείνει απροστάτευτη η Θεσσαλονίκη εαν μετεγκατασταθεί η 383 ΜΕΕΑ στην 112 ΠΜ». Διατάχθηκε άραγε ΕΔΕ για τη διαρροή του διαβαθμισμένου εγγράφου της ΔΑΥ στον Τύπο;

Είναι αυτονόητο πως η συγκέντρωση του συνόλου του τεχνικού προσωπικού των CL-215/415 σε μία Μοίρα στην 112 ΠΜ θα έχει ευεργετική επίδραση στην ελαχιστοποίηση του χρόνου αποκατάστασης βλαβών και την εκτέλεση των απαραιτήτων επιθεωρήσεων τόσο σε επίπεδο Μονάδος όσο και στις εγκαταστάσεις της ΕΑΒ στην Τανάγρα. Δυστυχώς, η ηγεσία του ΥΠΕΘΑ αποδεικνύεται και πάλι κατώτερη των περιστάσεων και ουσιαστικά επιβραβεύει με την παθητική της στάση τον εξόφθαλμο ανορθολογισμό παραμονής μιας Μοίρας με 7 μόλις αεροσκάφη στην 113 ΠΜ, όταν αυτά στο σύνολό τους επιχειρούν από την 112 ΠΜ.

Εξίσου αυτονόητο είναι πως σε μία περίοδο μειωμένων διαθέσιμων πόρων και αυξημένων προκλήσεων για τις Ένοπλες Δυνάμεις, η απεμπλοκή της ΠΑ από επιχειρήσεις δασοπυρόσβεσης καθίσταται επιτακτική ανάγκη. Στην πραγματικότητα αποτελεί προδιαγεγραμμένη εξέλιξη, δεδομένης της παλαιότητας των Α/Φ, της μελλοντικής απομείωσης της ονομαστικής δύναμης λόγω περιστατικών ασφαλείας και της αδυναμίας χρηματοδότησης της προμήθειας νέων από τον αμυντικό προϋπολογισμό.

Για μια ακόμη φορά, ο ΥΕΘΑ Π. Καμμένος αποδεικνύεται κατώτερος των περιστάσεων και υποκύπτει σε κατεστημένα συμφέροντα αντί να προωθήσει τις απαραίτητες αλλαγές που χρειάζονται οι Ένοπλες Δυνάμεις.

Υπό το πρίσμα αυτό θα πρέπει να τύχει ενδελεχούς εξέτασης η πρόταση που κατέθεσε προσφάτως η Λευκωσία για την ανάπτυξη κοινού στόλου πτητικών μέσων αεροπυρόσβεσης μεταξύ Ελλάδας, Κύπρου και Ισραήλ. Σημειωτέον ότι οι δύο τελευταίες αξιοποιούν με επιτυχία αεροσκάφη Air Tractor AT-802, τα οποία θα αποτελούσαν ιδανικό αντικαταστάτη των PZL Μ-18Β/ΒS.

Eυκαιρία για την ανανέωση του στόλου αεροπυρόσβεσης παρέχει η νεοσύστατη Υπηρεσία Εναερίων Μέσων Υπουργείου Δημόσιας Τάξης, με την οποία τέθηκαν υπό ενιαία διοίκηση τα Ε/Π της ΕΛ.ΑΣ και του ΠΣ και εφεξής θα ακολουθείται κοινό πρόγραμμα εκπαίδευσης, εφοδιασμού, τεχνικής υποστήριξης και συντήρησης, μίσθωσης και αγοράς εναερίων μέσων. Η συγκρότηση της Υπηρεσίας δημιουργεί τις προϋποθέσεις για την εξασφάλιση ευρωπαϊκής χρηματοδότησης για την προμήθεια Α/Φ, η οποία είναι ανέφικτη σήμερα λόγω της υπαγωγής των συγκεκριμένων μέσων στην ΠΑ και της επιχειρησιακής τους εκμετάλλευσης από αυτήν. Χαρακτηριστική είναι εξάλλου η ματαίωση του σχεδίου για την ανάληψη της πτητικής εκμετάλλευσης των δύο ελικοπτέρων Super Puma του ΠΣ από την ΠΑ υπό τον κίνδυνο επιστροφής στην ΕΕ κονδυλίων ύψους €14,3 εκατ. με τα οποία αγοράστηκε το ένα εξ αυτών (το δεύτερο αποτελεί δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος).

 • dt

  Εεεε… φυσικά δεν υπάρχει έλεγχος προσβασιμότητας στα εμπιστευτικά έγγραφα και δε θα τιμωρηθεί κανένας ούτε και όλοι όσοι είναι εμπλεκόμενοι συνολικά.

 • Giorgos Tsagaris

  Ωραιοι ειμαστε.
  Αντι να πανε τα Κανανταιρ στο ΠΣ και να συντηρουνται (και) με κονδυλια της ΕΕ συζηταμε για το εαν θα πανε τα Σουπερ Πουμα του ΠΣ στην ΠΑ και να επιστρεψουμε τα κονδυλια χρηματοδοτησης τους στην ΕΕ.
  ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΕΛΠΙΔΑΑΑΑΑΑΑΑΑ…………………..

  • Ασφαλώς και δεν μπορούν να πάνε τα CL-215/415 στο ΠΣ (εκτός αν βρουν τριψήφιο αριθμό ιπτάμενου και τεχνικού προσωπικού και τα χρήματα να τους πληρώνουν) όπως επίσης δεν μπορούν να …συντηρηθούν με κοινοτικούς πόρους. Δεν συζητάμε αν θα πάνε τα Super Puma στην ΠΑ. Το ζήτημα αυτό είχε εξεταστεί προ ετών υπό το πρίσμα της εξοικονόμησης πόρων καθώς το ΠΣ αναθέτει σε ιδιώτη τις υπηρεσίες συντήρησης των ελικοπτέρων της (και στέλνει στο εξωτερικό τους Ιπταμένους του για ανανέωση των πτυχίων τους).

 • SteliosFr

  Οσο και αν ενοχλει τον ανυπαρκτο κρατικο μηχανισμο, οι ΕΔ οφειλουν να απεμπλακουν απο τη δασοπυροσβεση και τις αεροδιακομιδες. Με συνεχως μειωμενους προυπολογισμους και γηρανση των μεσων, πρεπει οι ποροι που σπαταλουν να πανε σε εκσυγχρονισμους. πχ με 14 εκ που διοχετευτηκαν στα canadair, ποσα irst legion pod θα μπορουσαν να αγοραστουν για τα αναβαθμισμενα F16..

  • GES

   Ο αντίλογος είναι ότι η χώρα μας δεν έχει την πολυτέλεια να αφήσει ανεκμετάλλευτη την εμπειρία και τις υποδομές που έχουν αυτή τη στιγμή οι ΕΔ. Αν λοιπόν, είναι οικονομικότερο και αποτελεσματικότερο η συντήρηση και λειτουργία π.χ. των CL215/415 να γίνεται από την ΠΑ (που πιστέψτε με, είναι) από ότι από το ΠΣ ή έναν άλλο νέο ανεξάρτητο φορέα, σωστά έχει ανατεθεί αυτός ο ρόλος στην ΠΑ. Το ζήτημα είναι ότι το σχετικό κόστος δεν πρέπει να επιβαρύνει τον προϋπολογισμό του ΥΠΕΘΑ αλλά αυτόν του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη. Η νομοθετική πρόβλεψη για τη μεταφορά κονδυλίων υπάρχει.

   • ΑΧΕΡΩΝ ΣΤΥΜΦΑΛΙΟΣ

    Λογική και τεκμηριωμένη θέση,αλλά μήπως πρέπει να ανατρέξουμε στην ρίζα του προβλήματος,και να αναρωτηθούμε εάν είναι ορθολογικό να επωμίζεται μία πολεμική αεροπορία το καθήκον της αεροπυροσβέσεως εξ αρχής;
    Δέν αγνοώ ότι οἱ αγκυλώσεις του ἑλλαδικού κράτους είναι μία ιδαιτερότητα,αλλά δέν δέχομαι ότι είναι και άφεση αμαρτιών.
    Όποτε επισκέπτομαι το Auto & Technik Museum Sinnsheim,βλέπω σε βάθρο ένα πρώην γαλλικό CL-215 με γραμμένο επάνω του Securité Civile,και κάθε,μα κάθε φορά μου δημιουργεί τους ίδιους συνειρμούς…
    Κάτι ακόμη,επειδή είναι ενδεικτικό της κρατικής κουτοπονηριάς,το 1999 σε ΚΥΣΕΑ περί των εξοπλιστικών,ὁ τότε πρωθυπουργεύων Κ.Σημίτης «έριξε» την ιδέα 500Μ $ προοριζόμενα για εξοπλιστικά προγράμματα να διατεθούν για την αγορά των CL-415,και ὁ τότε κομισάριος επί της αμύνης το δέχθηκε.
    Ακριβώς όπως και ἡ «κοινή» (κυριολεκτικά) γνώμη.
    Κλείνοντας,ακόμη και εάν όλα τα κονδύλια,ακόμη και της αγοράς των εναέριων μέσων,προέλθουν από το υπουργείο ΠΡΟ-ΠΟ,ἤ οποιοδήποτε εκτός του ΥΕΘΑ,και πάλι,έστω και μόνο ἡ διάθεση προσωπικού από την ΠΑ,είναι,ἤ δέν είναι πάρεργο και περισπασμός από την αποστολή;

    • GES

     Είναι σωστή η παρατήρηση για την Securité Civile, υπάρχει όμως και το παράδειγμα της Ισπανίας που τα CL215/415 ανήκουν στην πολεμική αεροπορία της χώρας. Η αλήθεια πάντως είναι πως στις περισσότερες περιπτώσεις διεθνώς, τα εναέρια μέσα πυρόσβεσης ανήκουν σε ξεχωριστές υπηρεσίες και όχι στις ένοπλες δυνάμεις. Ίσως έτσι θα έπρεπε να είχε στηθεί και η υποδομή στην Ελλάδα εξ αρχής. Σήμερα όμως, μια τέτοια, ουσιαστική και όχι “για τα μάτια του κόσμου” αλλαγή, θα δημιουργήσει μάλλον δυσλειτουργίες, (ενδεχομένως) αντίδραση από το προσωπικό, δυσκολία υλοποίησης (πως “χωρίζεις” ένα υπόστεγο;) και τελικά (κατά τη γνώμη μου) μεγαλύτερη επιβάρυνση του συνολικού εθνικού προϋπολογισμού, τουλάχιστον για την πρώτη πενταετία.

     Τώρα σχετικά με το αν είναι πάρεργο. Η ΠΑ υπολογίζει τις ανάγκες σε χειριστές, σε μηχανικούς (εποχικές και μη), σε υποδομές κλπ συνυπολογίζοντας και το στόλο των CL215/415. Δεν είναι κάτι που έγινε ξαφνικά ή π.χ. μόνο για ένα χρόνο οπότε και αναγκάστηκε να αναπροσαρμόσει απότομα τη λειτουργία της στη νέα κατάσταση.

     • ΑΧΕΡΩΝ ΣΤΥΜΦΑΛΙΟΣ

      Εκεί εντοπίζω και εγώ την ουσία του προβλήματος,ότι αφέθηκε να εδραιωθεί και παγιωθεί ένα καθεστώς,το οποίο πλέον έχει αναπτύξει αδράνειες.

    • ελευθεριος βενιζελος

     not 500usd my friend the cost for the 10 cl415 was 260usd i think…

     • ΑΧΕΡΩΝ ΣΤΥΜΦΑΛΙΟΣ

      Some additional optios were also considered at that moment,like for example SAR versions of the CL-415.

   • M.K.E

    Νομιζω οτι σιγα σιγα οδευουμε στην ιδιωτικοποιηση της πυροσβεσης και απο τον αερα.Την ωρα που φυτρωνουν σαν μανιταρια εταιρειες ενοικιασης εναεριων μεσων και εξιδικευμενες αεροπυροσβεσης,δεν θα αργησουμε να δουμε το αναλογο μαρκετνγκ σε εφημεριδες η καναλια,με την λογικη οτι το ετησιο κοστος συντηρησης,επισκευης,πληρωματων κτλ,ειναι πολυ μεγαλυτερο απο οτι το κοστος «υπηρεσιων» για τους κρισιμους μηνες.
    Φυσικα δεν ειναι νφαινομενο ελληνικο μονο,ολες οι μεσογειακες χωρες εχουν το ιδιο θεμα,αν οχι και οι υπολοιπες.

 • Μκ

  Καιγομαστε με τον μεγαλυτερο αεροπορικο στολο στην Ευρωπη.Προηγουμενα ετη με καλυτερες διαθεσιμοτητες παλι καιγομασταν.Η αναλογια διαθεσης κονδυλιων για καταστολη και προληψη ειναι 7:1 !!
  Μελετες εχουν γινει.
  Προτασεις υπρχουν.
  Γνωση υπαρχει.
  ΔΕΝ εφαρμοζοντε.
  Τα λεμε του χρονου παλι.Πιστοι στο ραντεβου μας.

 • Ανδρέας

  Πρώτα τα μαχητικά. Αν δεν υπάρχουν λεφτά για αυτά ας καθηλωθούν τα πυροσβεστικά και ας φτιαχθεί πεζοπόρο τμήμα από βουλευτές και κομματικά στελέχη να πάει στην κατάσβεση. Αν δεν φτάνουν, επιστράτευση μετακλητών και λοιπών προοδευτικών δυνάμεων.

 • Παυλος

  Μιά διόρθωση: ο σχεδιασμός και η υλοποίηση των μέτρων πρόληψης δασικών πυρκαγιών δεν αποτελούν ευθύνη του Πυροσβεστικού Σώματος (ΠΣ), αλλά της Δασικής Υπηρεσίας. Αρμοδιότητα του Π.Σ. είναι η καταστολή. Επειδή αυτή (Η Δ.Υ.) έχει ουσιαστικά διαλυθεί μετά την μεταφορά της ευθύνης καταστολής (1998) στο Π.Σ. και επειδή η πολιτεία έχει επιλεξει να κατευθύνει τις σχετικες με την πρόληψη πιστώσεις στους ΟΤΑ, δραστηριότητες που σχετίζονται με την πρόληψη ουσιαστικά ΔΕΝ υφίστανται. Οι πιστώσεις αξιοποιούνται απο τους ΟΤΑ όπου όποτε και όπως νομίζει ο καθένας.
  Σε ότι αφορά την καταστολή τα προβλήματα είναι: 1) ότι η πυροφύλαξη από το 98 και μετά δεν υφίσταται καθώς έχουν εγκαταληφθεί-καταργηθεί τα πυροφυλάκια (δεν μιλάμε για τα εθελοντικα πέριξ των αθηνών αλλά για το δίκτυο των 250+ που υπήρχε) , ενώ δεν αξιοποιήθηκε η προόδος της τεχνολογίας (πχ UAV κλπ – δείτε το HCUAV και φανταστείτε το να πετάει σε αυτό τον ρόλο….). 2)Οι χρόνοι πρώτης προσβολής (και δεν μιλάμε για τις φωτιες του λεκανοπεδίου) είναι από 30 min+ (την νύκτα σε απομακρυσμένες περιοχές μιλάμε για πολέεεςςς ώρες,,,). Εχουμε την μεγαλύτερη καμένη έκταση ανα πυρκαγιά από όλη την νότια ευρώπη, η απλούστερα τους «επιτρέπουμε» να πάρουν έκταση και μετά ασχολούμαστε,,φέρτε και άλλα canadair… , σαν να παίζεις με σπίρτα σε βενζινάδικο…Ε που θα παέι θα καείς… 3) Τις φωτιές (όπως και τα υψώματα), οριστικά τελειώνει » η αρβύλα – το πεζικό (δλδ δασοκομάντος σε ελικόπτερα- δούλεψε τέλεια παλιά- μεχρι που έπεσε το UH-1). Δεν είναι χαζοί οι αμερικανοί που χρησιμοποιούν από δασοκομάντος μέχρι και αλεξιπτωτιστές, σε συνδυασμό με μικρά αεροσκάφη και επιβραδυντικό).
  Επονται τα πυροσβεστικά οχήματα, έπονται τα Canadair – αν ξεφύγει το πράγμα- κλπ. κλπ.
  Με απλά λόγια το μοντέλο καταστολης είναι ΤΕΛΕΙΩΣ ΛΑΘΟΣ . Αυτό που δεν μπορούν ορισμένοι αρμόδιοι να αποδεχθούν εδώ και 20 χρόνια, το ξέρει ο τελευταίος φοιτητής δασολογίας. Οσα canadair και να παρουμε(και έχουμε μάλλον τον μεγαλύτερο στόλο στην Ευρώπη-που δεν αντέχει η τσέπη μας πλέον- ) σε όσους φορείς και να τα κατανείμουμε, όσο ηρωισμό και να επιδείξουμε, όσες υπερωρίες σε μετασταθμεύσεις και αν πληρώσουμε…. δασικές φωτιές ΔΕΝ θα σβήσουμε έτσι….

  Για οικονομικά κλπ στοιχεία μπορείτε να ανατρέξετε στην ενδιαφέρουσα από πολλές απόψεις μελέτη-έρευνα του κ. Γκουρμπάτση (αντιστρατήγου ε.α. υπαρχηγου του ΠΣ) https://www.scribd.com/document/269262420/%CE%88%CF%81%CE%B5%CF%85%CE%BD%CE%B1-%CE%A4%CE%BF-%CE%9A%CF%8C%CF%83%CF%84%CE%BF%CF%82-%CE%A4%CE%B7%CF%82-%CE%94%CE%B1%CF%83%CE%BF%CF%80%CF%85%CF%81%CF%8C%CF%83%CE%B2%CE%B5%CF%83%CE%B7%CF%82-%CE%A3%CF%84%CE%B7%CE%BD-%CE%95%CE%BB%CE%BB%CE%AC%CE%B4%CE%B1

  • Kostas

   Επιτέλους κάποιος τα είπε με το όνομά τους!!!! Μπράβο σου!!!
   Να συμπληρώσω παραθέτοντας αυτούσια την επιστολή που είχα στείλει αρκετά χρόνια πριν στον αείμνηστο κ. Χριστογιαννάκη του Ελληνική Άμυνα και Ασφάλεια:

   Αξιότιμε κύριε Χριστογιαννάκη

   Θα ήθελα να σας συγχαρώ για το ρίσκο το οποίο πήρατε και δημιουργήσατε την «Αμυντική Γραμμή» μεταπίπτοντας πλέον στο χώρο των εκδόσεων. Εύχομαι τόσο σε εσάς όσο και στους συνεργάτες σας να εξακολουθήσετε, μέχρι τέλους, να βάζετε το συμφέρον της Ελλάδος πάνω από το προσωπικό σας συμφέρον ώστε να αποτελείτε φωτεινό παράδειγμα για όλους μας σε τούτο τον τόπο.
   Αφορμή για την επιστολή μου στάθηκε το άρθρο του κου Χαραλάμπους σχετικά με τις προετοιμασίες για την αεροπυρόσβεση το 2007 στο τεύχος Μαΐου. Είχα την τύχη να σπουδάσω στη σχολή Γεωτεχνικών Επιστημών του Α.Π.Θ. , στο τμήμα Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος. Αν και σήμερα δεν ασκώ το επάγγελμα του Δασολόγου, έχοντας όμως πάντα την θεωρητική κατάρτιση αλλά και την, έστω και μικρή, πρακτική εμπειρία, (η οποία πηγάζει από την 8μηνη θητεία μου στο Δασαρχείο Κασσάνδρας στη Χαλκιδική Ιούνιος 1997 – Φεβρουάριος 1998), θα ήθελα να κάνω κάποιες επισημάνσεις.
   Καταρχήν είναι η δεύτερη φορά που στέλνω παρόμοια επιστολή σε περιοδικό ανάλογης ύλης. Η πρώτη ήταν ως τελειόφοιτος το 1995 στο περιοδικό που σας ανέδειξε στο χώρο την «ΠΤΗΣΗ & ΔΙΑΣΤΗΜΑ». Αν και έχουν περάσει πάνω από δέκα χρόνια από τότε, δεν έχει αλλάξει απολύτως τίποτε στον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζει η Ελληνική πολιτεία αλλά και η κοινωνία ολόκληρη, τα εναέρια μέσα πυρόσβεσης (Ε.Μ.Π.). Εξακολουθούν να θεωρούνται, δυστυχώς, ως «ο από μηχανής θεός» που αν δεν εμφανιστεί η καταστροφή είναι αναπόφευκτη! Γνωρίζεται ίσως καλύτερα απ’ όλους ότι σ’ ένα πόλεμο, τελικά η κατάκτηση του εδάφους γίνεται μόνο από τα πεζοπόρα τμήματα και σε καμία περίπτωση από τα αεροπλάνα. Τα εναέρια μέσα ήταν, είναι και θα είναι από τα σημαντικότερα επικουρικά μέσα για την θετική έκβαση μίας μάχης, είτε αυτή δίνεται με πραγματικές σφαίρες, είτε με νερό.
   Από τη στιγμή που θα ξεσπάσει μια δασική πυρκαγιά, πρωταρχικό ρόλο για τον έλεγχο και τελικά την κατάσβεσή της, παίζει ο χρόνος που θα μεσολαβήσει από την έναρξή της μέχρι και την πρώτη επέμβαση. Όσο πιο ευνοϊκές είναι οι συνθήκες για την ανάπτυξη μιας πυρκαγιάς, π.χ. υψηλές θερμοκρασίες, ανομβρία – ξηρασία και κυρίως ισχυροί άνεμοι, τόσο πιο μικρό πρέπει να είναι αυτό το χρονικό διάστημα. Όπως είχα επισημάνει και στην πρώτη μου επιστολή, όταν οι συνθήκες είναι κατάλληλες μια δασική πυρκαγιά μπορεί να φτάσει την εκπληκτική ταχύτητα των 2,5 χιλιομέτρων την ώρα! Φαντάζεστε λοιπόν την έκταση του μετώπου μιας τέτοιας φωτιάς, δεδομένου του τριγωνικού σχήματος που παίρνει η εξάπλωσή της, με κορυφή πάντα την πρώτη εστία της. Στην ίδια επιστολή είχα αναφέρει ότι ο μέσος χρόνος της πρώτης επέμβασης των εναέριων μέσων για το έτος 1991 κυμάνθηκε γύρω στις 4 ώρες. Ακόμη και αν αυτός ο χρόνος σήμερα έχει μειωθεί στο μισό, αντιλαμβάνεστε ότι εξακολουθεί να είναι εντελώς ανεπαρκής ώστε να θεωρηθεί ότι τα εναέρια μέσα μπορούν να σβήσουν γρήγορα μια πυρκαγιά. Μοναδική περίπτωση κατά την οποία μπορεί να επιτευχθούν άμεσα αποτελέσματα από αέρος είναι ο εντοπισμός της κατά τη διάρκεια εναέριας περιπολίας και η άμεση προσβολή αυτής. Ακόμη και σ’ αυτή την περίπτωση θα πρέπει να σταλεί επίγειο τμήμα για την ολοκλήρωση της κατάσβεσης αλλά και για επιφυλακή. Τέλος απολύτως αναγκαία κρίνετε η παρουσία των Ε.Μ.Π. στην περίπτωση που ξεσπάσει πυρκαγιά σε δύσβατη περιοχή για τα επίγεια τμήματα.
   Ένα άλλο σημείο το οποίο θα ήθελα να θίξω είναι το κατά πόσο το νερό μπορεί να σβήσει μια πυρκαγιά όταν η έντασή της πλέον είναι μεγάλη. Προσωπικά μου έχει τύχει να σβήσω μαζί με άλλους δασοπυροσβέστες ΠΕΝΤΕ φορές το ίδιο δέντρο. Ο καιόμενος κορμός είχε αποκτήσει πλέον τέτοια θερμοκρασία που το νερό, αν και έσβηνε τη φλόγα και ο κορμός απλώς κάπνιζε, μετά από λίγο όποια υγρασία υπήρχε στην επιφάνεια του ξύλου εξατμίζονταν μ’ αποτέλεσμα το δέντρο να αναφλέγεται και πάλι. Αν όμως το νερό δεν είναι ικανό να σβήσει μια μεγάλης εντάσεως πυρκαγιά, τότε τι είναι ικανό να τη σβήσει; Η απάντηση είναι μια και είναι απόλυτη: ΤΙΠΟΤΑ. Ο μόνος τρόπος είναι να μη βρει άλλη καύσιμη ύλη στο διάβα της και έτσι να σβήσει από μόνη της, ή με πολύ φθηνότερα εργαλεία, από τα αεροπλάνα και τα ελικόπτερα, όπως είναι οι μπουλντόζες, οι εκσκαφείς, οι φαγάνες και δευτερευόντως τα ταπεινά αλυσοπρίονα, να διανοιχθούν κατάλληλες ζώνες που θα μετατρέψουν την πυρκαγιά από μικτή, σε έρπουσα¹ αυξάνοντας έτσι τις πιθανότητες να τεθεί υπό έλεγχο.
   Είναι γνωστό ότι για κάθε «ασθένεια» (εντός και εκτός εισαγωγικών), το καλύτερο όπλο, είναι η ΣΩΣΤΗ ΠΡΟΛΗΨΗ και όχι η σωστή θεραπεία. Όσο κατάλληλη κι αν είναι η θεραπεία που θα ακολουθήσουμε, πάντα υπάρχει ο κίνδυνος να μη πετύχει.
   Σωστή πρόληψη κατά των δασικών πυρκαγιών σημαίνει: σωστή διάνοιξη δασικού οδικού δικτύου, σωστή διάνοιξη αντιπυρικών ζωνών, σωστή επιλογή των σημείων όπου θα κατασκευαστούν (όπου αυτό απαιτείται) κρουνοί για την τροφοδότηση των οχημάτων με νερό, σωστή διασπορά των μέσων επιφυλακής, κατασκευή παρατηρητηρίων στα σωστά σημεία και επάνδρωση αυτών καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας και τέλος το σημαντικότερο: διαρκής και σωστή συντήρηση όλων αυτών. Το μόνο που μπορεί να προσφέρει μια χορταριασμένη αντιπυρική ζώνη, είναι τροφή για την φωτιά επεκτείνοντάς την, αντί να την περιορίσει που είναι και ο λόγος για τον οποίο δημιουργήθηκε.
   Καλά όλα αυτά, αλλά με τι κόστος μπορούν να γίνουν; Σύμφωνα με άρθρο της κας Ζούκα Βαρβάρας στην εφημερίδα Μακεδονία της 18ης Μαΐου 2007 η διευθύντρια Δασών της περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας κα Τσακιστράκη αναφέρει ότι το ποσό που απαιτείται για την συντήρηση του 54% του δασικού οδικού δικτύου, 6.500 στρεμμάτων δασικών ζωνών και 16 δεξαμενών ανέρχεται σε 2,7 εκατ. ευρώ. Από το Μάρτιο έχουν ζητηθεί 1,2 εκατ. ευρώ αλλά εγκρίθηκαν μόλις 567.000, εκ των οποίων οι 100.000 είναι οφειλές προηγούμενων ετών. Ουδέν σχόλιον.
   Στο άρθρο του περιοδικού σας ο συνεργάτης σας αναφέρει ότι η Ελλάδα είναι η χώρα με τα περισσότερα εναέρια μέσα πυρόσβεσης, παγκοσμίως (αναλογικά πάντα με την έκταση της χώρας). Γενάτε λοιπόν το ερώτημα: γιατί συμβαίνει αυτό; Εμείς είμαστε πιο έξυπνοι απ’ όλα τ’ άλλα κράτη του πλανήτη και ανακαλύψαμε πρώτοι το αναντικατάστατο των εναέριων μέσων πυρόσβεσης; Όχι βέβαια. Φοβάμαι ότι για άλλη μια φορά έγινε σπατάλη χρημάτων απλά και μόνο για λόγους εντυπωσιασμού και επικοινωνιακής πολιτικής. Χωρίς καμία μελέτη, χωρίς οργάνωση. Για τον ίδιο ακριβώς λόγω έγινε και η μεταφορά της ευθύνης των δασικών πυρκαγιών από την Δασική Υπηρεσία στην Πυροσβεστική, δηλητηριάζοντας ανεπανόρθωτα τη σχέση των δυο υπηρεσιών, ενώ ήταν γνωστό ότι θα πρέπει να υπάρχει αγαστή συνεργασία μεταξύ τους (η Δασική Υπηρεσία κράτησε την ευθύνη για την πρόληψη) ιδίως στην αρχή της ανάληψης των καθηκόντων από την πυροσβεστική. Μια πυροσβεστική η οποία κλήθηκε να βγάλει τα κάστανα από τη φωτιά εν μια νυκτί χωρίς να έχει τη σωστή επάνδρωση (ακόμη εκκρεμούν οι προσλήψεις δασολόγων) και τις κατάλληλες γνώσεις, αφήνοντάς την να βασιστεί στο φιλότιμο και την αυτοθυσία του προσωπικού της. Έτσι είχαμε καταστροφικές πυρκαγιές, κυρίως κατά τα πρώτα χρόνια, που κάτω από το προηγούμενο καθεστώς ίσως να μην είχαν πάρει τόσο μεγάλη έκταση.
   Δυστυχώς η φύση λειτουργεί με πολύ αργούς ρυθμούς για τα περιορισμένα χρονικά όρια του μέσου όρου ζωής του ανθρώπου, πόσο μάλλον για τα χρονικά περιθώρια ενός πολιτικού. Το μεγαλύτερο μέλημα των σημερινών πολιτικών ατυχώς είναι η προσέλκυση ψήφων. Ένας τρόπος για να γίνει αυτό είναι η παρουσίαση του έργου τους. Αυτομάτως αυτό σημαίνει ότι σε δύο με τρία χρόνια από την εκλογή τους θα πρέπει να έχουν κάτι να δείξουν. Γιατί λοιπόν να ασχοληθούν με έργα που στην καλύτερη των περιπτώσεων θα έχουν χρονικό ορίζοντα δεκαετιών έως χιλιετιών;²
   Φταίνε λοιπόν οι πολιτικοί; Όχι μόνο. Φταίμε πρώτα απ’ όλους εμείς οι ίδιοι οι επιστήμονες που δεν φροντίζουμε να ενημερώνουμε διαρκώς και σωστά τους πολίτες, επαναπαυόμενοι ο καθένας στις «δάφνες» του. Φταίμε όλοι εμείς οι απλοί πολίτες που κατηγορούμε όλους και όλα χωρίς να ενδιαφερθούμε πρώτα απ’ όλα να μάθουμε τι είναι αυτό για το οποίο μιλάμε (όταν ένας πολιτικός γνωρίζει ότι απευθύνεται σε «διαβασμένους» πολίτες τότε είναι αναγκασμένος να κάνει τις σωστές επιλογές). Φταίνε τέλος οι πολιτικοί γιατί θα πρέπει επιτέλους να μάθουν να παίρνουν γενναίες αποφάσεις με γνώμονα το συμφέρον του τόπου και όχι το πολιτικό όφελος ή κόστος, ιδίως όταν όλοι εμείς αποδεικνυόμαστε κατώτεροι των περιστάσεων. Είναι ένας από τους λόγους για τους οποίους βρίσκονται στην Βουλή.
   Κλείνοντας θα ήθελα να τονίσω ότι το κόστος δεν πρέπει και δεν μπορεί να είναι εμπόδιο όταν έχουμε να κάνουμε με την προστασία της φύσης (αρκεί να αφορά τις σωστές επιλογές), διότι πολύ απλά το όφελος από αυτήν είναι η ίδια η επιβίωσή μας ως είδος.

   Ευχαριστώ για το χρόνο που μου διαθέσατε και ζητώ συγνώμη για το μάκρος της επιστολής μου.

   Υ.Γ. Εμείς οι άνθρωποι μετράμε την έκταση του σπιτιού μας σε τετραγωνικά μέτρα και με αυτό το σκεπτικό εισβάλαμε στο «σπίτι» των άλλων ζώων που είναι το δάσος, με σκοπό το δικό μας κέρδος. Δυστυχώς όμως πολλά ζώα μετράνε το δικό τους σπίτι σε τετραγωνικά χιλιόμετρα, μ’ αποτέλεσμα μη μπορώντας να αντιμετωπίσουν την επίθεση αυτή να το εγκαταλείψουν αφήνοντάς το σχεδόν έρημο, σπάζοντας ταυτόχρονα την αλυσίδα που κρατούσε τη φύση σε ισορροπία. Αν μη τι άλλο οφείλουμε να το διατηρήσουμε ανέπαφο, σαν ένδειξη μεταμέλειας γι’ αυτό που τους κάναμε.
   1. -Τα είδη των δασικών πυρκαγιών είναι τέσσερα: α) υπόγειες, β) έρπουσες, γ) επικόρυφες, δ) μικτές. Οι πιο επικίνδυνες, από άποψη ταχύτητας εξάπλωσης, είναι οι επικόρυφες και οι οποίες κατά κανόνα μετατρέπονται σε μικτές. Από άποψη κατάσβεσης οι πιο επικίνδυνες είναι οι υπόγειες γιατί ο εντοπισμός τους απαιτεί μεγάλη εμπειρία στην σωστή διάγνωση των συμπτωμάτων τους, αλλά και στο γεγονός ότι σε περίπτωση που βρουν διέξοδο στην επιφάνεια μπορούν, εφόσον βρουν κατάλληλες συνθήκες, να προκαλέσουν μικτές πυρκαγιές ακόμη και δεκάδες ή εκατοντάδες μέτρα μακριά από την αρχική τους εστία.
   -Μετά από την πυρκαγιά στη θέση Μαυρόμπαρα του Πολυχρόνου Χαλκιδικής τον Ιούλιο του 1997 υπήρξε επιτήρηση της καμένης έκτασης επί δύο συνεχής εβδομάδες ώσπου να σταματήσει πλήρως να καπνίζει. Ένα μήνα μετά, δηλαδή έξι εβδομάδες(!) μετά την κατάσβεση, ενημερωθήκαμε ότι βγαίνει και πάλι καπνός.
   2. -Σε πειραματική επιφάνεια αναδάσωσης με το ξενικό είδος pinus maritima (θαλασσία Πεύκη), στον Πολύγυρο Χαλκιδικής, χρειάστηκαν 35 χρόνια για να βγουν ασφαλή συμπεράσματα ότι η αναδάσωση τελικά είχε αποτύχει!!!!
   -Οι ρίζες των φυτών χρησιμοποιούν περίπου 30 με 50 εκατοστά του εδάφους για την πρόσληψη όλων των απαραίτητων θρεπτικών στοιχείων για την ανάπτυξή τους. Αυτό το βάθος ονομάζεται και παραγωγικό έδαφος. Ρίζες που φτάνουν σε μεγαλύτερο βάθος χρησιμεύουν μόνο για στήριξη του φυτού και την πρόσληψη νερού. Μετά από κάθε πυρκαγιά το έδαφος χάνει την προστασία που του παρέχουν τα δέντρα και γίνεται ευπρόσβλητο από την διάβρωση.
   -Κάθε χρόνο η Ελλάδα χάνει λόγω διάβρωσης (δεν ευθύνονται μόνο οι πυρκαγιές) παραγωγικό έδαφος μεγέθους ενός μικρού νησιού.(κος Κωτούλας: κύριος ομιλητής κατά την εκδήλωση της Παγκόσμιας Ημέρας της Δασοπονίας στις 21 Μαρτίου 2003). Για να παράγει η φύση 1 εκατοστό εδάφους απαιτούνται αιώνες μέχρι και χιλιετίες.

 • dt

  Ενδιαφέρον. Βέβαια βλέπω ότι η στάση είναι «φταίει» το μνημόνιο (δηλαδή γεννήστε χρήματα να μας πληρώσετε) όπως και η μείωση προσωπικού που προφανώς έγινε λόγω μαζικών συνταξιοδοτήσεων (ίδιο κόστος για το κράτος, μόνο που δε δουλεύει ο συνταξιούχος).

  Βέβαια, θα προτιμούσα μια ανακοίνωση από την ΕΑΒ για το πόσα αεροσκάφη είναι υπό συντήρηση και σε τι φάση είναι το καθένα όπως και το χρονοδιάγραμμα που οι 19 άτλαντες θα πρέπει να φέρουν εις πέρας.

 • Harder

  Και που να υπολογιστεί επιπλέον το κόστος των ch-47d, διαθέσεις οχημάτων, προσωπικού, μεταφορές δασοπυροσβεστων, κτλ. Η κοινωνική προσφορά στο ενα υπουργείο με ξένα κόλλυβα βαφτίζεται σε άλλο, το έργο του υπουργού.

 • manolis

  Αμεσα προερχομενο απο τους πλεον αρμοδιους στο θεμα, πρεπει να ισχυει.

 • manolis

  Και 30 Καναντερ 415 να αποκτησουμε, παλι δασικες φωτιες θα υπαρχουν και θα φωναζουμε οτι καιγομαστε. Ειμαστε μεσογειακη χωρα και τα δαση μας ειναι κυριως ευφλεκτα πευκα, τα οποια δημιουργουν προυποθεσεις για ¨τυφωνες¨ ταχυτατα μετακινουμενης φωτιας, που δεν σβηνεται ευκολα ακομα και με ανεμποδιστη χρηση αεροπλανων. Πευκα επισης φυτευονται (ή φυονται μονα τους) παντου, στο ασχετο, ακομα και μεσα σε στρατοπεδα και αποθηκες πυρομαχικων (αυτο το στρατοπεδο μεσα στα πευκα στη Μαλακασα, ακομη πυρομαχικα εχει?). Το καλο με τα πευκοδαση ειναι οτι ναι μεν ευκολα καιγονται, αλλα ευκολα αναδημιουργουνται απο την τεφρα τους – αρκει να μην ξανακαουν πολυ γρηγορα. Δεν ειναι ευρεως γνωστο, αλλα στα μεσογειακα πευκοδαση υπαρχει ο μηχανισμος της φυσικης αναδασωσης, που τον επομενο κιολας χρονο απο μια πυρκαγια, δημιουργει στα καμμενα νεα μικρα δενδριλια – αρκει να μην τσαλαπατηθουν απο ζωα και ανθρωπινες δραστηριοτητες, περιλαμβανομενης της ΤΕΧΝΗΤΗΣ αναδασωσης! Η δασοπυροσβεση θα ειναι μονο ενα μικρο κομματι μιας ολοκληρωμενης δασικης πολιτικης, η οποια ομως θελει πολλα λεφτα και προγραμμα για να εφαρμοστει. Χωλαινουμε και στα δυο.

  • mfirikis

   τα δάση μας δεν είναι πεύκα. τα δάση μας είναι κυριώς οξυές. απλά τα πεύκα συναντώνται σε περιοχές με έντονη καλύψη στα ΜΜΕ. Στα υπόλοιπα έχεις δίκιο.

   Επίσης ένας σημαντικός παράγοντας πρόκλησης ΜΕΓΑΛΩΝ πυρκαγιών είναι η καταστολή πυρκαγιών τα παρελθόντα έτη.

   Είναι καλύτερα να καίγονται τα δάση με μικρής έντασης φωτιές κάθε μερικά χρόνια (απο φυσικά αίτια). Η πθροσβεστική μας εστιάζει στην κατάσβεση, όχι στην διαχείριση της φωτιάς.

   • manolis

    mfirikis, τα δαση μας, ειδικα στα χαμηλα υψομετρα, ειναι σε μεγαλο ποσοστο πευκα με την εννοια των κωνοφορων που εχουν ευφλεκτο ρετσινι. Συμφωνα με τη μελετη Παπασταύρου και Καρτέρη το 1989, τα δάση κωνοφόρων αποτελούν το 38,46% των ελληνικών δασών (ελάτη 13,1% χαλέπειος πεύκη – το κοινο πευκο- 11%), τα δάση φυλλοβόλων πλατυφύλλων
    αντιστοιχούν στο 42,5% των ελληνικών δασών (διάφορα
    είδη δρυός 29,7% και οξυάς 8,6%). Βεβαια , ενω οι οξυες βρισκονται σε μαγαλυτερα υψομετρα, τα κωνοφορα ειναι σαφως πλοιοψηφια σε δαση στα χαμηλοτερα (εως μηδενικα) υψομετρα, οπου και το πληστον των ανθρωπινων κατασκευων και δραστηριοτητων, εξ’ου και η έντονη καλύψη στα ΜΜΕ. Δεν καταλαβαινω τι εννοεις «Είναι καλύτερα να καίγονται τα δάση με μικρής έντασης φωτιές κάθε μερικά χρόνια» – μπορουμε να καθορισουμε την ενταση των δασικων πυρκαγιων? Η πυροσβεστικη , οπως λεει και το ονομα της, σβηνει και τιποτε αλλο, η οποια διαχείριση της φωτιάς αφορα κυριως στο συντονισμο των μεσων, δεν ξερω αν εννοεις κατι αλλο. Μεθοδοι οπως φωτια εναντιον φωτιας, δεν χρησιμοποιουνται στη χωρα μας επειτα απο μελετες της δασικης υπηρεσιας.
    Τα ανωτερω και πολλα απο αυτα που φταινε μπορουμε να δουμε αναγλυφα και εδω:
    http://www.kathimerini.gr/923090/gallery/periodiko-k/reportaz/hleia-10-xronia-meta

    • mfirikis

     Στο πευκοδάσος έχεις κάθε χρόνο νεκρή βιομάζα. αν δεν μπορείς να την καθαρίσεις (και υπάρχουν τάσεις που λένε να μην την καθαρίσεις, αλλά ας μείνουμε στο δεν μπορείς), καλό είναι να καίγεται τακτικά.

     Αν καεί τακτικά έχουμε μικρής έντασης φωτιές που δεν σκοτώνουν τα δέντρα. αυτό δεν αποτελεί τακτική «η φωτιά σβήνει την φωτιά» αλλά η «φωτιά προλαμβάνει την φωτιά»

     Το ΠΣ σβήνοντας την πρώτη φωτιά το έτος ν, εξασφαλίζει πως το ν+2 θα έχουμε δυνατότερη φωτιά γιατί η νεκρή βιομάζα θα έχει αυξηθεί.

     • manolis

      Θεωρητικα μπορει να εχεις δικιο, ομως χωρις να ειμαι ειδικος εχω διαβασει οτι το αμερικανικο μοντελο δεν εχει εφαρμογη στην Ελλαδα. Ισως επειδη τα πευκα ειναι αρκετα ευφλεκτα ωστε να κινδυνευουν να λαμπαδιασουν και σε πυρκαγια «χαμηλης» εντασης. Ασε που αν τους ξεφυγει η φωτια (ειναι παντα μια πιθανοτητα), δεν τους πλενει ουτε ο Δουναβης μετα τους «αντιπαραγωγικους» πυροσβεστες…

    • mfirikis

     ακόμη να προσθέσουμε εδώ γιατί έχεις δίκιο για την σύνθεση των δασών (επηρεάστηκα από αυτά που βλέπω από το παράθυρο) πως ενώ τα κωνοφόρα είναι όντως περίπου 40%, το μεγάλο μέρος (ελάτη και στην θράκη ερυθρελάτη) είναι σε υψόμετρα που δεν υπάρχει (ακόμη) αυξημένος κίνδυνος πυρκαγιάς.

     άρα μιλάμε για ένα πολύ περιορισμένο και όντως ΠΟΛΥ ΕΥΦΛΕΚΤΟ δάσος, συνήθως δε τεχνητό.

     επίσης χτες έβλεπα μια φωτοσειρά με μια εκπληκτική βουτιά ενος Κανανταίρ μπροστά σε μια αγροικία.

     στην Καλιφόρνια και στην Αμερική γενικότερα έχει επικρατήσει το δόγμα:
     1. προστασία ανθρώπινης ζωής
     2. διαχείριση φωτιάς…
     3. προστασία περιουσίας.

     θα πρέπει να δούμε σοβαρά το θέμα της ασφάλισης κατά των πυρκαγιών σε περιφερειακό επίπεδο.

     μια αγροικία σαν αυτή που βλέπουμε έχει κόστος αποκατάστασης ΒΑΡΙΑ 100.000. όσο στοιχίζουν 10 ώρες πτήσης καναντέρ. είναι τελείως ασύμφορη η χρήση των.

     δυστυχώς το ΠΣ σκέφτεται «αστικά» συν την πολιτική πίεση «να παν τα αεροπλάνα»

  • M.K.E

   Οχι αγαπητε.Το προβλημα στην αεροπυροσβεση οπως καταδικνυει και το αρθρο,ειναι οι εξωθεν παρεμβασεις.Δεν χρειαζεται να αναφερουμε περιστατικα απειρου καλλους οπου ατομα παντελως ασχετα με σωματα ασφαλειας και Ε.Δ καθε χρονο συντονιζουν την τυφλα τους σε καθε πυρκαγια.
   Τρια κανανταιρ με διαδοχικες ριψεις κανουν την δουλεια σε δευτερολεπτα,10 και βαλε κρουνων που θελουν πολυ παραπανω χρονο γιατι ειναι η εξισωση της ισχυος που τα ευνοει,δλδ ποσοτητα νερου σε χρονο.

   Αν αποφασισουμε λοιπον εστω και με αυτα τα λιγα η πολλα εναερια μεσα να καθοδηγουνται απο πραγματικα γνωστες του αντικειμενου,τοτε οι φωτιες θα ειναι κατα πολυ μικροτερες και καταστροφικες.

   • manolis

    Θα σου θυμισω οτι το 2007 ειχαμε οχι 30, αλλα 40 καναντερ, μαζι με τα ξενα που ειχαν ερθει και επιχειρουσαν συντονισμενα στην περιοχη. Η φωτια, οπως λεει και ο πρωην αστυνομικος, εσβησε μονο οταν αλλαξε ο …στρατηγος ανεμος . Αν δεν μειωθει η καυσιμη υλη οπως λεει και ο φιλος mfirikis, η πιθανοτητα να εχουμε καθε χρονο εστω μια ανεξελεγκτη πυρκαγια θα ειναι παντα αυξημενη…

    • Μκ

     Οταν η φωτια ειναι μεγαλη,το νερο εξατμιζεται πριν καν αγγιξει εδαφος.Εχεις δικιο.
     Το συνολο των πτητικων μεσων υπερβαινει αυτο το νουμερο ακομη κ σημερα. (Σε απολυτους αριθμους).Το κοστος ανα ωρα πτησης ποικιλλει-κυμαινετε απο 7.000$ ως 16.000$ την ωρα αναλογα το μέσο.Τα ποσά που προκυπτουν ειναι τεραστια.
     Καντε τον υπολογισμο.
     Κ τωρα ας βαλει ο καθενας με το μυαλο του,τι θα καναμε με την εξοικονομηση τετοιου ποσού X τις ωρες X τις μερες X τοσα χρονια.
     Ειναι απιστευτο.

    • M.K.E

     Αν θυμαμαι καλα,τα εξτρα ηρθαν αφοτου ειχε γινει η τραγωδια και καταλαβαν καποιοι οτι επρεπε να δρασουν συντονισμενα.Αποδειξη οτι με συντονισμο,οι φωτιες αντιμετωπιστηκαν επιτυχως απο τα εναερια μεσα.
     Ιδιως σημερα,με τα drones,τοσο η εγκαιρη ειδοποιηση οσο και ο συντονισμος μπορουν να επιφερουν θεαματικα αποτελεσματα.Αυτα βεβαια σε μια αλλη διασταση και με αλλους ανθρωπους…

 • Κανένα μέσο δεν μετέδωσε πως «εντός των εγκαταστάσεων της ΕΑΒ, βρίσκεται παροπλισμένος μεγάλος αριθμός πτητικών μέσων πυροσβεστικών αεροσκαφών Canadair». Μόνο η εφημερίδα «Δημοκρατία» γράφει στο σημερινό της φύλλο πως «5 καναντέρ είναι παρκαρισμένα στην ΕΑΒ» αλλά μιλάμε για το αδελφάκι της «Espresso» οπότε αντιλαμβάνεσαι. Από τα 2 αεροσκάφη που βρίσκονται στην ΕΑΒ, το ένα είναι ήδη εκτός προθεσμίας παράδοσης όπως είναι και οι 30 αεροκινητήρες, κάποιοι από το 2008. Μόλις πριν έξι μήνες, στις 16 Δεκεμβρίου 2016, η ΔΑΥ επέβαλε (για μια ακόμη φορά) ποινικές ρήτρες ύψους €505.468,63 στην ΕΑΒ για εκπρόθεσμη απόδοση Προγραμμάτων Εργοστασιακής Συντήρησης αεροσκαφών, αεροκινητήρων και τμημάτων τους.

 • mfirikis

  » Η συγκρότηση της Υπηρεσίας δημιουργεί τις προϋποθέσεις για την εξασφάλιση ευρωπαϊκής χρηματοδότησης για την προμήθεια Α/Φ, η οποία είναι ανέφικτη σήμερα λόγω της υπαγωγής των συγκεκριμένων μέσων στην ΠΑ και της επιχειρησιακής τους εκμετάλλευσης από αυτήν. »

  Η επιχειρησιακή εκμετάλλευση από την ΠΑ δεν νομίζω πως είναι εμπόδιο, φτάνει να «αποδείξει» το ΠΣ ότι πληρώνει στην ΠΑ το κόστος. Τυπικά τα μέσα θα μείνουν στο ΠΣ.

 • Παυλος

  Αναφέρεσαι στους «hotshot crews» και στους «smokejumpers» δηλαδή τους δικούς τους «δασοκομαντος»
  http://www.californiahotshotcrews.org/
  Δες τα πληρώματα στην αριστερή στήλη. Παράδοση που πάει μακριά πίσω στον χρόνο καμμιά σχέση με εμάς….Μάλλον θα τους κοστίζει πιό φτηνά κιόλας…
  smokejumpers
  https://www.youtube.com/watch?v=fcv1K7QsrvI

 • tasosgougou

  Συγχαρητήρια
  για το άρθρο.

  Προσωπική εκτίμηση για το τι μέλι γενέσθαι από εδώ και πέρα είναι ότι οδεύουμε
  προς πλήρη απαξίωση των CL 215 και PZL .Στα προσεχή χρόνια θα δούμε φαινόμενα
  κανιβαλισμού αεροσκαφών προς απόκτηση ανταλλακτικών .Ο στόλος των αεροσκαφών θα
  παραμείνει σε δύο μοίρες στην 112ΠΜ και την 113ΠΜ ώς έχει .Το πολιτικό
  κατεστημένο δεν ενδιαφέρεται για την εξοικονόμιση πόρων παρά μονάχα για
  την διατήρηση των πελατειακών σχέσεων .

  Ανάλογα με τις δυνατότητες του προϋπολογισμού θα συνεχίζουμε να νοικιάζουμε
  πτητικά μέσα αεροπυρόσβεσης Mi Mil, KAMOV ,SIKORSKY κτλ .

  Μέσω ΠΥ ή Περιφερειών θα προσπαθήσουμε να αποκτήσουμε , με κοινοτική
  συγχρηματοδότηση, νέα πυροσβεστικά μέσα (πτητικά ,χερσαία ,drone ,υav κτλ)
  . Αφού διαφημιστούν στον Ελληνικό λαό με την σειρά τους θα απαξιωθούν και
  αυτά . Το Ελληνικό δημόσιο δεν ενδιαφέρεται για το κόστος ,την βιωσιμότητα ή
  την λειτουργικότητα μιας προμήθειας ,παρά μονάχα για το party της αγοράς
  .

  Όσον αφορά το ανθρώπινο δυναμικό της ΠΥ ,οι πενταετής θα μονιμοποιηθούν και
  παράλληλα θα δημιουργηθεί νέος ‘εθελοντικός , εποχιακός ή συμβασιακός
  θεσμός πυρόσβεσης που θα λειτουργεί ως όχημα μελλοντικής μονιμοποίησης
  .Οι ανασφάλειες της κοινής γνώμης είναι γόνιμο έδαφος ανάπτυξης του πελατειακού
  κράτους .

  Εύχομαι να διαψευστώ σε όλα .

  Φοβάμαι θα επιβεβαιωθώ σε πολλά .

  • Μκ

   Μα αυτο δεν γινετε;;Περιγραφεις το παρον κ οχι το μελλον.

   • tasosgougou

    Τι σε κάνει να πιστεύεις ότι το μέλλον θα είναι καλύτερο ;

  • M.K.E

   Κανιβαλισμος ισχυει εδω και δεκαετιες σε πολλα μεσα υπηρεσιων του δημοσιου και κατα κορον στις Ε.Δ

 • Spock

  Πορτογαλία, Ισπανία, Γαλλία, Ιταλία και Ελλάδα κάηκαν και φέτος και ήδη ακούγονται φωνές για κοινή παραγγελία Canadair για τις χώρες της Ν Ευρώπης.

  Η είδηση στα Γαλλικά

  https://www.francebleu.fr/infos/faits-divers-justice/incendies-le-president-de-la-region-paca-une-commande-europeenne-groupee-de-canadair-1503303616

 • Phil

  Giorgos Tsagaris,

  ΤΑ ΑΚΟΛΟΥΘΑ ΕΙΝΑΙ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗ ΙΣΤΟΡΙΑ.

  Λίγα χρόνια πριν, κάποια Παρασκευή γύρω στις 12.00 – 12.30 το μεσημέρι (έχει σημασία η ώρα της εβδομάδος και η ημέρα), ο αξκός υπηρεσίας Αστυνομικού Τμήματος λαμβάνει με fax από «τα κεντρικά», πρόκυρηξη από το Αρχηγείο ΕΛΑΣ (με ημερομηνία «δημοσίευσης» τουλάχιστο 2 εβδομάδες πριν) προκύρηξη για χειριστές στα ελικόπτερα της Υπηρεσίας Εναερίων Μέσων της ΕΛΑΣ. Η προκύρηξη ζητούσε για πλήρωση περίπου 8-10 θέσεων ΧΕΙΡΙΣΤΩΝ ΕΛΙΚΟΠΤΕΡΩΝ, προσωπικό ΕΛΑΣ ανεξαρτήτως βαθμού, ΧΩΡΙΣ να απαιτείται οποιαδήποτε ειδική γνώση / πτυχίο αεροπορικού χαρακτήρα και φυσικά υπήρχαν τα όρια ηλικίας (αν θυμάμαι καλά έως 28 ετών) και άριστη σωματική κατάσταση. Η διορία υποβολής αιτήσεων έληγε την ΙΔΙΑ μέρα, στις 14.00 – δηλαδή περίπου 60-90 λεπτά μετά την παραλαβή του fax. Για όσους δεν έχουν μπεί ακόμη στο νόημα, να υπενθυμίσω, οτι η προκύρηξη είχε ημερομηνία «δημοσίευσης» τουλάχιστο 2 εβδομάδες πριν, αλλά όλως περιέργως εστάλη λίγο πριν την εκπνοή της προθεσμίας.

  Με το που παραλαμβάνει ο αξκος υπηρεσίας το έγγραφο, τηλεφωνεί ΑΜΕΣΩΣ σε Αστυφύλακα της ίδιας υπηρεσίας (που έτυχε να βρίσκεται σε άδεια εκείνη τη στιγμή), τρελαμένο με την αεροπορία, ΚΑΤΟΧΟ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΫ ΠΤΥΧΙΟΥ ATPL & B747-8 type rating το οποίο πλήρωσε εξολοκλήρου από την τσέπη του και επιπλέον ΚΑΤΟΧΟ ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΙΚΟΥ ΠΤΥΧΙΟΥ ΕΛΙΚΟΠΤΕΡΩΝ (θα αναρωτηθεί κανείς «…και γιατί αυτός ο άνθρωπος αποφάσισε να γίνει αστυνομικός και να ασχολείται με πρεζόνια ή να βεβαιώνει τροχονομικές παραβάσεις, αντί να πετάει με αερογραμμές?…», αλλά δεν είναι ώρα να απαντήσουμε σε αυτό το ερώτημα).

  Ο αδειούχος αστυφύλακας (o κάτοχος ATPL & B747-8 type rating), μετά την ειδοποίηση, καταφθάνει στην Υπηρεσία του εντός 30 λεπτών και καταφέρνει να υποβάλει την αίτηση και τα δικαιολογητικά ΕΝΤΟΣ της προθεσμίας που έληγε σε λίγα λεπτά και χαρούμενος πλέον, θεωρεί οτι με τα τυπικά προσόντα που διαθέτει, η αίτησή του θα τύχει προσοχής και ίσως σύντομα να πετάει ως χειριστής με τα ελικόπτερα της ΕΛΑΣ και να κάνει το όνειρό του πραγματικότητα.

  Όταν 1-2 εβδομάδες αργότερα, η αρμόδια επιτροπή εξέτασε τις αιτήσεις και κάλεσε τους υποψηφίους προς κατ ιδίαν συνέντευξη, ο εν λόγω αστυφύλακας (που τηρούσε ΟΛΕΣ τις απιτήσεις και επιπλέον είχε πτυχία σχετικά με το αντικείμενο που θα μπορούσε να εκμεταλευτεί η Υπηρεσία επ ωφελεία της Πατρίδος και της Τάξεως), παρουσιάστηκε στην αρμόδια επιτροπή με επικεφαλή Ταξίαρχο ΕΛΑΣ που θα αποφάσιζε για την καταλληλότητά του να ενταχθεί στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα. Κάποιες από τις ερωτήσεις που του υποβλήθηκαν στην προσωπική συνέντευξη, ήταν οι ακόλουθες:

  «…γιατί θέλετε να γίνετε πιλότος στα ελικόπτερα? Δεν είστε ευχαριστημένος στην Τροχαία που υπηρετείτε?…»

  «…τί σας κάνει να πιστευετε οτι θα μπορείτε να χειρίζεστε ελικόπτερο? Εχετε προηγούμενη εμπειρία με πτήσεις?…» (η τελεταία ερώτηση υποβλήθηκε ενώ στον φάκελό του υπηρχε συνημμένο το flight logbook του με εγγεγραμμένες εκατοντάδες ώρες πτήσης και τα πιστοποιητικά επαγγελματικής καταλληλότητας που αποδείκνυαν οτι αυτός ο αστυφύλακας, ήταν ικανός να πετάξει Boeing 737-8 και είχε περατώσει με επιτυχία το εκπαιδευτικό πρόγραμμα επαγγελματιών πιλότων αερογραμμών)

  …να μην σας κρατάω σε αγωνία! Ήδη μαντευετε πόσο προσμετρήθηκε η (επαγγελματική) του πτητική ικανότητα και η συνολική του πτητική εμπειρία, παρά το νεαρό της ηλικίας του. Όσοι μαντέψατε «ΚΑΘΟΛΟΥ», σωστά μαντέψατε! Η συνέντευξη έκλεισε με αρνητική απάντηση, με απόρριψη της αίτησής του, ενώ η διακιολογία ήταν πως «…η επιτροπή έχει ΗΔΗ εξετάσει αιτήσεις υποψηφίων με περισσότερα προσόντα…» (οπότε φυσικά όλοι αντιλαμβανόμαστε οτι αυτοί που τελικώς επιλέχθηκαν, μάλλον θα είχαν προυπηρεσία τουλάχιστο ως κυβερνήτες διαστημικού σταθμού και μάλιστα με PIC ώρες που ξεπερνούν τις 50 χιλιάδες – δεν εξηγείται διαφορετικά!)

  ΥΓ. Α, και τώρα που το θυμήθηκα, που είναι εκείνος ο έξυπνος που μου είχε κρατήσει μουτράκια όταν σε παλαιότερη ανάρτηση είχα γράψει (με ειρωνικό ύφος φυσικά) οτι η χειριστής του drone που χρησιμοποιεί το ΠΣ, σε τηλεοπτική της συνέντευξη είχε πει οτι «…τα drones δεν χρειάζονται ΑΕΡΟΔΙΑΔΡΟΜΟΥΣ…» – οπότε καταλαβαίνουμε όλοι με τι κριτήρια επιλέχθηκε για την συγκεκριμένη θέση.

  • ΑΧΕΡΩΝ ΣΤΥΜΦΑΛΙΟΣ

   Τέτοιο πράγμα!!!
   Στην Ἑλλάδα!!!
   (έπρεπε να γράψεις και ημερομηνίες,για πληρέστερο ξεβράκωμα.)

  • M.K.E

   Απο τις πιο «κουφες» ιστοριες,οχι σαν εξελιξη αλλα σαν υπαρξη υποψηφιου,κατοχη προσοντων και επαγγελματικη ενασχολιση.
   Τελικα υπαρχουν πολλοι μαζοχιστες.

 • notis kas

  Βέβαια αυτή η βιομάζα έχει μια θερμογόνο δύναμη, το οποίο της δίνει και μια ενεργειακή αξία. Δεν έχω δει ποτέ καμία σχετική οικονομική μελέτη ομολογώ, υποψιάζομαι όμως ότι η αξία της βιομάζας ως πηγή ενέργειας δύσκολα θα είναι μικρότερη από το κόστος περισυλλογής της και μεταφοράς της σε κάποιο σταθμό παραγωγής. Είτε σταθμό που θα καίει βιομάζα από αγροτικά υπολείμματα, είτε ως πρόσθετο σε λιγνιτική μονάδα.

  Αν μάλιστα στην αξία της ενέργειας που θα παραχθεί με το κάψιμό της συνυπολογιστεί και το όφελος από τον περιορισμό των καταστρεπτικών πυρκαγιών στο μέλλον, θα γίνεται ακόμη πιο ελκυστική η διαδικασία. Στο κάτω κάτω, αν είναι να τα κάψεις, κάψτα σε ένα εργοστάσιο που να παράγει ρεύμα.

  • M.K.E

   Ετσι και τολμησεις να ακουμπησεις μονο αυτη την βιομαζα,οι οικολογοι,βλεπε οικοφασιστες,θα περιφερουν το κεφαλι σου σαν τζιχαντιστες στην Ρακκα.

   • mfirikis

    την βιομάζα την θες όμως μες στο δάσος καμμένη για να έχεις λίπασμα.

    Μ.Κ.Ε: χαχαχαχα

 • Aris_P

  Καλημέρα, θα ήθελα να ρωτήσω, σε θεωρητικό επίπεδο γιατί σε πρακτικό η τσέπη είναι άδεια, ποιες άλλες επιλογές υπάρχουν για αντικατάσταση των CL-215 και αργότερα των CL-415; Αντιλαμβάνομαι ότι δεν μπρούν να αντικατασταθούν από αεροσκάφη με μηχανές jet, όπως το Be-200, λόγω κόστους χρήσης και δυνατότητας ελιγμών -έστω περιορισμένων- στις οροσειρές και στις χαράδρες.