Ποινή κάθειρξης 14 ετών για τον κατάσκοπο της Τουρκίας

16
Οι τουρκικές υπηρεσίες έχουν στρατολογήσει αδιεύκρινιστο αριθμό Ευρωπαίων συνταξιούχων που εγκατασταθεί τα τελευταία χρόνια μόνιμα στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και αποτελούν σταθερή πηγή συλλογής και επικαιροποίησης πληροφοριών στρατιωτικού ενδιαφέροντος.

Ποινή κάθειρξης 14 ετών επέβαλε το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο της Ρόδου στον 65χρονο υπήκοο Γερμανίας, ο οποίος συνελήφθη στις 15 Οκτωβρίου 2014 περί ώρα 11:15 στο Πυλί της Κω από αστυνομικούς του Τμήματος Ασφαλείας να φωτογραφίζει στρατιωτικό φυλάκιο της 80 ΑΔΤΕ στην Αντιμάχεια μέσα από Ι.Χ. όχημα. Από έρευνα που έγινε στο αυτοκίνητό του, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν ένα ζευγάρι κιάλια, διόπτρα και τρεις κάρτες μνήμης φωτογραφικής μηχανής. Ακολούθησε έρευνα και στην οικία του, όπου παρουσία δικαστικού λειτουργού, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν δυο ατζέντες και άλλα έγγραφα με χειρόγραφες σημειώσεις, τουριστικός χάρτης της πόλης της Κω µε χειρόγραφες σημειώσεις, διάφορα έγγραφα στην τουρκική γλώσσα, εξωτερικός σκληρός δίσκος, δυο ηλεκτρονικοί υπολογιστές και tablet, πέντε USB Sticks, δύο κασέτες βιντεοκάμερας και κινητό τηλέφωνο.

Στις χειρόγραφες σημειώσεις που βρέθηκαν στην οικία του, υπήρχαν καταγεγραμμένες συντεταγμένες που αντιστοιχούσαν σε θέσεις στρατοπέδων και φυλακίων, δημοσίων υπηρεσιών και κτιρίων, κεραιών τηλεπικοινωνιών και γεφυρών της νήσου Κω. Συνολικά βρέθηκαν 300 περίπου φωτογραφίες, εκ των οποίων οι 140 αφορούν στρατιωτικές εγκαταστάσεις και μέσα, 40 γέφυρες του νησιού, 40 έργα κοινής ωφέλειας και οι λοιπές αμυντικά έργα. Επισημάνθηκε ακόμη ότι σε ορισμένες φωτογραφίες απεικονίζονταν και πρόσωπα προκειμένου εν συνεχεία με αναγωγή στις διαστάσεις τους να γίνεται αναλυτική καταγραφή των διαστάσεων και των εικονιζομένων εγκαταστάσεων. Ανάλογο υλικό βρέθηκε και από στρατιωτικές εγκαταστάσεις στην Κάλυμνο ενώ ο κατηγορούμενος ομολόγησε ότι παρακολουθούσε ακόμα και τις κινήσεις της δύναμης FRONTEX στην περιοχή.

Από την δικογραφία προέκυψε ότι ο κατηγορούμενος είχε υπηρετήσει στις Ένοπλες Δυνάμεις της πρώην Ανατολικής Γερμανίας επί 11 έτη και διέμενε στην Τουρκία ως συνταξιούχος την περίοδο 2009-2012. Ο κατηγορούμενος ομολόγησε ότι εκεί στρατολογήθηκε από δύο Τούρκους, οι οποίοι φέρονται ότι συντόνιζαν δίκτυο συνταξιούχων υπηκόων Ευρωπαϊκών κρατών που διέμεναν στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου. Υποστήριξε ότι διοχέτευε πληροφορίες στους Τούρκους συνδέσμους του επί δύο έτη, λαμβάνοντας 2.000 ευρώ μηνιαίως σε τραπεζικό λογαριασμό στην Γερμανία για το υλικό που συγκέντρωνε και εν συνεχεία παρέδιδε σε ψηφιακούς δίσκους ή μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου. Υποστήριξε δε ότι κατά την παραμονή του στην Τουρκία είχε λάβει φωτογραφίες και από στρατιωτικές εγκαταστάσεις της, «οι οποίες όμως εκλάπησαν από την οικία του ενώ κοιμόταν» ενώ φέρεται ότι είχε λάβει εντολή να μην επισκεφθεί ξανά την Τουρκία και να επικοινωνεί με τους συνδέσμους του στην Γερμανία σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης.

Αδιάλειπτη τουρκική κατασκοπευτική δράση σε βάρος της Ελλάδας

Για να γίνουν οριακά αντιληπτές οι προκλήσεις που αντιμετωπίζουν σε καθημερινή βάση οι ελληνικές υπηρεσίες ασφαλείας κρίνεται σκόπιμη η παράθεση ορισμένων ενδεικτικών συμβάντων που έχουν καταγραφεί κυρίως σε περιοχές της Βορείου Ελλάδος και νήσων του Ανατολικού Αιγαίου και επιβεβαιώνουν την αδιάλειπτη προσπάθεια συλλογής στρατιωτικών πληροφοριών από τις τουρκικές υπηρεσίες.

Την 1η Αυγούστου 2015 περί ώρα 13.00 συνελήφθη από αστυνομικούς Α.Τ. Αρχαγγέλου Ρόδου η 49χρονη, υπήκοος Toυρκίας, μόνιμη κάτοικος Γαλλίας, S. O. του Α., η οποία αφού παραβίασε σχετική σήμανση περί απαγόρευσης εισόδου, έγινε αντιληπτή από στελέχη του 6ου ΕΤΕΘ να φωτογραφίζει στρατιωτικές εγκαταστάσεις, μεταξύ άλλων την αποβάθρα στο λιμάνι του στρατοπέδου και δύο ταχύπλοα σκάφη του ΕΣ. Η 49χρονη, που διέμενε με τον σύντροφό της και τα δύο παιδιά της ηλικίας 14 και 18 ετών, σε παρακείμενο πολυτελές ξενοδοχείο, εισήλθε πεζή από τη νότια πλευρά του στρατοπέδου, ανεβαίνοντας από απόκρημνη βραχώδη παραλιακή περιοχή, που συνορεύει με το ξενοδοχείο Lindos Step και κατευθύνθηκε σε κορυφή λόφου, εντός του στρατοπέδου. Εκεί τράβηξε με ένα κινητό τηλέφωνο τύπου iphone 5S συνολικά 33 φωτογραφίες. Προέκυψε ακόμη ότι η πρώτη φωτογραφία είχε τραβηχτεί την 10.03 ώρα της ίδιας ημέρας, γεγονός που αποδεικνύει ότι παρέμεινε στις εγκαταστάσεις του στρατοπέδου πολλή ώρα.

Tις απογευματινές ώρες της 1ης Οκτωβρίου 2014 συνελήφθησαν από αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Ρόδου δύο υπήκοοι Ολλανδίας (άνδρας και γυναίκα) ηλικίας 35 και 34 ετών καθώς διαπιστώθηκε ότι είχαν προβεί στη φωτογράφιση αρμάτων μάχης σε Στρατόπεδο της 95 ΑΔΤΕ στην περιοχή της Αφάντου. Το συμβάν σημειώθηκε μεσούσης της Εθνικής Διακλαδικής Άσκησης ΠΑΡΜΕΝΙΩΝ-2014 κατά την οποία τα ασκούμενα τμήματα αναπτύσσονται σε θέσεις διασποράς, πεδία βολών ή ασκήσεων για τη διεξαγωγή των προβλεπομένων δραστηριοτήτων

Στις 2 Αυγούστου 2013 συνελήφθη από αστυνομικούς του Αστυνομικού Τμήματος Μαστιχοχωρίων Χίου ο 72χρονος συνταξιούχος μηχανικός Hans Hartmut Streiber, υπήκοος Γερμανίας, σε βάρος του οποίου σχηματίστηκε δικογραφία αυτόφωρης διαδικασίας για κατασκοπεία.  Σε έρευνα που έγινε στην οικία του στα Αρμόλια Χίου, αλλά και στην κατοχή του βρέθηκαν συνολικά και κατασχέθηκαν 3 φορητοί ηλεκτρονικοί υπολογιστές, 2 φωτογραφικές μηχανές, 14 κάρτες μνήμης, 5 usb sticks, 5 τουριστικοί χάρτες της Χίου, 2 κινητά τηλέφωνα και 1 ζευγάρι γυαλιά με ενσωματωμένη φωτογραφική μηχανή. Από τα στοιχεία της έρευνας προέκυψε ότι ο Streiber στρατολογήθηκε το καλοκαίρι του 2010 από τις τουρκικές υπηρεσίες πληροφοριών κατά τη διαμονή του στα απέναντι τουρκικά παράλια και συγκεκριμένα στη Μαρμαρίδα με εντολή να φωτογραφίζει έναντι χρηματικής αμοιβής, που κυμαίνονταν από 500 έως 1500 ευρώ, στρατιωτικές εγκαταστάσεις της 96 ΑΔΤΕ και κρίσιμες υποδομές του νησιού και να τις διαβιβάζει ηλεκτρονικά κάνοντας χρήση ειδικού προγράμματος κρυπτογράφησης. Από την έρευνα στον προσωπικό του ηλεκτρονικό λογαριασμό (e-mail), προέκυψε ότι μία εβδομάδα πριν τη σύλληψή του είχε αποστείλει ηλεκτρονικό μήνυμα, το οποίο περιείχε πληροφορίες για πλοία του Πολεμικού Ναυτικού και στρατιωτικά οχήματα. Ο σύνδεσμος του 72χρονου στην Τουρκία έφερε το όνομα «Μουσταφά», με τον οποίο επικοινωνούσε μέσω αριθμού που αντιστοιχούσε σε σταθερό τηλέφωνο στην Μαρμαρίδα ενώ αμοιβόταν μέσω τραπεζικού λογαριασμού που διατηρούσε σε υποκατάστημα της Deutsche Bank στην Αθήνα. Κατά πληροφορίες, η Περιφερειακή Μονάδα της ΕΥΠ είχε πληροφορηθεί την παρουσία του Γερμανού στο νησί και διέθετε οπτικό υλικό από επαφές του 72χρονου με δύο άτομα, πιθανότατα Τούρκους, στο λιμάνι της Χίου. Ο συλληφθείς αποδέχθηκε όλες τις σε βάρος του κατηγορίες περί κατασκοπείας, κρίθηκε προφυλακιστέος και μεταφέρθηκε στις φυλακές Κορυδαλλού.

O εξοπλισμός του 72χρονου Γερμανού που επί 3 έτη φωτογράφιζε στρατιωτικές εγκαταστάσεις της 96 ΑΔΤΕ και κρίσιμες υποδομές της Χίου.

Αξίζει να σημειωθεί ότι σε μια πανομοιότυπη υπόθεση είχε συλληφθεί τον Μάιο του 2012 σε ξενοδοχείο στο Μαστιχάρι της Κω ο 75χρονος Baldur Drobnica υπήκοος Γερμανίας κατηγορούμενος για κατασκοπεία. Είχε δηλώσει συνταξιούχος υπάλληλος του υπουργείου Εσωτερικών και ραδιοερασιτέχνης, προκειμένου να αιτιολογήσει συσκευές επικοινωνίας που είχαν βρεθεί στην κατοχή του. Από δημοσιεύματα στον Τύπο (Der Spiegel, 09.05.1983) προέκυπτε ότι ο συλληφθείς υπήρξε στέλεχος της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Ασφαλείας (Bundesamt für Verfassungsschutz) της Γερμανίας.

Την 20 Σεπτεμβρίου 2009 και ώρα 9:35 έγινε αντιληπτή από τον Αξιωματικό Πύλης του Στρατοπέδου «ΛΟΧΑΓΟΥ (ΠΖ) Γ. ΓΚΙΑΛΑ» η παρουσία ατόμου που βιντεοσκοπούσε το εσωτερικό των εγκαταστάσεων στις οποίες στεγάζεται το Διοικητήριο της 96 ΑΔΤΕ στη Χίο. Ακολούθησε κινητοποίηση των Οργάνων Ασφαλείας του Στρατοπέδου και με τη συνδρομή ανδρών του Λιμενικού Σώματος ο ύποπτος συνελήφθη. Kατά τη διερεύνηση του περιστατικού προέκυψε πως ο 31χρονος Emek Köprübaşı υπήκοος Τουρκίας με καταγωγή τη Μπόρνοβα Σμύρνης, είχε λάβει τουριστική βίζα επισκεπτόμενος τη Μύκονο και τη Σαντορίνη και λίγο πριν λήξει η βίζα του αποφάσισε να επισκεφτεί τη Χίο. Ο ίδιος δήλωσε υποψήφιος διδάκτωρ Κοινωνικών Επιστημών του πανεπιστημίου Σμύρνης. Ο συλληφθείς οδηγήθηκε στον Εισαγγελέα και αφέθηκε ελεύθερος ελλείψει στοιχείων καθώς σύμφωνα με ανεπιβεβαίωτη πληροφορία είχε προλάβει να διαγράψει το υλικό που να τον ενοχοποιούσε.

Την 26 Ιουλίου 2009 και ώρα 16:45, ο Επόπτης Ασφαλείας του Στρατοπέδου «ΔΗΜΟΓΕΡΟΝΤΑ ΧΑΤΖΗΓΙΩΡΓΗ» της Σαμοθράκης ενημερώθηκε από τον Αξιωματικό Πύλης ότι Ι.Χ. όχημα τύπου Opel Corsa, χρώματος μπλε, με αριθμό κυκλοφορίας ΕΒΗ-2274, να διέρχεται δύο φορές από ασφαλτόδρομο εγγύς του Στρατοπέδου. Μετά από ειδοποίηση του Αστυνομικού Τμήματος Σαμοθράκης προέκυψε ότι το όχημα ήταν νοικιασμένο από τον Έλληνα υπήκοο μουσουλμάνο Μεχμέτ Μποσταντζή, κάτοικο Μάκρης Αλεξανδρούπολης και φωτογράφο στο επάγγελμα. Ο Μποσταντζή είχε αφιχθεί στην Σαμοθράκη με το πλοίο της γραμμής στις 14:00 και θα αναχωρούσε με το βραδινό δρομολόγιο στις 21:00 της ίδιας ημέρας. Ο ύποπτος εντοπίσθηκε στις 19:00 στο λιμάνι Καμαριώτισσας και προσήχθη. Από το όχημα κατασχέθηκαν, μεταξύ άλλων, ένα τρίποδο φωτογραφικής μηχανής, φωτογραφική μηχανή ΝΙΚΟΝ, δύο φακοί ΝΙΚΟΝ και ΤΑΜRΟΝ, ένας σουγιάς με θήκη, ένα βιβλιάριο και μία κάρτα της Εθνικής Τράπεζας, ένα πορτοφόλι με 165 ευρώ, ένα κινητό τηλέφωνο Trident, μία κάρτα μνήμης Sandisk και μία κάρτα μνήμης Pretec επιμελώς κρυμμένη κάτω από το πατάκι του οδηγού, η οποία περιείχε περί τις 300 φωτογραφίες  στρατιωτικού ενδιαφέροντoς και υποδομών στρατηγικής σημασίας. Ο συλληφθείς ομολόγησε κατά την ανάκριση ότι από τις 20 Νοεμβρίου 2008 είχε επαναλάβει οκτώ φορές τη συγεκριμένη διαδικασία συλλογής πληροφοριών για λογαριασμό της Τουρκίας υπό τη κάλυψη της επαγγελματικής του ιδιότητας ως φωτογράφου και ενημέρωσε για την ύπαρξη ισάριθμων φακέλων στον ηλεκτρονικό του υπολογιστή με το σχετικό υλικό. Από τις έρευνες των αστυνομικών αρχών βρέθηκε κινητό τηλέφωνο ΝΟΚΙΑ με τουρκική σύνδεση κινητής τηλεφωνίας στο ΙΧ όχημα του συλληφθέντος στην Αλεξανδρούπολη ενώ από το κατάστημα φωτογραφικών ειδών και την οικία του κατασχέθηκαν 600 άρτιες τεχνικά φωτογραφίες, εκ των οποίων οι 400 αξιολογήθηκαν ως πολύ σοβαρές για την Εθνική Ασφάλεια της Χώρας.

Συγκεκριμένα κατασχέθηκαν φωτογραφίες από τους εσωτερικούς χώρους του Αερολιμένα «ΔΗΜΟΚΡΙΤΟΣ» της Αλεξανδρούπολης, από τον υποσταθμό της ΔΕΗ στην περιοχή Κέχρου Ροδόπης (Πομακοχώρια), των λιμένων της Μύρινας και ακτών Λήμνου και Σαμοθράκης με κατεύθυνση από βορρά προς νότο, στρατιωτικών εγκαταστάσεων σε Αλεξανδρούπολη (Στρατόπεδο «ΚΑΝΔΗΛΑΠΤΗ»), Παλαγία (Στρατόπεδο «ΚΑΡΑΜΑΝΙΔΗ»), Δορίσκο, Άβαντα, Καβησό, Δίκελλα, του Κέντρου Εκπαίδευσης Τεθωρακισμένων στον Αυλώνα Αττικής καθώς και φωτογραφίες από την Στρατιωτική Παρέλαση της 28ης Οκτωβρίου 2008 στη Θεσσαλονίκη, μεταξύ άλλων των αριθμών πλαισίων των αρμάτων μάχης Leopard-2HEL και κοντινές λήψεις στα πρόσωπα των στελεχών της 71ης Αερομεταφερόμενης Ταξιαρχίας και όλων των Διοικητών Μονάδων που παρήλασαν [1]. Με βάση την αρχική του κατάθεση, την οποία ανασκεύασε αργότερα, στρατολογήθηκε από τις τουρκικές μυστικές υπηρεσίες στο Τελωνείο Ιψάλων το Νοέμβριο του 2008 ενώ επέστρεφε στην Ελλάδα και εκτέλεσε 8 αποστολές έναντι συνολικής αμοιβής 4.000 ευρώ. «Ήξερα ότι θα με εύρισκαν όπου κι αν πήγαινα. Δέχθηκα, μου έδωσαν μια κάρτα τουρκικού τηλεφώνου για να γίνονται οι επικοινωνίες μας, ενώ με επισκεπτόταν και στο μαγαζί μου. Μου ζήτησαν να τραβήξω τα γύρω από την Αλεξανδρούπολη στρατόπεδα, όπου υπήρχαν κεραίες, να φαίνεται από τον χάρτη του Google η γωνία λήψης των φωτογραφιών για λόγους στρατηγικής, να φαίνεται τι έχουν μέσα και να περιγράφεται η θέση τους…» είχε δηλώσει χαρακτηριστικά. Κρίθηκε και σε δεύτερο βαθμό ένοχος για την κατηγορία της προδοτικής και κατ΄ εξακολούθηση κατασκοπείας και του επιβλήθηκε όπως και πρωτόδικα ποινή φυλάκισης τεσσάρων ετών. Αποφυλακίστηκε, αφού εξέτισε την ποινή του με δύο και πλέον χρόνια παραμονής του στις φυλακές της Κομοτηνής και αυτή τη στιγμή υποχρεούται να παρουσιάζεται μία φορά το μήνα στο αστυνομικό τμήμα της περιοχής του.

Ο Μεχμέτ Μποσταντζή είχε στην κατοχή του φωτογραφίες με κοντινές λήψεις όλων των Διοικητών Μονάδων που παρήλασαν της 28η Οκτωβρίου 2008 στη Θεσσαλονίκη καθώς και των στελεχών της 71ης Αερομεταφερόμενης Ταξιαρχίας Πεζικού.

Την 26 Αυγούστου 2008 και ώρα 20:15, έγινε αντιληπτή από τον Αξιωματικό Πύλης του Στρατοπέδου «ΛΟΧΑΓΟΥ (ΠΖ) ΚΑΡΥΔΑ ΚΩΝ/ΝΟΥ» στο χωριό Πλάτη του νομού Έβρου προσπάθεια φωτογράφησης των εγκαταστάσεων από επιβάτη Ι.Χ. οχήματος τύπου Fiat Tipo, χρώματος γκρι, με πινακίδες Βουλγαρίας (ΡΒ1885 ΧΜ). Ακολούθησε άμεση αναφορά του συμβάντος στον Επόπτη Ασφαλείας του Στρατοπέδου, στη XVI M/K MΠ/2ο Ε.Γ και στις οικείες αστυνομικές αρχές. Τελικά το ύποπτο όχημα εντοπίστηκε την ίδια ημέρα, στις 20:45, στο τελωνείο Ορμενίου ενώ επιχειρούσε να εξέλθει προς Βουλγαρία. Από τον έλεγχο που διενήργησαν τα όργανα του Αστυνομικού Σταθμού Ελέγχου Διαβατηρίων του τελωνείου διαπιστώθηκε ότι στο εν λόγω όχημα επέβαιναν τρεις Βούλγαροι υπήκοοι, εκ των οποίων οι δύο στρατιωτικοί. Επρόκειτο για τους Chapov Yopdan, Αρχιλοχία Μηχανικού, Chapova-Angelova Dimitrina, επαγγελματία οπλίτη και Gramatikov Georg, αυτοκινητιστή κατά δήλωσή του και εμπλεκόμενου σε υπόθεση αρχαιοκαπηλίας κατά ανεπιβεβαίωτη πληροφορία [2]. Στην κατοχή τους βρέθηκε μία αναλογική φωτογραφική μηχανή με υλικό τουριστικού περιεχομένου, καθώς επίσης και μία ψηφιακή φωτογραφική μηχανή με διάφορο φωτογραφικό υλικό, μεταξύ του οποίου φωτογραφίες και βίντεο από στρατιωτικές εγκαταστάσεις της περιοχής Β. Έβρου. Κατόπιν αυτού οι επιβάτες του οχήματος συνελήφθησαν, προσήχθησαν στην Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Ορεστιάδας και δικάστηκαν στις 27 Αυγούστου 2008 από το Πρωτοδικείο Ορεστιάδας με τη διαδικασία του αυτοφώρου. Ανακοίνωση του υπουργείου Άμυνας της Βουλγαρίας ανέφερε πως «από τους τρεις συλληφθέντες Βούλγαρους πολίτες, οι δύο είναι επαγγελματίες στρατιωτικοί στο Βουλγαρικό Στρατό με βαθμό αρχιλοχία και στρατιώτη, αντίστοιχα. Οι ίδιοι βρίσκονταν στην Ελλάδα ως τουρίστες, στη διάρκεια της τακτικής ετήσιας άδειάς τους. Στην Ελλάδα βρίσκονταν ως ιδιωτικά πρόσωπα ενώ η παραμονή τους δεν συνδέεται με κανένα τρόπο με το επάγγελμά τους». Στην απολογία τους οι συλληφθέντες υποστήριξαν ότι οι φωτογραφίες προορίζονταν για αμυντικό περιοδικό ωστόσο το Δικαστήριο τους βρήκε ένοχους για κατασκοπεία και επέβαλε ποινή φυλάκισης 16 μηνών. Οι τρεις Βούλγαροι άσκησαν έφεση και αφού κατέβαλλαν εγγύηση οδηγήθηκαν στην Αστυνομική Διεύθυνση Ορεστιάδας προς απέλαση.  Σε επικοινωνία του τότε Διευθυντή της ΔΔΣΠ/ΓΕΕΘΑ με το Βούλγαρο ομόλογό του για εξηγήσεις όσον αφορά τις δραστηριότητες σε βάρος μιας φιλικής και συμμάχου στο ΝΑΤΟ χώρας, μετά τη σχετική συγγνώμη, επιβεβαιώθηκε ότι οι τρεις Βούλγαροι είχαν στρατολογηθεί και συνέλεγαν πληροφορίες για λογαριασμό της Τουρκίας. Στις 30 Αυγούστου, ο Έλληνας Πρέσβης στη Σόφια μετέβη στο υπουργείο Εξωτερικών της γείτονος όπου δόθηκαν διαβεβαιώσεις ότι η υπόθεση αυτή δεν θα σταθεί εμπόδιο στις πολύ καλές σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών. Σχεδόν ένα χρόνο αργότερα, στις 24 Μαϊου 2009 συνελήφθησαν τέσσερις υπήκοοι Βουλγαρίας (τρεις γυναίκες και ένας άνδρας από το Χάσκοβο, μουσουλμάνοι Τουρκικής καταγωγής) στο Ορμένιο του Έβρου καθώς είχαν προχωρήσει σε λήψη φωτογραφιών Στρατοπέδου της Ορεστιάδας. Στους εμπλεκόμενους επιβλήθηκε ποινή 18μηνης φυλάκισης και μετά την άσκηση έφεσης απελάθηκαν από τη χώρα.


Σημειώσεις:

[1] Η συλλογή πληροφοριών για Αξιωματικούς των Ειδικών Δυνάμεων αποσκοπεί στην προληπτική εξουδετέρωσή σε περίπτωση επικείμενου πολέμου. Αξίζει να σημειωθεί πως από τη συγκρότηση του Προκεχωρημένου Κέντρου Εκπαιδεύσεως Ειδικών Δυνάμεων (ΠΡΟΚΕΕΔ) στη Νέα Σάντα Ροδόπης το Δεκέμβριο του 2010 έχει παρατηρηθεί αυξημένη κινητικότητα ατόμων και οχημάτων στην ευρύτερη περιοχή, χωρίς δικαιολογημένη αιτία ενώ μέσα σε δύο μόνο ημέρες (23 και 24 Μαρτίου 2011) σημειώθηκαν 5 περιστατικά (προσπάθειες φωτογραφήσεως μέσα από αυτοκίνητα, επιχειρήσεις αποσπάσεως πληροφοριών από τηλεφώνου ή προσεγγίζοντας σκοπούς, παρακολούθηση οχημάτων του στρατοπέδου από άλλα αυτοκίνητα κ.λ.π.) με στόχο το Στρατόπεδο «ΑΝΤΙΣΤΡΑΤΗΓΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΚΥΡΟΥΔΗΣ». Οι εμπλεκόμενοι ήταν Έλληνες υπήκοοι της μουσουλμανικής μειονότητας της Θράκης.

[2] Αποτελεί σύνηθη πρακτική των ατόμων που εμπλέκονται στη συλλογή πληροφοριών να συνοδεύονται από γυναίκα προκειμένου να μην κινούν υποψίες. H επαγγελματική ιδιότητα του αυτοκινητιστή υπήρξε προσφιλής στις υπηρεσίες πληροφοριών της πρώην ΕΣΣΔ για διείσδυση στις δυτικές χώρες-στόχους.

 • Πάτε καλά;

  »Προέκυψε ακόμη ότι η πρώτη
  φωτογραφία είχε τραβηχτεί την 10.03 ώρα της ίδιας ημέρας, γεγονός που
  αποδεικνύει ότι παρέμεινε στις εγκαταστάσεις του στρατοπέδου πολλή ώρα.»

  Τα συγχαρητήρια μου στον διοικητή του στρατοπαίδου, άντε και προαγωγή εύχομαι. Πέρα από το σαρκασμό, είναι εντυπωσιακά απογοητευτική η μηδενική κουλτούρα ασφαλείας που διέπει το σύνολο των ελληνικών ένοπλων δυνάμεων. Διαχρονικά παρατηρούμε πλήρη αδιαφορία για τη παραμικρή προστασία ευαίσθητων δεδομένων. Μέτρα όπως δενδροφύτευση εντός και εκτός στρατοπαίδου που θα κρύβουν πρόοψεις κτιρίων δυσκολεύοντας τη φωτογράφηση, συρματοπλεγμάτων που θα απαγορεύουν την προσέγγιση στρατοπαίδων στα 15 μέτρα από κάθε πλευρά, παραμόρφωση των προσωπικών φωτογραφιών των στελεχών θα μπορούν να εφαρμοστούν άμεσα δίχως να επιβαρύνουν τον προυπολογισμό.

  Μια εξήγηση που δίνω προσωπικά είναι πως το επιτελείο δεν πιστεύει πως θα καταφέρουν οι ασύμμετρες δυνάμεις να πιάσουν τις ημέτερες στον ύπνο- έχοντας δώσει βαρύτητα στις ασκήσεις ετοιμότητας και στην έγκαιρη πληροφόρηση από τις δυνάμεις αντικατασκοπείας, στοχεύει στο να έχει συγκεντρώσει όλες τις δυνάμεις που θέλει στο χώρο που στοχεύει (πχ πιλότοι σε βάσειες, τάγματα σε χώρους διασποράς κοκ) ταχύτατα και δίχως να μπορέσουν οι απέναντι να θέσουν σε κίνηση μηχανισμούς ασύμμετρου πολέμου. Για αυτό και κάνει τόσο συχνά ασκήσεις ετοιμότητας σε όλες τις μονάδες. Αν έχω δίκιο και όντως αυτός είναι ο στόχος, η παραπάνω τακτική προυποθέτει πως δε θα αιφνιδιαστεί η χώρα από επίθεση Α πλήγματος, το οποίο είναι ένα κάποιο ρίσκο.

  ΥΓ. Χιος, Κως, Σαμοθράκη. Καθόλου τυχαία τα νησιά. Όχι πολύ μεγάλα σε μέγεθος, κομβικά στη γεωγραφία για να βγει ο στόλος (Χιος) ή αρκετά πάνω (Σαμοθράκη) ώστε αν γίνει επίθεση σε 2 νησιά ταυτόχρονα ( Χιος Κως Σαμοθράκη) να μην μπορεί το επιτελείο να συγκεντρώσει όλες τις δυνάμεις στον ίδιο χώρο (πχ Κως Σάμος). Η κουτοπονηριά πάει σύννεφο από τους απέναντι.

  • kakoproaire7os

   Η πρόταση για δεντροφυτεύσεις μου θύμισε μια ιστορία από την θητεία μου. Έχει αλλάξει ο ταξίαρχος και έχει περάσει ο νέος ταξίαρχος από το στρατόπεδο. Φυσικά το μείζον θέμα που ανακάλυψε ήταν ότι ήθελαν κλάδεμα τα δέντρα της περίφραξης. Εκτός από τις τραγελαφικές καταστάσεις λόγω της απειρίας της δικής μου και των υπόλοιπων που ασχολήθηκαν (σακατέψαμε τα έρμα τα δέντρα), όταν εξέφρασα την άποψη ότι τα δέντρα έκρυβαν το εσωτερικό του στρατοπέδου, εισέπραξα την απάντηση από έναν ανθλγό (κατά τ’ άλλα αξιόλογος) ότι δεν θα πρέπει να «σκέφτομαι σαν φαντάρος» (ήμουν ΔΕΑ). Η λογική ήταν ότι αν φαινόμαστε από έξω δεν θα νομίζουν οι εκτός στρατοπέδου ότι αράζουμε και πίνουμε φραπέδες (λες και δεν μπορούσαμε να φιδιάσουμε μέσα στα γραφεία). Αργότερα έμαθα ότι το πρώτο που ρώτησε ο νέος ταξίαρχος όταν επικοινώνησε με τον διοικητή μας τις επόμενες μέρες ήταν αν κλαδέψαμε τα δέντρα και όχι για κάποια από τα επιχειρησιακά θέματα που είχαμε. Το χειρότερο είναι ότι το υλικό που είχαμε στους όρχους μας ήταν αρκετά «ενδιαφέρον» και κανονικά έπρεπε να καταβάλουμε κάθε προσπάθεια να το κρύψουμε και όχι το αντίθετο.

 • TheYpobryxios

  Τωρα που εκτοξευτηκε και ο κατασκοπευτικος δορυφορος στο διαστημα παει σε αλλο επιπεδο το παιχνιδι.

  • little Χρήστος

   Δεν νομίζω οτι θα αλλάξει κάτι, άλλο η δορυφορική και άλλο η επίγεια, οταν τραβάς απο κοντά το θέμα σου ΄΄οπως και να το κάνουμε έχει άλλη χάρη!!! ;)

   • DAREIOS

    Ακριβώς.Η «χάρη» ονομάζεται «γωνία λήψεως» και σε αυτήν είναι που υστερεί η δορυφορική φωτογράφιση.Όσο αυξάνει η γωνία λήψης ως πρός το θέμα τόσο αυξάνει και η ασάφεια.

 • Ανδρέας

  Καιρός ηταν να πεσει και μια αξιοπρεπής ποινή. Και καλύτερα να μην ίσχυαν τα 3/5 εκτιτέα, άδειες κλπ. για τέτοια αδικήματα.

 • Anadelfos

  Με εξαίρεση την τελευταία ποινή στην Κω, οι αντίστοιχες των προηγούμενων περιπτώσεων, μόνον σαν «χάδια», θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν. Και το ερώτημα είναι, κατά πόσον η χώρα θέλει ή όχι ,να μεταδώσει μήνυμα αποτροπής τέτοιων δραστηριοτήτων, προς όσους το σκέφτονται. Συνταξιούχους, ή μη. Η μόνη δικαιολογία που σκέφτομαι γιά την έκδηλη έλλειψη αυστηρότητας, είναι η τυχόν ανάλογη αντιμετώπιση από πλευράς Τουρκίας, των τυχόν αντίστοιχων δικών μας «συνταξιούχων».

 • George Liverpool

  Ενδιαφερον αρθρο.Αναρωτιεμαι σε τι ειδους επιχειρησεις προβαινουν οι ελλ.μυστικες υπηρεσιες,ελπιζω να υπαρχει καποιου ειδους σοβαρη δραστηριοτητα.

 • tkostas

  Ελληνικα αντιστοιχα περιστατικα στη τουρκια εχουν δει το φως της δημοσιοτητας;

  • Το πιο γνωστό ίσως περιστατικό που έχει δει το φως της δημοσιότητας αφορά τη σύλληψη τριών Τούρκων υπηκόων (του 65χρονου Ν.Η., του 40χρονου ανιψιού του Α.Η και του 38χρονου İ.Ş.) στην περιοχή της Σμύρνης στις 25 Δεκεμβρίου 2009. Σύμφωνα με τη δικογραφία ο 65χρονος Ν.Η. (κωδική ονομασία «Ιπποκράτης») με καταγωγή από την μουσουλμανική κοινότητα της Κω φέρεται πως είχε στρατολογηθεί το 1986 από την τότε ΚΥΠ. Ακολούθως ο ίδιος φέρεται να στρατολόγησε τον ανιψιό του (κωδική ονομασία «Σω­κράτης») ενώ ο τρίτος φέρεται να στρατολογήθηκε από την ΕΥΠ ενώ βρισκόταν στις ελληνικές φυλακές. Και οι τρεις φέρονται πως είχαν αναλάβει να συλλέγουν πληροφορίες στρατιωτικού ενδιαφέροντος στα μικρασιατικά παράλια, μεταφέροντας το σχετικό υλικό ανά χρονικά διαστήματα στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου, όπου γινόταν και η πληρωμή τους. Η αποκάλυψή τους έγινε μετά την αντικατάσταση του έμπειρου χειριστή τους και ένα -μάλλον- τραγικό λάθος από ελληνικής πλευράς. Στον Ν.Η. επιβλήθηκε η μέγιστη ποινή (20 χρόνια φυλάκιση) και πέθανε -κατ΄άλλες πηγές δολοφονήθηκε- λίγους μήνες αργότερα (Ιούλιο 2010) στις φυλακές της Σμύρvης. Η τύχη των άλλων δύο αγνοείται.

   • SPY_GR

    Σχετικά πρόσφατα υπάρχει και η περίπτωση της ανταλλαγής τούρκων πρακτόρων που συνελήφθησαν να φωτογραφίζουν ευαίσθητες εγκαταστάσεις στον Ναύσταθμο Κρήτης και στο κοντινό ΠΒΚ, με αντίστοιχους δικούς μας που είχαν συλληφθεί στην προσπάθεια συλλογής πληροφοριών για τα συστήματα Harpy…

 • SKYRAIDER1

  Φαντάζομαι τι υλικό (υψηλής ανάλυσης) θα μεταφέρει η γερμανική στρατηγική αναγνώριση(Kommando strategische Aufklärung) με το σύστημα SARah (Lupe)
  στους Τούρκους, στα πλαίσια της συνεργασίας τους.

  Το σύστημα (ένα απο τα κορυφαία στον κόσμο) αποτελείται απο 5 δορυφόρους
  εξοπλισμένοι με ραντάρ συνθετικού διαφράγματος (synthetic Aperture Radar),
  που βρίσκονται σε τροχιά σε ύψος 496km και έχουν δυνατότητα λήψης φωτογραφιών
  (ραντάρ) υψηλής ακρίβειας τις οποίες μεταδίδουν στο κέντρο στρατηγικής αναγνώρισης στο Gelsdorf όπου γίνεται η επεξεργασία.

  http://www.defence24.pl/uploads/images/2850da85f88c67245bec1055b4888f1e.jpg

  http://www.y-punkt.de/resource/resource/MzEzNTM4MmUzMzMyMmUzMTM1MzMyZTM2MzIzMDMwMzAzMDMwMzAzMDY3NmQ2YTMzNzI2ODM1NjcyMDIwMjAyMDIw/2007_05_F-T_Ganz-weit-oben_Grafik_Raumsegment_640.jpg

 • Batflek

  Θα χε ενδιαφέρον να μαθαίναμε τι κάνει η ΕΥΠ για αυτες τις περιπτώσεις… αλλα αμα μαθαίναμε, τοτε δεν θα ταν ΕΥΠ αλλα POLICE.
  Ποτε δεν κατάλαβα πάντως την στάση μας απέναντι στην κατασκοπεία. Εννοω την αντιμετώπιση της σαν εγκλημα κοινου ποινικου δικαιου. Στην δική μου ατζέντα waterboarding μέχρι να πουνε και την τελευταια λέξη και μετά κάποιο ατύχημα/εξαφανιση/whatever.

  Δεν μπορεις να τα αντιμετωπίζεις σαν να προκειται για κλεφτρονι.

 • Φτωχός και μόνος κάου – μπόυ

  Μία ήταν η κατάσκοπος και έκανε ζημιά απίστευτη, Δηλαδή όχι απλώς κατάσκοπος, εργαλείο λέμε.. Απλώς ελπίζουμε να έχουμε τσιμπήσει κάτι από τα πακέτα πληροφοριών που διακονούσε. Ο strategy είχε καλύψει το θέμα αλλά δεν έχουμε πια πρόσβαση στο ιστολόγιό του. Εδώ υπάρχει μια επίσης αρκετά αναλυτική καταγραφή της υπόθεσης: http://www.analystsforchange.org/2012/07/blog-post_1309.html