Κυπριακό: Το ζήτημα της απομάκρυνσης των τουρκικών κατοχικών στρατευμάτων

31
Από αριστερά: Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος και Διευθυντής του διπλωματικού γραφείου του Προέδρου, Νίκος Χριστοδουλίδης, ο διαπραγματευτής για το Κυπριακό πρέσβης Ανδρέας Μαυρογιάννης και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης στη Γενεύη στις 10 Ιανουαρίου 2017.

Με βασικό το θέμα της Ασφάλειας – καθεστώτος Εγγυήσεων, δηλαδή με μια ατζέντα που αφορά άμεσα την Ελλάδα, ξεκίνησαν χθες οι υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών συνομιλίες της Γενεύης για το Κυπριακό μεταξύ του Προέδρου της Δημοκρατίας, Νίκου Αναστασιάδη και του κατοχικού ηγέτη, Mustafa Akıncı και των αντιπροσωπειών τους. Και σε αυτό το ζήτημα, η τουρκική πλευρά προσέρχεται στις διαπραγματεύσεις πλήρως αδιάλλακτη, επιδιώκοντας την διατήρηση -για όσο το δυνατόν μεγαλύτερο χρονικό διάστημα- του σημερινού καθεστώτος εγγυήσεων και της παραμονής των κατοχικών στρατευμάτων.

Η Τουρκία ζήτησε αρχικά δεκαπενταετή μεταβατική περίοδο για την απομάκρυνση των στρατευμάτων της και σε αυτό το διάστημα διατήρηση των εγγυήσεων κατά τα πρότυπα του Σχεδίου Ανάν, το οποίο απορρίφθηκε στο δημοψήφισμα του 2004 με συντριπτική πλειοψηφία από τους Ελληνοκυπρίους. Υπενθυμίζεται ότι το Σχέδιο Ανάν προέβλεπε τη διατήρηση του σημερινού καθεστώτος εγγυήσεων και μεταβατική περίοδο για την απομάκρυνση των στρατευμάτων. Συγκεκριμένα προέβλεπε α) διάλυση της Εθνικής Φρουράς εντός 24 μηνών, β) διατήρηση στρατευμάτων Ελλάδας και Τουρκίας μέχρι και 6.000 άνδρες η κάθε μία έως το 2011, γ) πρόβλεψη για μείωση των στρατευμάτων σε 3.000 μέχρι το 2018, ή μέχρις ότου ενταχθεί η Τουρκία στην Ευρωπαϊκή Ενωση, εφόσον αυτό επιτευχθεί νωρίτερα, δ) διατήρηση 950 Ελλήνων και 650 Τούρκων στρατιωτών στο νησί μετά το 2018 και αναθεώρηση (προς τα κάτω) του αριθμού τους κάθε τρία χρόνια με στόχο την πλήρη αποστρατικοποίηση, ε) διατήρηση των βρετανικών βάσεων από την Κύπρο.

Στη συνέχεια, η Άγκυρα υπέβαλε πρόταση για δεκαετή παραμονή της μισής δύναμης (20.000 στρατιώτες) και επανεξέταση του ζητήματος με τη λήξη, παραπέμποντας με απλά λόγια σε εσαεί τουρκική στρατιωτική παρουσία στο νησί και άσκηση εγγυητικών δικαιωμάτων μετά τη λύση. Εξόχως σημαντική ήταν η παρέμβαση της Ελλάδας, η οποία ζητά την κατάργηση του καθεστώτος εγγυήσεων, θέση με την οποία φέρεται να συμφωνεί και η τρίτη εγγυήτρια δύναμη (Μ. Βρετανία), και αυστηρό χρονοδιάγραμμα για την απομάκρυνση του συνόλου των κατοχικών στρατευμάτων (σε λιγότερο από 2 χρόνια). Ένα δεύτερο σενάριο, που δεν είναι τωρινό, είναι η άσκηση εγγυητικών δικαιωμάτων μόνο στο τουρκοκυπριακό συνιστών κράτος καθώς και η μόνιμη συγκέντρωση ενός αριθμού περίπου 2.500 Τούρκων στρατιωτικών σε μια στρατιωτική βάση, που θα είναι κυρίαρχη κατά τα πρότυπα των Βρετανικών.

Η Άγκυρα επικαλείται και το γεγονός ότι σε διάφορες μετρήσεις κοινής γνώμης στα Κατεχόμενα, η πλειοψηφία συμφωνεί με την παρουσία στρατευμάτων της. Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα της εταιρείας δημοσκοπήσεων Gezici, το 89,4% των Τουρκοκυπρίων τάσσεται υπέρ της μόνιμης παραμονής Τούρκων στρατιωτών μετά από μια ενδεχόμενη λύση, ενώ ποσοστό 88,8% επιζητεί τη διαιώνιση των μονομερών επεμβατικών δικαιωμάτων της Τουρκίας. Στην αντίπερα όχθη, δημοσκόπηση της εταιρείας Marc για τον Alpha Κύπρου δείχνει ότι το 95,6% των Ελληνοκυπρίων θεωρεί προϋπόθεση για λύση την αποχώρηση των τουρκικών στρατευμάτων ενώ το 74,6% τάσσεται αρνητικά στη διατήρηση του υφιστάμενου καθεστώτος εγγυήσεων, που συνιστά αποικιοκρατικό κατάλοιπο και αναχρονισμό, ο οποίος υπονομεύει την κυριαρχία του κυπριακού κράτους και σε κάθε περίπτωση θεωρείται απαράδεκτο για κράτος-μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Αποτελέσματα της δημοσκόπησης της εταιρείας Marc για τον Alpha Κύπρου. Ολόκληρη εδώ: http://www.tovima.gr/files/1/2017/01/06/marc.pdf

Σημειώνεται ότι η πρόταση της Κυπριακής Δημοκρατίας, όπως προκύπτει σε non paper, υπό τον τίτλο «Ασφάλεια και Εγγυήσεις κατά τη μεταβατική περίοδο», διαμορφώνει ιδέες που περιλαμβάνουν μηχανισμούς αντίδρασης σε έκτακτες καταστάσεις, που όμως προβλέπουν διαδικασίες που εκ πρώτης όψεως δεν φαίνεται να μπορούν να αποδώσουν αμέσως. Πέραν τούτου, η περίοδος πλήρους αποχώρησης των τουρκικών στρατευμάτων είναι ουσιαστικά «ανοικτού τέλους», αν και γίνεται παρασκηνιακά αναφορά σε 6 χρόνια. Το ενδιαφέρον είναι ότι η UNFICYP θα παραμείνει στην Κύπρο μέχρι να ολοκληρωθεί η πλήρης αποχώρηση όλων των τουρκικών στρατευμάτων. Στην πρόταση αναφέρεται ότι τουλάχιστον το 75% των τουρκικών στρατευμάτων θα πρέπει να αποσυρθεί από την επομένη της συμφωνίας και τα υπόλοιπα τουρκικά στρατεύματα θα παραμείνουν συγκεντρωμένα σε μια στρατιωτική βάση. Με απλά λόγια, ο Νίκος Αναστασιάδης φέρεται να προσέρχεται στις συνομιλίες, αποδεχόμενος την παραμονή 10.000 Τούρκων στρατιωτικών για περίοδο 6 ετών, δηλαδή μεγαλύτερου αριθμού στρατευμάτων και για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα σε σχέση με όσα προέβλεπε το Σχέδιο Ανάν! 

Ακτινογραφία των Τουρκικών κατοχικών δυνάμεων

Άκρως ενδιαφέρον είναι ότι μέχρι σήμερα δεν έχει επιτραπεί σε κανένα διεθνή οργανισμό η ακριβής καταγραφή του έμψυχου δυναμικού και του εξοπλισμού των τουρκικών στρατευμάτων στα Κατεχόμενα της Κύπρου, μια από τις πλέον στρατιωτικοποιημένες περιοχές του πλανήτη. Η λεγόμενη «Διοίκηση Τουρκικών Ειρηνευτικών Δυνάμεων στην Κύπρο» (Kıbrıs Türk Barış Kuvvetleri Komutanlığı: KTBK) με έδρα την κατεχόμενη Κερύνεια είναι Μείζον Σχηματισμός επιπέδου Σώματος Στρατού που υπάγεται απ΄ευθείας στο τουρκικό Γενικό Επιτελείο Στρατού και διοικείται σήμερα από τον Αντιστράτηγο Ömer Paç. Η οργάνωση των τουρκικών στρατευμάτων είναι η ακόλουθη:

 • 28η Μ/Κ Μεραρχία Πεζικού με έδρα την Άσσια και Ζώνη Ευθύνης από το Γέρι μέχρι τη Δερύνεια (ανατολικά της Γραμμής Αντιπαρατάξης)
 • 39η Μ/Κ Μεραρχία Πεζικού με έδρα την Μύρτου και Ζώνη Ευθύνης από τον Άγιο Βασίλειο μέχρι τον Πύργο Τηλλυρίας (δυτικά της Γραμμής Αντιπαρατάξης)
 • 14η Τεθωρακισμένη Ταξιαρχία με έδρα την Κυθραία
 • Σύνταγμα Καταδρομών με έδρα τη Χαλεύκα
 • Σύνταγμα Πυροβολικού με έδρα την Αγύρτα
 • Διοίκηση Διοικητικής Μέριμνας με έδρα την Κερύνεια, στην οποία υπάγονται οι αποθήκες καυσίμων-πυρομαχικών και ασκείται ο έλεγχος των λιμένων Αμμοχώστου, Κερύνειας, Καραβοστασίου και του αερολιμένα Λευκονοίκου καθώς και συστήματα επιτήρησης εναερίου και θαλασσίου χώρου με εγκαταστάσεις στον Πενταδάκτυλο (Προφήτης Ηλίας, Καντάρα) και στον Κορμακίτη
 • ΤΟΥΡΔΥΚ (Σύνταγμα) με έδρα το Κρηνί-Κιόνελι
 • «Τ/Κ Διοίκηση Δυνάμεων Ασφαλείας» (Güvenlik Kuvvetleri Komutanlığı: GKK) με έδρα το Μπογάζι

Tο σύνολο του ενεργού στρατιωτικού δυναμικού της λεγόμενης KTBK εκτιμάται σήμερα σε 39.350 άνδρες ενώ της λεγόμενης GKK σε 3.500 άνδρες. Συγκριτικά, το προσωπικό της Εθνικής Φρουράς υπολογίζεται σε 13.000, περιλαμβανομένου του προσωπικού της Ελληνικής Δύναμης Κύπρου (ΕΛΔΥΚ). Ο μέχρι σήμερα γνωστός εξοπλισμός των κατοχικών δυνάμεων περιλαμβάνει 348 άρματα μάχης M48A5T2, 126 τεθωρακισμένα οχήματα μάχης AIFV-AFV, 501 τεθωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού AIFV-AAPC και M113A2, 72 αυτοκινούμενα και 84 ρυμουλκούμενα πυροβόλα, τουλάχιστον 8 πολλαπλούς εκτοξευτές πυραύλων και 592 όλμους.

Άσκηση επιπέδου Τακτικού Συγκροτήματος Μηχανοκίνητου Τάγματος από την 39η Μηχανοκίνητη Μεραρχία Πεζικού που διεξήχθη σε παράνομο πεδίο βολής στα Κατεχόμενα μεταξύ 09-11 Μαίου 2016.
Διμοιρίες Άμεσης Επέμβασης των κατοχικών δυνάμεων με οχήματα Engerek, εξοπλισμένα με δίδυμα 7,62mm,  πολυβομβιδοβόλα ρωσικής προέλευσης AGS-17 και εκτοξευτές κατευθυνομένων αντιαρματικών βλημάτων ρωσικής προέλευσης 9M113M Konkurs-Μ (κατά ΝΑΤΟ: AT-5B Spandrel) σε στρατιωτική παρέλαση στις 15 Νοεμβρίου 2016.
Ο κατοχικός ηγέτης Mustafa Akinci ασπάζεται την τουρκική Σημαία μετά την στρατιωτική παρέλαση για την επέτειο της παράνομης ανακήρυξης της λεγόμενης “Τουρκικής Δημοκρατίας Βορείου Κύπρου” στις 15 Νοεμβρίου 2016.
 • Ανδρέας

  Προϋπόθεση για την λύση πρέπει να είναι η διατήρηση της Ε.Φ.

 • Lamousis

  Στο ακόλουθο Link η εφημερίδα Σημερινή παρουσιάζει και τις διαφωνίες των δύο πλευρών σε διακυβέρνηση και περιουσιακό.
  http://www.sigmalive.com/simerini/politics/394886/to-eggrafo-diafonion-prosgeionei-prosdokies
  Από την άλλη σε πολλά άρθρα στο διαδίκτυο μεταξύ των οποίων και στο παραπάνω, είναι εμφανές ότι η Τουρκία καίγεται πρωτίστως για θέματα ασφάλειας και εγγυήσεων.
  Αλήθεια πιστεύει κανείς ότι με τόσες διαφωνίες στήνεται κράτος; Ούτε αγροτικός συνεταιρισμός δεν στήνεται έτσι. Άρα προς τι η πρεμούρα για ΔΔΟ, όταν έχουν πάει περίπατο βασικές αρχές δημοκρατίας, δικαίου και ασφάλειας; Να σταματήσουν οι προσπάθειες εξεύρεσης λύσης; Όχι, αλλά η ΔΔΟ είναι καταδικασμένη να αποτύχει εν τη γενέσει της, εκτός και αν υπάρχει ένας μόνιμος πολυεθνικός στρατιωτικός μηχανισμός, ο οποίος θα λειτουργεί ως «μπαμπούλας» ή ως χωροφύλακας.
  Και μια άλλη ερώτηση, σε λίγο καιρό και η Βρετανία θα είναι εκτός ΕΕ, άρα θα κατέχει, άσχετα το πως της δόθηκε, ευρωπαϊκό έδαφος. Δεν θα έπρεπε και αυτό να τεθεί σε επανεξέταση στις διαβουλεύσεις για τη σύσταση του «νέου κράτους», ώστε να μην φαίνεται ότι υπάρχει μια ελληνοκυπριακή «ψύχωση» μόνο με την Τουρκία και να τεκμέρεται ότι η λογική των μη εγγυήσεων και στρατευμάτων ισχύει για όλους και όχι για κάποιους; Θεωρώ ότι αυτό θα αποτελούσε ένα ακόμα επιχείρημα κατά της Τουρκίας και της Τ/Κ πλευράς για την εμμονή τους στην ύπαρξη τουρκικών στρατευμάτων. Οταν λέμε κανένα ξένο εθνικό στράτευμα, εννοούμε κανένα, πλην ΟΗΕ που θα είναι πολυεθνική δύναμη.
  Στην εισβολή του 1974, κάθε εγγυήτρια χώρα έπαιξε ένα διακριτό ρόλο σε σχέση με τις υπόλοιπες. Η Βρετανία δεν εισέβαλλε, αλλά δεν απέτρεψε και ως εγγυήτρια δύναμη την εισβολή. Η Ελλάδα μπορεί να έδωσε την αφορμή, αλλά νομίζω ότι ήταν η μόνη χώρα το 1974, η οποία προσπάθησε και έσωσε έστω και σε κάποιο βαθμό τα προσχήματα ως εγγυήτρια χώρα της Κυπριακής Δημοκρατίας. Αντιθέτως η Τουρκία όσο και να το διαδίδει με τους Τ/Κ ότι έπραξε το ίδιο με την Ελλάδα, γνωρίζει ότι λειτούργησε ως εγγυήτρια χώρα μόνο των Τ/Κ.

  • Caspian

   Σε σχέση με τις βρετανικές βάσεις, κατά τη γνώμη μου ταιριάζει το ρητό, κάθε πράμα στον καιρό του και τον Αύγουστο κολιός. Ένας αντίπαλος τη φορά είναι αρκετός.

 • ΔΜ

  Η Ελλάς έχει ζωτικά συμφέροντα στο Νησί. Δεν είναι δυνατό να το εγκαταλείπουμε, να αφήνουμε Έλληνες στα χέρια της Τουρκίας. Όλοι ζητούν την «όποια λύση», να απαλλαγούμε από το «ενοχλητικό» Κυπριακό, δεν αντιλαμβάνεται όμως κανείς ότι ακολουθεί Θράκη-Αιγαίο; Τί να πει κανείς για τον Πρόεδρο Αναστασιάδη, δέσμιο των λαθών, των παθών και των φιλοδοξιών του… Αγγίζει τα όρια της προδοσίας, έπρεπε να έχει καθαιρεθεί ήδη. Βάζει ταφόπλακα στην παρουσία του Ελληνισμού στην Ανατολική Μεσόγειο με την ελληνική πολιτική ηγεσία να τον χειροκροτεί… Εύγε σε όλους!

 • SPY_GR

  Η πλήρης αποστρατικοποίηση δεν με βρίσκει σύμφωνο, ήταν ιδέα του μακαρίτη Κληρίδη υποτίθεται για να δελεάσει τους Τούρκους.
  Προσωπικά προτιμώ να βρεθεί λύση με διατήρηση ολόκληρης ή μέρους της ΕΦ έστω και άν αυτό σημαίνει παραμονή μικρού αριθμού (2-3 χιλιάδες) τουρκικών στρατευμάτων για την «ασφάλεια» των τουρκοκυπρίων χωρίς όμως επεμβατικά δικαιώματα εκατέρωθεν, ίσως αυτό τελικά να συμφέρει όλους εκεί που έχουμε φτάσει…

 • jim_97

  Προσωπικά δεν ελπίζω σε καμία λύση μέσω των γελοίων διαπραγματεύσεων.Το μόνο που προσπαθεί η Τουρκία είναι να πάρει όλη την Κύπρο με έναν εύκολο τρόπο.Ο μόνος στόχος που μπορούμε ως Ελλάδα να έχουμε είναι να καθυστερήσουν οι διαπραγματεύσεις ώστε να κερδίσουμε χρόνο.
  Προς το παρόν η κυβέρνησή μας δεν έχει κάνει κάτι παράλογο σε αυτό το θέμα, η στάση της είναι αξιοπρεπής αλλά φοβάμαι πως τα δύσκολα είναι μπροστά.Φοβάμαι μήπως ξαφνικά οι πολιτικοί μας αποφασίσουν να εγκαταλείψουν την Κύπρο στους Τούρκους.
  Πιο πιθανό μου φαίνεται να βελτιωθεί η κατάσταση στην Κύπρο με έναν πόλεμο που η Ελλάδα θα πολεμήσει αποφασισμένη να κερδίσει (κάτι που είναι με τις σημερινές συνθήκες σχεδόν αδύνατο) ,παρά με διαπραγματεύσεις που έχουν στόχο να βλάψουν τον Ελληνισμό της Κύπρου.

 • Cynaegeirus

  «Λύση» μέχρι την ένωση. Μακάρι να ζω να το δω.

 • Dr Doom

  Καταρχήν, ας το ξεκαθαρίσουμε τα βασικά: οι Τούρκοι απο την Κύπρο θα φύγουν μόνο με τα όπλα. Η γεωστρατηγική αξία της Κύπρου είναι τεράστιας σημασίας για να σηκωθούν να φύγουν με μία πολιτκή λύση.

  Απο την στιγμή που επιτρέψαμε να εισβάλουν και να διατηρήσουν στρατεύματα τόσες δεκαετίες, δέν θα φύγουν με πολιτική λύση, εκτός εάν αυτή η λύση τους επιτρέπει τον πλήρη έλεγχο της νήσου. Ειδάλλως μόνο με στρατιωτικά μέσα θα φύγουν.

  Δεύτερον, πέρα απο τους Κύπριους και το τί θέλουν, η Ελλάδα οφείλει να προστατέψει τα συμφέροντα της. Και αυτά είναι όμοια με της Τουρκίας, δηλαδή, να ελέγχει την αν. Μεσόγειο μέσω της Κύπρου, όσο αυτό είναι δυνατόν με έναν συνδυασμό οικονομικής, πολιτικής άλλα και στρατιωτικής ισχύος. Να γίνει ενεργειακός κόμβος για την ΕΕ, και ταυτόχρονα να αρνηθεί απο την Τουρκία πρόσβαση σε φυσικό αέριο και πετρέλαιο.

  Τώρα που ανακαλυφθήκανε τα κοιτάσματα φυσικού αερίου, οι Τούρκοι καίγονται για λύση, όχι εμείς! Τα διάφορα σενάρια μεταφοράς φυσικού αερίου στην Ευρώπη απο Κύπρο, αχρηστεύουν όχι μόνο την πολιτική της Τουρκίας στην Συρία που ας μήν ξεχνάμε ξεκίνησε λόγο διαμάχης φυσικών πόρων και αγωγών, άλλα την αφήνουν εκτός απο το παιχνίδι του ενεργειακού κόμβου που διακαώς προσπαθεί να αποκτήσει. Σε αυτό το γεωστρατηγικό παιχνίδι, η Ελλάδα πρέπει να έχει ενεργό ρόλο!

  Τα περι λύσης και εκβιασμών είναι αστεία, η ΕΦ πρέπει να μείνει, ο κατοχικός στρατός πρέπει να φύγει. Το διεθνώς αναγνωρισμένο κράτος είναι η Κυπριακή Δημοκρατία, και όχι η ΤΔΒΚ. Η Κυπριακή Δημοκρατία είναι στην ΕΕ, και όχι το αντίθετο. Οι Γερμανοί αρχίζουν και ξυπνάνε όσον αφορά το τι σημαίνει να μπεί η Τουρκία στην ΕΕ απο την πίσω πόρτα.

  Ελπίζω οι πολιτικοί της Ελλάδας και της Κύπρου να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων και να μήν ξεπουλήσουν την υπόθεση, όπως συχνά πυκνά κάνουν πλέον…

 • OK47

  Καλησπέρα και χρόνια πολλά σ’ όλους. Ευχαριστίες στους διαχειριστές για την προσπάθεια, να συνεχίσετε έτσι!

  Παρά τους προβληματισμούς μου για την διαδικασία, η Γενεύη ίσως να είναι μια καλή ευκαιρία για τον Ελληνισμό να θέσει τους στόχους του. Τώρα που όλα τα φώτα της διεθνής κοιν. είναι στραμμένα επάνω μας έχουμε την δυνατότητα να πείσουμε για το παράλογο των απαιτήσεων της Τουρκίας. Και σε αυτές βάζω και την ιδέα της ΔΔΟ που μας έχει φάει το μεδούλι να την διατυπώνουμε και να την ερμηνεύουμε. Άν δεν περάσει σχέδιο 2η φορά τότε (πρέπει να) έχουμε κι άλλες εναλλακτικές… Ομοσπονδία είναι και η Επαρχιακές διοικήσεις, ασπούμε. Ας αρχίσουμε (Ελλάδα Κύπρος) να δουλεύουμε και προς άλλες κατευθύνσεις, πρακτικότερες και ασφαλέστερες πρώτα μεταξύ μας και μετά το μεταφέρουμε και έξω… απο τη μία είναι πολύ δύσκολο να δεχτεί ο ΟΗΕ ψήφισμα που να μην περιλαμβάνει διζωνική. Απο την άλλη προχθές το ΣΑ του ΟΗΕ αναγνώρισε έμμεσα το Παλαιστινιακό κράτος… πιστεύω αξίζει τον κόπο

  Ρεαλιστικά, για να βγούμε αλώβητοι απο τη διαδικασία πρέπει το σχέδιο να είναι τόσο κακό, ώστε να απορροφθεί και απο τις δύο πλευρές. Το ιδανικό θα είναι να πετύχουμε και συμβιβασμούς που θα λειτουργησουν υπέρ μας στο μέλλον. Ας είναι καλα η ελλαδική πολιτική ηγεσία που στέκεται στο ύψος της. Και επειδή στο Αμυνα γράφτηκαν πολλά για την κυβέρνηση σας, να ξέρετε πως στην Κύπρο «ψηφίζουμε» Τσίπρα με χίλια και ας τα έχει κάνει θάλασσα με τα μνημόνια.
  Αυτά τα λίγα,
  Στο επανειδίν

  ΥΓ: ‘Ένωσις τζαι ας γιενεί το γιαίμαν μας αυλάτζιν’ που λέγαν οι παπούδες, αλλά προς το παρόν έχουμε μια κρατική υπόσταση να σώσουμε.

 • Vang

  Η Κυπρος γεωστρατηγικα ανηκει στον Ελληνικο χωρο. Απο τον καιρο των Μυκηναιων μεχρι και τις μερες μας οποιος ελεγχε την Αττικη νομοτελιακα κατεληγε να ελεγχει ολο το Αιγαιο και την Κυπρο.

  Ο Ελληνικος χωρος υποχρεωνει σε δημιουργια ναυτικης δυναμης ενω ο χωρος της Ανατολιας σε δημιουργια ηπειρωτικης δυναμης. Τα συνορα Ελλαδας Τουρκιας ειναι η γραμμη μεταξυ των νησιων του Αιγαιου και Μικρας Ασιας. Η γραμμη αυτη φτανει μεχρι και την Κυπρο. Αν οι Τουρκοι θελουν να καταλαβουν νησια του Αιγαιου και την Κυπρο πρεπει να καταλαβουν την Αττικη. Αν δεν το κανουν δεν θα μπορεσουν να τα διατηρησουν σε βαθος χρονου. Αντιστοιχα αν οι Ελληνες θελουν να καταλαβουν την Σμυρνη πρεπει να φτασουν εως τις Κουρδικες περιοχες για να εξασφαλισουν οτι θα κρατησουν τα Μικρασιατικα παραλια σε βαθος χρονου. Στην Θρακη μεγαλο πλεονεκτημα εχει οποιος ελεγχει την Βουλγαρια.

  Τα θεωρω δεδομενα αυτα και οι ιστορια τα στηριζει. Η μονη σταθερη γραμμη μεταξυ Ελλαδας Τουρκιας ικανη να αντεξει χρονια πολλα χωρις να μπορει να νικησει ευκολα κανεις απο τους δυο αντιπαλους ειναι η γραμμη Αιγαιο Κυπρος.

  Με βαση τα παραπανω φανταζει γελοιο το Κυπριακο. Εχουν μπλεξει στην λογικη των εθνικων δικαιων, των ανθρωπινων δικαιωματων, της ειρηνης, της ασφαλειας της Τουρκιας, και δεν κανεις λαμβανει υποψη την γεωστρατηγικη ισορροπια που ακομα και αν σημερα δεν μπορουμε ουτε να ονειρευτουμε σε βαθος χρονου με τον ενα ή τον αλλο τροπο η Κυπρος θα καταληξει σε Ελληνικα χερια ή τελος παντων σε οποιον ελεγχει την Αττικη.

  Οι Τουρκοι κανουν το λαθος να θεωρουν τα νησια του Αιγαιου και την Κυπρο βατηρες για Ελληνικη αποβαση στην Μικρα Ασια. Δεν τους διδαξε η αναποφευκτη νικη τους το 1922 επι του Ελληνικου στρατου οτι η Μικρα Ασια καταλαμβανεται μονο απο ανατολικα ευκολα. Απο δυτικα ο στρατος που θα επιτεθει εχει πολυ μεγαλα μειονεκτηματα με κυρια την δυσκολια ανεφοδιασμου και την ελλειψη χωρου για οπισθοχωρηση αν χρειαστει.

  Διαπραγματευονυαι για το αν θα ειναι Χ ή Υ τα στρεμματα που θα επιστραφουν, αν θα μεινει μεγαλη ή μικρη Τουρκικη δυναμη, αν οι Τουρκοι θα μπορουν ευκολοτερα ή δυσκολοτερα να δημιουργουν κρισεις που θα τους επιτρεπουν επεμβασεις.

  Αυτο που δεν γνωριζουν οι Τουρκοι (αλλα ουτε και οι Ελληνες) ειναι οτι η Ελλαδα παιρνει πολυ ευκολα την Κυπρο και οτι το συμφερον τους ειναι να μην μας ξυπνησουν απο τον βαθυ γεωστρατηγικο μας υπνο ουτε με της ενεργειες τους τελικα μας υποχρεωσουν να την παρουμε.

  Η στρατηγικη τους για την μετατροπη της Κυπρου σε μη κρατος ειναι η καλυτερη δυνατη για αυτους αλλα η Ελλαδα ειναι ιστορικα καταδικασμενη να επιστεψει και να καταλαβει ολη την Κυπρο ακομη και αν δεν υπαρχει ουτε ενας Ελληνικης καταγωγης Κυπριος την εποχη που θα ξυπνησει και θα αποκαταστησει τα φυσικα συνορα του Ελληνικου χωρου.

  Ισως να μην ζουμε οταν η Ελλαδα θα μπορεσει να επιστρεψει στην Κυπρο. Ισως μεχρι να επιστρεψει να χαθει η Αττικη οποτε θα τελειωσουν ολα. Αλλα επειδη η γεωστρατηγικη μας ευνοει στην Κυπρο δεν πρεπει να κανουμε την επιστροφη μας δυσκολοτερη με συμφωνιες που στην καλυτερη περιπτωση θα χτισουν διπλωματικες οχυρωσεις για την μη επιστροφη μας και στην χειροτερη στρατιωτικες οχυρωσεις. Αυτο θελουν οι Τουρκοι και οι Βρετανοι. Ας ξυπνησουμε επιτελους και ας σταματησουμε να ασχολουμαστε με επιδιωξεις και αναλλαγματα χωρις αξια, με τις γυαλινες χαντρες που τοσο αρεσουν σε πολλους, ας μην χαριζουμε τον αυτα που μας ανηκουν και εχουν αξια για πολυχρωμα γυαλακια.

  Σημ. Οσα δεν μπορουν να σταθουν απο μονα τους ανατρεπονται αργα ή γρηγορα στην ιστορια. Ανατρεπονται μολις αυτοι που τα κρατουν ορθια χασουν την ικανοτητα ή την θεληση να σπαταλουν τις παντα πολυτιμες δυναμεις για την στηριξη αυτων που δεν στεκουν.

  • Thras

   Μου αρέσουν όσα γράφεις, αλλά αυτό με την Αττική και την Κύπρο δεν καταλαβαίνω προς προκύπτει. Μπορείς να μου το εξηγήσεις σε παρακαλώ;

   • Vang

    Στατιστικα συμπερασματα βγαλμενα απο την ιστορια.

  • ΠΡΟΜΑΧΟΣ

   Αξιέπαινη η προσπάθειά σου να σκεφτείς γεωπολιτικά, αλλά λίγο «πρωτόγονη» στις αρχικές παραδοχές της κι αυτό επηρεάζει όλη τη περαιτέρω συλλογιστική: είσαι δέσμιος των παραμέτρου κυρίως της πολιτικής γεωγραφίας και του ιστορικού προηγούμενου. Βλέπεις κάποιες χερσαίες μάζες ως «βατήρες» ελέγχου άλλων μαζών, νησιωτικών κυρίως, ότι η γεωπολιτική τους «ακτινοβολία» δημιουργεί εύκολες συνθήκες ελέγχου.

   Συνήθως, όμως συμβαίνει το αντίθετο. Τα νησιά συνήθως «ακτινοβολούν» περισσότερες δυνατότητες ελάγχου στις παρακείμενες στεριές και θάλασσες. Είναι η Κύπρος που δίνει στον κατέχοντα την δυνατότητα ελέγχου της Αν. Μεσογείου, όχι η Ανατολία. Η Κρήτη που κάνει το ίδιο δυτικότερα, όχι η Αττική. Αν ίσχυε το σκεπτικό σου, η κατοχή της Σικελίας (μεγαλόνησος μεν, αλλά ως προέκταση της κοντινότατης ιταλικής χερσονήσου έχει εντονότερα τα χαρακτηριστικά της ηπειρωτικής περιοχής, όπως πχ η Ευβοια) θα ήταν στρατηγικότερης σημασίας από την κατοχή της Μάλτας, όμως ίσχυε και ισχύει το αντίθετο.

   Αυτό που στην πραγματικότητα αντιλαμβάνεσαι, αλλά δεν κατανοείς πλήρως, είναι ότι στις θάλασσες κυριαρχεί το κέντρο θαλάσσιας ισχύος και στις στεριές η κεντρικότερη γεωγραφική περιοχή ως προς τις περιφεριακές της. Οι Μυκηναίοι έλεγχαν και την Κύπρο επειδή ήταν ισχυροί στη θάλασσα, όχι επειδή είχαν σύμμαχο την Αττική, αλλιώς θα ήταν η Αθήνα η υπερδύναμη του Χαλκού. Έγινε η υπερδύναμη της Κλασικής Εποχής διότι μετατράπηκε σε θαλάσσια δύναμη, συντρίβοντας μια άλλη θαλάσσια δύναμη (την Αίγινα) κι έφτασε μετά μέχρι την Κύπρο, η οποία όμως τελικά έμεινε υπό περσικό έλεγχο: ήταν όντως μακριά, αλλά δεν μέτρησε τόσο ότι οι Πέρσες έλεγχαν την Ανατολία, όσο την Φοινίκη, που ήταν επισης πολύ ισχυρή θαλάσσια δύναμη.

   Το κέντρο βάρος της Ελλάδας είναι το Αιγαίο, το ισχυρίζονται τόσο οι εκθέσεις του Statford όσο και οι πιο διακεκριμένοι καθηγητές Γεωπολιτικής της Ελλάδας, πχ Ιωάν. Λούκας. Ιωάν. Μάζης. Της δίνει το στρατηγικό βάθος που της λείπει (τα 4/5 των παραγωγικών δραστηριοτήτων και τα 3/4 του πληθυσμού είναι συγκεντρωμένα γύρω από τον συγκοινωνικά άξονα Λεκανοπεδίου Αττικής-Θεσσαλονίκης), είναι η ασπίδα της και η άμυνά της. Όποιος ελέγχει το Αιγαίο, ελέγχει την Ελλάδα, οχι το αντίθετο. Μπορεί να κάνει αεραπόβαση στο Σύνταγμα σε 30 λεπτά, αεροπορικό βομβαρδισμό σε 5, ναυτικό βομβαρδισμό (με κατευθυνόμενα βλήματα) από τα ανοικτά της Εύβοιας. Μπορεί να κρατά την χώρα σε διαρκή ομηρία, να αποκόψει τα μεγαλύτερα λιμάνια της από τις θαλάσσιες γραμμές ανεφοδιασμού κι εξαγωγών, να αφανίσει την αλιεία της και να την στερήσει από τον τουρισμό της.

   Η Ελλάδα δεν μπορεί να διεξάγει άμεσες ισχυρές πολεμικές επιχειρήσεις στην Κύπρο, μόνο έμμεσες ισχυρές (καταστροφή ΤΗΚ). Αν υπήρχε όμως μια ισχυρή πτέρυγα μάχης στην Μεγαλόνησο, τότε αυτός που θα κινδύνευε περισσότερο θα ήταν η Τουρκία.

   Η τελευταία διατηρεί σταθερά την Μικρασία γιατί ελέγχει το κέντρο βάρους της, την περιοχή που ξεκινά από την Άγκυρα και φτάνει μέχρι τον Ευφράτη. Καλό το ιστορικό ανάλογο με απειλές που ήρθαν διαχρονικά από τα ανατολικά της, αλλά ας μην ξεχνάμε ότι οι Χετταίοι κράτησαν τις περιοχές αυτές απέναντι σε κάθε απειλή από την κατεύθυνση αυτή και κατέρρευσαν όταν ήρθαν οι Λαοί της Θάλασσας κατακτωντας τις νότιες ακτές και προωθούμενοι βόρεια, ενώ Μακεδόνες και Ρωμαίοι ήρθαν από τα δυτικά. Από τα δυτικά νίκησαν ο Καίσαρας τους αντιπάλους του, η 2η Τριανδρία την 1η, και Ο Μ. Κωνσταντίνος τον Λικίνιο. Έχει μεγαλύτερη σημασία ποιος ελέγχει το κέντρο της Ανατολίας παρά οι προσβάσεις σε αυτήν.

   • ΑΧΕΡΩΝ ΣΤΥΜΦΑΛΙΟΣ

    Aδελφέ,συμφωνώ σε όλα τα βασικά,με μία επιφύλαξη για την αξία του κέντρου της Ανατολίας.
    Θα είχα γράψει περίπου τα ίδια,ἄν δέν έψαχνα να βρώ πού έχω διαβάσει το κείμενο του Vang.

    • ΠΡΟΜΑΧΟΣ

     Αδελφέ, όποιος εδραιώθηκε σε αυτό, κατάφερε τελικά να ελέγξει ολόκληρη τη Μκρασία, από τους Χετταίους ως τον Κεμάλ. Και μόνο η δυνατότητα κίνησης σε εσωτερικές γραμμές αποτελεί τεράστιο πλεονέκτημα. Μόνο αν το αποκόψεις από τις ακτές και το διεμβολίσεις με χερσαίο παράγοντα εξ ανατολών (Κούρδοι…) θα μπορέσεις να το περιορίσεις κι έτσι ελέγξεις με έμμεσο τρόπο.
     Κάτι ανάλογο (σε σμίκρυνση) με την Heartland, την Rimland και την αξία του ευρωπαικού προγεφυρώματος των ΗΠΑ στην Ευρασία.

   • Vang

    Οι θεσεις μου και τα συμπερασματα ειναι ιστορικα στατιστικα. Το Αιγαιο και η Κυπρος ανηκε περισσοτερο χρονο σε αυτους που ελεγχαν την Αττικη και την νοτια Ελλαδα. Χρονικα Αναφερω Μυκηναιοι, Ελληνες, Ρωμαιοι, Βυζαντινοι, Δυτικοι, Οθωμανοι, (και προσφατα) Αγγλοι, Αμερικανοι, (και η ταση συμφωνα με το σκεπτικο μου, μελλοντικα η ΕΕ).

    Ο Ελληνικος χωρος υποχρεωνει σε δημιουργια θαλασσιας δυναμης και ο χωρος της Ανατολιας σε δημιουργια ηπειρωτικης δυναμης. Σημερα η αεροπορια εισαγει και την τριτη διασταση και λογω των περιορισμων της στους χρονους παραμονης στον αερα ευνοειται αυτος που βρισκεται εγγυτερα στην περιοχη ενδιαφεροντος.

    Η Μ. Ασια δεν μπορει να επενδυει σε ναυτικο γιατι δεν της χρειαζεται και ο χωρος ανατολικα της εχει παντα πλεονεκτημα λογω του βαθους του και των πορων του. Η Μ.Ασια ειναι μια χερσονησος. Μιλαμε για τις δυνατοτητες και τους περιορισμους του χωρου και τις ευκαιριες ή τις δυσκολιες που η διαταξη του δημιουργει.

    Το Αιγαιο απο μονο του δεν μπορει να σταθει για πολυ. Στεκεται μονο αν στηριζεται επαρκως απο την νοτιο Ελλαδα. Το κομβικοτερο σημειο για την στηριξη του Αιγαιου ειναι η Αττικη. Ποτε δεν υπηρξε παρατεταμενη κατοχη του Αιγαιου χωρις κατοχη και της Ελλαδας.

    Η στρατιωτικη σκεψη επικεντρωνεται σε συντομα χρονικα διαστηματα και την αφηνουν αδιαφορη οι κλιμακες ιστορικου χρονου. Κατα την γνωμη μου δεν μπορεις να βγαζεις ιστορικο συμπερασμα με το αποτελεσμα μερικων μαχων αλλα με το αποτελεσμα της κατοχης των περιοχων σε βαθος χρονου.

    • ΠΡΟΜΑΧΟΣ

     «Οι θεσεις μου και τα συμπερασματα ειναι ιστορικα στατιστικα. Το Αιγαιο και η Κυπρος ανηκε περισσοτερο χρονο σε αυτους που ελεγχαν την Αττικη και την νοτια Ελλαδα. Χρονικα Αναφερω Μυκηναιοι, Ελληνες, Ρωμαιοι, Βυζαντινοι, Δυτικοι, Οθωμανοι, (και προσφατα) Αγγλοι, Αμερικανοι, (και η ταση συμφωνα με το σκεπτικο μου, μελλοντικα η ΕΕ)»

     Αγαπητέ, τα στατιστικά σου δεν είναι και τόσο σωστά, ούτε η ναυτική ισχύς στηρίζεται σε στατιστικά, αλλιώς θα πρέπει να δώσεις και κάποιες εξηγήσεις για την ναυτική ισχύ της Φοινίκης, της Καρχηδόνας, της μεσσαιωνικής Κίνας, την Κορέας του 16ου αιώνα, των Ιταλικών ναυτικών Πόλεων (Βενετία, Γένοβα, Αμάλφι), των Αράβων, των Οθωμανών μεταξύ 15ου-16ου αιώνα, της Ολλανδίας του 17ου αιώνα και φυσικά των ίδιων των ΗΠΑ. Στις περιπτώσεις αυτές δεν υπάρχει τίποτε αντίστοιχο της Αττικής ή κάποιας γεωγραφίας που υπαγορεύει τον ναυτικό προσανατολισμό.

     Τα στατιστικά σου δεν είναι σωστά γιατί παραβλέπεις τους Μινωίτες, οι Μυκηναίοι δεν έλεγχαν ακριβώς την Αττική ούτε την χρησιμοποιούσαν ως ορμητήριο (κατώτερος σύμμαχος ήταν, ελάχιστα προσέφερε σε ναυτική ισχύ), ούτε Ρωμαίοι ούτε Βυζαντινοί διέθεταν πολεμικούς λιμένες και νεόσοικους και ναυπηγεία στην Αττική (σε αντίθεση με την αρχαία Αθήνα), το Δουκάτο των Αθηνών δεν ανήκε στις Ιταλικές ναυτικές δυνάμεις (πέρασε από τους Γάλλους στους Καταλανούς, μετά σε κάτι ασήμαντους και τελικά στους τουρκους) ούτε στρατολογούσαν ναυτικούς από εκεί, και φυσικά ούτε η Οθωμανική αυτοκρατορία ούτε Αγγλία χρησιμοποίησε ποτέ ναυτικές υποδομές ή πληρώματα από την Αττική. Ακόμα και οι ΗΠΑ που αναφέρεις, στηρίζουν την ναυτική ισχύ και παρουσία τους στην περιοχή στην Σούδα, όχι στην Αττική.

     Τα στατιστικά σου είναι λάθος διότι η φράση «Το Αιγαιο και η Κυπρος ανηκε περισσοτερο χρονο σε αυτους που ελεγχαν την Αττικη και την νοτια Ελλαδα» αφενός αυτοαναιρεί τη θέση σου περί Αττικής (αφού προσθέτει και Πελοπόνησσο), αφετέρου στο κριτήριο «ας δούμε, αυτός που ελέγχει το Αιγαίο τι άλλο ελέγχει, και άρα να θεωρήσουμε τον έλεγχο του 2ου ως αιτία ελέγχου του πρώτου» μια χαρά ταιριάζουν και η Βοιωτία, η Φθιώτιδα, μη σου πω και η Θεσσαλία. Η φράση αυτή έχει και λογικό άλμα καθότι θεωρεί την σύμπτωση και την σχετικότητα ως αιτιότητα. Όμως «correlativity doesn’t mean causability».

     Η ναυτική ισχύς είναι συνέπεια ναυτικών υποδομών, στόλων κι έμπειρου προσωπικού να επανδρώνει, να συντηρεί και να υποστηρίζει τα ανωτέρω (υποδομές και στόλο). Είναι επίσης συνέπεια τεράστιων επενδύσεων στους ως άνω τομείς, επενδύσεων που μόνο κάποια ισχυρή και στοχευμένη προς τουτο κρατική βοόυληση μπορεί να κατευθύνει και υλοποιήσει. Από εκεί και πέρα, η ανεύρεση των στρατηγικών θέσεων που εξασφαλίζουν μέσω θαλάσσιων προσβάσεων και ναυτικών βάσεων θαλάσσια ισχύ σε μία περιοχή, είναι ζήτημα που αφορά μεν τη γεωγραφία, αλλά σε συνδυασμό και με άλλους παράγοντες. Την ναυτική ισχύ της Αγγλίας στην Αν.Μεσόγειο την εξασφάλιζε η κατοχή του Γιβλαρτάρ, της Μάλτας, αργότερα και της Αιγύπτου και της Κύπρου και φυσικά το ναυτικό της. Τα τρίκροτα επί Νέλσωνα, τα θωρηκτά μετά. Η Αττική ως έδαφος ελεγχόμενο από «προστατευόμενη»-μερικώς ελεγχόμενη χώρα βοηθούσε σε αυτό όσο και η κατοχή της Άρτας. Ομοίως η ναυτική ισχύς των ΗΠΑ στην ίδια περιοχή ποτέ δεν εξαρτήθηκε από την Αττική. Εξαρτάται από την ισχύ των ομάδων μάχης αεροπλανοφόρων, τα πλοία υποστήριξης και τη Σούδα. Ομοίως για παλαιότερα.

     «Η Μ. Ασια δεν μπορει να επενδυει σε ναυτικο γιατι δεν της χρειαζεται και ο χωρος ανατολικα της εχει παντα πλεονεκτημα λογω του βαθους του και των πορων του. Η Μ.Ασια ειναι μια χερσονησος. Μιλαμε για τις δυνατοτητες και τους περιορισμους του χωρου και τις ευκαιριες ή τις δυσκολιες που η διαταξη του δημιουργει.»
     Αγαπητέ, σε διαψεύδει ιστορικά η ναυτική αραβική ισχύς από τον 8ο μέχρι τον 9ο αιώνα μΧ (όταν ελέγχανε το μεγαλύτερο ή μεγάλο μέρος της Ανατολίας, η ναυτική ισχύς του Εμιράτου της Σμύρνης και φυσικά των ίδιων των Οθωμανών μέχρι και το 1600 περίπου.

     «Το Αιγαιο απο μονο του δεν μπορει να σταθει για πολυ. Στεκεται μονο αν στηριζεται επαρκως απο την νοτιο Ελλαδα. Το κομβικοτερο σημειο για την στηριξη του Αιγαιου ειναι η Αττικη. Ποτε δεν υπηρξε παρατεταμενη κατοχη του Αιγαιου χωρις κατοχη και της Ελλαδας.»

     Οι Κυκλαδίτες Πελασγοί της Νεολιθικής εποχής μια χαρά έλεγχαν το Αρχιπέλαγος, το ίδιο και οι Μινωίτες για μια σχεδόν χιλιετία. Η Μινωική Κρήτη είχε μάλιστα φόρου υποτελή την Αττική και μεγάλο μέρος της Πελοποννήσου. Αργότερα υπήρξαν ναυτικές δυνάμεις όπως η Σάμος του Πολυκράτη και η θρυλική Ρόδος της Ελληνιστικής Εποχής. Επίσης, την ίδια Εποχή η Πτολεμαική Αίγυπτος και η Πέργαμος έλεγξαν για σημαντικά χρονικά διαστήματα μέρος του Αιγαίου, ενώ η Αθηνα είχε εκπαραθυρωθεί από την περιοχή ήδη από τα χρόνια του Φιλίππου. Ας θυμηθούμε επίσης τους Σαρακηνούς της Κρήτης που έφτασαν να εκπορθήσουν ακόμα και την Θεσσαλονίκη και τον έλεγχο του Αιγαίου από τις Ιταλικές ναυτικές πόλεις με ορμητήριο τα νησιά του και την Κρήτη.
     Η κατοχή της ηπειρωτικής Ελλάδας δεν δίνει ισχυρότερο πλεονέκτημα από οσο δίνει η κατοχή της απέναντι ακτής. Όσο κοντά είμαστε εμείς στα νησιά, αλλο τόσο και ίσως κοντινότερα είναι και οι απέναντι. Αντίθετα, η κατοχή των νησιών από οποιονδήποτε, του δίνει την δυνατότητα να προβάλλει ναυτική ισχύ και στις δύο ακτές, αν δε τα κατέχει μία από τις δύο, τότε αυτή μπορεί να στραγγαλίσει την άλλη αν χρειαστεί. Όσο για τις μάχες/συγκρούσεις που σου ανέφερα, παραβλέπεις ότι το αποτέλεσμά τους δημιούργησε καταστάσεις που διήρκεσαν αιώνες.

     Αν η σημερινή Ελλάδα θέλει να παραμείνει ανεξάρτητη, οφείλει να ελέγχει το Αιγαίο. Και ο μόνος τρόπος να το ελέγχει αποτελεσματικά είναι να διατηρήσει των έλεγχο επί των νησιών του και ιδίως επί της Κρήτης. Αν τον χάσει στο στάδιο αυτό της ανθρώπινης Ιστορίας, δεν θα τον ξανακερδίσει ποτέ και μάλλον δεν θα επιβιώσει καν σαν κράτος.

     • Vang

      Αν η πραγματικοτητα δεν συμφωνει με την θεωρηση μας, τοσο το χειροτερο για την πραγματικοτητα.

      Σε ολους μας υπαρχει αντισταση και πολλες φορες αρνηση αποδοχης ιδεων οι οποιες δεν συμφωνουν σε μεγαλο βαθμο με τις πεποιθησεις μας, επειδη οι πεποιθησεις μας επιμενουν για την ορθοτητα τους.

      Μιλαμε για πολλαπλασιαστες. Αν η ισχυς ειναι μηδεν ή κοντα στο μηδεν τοτε τι να σου κανει ο πολλαπλασιαστης?

      Επισης μιλαμε για κατευθυνσεις που επιβαλλει ο χωρος.

      Δεν θα συνεχισω με παραθεση επιχειρηματων και παραδειγματων, γιατι ασχετα αν ειναι ορθα ή οχι δεν υπαρχει ελπιδα να αλλαξουν σε καμια πλευρα συντομα παγιωμενες αντιληψεις. Δεν ειναι ικανος ο χωρος για συζητησεις αλλαγης πεποιθησεων ουτε ο χρονος που απαιτειται υπαρχει διαθεση να δοθει.

    • ΑΧΕΡΩΝ ΣΤΥΜΦΑΛΙΟΣ

     @disqus_EjPf8j9ZHJ:disqus
     «Η Μ. Ασια δεν μπορει να επενδυει σε ναυτικο γιατι δεν της χρειαζεται και
     ο χωρος ανατολικα της εχει παντα πλεονεκτημα λογω του βαθους του και
     των πορων του. Η Μ.Ασια ειναι μια χερσονησος. Μιλαμε για τις
     δυνατοτητες και τους περιορισμους του χωρου και τις ευκαιριες ή τις
     δυσκολιες που η διαταξη του δημιουργει.»
     Ἡ Μικρά Ασία μπορεί να είναι χερσόνησος γεωγραφικά,αλλά οποιαδήποτε κρατικοπολιτική οντότητα που περιλαμβάνει την Μικρά Ασία,είναι ανάπηρη χωρίς προγεφύρωμα στην άλλη χερσόνησο,αυτή του Αίμου,και χωρίς προβολή στο Αιγαίο,και κατά προτίμηση και στην δυτική του ακτή,είναι ανολοκλήρωτη-το αυτό όμως ισχύει και αντιστρόφως,και εξηγεί επαρκέστατα και την αναγκαιότητα της Μικρασιατικής Εκστρατείας.
     Άξιο επισημάνσεως,και τις δύο φορές που οἱ Άραβες πολιόρκησαν την Πόλη,πήγαν ὡς εκεί δια θαλάσσης,ασχέτως της παρουσίας τους στην ασιατική ακτή απέναντι.

     @ΠΡΟΜΑΧΟΣ
     Το υψίπεδο της Άγκυρας είναι στρατηγικός χώρος,όπως τα αντίστοιχα του Κοσσυφοπεδίου και της Σόφιας στην χερσόνησο του Αίμου,αλλά δέν δίνει από μόνο του κάποια εγγύηση,όταν δέν έχει την απαιτούμενη ισχύ.
     Τον Ιούλιο-Αύγουστο 1921 ἡ Ἑλλάς είχε την ευκαιρία και την δύναμη να το εκπορθήσει,ίσως και σε αμφίπλευρη ενέργεια,ἄν αξιοποιείτο ὁ Στόλος και το Ποντιακό Αντάρτικο,αλλά βεβαίως,έλλειπε ὁ στρατηγικός ορίζων,ἡ έμπνευση και το όραμα.
     Τον Σεπτέμβριο του 1922,ὁ Κεμάλ δέν είχε την δυνατότητα να απειλήσει την Ανατολική Θράκη,αλλά του δόθηκε ὡς επιβράβευση της νίκης του στην Μικρά Ασία,διότι πήγαινε και πηγαίνει πακέτο ὁ έλεγχος των στενών από τον ισχυρώτερο παίκτη,τουλάχιστον όταν αυτός δέν είναι ἡ Ἑλλάς.

 • George Papadakis

  Ήλπιζα ότι οι Κύπριοι θα μας έβαζα τα γυαλιά για άλλη μια φορά αλλά πολύ φοβάμαι ότι δεν θα έχει καλό τέλος η υπόθεση ούτε διπλωματικα ούτε στρατιωτικά.

 • Theodoros

  Ευρώ / Νέα Τουρκική Λίρα 4,07470 Σφίγγουν τα γάλατα!

  • stroke X

   Εάν πάει το Δολάριο στο 4+ θα αρχίσει το πάρτι!

 • Dimitris S.

  Παρατήρηση: Στην έρευνα του Βήματος, τμήμα της οποίας παρουσιάζεται στο άρθρο και έχει τύχει γενικότερης προσοχής, δεν αναφέρεται το μέγεθος του δείγματος. Αν αυτό είναι μικρό, τότε μιλάμε για πιθανό bias στα αποτέλεσματα.

  Στο προκείμενο, η διεθνής συγκυρία διογκώνει την πίεση για να βρεθεί λύση και δε βλέπω κάποια από τις έμμεσα εμπλεκόμενες πλευρές να ενδιαφερέται για το ποιόν της. Ευρωπαϊκές εφημερίδες αναφέρουν τον κίνδυνο δημιουργίας «Κερκόπορτας» στην ΕΕ, ωστόσο οι Ευρωπαίοι έχουν ένα Ηνωμένο Βασίλειο που βγήκε από την ΕΕ και τρίζει στο εσωτερικό του και γενικά μια ΕΕ υπό ασφυκτικές πιέσεις, για το λόγο αυτό θέλουν μια «νίκη», όσο επουσιώδης και άσχετη με τα προβλήματά της αυτή θα είναι στην πραγματικότητα. Η πίεση στην Κύπρο είναι δεδομένη, αλλά κανονικά δε θα έπρεπε να λαμβάνεται καν υπόψιν, από τη στιγμή που το πρόβλημα δεν αναγνωρίζεται στη ρίζα του, ότι είναι δηλαδή πρόβλημα εισβολής και κατοχής, με πληθυσμό αλλοιωμένο υπερ του τουρκικού στοιχείου από το ’74 και πέρα, εξαιτίας της καταπάτησης που συνέβη με τον εποικισμό.
  Σαφέστατα επίσης είναι ιστορικά αποδεδειγμένο ότι δεν υφίσταται το «ή τώρα ή ποτέ», όπως επίσης και το ότι θα καταλογιστεί στην ε/κ πλευρά έλλειψη βούλησης για λύση και θα τη θέσει ως απολογητή. Μια χαρά είπε όχι το ’04 και σπουδαία πορεύτηκε έκτοτε, μια χαρά μπορεί και τώρα.

  Η Τουρκία αποκλείεται για πολλούς λόγους να αποσύρει τα στρατεύματά της. Πέραν των άλλων αιτιολογήσεων, τη θέση της στην Κύπρο την κέρδισε με τα όπλα, δεν πρόκειται απλά να τα αποσύρει από εκεί. Επίσης, αντιμετωπίζει μια πολύ άσχημη κατάσταση στο εσωτερικό και αν φανεί ότι υποχωρεί (άσχετα αν αυτό είναι αλήθεια ή όχι) η εκάστοτε κυβέρνηση -γιατί το πρόβλημα δεν είναι μεμονωμένα ο Ερντογάν-, θα έχει να αντιμετωπίσει τη μήνη του λαού της.
  Ο Ερντογάν έχει καταφέρει να έχει ένα ενιαίο τραπέζι διαπραγματεύσεων για όλα του τα προβλήματα και να παίζει «ανταλλαγή καρτών» με το διεθνή παράγοντα προσπαθώντας να μεγιστοποιήσει τα κέρδη του. Αυτό προϋποθέτει καλό timing. Μέχρι στιγμής φαινόταν να το καταφέρνει και ένεκα αυτού έχει καταφέρει και εδώ να είναι ο μη ισότιμος συνομιλητής και να άγονται όλοι από τις διαθέσεις του. Λέει πολλά αυτό, όχι μόνο για την Ελλάδα, αλλά κυρίως για την ΕΕ, το ΗΒ και τις ΗΠΑ.

  Το κυπριακό πρόβλημα είναι αρκετά μεγάλο για να αποτελεί διεθνές αντικείμενο προς διαπραγμάτευση, αλλά πολύ μικρό για να καθορίζει την ατζέντα. Θα πρέπει ίσως να γίνει μια προσπάθεια ανάδειξης του προβλήματος σε μείζον ζήτημα για τη γενικότερη περιοχή (ενεργειακά φαίνεται ότι παίζει ήδη αυτόν το ρόλο), ώστε από «κάρτα προς ανταλλαγή» να αναβαθμιστεί σε ζήτημα χάριν του οποίου ανταλλάσσονται άλλες κάρτες, δηλαδή να κυριαρχεί στην ατζέντα της διεθνούς σκηνής. Με τον τρόπο αυτό, θα αυξηθούν οι πιέσεις και στις δυο πλευρές μεν, αυτό ίσως είναι καλύτερο από την τωρινή κατάσταση δε, όπου η Τουρκία είναι στην πράξη ο τελευταίος που μιλάει και από όσα γνωρίζουμε, δέχεται συγκριτικά μηδενικές πιέσεις. Με δυο λόγια, raise the stakes, για να νιώσει και ο αντίπαλος την πίεση και να μειωθεί η δυνατότητα ελιγμών και τακτικισμών.

  • Εύστοχη παρατήρηση και σχόλιο.

 • Alexandros

  Γειά σας παιδιά και Καλή Χρονιά σε όλους αν και δυστυχώς η ευχή μάλλον είναι στα πλαίσια τυπικότητας και ευγένειας, γιατί από ό,τι διαφαίνεται η χρονιά πάει κατά διαβόλου! Είμαι βαθειά απογοητευμένος από τον ΥΠΕΞ γιατί αποδεικνύεται ότι και αυτός μας είπε ψέματα έτσι απλά! Το θέατρο με την αποχώρηση των Τουρκικών στρατευμάτων καλά κρατεί αλλά τι νόημα έχει η αποχώρηση των στρατευμάτων εαν αποδεχτούμε εκ περιτροπής προεδρία, βέτο κτλπ;

  Ας πάμε όμως στην τελευταία εξέλιξη την παράδοση χαρτών; Ήθελα να ήξερα ποιος είχε αυτή την φανταστική ιδέα κατάθεσης χαρτών. Ρωτάω ξανά, εφόσον οι χαρτες αυτοί έχουν παραδοθεί πλέον στον ΟΗΕ και έχουν γίνει αποδεκτοί δεν αποδεχθήκαμε και ουσιαστικά νομιμοποιλησαμε την εισβολή και κατοχή του Αττίλα στο 28% του εδάφους τουλάχιστον;

  Πέρα από αυτό όμως διάβασα όλα τα ονόματα των συμβούλων που έχουν πάει να δώσουν συμβουλές στους προέδρους, υπουργούς και πρωθυπουργούς. Και ρωτάω είναι δυνατόν όλα τα ονόματα με αρχηγό τον κύριο Ροζάκη να έιναι αυτών που μεταφράζουν το διεθνές δίκαιο εις βάρος της Ελλάδος και υπέρ της Τουρκίας στο όνομα κάποιας ανυπόστατης τουρκικής ισχύος; Είναι επιπλέον δυνατόν να δίνει συμβουλές ο κύριος που κοιμάται με τουρκάλα πράκτορα; Αυτά τα πράγματα είναι πραγματικά απίστευτα και ανεπανάληπτα! Για να θυμίσω λίγο για το ποια Τουρκία μιλάμε που οι «ειδήμονες» ονομάζουν υπερδύναμη είναι η Τουρκία που βρίσκεται σε πόλεμο παγιδευμένη στη Συρία πλήρως τρομοκρατημένη όχι από τρομοκράτες αλλά από τους Κούρδους που παλεύουν για ανεξαρτησία, που είναι απομονωμένη στο ΝΑΤΟ και μάυρο πρόβατο! Αυτή την Τουρκία δυναμώνουμε εμείς οι ίδιοι εις βάρος μας! Αυτό που γίνεται στη Γενεύη είναι η απόλυτη απόδειξη του θέατρου του παραλόγου που επικρατεί στην Ελλάδα και την Κύπρο. Λένε οι «ειδήμονες» «δεν μπορούμε να να απελευθερώσουμε τα κατεχόμενα οπότε ας παραδώσουμε όλο το νησί». Πραγματικά υπάρχει κάποιος που νομίζει ότι υπάρχει στο εξωτερικό σε κάποια χώρα ένας άνθρωπος που να ασχολείται με την εξωτερική πολιτική που δεν γελάει με τα χάλια μας;

 • za

  Μια σταλιά τόπος, ένα νησί, και 30 σοφοί επί πέντε δεκαετίες προσπαθούν να το χωρίσουν σε δύο κράτη και ένα περίπλοκο σύστημα διοίκησης.

  Παραλογισμός.

  Οι ίδιοι που έβαλαν την Τουρκία στην Κύπρο (Αμερικανοισραηλινός παράγοντας ιθύνων νους Κίσσινγκερ) ) αιματοκύλισαν την ειρήνη θέριεψαν του Τουρκικό τέρας που είναι πλέον ανεξέλεγκτο ζητούν από το θύμα να κάνει θυσίες για να διευκολύνει τις οικονομικές τους δοσοληψίες.

  Και κανείς από την πλευρά μας δεν έχει βρεθεί να διαλοστείλει τον περίφημο ξένο παράγοντα, τον ΟΗΕ και όλα τα νούμερα που από τα ασφαλή σπίτια τους στις Ελβετίες και στα Λουξεμβούργα πάνε να μπλέξουν τους Κυπρίους με το Τουρκικό τέρας που σαν την φωτιά έχει κατακάψει θρησκείες και πολιτισμούς που συνάντησε στο διάβα του από τις στέπες της Μογγολίας στην έξοδο στο Αιγαίο.

  Σαν γύφτικα σκερπάνια καμάρωναν Ευρωπαίοι και Αμερικάνοι για το Τουρκικό οικονομικό θαύμα των τελευταίων δεκαετιών.

  Ο Ομπάμα μακρυά νυχτωμένος είχε και ποιο μεγαλεπήβολα σχέδια σκέφτονταν να πουλήσει την Τουρκία ως πρότυπο δημοκρατίας στους υπόλοιπους μουσουλμάνους.

  Η Τουρκία πρότυπο δημοκρατίας, χώρα προστασίας ανθρώπινων δικαιωμάτων, η κοινωνία που οι βιασμοί, τα βασανιστήρια και οι εκτελέσεις των αντιφρονούντων πάνε σύννεφο.

  Αμ η άλλη η Μέρκελ το βαρύ πυροβολικό της Ευρωπαικής πολιτικής διανόησης πήγε τρεις φορές στον Ερντογάν για να του ζητήσει να τηρήσει τις συμφωνίες που έχουν κάνει.

  Η Τουρκία να τηρήσει τις συμφωνίες της!!!!!!

  Αν δεν είμαστε δίπλα στο Τούρκικο ξίφος είναι να γελάς με την βλακεία την απρονοησία και την αμάθεια που δείχνουν οι ξένοι ηγέτες απέναντι στο πρόβλημα που λέγεται Τουρκία.

  Και από αυτούς ακούμε για το τι πρέπει να κάνουμε στο Κυπριακό.

  Από ότι φαίνεται ο μεγάλος Ερντογάν που τον ανακήρυξε μέγα πολιτικό της χρονιάς το ΤΙΜΕ οδεύει ολοταχώς να τινάξει στον αέρα την Τούρκικη οκονομία και να κάνει χαρτοπόλεμο τις αμύθητες Γερμανικές και Ρώσικες επενδύσεις που έχουν γίνει στους απέναντι.

  Μεγάλος πολιτικός ο Ερντογάν και ο Νταβούτογλου με το στρατηγικό βάθος τους που μελετάγαμε και ξαναμελετάγαμε προβληματισμένοι.

  Ηταν τέτοιο το βάθος της σκέψης τους που σήμερα προσπαθούν με τεράστιο κόστος για την χώρα τους να επανέλθουν στην κατάσταση που ήταν πριν πέντε χρόνια πριν ξεκινήσουν την επανασύσταση της Οθωμανικής αυτοκρατορίας τρομάρα τους.

  Κάποια στιγμή πρέπει να απομυθοποιήσουμε τα όσα συμβαίνουν στο περίγυρο μας και να είμαστε περισσότερο περήφανοι για τα όσα έχουμε πετύχει ως χώρα με τους γείτονες που έχουμε.

  Τουλάχιστον πρέπει να αναγνωρίσουμε ότι οι Ελληνες πολιτικοί δεν έμπλεξαν την χώρα σε περιπέτειες λαμόγια μπορεί να ήταν να έφαγαν χρήματα (και να μοίρασαν και στον κοσμάκη) αλλά τουλάχιστον δεν έκαναν την χώρα σφαγείο.

  Εδώ και αιώνες και αυτό αποδεικνύεται από την πορεία μας παρά τα λάθη και τις παραλείψεις μας είμαστε το διαμάντι της περιοχής.

  Οι Κύπριοι πρέπει να διαφυλάξουν ότι έχουν πετύχει μετά το 74 και να μην μπουν σε παράξενες ιστορίες.

  Κάλιο πέντε και στο χέρι παρά δέκα και καρτέρι.

  Με Τουρκικά στρατεύματα εγγυήσεις και λοιπά στο νησί δεν έχουν καμία τύχη.

  Και από εκεί που ονειρεύονται χρήμα με ουρά από το πετρέλαιο θα τους βάλουν οι Τούρκοι χέρι στην κασέλα με τις λίρες που έφτιαχναν όλα αυτά τα χρόνια.

 • Alexandros

  Και νέα εξέλιξη ε «η ελληνοκυπριακή πλευρά και η Ελλάδα θέλουν τα τουρκικά και τα ελληνικά στρατεύματα να μειωθούν σταδιακά και θεωρούν σημαντικό να υπάρχει ημερομηνία εξόδου». Αυτή ειναι η δήλωση του Ειντε σύμφωνα με την καθημερινή Κύπρου, πλήρης εξίσωση τουρκικών στρατευμάτων κατοχής και ελδυκ! Αποκλειστική επιτυχία Κοτζια Αναστασιαδη! Ο Χριστός και η Παναγία τι άλλο θα ακούσουμε και θα δούμε!

 • Οδυσσέας

  Η παραπομπή του θέματος της ασφάλειας και των εγγυήσεων σε τεχνικές επιτροπές δείχνει ότι συμφωνία δεν βρέθηκε, αλλά όσοι την επιδιώκουν επιμένουν (και θα επιμείνουν κι άλλο).
  Είναι φανερό ότι το βασικό εμπόδιο στη συμφωνία είναι ο Κοτζιάς, που σήκωσε το θέμα των εγγυήσεων και τώρα προσπαθεί μάλλον να ελιχθεί, αντιπροτείνοντας εγγυητικό ρόλο της ΕΕ.
  Δεν τον έχω σε εκτίμηση τον Κοτζιά, και έχει κάνει και σοβαρά λάθη στο παρελθόν, αλλά αντικειμενικά αυτή τη στιγμή η αποτροπή μιας κακής λύσης στο Κυπριακό εξαρτάται από αυτόν. Έχει γράψει και θεωρητικό βιβλίο για τη σχέση αριστεράς και πατριωτισμού, έχει γνώσεις ιστορίας και προφανώς θεωρεί πολύ βαρύ το να βάλει εκείνος την υπογραφή του στην ταφόπλακα της Κύπρου. Να δούμε πόσο θα αντέξει.
  Ο Τσίπρας, που κάποιος Κύπριος αδελφός μας γράφει ότι τον εμπιστεύεται, είναι ένας αμοραλιστής πολιτικός απατεώνας, που έχει αποδείξει ότι για την εξουσία θα έλεγε και θα έκανε τα πάντα – συνεπώς δε θα το είχε σε τίποτα να πουλήσει και την Κύπρο για να μείνει στην εξουσία.
  Έλα όμως που ο Κοτζιάς ελέγχει συνολικά τρεις βουλευτές και ο Τσίπρας με 153 δεν αντέχει παραίτησή του… Έλα που αν ο Κοτζιάς παραιτηθεί και καταγγείλει δημόσια την προτεινόμενη συμφωνία, θα ακολουθήσει και ο Καμμένος για να μη μείνει πίσω…

  Από την άλλη μεριά βέβαια, τρεις είναι και οι μουσουλμάνοι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, και ούτε δική τους διαφοροποίηση αντέχει η κυβέρνηση. Και δε συζητάμε καν τι θα γίνει αν ο Ερντογάν ανοίξει πάλι την κάνουλα και αρχίσει να στέλνει στα νησιά χίλιους μετανάστες τη μέρα. Περίπλοκη κατάσταση, με εκβιασμούς και από τις δυο μεριές.
  Ας ελπίσουμε να τη βγάλει καθαρή η Κύπρος…

 • Ανδρέας

  Υπαρχουν διαπραγματεύσεις σε εξέλιξη με τις δημοκρατικά εκλεγμένες ηγεσίες παρούσες.Το να προδικάζουμε και να μιλάμε για ξεπουλήματα απο απόσταση ασφαλείας είναι γνήσια νεοελληνικό και φοβικό.Ας δούμε κείμενα συμπερασμάτων, απτά αποτελέσματα και μιλάμε.Το ποιος καίγεται για λύση είναι απολύτως σχετικό και τα εύκολα συμπεράσματα επίσης.Εγώ ξέρω ότι μετά απο κάθε αποτυχία διαπραγματεύσεων η επόμενη προσπάθεια είναι ακόμα πιό δύσκολη και επωδυνη.

  • ΑΧΕΡΩΝ ΣΤΥΜΦΑΛΙΟΣ

   «.Εγώ ξέρω ότι μετά απο κάθε αποτυχία διαπραγματεύσεων η επόμενη προσπάθεια είναι ακόμα πιό δύσκολη και επωδυνη.»
   Έτσι είναι,όταν συναινείς να εισέλθεις στον φαύλο κύκλο της αναγνωρίσεως και νομιμοποιήσεως των τετελεσμέμενων,υποσκάπτεις την θέση σου,ακόμη και απλώς προσερχόμενος στις διαπραγματεύσεις.
   Πολύ περισσότερο,όταν έχεις διατρανώσει προς πάσα κατεύθυνση,ότι ΔΕΝ προτίθεσαι να ανατρέψεις τα τετελεσμένα με δυναμικές ενέργειες,αλλά ούτε συμβιβάζεσαι με την πραγματικότητα πως έχασες ότι έχασες,και δέν έχει άλλο πίσω.
   Είναι τραγελαφικό να μιλάμε για Τουρκοκυπρίους,με τους οποίους υποτίθεται ότι διαπραγματευόμαστε,την στιγμή που αυτοί είναι μειονότητα στα κατεχόμενα,με πενταπλάσιους εποίκους,και κάνουμε σάν να μήν βλέπουμε τον ελέφαντα στο δωμάτιο,τα κατοχικά στρατεύματα,και την πλήρη χειραγώγηση του ψευδοκράτους από την Τουρκία.
   Πρίν το σχέδιο Ανάν,ἄν είχες παρακολουθησει την στάση των Τουρκοκυπρίων,ήταν σαφώς αντιντενκτασική και αντιπατερναλιστική.
   Ήταν τότε περίπου,που ὁ Σενέρ Λεβέντ μετονόμασε την εφημερίδα «Αυρούπα» σε «Αφρίκα»,σε ένδειξη διαμαρτυρίας για το επίπεδο της πολιτικής πραγματικότητος στα κατεχόμενα-ἄν και όχι από φιλελληνισμό πάντως.
   Σε μία τηλεοπτική εκπομπή του Μεμέτ Αλή Μπιράντ,μία νεαρή Τουρκοκύπρια έπαθε υστερία αναφερόμενη στην έλλειψη οριζόντων που επέφερε ἡ ντε φάκτο προσάρτηση των κατεχομένων από την Τουρκία,ἥδη από την στιγμή της εδραιώσεως του «Αττίλα».
   Σήμερα,ὁ Ακιντζής ασπάζεται την τουρκική σημαία μετά την παρέλαση της 15ης Νοεμβρίου,την ίδια στιγμή ὁ Ανάν-αστασιάδης κατσαδιάζει τους Ἑλλαδίτες ὡς «επισκἐπτες».
   Μετά από όλα αυτά,ποιός κάνει καφενειακή προσέγγιση;
   Και το ότι οἱ Ἑλλαδίτες γίναμε στην Μεγαλόνησο «επισκέπτες»,τί είναι κατά την γνώμη σου,χαριτωμενιά;
   Για μένα είναι πισώπλατη μαχαιριά στην πλάτη όλου του Ἑλληνισμού,και ουλή που θα μείνει ασχέτως καταλήξεως των διαπραγματεύσεων,ακόμη και μετά την όποια επιστροφή του Ανάν-αστασιάδη στην ανυπαρξία.
   Τα υπόλοιπα «πολιτικώς ορθά» που αναφέρεις,αρκεί μία επι τροχάδην αναδρομή στην Ιστορία,τον βίο και την πολιτεία των «εθελοντών» της τελευταίας Γενεύης/ευκαιρίας,για να τα κρίνει.

  • notis kas

   Μόνο που η μια δημοκρατικά εκλεγμένη ηγεσία έχει αγνοήσει επιδεικτικά το συντριπτικό αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος, φέρνοντας ο ίδιος ουσιαστικά στο τραπέζι ένα πλαίσιο συμφωνίας σε πολλά σημεία χειρότερο του απορριφθέντος στο δημοψήφισμα σχεδίου.