Η συμβολή των μουσουλμανικών κρατών στην τουρκική εισβολή στην Κύπρο

37
Αεροσκάφος F-100C της Τουρκικής Αεροπορίας που συμμετείχε στην εισβολή στην Κύπρο. O τότε Αρχηγός της, Πτέραρχος Emin Alpkaya, θα αποκαλύψει αργότερα ότι ο Muammar Qaddafi προσφέρθηκε να στείλει ως βοήθεια στην Τουρκία αεροσκάφη F-5, οι χειριστές των οποίων είχαν εκπαιδευτεί από τη χούντα των Αθηνών!

Μια άγνωστη πτυχή της τουρκικής εισβολής στην Κύπρο το καλοκαίρι του 1974 παραμένει η ενεργός στήριξη που παρείχαν τα μουσουλμανικά κράτη στην Τουρκία τόσο σε πολιτικό όσο και σε στρατιωτικό επίπεδο, με την αποστολή εφοδίων, καυσίμου και υλικών.

Στις 20 Ιουλίου 1974, ο πρωθυπουργός του Πακιστάν Zulfikar Ali Bhutto έστειλε μήνυμα στήριξης στην Άγκυρα μέσω του πρέσβη της Τουρκίας στο Ισλαμαμπάντ, Erdem Erner, σημειώνοντας ότι «το Πακιστάν βρίσκεται στο πλευρό της Τουρκίας και είναι έτοιμο να παράσχει κάθε δυνατή συνδρομή». [1] Μία ημέρα αργότερα, ο Bhutto κάλεσε δημόσια το λαό του Πακιστάν να διαδηλώσει υπέρ της Τουρκίας, λέγοντας πως «δεν μπορούμε να μείνουμε απαθείς ή αδιάφοροι μπροστά στην ανάγκη της Τουρκίας για αδελφική υποστήριξη» ενώ αποκάλυψε την ετοιμότητα του Πακιστάν να στείλει «εθελοντές που θα μπορούσαν να βοηθήσουν με όποιο τρόπο έκρινε σκόπιμο η Τουρκική κυβέρνηση». Στις 22 Ιουλίου, προγραμματίστηκε πτήση πακιστανικού αεροσκάφους για την μεταφορά ιατρικής ομάδας περίπου 20 ανδρών με φαρμακευτικό υλικό και κουβέρτες στην Τουρκία. [2] Στις 24 Αυγούστου 1974 και αφού κατελήφθη το 37% της νήσου, ο υφυπουργός Εξωτερικών του Πακιστάν Agha Shahi κατέφτασε στο αεροδρόμιο του Ελληνικού όπου τον υποδέχθηκε ο υφυπουργός Εξωτερικών Δημήτριος Μπίτσιος. Σκοπός της επίσκεψης του Shahi στην Αθήνα, μετά από αντίστοιχη στην Άγκυρα, ήταν η επίδοση μηνύματος προς τον πρωθυπουργό Κωνσταντίνο Καραμανλή με το οποίο ο Πακιστανός ομόλογός του Zulfikar Ali Bhutto προσφέρθηκε να μεσολαβήσει ανάμεσα στην Ελλάδα και την Τουρκία με στόχο την «επίλυση» του Κυπριακού.

Ο πρωθυπουργός του Πακιστάν Zulfikar Ali Bhutto με το δικτάτορα της Λιβύης, Muammar Qaddafi, και τους ηγέτες Παλαιστίνης, Σαουδικής Αραβίας και Κουβέιτ προσεύχονται σε τέμενος στη Λαχώρη στις 23 Φεβρουαρίου 1974. Το εμπάργκο εξαγωγής πετρελαίου που επέβαλαν τα αραβικά κράτη στις χώρες της Δύσης λόγω στήριξης του Ισραήλ στο Πόλεμο του Γιομ Κιπούρ τον Οκτώβριο του 1973 λειτούργησε συσπειρωτικά για τον ισλαμικό κόσμο.

Εξαιρετικά ενδιαφέρουσα είναι η περίπτωση της Λιβύης λόγω και των ιδιαίτερων σχέσεων που είχε αναπτύξει η χούντα των συνταγματαρχών με το καθεστώς του Muammar Qaddafi, ο οποίος ανήλθε στην εξουσία τον Σεπτέμβριο του 1969 αφού ανέτρεψε το φιλοδυτικό βασιλέα Idris την περίοδο που ο τελευταίος παραθέριζε στην Ελλάδα. Ένα χρόνο μετά το πραξικόπημα Qaddafi, η Λιβύη αποτελούσε μια ιδιόμορφη περίπτωση αραβικού καθεστώτος, το οποίο είχε προμηθευτεί άρματα μάχης από τη ΕΣΣΔ λόγω των βρετανικών κωλυσιεργιών για την αγορά των Chieftain, και την ίδια στιγμή παραλάμβανε αμερικανικά αεροσκάφη F-5 και γαλλικά Mirage 5D. Η διατήρηση κάποιας μορφής στρατιωτικής συνεργασίας με το καθεστώς αποτελούσε για τις ΗΠΑ τον μοναδικό τρόπο να έχουν μια ελάχιστη δυνατότητα επιρροής των πραγμάτων στην Λιβύη, αλλά και μια σχετική ασφαλιστική δικλείδα για τα συμφέροντα των εταιρειών τους. H Ουάσιγκτον γνώριζε πως οι Λιβυκές Ένοπλες Δυνάμεις αντιμετώπιζαν τεράστια προβλήματα επιχειρησιακής εκπαίδευσης και υποστήριξης, επομένως η ύπαρξη μιας φιλικής δύναμης, ικανής να εκπαιδεύσει τους Λίβυους στα αμερικανικά όπλα, ήταν ένας καλός τρόπος να αντισταθμιστεί η φθίνουσα αμερικανική στρατιωτική επιρροή μετά το κλείσιμο της Αεροπορικής Βάσης Wheelus στις 11 Ιουνίου του 1970. Έτσι, το ίδιο έτος, 110 Λίβυοι ιπτάμενοι και τεχνικοί έφτασαν στην Ελλάδα για εκπαίδευση στα F-5 ενώ πρόσθετο προσωπικό έλαβε ναυτική εκπαίδευση στη Σχολή Ναυτικών Δοκίμων.

Οι Αμερικανοί, βέβαια, δεν απέκλειαν το ενδεχόμενο μια τέτοια πολιτική να στρεφόταν μακροπρόθεσμα εναντίον τους, αφού οι εκπαιδευμένοι από Έλληνες σε αμερικανικά όπλα Λίβυοι κατά πάσα πιθανότητα θα στρέφονταν εναντίον του Ισραήλ. Αυτό ωστόσο δεν έδειχνε να προβληματίζει διόλου την Ελλάδα, η οποία έφτασε στο σημείο να στείλει αποστολή στην πρώην βάση Wheelus, η οποία μαζί με μια αντίστοιχη Πακιστανική επικουρούσαν Αιγύπτιους τεχνικούς συμβούλους στο έργο της εκπαίδευσης των Λίβυων και της συντήρησης των εγκαταστάσεων. Και οι Αιγύπτιοι, βεβαίως, ήταν με τη σειρά τους εκπαιδευμένοι από τους Σοβιετικούς, αλλά ούτε αυτό έδειχνε να ενοχλεί την Αθήνα. Οι ελληνολιβυκές σχέσεις αποτέλεσαν ζήτημα που απασχόλησε τους Αμερικανούς, σε μικρότερο ή μεγαλύτερο βαθμό, καθ’ όλη την επταετία. Αρχικά οι Αμερικανοί τις αντιμετώπισαν με νηφαλιότητα, ίσως και με κάποια ικανοποίηση. Σε μνημόνιο της 17ης Μαΐου του 1971 αναφέρθηκε χαρακτηριστικά: «Η Ελλάδα και το Πακιστάν αποτελούν δύο φιλοδυτικές δυνάμεις που ζητούν να παίξουν ρόλο στα οικονομικά και στρατιωτικά ζητήματα της Λιβύης, στην κατεύθυνση της ανάσχεσης του κομμουνιστικού κινδύνου για το καθεστώς». Εντούτοις, λίγο αργότερα η συνεργασία αυτή έδειχνε να τους ενοχλεί, αφού πίστευαν πως είχε χάσει τον αρχικό εποικοδομητικό της χαρακτήρα. Μάλιστα μετά το πραξικόπημα του Ιωαννίδη, έφτασαν μέχρι το σημείο να αναφέρουν ότι η ελληνική χούντα θα ακολουθούσε τον δρόμο του Qaddafi σε περίπτωση που επιδεινώνονταν οι σχέσεις της με τις ΗΠΑ. [3]

Η τουρκική εισβολή στην Κύπρο αποτέλεσε σημείο καμπής για τις σχέσεις Άγκυρας-Τρίπολης. Ενώ η πλειοψηφία των μουσουλμανικών κρατών κράτησε επιφυλακτική στάση στα γεγονότα που διαδραματίστηκαν το καλοκαίρι του 1974, το Ιράκ και -σε μεγαλύτερο βαθμό- η Λιβύη παρείχαν έμπρακτη στήριξη στην Τουρκία. Σύμφωνα με τουρκικές πηγές, με την έναρξη του «Αττίλα» ανεστάλησαν οι παραδόσεις στρατιωτικών υλικών και εφοδίων από αμερικανικής πλευράς ενώ διακόπηκε η παροχή αεροπορικού καυσίμου μέσω υποδομών ΝΑΤΟ, προκαλώντας πονοκέφαλο στην Άγκυρα σε περίπτωση ενός ελληνοτουρκικού πολέμου. Άλλωστε η φημολογία και μόνο περί επικείμενης αποβατικής ενέργειας του Ελληνικού Στρατού στην Μικρά Ασία ήταν αρκετή για τους κατοίκους της Αλικαρνασσού και άλλων παραλιακών πόλεων να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους το διάστημα 22-24 Ιουλίου. [4] Η Άγκυρα απευθύνθηκε αρχικά διά του υπουργείου Εξωτερικών στο Ιράν και το Ιράκ, με το τελευταίο να παρέχει αργό πετρέλαιο και αεροπορικά καύσιμα. Ακολούθως και κατόπιν υποδείξεων της Βαγδάτης, η Τουρκία στράφηκε στη Λιβύη, η οποία διατηρούσε μεγάλα αποθέματα οπλισμού και ανταλλακτικών αεροσκαφών F-86 και F-100 στην πρώην αμερικανική βάση Wheelus.

Φόρτωση κάλαθου ρουκετών σε τουρκικό αεροσκάφος F-100 κατά τη διάρκεια του «Αττίλα 2». Μέγαλο μέρος του εν λόγω οπλισμού προήλθε από τα αποθέματα της Λιβύης.

Ο τότε υπουργός Άμυνας της Τουρκίας Hasan Esat Işık κάλεσε το νεαρό διπλωμάτη Taner Baytok που υπηρετούσε στη Δνση ΝΑΤΟ του υπουργείου Εξωτερικών να συνοδεύσει την τουρκική στρατιωτική αποστολή που θα μετέβαινε στη Λιβύη και να επιδώσει ευχαριστήρια αποστολή στον Qaddafi [5]. Ο σχεδιασμός προέβλεπε την αποστολή συνολικά τεσσάρων επιβατικών αεροσκαφών DC-9 των Τουρκικών Αερογραμμών (ΤΗΥ) στη Λιβύη με ενδιάμεσους σταθμούς την Γιουγκοσλαβία και την Μάλτα. Για την αύξηση του μεταφερόμενου φορτίου, το πλήρωμα διατάχθηκε να ξηλώσει όλα τα καθίσματα από την καμπίνα των αεροσκαφών πριν απογειωθούν από το αεροδρόμιο Esenboğa της Άγκυρας, όπως κι έγινε.

Τα αεροσκάφη προσγειώθηκαν τελικά στη Λιβύη και σύμφωνα με μαρτυρίες, η τουρκική αποστολή κατέλυσε στην πρωθυπουργική εξοχική κατοικία, η οποία βρισκόταν απέναντι από την ελληνική πρεσβεία. Εκείνο το βράδυ κατέφτασαν υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι της λιβυκής κυβέρνησης, οι οποίοι ανακοίνωσαν τη βύθιση του αντιτορπιλικού Kocatepe και προχώρησαν σε ανάλυση της κατάστασης. Από την πλευρά του, ο Baytok συναντήθηκε με τον Αρχηγό του Γενικού Επιτελείου της Λιβύης και του είπε ότι ήθελε να πληρώσει την αξία του οπλισμού και παράλληλα να ζητήσει την αγορά και νέου. Η απάντηση του Λίβυου Αρχηγού ήταν «από εσάς δεν παίρνουμε χρήματα. Να σας στείλουμε όλο τον οπλισμό και υλικό που υπάρχει στις αποθήκες». Οι Τούρκοι αξιωματικοί που συνόδευαν τον διπλωμάτη μετέβησαν στη Βάση και επέλεξαν ό,τι τους εξυπηρετούσε. Συνολικά φόρτωσαν 25 τόνους οπλισμού, μεταξύ των οποίων ρουκέτες 2,75 και 5 ιντσών, καθώς και ανταλλακτικά αεροσκαφών τα οποία βρισκόταν στο οπλοστάσιο της Τουρκικής Αεροπορίας εκείνη την περίοδο. Σύμφωνα με τον τότε Αρχηγό της, Πτέραρχο Emin Alpkaya, η βοήθεια της Λιβύης ήταν ανεκτίμητη. Όπως είπε, η Λιβύη προσφέρθηκε να παραχωρήσει στην Τουρκία αεροσκάφη Mirage 5D, ή ακόμα και την μοναδική Μοίρα μαχητικών F-5 που διέθετε [6].

Αεροσκάφος DC9 των Τουρκικών Αερογραμμών στο αεροδρόμιο του Ελληνικού το Μάιο του 1973. Συνολικά τέσσερα DC9 πολιτικού νηολογίου πέταξαν στη Λιβύη με  ενδιάμεσους σταθμούς την Γιουγκοσλαβία και την Μάλτα για να παραλάβουν οπλισμό από το καθεστώς Qaddafi.

Τηλεγράφημα της αμερικανικής πρεσβείας στην Πράγα που επικαλείται ως πηγή υψηλόβαθμο Τούρκο διπλωμάτη αναφέρει ότι ο Muammar Qaddafi συμμετείχε o ίδιος σε «συναισθηματικά φορτισμένες» τελετές παράδοσης ποσότητας πετρελαίου καθώς και βομβών και ανταλλακτικών μαχητικών αεροσκαφών στην Τουρκία. Η ίδια πηγή αποκαλύπτει ότι δύο ή τρεις ημέρες μετά την τουρκική εισβολή στην Κύπρο αφίχθησαν σε τουρκικό έδαφος αεροσκάφη F-4E Phantom, τα οποία προοριζόταν για το Ιράν. Σύμφωνα με τον διπλωμάτη, οι Τούρκοι έσβησαν τα ιρανικά διακριτικά των αεροσκαφών και τα αντικατέστησαν με τουρκικά, «παραπλανώντας τους Έλληνες για το πραγματικό μέγεθος της Τουρκικής Αεροπορίας». [7]

Φόρτωση βόμβας M-117 των 750 βομβών σε αεροσκάφος F-100D στην Αεροπορική Βάση Incirlik στις 14 Αυγούστου 2014.
Αριστερά, ο δικτάτορας της Λιβύης Muammar Qaddafi είχε δηλώσει σε Τούρκους συνομιλητές του πως «αν τολμήσει να κινηθεί η Ελλάδα θα έχετε την κάθε μας βοήθεια». Δεξιά, φόρτωση ρουκετών κατά τη διάρκεια της εισβολής στην Κύπρο. Συνολικά, η Τουρκία εξασφάλισε 25 τόνους οπλισμού και ανταλλακτικών για τα αεροσκάφη της τον Ιούλιο του 1974.

Τα παραπάνω είχαν σημαντική επίδραση στην επιχειρησιακή ικανότητα της Τουρκικής Αεροπορίας, ενόψει του «Αττίλα 2», και εκτόξευσαν στα ύψη το ηθικό που είχε καταβαθρωθεί λόγω των απωλειών στις αεροπορικές επιχειρήσεις του «Αττίλα 1» και της βύθισης του αντιτορπιλικού KOCATEPE από φίλια πυρά. Στο σημείο αυτό θα πρέπει να επισημανθούν οι επιβεβαιωμένες από τουρκικής πλευράς απώλειες, σε κάθε περίπτωση δυσανάλογες σε σχέση με το μέγεθος της απειλής:

 • Στις 18 Ιουλίου 1974 και σε εκτέλεση διαταγής διασποράς των αεροπορικών δυνάμεων, συνετρίβη αεροσκάφος F-100C (54-1850) της 132 Μοίρας κατά τη προσγείωση στην Αεροπορική Βάση Ικονίου λόγω αναδίπλωσης των σκελών του συστήματος προσγείωσης, με αποτέλεσμα το θάνατο του χειριστή του υποσμηναγού Türker Aydın.
 • Στις 20 Ιουλίου 1974 κατερρίφθησαν ένα αεροσκάφος F-100D (55-3756) της 171 Μοίρας, ένα F-100C (54-2042) της 132 Μοίρας και ένα αναγνωριστικό RF-84F (52-7327) της 184 Μοίρας με αποτέλεσμα το θάνατο του χειριστή του υποσμηναγού İlker Kartel. Επιπλέον, ένα μεταγωγικό C-47 πραγματοποίησε βαριά προσγείωση μετά από προσβολή του από Α/Α πυρά ενώ εβλήθησαν ένα C-130B κι ένα C-160A χωρίς απώλειες. Από πλευράς Αεροπορίας Στρατού, ένα Do.28D που εκτελούσε «απόρρητη αποστολή» (πιθανότατα συλλογής πληροφοριών) συνετρίβη σε αδιευκρίνιστη τοποθεσία, φονεύοντας όλους τους επιβαίνοντες ενώ ζημιές υπέστησαν 12 από τα 72 συνολικά ελικόπτερα UH-1Β/D και AB-204B που χρησιμοποιήθηκαν κατά την πρώτη φάση της εισβολής. Την ίδια ημέρα φονεύθηκε στο έδαφος ο επισμηναγός Fehmi Ercan, χειριστής F-100 και ένας εκ των επτά Αξιωματικών Ελεγκτών Αέρος (ΑΕΛΑ) των τουρκικών δυνάμεων εισβολής στον «Αττίλα 1» (εξού και η ονομασία του παράνομου αεροδρομίου Τύμπου).
 • Στις 21 Ιουλίου 1974, ημέρα προσβολής της τουρκικής ναυτικής δύναμης από φίλια πυρά, απωλέσθηκαν συνολικά τέσσερα αεροσκάφη F-100, εκ των οποίων ένα -D (55-2825) της 111 Μοίρας κατά τη διαδικασία της προσγείωσης και ένα -C (54-2083) της 112 Μοίρας σε αναγκαστική προσγείωση, καθώς κι ένα αεροσκάφος F-104G (64-17783) της 191 Μοίρας.
 • Στις 22 Ιουλίου 1974 σημειώθηκε εμπλοκή ζεύγους αεροσκαφών F-5A της 337 ΜΑΗ με χειριστές τους Υποσμηναγό Ι. Δινόπουλος και Ανθυποσμηναγό Θ. Σκαμπαρδώνη, με ζεύγος F-102A (54-1403, 55-3413) της 142 Μοίρας. Σύμφωνα με τουρκικές πηγές, το ζεύγος των τουρκικών αεροσκαφών είχε λάβει διαταγή απογείωσης μετά τον εντοπισμό από τον σταθμό ραντάρ στα Δαρδανέλλια ενός C-47 της ΠΑ που φέρεται να εκτελούσε αποστολή αεροφωτογράφισης/συλλογής πληροφοριών. Η αερομαχία στην περιοχή μεταξύ Αγ. Ευστρατίου και Λήμνου έληξε με την κατάρριψη του ενός εχθρικού F-102A και τη συντριβή του δεύτερου κατά τη διάρκεια αναγκαστικής προσγείωσης λόγω εξάντλησης καυσίμων στην Άναια (Söke) του Αϊδινίου, με αποτέλεσμα το θάνατο του χειριστή του, υποσμηναγού Ibrahim Çınar, μετά από δύο ημέρες νοσηλείας. [8] Την ίδια ημέρα σημειώθηκε εγκατάλειψη ενός F-100D (54-2238) της 172 Μοίρας πλησίον Λευκωσίας και η καταστροφή ενός F-100C κατά τη διαδικασία της προσγείωσης.
Τούρκοι αξιωματικοί προσεύχονται σε κηδεία εισβολέων στην κατεχομένη πλέον κυπριακή γη.

Όπως αναφέρθηκε προηγουμένως, οι σχέσεις Τουρκίας-Λιβύης αναπτύχθηκαν ραγδαία μετά την εισβολή στην Κύπρο. Ο συνταγματάρχης Muammar Qaddafi, το όνομα του οποίου έλαβε μυθικές διαστάσεις στην τουρκική κοινή γνώμη, θα υποδεχθεί τον τότε υπουργό Οικονομίας της Τουρκίας Deniz Baykal στη Λιβύη στις αρχές Σεπτεμβρίου του 1974 με αφορμή την επέτεια για την συμπλήρωση 5 ετών από την «επανάσταση». Ο Baytok που συνόδευσε εκ νέου την τουρκική αποστολή είχε δηλώσει σε συνέντευξή του: «Ο Qaddafi ήταν περικυκλωμένος από πλήθος κόσμου. Μετά δυσκολίας μπορέσαμε να οδηγήσουμε τον Baykal κοντά του. Ο Λίβυος ηγέτης άρχισε τις φιλοφροσύνες και είπε ότι αισθάνεται υπερηφάνεια για τους Τούρκους. Ζήτησε από την τουρκική αντιπροσωπεία να παραμείνει μερικές μέρες στη Λιβύη και να την φιλοξενήσει δίνοντας ραντεβού για την επόμενη. Στη συνάντηση αυτή ο Baykal ενημέρωσε τον Qaddafi για την επιχείρηση στο νησί. Ο Λίβυος ηγέτης ρώτησε: «Και γιατί δεν καταλάβατε το σύνολο της νήσου;» προσθέτοντας: «Αν τολμήσει να κινηθεί η Ελλάδα θα έχετε την κάθε μας βοήθεια». Στη συνέχεια ζήτησε από τον Baykal να γευματίσουν με τους Λίβυους αξιωματικούς για να τους ενημερώσει για το Κυπριακό. Η απάντηση του Baykal ήταν: «Μετά χαράς, αλλά θα χάσουμε το αεροσκάφος». Τελικά έμειναν επειδή ο Qaddafi προθυμοποιήθηκε να τους διαθέσει το ιδιωτικό του αεροσκάφος. O Qaddafi πρόσφερε στην Τουρκία όσα καμιά άλλη χώρα». [9]

Τρία χρόνια αργότερα, ο Ανδρέας Παπανδρέου πρόεδρος τότε του ΠΑΣΟΚ συνοδευόμενος από τον μετέπειτα πρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων Γιάννη Αλευρά, δε θα διστάσει να συναντήσει τον Muammar Qaddafi στη Λιβύη, μετά από τη μεσολάβηση του Yasser Arafat, ανοίγοντας μια νέα σελίδα στις σχέσεις Ελλάδας-Λιβύης…


 Επίμετρο

Το τουρκικό αρματαγωγό ERTUĞRUL έριξε άγκυρα στις 8:47 της 20ης Ιουλίου 1974 στο Πέντε Μίλι της Κερύνειας και το πρώτο κύμα στρατιωτών του Συντάγματος Πεζοναυτών ξεχύθηκε στην ακτή με ιαχές «Αλλάχ, Αλλάχ». Περίπου 20 ώρες νωρίτερα στο λιμένα Μερσίνας, ο επικεφαλής της Διεύθυνσης Θρησκευτικών Υποθέσεων της τουρκικής πρωθυπουργίας, γνωστής κι ως Diyanet, Lütfi Doğan επιβιβάζεται στο ERTUĞRUL για να εμψυχώσει τους εισβολείς με τα εξής λόγια: «Στη θρησκεία μας για ένα στρατιώτη η μεγαλύτερη τιμή είναι να πέσεις ως μάρτυρας (…) Μακάρι ο Αλλάχ να σας δώσει επιτυχίες και να φροντίσει την πατρίδα. Ινσαλλάχ». [10] Για να γίνει αντιληπτός ο τρόπος σκέψης των Οθωμανών στο παρελθόν και των Τούρκων σήμερα θα πρέπει να σημειωθεί ότι στο συλλογικό τους υποσυνείδητο έχει εδραιωθεί η νοοτροπία του κατακτητή, η οποία στην πάροδο του χρόνου με τον εξισλαμισμό, μετέτρεψε τoυς άλλοτε νομάδες σε πολεμιστές του Αλλάχ. Για να μπορέσει κάποιος να εισέλθει στον Παράδεισο χωρίς να κριθεί από τον Αλλάχ, θα πρέπει να λάβει μέρος στον «ιερό πόλεμο» (jihad) και να χάσει τη ζωή του. Αυτός που θυσιάζει την ζωή του για τον Αλλάχ ονομάζεται «(ιερο)μάρτυρας» (şehit) ενώ εκείνος που επιβιώνει ονομάζεται «Γαζής» (gazi) έχοντας την έννοια του νικητή/θριαμβευτή που έχει διακριθεί στη μάχη κατά των απίστων. Οι γνωστότεροι Γαζήδες είναι ο Ertuğrul και ο υιος του Οσμάν Α΄, ιδρυτής της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας και ο Mustafa Kemal, ηγέτης των Νεότουρκων. Οι Οθωμανοί ονόμαζαν «Επιδρομείς» (πληθ. Akıncılar, ενικός Akıncı) την στρατιωτική μονάδα που προετοίμαζε το έδαφος για την jihad. Οι επιδρομείς εισέβαλλαν στα εδάφη του εχθρού πριν από την κανονική στρατιωτική επίθεση, σπέροντας το φόβο και τον πανικό, προκαλώντας την ψυχολογική κατάρρευση του αντιπάλου. [11] Κατά σατανική σύμπτωση, ο σημερινός κατοχικός ηγέτης φέρει το επώνυμο του «επιδρομέα».

Ελικόπτερο UH-1H Huey του Τουρκικού Στρατού που συμμετείχε στην εισβολή στην Κύπρο με το διάκοσμο του Γαζή (θριαμβευτή επί των απίστων).

Σημειώσεις – Παραπομπές:

[1] O Τούρκος πρέσβης στο Ισλαμαμπάντ, Erdem Erner, ήταν υιός του Ahmet Faik Erner, ο οποίος ως δόκιμος αξιωματικός υπήρξε συμμαθητής του Mustafa Kemal και αργότερα ως κυβερνήτης της Σεβάστειας υπεύθυνος για σφαγές χιλιάδων Αρμενίων την περίοδο 1914-1915.

[2] Τηλεγράφημα πρεσβείας ΗΠΑ στο Ισλαμαμπάντ στις 23 Ιουλίου 1974, https://www.wikileaks.org/plusd/cables/1974ISLAMA07009_b.html

[3] Παναγιώτης Κουργιώτης, Οι σχέσεις της χούντας με τη Λιβύη και ο αμερικανικός φόβος περί «Ελλήνων Καντάφηδων», Δρόμοι της Ιστορίας, τεύχος 60, Απρίλιος 2011.

[4] «Η Αλικαρνασσός εκκενώνεται» στο Μεχμέτ Αλί Μπιράντ, Απόφαση Απόβαση, εκδ. Φλώρος, 1984

[5] Το 2001 θα κυκλοφορήσει το βιβλίο «Βir asker bir diplomat» («Ένας στρατιώτης, ένας διπλωμάτης») που συνέγραψαν ο πρέσβης Taner Baytok με τον ναύαρχο Güven Erkaya, κυβερνήτη του αντιτορπιλικού KOCATEPE το 1974 και Αρχηγό Ναυτικού στην κρίση των Ιμίων το 1996.

[6] Alon Liel, Turkey in the Middle East: Oil, Islam, and Politics, 2001, σελ. 176

[7] Τηλεγράφημα πρεσβείας ΗΠΑ στην Πράγα 9 Σεπτεμβρίου του 1974, https://www.wikileaks.org/plusd/cables/1974PRAGUE02190_b.html

[8] Σε κανέναν από τους δύο Έλληνες χειριστές δεν ανεγράφη στα μητρώα τους η πολεμική αυτή αποστολή και δεν τους εδόθη καμία ηθική αμοιβή. Ο Δινόπουλος αποστρατεύτηκε με το βαθμό του Αντισμηνάρχου το 1987 και ο Θ. Σκαμπαρδώνης με το βαθμό του Ταξιάρχου λίγο αργότερα. Όταν η αερομαχία έγινε για πρώτη φορά γνωστή στην ελληνική κοινή γνώμη (εφημερίδα Ελεύθερος Τύπος 18 Μαρτίου 1997), η τουρκική κυβέρνηση καταχώρησε πληρωμένη διαφήμιση στο κορυφαίο αεροπορικό περιοδικό Combat Aircraft (Νοέμβριο 1997), με πλήρως διαστρεβλωμένη εκδοχή του συμβάντος και φωτογραφία ενός τουρκικού F-102 με διάκοσμο που δήθεν αποδεικνύει ότι αυτό κατέρριψε τα ελληνικά αεροσκάφη.
Η σύγχυση από την χοντροκομμένη Τουρκική προπαγάνδα είναι σήμερα τόσο μεγάλη που ακόμα κι ο εξειδικευμένος τουρκικός ιστότοπος Kokpit Aero ισχυρίστηκε τον Ιούλιο του 2014 ότι ο χειριστής που δήθεν κατέρριψε τα ελληνικά ήταν ο σμηναγός Vasıf Sayın ενώ το Δεκέμβριο του 2015 πως ο χειριστής ήταν ο σμηναγός Sıtkı Onur.

[9] Tufan Türenç, Bir Kaddafi anısı, http://www.hurriyet.com.tr/bir-kaddafi-anisi-17115996

[10] «Εμψύχωση με θρησκευτικό κήρυγμα» στο Αννα Ανδρέου, Ραντεβού με τους Στρατηγούς, εκδόσεις ΑΒ Πολίτικη, 2016.

[11] Χρήστος Ν. Τεάζης, Η Δεύτερη Μεταπολίτευση στην Τουρκία: Η άνοδος των μη προνομιούχων, εκδ. Πατάκη, 2013

 • ΑΧΕΡΩΝ ΣΤΥΜΦΑΛΙΟΣ

  Υπάρχουν άλλες αναφορές για τα τράνζιτ ιρανικά F-4 που φόρεσαν τουρκικά εθνόσημα;
  Το 1975,ἄν θυμάμαι καλά,αφίχθηκε στην Ἑλλάδα με αμερικανικά μεταγωγικά,μάλλον C-141,μία παρτίδα 12 πρώην ιρανικών F-5A.
  Στο δελτίο του τότε ΕΙΡΤ,συμπεριελήφθη και σχόλιο του δημοσιογράφου Γεωργίου Δρόσου,αλλά κατά τις προηγούμενες,όπως και τις επόμενες μέρες,ακούστηκαν διάφορα για την φιλοτουρκική στάση του Ιράν το 1974.
  Αφορμή στάθηκε κάποια δήλωση του σάχη,και κάποια θρυλούμενη κωλυσιεργία στην μεταβίβαση των F-5.

  • Sotiris Kon

   Απευθειας απο το Ιραν δεν πηραμε ποτε,τα ιρανικα ηρθαν μεσω Ιορδανιας

   • ΑΧΕΡΩΝ ΣΤΥΜΦΑΛΙΟΣ

    Τα 12 ιρανικά,που έφτασαν στην Ἑλλάδα με C-141,το 1975,δέν έχουν σχέση με τα ιορδανικά μία δεκαετία αργώτερα.

    • GES

     Πολύ σωστά. Τα MSN των F-5A που ήρθαν το 1975 από το Ιράν είναι τα 6202, 6203, 6204, 6405, 6407, 6408, 6418, 6435, 6436, 6439, 6461, 6471. Το μπέρδεμα ενδεχομένως προκύπτει επειδή αρκετά από τα F-5A που μεταβιβάσθηκαν στην ΠΑ από την Ιορδανία, είχαν υπηρετήσει αρχικά με την IIAF. Στη φωτογραφία το 65-10542 (c/n 6203) με τα χρώματα της IIAF. Στην ΠΑ υπηρέτησε στη Ν. Αγχίαλο.
     https://uploads.disquscdn.com/images/acc6b7e92bd76a5e3ba3451349af25354978315727a98e42eb858964e6dd7bed.jpg

     • ΑΧΕΡΩΝ ΣΤΥΜΦΑΛΙΟΣ

      Ευχαριστώ για τα s/n.
      Παλαιότερα,είχα διαβάσει άρθρο για την παραλλαγή Middle East στην ΠΑ,όπου αναφερόταν ότι με την έλευση των πρώην ιορδανικών,«Ἡ Middle East ξαναχτυπά»,δηλαδή ήταν ἡ δεύτερη φορά που εμφανιζόταν στην Ἑλλάδα.

 • M.K.E

  Να σημειωσουμε επισης την απελαση των πακιστανων,περιπου 3000-4000 κυριως σε ναυτιλιακες εταιριες απο την Ελλαδα,εν ετει 1973 απο την επαρατο χουντα του Παπαδοπουλου,οταν ο Αλι Μπουτο ειχε υποστηριξει οτι σε περιπτωση πολεμου Ελλαδας Τουρκιας,θα υποστηριζε με ολες τις δυναμεις του την τουρκια.Η σταση του Πακισταν δεν αλλαξε απο τοτε,αντιθετως ενδυναμωθηκαν οι σχεσεις,αλλαξαμε εμεις προς το χειροτερο,ανεχομενοι απειλες μεσα στην χωρα μας απο τον προεδρο και καθε προεδρο καθε μουσουλμανικης-εθνικης κοινοτητας και συναπτωντας σχεσεις με τον καθε τουρκογενη μουσουλμανο (βλεπε Αζερους) που εχουν καθαρο προσανατολισμο υπερ τουρκιας.
  Απλα αποκαλυπτεται ακομη μια φορα οτι το θεμα της κυπρου ηταν πολυ πιο βρωμικο και συνθετο απο μια εισβολη και την δικη μας απαντηση η μη.
  Δεν νομιζω οτι χρειαζεται να κανω καποιο σεναριο τωρα που εχουμε κατακλυσθει απο λαθρο μουσουλμανους απο χωρες οπως το πακισταν και το Μπανγκλατες.

 • SPY_GR

  20/10/2011 Σύρτη, Λιβύη:

  Καλό ταξίδι ρε Muammar!

  https://uploads.disquscdn.com/images/56c964ec115bdf1563c1c4e919df466af9ce84f8f14f21cf0630222386f4e4bf.jpg

 • Ανδρέας

  Φίλοι, με το τεχνικό πρόβλημα κοντέψατε να μου προκαλέσετε εγκεφαλικό! Θυμάται κανείς τι σουσουρο γινόταν εδώ για το αν θα μετείχαμε στους βομβαρδισμούς της Λιβύης; χερσαίες δυνάμεις επρεπε να στείλουμε να βρουν τον Καντάφι και να τον επεξεργαστουν αναλόγως.

  • M.K.E

   Εννοια σου και τον τακτοποιησε καλα ο Andrew Papandreou με απιστευτο ρουφιανιλικι και κατασκοπεια εις βαρος του.

   • Ανδρέας

    Μικρή ικανοποίηση. Όποιον πάει κοντρα στην Ελλάδα, τον θέλω να είναι παντου. Το κεφάλι του στο Πολεμικό Μουσείο, ένα χερι στην Θράκη, το άλλο στην Κρήτη κλπ. Γι’ αυτό και μια βόμβα που να γράφει «σου ξαναγεμίζουμε τις αποθήκες που άδειασες το 74» ηταν αναγκαία.

 • tkostas

  Τα σπάτε!!!

 • πανος

  Οι Πακιστανοι ειναι για τους Τουρκους αδερφια και το αντιθετο.
  Η Ελλαδα πρεπει να εχει καλες σχεσεις με την Ινδια,αριστες κατα την γνωμη μου

  Why Turkey’s president Erdogan is no friend of India
  http://www.dailyo.in/politics/erdogan-pakistan-india-turkey-ties/story/1/16972.html

  • Spock

   Το πρόβλημα είναι ότι η Ελλάδα έχει πολύ καλές σχέσεις με την Κίνα που δεν έχει καλές σχέσεις με την Ινδία!

 • ΧΡΙΣΤΟΣ Γ.

  Ο τουρκος Διοικητης της 2ης Τακτικης Αεροποριας το 1973-74 Hulusi Kaimakli αναφερει οτι Η Τουρκικη Αεροπορια πραγματοποιησε απο 20 μεχρι 23 Ιουλιου 1974 452 αποστολες κρουσης ,52 αναγνωρισης,109 αεραμυνας και 120 αερομεταφορας κατα τη διαρκεια τηε Α φασης της εισβολης.

 • ΧΡΙΣΤΟΣ Γ.

  Συμφωνα με αυτον οι απωλειες της Τουρκικης αεροποριας ηταν 4 F100C,4 F100D απ αυτα τα 2 σε ατυχηματα και αλλα 2 απο φιλια πυρα ( Τουρκικα αντιτορπιλλικα),1 F104 G, 1RF84F,1 DO28D,2 F102A τα αποδιδει σε ατυχηματα.Ενω επιβεβαιωνει ζημιες στα C47,C130 .Ζημειες επαθαν απο το ΠΒ της ΕΦ 12 απο το συνολο των 72 ε/π AB 204/UH1H που διεθετε τοτε η Τουρκια με αποτελεσμα να αλλαξουν τακτικη.Τις περισσοτερες καταρριψεις πετυχε η ΕΦ μe τα BOFORS 40 MM.
  Eνδεικτικο της σφοδροτητας των μαχων κατα την πρωτη φαση της εισβολης οπου οι Τουρκοι ΜΕΙΩΣΑΝ τα εδαφη που ελεγχαν στο 4% του /κυπριακου εδαφους αφου εχασαν σχεδον ολου τους θυλακες που κατειχαν εκτος Του μεγαλου θυλακα Λευκωσιας-Κερυνειας και Αμμοχωστου ειναι οι απωλεις των δυο πλευρων που μετα απο τοσα χρονια ειναι πληρως τεκμηριωμενες ( το 80% στην Α φαση της εισβολης)

  • Sotiris Kon

   To περιεργο ειναι οτι τουρκικο site αναφερει 60 νεκρους πιλοτους για ολο το 1974

   • ΧΡΙΣΤΟΣ Γ.

    Οι Τουρκοι παραδεχονται οτι εχασαν μονο 2 πιλοτους τον Υποσμηναγο Ilker Karter του RF84F στις 20/7 και τον Υποσμηναγο Cinar του F 102A στις 23/7.Ειναι γεγονος οτι τα περισσοτερα πληγεντα α/φοι επεφταν στη θαλασσα οπου οι πιλοτοι περισυνελεγοντο απο το ναυτικο.Καποιοι βρεθηκαν πανω στο Kocatape οταν πληγηκε
    .Ο Επισμηναγος Ercan ηταν ΑΕΛΑ και σκοτωθηκε στο προγεφυρωμα το βραδυ της 20/7 μαζι με τον Συνταγματαρχη Karaoglanoglou.Αυτο εγινε απο φιλια πυρα (AT 3.5) κατα την εκδηλωση νυκτερινης αντεπιθεσης της ΕΦ στο δυτικο ακρο του προγεφυρωματος.
    Ο Karaoglanoglou ηταν Διοικητης του 20ου ΣΠ που αποτελουσε το κυριο ογκο του πρωτου κυμματος εισβολης.Ο θανατος του καθως και η πληρης αποκοπη επικοινωνειων μεταξυ προγεφυρωματος και 6 ΣΣ που διευθηνε τις επιχειρησεις και βρισκοταν μονο 10 KM μακρια και καθε επικοινωνιας του 6 ου ΣΣ με την Τουρκια, εριξε κατακοριφα το ηθικο των Τουρκων που υιοθετησαν παθητικη σταση αναμενωντας το 2ο κυμα μετα απο 48 ωρες.Οι επικοινωνιες διακοπηκαν λογω της καταληψης του υψωματος Κοτζια/καγια απο την 31 ΜΚ της ΕΦ και την καταστροφη των κεραιων πανω σ αυτο.Στο βιβλιο του ο Μεχμετ Αλη Μπιραντ αποκαλει το Κοτζια καγια νεκροταφειο κεραιων.
    To ονομα του Karaoglanoglou δοθηκε στην ακτη της αποβασης στο ¨Πενταμιλι ενω το ονομα του Ercan δοθηκε στο πολιτικο αεροδρομιο της Τυμπου

 • ΧΡΙΣΤΟΣ Γ.

  ΤΟΥΡΚΙΚΕΣ ΕΔ 498 νεκροι/1200 τραυματιες ΤΟΥΡΚΟΚΥΠΡΙΟΙ 70 νεκροι/1000 τραυματιες

  ΕΦ 309 νεκροι και 909 αγνοουμενοι/1141 τραυματιες/937 αιχμαλωτοι ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΕΔ 88 νεκροι και 83 αγνοουμενοι/148 τραυματιες. Δεν περιλαμβανονταιοι απωλειες αμαχων.

  • ΑΧΕΡΩΝ ΣΤΥΜΦΑΛΙΟΣ

   Έχεις υπόψιν σου ἄν στους 498 Τούρκους νεκρούς περιλαμβάνονται και οἱ απώλειες της ΤΟΥΡΔΥΚ,καθώς και των τριών αντιτορπιλικών που προσέβαλε ἡ ΤΗΚ;
   Επίσης,ἄν δίνονται και ημερομηνίες θανάτου,διότι κάποιοι υποψιάζονται ότι οἱ Τούρκοι δέν δίνουν στοιχεία για απώλειες μεταξύ 22 Ιουλίου και 13 Αυγούστου 1974.

   • ΧΡΙΣΤΟΣ Γ.

    Προκειται για συνολικες απωλειες.Ολοι οι τουρκοι πεσοντες αναφερονται ονομαστικα και η ημερ που επεσαν στο μνημειο που κατασκευασαν στο σημειο της αποβασης και στο πολεμικο μουσειο στηΚωνσταντινουπολη.
    Περιλαμβανονται και οι 62 νεκροι του Kocatape οσο και οι 31 του NORATLAS.ΤΙς περισσοτερες απωλειες τις ειχε η ΤΟΥΡΔΥΚ κ οι καταδρομεις/αλεξιπτωτιστες.Αντιθετα τα ΤΘ ειχαν ελαχιστες απωλειες.

    • ΑΧΕΡΩΝ ΣΤΥΜΦΑΛΙΟΣ

     Eυχαριστώ.

  • SierraZulu

   Μου κάνει εντύπωση ο υψηλός αριθμός νεκρών των ΕΕΔ σε σχέση με την ΕΦ. (Αναλογία ~22% επί του συνόλου των νεκρών). Μήπως γνωρίζουμε ποια ήταν η δύναμη των ΕΕΔ, ΕΦ?

   • ΧΡΙΣΤΟΣ Γ.

    Πρεπει να θεωρησουμε οτι και οι 909 αγνοουμενοι της ΕΦ ειναι νεκροι ετσι η ΕΦ ειχε συνολικα 309+909=1218 πεσοντες επι συνολου περιπου 40000 ανδρων (επιστρατευομενη δυναμη),Οι ΕΕΔ ειχαν συνολικα171 πεσοντες σε μια δυναμη γυρω στις 2000 ανδρες που ελαβα μερος στισ επιχειρησεις.
    Οι Τουρκοι τελικα ανεπτυξαν δυναμη 40000 ανδρων με 220 αρματα.Τις 28 και 38 Μεραρχιες Πεζικου,Ταξιαρχια ΚΔ,Ταξιαρχια Αλεξιπτωτιστων,την 5η ΤΘ Ταξιαρχια και Ταξιαρχια Στρατοχωροφυλακης συν 7 ΤΠ των Τουρκοκυπριων.

 • xaris koul

  Φοβερό άρθρο.

 • Χρήστος

  Συγχαρητήρια πάρα πολύ καλό άρθρο!!!

 • cretanmacedonian

  Καλημερα σε ολους. Εξαιρετικα διαφωτιστικο αρθρο για ενα θεμα που μεχρι τωρα οτι ηταν γνωστο ηταν απο διασπαρτα δημοσιευματα.
  Πιστευω οτι αυτο που πρεπει να συγκρατησουμε ειναι η αλληλουποστηριξη των μουσουλμανικων κρατων και το τι σημαινει αυτο για εμας.
  Τα οσα αναφερονται στο αρθρο δεν ηταν πρωτογνωρα αλλα συνεχεια του 1922.Εκει η μη υποστηριξη της Μ.Βρετανιας προς την Ελλαδα με ενεργο τροπο εκτος αρκετων αλλων παραγοντων ελαβε υπ οψιν της και την αναστατωση που θα υπηρχε στην αυτοκρατορια απο τις ταραχες των αδερφων μουσουλμανων συμφωνα με απειλη του μεγαλου μουφτη της Ιερουσαλημ.
  Στην σημερινη εποχη η απειλη απο την μουσουλμανικη συμμαχια σε ενδεχομενη συρραξη με την Τουρκια ειναι τριπλη.
  Πρωτον η υπαρξη ενος τεραστιου και μη ελεγμενου πληθους μουσουλμανων προσφυγων ικανων για ασυμμετρες απειλες.
  Δευτερον η υποστηριξη προς την Τουρκια με παροχη κρισιμου πολεμικου υλικου εξασφαλιζοντας ετσι μια δεξαμενη οπλισμου που εμεις δεν θα εχουμε απλα. (Θεωρω επισης οτι οι ελληνικες ενοπλες δυναμεις θα αντιμετωπισουν σε ελληνοτουρκικο πολεμο ολα τα πακιστανικα οπλα αυτουσια η κλωνους ( Haft κλπ))
  Τριτον η χρηση εδαφων για επιθεση εναντιον της Ελλαδας ( Λιβυη)
  Το σημαντικοτερο ολων ειναι η επαναληψη του 1922 οπου ακομα και αν η Δυση θα θελει να δρασει για να σταματησει η ενδεχομενη ελληνοτουρκικη συρραξη αυτη θα το σκεφτει διπλα κατω απο την πολιτικη-οικονομικη πιεση των ισλαμικων κρατων , και μοιραια θα στραφει μεροληπτικα εναντιον του απομονωμενου αδυναμου μελους (Ελλαδα) .
  Η λυση δεν ειναι ευκολη απλα δεν πρεπει να αυτοπαραμυθιαζομαστε οτι στο επομενο πολεμο η Δυση θα δρασει αμεσα κατευναστικα. Πρεπει να συνειδητοποιησουμε οτι θα μαστε απολυτως μονοι μας και θα πρεπει να προετοιμαζομαστε αναλογα(αναπτυξη εγχωριας αμυντικης βιομηχανιας , προετοιμασια πληθυσμου, εκπαιδευση κ.α)

 • Ανδρέας

  Τα Φάντομ του Ιράν ποιοί θα τα πετούσαν;

  • Θεοδοσης Αναγνωστοπουλος

   Ιρανοι με τουρκικα διακριτικα?

 • manolis

  Για τα Ιρανικα Φαντομ δεν το ειχα ακουσει, να τα πεταξουν οι τουρκοι δεν επαιζε, δεν ειχαν ουτε προσωπικο ακομη, ουτε βεβαια ειχαν παραδοθει τα δικα τους αεροπλανα.

  Πακισταν: (φερομενη) αποστολη ιατρικής ομάδας περίπου 20 ανδρών με φαρμακευτικό υλικό και κουβέρτες στην Τουρκία.
  Λιβυη: αποστολη 25 τονων (μια νταλικα φορτιο και ουτε) οπλα και ανταλλακτικα α/φων. Επειδη στο αεροπορικο φορτιο ως μεταφερομενο βαρος μετραται το συνολικο βαρος (υλικα και συσκευασιες αυτων) και οχι μονο το καθαρο, τα οπλα και ανταλλακτικα ηταν ακομα λιγοτερα ποσοτικα απο οσο ακουγονται οι 25 τονοι, μια και οι συνηθεις συσκευασιες τους τοτε ηταν βαρια ξυλοκιβωτια.
  Οι υλικες βοηθειες των μουσουλμανικων κρατων προς την τουρκια τελικα ηταν περισσοτερο για τα ματια του κοσμου ή μου φαινεται?

  • Γεράκι

   Νομίζω πως η ευρύτερη εξέταση των τότε διεθνών συσχετισμών, σχέσεων και ανταγωνιστικών διπλωματικών τάσεων – συγκρούσεων οδηγεί σε κάποια ενδιαφέρουσα συμπεράσματα. Δεδομένο που αναφέρεται στο άρθρο και ίσως κάποιοι να προσπέρασαν:

   «Ενώ η πλειοψηφία των μουσουλμανικών κρατών κράτησε επιφυλακτική στάση
   στα γεγονότα που διαδραματίστηκαν το καλοκαίρι του 1974, το Ιράκ και -σε
   μεγαλύτερο βαθμό- η Λιβύη παρείχαν έμπρακτη στήριξη στην Τουρκία.»

   Επίσης κάποια άλλα δεδομένα:

   1. Ο Καντάφι τότε είχε την ανοχή, αν όχι υποστήριξη, των ΗΠΑ καθώς ήταν δεδηλωμένος αντικομουνιστής και το αποδείκνυε έμπρακτα.

   2. Το Ιράν τότε υπό Παχλαβί είχε επίσης την υποστήριξη των ΗΠΑ οι οποίες επιθυμούσαν ευρύτερη επιρροή – εξάρτηση βλέποντας έναν πολύτιμο σύμμαχο, ίσως πολυτιμότερο στην περιοχή.

   3. Η Τουρκία τότε ήταν σαφώς πολύτιμος σύμμαχος των ΗΠΑ με το έδαφός της να αποτελεί μια απέραντη στρατιωτική – κατασκοπευτική αμερικανική βάση (εκτεταμένο στρατιωτική δίκτυο βάσεων) έναντι της σοβιετικής απειλής.

   4. Η αμερικανική αντικομουνιστική υστερία τότε (ακόμα) ανταγωνίζονταν τη σοβιετική αντιαμερικανική υστερία. Η KGB τότε έκανε πάρτι κι ήταν ένα βήμα μπροστά από τη CIA. Οι πολιτικές επιλογές των κρατών της περιόδου πρέπει πάντα να εξετάζονται υπό αυτό το κλίμα.

   5. Η επιφυλακτικότητα των μουσουλμανικών κρατών αποδεικνύει την περιπλοκότητα του κλίματος ανταγωνισμού ΗΠΑ-ΕΣΣΔ, τις εξαρτήσεις αλλά και τον αγώνα επιβίωσης στρατιωτικών και μοναρχικών καθεστώτων με μουσουλμανικό πληθυσμό και αναγκαιότητας – αλληλεξάρτησης με τη Δύση. Με δύο λέξεις Πετρέλαιο – Μπίζνες.

   Ταυτόχρονα υπάρχει το έντονο αντιαμερικανικό κλίμα στον μουσουλμανικό κόσμο που έχει σχέση με τα του Ισραήλ και το σοβιετικό παράγοντα. Η ΕΣΣΔ εφόσον δεν μπορούσε να μπει σφήνα στις μπίζνες των καθεστώτων, ούτε και να εδραιώσει κομμουνιστικά καθεστώτα έτσι όπως τα ήθελε ενίσχυε το αντιαμερικανικό κλίμα δείχνοντας προς το Ισραήλ. Η ενίσχυση του μουσουλμανικού φανατισμού ήταν επιθυμητή από τη πολιτική της ΕΣΣΔ όσο περιορίζονταν στον αντιαμερικανισμό – αντισιωνισμό, ενώ αποτελούσε σοβιετικό πρόβλημα όταν έφτανε στα του «οίκου της» με τις νότιες -μουσουλμανικές- επαρχίες. Ο διπολικός ανταγωνισμός έφερε τις ΗΠΑ να χτυπήσουν ακριβώς εκεί, ενισχύοντας δηλαδή το μουσουλμανικό φανατισμό στα εδάφη που έμπαινε σφήνα η ΕΣΣΔ, βλέπε εκπαίδευση και ενίσχυση ταλιμπάν.

   Το γεγονός πως μετέπειτα κατέληξε όλο αυτό να δημιουργηθούν καθεστώτα ανεξέλεγκτα και τρομοκρατικές οργανώσεις (τζιχαντιστές) είναι λεπτομέρεια που δεν απασχολούσε τις τότε πολιτικές επιλογές και τον τότε ανταγωνισμό επιρροής των ΗΠΑ-ΕΣΣΔ.

   Υπό αυτό το πρίσμα εξηγείται η επιφυλακτικότητα των μουσουλμανικών κρατών, των καθεστώτων τους για την ακρίβεια, και μάλλον είναι αφελές κάποιος να το εξετάζει εντελώς επιφανειακά ως …μουσουλμανική συμμαχία έναντι χριστιανικής ή ακόμα χειρότερα έναντι της ελληνορθόδοξης.

   Η μουσουλμανική συμμαχία όπως σήμερα έτσι και τότε δεν υπήρχε, ο εσωτερικός ανταγωνισμός ακόμα και σε θρησκευτικό επίπεδο ήταν έντονος έστω και επικοινωνιακά από τα καθεστώτα τους. Το ποιος θα πλασαριστεί δηλαδή ως προστάτης του μουσουλμανικού κόσμου. Γκαζής ονομάστηκε και ο Κεμάλ, αυτό δεν τον εμπόδισε να αλλάξει τα φώτα στην μουσουλμανική – οθωμανική παράδοση της Τουρκίας και να προσπαθήσει να απαλλάξει το κράτος του από το θρησκευτικό ως κύριο χαρακτηριστικό.

   Ας μην ξεχνάμε πως αν κάποιος επιθυμούσε διακαώς, εκ των πραγμάτων εξυπηρετούσε τα στρατηγικά του συμφέροντα, να υπάρξει κλιμάκωση στρατιωτικής εμπλοκής Τουρκίας – Ελλάδας δεν ήταν άλλος από τον τότε σοβιετικό παράγοντα. Τέτοια εξέλιξη θα σήμαινε ισχυρό πλήγμα της νατοϊκής – αμερικανικής ισχύς που θα άνοιγε νέες προοπτικές εκμετάλλευσης και επιρροής και ανακατανομή των συσχετισμών των δύο μεγάλων.

   Ο Μακάριος πέραν των υπολοίπων πόνταρε στον ανταγωνισμό αυτό, ενώ οι χουνταίοι υπερεκτίμησαν τις δυνάμεις τους αγνοώντας πως η ισχύς δεν εξαργυρώνεται απαραίτητα από εξοπλιστικά, ενώ υποτίμησαν το μεγάλο, ευρύτερο, πρόβλημα που αντιμετώπιζαν οι αμερικανοί. Το ελληνικό πρόβλημα ήταν το μικρότερο και αυτό θα πλήρωνε το τίμημα, είχε ανεκτό κόστος.

   Τέλος, η ιστορία αποδεικνύει πως στους διεθνείς συσχετισμούς και σχέσεις το κυρίαρχο και καθοριστικό που λαμβάνεται υπόψη δεν είναι ούτε η θρησκεία, ούτε η οικονομική πολιτική που ακολουθεί κάποιο κράτος, ούτε καν ο βαθμός δημοκρατικής ελευθερίας, αλλά η στρατηγική συνεργασία – μπίζνες. Οι ΗΠΑ και γενικά η Δύση αποδεικνύεται πως μια χαρά συνεργάζεται με απολύτως αυταρχικά καθεστώτα και ακραία μουσουλμανικά, ή ακόμα και με ιδιότυπης σοσιαλιστικής οικονομικής πολιτικής τα οποία πάνε πακέτο τις περισσότερες φορές.

   Νομίζω πως πρέπει να έχουμε υπόψη ότι αυτό που μετράει περισσότερο από όλα είναι η συνέπεια και η σταθερότητα στην πολιτική, τα υπόλοιπα είναι δευτερεύοντα που θέλουν το χρόνο τους. Όποιος τα αγνοεί και εκβιάζει την ομαλή εξέλιξη ή ανατρέπει την αίσθηση σταθερότητας – ασφάλειας πληρώνει το τίμημα.

 • Spock

  Περισσότερο σαν πλάκα το είπα αλλά ναι δυστυχώς δεν έχουμε και πολλά «αδέρφια» εκεί έξω.

 • ΑΧΕΡΩΝ ΣΤΥΜΦΑΛΙΟΣ

  το «Πεμπτον»,της Βασιλευουσας;

  • M.K.E

   Θεωρουνταν το πιο αδυνατο σημειο της αμυνας της Πολης και εκει επεσε ο Παλαιολογος κατα τις διηγησεις.

 • 1. H φωτογραφία με την αντίστοιχη λεζάντα χρησιμοποιήθηκε για να καταδειχθεί ο τύπος και το μέγεθος των αεροσκαφών των Τουρκικών Αερογραμμών που χρησιμοποιήθηκαν ένα χρόνο αργότερα.
  2. Προφανώς εννοεί ότι έγιναν σε κλίμα συγκίνησης. Όπως αναφέρει ο Τούρκος καθηγητής Nurettin Ceviz που εξειδικεύεται σε θέματα Μέσης Ανατολής, ο Gaddafi θεωρούσε την τουρκική εισβολή ως ιερό πόλεμο (jihad) που διεξήγαγαν μουσουλμάνοι κατά απίστων γι΄αυτό προσέφερε στρατιωτική, διπλωματική και οικονομική βοήθεια στην Άγκυρα.

 • ΠΡΟΜΑΧΟΣ

  Κι επειδή οι παλιές αγάπες δεν ξεχνιούνται, ας θυμηθουμε ότι η Τουρκία προσπαθεί να κτίσει ναυτική βάση στη Λιβύη με δυνατότητα ελιμενισμού και υποστήριξης του ΤΝ, όπως έκανε και στην Αλβανία. Όπως κάνει και στη Σομαλία. Όπως θα κάνει και στο Κατάρ (πέραν της χερσαίας). Βάσεις που αύριο μπορούν να γίνουν και αεροπορικές.

  Με εργαλείο το Ισλάμ, υλοποιεί ένα σχέδιο στρατηγικής μας περικύκλωσης κι ασφυξίας σε καιρό κρίσης/θερμού επεισοδίου/πολέμου κι εμείς, αντί να διαμηνύσουμε (όχι μόνο στους τούρκους αλλά και στους παρόχους των βάσεων) ότι η φιλοξενία τέτοιων βάσεων αποτελεί προληπτική εχθρική πολεμική ενέργεια και θα αντιμετωπιστεί ως τέτοια, αποσύρουμε τα Α7, συζητάμε αν θα πουλήσουμε τα F16 Blk 30, σχεδιάζουμε στο απώτερο μέλλον μια μερική και μεσοβέζικη αναβάθμιση του στόλου των F16, απαξιώνουμε τον στόλο των Μ2000, μετατρέπουμε τις ΕιδΔυν σε επίλεκτο ΠΖ κλπ …