Εκκαθαρίσεις διαρκείας στη διχασμένη Τουρκία

100

Ένας χρόνος συμπληρώνεται από το αποτυχημένο στρατιωτικό πραξικόπημα στην Τουρκία, το οποίο οδήγησε σε ευρύτατες παρεμβάσεις στο εσωτερικό των Τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων (TSK) και προκάλεσε ένα άνευ προηγούμενου κύμα διώξεων και συλλήψεων στο πλαίσιο του «Καθεστώτος Έκτακτης Ανάγκης» που παραμένει έως και σήμερα σε ισχύ. Η τουρκική κοινωνία εξήλθε από το πραξικόπημα βαθύτατα διχασμένη, αφού από την ακριβώς επόμενη μέρα ξεκίνησε ένα κύνηγι μαγισσών για τη σύλληψη και τιμωρία των «δραστών» αλλά και εναντίον οποιουδήποτε συνιστά απειλή για το ισλαμικό καθεστώς του προέδρου Recep Tayyip Erdoğan.

Σύμφωνα με στοιχεία που παρουσίασε ο υπουργός Δικαιοσύνης της Τουρκίας, Bekir Bozdağ, στις 7 Ιουλίου, για το πραξικόπημα διώκονται ποινικά τουλάχιστον 169.013 άτομα, εκ των οποίων οι 50.504 παραμένουν κρατούμενοι στις φυλακές. Στους τελευταίους περιλαμβάνονται 169 ανώτατοι αξιωματικοί και και 7.089 ανώτεροι και κατώτεροι αξιωματικοί και υπαξιωματικοί των Τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων, της Χωροφυλακής και της Ακτοφυλακής. Παράλληλα, έχουν εκδοθεί εντάλματα σύλληψης και καταζητούνται 8.087 ύποπτοι στην Τουρκία και το εξωτερικό, εκ των οποίων οι 152 είναι στελέχη των Τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων ενώ συνολικά 48.439 απαλλάχθηκαν των κατηγοριών, στους οποίους περιλαμβάνονται 3.046 στρατιωτικοί.

Οι μαζικές εκκαθαρίσεις στρατιωτικού προσωπικού και ιδιαίτερα η απόταξη του 46% των ανωτάτων αξιωματικών (βαθμού Ταξιάρχου έως Αντιστρατήγου) όλων των Κλάδων αποψίλωσε τις Τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις από έμπειρα στελέχη που είχαν αναλάβει σημαντικά επιτελικά και επιχειρησιακά καθήκοντα. Συγκεκριμένα, το αποτυχημένο πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου 2016 οδήγησε στην απομάκρυνση 7.655 στελεχών από όλα τα κλιμάκια διοίκησης και 16.409 σπουδαστών και δοκίμων των στρατιωτικών σχολείων και σχολών όλων των Κλάδων ως ακολούθως:

Αριθμός Αποταχθέντων
Ανώτατοι Αξιωματικοί 150
Ανώτεροι και Κατώτεροι Αξιωματικοί 4.287
Μόνιμοι Υπαξιωματικοί 1.920
Επαγγελματίες/Συμβασιούχοι Οπλίτες 1.172
Πολιτικοί Υπάλληλοι 126
Μαθητές Στρατιωτικών Λυκείων 4.090
Σπουδαστές Σχολών Υπαξιωματικών 6.140
Δόκιμοι Σχολών Αξιωματικών 6.179

Αναφορικά με την κατανομή του εκδιωχθέντος προσωπικού από τους τρεις Κλάδους, η κατάσταση έχει ως εξής:

 • Τουρκικός Στρατός (ΤΚΚ): Αποτάχθηκαν 4.801 στελέχη (87 Ανώτατοι Αξιωματικοί, 2.538 Αξιωματικοί, 1.016 Υπαξιωματικοί, 1.087 ΕΠΟΠ/ΣΥΟΠ και 73 πολιτικοί υπάλληλοι) ενώ τέθηκαν σε διαθεσιμότητα άλλα 140 στελέχη.
 • Τουρκικό Ναυτικό (TDK): Αποτάχθηκαν 1.102 στελέχη (31 Ανώτατοι Αξιωματικοί, 646 Αξιωματικοί, 368 Υπαξιωματικοί, 30 ΕΠΟΠ/ΣΥΟΠ και 27 πολιτικοί υπάλληλοι) ενώ τέθηκαν σε διαθεσιμότητα άλλα 231 στελέχη, εκ των οποίων 121 Αξιωματικοί.
 • Τουρκική Αεροπορία (THK): Αποτάχθηκαν 1.752 στελέχη (32 Ανώτατοι Αξιωματικοί, 1.103 Αξιωματικοί, 536 Αξιωματικοί, 55 ΕΠΟΠ/ΣΥΟΠ και 26 πολιτικοί υπάλληλοι) ενώ τέθηκαν σε διαθεσιμότητα άλλα 415 στελέχη.
Το γράφημα του κρατικού πρακτορείου Anadolu με τις εκκαθαρίσεις του στρατιωτικού και πολιτικού προσωπικού στις 12 Ιουλίου 2017 έχει καταστεί ήδη ανεπίκαιρο καθώς οι αποτάξεις του προσωπικού συνεχίζονται.

Τα παραπάνω στοιχεία που δημοσιεύθηκαν στις 12 Ιουλίου 2017 έχουν καταστεί ήδη …ανεπίκαιρα καθώς δύο ημέρες αργότερα, στις 14 Ιουλίου 2017, δημοσιεύθηκε το Προεδρικό Διάταγμα 670, βάση του οποίου:

 • αποτάχθηκαν 682 στελέχη των Τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων και συγκεκριμένα 9 από το Υπουργείο Άμυνας, 1 από το Γενικό Επιτελείο, 181 από τον Τουρκικό Στρατό, 180 από το Τουρκικό Ναυτικό και 185 από την Τουρκική Αεροπορία (8 Ιπτάμενοι). Συνεπώς, ο συνολικός αριθμός αποταχθέντων μονίμων στελεχών ανέρχεται σε 8.337.
 • αποβλήθηκαν από τις τάξεις των Τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων, χάνοντας τη σύνταξή τους, 342 απόστρατοι (108 από τον Τουρκικό Στρατό, 112 από το Τουρκικό Ναυτικό, 122 από την Τουρκική Αεροπορία).

Aποτέλεσμα των μαζικών εκκαθαρίσεων είναι, σύμφωνα με πληροφορίες, η αναβίωση του θεσμού του προσωρινού διοικητή Ταξιαρχίας (Tuğbay) αντί Ταξιάρχων (Tuğgeneral) στον Τουρκικό Στρατό όπως στη δεκαετία του ’30 όπου Σχηματισμοί επιπέδου Ταξιαρχίας διοικούνταν από Συνταγματάρχες ή ακόμα και Λοχαγούς.

Ο Αντισμήναρχος Mustafa Ertürk, Δντης Επιχειρήσεων της 3ης Κύριας Αεροπορικής Βάσης στο Ικόνιο, επικεφαλής της τουρκικής αποστολής στην Red Flag 2016-2, πριν και μετά το πραξικόπημα.

Περισσότερα στοιχεία για τις συνέπειες του τουρκικού πραξικοπήματος στη σχετική ενότητα στο Ισοζύγιο Στρατιωτικής Ισχύος.

 • spyrosthegreat

  Εγώ θα ήθελα να ρωτήσω το εξής: τι αντίκτυπο έχουν οι εκκαθαρίσεις αυτές στις επιδόσεις της Τουρκίας στα πολεμικά μέτωπα; Στη βόρεια Συρία, ειδικά στην Μάχη της Αλ Μπαμπ, ήταν ορατά αρκετά προβλήματα ως προς την μαχητική δεινότητα των ΤΕΔ. Οφειλόταν αυτό όμως στις εκκαθαρίσεις: Στο μέτωπο στη νοτιο-ανατολική Τουρκία εναντίον του PKK; Υπάρχει αρνητική επίδραση εκεί;

  • Β.Κ

   Ζητάς απάντηση που εκ των πραγμάτων δεν μπορεί να δοθεί από εδώ, και λόγω έλλειψης πολλών στοιχείων, και λόγω χώρου…

   Επιγραμματικά και απ’όσα ξέρουμε (χάριν στο EA), οφείλεται ίσως και στους 2 παράγοντες..
   Αυτή την στιγμή η Τουρκία έχει ενρα τεράστιο «pilot drain», με αποτέλεσμα την μη δυνατότητα διεξαγωγής αεροπορικών επιχειρήσεων υψηλής δυσκολίας.. Επίσης έχει προβλήματα όπως, έλλειψη πυρκων για την ΤΗΚ, κι έλλειψη οργάνωσης..Επιπλεον, φαντάσου ότι για να μπορέσουν να διεξάγουν την «Ασπιδα» εναντιον μερικών χιλιάδων υποεξοπλισμενων, χρειάστηκαν μήνες μεταφοράς πόρων, προσωπικού και οχημάτων…

   Εν γένει, οταν οι ΕΔ μιας χώρας υφίστανται τέτοιες αλλαγές σε τόσο λίγο χρονικό διάστημα (αποστρατείες πιλότων, πραξικόπημα και εκκαθαρίσεις, πόλεμος εκτός συνόρων, επιχειρήσεις εσωτερικές εναντίον PKK), είναι λογικό να έχουν ταρακουνηθεί «για τα καλά»….Τώρα όσον αφορά για την δυνατότητα να διεξάγουν ολοκληρωτικό πόλεμο εναντίον μας, πιστεύω πως ούτε μπορούσαν, ούτε μπορούν πλέον (προφανώς)…. Οι ΕΕΔ παρά τα όποια προβλήματά τους, δεν είναι ούτε ISIS, ούτε PKK….Φαντάσου για εμάς πόσους μήνες προετοιμασία θα ήθελαν…

 • Πάτε καλά;

  ¨Ολα βαίνουν καλώς, να κόβει ο Αλλάχ χρόνια από τους Κεμαλιστές για να δίνει μέρες στον πολυχρονεμένο μας Σουλτάνο. Προσδοκώ και επαναφορά θανατικής ποινής και εφαρμογή αυτής καθώς και εις ένα καθεστώς εκτάκτου ανάγκης ουκ έσται τέλος.

  • Aias

   Πάρε εσύ σουλτάνο, να πάρω εγώ Κεμάλ.
   Προσδοκώ την στιγμή που οι αγνοί πατριώτες Τούρκοι θα διώξουν τους ισλαμιστές και θα τους πνίξουν στο αίμα τους.
   Ελπίζω μετά να διαβάσω για ξήλωμα και χιλιάδες διώξεις οπαδών Ερντογάν…και μετά ξανά από την αρχή.

 • binio

  Να μου επιτρέψετε να εκφράσω κάποιες σκέψεις που ίσως να έχουν κάποια μικρή έστω αξία.
  Ένας χρόνος μετά το πραξικόπημα,
  1. και ο Τουρκικος στρατός έχει ήδη εμπλακεί σε Συρία (άσχετα αν οι ΑΝΣΚ επετευχθησαν με βαριές απώλειες ). Αναπτύσσει Δυνάμεις στο εξωτερικό (ασχέτως μεγέθους ) .
  2. Συνεχίζει με την ίδια ένταση να προκαλεί σε Αιγαίο και να βομβαρδίζει σε Συρία (παρόλο που αποψιλωθει σε ιπταμενους).
  3. Συνεχίζει όλα τα ναυπηγικα προγράμματα χωρίς καμία καθυστέρηση, ανακοινωνοντας και νέα ( ξέρω το Αεροπλάνοφόρο προκαλεί γέλιο αλλά το τολμούν ).
  4. κλιμακωνει σε Κύπρο .
  Τώρα ο αντίλογος που θα γίνει. Θα πει ο «πάτε καλά » ( τον οποιο εκτιμω και διαβαζω προσεκτικά ) καλά ρεκόρ binio ο Ερντο τα σπάσε με Γερμανία μάλλον με Αίγυπτο και δυσαρεστησε την Αμερική. Πόσο μακριά να πάει η βαλίτσα.;
  Εγώ θα πω ότι αν γίνει η στραβή με κάνεις δε θα έρθει να βοήθησει.
  Ένα συμπέρασμα από όλα τα παραπάνω είναι ότι αυτοί σε ορισμένα πράγματα είναι πιο ικανοί από εμάς. Θα μου πείτε όμως ο γιος του Ευφωριονα. … Ρε binio ξέχασες το άρθρο με τις αρρυθμίες στο Τούρκικο στρατό και το σχόλιο σου;
  όχι, θα απαντησω, αυτό το γεγονός ότι σε επίπεδο λοχου Δριας μπορεί να τα σκάτ……
  μου δίνει μια μικρή ελπίδα. Πάντως ο χρόνος κυλά με το μέρος τους. Και αν είναι να γίνει κάτι, ας γίνει σύντομα όσο ακόμα μπορούμε να ανταποκριθουμε.
  περιμένω τις δικές σας προτάσεις και αντίλογο.

  • Για να μη δημιουργούνται εντυπώσεις:
   1. Ο ΑΝΣΚ της Επιχείρησης «Ασπίδα του Ευφράτη» ήταν η δημιουργία ζώνης ασφαλείας 5.000 τετρ. χλμ. στη βόρειο Συρία και η δημιουργία ανυπέρβλητων προβλημάτων στις σχέσεις των Κούρδων με τις ΗΠΑ με ματαίωση της επιχείρησης απελευθέρωσης της Raqqa από τους YPG. Τελικά κατελήφθη έδαφος 2.000 τετρ. χλμ., εξετάζεται η ανάληψη επίθεσης στο καντόνι του Afrin, με τη διαφορά πλέον ότι οι κουρδικές δυνάμεις παραλαμβάνουν βαρύ οπλισμό. Επιπλέον, η ανάπτυξη δυνάμεων επιπέδου Λόχου σε Σομαλία και Κατάρ στο πλαίσιο διμερών συμφωνιών δεν συνιστά κάποιο ιδιαίτερο επίτευγμα, ειδικά όταν, στη δεύτερη περίπτωση, πραγματοποιείται και …δωρεάν αερομεταφορά.
   2. Δεν απαιτούνται ιδιαίτερες δεξιότητες από έναν Ιπτάμενο για να πραγματοποιηθεί μια υπέρπτηση ακριτικής νησίδας ή άφεσης βομβών στη Συρία από μεγάλο ύψος. Γιατί δε ρωτάς καλύτερα από πότε έχει να πραγματοποιηθεί η άσκηση Anatolian Eagle, πότε προγραμματίζεται η επόμενη και σε πόσες ασκήσεις του ΝΑΤΟ είχε συμμετάσχει πέρυσι η ΤΗΚ;
   3. Η υλοποίηση συμβάσεων μεταξύ του τουρκικού Δημοσίου και κρατικών/ιδιωτικών εταιρειών για εξοπλιστικά προγράμματα είναι άσχετη με όσα συμβαίνουν στο εσωτερικό των ΤΕΔ. Ο χειρισμός των προγραμμάτων γίνεται από το Υφυπουργείο Αμυντικών Βιομηχανιών.
   4. Καμία κλιμάκωση δεν υπάρχει στην Κύπρο, συμβαίνουν ό,τι συνέβαινε τα τελευταία χρόνια.

   • spyrosthegreat

    Ως προς τις επιχειρήσεις εναντίον των Κούρδων, υπάρχουν απτές αποδείξεις για τυχόν μείωση της μαχητικής δεινότητας των ΤΕΔ? Υποτίθεται πως οι ανώτατοι αξιωματικοί των Β’ και Γ’ Στρατιών, εμπειροπόλεμοι εναντίον του ΠΚΚ, συμμετείχαν στο πραξικόπημα και διώκονται.

   • Cynaegeirus

    1. ξέχασες να αναφέρεις οτι η ράκκα τελικά έχει κουρδικά στρατεύματα μέσα και εδ των ΗΠΑ. δεν λένε οτι πρακτικά απελευθερώθηκε για να μην πανικοβληθούν άσαντ και ερντο.
    2. σε επιτελικό επίπεδο τους είναι αδύνατο να αντιμετωπίσουν μια επίθεση κορεσμού απο την ΠΑ ακόμα και με τα υπερ-εναέρια ραντάρ που έχουν.

  • M.K.E

   Ειναι παντα θεμα πως θες να δεις καποια γεγονοτα.Εμενα μου θυμιζει τον Μπαρτ Σιμπσον που βρεθηκε σε ενα τουρνουα υπαιθριο σκακι με γερους παικτες,περασε απο ολους διαδοχικα και ολοι με την πρωτη κινηση του εκαναν ματ αλλα αυτοι που τον εβλεπαν απο λιγο μακρυτερα,χωρις να ξερουν το αποτελεσμα τον θαυμαζαν και ελεγαν:ποια ιδιοφυια ειναι αυτη.
   Παμε με τη σειρα:
   1) θες να ανοιξεις μετωπο;το πιο ευκολο.το θεμα ειναι τι κερδιζεις,αν κερδιζεις,τι χανεις και ποσα,και πως απαγκιστρωνεσαι.Νομιζω οτι σε ολα τα παραπανω το προσημο ειναι διπλα αρνητικο για τους τουρκους.
   2)Συνεχιζουμε και μεις την τακτικη της «στρατηγικης ψυχραιμιας» του x@@@@ θα ελεγα εγω και ολα καλα και ωραια.Αυτοι κανουν την εκπαιδευση τους,συνεχιζουν την πολιτικη τους εκτος και εντος και ολα ωραια.Στη διαλυμενη Συρια,μπαινουν με καμια τετρακοσιους κομβους,ριχνουν τα κουφετα και φευγουν full afterburner,ελλειψη αντιστασης.Τρομερο δογμα και επιτυχια

   3)Τι θα αλλαξει με το ναυπηγικο προγραμμα παραπανω στις προκλησεις;εδω μας την μπαινει με κανονιοφορους και πυραυλακατους σε συνεχεια του ανωτερου δογματος μας,οι διχιλιαρες θα κανουν την διαφορα;
   Οσον αφορα το αεροπλανοφορο,θυμιζει κατι λαζογερμανους που επαιρναν την πρωτη μερσεντες που εβρισκαν απο δεκατοπεμπτο χερι η με μισο εκατομυριο χιλιομετρα και ελεγαν οτι εχουν λιμουζινα.Τετοια αεροπλανοφορα τσεπης δημιουργουν περισσοτερα θεματα απο οτι δυνατοτητες,ιδιως στην θαλασσα μας.
   Και επειδη παντα θα υπαρχει ο ατερμονος αντιλογος θα σου πω δυο πραγματα:
   ο χρονος δεν κυλα μονο και δεν βλεπω το γιατι υπερ τους,μαλλον το αντιθετο με ολα οσα γινονται, αλλα ειναι και υπερτατος κριτης και επισης οτι αν δεις το αλλο σαν νικητη εχεις χασει το παιχνιδι πριν καν αρχισει.
   Διαλεξε λοιπον την σταση σου.

  • Larisaios

   Μονο το σημείο 1. περιλαμβάνει πραγματικές πολεμικές επιχειρήσεις και σε αυτές, όπως πρόσεξες κι εσύ, τα πράγματα δεν εξελίχθηκαν και πολύ θετικά για τον Τουρκικο Στρατό. Οι προκλήσεις στο Αιγαίο δεν είναι το ίδιο με τους βομβαρδισμούς στη Syria, το πρώτο είναι το άτυπο Top Gun της ΤΑ, στη δεύτερη στέλνουν όσους μάχιμους πιλότους έχουν απομείνει.

   Οι ναυπηγήσεις δεν υπάρχει λόγος να επηρεαστούν από τις εκκαθαρίσεις, δε δουλεύουν μάχιμοι αξιωματικοί στο Golcuk. Άλλωστε το ΤN επηρεάστηκε λιγότερο από όλα τα όπλα από τις προγραφές του Εrdo. Όλες οι δραστηριότητες που αναφέρεις, μεταφορά στρατευμάτων στο Κατάρ, προκλήσεις στην AOZ της Κύπρου, παραβιάσεις στο Αιγαίο, προϋποθέτουν ελαχιστη εκπαίδευση και σχεδιασμό.

   Και όχι, ο χρόνος δεν κυλάει υποχρεωτικά με το μέρος τους. Από τη στιγμή που έκλεισαν όλες οι στρατιωτικές σχολες και αντικαταστάθηκαν με ένα Πανεπιστήμιο Άμυνας όπου οι εισακτέοι είναι απόφοιτοι Imam Hatip και βαριούνται να κάνουν την πρωινή γυμναστική, ενώ οι δεσμοί με τις δομές εκπαίδευσης του ΝΑΤΟ έχουν διαρραγεί, ο χρόνος ίσως για πρώτη φορα να κυλάει προς όφελος μας…

  • Πάτε καλά;

   Ο χρονος ειναι με εμάς αυτή την περίοδο, κάθε έτος και πιο κοντά στον εμφύλιο δίπλα.

 • tasosgougou

  Δυστυχώς το αξιόμαχο ενός στρατεύματος κρίνεται την ύστατη ώρα .Συν τοις άλλοις η αποτελεσματικότητα στην επίτευξη των αντικειμενικών σκοπών εξαρτάται από πολλούς παράγοντες ,τόσο σε τακτικό όσο και σε στρατηγικό επίπεδο .Επιπλέον μια σειρά από εξωγενείς παράγοντες μπορούν να επηρεάσουν το τελικό αποτέλεσμα μιας πολεμικής σύγκρουσης .Τα παραπάνω ισχύουν τόσο για το Ελληνικό στράτευμα όσο και για το Τουρκικό .
  Στην ουσία του άρθρου τώρα , αδιαμφισβήτητα η αποψίλωση σε έμπειρα στελέχη του Τουρκικού στρατού , σε τέτοια έκταση , σίγουρα επηρεάζει την μαχητική του ικανότητα προς το χειρότερο .Από το πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου στη γείτονα αυτό που πρέπει να κρατήσουμε είναι η έγκαιρη αντίδραση του Ε.Σ. Ήδη αρκετές ώρες πριν την εκδήλωση του πραξικοπήματος στην γείτονα χώρα ,τα στελέχη της αεράμυνας στον Έβρο είχαν κληθεί στο πόστο τους .Ενώ μια ώρα περίπου πριν την εκδήλωση του ο Ε.Σ. άρχισε να καλεί μαζικά τα στελέχη του στις μονάδες του Έβρου (έτσι πληροφορήθηκα από Ορεστιάδα μεριά ).
  ΥΓ. Στην περίπτωση του Τουρκικού Σικόρσκι δυστυχώς η Πολιτική ηγεσία για μια ακόμη φορά στάθηκε κατώτερη των περιστάσεων .Προσωπικά θα ήθελα το ελικόπτερο να μεταφερόταν με τυμπανοκρουσιές , κάμερες και καργκιοζηλίκια πάνω σε Ελληνικό αρματοφορέα στους Κήπους για παράδοση -παραλαβή ! Όλα αυτά μετά την παρέλευση τριημέρου !

  • giannis kalyvas

   ΠΡΙΝ δεν έγινε καμιά κινητοποίηση , από την στιγμή που εκδηλώθηκε και μετά ναι , απορώ ποιοί σας τα λένε αυτά …

   • Πάτε καλά;

    Πολύ σίγουρο σε βλέπω πως δεν έγινε κινητοποίηση και απορώ εσένα ποιος στα λέει αυτά.

   • tasosgougou

    Υπήρχε στέλεχος που περί ώρα 20;10 ανηφόριζε την Αγίου Κωνσταντίνου στην Ορεστιάδα για να πάει στην μονάδα του ,από την άλλη υπήρχε στέλεχος στην ίδια περιοχή που το έμαθε έντεκα η ώρα από τις ειδήσεις και ουδέποτε κλήθηκε στην μονάδα του .Τα συμπεράσματα δικά σου !Περί ώρα 22;00 πάντως ψηλομποτιλιάρισε η Ορεστιάδα από στελέχη που έμπαιναν μαζικά στις μονάδες τους . Προφανώς και εκεί που υπηρετείς εσύ κάτι αντίστοιχο έγινε ,άλλη ώρα το έμαθε ο ΑΣΔΕΝάρχης ,άλλη ο Ταξίαρχος ,άλλη ο επιτελάρχης και πάει λέγοντας.Επίσης υποθέτω άλλη ώρα ενημερώθηκε ο διαβιβαστής, άλλη ο πεζικάριος και ενδεχομένως τα στελέχη στο στρατιωτικό πρατήριο να το μάθανε την δευτέρα .Διότι το πραξικόπημα έγινε ΣΚ !

    • giannis kalyvas

     σχολίασα επειδή ανέφερες για «αρκετές ώρες ΠΡΙΝ» , το πραξικόπημα ξεκίνησε απόγευμα , 20.00 πετάγανε Α/Φ πάνω απο την Κων/πολη , άρα στις 20.10 πολύ λογικά έμπαινε κόσμος μέσα …. να διευκρινήσω ότι αναφέρθηκα στο «αρκετές ώρες» το οποίο σημαίνει ότι ή το ξέραμε από πρίν κάτι το οποίο μπορεί να παρεξηγηθεί από συγκεκριμένους κύκλους ή έχουμε καλή πληροφόρηση και άμαση ανάλυση αυτών σε πραγματικό χρόνο , ας επιλέξουμε το δεύτερο και να χαιρόμαστε

     • tasosgougou

      Μάλλον από ολόκληρο το σχόλιο μου ,εστίασες μόνον στην ακριβολογική έννοια κάποιων λέξεων .Ελπίζω το αρχικό κομμάτι του σχολίου μου να σε βρίσκει σύμφωνω .
      …..Ας επιλέξουμε το δεύτερο και να χαιρόμαστε …Μη μου χρεώνεις πράγματα που ουδέποτε υπαινίχτηκα . Εξάλλου μια από τις μεγαλύτερες αποτυχίες στην ιστορία της συλλογής και αξιοποίησης πληροφοριών ανήκει στην περιβόητη Μοσάντ ,αναφέρομαι στον πόλεμο του ’73 (Γιομ Κιπούρ).

 • giannis kalyvas

  διαβάζω ότι κάποιοι περιμένουν να γίνει εμφύλιος στην Τουρκία και προφανώς το θεωρούν κάτι καλό , ναι αν ζούνε σε άλλη χώρα και καλά κάνουν αλλά έχει σκεφτεί κανείς τι σημαίνει αυτό για την Ελλάδα ? πχ ,

  εκατ τούρκων που θα ερθουν ως πρόσφυγες για να σωθούν , θυμόμαστε τι έγινε με τους σύριους ? σαν πρώτη χώρα υποδοχής θα πρέπει να τους ταίσεις και να τους φροντίσεις , με τι δυνατότητες ? ή νομίζετε ότι θα τους πάρει η μαμα μέρκελ ?

  πλήρης κατάρρευση οικονομικής τουριστικής δραστηριότητας στα νησια για χρόνια λόγω της κατάστασης στην Τουρκία και λόγω της πλημμυρίδας προσφύγων , αναλογιζόμαστε τις επιπτώσεις σε μια χρεωκοπημένη χώρα σαν την δικιά μας ?

  όπως στην Συρία ανάδειξη κάθε ακραίου εξτρεμιστικού και φονταμελιστικού κομματιού στην Τουρκία …. μεταφορά του εμφυλίου προς την Ελλάδα

  εν ολίγοις εμφύλιος στην Τουρκία σημαίνει πλήρης καταστροφή σε κάθε τομέα της Ελλάδας , ας το αντιληφθούν κάποιοι που νομίζουν ότι έτσι θα γλυτώσουμε , δεν χαίρεσαι για την φωτιά στο σπίτι του γείτονά σου (ακόμα και αν πρόκειται για έναν γείτονα του επιπέδου της Τουρκίας) όταν δεν σε χωρίζει τίποτε από αυτό και αυτή τρέχει και προς το δικό σου , δεν είναι αυτή η λύση και θα έπρεπε να παρακαλάμε να μην το δούμε

  το ίδιο και για κάποιους που λέγανε ότι την μέρα του πραξικοπήματος έπρεπε να μπούμε να «καθαρίσουμε» σαν να μιλανε για κανά βιντεοπαιχνίδι ή σαν να είναι ο πόλεμος φτιαγμένος από γράμματα στα περιοδικά που διαβάζουν … λίγη σοβαρότητα και ώριμη σκέψη δεν θα έβλαπτε

  όσο για τις επιπτώσεις προς την Τουρκία από την συμπεριφορά της το συζητάμε , προς το παρόν δεν βλέπω ΚΑΜΙΑ ουσιαστική επίπτωση , αυτές προς το παρόν είναι στο επίπεδο του φανταστικού ή δεν έχουν καν ακόμα εκδηλωθεί και δεν βλέπω να εκδηλώνονται καν , ευσεβείς πόθοι υψηλή θεωρία και «προφητείες» δεν λαμβάνονται υπόψη

  • Πάτε καλά;

   Ξέρεις τι είναι δεν είναι σοβαρότητα και σοβαρή σκέψη; Θα σου πω εγώ:
   Από το 1974 και μετά όπου τα ελληνοτουρκικά έγιναν το κύριο θέμα στην εξωτερική μας πολιτική, η ελλαδική πολιτική σκηνή προσπαθεί να παίξει με τους απέναντι το σεξπιρικό έργο «η στρίγγλα που έγινε αρνάκι». Τι ΝΑΤΟ, τι ΕΕ, τι ΟΗΕ, τι καρότα έχει εμφανίσει προκειμένου να κάνει το διπλανό κτήνος να εξευρωπαιστεί και να ακολουθήσει τη διεθνή νομιμότητα. Εν έτει 2017, φοβούμαστε να παραδεχθούμε ανοικτά πως ‘ΚΥΡΙΟΙ, Η ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ ΑΠΕΤΥΧΕ».
   Τόσο επί Κεμαλιστών όσο επί Νεοθομανών, οι γείτονες ουδέποτε εγκατέλειψαν την προκλητική συμπεριφορά τους, ουδέποτε έδειξαν έμπρακτα πως επιθυμούν σχέσεις καλής γειτονίας με τη χώρα, ουδέποτε σταμάτησαν να εξοπλίζονται για εισβολή σε μεγαλύτερη χώρα, ουδέποτε σταμάτησαν να προσπαθούν να καταστήσουν την Κυπριακή δημοκρατία ένα failed state. Αντιθέτως, ακολούθησαν ΚΑΘΕ στρατηγική ασύμμετρου πόλεμου (από τις φωτιές στα νησιά έως τις καραβιές λαθρομεταναστών), συμμάχησαν με κάθε χώρα του περίγυρου σου που έχει αλυτρωτικές βλέψεις εναντίον σου, τορπίλισαν κάθε προσπάθεια έφτιαξαν στρατιωτικές βάσεις στα σύνορα σου με άλλες χώρες και αμφισβητούν πλέον ανοικτά τα σύνορα που προέκυψαν από το 1922. Και αυτή τη χώρα, που ξεκάθαρα εποφθαλμιά τη θέση σου και στόχος της είναι να σε καταστρέψει ως (κρατική) οντότητα αρνείσαι να τη βγάλεις από τη μέση, φοβούμενος πως αν το κάνεις, κάτι χειρότερο θα έρθει στη θέση του το οποίο δεν ξέρω, μπορεί και να …θέλει να σε καταστρέψει ως κρατική οντότητα.

   Η Τουρκία κύριοι ΔΕΝ εξημερώνεται, είναι ένα άγριο θηρίο το οποίο ΔΕΝ επιθυμεί να εξημερωθεί, ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ να εξημερωθεί λόγω αγεφύρωτων πολιτισμικών διαφορών (που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε σύνθεση κοσμοθεωρίας ανάμεσα στις 2 πλευρές του Αιγαίου) και ΔΕΝ θα εξημερωθεί. Αντίθετα, επαγρυπνεί σαν κροκόδειλος που περιμένει να κοιμηθεί το θύμα του για να επιτεθεί όταν θα είναι πιο ευάλωτο. Μπορεί να αλλάζει τακτικές αναλόγως την πολιτική σκηνή (από σαλαμοποίηση/φιλανδοποίηση επί Κεμαλιστών σε πιο άμεσες προσεγγίσεις επί ‘Ερντο) αλλά ο στόχος παραμένει ο ίδιος: να τραφεί εις βάρος σου.

   ‘Οταν έχεις λοιπόν ένα άγριο θηρίο στη γειτονιά σου, δεν επιζητάς το καλό του. Αναλαμβάνεις να καταστήσεις το σπίτι σου ΑΣΦΑΛΕΣ ΟΣΟ ΚΑΙ Ο,ΤΙ ΑΝ ΣΟΥ ΣΤΟΙΧΙΣΕΙ ΑΥΤΟ. Αν το να πας για κυνήγι του θηρίου σου κοστίσει πχ έστω και ένα χέρι αλλά σε απαλλάξει οριστικά από το πρόβλημα και τα παιδιά σου μεγαλώσουν ελεύθερα, είναι ένα τίμημα που αξίζει τον κόπο όπως μας έχει δείξει η ανθρωπότητα. Αν χρειαστεί πχ να πλημμυρίσεις το υπόγειο για να σηκωθεί να φύγει ο πύθωνας που έχεις στο σπίτι ή να βάλεις φωτιά στον κήπο σου για να ξεκουμπιστεί η αρκούδα, τότε το οικονομικό,αισθητικό και χρονικό τίμημα που θα σου στοιχίσει η ανάπλαση της οικείας, είναι κάτι ΑΝΑΓΚΑΙΟ και ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΟ.

   Ναι, οκ, θα γεμίσουμε μεμέτια πρόσφυγες και θα χάσουμε 2 έτη χρήματα. Αν είσαι δηλαδή σε φάση πολεμικών επιχειρήσεων, περιμένεις να σκάνε Σκανδιναβοί και Γερμανοί στη Σύμη όταν εσύ θα επιχειρείς στην Αλικαρνασσό ή όταν θα σου βομβαρδίζουνε την Κω; Προτιμάς δηλαδή να αναγκαστούμε να τους σφάξουμε εμείς από το να σφαχτούν μόνοι τους και να θρηνύσουμε περισσότερα θύματα, να μπούμε σε ευθείς πολεμικές επιχειρήσεις με τους απέναντι. Γιατί σε ΠΟΛΕΜΟ είσαι ήδη, απλά είναι ακύρηχτος όπως ο ψυχρός( μέτρα τους νεκρούς μόνο από τα αεροσκάφη τα τελευταία 40 έτη) και το μόνο ερώτημα είναι πώς θα λήξει αυτή η παρατεταμένη φάση πολέμου φθοράς απέναντι στις δύο πλευρές του Αιγαίου: Με την εσωτερική κατάρρευση του ενός, με την ευθεία αντιπαράθεση και των δύο ή και με τα 2 ταυτόχρονα.

   Ζείτε σε μια γυάλα ψευδαισθήσεων και προτιμάστε να βαυκαλίζεστε πως ο πόλεμος δε θα γίνει επειδή είμαστε Ευρωπαίοι (λες και οι Γιουγκοσλάβοι ή οι Ουκρανοί ή οι Γεωργιανοί ήταν Μεσανατολίτες), επειδή δεν θα αφήσει η Αμερική το πράγμα να ξεφύγει σε 2 χώρες του ΝΑΤΟ, επειδή παλαιότερα δεν ξέφυγαν τα πράγματα και δη στην Ευρώπη ποτέ από τον έλεγχο και γενικότερα θα σώσει την κατάσταση ο από μηχανής θεός από το να να αναγκαστείτε να παραδεχθείτε την ψυχρή, σκληρή αλήθεια: Πως θα χρειαστεί να πολεμήσουμε για τα σύνορα μας αν θέλουμε να τα κρατήσουμε.

   ΥΓ. Θες να δεις αν έχει επιπτώσεις η Τουρκία από τη συμπεριφορά τους; Τράβα ρώτα τις μανάδες και τα παιδιά των νεκρών Τούρκων στρατιωτών από τις επιθέσεις του PKK με νέα σύγχρονα όπλα (είτε ρωσικά μετά την κατάρριψη είτε «δυτικά») για το αν έχουν επιπτώσεις στη ζωή τους. Αν αυτά συμβαίνανε σε μας, θα ζητάγατε ήδη άλλη υπηκοότητα και θα κηδεύατε τον μακαρίτη αλλά όταν τα βλέπετε στους γείτονες, επιμένετε να έχετε άρνηση της πραγματικότητας αδυνατώντας να καταλάβετε πως Ο ΚΟΣΜΟΣ ΜΑΣ ΑΛΛΑΞΕ ΚΑΙ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΙΑΣΟΥΜΕ ΤΙΣ ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΠΟ ΤΑ ΜΑΛΛΙΑ ΓΙΑΤΙ ΘΑ ΤΙΣ ΠΙΑΣΕΙ ΑΛΛΟΣ.

   • AtomicYeti

    «πώς θα λήξει αυτή η παρατεταμένη φάση πολέμου φθοράς απέναντι στις δύο πλευρές του Αιγαίου: Με την εσωτερική κατάρρευση του ενός, με την ευθεία αντιπαράθεση και των δύο ή και με τα 2 ταυτόχρονα.»

    Ή με δημιουργία συνομοσπονδίας. Και αυτό το σενάριο είναι στα σχέδια των Αμερικανών… Φαντάζει δύσκολο στην υλοποίηση, αλλά υπό τον έλεγχο του ΝΑΤΟ δίνει στους Αμερικανούς πολλά πλεονεκτήματα. Ίσως αν σπάσει η Τουρκία σε κομμάτια, η συνομοσπονδία με την δυτική Τουρκία να είναι πιο εύκολη. Και ανεβάζει το βιοτικό επίπεδο των απέναντι, και μας λύνει το πληθυσμιακό σε πρώτη φάση. Ήδη οι Ευρωπαίοι μας έχουν υποδείξει ποια η θέση μας στην Ε.Ε. Το θέμα είναι τι προτιμάμε εμείς.

    Δεν είναι εύκολο σενάριο, ούτε οι Αμερικανοί θα αφήσουν μια τέτοια συνομοσπονδία να γιγαντωθεί. Και οι Ευρωπαίοι και οι Ρώσσοι δεν θα μείνουν αμέτοχοι. Πιθανώς να βρεθούμε σε καλύτερη μοίρα απ’ότι στην Ευρώπη. Πιθανώς και όχι. Πάντως αλλάζει την δυναμική, κάτι που έχει βαλτώσει σε αυτή τη χώρα εδώ και χρόνια.

    • Πάτε καλά;

     Η συνομοσπονδία που περιγράφεις προυποθέτει εμφύλιο.

    • Iason Kianos

     Συμφωνώ ότι μία τέτοια συνομοσπονδία είναι μέσα στους στόχους των Αμερικανών, ΕΝΟΣΩ αυτή θα ήταν υπό τον πλήρη έλεγχό τους. Ετσι θα λειτουργούσε ως «χώρα» που θα εξασφάλιζε την μη έξοδο των Ρώσσων στη Μεσόγειο στα πλαίσια της αντίθεσης του διπόλου Heartland – ReamLand. Ο έλεγχος μιας τέτοιας «χώρας» από τους Αμερικανούς θα είναι ιδιαίτερα εύκολος λόγω της εθνικής, θρησκευτικής και κοινωνικής της ανομοιογένειας που αποτελεί τον παράδεισο εφαρμογής πολιτικών «διαίρει και βασίλευε».

     Από την σκοπιά όμως του δικού μας Εθνικού συμφέροντος αναρωτιέμαι πώς είναι δυνατόν να προτείνονται τέτοιες λύσεις. Αναλογιζόμαστε τι προβλήματα συνοχής θα έχει μία τέτοια συνομοσπονδία;;; Τι εσωτερικές συγκρούσεις σε όλους τους τομείς;;; Αντιλαμβανόμαστε τις αρνητικες δημογραφικές επιπτώσεις που θα έχει για τους Έλληνες;; Οι κάτοικοι της σημερινής «Δυτικής Τουρκίας», έστω κι αν ένα μέρος τους είναι κρυπτο-χριαστιανοί, έστω κι αν ένα σημαντικο μέρος τους είναι «κοσμικοί», στην συντριπτική τους πλειοφηψία όμως είναι μουσουλμάνοι, ακόμα κι αν δεν είναι απαραίτητα ψηφοφόροι του Ερντογκάν. Να θυμίσω ότι ο Ερντογκάν ξεκίνησε ως εκλεγόμενος φιλο-ισλαμιστής δήμαρχος της Πόλης, όχι της Αγκυρας.

     Η ιστορία διδάσκει ότι η συνύπαρξη με το Ισλαμ σε ενιαία χώρα οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια σε ΣΤΑΔΙΑΚΟ ΑΦΑΝΙΣΜΟ του μη μουσουλμανικού πληθυσμού με χρησιμοποίηση όλων των μέσων από τα πιο βάρβαρα όπως οι βίαιοι εξισλαμισμοί υπό την απειλή μαζικών σφαγών (όποτε τους έπαιρνε), της επιβολή καθεστώτος τρόμου με σκοπό της εκδίωξη, υπό την στημένη απειλή εγκληματιών του ποινικού δικαίου (δες Ιμβρο και Τένεδο), μέχρι τις πιο αθώες μεθόδους που είναι η τεράστια διαφορά «δείκτη γονιμότητας» (Μουσουλμάνοι 3,5 παιδιά ανά γυναίκα, Ελλάδα σήμερα 1,3 !!!). Αυτή η τέράστια διαφορά γονιμότητας είναι αποτέλεσμα της ίδιας της Ισλαμικής κουλτούρας και αντιμετώπισης της γυναίκας. Σε μια τέτοια συνομοσπονδία θα έιναι θέμα χρόνου η εξαφάνιση του Ελληνικού στοιχείου και η συνεχής επέκταση – μετακίνηση των μουσουλμανικών πληθυσμών προς Δυσμάς, αφού ως γνωστόν «η φύση απεχθάνεται το κενό».

     Επίσης ένα λάθος που κάνουμε στην Ελλάδα όταν μιλάμε για τους Τούρκους της Δυτικής Τουρκίας (Ανατ. Θράκη και ακτές Αιγαίου) είναι να τους θεωρούμε πολύ πιο «κοσμικούς-αντιμουσουλμάνους» βλέποντας τα αποτελέσματα εκλογών στην Τουρκία, όπως το πρόσφατο δημοψήφισμα, όπου και πάλι φάνηκαν τα χαμηλά (μειοψηφικά) ποστοστά του Ερντογκάν στις περιοχές αυτές. Τα χαμηλά του ποστοστά εκεί δεν είναι τόσο απόδειξη αντι-ισλαμισμού, όσο αποτέλεσμα των τεράστιων Κουρδικών πληθυσμών που έχουν διαχυθεί πλέον σε όλη την Τουρκική επικράτεια, και λόγω του πολέμου στις περιοχές τους της ΝΑ Τουρκίας, αλλά και ιδιαίτερα ως αποτέλεσμα των μαζικών διωγμών και καταστροφής Κουρδικών χωριών από το Τουρκικο κράτος επί εποχής του στρατιωτικού καθεστώτος του στρατηγού Εβρέν όταν η Τουρκία ήθελε να περάσει μέσα από συμπαγείς Κουρδικές περιοχές τον αγωγό Μπακού – Τσειχάν. Ηταν τότε που μέσα σε ελάχιστα χρόνια ο πληθυσμός της Πόλης εκτοξεύτηκε από τα 4 εκατομμύρια στα 12 !!!
     Ας λάβουμε λοιπόν υπ’ όψη μας ότι μια τέτοια «συνομοσπονδία» θα περιελάμβανε και όλα αυτά τα εκατομμύρια Κουρδων που σήμερα είναι κάτοικοι της Δυτ. Τουρκίας και οι οποίοι μάλιστα παρουσιάζουν δείκτη γονιμότητας ακόμη μεγαλύτερο και από αυτόν των Τούρκων.

     Μετά από όλα αυτά αναλογίζομαι η φράση σου «ΜΑΣ ΛΥΝΕΙ ΤΟ ΠΛΗΘΥΣΜΙΑΚΟ» ποιων ακριβώς το πληθυσμιακό λύνει;;; Αν αντιλαμβάνεσαι τα έθνη ως κεφάλια μοσχαριών στη στάνη, τότε θα συμφωνήσω μαζί σου. Θα ζούμε σε στάνη με περισότερα «κεφάλια ζώων». Ομως τα έθνη δεν είναι αγέλες ζώων, αλλά φορείς μιας γλώσσας, μίας μεταφυσικής αναζήτησης (θρησκείας), μιας ιστορίας, ενός πολιτισμού, ηθών και εθίμων. Και όπως τεκμηρίωσα παραπάνω, η «συνομοσπονδία» Τούρκων Δυτ. Τουρκιας και Ελλάδος που αναφέρετε θα είναι το τέλος της Ελλάδος.

     Ι.Κ.

  • Cynaegeirus

   «το ίδιο και για κάποιους που λέγανε ότι την μέρα του πραξικοπήματος έπρεπε να μπούμε να «καθαρίσουμε» σαν να μιλανε για κανά βιντεοπαιχνίδι ή σαν να είναι ο πόλεμος φτιαγμένος από γράμματα στα περιοδικά που διαβάζουν … λίγη σοβαρότητα και ώριμη σκέψη δεν θα έβλαπτε»

   ^ παράγραφος δεν θέλω πόλεμο

   «όσο για τις επιπτώσεις προς την Τουρκία από την συμπεριφορά της το συζητάμε , προς το παρόν δεν βλέπω ΚΑΜΙΑ ουσιαστική επίπτωση , αυτές προς το παρόν είναι στο επίπεδο του φανταστικού ή δεν έχουν καν ακόμα εκδηλωθεί και δεν βλέπω να εκδηλώνονται καν , ευσεβείς πόθοι υψηλή θεωρία και «προφητείες» δεν λαμβάνονται υπόψη»

   ^ παράγραφος δεν θέλω πόλεμο αλλά ούτε να χάσω την δουλειά μου – όποιος βλέπει κάτι άλλο είναι ψεκασμένος

   και απο άλλο σχόλιο παρακάτω:

   «την επαγγελματική μου ζωή των 2.5 δεκαετιών την πέρασα κυρίως στον Έβρο και τα νησιά όπου είμαι και τώρα όχι πίσω από ένα γραφείο περιμένωντας αρθρο από το e-αμυνα για να βγάλω τα απωθημένα μου , έχω κάμποσα χρόνια ακόμα άρα εδώ θα είμαι κάνοντας αυτό που πρέπει άμα συμβεί τίποτε και δεν θα την βγάλω κάνοντας αναλύσεις βλέπωντας Βερύκιο»

   ^ παράγραφος δεν θέλω πόλεμο αλλά ούτε να χάσω την δουλειά μου – όποιος βλέπει κάτι άλλο είναι ψεκασμένος και έχω και ΑΠΟΛΥΤΟ δίκιο

   Α ρε Γιάννη… Μετά ζητάς και τα ρέστα…

 • spyrosthegreat

  Yπό την προϋπόθεση πως δεν θα επεκταθεί νοτίως στην Κύπρο ή ανατολικώς στη Συρία, θα εκραγεί τότε εμφύλιος πόλεμος εντός της Τουρκίας.

  • Πάτε καλά;

   Το ένα δεν αποκλείει το άλλο.

 • Β.Κ

  Δεν διαφωνώ, εγω αναφέρομαι στην Τουρκια που θα εχουμε εμεις στα συνορα μας… Στα @@ μας για την Ανατολη… Το θεμα ειναι πως 30 εκ. Τούρκοι της Δυτικής Τουρκίας ειναι πιο πολυ ευρωπαιοι, παρα Ασιατες…κι εκει πρεπει να πονταρουμε…

  Υ.Γ.: Δες τους Βουλγαρους….Αν ελεγες στον παππου σου πως αυτοι οι ανθρωποι θα δυτικοποιηθουν, καο θα ηρεμησουν, θα σε πιστευε;;
  Η λυση ειναι μια, κι αυτη ειναι το καλο βιοτικο επιπεδο και ο δυτικος πολιτισμος σε ολα τα «σκουπιδια» γειτονες μας…

  • Πάτε καλά;

   Οι Βουλγαροι ηταν ανεκαθεν δυτικοι, ειναι Χριστιανοι, ηταν φιλοΠρσωσοι οταν εμεις ημασταν ΦιλοΒρετανοι και γενικα οι διαφορές είναι αστείες (πολιτισμικα) σε σχεση με τους απεναντι.

   • Β.Κ

    Οι Βούλγαροι τον καιρό του παππού μας, ήταν φιλορωσικοι, με κομμουνιστικά ιδεώδη και αθεΐα (επίσημα)…Κι αυτοί απέχουν μακράν από εμας…θεωρείς απίθανο μια μίνι Δυτικη Τουρκια μελλοντικά, να ενταχθεί πραγματικα στο δυτικο αρμα;

 • Aias

  Κανένα πρόβλημα φίλε μου.
  Παίρνω εγώ ισλαμιστές ,παίρνει ο Πάτε καλά Κεμάλ.
  Στο ίδιο καζάνι βράζουν, ότι και να θέλουν οι ΗΠΑ κτλ.
  Επίσης κάποιος να παίξει Κούρδους , μην ξεχνάμε και ένα ποσοστό πραγματικά προοδευτικών και μοντέρνων Τούρκων.
  Αν η αντιπολίτευση κατάφερε και μάζεψε ένα εκατομμύριο διαδηλωτές, η αυριανή αντιπολίτευση θα μαζέψει δύο εκατομμύρια πιο φανατικούς.
  Στο τέλος φυσικά η μπίλια θα κάτσει στο υβρίδιο ισλαμικός γκρίζος λύκος.
  Εμείς οφείλουμε να ετοιμαστούμε.

  • rethimniotis

   Καλά εδώ δεν διαφωνούμε. Απλά τι μας βολεύει περισσότερο λέμε…

 • Μκ

  Οι αριθμοι μιλουν απο μονοι τους.Σαφως κ η υποστελεχωση απο εμπειρα στελεχη εχει παιξει το ρολο της.Εχει φανει κ στην συμμετοχη της σε ασκησεις.Κ πως να ηταν διαφορετικα αλλωστε.Δεν ξερω αν θελω μια Τουρκια διαλυμενη.Ισως να την θελω να καρκινοβατει.Σιγουρα θελω μια Ελλαδα δυνατη,σταθερη,γιατι οι φιλοι της ειναι συμφεροντολογοι κ ως τετοιους πρεπει να τους αντιμετωπιζουμε.Τοσα χρονια αδικιων κ καταπατηση καθε διεθνους νομιμοτης ολοι κρατουσαν ισες αποστασεις,μην δυσαρεστησουν την φιλη τους.Μολις μυρισαν αεριο,τους επιασαν οι αναθυμιασεις κ στειλαν μεχρι κ πλοια να κανουν τον security στην κυπρο.Ας ημαστε δυνατοι λοιπον οι μεν να μας σεβονται κ οι δε να μας φοβουνται.

 • LaM

  Καλημέρα και καλή εβδομάδα σε όλους.
  Εξ’ ορισμού, η διαίρεση μιας δύναμης δεν μπορεί να είναι θετική. Η Τουρκία μετράει πληγές και θα χρειαστεί χρόνο να τις επουλώσει. Θεωρητικά δε, μπορούμε να υποθέσουμε ότι αυτό είναι ένα σχέδιο ισλαμοποίησης της Τουρκίας του Ερντογάν, που σε συνεργασία με άλλες χώρες του κόλπου (Κατάρ, Ιράν, Σαουδική Αραβία) θα αποτελούσαν έναν ισχυρότατο και πλούσιο πόλο στην περιοχή. Ο ISIS, ήταν ο βραχίονας που θα καθάριζε το «οικόπεδο» για να στήσουν το μαγαζί τους.
  Ευτυχώς όμως η εποχή των μουλάδων έχει περάλθει, και κουμάντο –ευτυχώς ή δυστυχώς- κάνουν οι αγορές. Και οι αγορές δεν θέλουν «αστάθμητους παράγοντες», και «άγνωστες μεταβλητές» στα μοντέλα λήψης αποφάσεων. Η Τουρκία ήταν χρήσιμη όσο ήταν μια σταθερά μεταβλητή στην ανάλυση της περιοχής. Τώρα που ξεκίνησε να κινείται ανεξέλεγκτα, δεν είναι χρήσιμη για κανέναν. (συμπεριλαμβανομένων και των Ρώσσων, αλλά ας μην ξεφεύγουμε).
  Το «πραξικόπημα», και κυρίως όσα ακολουθήσαν σε συνδυασμό με τον δημοψήφισμα το οποίο εν τέλει ήταν μια Πύρρειος νίκη του Ερντογαν, θεωρώ πως θα είναι ένα σημείο καμπής για την Τουρκία. Και τα δυο συνδυαστικά θεωρώ πως ήταν σχεδιασμένα από τον Σουλτάνο για να καταδείξει μεγαλειώδεις «νίκες» στο εσωτερικό και το εξωτερικό, αλλά εν τέλει το «πραξικόπημα» ήταν εν πολλοίς κωμικό, και το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος ήταν οριακό, και αμφιλεγόμενο.
  Τώρα οι κινήσεις του Ερντογάν είναι «ζαλισμένες». Βάζει τα πλοία του να παρεμποδίζουν εξορύξεις της Total, ενώ το αμερικάνικο αεροπλανοφόρο του jammαρει τις συχνότητες επικοινωνίες (δημοσίευμα Π.Θ. 17/7/2017), επαναφέρει θανατική ποινή και κλείνει την πόρτα στο ΝΑΤΟ με την αγορά των S400 κοκ. Αφήστε τους στην παράκρουσή τους, θα τους αναλάβουν οι μεγάλοι για να τους «συνετίσουν». Τόσα χρόνια προσπαθούσαμε εμείς να τους δείξουμε ότι οι Τούρκοι είναι ανατολίτες, και αναξιόπιστοι. Τώρα θα το καταλάβουν όσοι πρέπει, και με την πιο κατανοητή διεθνή γλώσσα, “money talks & bullshit walks”. Εμείς, από την άλλη πολλά μπορεί να κάνουμε, και σίγουρα υπάρχουν πιο γνώστες από εμένα για να τα αναφέρουν. Σίγουρα όμως αυτό που χρειάζεται είναι να λέμε και να φωνάζουμε* σε κάθε αφορμή «Δείτε τους, αυτοί είναι, αυτοί ήταν πάντα, με αυτούς είχαμε να κάνουμε τόσα χρόνια. Καταλάβατε τώρα ποιοι είναι οι Σύμμαχοι της Δύσης;;» (* αναφέρομαι από το ΥπΕξ, μέχρι τον τελευταίο από εμάς ακόμα και στα Social Media).

 • Πάτε καλά;

  Σε όλες τις μονάδες ξέρει τι έπαιζε; Και αφού είναι στέλεχος, δεν θα έπρεπε να ξέρει πως τη μέρα του πραξικοπήματος έβγαινε έκθεση από το ΓΕΕΘΑ (και το ΠΑΜΑΚ) που έλεγε πως αναμένουν πραξικόπημα (με first author αν θυμάμαι καλά τον Μάζη); Δε θα έπρεπε να ξέρει πως στις 18 το απόγευμα ενημερώθηκε το ΓΕΕΘΑ για μετακινήσεις στρατιωτικών μονάδων και δη μαζικές προς τα εσωτερικά; Πώς συγκεκριμένες μονάδες φάγανε επιφυλακή πριν;

  Το γεγονός πως δεν ήταν ΟΛΕΣ οι μονάδες σε επιφυλακή δε σημαίνει πως δεν κινητοποιήθηκε καμία.Καλό είναι να μη τσουβαλιάζει γιατί οι ΕΔ είναι ένας τεράστιος οργανισμός με μερικές δεκάδες χιλιάδες κόσμο και το τι συμβαίνει (θετικό ή αρνητικό) σε 5-6 μονάδες, δε σημαίνει πως συμβαίνει και αλλού.

 • Πάτε καλά;

  ‘Εχουμε και εμείς αν θυμάμαι καλά προξενείο

 • Πάτε καλά;

  ‘Ενα ένα:
  Ι)Η Ελλάδα έχει χρεοκοπήσει 3 φορές στο παρελθόν.Μετά από κάθε χρεοκοπία, κέρδιζε τον επόμενο πόλεμο κατακτώντας και τον Β.’Εβρο στον οποίο περνάς την επαγγελματική σου ζωή. Δε βλέπω γιατί δε μας εμπόδισε η χρεοκοπία στο παρελθόν να διεξάγουμε επιτυχείς πολεμικές επιχειρήσεις. Για την ακρίβεια, βλέπω ΑΚΡΙΒΩΣ το αντίθετο. Και όχι μια και δυο φορές.
  ΙΙ) Δε ζητά κανείς να μπουκάρουμε στην Πόλη. Ζητάμε να μπορούμε να διεξάγουμε πολεμικές επιχειρήσεις ΜΕ ΕΠΙΤΥΧΙΑ κατά μήκους του Αιγαίου. Νομίζω αυτό μπορούμε να το κάνουμε. Να μη τραβάμε τα επιχειρήματα του άλλου.
  ΙΙΙ)’Οποιος πιστεύει πως οι ευκαιρίες θα του χτυπήσουν την πόρτα και θα του πούνε, «γειά σας, με λένε Ευκαιρία, ήρθα να σου κάτσω, έχω φέρει και προφυλακτικά», είναι εκτός πραγματικότητας φίλτατε. Fortuna favet fortibus και δεν υπάρχει ΜΕΓΑΛΥΤΡΟ ρίσκο από το να παίξεις δίχως να πάρεις ρίσκα.
  IV)’Οσο για τα όπλα, εδώ είμαστε και θα δούμε. Πάντως τα Kiowa έρχοτναι και αν έρθουν και άλλα όπλα, οι Αμερικάνοι θα δείχνουν πως δεν τους ενδιαφέρει η ισορροπία αλλά πλέον η μία πλευρά. ‘Οπως αυτή στα ανατολικά της Τουρκίας που πλέον είναι ΚΑΙ μηχανοκίνητη.
  V)Ο ασκός του Αιόλου στην περιοχή έχει ήδη ανοίξει με τον Β πόλεμο του Κόλπου, την Αραβική Άνοιξη και το Κουρδικό. Οι Αμερικάνοι το πήραν πρέφτα και σχεδιάζουν την επόμενη μέρα (σε περίπτωση που ο Σουλτάνος δε σοφρωνιστεί), εμείς ακόμα πιστεύουμε πως δε θα γίνει πόλεμος γιατί δε θα αφήσουν οι Αμερικάνοι.’Οπως δεν άφησαν στη Γεωργία, τη Λιβύη, την Κύπρο, την Ουκρανία κοκ.

  Είσαι σε άρνηση και φοβάμαι πως ο Κυναίγειρος έχει δίκιο όταν εμμέσως σε κατηγορεί για δημοσιουπαλληλική νοοτροπία. Κανείς δε θέλει να τρέχει σε όρη, λαγκάδια και ακτές με τις σφαίρες να σφυρίζουν αλλά άλλο τι θέλουμε σε αυτή τη ζωή και άλλο τι πρέπει να γίνει. Και όταν στην πέσουν (ΓΙΑΤΙ ΘΑ ΣΤΗΝ ΠΕΣΟΥΝ), θα πρέπει να δείξεις τα δόντια σου όχι επειδή είσαι πολεμοκάπηλος αλλά επειδή θα μπεις σε mode »ο θάνατος σου η ζωή μου» τόσο ως κράτος όσο και ως προσωπικότητα.

  ΥΓ. Αν διαλύσει η Ελλάδα θα είναι μια μικρή ενόχληση; Για αυτό πήρε άρον άρον ο Ομπάμιας το αεροπλάνο τη νύκτα του Σαββάτου από την Ουάσιγκτον μετά από παρότρυνση του Σαρκοζύ και Κυριακή πρωί ή Ανγκέλα τον είδε να παίρνει πρωινό όταν μπήκε στην αίθουσα και να προεδρεύει στην οικονομική σύνοδο της Ευροζώνης; Αν πέσει η Ελλάδα, η χερσόνησος του Αίμου και η Α. Μεσόγειος θα γίνουν τέτοιο μπουρδέλο, που οι Αμερικάνοι και οι ευρωμεσογειακές χώρες θα δούνε τον ουρανό σφοντύλι.

  • Σωτήρης Χριστοδούλου

   «Αν πέσει η Ελλάδα, η χερσόνησος του Αίμου και η Α. Μεσόγειος θα γίνουν τέτοιο μπουρδέλο, που οι Αμερικάνοι και οι ευρωμεσογειακές χώρες θα δούνε τον ουρανό σφοντύλι.»
   Δεν θυμάμαι να έχω διαβάσει κάτι σωστότερο από το 2010. Δυστυχώς, από την Ελλάδα του σήμερα απουσιάζει η έννοια ηγεσία.

 • M.K.E

  «την επαγγελματική μου ζωή των 2.5 δεκαετιών την πέρασα κυρίως στον Έβρο
  και τα νησιά όπου είμαι και τώρα όχι πίσω από ένα γραφείο περιμένωντας
  αρθρο από το e-αμυνα για να βγάλω τα απωθημένα μου , έχω κάμποσα χρόνια
  ακόμα άρα εδώ θα είμαι κάνοντας αυτό που πρέπει άμα συμβεί τίποτε και
  δεν θα την βγάλω κάνοντας αναλύσεις βλέπωντας Βερύκιο»

  Της προσβολης το αναγνωσμα συνεχιζεται.Μας τσαμπουνας συνεχεια για τα χρονια που εχεις σε υπηρεσια σαν να ειναι εγγυηση στην γνωμη και στην αποψη.Αν σε βαραινουν τοσο πολυ,μπορεις να φυγεις,οχι ομως οτι ολα οσα αναφερεις ειναι θεσφατο.
  Δεν κανουμε αναλυσεις περιμενοντας τον Βερυκιο,ουτε βγαζουμε απωθημενα.Μηπως βρηκες ευκαιρια εσυ να ξεσπαθωσεις;

  «οι στρατιώτες που πεθαίνουν στην Τουρκία θεωρούνται μάρτυρες , εδώ τους
  στρατιωτικούς τους θεωρείτε διεφθαρμένους αυτιστικούς και προνομιούχους»

  Ακρως συμφεροντολογικη και στρεβλη παρομοιωση.Τους νεκρους μας τους τιμουμε υπερ του δεοντος.Στο ξαναεγραψα,δεν εισαι στο ομηροι να χαιρεται ο καθε απατρις με τους θανατους αλλα μαλλον αυτο εχει μικρη σημασια για ατομα που εχουν μαθει να διαταζουν και να υπακουν.
  Οι καταχρησεις στα εξοπλιστικα και στις προμηθειες εγιναν και με την συμμετοχη στρατιωτικων,μικρη μεγαλη σε επιπεδο συμβουλων η αποδοχης οποτε η θυματοποιηση και τα ξεσπασματα καλο ειναι να λειπουν.Και να μην ξεχναμε οτι τον πολεμαρχο τον βγαλατε εσεις,επειδη σας υποσχεθηκε οτι δεν θα πειραχτειτε μισθολογικα,σαν να ειστε εκτος ελληνικης κοινωνιας.

  «και ότι στην πραγματικότητα δεν κινδυνεύεις γιατί όσο είμαστε στο ΝΑΤΟ δεν θα επιτρέψουν οι ΗΠΑ να γίνει κάτι »

  Αυτο ιδιως σπαει κοκκαλα.Πολυ ωραια,αφου ειναι ετσι,μειωνουμε στο μισο τις δαπανες για την αμυνα,στο μισο και λιγοτερο τα στελεχη οπως και τις απολαβες τους μιας και ο θειος Σαμ εγγυαται για τα παντα.Να δεις τι μου θυμιζει…μηπως το οτι «οι τουρκαλαδες κανουν ασκηση,δεν υπαρχει προβλημα» η το «»ευχαριστουμε τους αμερικανους για την παρεμβαση»;

  Υ.Γ Περιμενουμε ακομη μια συγγνωμη για τις βαρυτατες αιχμες και υπαινιγμους που δεν ειχες καν το θαρρος να ανταπαντησεις.

  • binio

   Μην μαλώνετε μεταξύ μας όλοι τον ίδιο πόθο έχουμε και ευτυχώς με μεγάλη ποικιλία σκέψεων. Δώστε όλοι τόπο στην οργή.

 • GES

  Επειδή είναι πλέον αρκετά συχνή η αναφορά στην “ευκαιρία” που χάθηκε την ημέρα του πραξικοπήματος και καθώς το άρθρο είναι σχετικό, θα ήθελα να παρακαλέσω αν κάποιος αναγνώστης / σχολιαστής επιθυμεί να μας εξηγήσει επιγραμματικά πως ακριβώς φαντάζεται την εμπλοκή των Ελληνικών ΕΔ εκείνο το βράδυ, αν την θεωρεί εφικτή κυρίως λόγω του εξαιρετικά περιορισμένου χρονικού παραθύρου (λιγότερο από 12 ώρες ακόμα κι αν θεωρήσουμε ότι η πολιτική και στρατιωτική ηγεσία της χώρας μας είχε άμεση γνώση του πρώτου σήματος της ΜΙΤ περί υπόπτων ενεργειών στις 17:00 της 15ης Ιουλίου), με ποιόν αντικειμενικό σκοπό και με μια εκτίμηση τουλάχιστον ως προς τις διπλωματικές συνέπειες και τις ελληνικές στρατιωτικές απώλειες.

  • giannis kalyvas

   στρατιωτική επέμβαση της Ελλάδας κατά την διάρκεια του πραξικοπήματος και ακόλουθα της καταστολής αυτού χωρίς πρόκληση και χωρίς να υπάρχει απειλή κατά της εδαφικής ακεραιότητας της χώρας μας και της εθνικής ασφάλειας ? επέμβαση με ποια δικαιολογία ? επειδή κάνουν παραβιάσεις ή επειδή νοιώθουμε απειλή ? ακόμα και οι ΗΠΑ επί μήνες έστησαν ολόκληρο σεναρίο για να επέμβουν στο Ιράκ , εμείς γιατί ? και κυρίως με ποιον σκοπό ? να καταστρέψουμε τι ? ποιοι θα είναι οι στόχοι μας ? για να προχωρήσεις σε ένα τέτοιο βήμα χωρίς επιστροφή και με δεδομένες ολέθριες επιπτώσεις για μεγάλο χρονικό διάστημα και σε οικονομικό και διπλωματικο και πολιτικό επίπεδο θα πρέπει να έχεις κάποιον σκοπό και κάποιους στόχους …. ποιοι είναι αυτοί ?

   • Cynaegeirus

    «και κυρίως με ποιον σκοπό ?» ->Κύπρος

    όλα τα άλλα καλύπτονται απο την άνω λέξη. δεν σκεφτόμαστε συνέπειες. μόνο Ένωση.

  • Richard Cœur de Lion

   σύμφωνα με το άρθρο 5 της συνθήκης της ΒΑ Συμμαχίας, εάν ένα μέλος της Συμμαχίας δεχθεί επίθεση όλα τα υπόλοιπα είναι υποχρεωμένα να το συνδράμουν στρατιωτικά.

   (εκτός και αν είναι στημένο από την Βορειοατλαντική συμμαχία, συμπληρώνω εγώ)

   • NK

    Ρητώς δεν ισχύει μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας το άρθρο…

    Λυκοσυμμαχία, όπως λένε.

 • GES

  Οποιαδήποτε άποψη – γνώμη από τον οποιονδήποτε είναι καλοδεχούμενη φίλε Κυναίγειρε, ειδικά αν έχει ορθολογική βάση.

  • Γεράκι

   Είναι βέβαιο ότι μια τέτοια άποψη μπορεί να έχει οποιαδήποτε βάση όχι όμως ορθολογική.

   • Cynaegeirus

    Δεν ήμουν ποτέ ορθολογικός παιδιά… παρορμητικός θα έλεγα…. εσείς με κρίνετε καλύτερα :-)

   • Πάτε καλά;

    Η απουσία απόψεων μη ορθολογικών από το δημόσιο διάλογο είθισται είναι και πιο επικίνδυνη από την παρουσίαση μόνο ορθολογικών απόψεων. ‘Αλλωστε, το τι είναι ορθολογικό ή όχι είναι πολλές φορές υποκειμενικό αφού εξαρτάται από τις αρχικές παραδοχές που συνήθως διαφέρουν.

  • Cynaegeirus

   Το παρακάτω κείμενο είναι σε μορφή άρθρου οπότε να με συγχωρείς αρχικά για την μορφή της απάντησης

   «Κύπρος 42+1 χρόνια μετά.
   Η επι δεκαετιών ενοχοποίηση της Ελληνικής πλευράς για τα λάθη του Κυπριακού, βαραίνουν την συνείδηση των στρατιωτικών και πολιτικών που αποφασίζουν για το μέλλον του Έθνους.
   Δεν γίνεται λόγος για το έπος της απελευθέρωσης της νήσου από τον Βρετανικό ζυγό – μια από τις πρώτες χώρες παγκοσμίως που αγωνίστηκε κατά της αποικιοκρατίας, ούτε για την έντεχνη παγίδα των δεύτερων να ισοβαθμήσουν την φιλική σε αυτούς μειονότητα. Οι απαγχονισμοί εφήβων θυσιάστηκαν στον βωμό των καλών σχέσεων μεταξύ της φιλοβρετανικής ελληνικής ελίτ και του βρετανικού στέμματος.
   Η Ελλάδα προσπάθησε να εκμεταλλευτεί τα γεγονότα μετά την ανεξαρτησία στέλνοντας μια μεραρχία κρυφά στο νησί. Δεν ήταν κίνηση από κάποια ακροδεξιά στοιχεία. Ήταν απόφαση των δημοκρατικά εκλεγμένων στοιχείων της χώρας. Τα στοιχεία αυτά απέτυχαν να την χρησιμοποιήσουν κατάλληλα ύστερα από μια εκτενή οχύρωση και προετοιμασία. Η χούντα για να εδραιωθεί στο ΝΑΤΟ την απέσυρε αφήνοντας ένα σύνταγμα πεζικού και μια εθνοφυλακή σε κατάσταση αφασίας να πράξει ότι θα έπραττε ένα οργανωμένο σύνολο μείζονος σχηματισμού.
   Τα γεγονότα του 74 ήταν η τελευταία κίνηση πριν την πολυπόθητη ένωση – ήδη είχαν ξεκινήσει οι κινήσεις εναντίον μας μετά την άρνηση παραχώρησης βάσεων για τον τρίτο αραβοϊσραηλινό πόλεμο έξι μήνες πριν.
   Θα έπρεπε να ντρεπόμαστε γι’ αυτό αναρωτιέμαι…
   Αν ναι θα πρέπει να ντρεπόμαστε για την Ένωση των Επτανήσων, των Δωδεκανήσων και της Κρήτης. Θα έπρεπε να χαιρόμαστε αντίστροφα για την λήθη της Ανατολικής Ρωμυλίας και της Βορείου Ηπείρου.
   Λυπάμαι κύριοι για τα λάθη του 74, δεν λυπάμαι για την προσπάθεια – έστω και με λάθος τρόπο – της προσπάθειας Ένωσης. Δεν είμαι ένοχος για την σκέψη, είμαι ένοχος για το κακό αποτέλεσμα, είμαι ένοχος για την μη επιβολή ευθυνών και ποινών.
   Μετά το 74 υπήρξε πολιτική απόφαση για αδρανοποίηση των αντανακλαστικών μας μπροστά στην κατοχή του 1/3 της Κύπρου. Αδρανήσαμε επι 8ετία όπου η Τουρκική πολεμική μηχανή είχε καταστραφεί από το εμπάργκο. Αδρανήσαμε στην κήρυξη «βόρειας δημοκρατίας». Αδρανήσαμε μπροστά στην προσπάθεια της Τουρκία να μεταφέρει το πρόβλημα στο Αιγαίο και πέσαμε στην παγίδα να φτιάξουμε μια Γραμμή Μαζινό αφήνοντας την Κύπρο μακριά.
   Τίποτα στο Αιγαίο δεν γίνεται χωρίς να έχει βάση στην Κύπρο. Τίποτα δεν γίνεται στον Έβρο χωρίς να έχει βάση στην Κύπρο. Τίποτα δεν γίνεται από το προξενείο στην Θράκη χωρίς να έχει βάση στην Κύπρο. Η Κύπρος είναι το Α και ο Ω των Ελληνοτουρκικών Σχέσεων το σημείο έναρξης, τα θεμέλια των σχέσεων μας.
   Χωρίς την Κύπρο δεν θα υπήρχε ούτε 4η Στρατιά ούτε μειονότητα. Η Κύπρος είναι το τρόπαιο μεταξύ των νόμιμων δικαιούχων και των ασιατικών εποίκων και των στρατευμάτων αυτών.
   Είμαι ένοχος για την μη προσπάθεια επανάληψης. Είμαι ένοχος για την ρίψη των όπλων, για την απώλεια της ελπίδας.
   Είμαι ρίψασπίς.
   Ύβρις στον πολιτισμό μου. Ύβρις στο παρελθόν μου. Ύβρις στο μέλλον των παιδιών μου.
   Δεν είμαι Έλληνας. Είμαι σίχαμα. Και για 40+ χρόνια είναι εμφανέστατη η αηδία και η αυτοκαταστροφή της κοινωνίας.
   Πέρασε ένα έτος από το Τουρκικό Πραξικόπημα. Ένα έτος κατά το οποίο η εμφανέστατη αδυναμία των Τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων να ανταπεξέλθουν σε βασικά καθημερινά καθήκοντα έρχεται σε αντίθεση με την επιθετική ρητορική των Τούρκων για τις γεωτρήσεις στα οικόπεδα της Κύπρου και την αποστολή πλοίων στην περιοχή. Αν δεν ήταν σε πλήρη αδυναμία άραγε τι θα έκαναν; Θα μιλούσαμε για νέο 87, για νέο 96 ή κάτι χειρότερο;
   Επι ένα ολόκληρο χρόνο δεν υπήρχε καμία στρατιωτική ενέργεια κατά των Τούρκων – ακόμα και όταν οι ελάχιστοι πιλότοι συνέχισαν τις υπερπτήσεις.
   Επι ένα ολόκληρο χρόνο δεν υπήρχε καμία δραστηριότητα από το κράτος μας κατά της νέας κατάστασης ανατολικά, όπου υπάρχει εμφανέστατή παραβίαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων τόσο των ντόπιων, όσο και κατά του ενός σχεδόν εκατομμυρίων ανθρώπων που εστάλησαν ως απόλυτο μέσο ανορθόδοξου πολέμου στα σπίτια μας.
   Επι ένα ολόκληρο χρόνο δεν υπήρχε ενέργεια για την απελευθέρωση της Κύπρου.
   Ο Τούρκος όταν αποδυναμώνεται εκτελεί με μαεστρία τον ρόλο του τρελού απειλώντας με αποσταθεροποίηση την περιοχή. Και ο Έλληνας και το ΝΑΤΟ τρέμουν τον τρελό αντί να τον αποτελειώσουν.
   Ποιος είναι ο ρόλος των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων; Η άμυνα της πατρίδας; Δεν είμαι τόσο αφελής ούτε μαθητής δημοτικού.
   Ο ρόλος των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων είναι η απελευθέρωση της Κύπρου.
   Ο ρόλος των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων είναι η απελευθέρωση της Β Ηπείρου.
   Ο ρόλος των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων είναι η ενίσχυση των Υπουργείων Εξωτερικών και Άμυνας με μέσα τέτοια ώστε να φτάσουν οι πρώτες στο σωστό σημείο έναρξης επιχειρήσεων για τους δύο προηγούμενους στόχους έχοντας όλα τα πλεονεκτήματα.
   Αν υπάρχει άλλος ρόλος στα μυαλά ορισμένων – Κύριοι απλώς δεν χρειαζόμαστε στρατό. Είμαστε μέρος του ΝΑΤΟ, της ΕΕ. Κανένας ποτέ, δεν πρόκειται – ούτε οι Τούρκοι – να επιτεθεί στην Ελλάδα. Ο γάιδαρος είναι δεμένος.
   Που είναι η επιτελική εργασία από τον Σεπτέμβριο του 1974 μέχρι σήμερα;
   Που είναι οι τόμοι βιβλίων και τα Gigabyte δεδομένων με τις ενέργειες που ΕΠΡΕΠΕ να ακολουθήσει η στρατιωτική ηγεσία βάση προαποφασισμένων και υπογεγραμμένων σχεδίων από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας;
   Θα ήθελα μια εξεταστική επιτροπή για τον έλεγχο αυτών.
   Θα ήθελα ποινές για την μη προετοιμασία – αν κάτι τέτοιο υφίσταται. Θα ήθελα ποινές για την άρνηση, μη λήψης αυτόματης απόφασης εκτέλεσης του κύριου ρόλου των ΕΕΔ.
   Οι ΕΕΔ δεν είναι τμήματα παρελάσεων. Δεν είναι τμήματα συνοριακής φρουράς. Δεν είναι κοινωνικό μέσο παροχής εργασίας, απασχόλησης και συντήρησης οικισμών.
   Οι ΕΕΔ έχουν ρόλο. Έχουν αποστολή. Και οποιοσδήποτε τις εμποδίζει είναι εχθρός αυτών και του έθνους. «

   • Πάτε καλά;

    TLDR

   • Γεράκι

    Μιλώντας για ΄74, Κύπρο και ρόλο ΕΕΔ μου έρχεται στο μυαλό αυτόματα αυτό:

    «Ο πόλεμος είναι πολύ σοβαρή υπόθεση για να την εμπιστευθούμε στους στρατιωτικούς.»

    Με άλλα λόγια όλα είναι θέμα πολιτικής και ο πόλεμος είναι η συνέχιση της πολιτικής με άλλα μέσα. Μιλώντας πλέον κατ ουσία για πολιτική δεν μπορείς να παραβλέψεις τους διεθνείς πολιτικούς παραμέτρους που εμπλέκονται ως συνέπεια των ενεργειών σου. Αυτός που στο μέτρο που η ισχύς του το επιτρέπει δεν (δείχνει να) σέβεται τους πολιτικούς κανόνες είναι ο Τούρκος. Μαγκιά δεν είναι είναι να είσαι Τούρκος, είσαι Έλληνας. Τις δε φορές που έκανες τον Τούρκο το πλήρωσες. Να υπογραμμίσω πως ο Τούρκος δεν είναι απλά ένας προβληματικός θρασύς τραμπούκος που αγνοεί τις συνέπειες και τους κανόνες κι απλά του …βγαίνει επειδή είναι μάγκας. Δεν είναι θέμα μαγκιάς και τραμπουκισμού. Είναι πολύ ευρύτερο το πλαίσιο της πολιτικής του και αποδεικνύει συνεπή εκμετάλλευση και του παραμικρού νομιμοποιητικού στοιχείου όπως και των λανθασμένων χειρισμών μας που έχουμε τη ροπή να κάνουμε λόγω του …παρορμητισμού που μας διακρίνει.

    Απαντώντας λοιπόν και στον αγαπητό ΠΚ, ο ορθολογισμός δεν είναι υποκειμενικός εφόσον το πολιτικό πλαίσιο εντός του οποίου επιβάλλεται να κινηθείς και να λάβεις υπόψη δεν επιδέχεται υποκειμενική ερμηνεία τέτοια που να ανατρέπει την ορθολογική.

    Η δε παρορμητική ροπή είναι καλή συνταγή αποτυχίας και πρέπει να θεωρείται βέβαιο πως θα την εκμεταλλευτεί άριστα ο παμπόνηρος Τούρκος που συχνά θεωρείται κουτοπόνηρος. Μόνο κουτό δεν πρέπει να τον θεωρούμε και είναι άλλο ένα λάθος μας, να τον υποτιμάμε.

   • GES

    Φίλε Κυναίγειρε, παραθέτεις την προσωπική σου άποψη για τον ρόλο και την αποστολή των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων (απελευθέρωση Κύπρου και Β. Ηπειρου) η οποία όμως δεν μπορεί να μην αντιλαμβάνεσαι ότι απέχει από τον ρόλο και την αποστολή που τους έχει αναθέσει η πολιτική ηγεσία της χώρας (η μόνη αρμόδια να θέσει ρόλους και αποστολές). Πριν λοιπόν ζητήσεις εξεταστική επιτροπή και ποινές για στρατιωτικούς, σκέψου αν οι ΕΕΔ αρνήθηκαν ή αμέλησαν να προετοιμαστούν για τον ρόλο που τους ανέθεσε όχι ο Κυναίγειρος ή ο GES αλλά η πολιτική ηγεσία. Και πριν ζητήσεις εξεταστική και ποινές για την εκάστοτε πολιτική ηγεσία, σκέψου αν αυτή αρνήθηκε να υλοποιήσει την εντολή που δημοκρατικά της έδωσε (και) σχετικά με τον ρόλο και την αποστολή των ΕΕΔ ο Ελληνικός λαός τα τελευταία 40+ χρόνια.

 • Β.Κ

  Απώλειες και λιποταξίες δεν είναι δυνατόν να γνωρίζουμε με ακρίβεια…σίγουρα θα υπάρχουν αυξημένοι αριθμοί και στα δύο, τα οποία μικραίνουν, χάριν της πανίσχυρης Ερντογανικης Τουρκίας ..

 • Β.Κ

  Αγαπητέ πιστεύω πως συμβαίνει το αντίθετο με όλους τους λαούς, τόσο ιστορικά όσο και λογικά….
  Η φτώχεια οδηγεί σε φιλοπόλεμη διάθεση, διότι δεν έχεις να χάσει κάτι σημαντικό…ήδη πείνας…όταν λιώσει το έντερο σου, σκέφτεσαι πολλά μετά, όπως την βολεψη σου και το i-phone…Δες τους Έλληνες πόσο μαχιμόι ήταν το 1940(φτώχεια) με το τωρα(πολύ καλά)….

 • Β.Κ

  Θα σου πω μια παροιμία όσον αφορά τους Τούρκους της Γερμανίας…
  «Όποιος είναι έξω από τον χορό πολλά τραγούδια ξέρει.»
  Σαν τρίτα μάτια, ο Ερντογάν/Κεμαλ τους φαίνεται καλός…Όταν κι αν γυρίσουν στην Τουρκία όμως, ξεσηκώνονται…άνθρωποι είναι κι αυτοί, δεν είναι χαζοί.Οταν φάνε ψωμί , αναπτυχθούν και μου(—>δυτικοποιηθουν), θα αρνηθούν να θυσιάσουν το 2ο θεμελιωδες δικαίωμα του ανθρώπου, την ζωη….ίσως τους πάρει 10 χρόνια, ίσως 40, κάποτε όμως θα γίνει…

 • giannis kalyvas

  αν μου επιτρέπει η συντακτική ομάδα ένα σχόλιο επί προσωπικού , όπως λένε πριν αλέκτωρ λαλήσει τρις και η αναφορά μου σε ολιγομελή κλίκα επιβεβαιώθηκε

  1. να ευχαριστήσω τον Πάτε καλά γιατι δεν θέλει δηλώσεις μετάνοιας και μεγαλοψύχως συγχωρεί το ότι «ξέφυγα» από την γραμμή

  2. ΜΚΕ έχεις πολύ θράσος να απαιτείς συγνώμη όταν κατ εξακολούθηση και επί σκοπού έχεις υβρίσει και λοιδωρήσει σκαιότατα συλλογικά όλα τα στελέχη των ΕΔ σε πολλά σχόλια σε διάφορα άρθρα , εννοείται ότι δεν θα ασχοληθώ με περαιτέρω αβρότητες

  3. Κυναίγειρε αυτό με το killers το τερμάτισε , το έδωσα να το διαβάσουν κάτι «πιτσιρικάδες» εδώ και έχει γίνει το απόλυτο χιτ του καλοκαιριού , άρχισα να βαριέμαι να ακούω παντού στο στρατόπεδο «ελα ρε killer» , «που σαι ρε killer» κτλ , πετυχημένο

  η διαφορά μας κύριοι έιναι ότι εγώ σχολιάζω με το ονοματεπώνυμό μου , με ξέρουν και κρίνομαι , δεν είμαι εικονική περσόνα που κρύβεται κάτω από ψευδώνυμο και έχει το ακαταλόγιστο και έτσι μπορεί να πετάει αερολογίες και φαντασιοπληξίες μόνο για αυτοεπιβεβαίωση , απόδειξη το εξαιρετικά σπάνιο των σχολιασμών μου

  κατά τα άλλα η πλήρης άγνοια (ηθελημένη ή μη) των επιπτώσεων στην χώρα των προτάσεών σας περί επίθεσης για να «καθαρίσουμε» σαν να είμαστε νταβατζήδες στην Τρούμπα ή κάποια συμμορία σε κανά γκέτο και όχι μια χώρα που ανήκει σε οργανισμούς που πιστεύει σε διεθνές δίκαιο και σε κανόνες είναι όχι απλώς επικίνδυνες αλλά και άκρως προβοκατόρικες που διατυπώνονται γνωρίζοντας πολύ καλά ότι δεν έχουν εφαρμογή ενώ ηθελημένα πάλι αποκρύβετε τις συνέπειες μιας τέτοιας πράξης που θα είναι καταστροφικές για γενιές

  μου είναι δύσκολο να φανταστώ γιατί εσείς οι killer που τόσα ξέρετε δεν γίνατε στρατιωτικοί για να έχετε την χαρά να εκτοξεύετε πυραύλους σε επίπεδο πέραν των ιστολογίων και των σεναρίων φανταστικών πολέμων και μαχών

  δεν πρόκειται φυσικά να απαντήσω στον καθένα σας γιατί πολλά που αναφέρετε είναι απλώς τραγελαφικά χωρίς παρεξήγηση , θα πω απλώς ότι πήρα το μήνυμα και θα υποσχεθώ ότι θα προσπαθήσω να μην ξανασχοληθώ με τον σχολιασμό γιατί τείνω να «ξεφεύγω»

  • M.K.E

   Ζητα μια συγγνωμη οπως πρεπει και μην ασχολεισαι παραπανω,ειναι θεμα αγωγης,τα αλλα αστα απλα σε σκιαγραφουν.

   • giannis kalyvas

    δες τι σημαίνει αγωγή στο λεξικό πρώτα δες μετά και τα υβριστικά και κακεντρεχή σχόλια σου προς χιλιάδες ανθρώπους που προφανώς δεν γουστάρεις για δικούς σου αδιάφορους λόγους και κρίνε από μόνος σου αν έχεις σπίθαμή αυτής , αν έχεις και την ικανότητα βέβαια του κρίνειν εκτός του υβρίζειν

    • ΠΡΟΣ ΟΛΟΥΣ: Κύριοι, δεν έχει νόημα περαιτέρω συζήτηση με εκατέρωθεν αντεγκλήσεις.

     • giannis kalyvas

      κρίμα γιατί ΜΕΤΑ από την προτροπή αυτή οι προσωπικές επιθέσεις συνεχίστηκαν σε σχόλια από τους ίδιους μέχρι σημείου σπίλωσης της επαγγελματικής μου ιδιότητας και προσωπικότητάς μου και μάλιστα χωρίς να υπάρξει ανάλογη απάντηση από εμένα

  • Γεράκι

   Μα η γλύκα του να σχολιάζεις είναι όταν «ξεφεύγεις», όταν δλδ διαφωνείς. Όση μεγαλύτερη η διαφωνία τόσο μεγαλύτερη η γλύκα! Το θέμα είναι να έχεις όρεξη και κυριότερα χρόνο να ασχοληθείς. Αναπόφευκτα έρχεται η στιγμή που δεν έχεις ούτε χρόνο, ούτε όρεξη για να εμπλακείς σε αδιέξοδες συζητήσεις όπου θα προσπαθεί ο ένας να πείσει πως ήταν μεγάλη ευκαιρία να τους επιτεθούμε και ο άλλος να ανακηρύξουμε ΑΟΖ.

   Είναι κάποιες φορές που όσο και να εκτιμάς το μεράκι, την αγωνία, τον πατριωτισμό και τη γνώση του άλλου δεν μπορείς να κάνεις τίποτα. Ούτε να διαφωνήσεις. Εκτός αν έχεις όρεξη και χρόνο που δεν έχω αυτή την περίοδο. Χαλάλισα τις αντοχές μου στον φίλο Πρόμαχο πρόσφατα, κάνω αποτοξίνωση τώρα. :p

   • Cynaegeirus

    Πες μου τι σου έκανε αυτός ο βάρβαρος. μια γραμμή του γράφω, 7 σελίδες μου απαντά….

    Καλή όρεξη σε όλους φυσικά!

  • Cynaegeirus

   «3. Κυναίγειρε αυτό με το killers το τερμάτισε , το έδωσα να το διαβάσουν κάτι «πιτσιρικάδες» εδώ και έχει γίνει το απόλυτο χιτ του καλοκαιριού , άρχισα να βαριέμαι να ακούω παντού στο στρατόπεδο «ελα ρε killer» , «που σαι ρε killer» κτλ , πετυχημένο»

   Καλησπέρα φίλε μου Γιάννη!

   Αν ΑΔΕΡΦΕ μου, φοράς την 9αρα και κρατάς το όπλο σου πας στον καθρέφτη και δεν ξέρεις τι είσαι και για ποιο λόγο σε πληρώνει ο κόσμος λυπάμαι πάρα πολύ.
   Σίγουρα κάνεις λάθος δουλειά όλα αυτά τα 25 χρόνια.
   Τι νομίζεις οτι είναι ο στρατιωτικός σαν επάγγελμα; τι είναι η παραλλαγή που φοράς; φόρμα εργασίας;

   «μου είναι δύσκολο να φανταστώ γιατί εσείς οι killer που τόσα ξέρετε δεν γίνατε στρατιωτικοί για να έχετε την χαρά να εκτοξεύετε πυραύλους σε επίπεδο πέραν των ιστολογίων και των σεναρίων φανταστικών πολέμων και μαχών»

   Δεν έγινα στρατιωτικός γιατί ο πρώτος μου μισθός Ιούνιο μήνα ήταν 370,000 δρχ+150,000 μπόνους μέσα του 90, 17 χρονών που μπάρκαρα.
   παρασκευή τέλειωσα το λύκειο, δευτέρα βράδυ πέρασα τον καταπέλτη.
   οικογένεια καπεταναίων όλοι, θεωρούσαν οτι ο «καραβανάς» είναι χειρότερος απο τον φιλιππινέζο ναύτη, ένα απομεινάρι της χούντας και του εμφυλίου. ένας λιγούρης κομπλεξικός αγράμματος βλάχος.
   δυστυχώς τα κλάματα δεν εισακούστηκαν και 25 χρόνια μετά το πάθος παραμένει.

   για μένα Γιάννη μου είσαι killer. αν σε δω αλλιώς θα χάσω τον κόσμο μου.

   στα παιδιά μου είσα υπερήρωας, ακρίτας, ο φύλακας της ελλάδας.

   τι να τους του πω Γιάννη μου οτι είσαι; πες μου σε παρακαλώ πολύ.

   «θα πω απλώς ότι πήρα το μήνυμα και θα υποσχεθώ ότι θα προσπαθήσω να μην ξανασχοληθώ με τον σχολιασμό γιατί τείνω να «ξεφεύγω»»

   όποτε θες κάτι εγώ προσωπικά είμαι εδώ. ο κόσμος αλλάζει να ξέρεις. τα χρήματα που δίνουμε στο στρατό μειώνονται. οι απειλές αυξάνονται. οι έφεδροι στο σύνολο αδιαφορούν. εμείς προσπαθούμε απο την πολιτική πλευρά να κλείσουμε κάποιες τρύπες. φτιάχνουμε μικρούς κυναίγειρους με αγάπη στην πατρίδα και στο επάγγελμα – το πιο ευγενικό επάγγελμα του κόσμου.

  • Πάτε καλά;

   Κρίμα.

 • Φτωχός και μόνος κάου – μπόυ

  Καλά που δεν τον μαστιγώσατε κιόλας τον Γιάννη, η δήλωση μετανοίας είναι το λιγότερο. Μπορεί να μην έχει δίκιο σε αρκετά σημεία και να είναι υπερβολικός αλλά το να τον βγάλετε άχρηστο που νοιάζεται μόνο για τη θεσούλα είναι too much. Και στο κάτω κάτω δεν έχει άδικο: άμα γίνει η στραβή, αυτός θα τη φάει πρώτος, όχι εμείς οι υπόλοιποι που μετράμε αν μας βγαίνουν τα άρματα και τα ελικόπτερα. Σε αυτό έχει δίκιο, άσχετα αν το χάνει με τον τρόπο που το διατυπώνει (διότι δεν είναι εθισμένος στα μηδενιστικά/ισοπεδωτικά του Κυναίγειρου και μασάει).

  • Cynaegeirus

   «(διότι δεν είναι εθισμένος στα μηδενιστικά/ισοπεδωτικά του Κυναίγειρου και μασάει).»

   άντε βρε! κοτσάνες.

   εγώ δεν έχω τπτ με τον Γιάννη ή οποιονδήποτε άλλο. Αρκεί να κάνει καλά την δουλειά του. Δουλειά του στρατού είναι να σκοτώνει και να εκπαιδεύει και να ετοιμάζεται για αυτό.

   μπορεί τα έμπειρα αγόρια μας όμως ο Γιάννης να την φάνε πρώτοι αλλά οι θέσεις τους θα γεμίζουν απο ΜΗ έμπειρα αγόρια όπως εγώ που θα πέσουμε λίγο αργότερα.
   το θέμα όλο είναι να ΜΗΝ ΠΕΣΟΥΜΕ ΕΜΕΙΣ αλλά οι άλλοι.

  • Πάτε καλά;

   ΦΚΜΚ, την παπάτα δε θα τη φάει μόνο ο Γιάννης αλλά όλοι μας εκτός αν πιστεύεις πως δε θα πέσουν βόμβες παντού και δε θα υπάρξει επιστράτευση. Κατά τα άλλα, ο Γιάννης παρότι του απαντάμε κόσμια, μας ειρωνεύεται για τη…μεγαλοψυχία μας. Δεν είναι συμπεριφορά για διάλογο αυτή.

 • Μκ

  1.Ο στρατιωτικος δεν πρεπει απαραιτητα να επιθυμει τον πολεμο,πρεπει ομως απαραιτητα να νε ετοιμος γι αυτον κ με αυταπαρνηση να υπερασπιστει την πατριδα.
  2.Χωρις πολεμο εχει ρολο υπαρξης,την αποτροπη.Επισης η ισχυς ειναι μεσο ασκησης πιεσης κ ισχυροποιησης των θεσεων μιας διαπραγματευτικης πλευρας.
  3.Killer σε κανουν οι συνθηκες.Το δογμα μας ειναι αμυντικο.Εξαλλου δεν μπορω να καταλαβω σε συνθηκες ηρεμιας πως οργανωνεις εναν στρατο απο killers.(ποια ειναι τα προαπαιτουμενα) κ πως εξασφαλιζεις πως σε συνθηκες πολεμου δεν θα σου βγουν οι killers .. sisters.Εχεις ακουστα το battle stress φανταζομαι.

  • Cynaegeirus

   «1.Ο στρατιωτικος δεν πρεπει απαραιτητα να επιθυμει τον πολεμο,πρεπει ομως απαραιτητα να νε ετοιμος γι αυτον κ με αυταπαρνηση να υπερασπιστει την πατριδα.»

   θα έλεγα οτι ο στρατιωτικός επιθυμεί τον πόλεμο αλλιώς δεν γίνεται στρατιωτικός. ως έφεδρος είναι έτοιμος και με αυταπάρνηση να υπερασπιστεί την πατρίδα.
   ο στρατιωτικός δεν κάνει μόνο αμυντικούς πολέμους. κάνει και επιθετικούς. πχ όταν πήγαμε στην κριμαία -άσχετα τι είχαμε στον μυαλό μας μελλοντικά – ή στην κορέα πήγαμε για να σφάξουμε.

   «2.Χωρις πολεμο εχει ρολο υπαρξης,την αποτροπη.Επισης η ισχυς ειναι μεσο ασκησης πιεσης κ ισχυροποιησης των θεσεων μιας διαπραγματευτικης πλευρας.»

   Φυσικά. Μόνο που για να αποτελεί μέσο αποτροπής πρέπει να είναι εξαιρετικός στο έργο του. η κοινή γνώμη μέσω της στρατιωτικής θητείας δεν βλέπει στον στρατό ως μέσο αποτροπής – πράγμα που φαίνεται στις πολιτικές αποφάσεις.

   «3.Killer σε κανουν οι συνθηκες.Το δογμα μας ειναι αμυντικο.Εξαλλου δεν μπορω να καταλαβω σε συνθηκες ηρεμιας πως οργανωνεις εναν στρατο απο killers.(ποια ειναι τα προαπαιτουμενα) κ πως εξασφαλιζεις πως σε συνθηκες πολεμου δεν θα σου βγουν οι killers .. sisters.Εχεις ακουστα το battle stress φανταζομαι.»

   φονιάς λένε οι ΗΠΑ είναι το 2% εκ γεννετής και άλλο ένα 50% εκπαιδεύεται.
   το δόγμα αλλάζει. αν ήταν επιθετικό πχ θα έμενες στο στρατό;
   παρακολουθώ μια δεκαετία το δόγμα πεζοναυτών και την εκπαίδευση αυτών. η λέξη kill ακούγεται απο όλους ως το έργο της ημέρας.

   το battle stress τι σχέση έχει;

 • M.K.E

  Φιλε μου ποτε δεν ξεφυγαμε απο το πρωτο ποστ.Εχει τρεις τοποθετησεις,και στις τρεις αναφερεται απαξιωτικα σε ολους μας και επιμενει.Εσενα αυτο σου φαινεται πρεπον;σε ειρωνευτηκε ακομη και σημερα και εσυ του δινεις βημα.

  Εγω περιμενω την συγγνωμη πρωτον και κυριον στη συντακτικη ομαδα και κατα συνεπεια στο σαιτ,που την προσβαλε με το καλημερα,δευτερον σε ολους μας και τριτον ατομικα απο το los stelechos,που εχει μονο να μας πει για τα 25 χρονια υπηρεσιας,λες και αυτα προσδιδουν κυρος.

  • Πάτε καλά;

   ΜΚΕ, ας ρίξουμε όλοι τους τόνους. Ο άνθρωπος πολλές φορές λόγω φόρτου από άλλα θέματα ξεφεύγει, όλοι μας το παθαίνουμε. Παρότι ο ίδιος ΔΕΝ είναι ο φιλικότερος άνθρωπος του πλανήτη για συζήτηση, συνεχίζω να σέβομαι το επάγγελμα του.

 • Μκ

  Ειρηνη ημιν.

  • Cynaegeirus

   ημίν μόνο.

 • Gasgoat13

  Έχω διαμορφώσει την άποψη παρακολουθώντας την ελληνοτουρκική αντιπαράθεση σε κάθε
  επίπεδο πως έχουμε δειλή πολιτικοστρατιωτική ηγεσία με συνέπεια να φαινόμαστε
  δειλός λαός ή καλύτερα να έχουμε γίνει.
  Μπορεί το συμπέρασμά μου να είναι εξοργιστικό αλλά σκεπτόμενος πως αυτή η γωνία της γης
  δεν είναι η πιο προνομιούχα αλλά ίσως η πιο όμορφη θα πρέπει να κατοικείται από
  λαό που την αξίζει και μπορεί να την υπερασπιστεί.
  Εκφράζω,ίσως, τη σκέψη κάθε πολίτη με κοινή λογική και χωρίς εμπάθειες και πολύπλοκες
  στρατιωτικές αναλύσεις και εξειδικεύσεις.
  Σκέπτομαι πρώτα την Κύπρο και τις χίλιες δικαιολογίες που τη χάσαμε και πως αν πήγαιναν
  τα υποβρύχια και αν πήγαιναν τα φάντομ και αν ..και αν…
  Μετά το Αιγαίο που για 45 χρόνια σουλατσάρουν άγνωστα
  ίχνη (χαχαχα)…
  τον Σιαλμά που δείξαμε ψυχραιμία, τα ίμια που χάλασαν οι
  ασύρματοι με τους σούπερ ανίκητους ουκαδες που δεν ρίξαν μια τουφεκιά στον αέρα όταν γάζωναν το ελικόπτερο (γνώμη μου) οι τελευταίοι και ημιάγριοι sat και τον Ηλιάκη που φτάσαμε πρώτοι άλλα έβγαλε ένας μισοπνιγμένος τούρκος ένα προκλητικό παιδαρέλι (και καλά) όπλο
  και τον αφήσαμε…

  μετά πέρασε ένα πλοίο από το Σούνιο αλλά οκ δεν έριξε με το
  κανόνι του και μετά έριξε ένα με το κανόνι του αλλά του λέγαμε απ τον ασύρματο
  να μη ρίχνει… και έγινε και ένα πραξικόπημα που τους διάλυσε… και εδώ γελάω
  ξανά και σταματάω να κουράζω.
  Βλέπω απ τα σχόλια πως κάποιοι θέλουν πόλεμο και κάποιοι λένε καλά είμαστε θα διαλυθούν και θα ησυχάσουμε. Η δικιά μου άποψη είναι πως ο μόνος δρόμος να μην κάνουμε πόλεμο
  και να ησυχάσουμε είναι ένας :
  Να γίνουμε ένα σοβαρό κράτος όχι με υπεύθυνους και μορφωμένους πολίτες (αυτό δε γίνεται) αλλά ένα κράτος που σέβεται την ύπαρξή του και τότε ίσως αλλάξουν και οι πολίτες
  του.
  Ένα σοβαρό κράτος λέει τα σύνορα μου είναι αυτά, τα όρια δικαιοδοσίας μου είναι αυτά, είναι αναγνωρισμένα και ΟΠΟΙΟΣ τα παραβιάζει θα τιμωρείται. Όχι υπερβολές όχι φανφάρες όχι
  ακρότητες.

  Αν όμως το άγνωστο ίχνος έχει προειδοποιηθεί, έχει αναγνωρισθεί, έχει
  αναχαιτισθεί και συνεχίζει να προκαλεί τότε πρέπει να καταρρίπτεται. Δεν
  υπάρχει άλλος δρόμος όλα τα άλλα είναι η πιο τρανή ένδειξη αδυναμίας ενός κράτους
  και ο πιο σίγουροη οδός για την εμπλοκή του σε ένα πόλεμο ή σε μια ατέρμονη περιδίνηση
  που όχι απλά γκριζάρει το μέλλον του αλλά μαυρίζει την υπόστασή του.

 • Πάτε καλά;

  Η άρχουσα τάξη έχει σχεδιασμό 25+βάλε: είσοδος στον σκληρό πυρήνα της ΟΝΕ για να μην τολμάνε οι απέναντι να κινηθούν. ‘Οπως βλέπεις, δούλεψε ..μερικώς.

 • AtomicYeti

  Φαντάζομαι ότι έχεις καταλάβει σε τι αδύναμη θέση βρισκόμαστε, εσύ τι αντιπροτείνεις; Γιατί εγώ βλέπω το τέλος της Ελλάδας ήδη. Που βλέπεις την χώρα σου ως έχει σε 15 χρόνια από σήμερα; Αργός θάνατος είναι και αυτό που ζούμε σήμερα.

  Ιστορικά η Ελλάδα ήταν προσκολλημένη σε κάποια αυτοκρατορία. Ρωμαϊκή αυτοκρατορία, στην συνέχεια Βυζάντιο, μετά καλώς ή κακώς Οθωμανική Αυτοκρατορία. Από το 1850 και μετά η Ελλάδα προσπαθεί να ζήσει σαν κράτος χωρίς απτά αποτελέσματα, με τις μεγάλες δυνάμεις να την άγουν όπως θέλουν. Και υπό το άρμα της Ε.Ε τα πράγματα δεν διαφαίνονται καλά. Έχοντας λοιπόν υπ’όψιν όλα τα παραπάνω, πρέπει να σχεδιάσεις τις επόμενες κινήσεις. Μπορεί να σου φαίνεται ως το τέλος της Ελλάδας μια τέτοια κίνηση λόγω Ισλάμ, αλλά όλα είναι θέμα χειρισμού. Ναι μεν έχουν δείκτη γονιμότητας, έχουν όμως δείκτη νοημοσύνης; Γιατί αυτό μετράει. Δεν θα έχει και εμπλοκές ο στρατός και θα κάνει και εκστρατείες.

  Δεν είμαστε μεγάλοι παίχτες και Δεν μπορούμε να ορίσουμε τα πράγματα μόνοι μας. Διαίρει και βασίλευε έχει επιβληθεί και με τις πολιτικές ιδεολογίες εδώ και χρόνια. Πάντα διαιρεμένοι είμασταν. Όταν αλλάζουν οι καιροί, αλλάζεις και εσύ αλλιώς παίρνεις θέση στα χρονοντούλαπα της Ιστορίας.

  Στην τελική μπορεί να μην το θέλουν ούτε οι Αμερικανοί αυτό με την συνομοσπονδία πλέον, να τους βολεύει καλύτερη η μικρή Ελλαδίτσα με τα χάλια οικονομικά για να τραβήξουν τον πλούτο. Για να μην σου πω ότι μας βλέπω για 51η πολιτεία τους οσονούπω ή χώρα τύπου Puerto Rico… Εκτός αν μπούμε υπό την αιγίδα του Μεγάλου Ισραήλ. Και αυτό παίζει. Εγώ μια επιλογή είπα, βλέποντας που είμαστε και που μπορούμε να πάμε, μέσα στα συμφέροντα των μεγάλων δυνάμεων. Αν εσύ νομίζεις ότι υπάρχει καλύτερη λύση, σε ακούμε.

 • GES

  Να συμπληρώσω αγαπητέ Γιάννη, ότι πριν την πολιτική βούληση πρέπει να υπάρχει λαϊκή βούληση. Αν υπήρχε λαϊκή βούληση (κάποιου ουσιαστικού μεγέθους) για απελευθέρωση των κατεχόμενων εδαφών της Κύπρου με επιθετική ενέργεια και Ένωση, θα είχε βρεθεί ή φτιαχτεί και πολιτικός φορέας να την εκφράσει είτε στην Ελλάδα είτε πρωτίστως στην Κύπρο.

 • Cynaegeirus

  Δεν είναι έτσι ακριβώς. Στον πόλεμο νικά ο λιγότερο κακός.
  Και οτο 87 και το 96 – με όλα τα κουσούρια του ΠΑΣΟΚ – ο ΕΣ, ο πιο μουδιασμένος λόγω φύσης κλάδος, στάθηκε στο ύψος των περιστάσεων τόσο στον έβρο όσο και στα νησιά.
  φυσικά και υπάρχουν προβλήματα αλλά ευτυχώς έχουμε λιγότερα – και αυτό θέλει δουλειά και όχι τύχη – απο γειτονικούς στρατούς.

  Πιστεύω ακράδαντα στα στελέχη μας. Κρίμα που δεν συμμετέχουν σε διεθνείς αποστολές… θα είχαν ξεπεράσει πολλά εμπόδια έτσι.

 • giannis kalyvas

  δεν ξέρω γιατί αναφέρεις μισθούς άλλων χωρών , εγώ δεν αναφέρθηκα ποτέ σε τέτοιους ούτε και θα το κάνω εδώ μέσα …. κατά τα άλλα συνήθως κάθε επόμενη κυβέρνηση στην Ελλάδα αποτελείται από τα ίδια σαπισμένα παλιά μυαλά με περιτύλιγμα «νέου» , τέτοια ΄είναι η σημερινή τέτοια και η επόμενη ….

  • Cynaegeirus

   Το κάνω εγώ – ο μισθός είναι αποζημίωση του έργου του στρατού και ένδειξη ευγνωμοσύνης. όταν ο στρατός πληρώνεται λιγότερα απο έναν απλό υπάλληλο τότε το κράτος δείχνει τον τρόπο με τον οποίο βλέπει τον στρατιωτικό.

   εγώ ελπίζω φίλε μου. αλλιώς θα έπρεπε να είχα μεταναστεύσει.

 • giannis kalyvas

  οι σύμμαχοι δεν μου φταίνε σε τίποτε , την δουλειά τους κάνουν όπως θεωρούν σωστό αυτοί , εμείς φταίμε αλλά για όσα αναφερεις θα πρέπει να ρωτήσεις τις εκάστοτε κυνερνήσεις που ψήφισαν όλοι εμείς ο σοφός ελληνικός λαός όχι εμένα , αν ήταν στο χέρι μου να τα έπαιρνα όλα και άλλα τόσα

  ΥΓ 1 και να συμπληρώσω απλώς ότι τα JASSM τα ζητήσαμε και δεν αποδεσμεύονται , άρα μάλλον μας ενδιαφέρουν αυτές οι εμβέλειες και δεν χρειάζεται να είσαι δεσμευμένος με εναν τύπο και έναν φορέα

  ΥΓ 2 για τα Μ1 θα μου επιτρέψεις να μην αναφερθώ περισσότερο

 • Cynaegeirus

  Καλησπέρα φίλε μου

  «είναι ότι δε γνωρίζουμε αν υπάρχει καν επιτελικός σχεδιασμός για εκστρατεία στην Κύπρο, πόσο μάλλον αν τελικά είμαστε ικανοί (πολιτικά και στρατιωτικά) να τη διεξάγουμε αποτελεσματικά. »

  Αν δεν υπάρχει επιτελικός σχεδιασμός για απόβαση με κανό στο Περού τότε δεν έχουμε επιτελείο.

  Να θυμίσω οτι έχουμε την μεγαλύτερη αναλογία Αξιωματικών προς Οπλίτες στο ΝΑΤΟ. Οι αξκοι μας είναι κατά 6/10 επιτελικά εκπαιδευμένοι – κοντά 9000 άνθρωποι, χωρίς να υπολογίζουμε την εφεδρεία.
  Φτάνουν αν αύριο κάνει το ΝΑΤΟ πόλεμο με την Κίνα να στελεχώσουν και όλες τις τουρκικές μονάδες. Έχουμε ΔΥΟ σχολές αξκων…

  Θα έπρεπε να έχουμε επιτελική εργασία έτοιμη για απόβαση στον Άρη

  » Η παραπάνω παραδοχή κανονικά θα έπρεπε να ήταν αιτία οργής για τα γεγονότα του ’74, ακριβώς γιατί το αποτέλεσμα προήλθε από την αποδεδειγμένη ανικανότητα σχεδιασμού»

  Όχι. Γιατί η ΠΑΡΑΝΟΜΗ εμπλοκή στα εσωτερικά της Κύπρου ήταν η αιτία που δεν ενεργοποιήθηκε και δεν εκτελέστηκε ΚΑΝΕΝΑ επιτελικό σχέδιο. Καμία μεραρχία δεν απέπλευσε προς το Νότο, κανένα μαχητικό και κανένα πλοίο δεν την συνόδεψε. Απο ότι ξέρω το 2ο ΣΑΛ, μια μεραρχία πεζικού απο το ΑΣΣ, και μέρος ΕΕ ήταν σχεδιασμένα να πάνε εκεί μαζί με τον μισό στόλο και την αεροπορία. μέχρι και αποστολές αυτοκτονίας είχε η τελευταία με προσγείωση στην…Συρία εν γνώση και αποδοχή των πληρωμάτων.
  Η εντολή για πόλεμο δεν δόθηκε ποτέ – γι αυτό και πρέπει να έχουμε αυτοματοποιημένα σχέδια. Γιατί και στην αποτυχία – πολιτική και όχι στρατιωτική – πρέπει να αντιδρούμε. ο τολμών νικά.

  «Αφήνω στην άκρη … στρατιωτική ένδειά τους.»

  Εννοείται οτι συμφωνώ μαζί σου.

  Το σχέδιο 2 είναι σωστό για μένα. Σε προχωρώ και στο σχέδιο 3:
  Η ελλάς αντιδρά στα ψηφίσματα του ΟΗΕ για κατεχόμενη κύπρο και την απελευθερώνει για να επαναφέρει στο στάτους κβο του 73.
  δεν χρειαζόμαστε νέες δικαιολογίες. φτάνουν και περισσεύουν οι παλιές.

 • GES

  “Δύο παρελάσεις μεγάλες και μια 200ριά μικρές” Κάνεις μεγάλο λάθος φίλε Κυναίγειρε. Το ότι οι ΕΕΔ δεν έχουν την ιδανική (για εσένα) αποστολή και ρόλο της επιθετικής ανακατάληψης της Κύπρου και της Β. Ηπείρου δεν σημαίνει ότι ο ρόλος τους είναι αυτός του “τσίρκου” παρελάσεων και της καρέκλας.

  «Εννοείται οτι ο στρατός δεν αφήνει την τύχη της χώρας σε μια χούφτα πολιτικούς”. Τι λες ρε Κυναίγειρε; Εννοείται πως η στρατιωτική ηγεσία έχει (και πρέπει να έχει) τυφλή υπακοή στην εκλεγμένη κυβέρνηση. Τελευταία φορά που κάποιοι επίορκοι στην Ελλάδα έκαναν ότι γράφεις ήταν το 1967.

  «Φαντάσου το 76, το 83, το 87, το 96 τι ήθελε ο κόσμος και τί τελικά έγινε – το θέλημα του λαού ή της κλίκας.” Δεν φαντάζομαι τίποτα ούτε κάνω υποθέσεις. Βλέπω απλώς δεδομένα όπως π.χ. το αποτέλεσμα των εκλογών του 96 και βγάζω συμπεράσματα.

  «Λατρεύω την δημοκρατία” Το εύχομαι πραγματικά.

  Καλό βράδυ!

  • Cynaegeirus

   «δεν σημαίνει ότι ο ρόλος τους είναι αυτός του “τσίρκου” παρελάσεων και της καρέκλας.»

   Ποιός ακριβώς είναι ο ρόλος τους αδερφέ μου; Και με ποιο τρόπο εκτελείται αυτή η αποστολή;

   «Τι λες ρε Κυναίγειρε; Εννοείται πως η στρατιωτική ηγεσία έχει (και πρέπει να έχει) τυφλή υπακοή στην εκλεγμένη κυβέρνηση»

   ΕΧΕΙ τυφλή υπακοή στις διαταγές των εκλεγμένων πολιτών. Η προετοιμασία για παν ενδεχόμενο είναι επίσης καθήκον τους – το γνωρίζεις.

   «Τελευταία φορά που κάποιοι επίορκοι στην Ελλάδα έκαναν ότι γράφεις ήταν το 1967»

   Στην ελλάδα έχουν γίνει μια δεκαριά και βάλε πραξικοπήματα και στάσεις.
   Φυσικά και το πραξικόπημα της κύπρου ήταν αρνητικό – θα μπορούσε να μην ήταν και να είχαμε κύπρο ως 8ο διαμέρισμα.
   τι θα έλεγες τότε;

   Το Κίνημα στο Γουδί και το Κίνημα της 11ης Σεπτεμβρίου 1922 έστρωσαν την χώρα. Το πρώτο την απογείωσε μετά την χρεωκοπία και την ήττα του 1897.
   Δεν μπορώ επίσης να δω αρνητικά την χούντα του 36-41. Χωρίς τον αρχιφασίστα «πρωθυπουργό» μας θα είχαμε πόλεμο για μια εβδομάδα. το έπος του 40 ανέστησε τον ελληνικό απο τον τάφο της μικρασίας. που θα είμασταν σήμερα ως έθνος;;;;

   να κοιτάς πάντα το αποτέλεσμα. δεν υπάρχει μαύρο και άσπρο μόνο. δεν υπάρχουν καλοί και κακοί. θα κοιτάς μακροπρόθεσμα – 50 – 100 χρόνια μπροστά.

   Ο στρατός ετοιμάζεται για όλα, ο Πρόεδρος και ο Πρωθυπουργός διατάζουν αλλά απο εκεί και πέρα υπάρχει το Πρωσικό Δίκαιο όπως εφαρμόστηκε στον γερμανικό στρατό μετά το 45 – ο αξιωματικός και ο οπλίτης έχουν συνείδηση και ήθος.

   Η αποτυχία της Δημοκρατίας στην μεταπολιτική Ελλάδα είναι ο λόγος που ο στρατός δεν μίλησε, δεν αντέδρασε στην λαθροεισβολή του 15.
   Μέγιστη πολιτική αποτυχία – δείγμα της άθλιας παιδείας μας – και της προπαγάνδας του πολυτεχνείου.

   δημοκρατία με πολίτες ζόμπι δεν υφίσταται.

   «Βλέπω απλώς δεδομένα όπως π.χ. το αποτέλεσμα των εκλογών του 96 και βγάζω συμπεράσματα.»

   Δεν ξέρω πόσο χρονών είσαι και αν θυμάσαι τι έγινε – πολλά δεν γράφονται στην ιστορία, πολλά ξεχνιούνται.

   Ας πούμε οτι οι εκλογές ήταν τύπου Καραμανλή για να είμαστε μέσα.

   Μετά απο χρηματιστήριο και ίμια, ο ίδιος ο γεσούα μπεν γιοζέφ στον σταυρό να κατέβαινε για πρωθυπουργός θα έχανε.

   Φυσικά και δεν έγινε εξεταστική ποτέ

   Στην μαφία του πασόκ οτι ο τσοχατζόπουλος και ο λαλιώτης έχασαν απο τον σιμήτη. φαντάσου τι εστί σιμήτης….

   «Το εύχομαι πραγματικά.»

   Δεν υπάρχει τίποτα καλύτερα – και επιμένω και απο στρατιωτικό επίπεδο.

   Μόνο η δημοκρατία παράγει πολίτες.
   Μόνο οι πολίτες αμύνονται του έθνους και τους κράτους.

   Η ερώτηση είναι αν η παρούσα δημοκρατία παράγει πολίτες και εφαρμόζει όσα επιθυμούν.

   το brexit είναι αυτοκτονικό – οι Άγγλοι το εφαρμόζουν παρ’ όλη την οικονομική καταστροφή και την πιθανή απώλεια της Σκωτίας. εκεί έχουν ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ.

   εμείς μετά το δημοψήφισμα τί έχουμε; έχουμε δημοκρατία;

   • GES

    Καλημέρα Κυναίγειρε!

    Την αποστολή και τον ρόλο των Επιτελείων και των Σχηματισμών θα την βρεις συνήθως στα επίσημα ιστολόγια τους. Αν έχω καταλάβει καλά από προηγούμενα σχόλια σου σχετικά με τη θητεία σου, λογικά θα είναι και από τα πρώτα πράγματα που θα σας είπαν στην ΣΕΑΠ.

    Το στρατιωτικό δόγμα της χώρας μας σήμερα είναι αποτρεπτικό – αμυντικό.

    Επιτελικά σχέδια για προληπτική επέμβαση – στρατιωτική δράση σε άλλο κράτος μπορεί να υπάρχουν μπορεί και όχι, δεν μπορώ να το επιβεβαιώσω αλλά ούτε και να το απορρίψω. Αυτό που μπορώ να κάνω, είναι να πω ότι επιτελικοί σχεδιασμοί τέτοιου τύπου και ενδεχόμενη επικαιροποίησή τους, αν γίνονται, δεν είναι εν αγνοία της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου ούτε ετοιμάζονται στα “κρυφά” από έναν μοναχικό αξκο ή μια παρέα ανωτατων. Γίνονται κατόπιν σχετικής πρότασης, έγκρισης προετοιμασίας, συλλογής πληροφοριών από τα κατώτερα κλιμάκια, μελέτης – σύνταξης, έγκρισης από το αρμόδιο στρατιωτικό όργανο και τελικής έγκρισης από την πολιτική ηγεσία.

    Ένας αξκος μπορεί το βράδυ να ονειρεύεται απόβαση στην… Σικελία :) και να τρέχει το βράδυ σχετικά σενάρια σε video game. Επίσημα όμως, προετοιμασία επιτελικού σχεδίου για επέμβαση στην Σικελία θα προετοιμάσει με γνώση και έγκριση της στρατιωτικής και πολιτικής ηγεσίας. Αν το κάνει χωρίς να του ζητηθεί (ξαναλέω, όχι στο σπίτι του – εκεί είναι αδιάφορο) υπάρχει “πρόβλημα». Αν μάλιστα μαζευτούν 5-6 και κάνουν αντίστοιχο σχεδιασμό υπάρχει “μεγάλο πρόβλημα”.

    Σχετικά με το 22 κλπ. Δεν μπορείς να συγκρίνεις πραξικοπήματα και δικτατορίες πριν από έναν αιώνα με σήμερα. Οι πολιτικές και κοινωνικές συνθήκες ήταν εντελώς διαφορετικές και η άρση κοινοβουλευτικών θεσμών συχνή και εν μέρει αποδεκτή. Και ο.. Ιουστινιανός Α’ μεγαλούργησε. Τι σημαίνει αυτό, ότι θα επαναφέρουμε τον θεσμό του Αυτοκράτορα; :)

    Δεν ξέρω τι είναι το Πρωσικό Δίκαιο. Έχει δημοσιευτεί σε… ΦΕΚ; :)

    Το θυμάμαι πολύ καλά το 96. Δεν είμαι τόσο μεγάλος για να έχω αρχίσει να ξεχνάω :) Όμως, τι έγινε στο ΧΑΑ μέχρι τον Σεπτέμβριο του 96 που είχαμε εκλογές εκτός από την εισαγωγή του ΟΤΕ τον Μάιο; Μήπως το μπερδεύεις με το 97; Τώρα για θεωρίες συνωμοσίας, μαφίες κλπ, δεν ασχολούμαι με αυτά φίλε μου.

    Σχετικά με το δημοψήφισμα του 2015. Μπορείς να μου θυμίσεις τα ποσοστά που πήρε η ΛΑΕ (ο μόνος ουσιαστικά πολιτικός φορέας που ζήτησε εφαρμογή του ΟΧΙ) στις εκλογές δύο μήνες μετά; Θα σου πω. 2,86%

    Προσωπική εκτίμηση (βασισμένη όχι σε στοιχεία αλλά σε διαίσθηση). Πιστεύω πως αν αύριο μπορούσε να γίνει και κάναμε ένα δημοψήφισμα για αλλαγή του στρατιωτικού δόγματος μας σε προληπτικό – επιθετικό, το ποσοστό υπέρ μπορεί να ήταν και 40% ίσως και παραπάνω. Αν την επόμενη ημέρα ζητούσαν εθελοντές να μπούνε σε αρματαγωγό για να πάνε εκεί που ονειρεύεσαι φίλε Κυναίγειρε και να αφήσουν χέρια και πόδια προκειμένου να αποκτήσουμε “8ο διαμέρισμα” (όπως γράφεις), ούτε διμοιρία δεν θα μαζεύαμε. Όπως είπα, προσωπική εκτίμηση. Θα ήθελα να μάθω τη δική σου. Επίσης, ακόμα περιμένω απάντηση στο αρχικό – αρχικό ερώτημα :)

    • Cynaegeirus

     Καλησπέρα απο μένα!

     «λογικά θα είναι και από τα πρώτα πράγματα που θα σας είπαν στην ΣΕΑΠ»

     Δεν μπορώ να πω οτι έμαθα κάτι στην σχολή – ο λοχαγός έλειπε 3 μήνες γιατί έπαιζε μπάσκετ.

     «Το στρατιωτικό δόγμα της χώρας μας σήμερα είναι αποτρεπτικό – αμυντικό.»

     Το δόγμα είναι εννοιολογική κατάσταση στις ΕΕΔ η οποία δεν έχει καμία σχέση με την πραγματικότητα ή τις δυνατότητές μας. Δείγμα του οτι δεν έχουμε Δκση Δόγματος. άκου «αμυντικό- αποτροπή»…
     Το παρόν δόγμα είναι εξέλιξη του δόγματος βραχονησίδας του βενιζέλου – ενώ στα βόρια σύνορα είναι εξέλιξη της μελέτης της αντιμετώπισης της βαριοπούλας. δεν έχουν καμία σχέση με την πραγματικότητα, με τις δυνατότητες του εχθρού ή κάποια στρατηγική. αποτελούν σπασμωδικές κινήσεις χωρίς προγραμματισμό τις οποίες αδρανώς ακολουθούν οι επόμενοι.

     «Γίνονται κατόπιν σχετικής πρότασης, έγκρισης προετοιμασίας, συλλογής πληροφοριών από τα κατώτερα κλιμάκια, μελέτης – σύνταξης, έγκρισης από το αρμόδιο στρατιωτικό όργανο και τελικής έγκρισης από την πολιτική ηγεσία.»

     Τα επιτελικά σχέδια δεν φτάνουν στην ηγεσία των υπουργείων για υπογραφή. Υπάρχουν περιπτώσεις στις οποίες η πολιτική ηγεσία ζήτησε αλλαγή επιτελικού σχεδιασμού πχ όπως με τον βενιζέλο αλλά αυτό δεν σημαίνει την κατάργηση απο τον «κουβά» σχεδίων.

     «Δεν μπορείς να συγκρίνεις πραξικοπήματα και δικτατορίες πριν από έναν αιώνα με σήμερα. Οι πολιτικές και κοινωνικές συνθήκες ήταν εντελώς διαφορετικές και η άρση κοινοβουλευτικών θεσμών συχνή και εν μέρει αποδεκτή. Και ο.. Ιουστινιανός Α’ μεγαλούργησε. Τι σημαίνει αυτό, ότι θα επαναφέρουμε τον θεσμό του Αυτοκράτορα; :)»

     Δεν ήταν καμία άρση αποδεκτή. αντιθέτως δεν ήταν αποδεκτή η παρούσα κατάσταση αν υπήρχε τότε.
     ο αυτοκράτωρ ήταν θεσμός κατώτερος της αθηναϊκής δημοκρατίας και εν μέρη οφείλεται για την διάλυση του βυζαντίου στα ύστερα χρόνια του.

     «Δεν ξέρω τι είναι το Πρωσικό Δίκαιο»

     Μετά τον ΒΠΠ οι γερμανοί αξκοι επέμεναν οτι δεν ευθύνονται για αυτόν ή εγκλήματα πολέμου καθώς εκτελούσαν διαταγές. Το Πρωσικό δίκαιο εισήλθε στον γερμανικό ομοσπονδιακό στρατό επι αυτού. Επιμένει στην παραδοσιακή πρωσική πειθαρχία ΑΛΛΑ με τον αξκο να έχει ήθος και απόφαση επι αυτού. Οπότε σε διαταγές που δεν συμφωνεί, να μπορεί να αρνηθεί χωρίς επιπτώσεις.

     «ο μόνος ουσιαστικά πολιτικός φορέας που ζήτησε εφαρμογή του ΟΧΙ»

     θέλεις να μου πεις οτι το ΟΧΙ δεν ήταν εκτός της ΝΔ επίσημη γραμμή απο όλα τα κόμματα; μόνο η ΛΑΕ το ζήταγε; πρέπει να είμαι ή τυφλός ή χαζός φίλε μου.

     «Θα ήθελα να μάθω τη δική σου.»

     Μετά απο 40 χρόνια προπαγάνδας ίσως να μαζεύαμε διμοιρία ίσως και λόχο. (500 σχεδόν πήγαν βοσνία. μια διμοιρία είναι με τους κούρδους τώρα)

     αν το έλεγες το 10 ή το 40 αυτό θα μάζευες ΣΣ.

     έχει σημασία η προετοιμασία και η παιδεία την κοινωνίας προς τον Εθνικό σκοπό όποιος και αν είναι αυτός. θα ήθελα να πιστεύω οτι δεν ζω σε χώρα όπου θα εμφανίζονταν μια διμοιρία εθελοντές μόνο για την κύπρο.

     «Επίσης, ακόμα περιμένω απάντηση στο αρχικό – αρχικό ερώτημα »

     1. πως ακριβώς φαντάζεται την εμπλοκή των Ελληνικών ΕΔ εκείνο το βράδυ
     2. αν την θεωρεί εφικτή κυρίως λόγω του εξαιρετικά περιορισμένου χρονικού παραθύρου
     3. με ποιόν αντικειμενικό σκοπό και με μια εκτίμηση τουλάχιστον ως προς τις διπλωματικές συνέπειες και τις ελληνικές στρατιωτικές απώλειες

     θα σου απαντήσω και συγνώμη που καθυστέρησα άθελά μου

     1. πα -> καταστροφή α/β, ν/σ και πολλαπλασιαστών με βοήθεια απο το ΠΝ. εσ -> επιστράτευση, ετοιμότητα για εισβολή στην θράκη, αποστολή του σαλ στην κύπρο και πιθανόν και άλλων δυνάμεων
     2. βάση λειτουργία σωστού επιτελικού σχεδιασμού και αυτοματοποιημένων αντιδράσεων, ναι.
     3. καταστροφή τουρκικού στρατού και κατάληψη β κύπρου. οχύρωση. επιστροφή στο στάτους κβο του 73. διπλωματικές συνέπειες και απώλειες εξαρτιόνται απο την επιτυχία στις μάχες.

     • GES

      Καλησπέρα!

      “Δείγμα του ότι δεν έχουμε Δκση Δόγματος”. Κάνεις λάθος. Για παράδειγμα η ΓΕΣ/ΔΙΔΟ ή η ΓΕΕΘΑ/ΔΙΔΔΟ (νομίζω όμως πως αυτή έχει μετονομαστεί).

      “ακου αμυντικό – αποτροπή”. Να το ακούσεις φίλε Κυναίγειρε γιατί (συμπτυγμένο σε δύο λέξεις) αυτό είναι. Θα το βρεις ακριβώς έτσι διατυπωμένο και στον ιστότοπο του ΓΕΕΘΑ.

      “Δεν έχουν καμία σχέση με την πραγματικότητα…”. Ας δείξουμε λίγη εμπιστοσύνη στα Επιτελεία, κάτι ξέρουν κι αυτοί :)

      «Τα επιτελικά σχέδια δεν φτάνουν στην ηγεσία των υπουργείων για υπογραφή”. Αναφέρθηκα συγκεκριμένα σε “επιτελικό σχεδιασμό τέτοιου τύπου” δηλαδή σε επιτελικό σχέδιο για προληπτική επέμβαση και στρατιωτική δράση εναντίον άλλου κράτους χωρίς να έχουμε δεχθεί πρώτα επίθεση. Αν πιστεύεις ότι τέτοιο επιτελικό σχέδιο, αν υπάρχει, δεν έχει λάβει για την σύνταξή του την έγκριση της πολιτικής ηγεσίας δεν έχω να σου πω τίποτα άλλο. Συνέχισε να το πιστεύεις.

      “Αθηναϊκή δημοκρατία” Πάμε αρκετά πίσω αλλά ας είναι. Πιο κοντά στην αθηναϊκή δημοκρατία είναι η σημερινή μας δημοκρατία ή η “δημοκρατία” του Μεταξά;

      Ευχαριστώ για την πληροφορία για το Πρωσικό Δίκαιο, δεν το γνώριζα. Υποθέτω πως το χρειάζονται ιδιαίτερα οι στρατιωτικοί σε χώρες που διενεργούν επεκτατικούς πολέμους :)

      «θέλεις να μου πεις οτι το ΟΧΙ δεν ήταν εκτός της ΝΔ επίσημη γραμμή απο όλα τα κόμματα; μόνο η ΛΑΕ το ζήταγε;” Αναφέρθηκα στις εκλογές του Σεπτεμβρίου. Ποιος άλλος πολιτικός φορέας υποστήριξε το ΟΧΙ, δηλαδή πρακτικά την κατάργηση του σχεδίου που επικύρωσε η Βουλή μετά το δημοψήφισμα. Και σε παρακαλώ μην μου αναφέρεις τους νεοναζί.

      Ευχαριστώ και για την απάντηση στο αρχικό μου ερώτημα

      Καλό απόγευμα!

     • Cynaegeirus

      «“Δείγμα του ότι δεν έχουμε Δκση Δόγματος”. Κάνεις λάθος»

      Δεν έχουμε φίλε μου…. Έχουμε κάτι που μοιάζει αλλά δεν έχει σχέση με την πραγματικότητα. Όπως και δεν έχουμε πχ Όπλο Πεζικού.
      Μην κοιτάμε τα χαρτιά μόνο αλλά και την πράξη. ποια η αλλαγή δόγματος απο το 1996 μέχρι σήμερα; ακόμα και με την είσοδο όλων αυτών των υπερόπλων;

      » Θα το βρεις ακριβώς έτσι διατυπωμένο και στον ιστότοπο του ΓΕΕΘΑ.»
      Βρε το ξέρω. Μόνο που η λέξη αμυντικό είναι ατυχής καθώς δεν διακρίνεις το δόγμα σε τέτοια βάση – ούτε οι ΗΠΑ ούτε οι Ρωσία λένε οτι έχουν επιθετικό δόγμα. Ούτε η λέξη αποτροπή κάτι πάει να πει. Αποτροπή κάνεις με εκπαίδευση της εφεδρείας, με ασκήσεις με ετοιμότητα κτλ Αποτροπή-ντροπή καλό να μην την αναφέρεις.
      Εγώ προσωπικά παθαίνω αλλεργία στην λέξη – το έχω αναφέρει απο παλιά – όταν Σχης ανέφερε σε υπουργό οτι το χάμερ μεταφοράς φορτίου συμβάλει στην αποτροπή.

      «Ας δείξουμε λίγη εμπιστοσύνη στα Επιτελεία, κάτι ξέρουν κι αυτοί :)» :-)

      «Πιο κοντά στην αθηναϊκή δημοκρατία είναι η σημερινή μας δημοκρατία ή η “δημοκρατία” του Μεταξά;»

      Η δικιά μας. Ο Μεταξάς δεν είχε καν δημοκρατία – τύραννος ήταν. Διαφωνώ σε τέτοια καθεστώτα. Η αμερικανική δημοκρατία του βππ παρόλα τα προβλήματα αποδείχθηκε αξεπέραστη καταβάλλοντας τα πολιτικοστρατιωτικά καθεστώτα πρωσικού και ιαπωνικού τύπου.

      «Υποθέτω πως το χρειάζονται ιδιαίτερα οι στρατιωτικοί σε χώρες που διενεργούν επεκτατικούς πολέμους :)»

      Σε όλα τα είδη χρειάζεται. πχ αν κάποιος αρνείται να υπερασπιστεί μέχρι θανάτου ένα χωριό με γυναικόπεδα και έχεις διαταγές υποχώρησης το πρωσικό δίκαιο καθιστά τον δκτη υπεύθυνο. παρέχει συνείδηση. τεράστιο προσόν για ένα ανθρώπινο ων.

      «μετά το δημοψήφισμα.»
      Δεν σε καταλαβαίνω. Έγινε απο την κυβέρνηση δημοψήφισμα το οποίο δεν τηρήθηκε στο δημοκρατικά αποφασισμένο αποτέλεσμα. τι άλλο να δω;… είναι ναι ή όχι ένοχη η κυβέρνηση καταύγασης της δημοκρατίας;

      Καλό απόγευμα και απο μένα – και αν με βρίσκεις ακραίο ή απόλυτο είμαι σκαντζόχοιρος στα γεράματα – σπάνια τον βλέπεις ανοιχτό.
      πολλές απανωτές φόλες έχω φάει απο τα ίμια και μετά.
      ο στρατός χρειάζεται ευρεία αναδιοργάνωση, επανεκπαίδευση και αξιολόγηση. κάποιος θα πει οτι με το χρόνο όλα γίνονται. σε πιανού το χρόνο απαντώ εγώ; των παιδιών μου ή των εγγονών μου; 2017 – 1996 = τα νιάτα μου.

     • GES

      Καλησπέρα και πάλι!

      Νομίζω το έχουμε εξαντλήσει το θέμα ή μάλλον τα θέματα. Σχετικά με το “σχέδιο” επέμβασης στην Κ, προσυπογράφω αυτά που έγραψε πιο πάνω το Γεράκι.

      Σου γράφω μόνο για την τελευταία παράγραφο και για το αν σε θεωρώ ακραίο ή απόλυτο. Ναι φυσικά και σε θεωρώ, αλίμονο :)

      Θα σου πω όμως και κάτι από καρδιάς. Σε ένα “παράλληλο σύμπαν” στο οποίο την τελευταία στιγμή την έκανες και δεν πέρασες τον καταπέλτη του πλοίου αλλά την πύλη της ΣΣΕ, στην περίπτωση μιας σύρραξης θα σου έδινα με πλήρη εμπιστοσύνη το παιδί μου να το οδηγήσεις στο πεδίο της μάχης ως Λγος του.

      Σε Επιτελείο όμως ούτε απ’ έξω δεν θα ήθελα να σε δω :) Αποστρατεία από την Μονάδα με ειδική διάταξη :)

      Και αν σε έχω κάπως καταλάβει, την παραπάνω γραμμή μπορεί και να την θεωρήσεις τιμητική και γι αυτό και δεν σου γράφω “χωρίς παρεξήγηση” :)

      Καλό σου βράδυ φίλε Κυναίγειρε

     • Cynaegeirus

      Σε ευχαριστώ πάρα πολυ φίλε μου
      Επιτελείο μόνο με το κυάλι χαχαχα. Δεν είμαι εγώ για τέτοια.
      Μακάρι να μην δούνε ποτέ τα παιδιά μας πόλεμο. Μακάρι ο στρατός να κάνει την δουλειά του με τιμή και επαγγελματισμό.
      Καλό βράδυ σε όλους

     • victor

      ίσως τελικά να υπάρχει ένα νήμα μέσα σε αυτά τα 2500 χρόνια που να σε συνδέει με τον original κάτοχο του nickname σου, τίποτα δεν είναι τυχαίο…
      κάπως έτσι σκέφτηκε και αυτός πάνω στην αδρεναλίνη, τώρα που τους έχουμε πάμε απέναντι…αλλά έκανε λάθος.

      πολύ καλή κουβέντα my respect..

     • Cynaegeirus

      λάθος δεν έκανε. κράτησε ένα πλοίο στην ξηρά και ένα στόλο με εφιάλτες. οι μήδοι θα έλεγαν για χρόνια μετά στα παιδιά τους για το τι είδαν στον μαραθώνα. τρελούς να τρέχουν μέσα σε μια βροχή απο βέλη και με 30 κιλά φόρτο, ένας παλαβός με άγκυρα στο πόδι, μονόχειρες να κρατάνε κάβους, ελεύθερους και σκλάβους να κατανικούν πολλαπλάσια στρατεύματα για την ιδέα της ελευθερίας και την δόξα της πατρίδας τους.
      Η τιμή και η δόξα μνημονεύεται και απο τον Αισχύλο, αδερφό του μονόχειρα και την επιγραφή στο ταφικό του μνημείο. ούτε μια λέξη για το μοναδικό, καταπληκτικό, αξεπέραστο και ανεπανάληπτο έργο μιας ζωής. κείμενο 2 γραμμές για τις λίγες ώρες που στάθηκε ώμο με ώμο με τους ομοίους του. ο Αισχύλος τίμησε έτσι τον αδερφό του όσο κανείς. ο ευφορίωνας ήταν τυχερός που έβγαλε τέτοια παιδιά. μακάρι να είμαι ελάχιστα τυχερός όσο αυτός με τα δικά μου.

      η επιλογή του ονόματος δεν ήταν τυχαία – μερικοί θα ανταλλάζαμε μια ολόκληρη ζωή για 10 λεπτά στον μαραθώνα.

      σε ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια.

     • Γεράκι

      1. πα -> καταστροφή α/β, ν/σ και πολλαπλασιαστών με βοήθεια απο το ΠΝ. εσ -> επιστράτευση, ετοιμότητα για εισβολή στην θράκη, αποστολή του σαλ στην κύπρο και πιθανόν και άλλων δυνάμεων
      […]
      3. καταστροφή τουρκικού στρατού και κατάληψη β κύπρου.[…]

      D+6:00 O Τούρκος, βάλε όποιο όνομα θες, χειρότερα ο ίδιος ο Ερντογάν όπως τελικά έγινε, έχει αποκαταστήσει σε ικανοποιητικό βαθμό το κενό εξουσίας (ήταν δεν ήταν σικέ πραξικόπημα, χειρότερα αν ήταν) συσπειρώνοντας το τουρκικό έθνος (sic). Το φοβικό σύνδρομο μπαμπέσικης επιθέσεως του γιουνάνι αποτυπώνεται στα αποκαΐδια αρκετών μαχητικών και πλοίων και σε κάμποσες τρύπες α/δ που ήδη έχουν επισκευαστεί.

      D+12:00 O Τούρκος έχει σταθεροποιήσει την εις βάρος του κατάσταση στην Κύπρο και αντεπιτίθεται σφοδρά ανατρέποντας τα δεδομένα. Ταυτόχρονα διεξάγονται προσχεδιασμένα επιχειρήσεις κατάληψης μικρών ακατοίκητων και κατοικημένων νησιών με αντίστοιχη κινητοποίηση στον Έβρο. Μονάδες επιφανείας και υ/β κινούνται σε προκαθορισμένα σημεία μεταφέροντας το πρόβλημα άμυνας – υποστήριξης στον επιτιθέμενο.

      D+18:00 Η διεθνής πίεση διοχετεύεται στον αδύναμο που ταυτόχρονα είναι και ο παράνομος της υπόθεσης. Ο Τούρκος δεν ικανοποιείται με ανταλλαγή εδαφών νησιών και απελευθερωμένων περιοχών στα κατεχόμενα, κλιμακώνει τις ενέργειες αποκλείοντας τα μεγάλα ανατολικά νησιά ενώ συνεχίζει να καταλαμβάνει μικρότερα χωρίς ιδιαίτερο κόστος.

      D+[…]

      D+Χ βδομάδες. Στο μέτωπο της Κύπρου τα εδαφικά κέρδη έχουν ανακτηθεί από τον Τούρκο, μεγάλο μέρος των κυπριακών στρατιωτικών εγκαταστάσεων, υποδομών και υλικού έχει καταστραφεί, όπως των ελληνικών στα λιγοστά ανατολικά νησιά που πρόσφεραν τέτοιους στόχους. Η ελληνική πλευρά καλείται είτε να συνεχίσει τις συγκρούσεις με σκοπό την υπεράσπιση κι άμυνα των ανατολικών νησιών, είτε να συρθεί υπό διεθνή πίεση να αποδεχθεί τον αφοπλισμό τους σε εφαρμογή της εν ενεργεία συνθήκης αποστρατιωτικοποίησης. Ο Τούρκος δεν συζητάει ούτε αυτό. Δημιουργούνται πλέον κατεχόμενα και στο Αιγαίο με σκοπό τον έλεγχο του ανατολικού Αιγαίου, μια άτυπη ουδέτερη – αποστρατιωτικοποιημένη ζώνη υπό τον μερικό έστω έλεγχό τους. Μαζί με την απώλεια εθνικής κυριαρχίας χάνονται και πολλές δεκάδες έως κάποιες εκατοντάδες δις ως κόστος πολεμικών επιχειρήσεων και απωλειών, αποζημιώσεων και απωλειών από έσοδα χαμένων τουριστικών περιόδων (βάλε καμιά 30αρια δις/έτος).

      Όσο παρουσιάζεις με τόση ευκολία σκέψεις επιθετικών ενεργειών με ευνοϊκό αποτέλεσμα, τόσο ο καθένας μπορεί να προβληματίζεται το ίδιο εύκολα για αντίθετα αποτελέσματα. Η ισορροπία δυνάμεων, οι συσχετισμοί και η γεωγραφία δεν επιτρέπουν να αγνοείς το δυσμενές σενάριο.

      Για να βγάλει ο καθένας το άχτι του δεν δικαιούται να υπονομεύσει το μέλλον της πατρίδας και των επόμενων γενιών. Το αν κάποτε απαλλαγούμε από τον Τούρκο όπως τον γνωρίζουμε εμείς είναι πιθανώς ζήτημα χρόνου τέτοιου που ξεπερνάει το προσδόκιμο μιας ζωής. Το να εκβιάζεις το επιθυμητό το προσπάθησαν κι άλλοι, τη μια χάσαμε Σμύρνη, την άλλη Κύπρο και υπό μία έννοια Ίμια. Μόνος σύμμαχος μας είναι ο χρόνος, όσο τον εκβιάζουμε τόσο τρώμε τα μούτρα μας.

     • Cynaegeirus

      Δώσε μου λίγο χρόνο να σου απαντήσω αδερφέ

 • Cynaegeirus

  Έχω 3 σενάρια σε προσχέδιο στο γραφείο… χρόνος λείπει…χτες πήγε μιάμιση για να απαντήσω σε 3 σχόλια.

 • Β.Κ

  Η δευτερη τοποθέτηση σου ειναι πολυ πιο ευστοχη και ακριβής απο την πρωτη… Τωρα όσον αφορα την πολιτική ζωη του τόπου, ο καθε λαος εχει αυτους του πολιτικους που του αξιζουν..

 • Νίκος

  Σε βρίσκω λίγο ακραίο γενικά (υποκειμενική άποψη και ταπεινή) αλλά το γεγονός ότι ο Ε.Σ. δεν εκπαιδεύεται στη μάχη σώμα με σώμα και αναλίσκεται σε βολές, αγγαρία και γόππινγκ, με ξεπερνάει πραγματικά. «Μπορεί» και να χρειαστεί να «βλάψεις» κάποιον σε πολεμικές επιχειρήσεις. Φαντάζομαι ότι αυτό δεν επιτυγχάνεται αποτελεσματικά με επιθετικό βερμπαλισμό…

  • Cynaegeirus

   Δεν καταλαβαίνω τι θες να πεις φίλε μου.

 • ΠΡΟΜΑΧΟΣ

  Έχασα το διάλογκ στην εξέλιξή του και λυπάμαι πολύ. Πιο πολυ λυπάμαι όμως με αυτά που είδα να γράφει ο κύριος Καλύβας.
  Είναι η πρώτη φορά στη ζωή μου που βλέπω στρατιωτικό ουτε λίγο ούτε πολύ να επιθυμεί την ευημερία του βασικού του αντιπάλου και ιστορικού εχθρού του κράτους του από κηρύξεως εθνικοαπελευθερωτικού αγώνα και του έθνους του εδώ και μία χιλιετία (για να μη βάλω και τους Ούνους κλπ μέσα και πάμε στα 1700 χρόνια). Που να θεωρεί ότι η μεγάλη απειλή δεν είναι ο 2ος μεγαλύτερος στρατός του ΝΑΤΟ, που επιπλέον κατέχει ελληνικό έδαφος, διεκδικεί ελληνικό έδαφος κι έχει προσανατολίσει 2 Στρατιές και σχεδόν όλη την Αεροπορία και το Ναυτικό εναντίον του, αλλά οι πρόσφυγες που θα προκύψουν αν αυτός καταρρεύσει!!!
  Όποιος στρατιωτικός πιστεύει κάτι τέτοιο, το έντιμο θα ήταν να παραιτηθεί. Εγώ πάντως δεν θα ήθελα να πληρώνω φόρους για το μισθό του.

  Όσο για τους στρατηγούς του πληκτρολογίου, θα ήθελα να υπενθυμίσω στις στρατιωτικές αυθεντίες ότι το ιστορικό τους δεν είναι καλό. Τα επιτελεία ήταν άθλια το 1897, ανεπαρκέστατα στους Βαλκανικούς (νικήσαμε λόγω μεγάλης έως σημαντικής αριθμητικής υπεροχής, χείριστων Βουλγαρικών επιτελείων και Έλληνα πεζικάριου), ανύπαρκτα στον Α ΠΠ, τραγικά στην Μικρασιατική εκστρατεία. Οργάνωσαν με εγκληματικό τρόπο την εξέχουσα στο Αφιόν Καραχισάρ, κάνοντας όποιο στρατιωτικό λάθος μπορούσε να γίνει. Η ανεπάρκειά τους φάνηκε ακόμη και στην Κύπρο, γελοιοποιήθηκαν στα Ίμια, ενώ αιφνιδιάστηκαν όταν διέρρευσε η Βαριοπούλα. Ας με συγχωρήσουν λοιπόν οι στρατάρχες που δεν εμπιστεύομαι τους Έλληνες επιτελείς, αλλά δεν θέλω να κλάψω κι άλλες χαμένες πατρίδες.

  Θα τους εμπιστευτώ όταν θα κάνουν αυτοκριτική, όταν διαβάσουν τον συνάδελφό τους τον Αρματιστή να αναλύει τις διαχρονικές αδυναμίες του ΕΣ, όταν δώσουν στην Ανώτατη Σχολή Πολέμου τη θέση που της αρμόζει, όταν σταματήσουν να ακολουθούν δόγματα του προπροηγούμενου αιώνα που καθιστούν τον ΕΣ μοναδικότητα στο ΝΑΤΟ και προβληματιστούν λίγο με τις δομές και την οργάνωση των δυτικών και δυτικότροπων στρατών.

  Μέχρι τότε η μοναδικότητά τους θα με ανησυχεί.
  ΥΓ: ο ΥπΑμ των ΗΠΑ στρατηγός Μακμάστερ είναι βετεράνος και ήρωας του Α ΠτΚόλπου και διευθυντής της TraDoc (Διεύθυνση Εκπαίδευσης και Δόγματος) του USArmy. Όταν ο ΕΣ ιδρύσει αντίστοιχη διεύθυνση με ανάλογη αποστολή, αρμοδιότητες και κύρος, τότε θα αρχίσω να εμπιστεύομαι τον ΕΣ.

 • ΠΡΟΜΑΧΟΣ

  Προς Γέρακα. Θα επανέλθω, έμπλεξα με υποχρεώσεις και μετακόμιση. Χα!

  Όσο για τα σενάρια που φοβάσαι, είναι απίθανα. Προυποθέτουν αεροπορική υπεροχή και μεγάλες επιτελικές ικανότητες ενόσω η ΤΗΚ διαθέτει μισό πιλότο ανά μαχητικό, οι πλέον έμπειροι κι εκπαιδευμένοι επιτελείς έχουν καρατομηθεί, η 1η Στρατιά (και το τουρκικό ΓΕΕΘΑ) δεν έχει διεξάγει ποτέ διακλαδική άσκηση και η 4η Στρατιά αναβάλλει την ετήσια άσκησή της.

  Η ΠΑ θα κάνει πάρτι.

  Προς Κυναίγειρο: Ρεμάλια με κοροιδεύετε; 20 σελίδες θα σου γράφω!

  Βρε αδερφούλη, αφού δεν απαντάς. 7 σελίδες κι εσύ 5 σειρές, διάγγελμα απέναντι σε επιχειρήματα! Γάιδαρο σκας!

  • Cynaegeirus

   «Βρε αδερφούλη, αφού δεν απαντάς. 7 σελίδες κι εσύ 5 σειρές, διάγγελμα απέναντι σε επιχειρήματα! Γάιδαρο σκας!»

   Αδερφέ να το είχα επάγγελμα να σου έγραφα εγκυκλοπαίδεια κάθε μέρα… αφού ξέρεις πως είναι τα πράγματα με δουλειά-σπίτι-παιδιά. να με συγχωρείς γι αυτό…