Γιατί απέτυχε ο θεσμός των ΟΒΑ

103
Σε αντίθεση με την Κύπρο όπου υποβλήθηκαν 5.005 αιτήσεις για τις 3.000 θέσεις Συμβασιούχων Οπλιτών στην Εθνική Φρουρά, το ενδιαφέρον για ανακατάταξη ή επανακατάταξη 1.000 ΟΒΑ στις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις ήταν εξαιρετικά περιορισμένο.

Αποκαλυπτικά και ταυτόχρονα αποκαρδιωτικά στοιχεία για την προκήρυξη ανακατάταξης ή επανακατάταξης 1.000 συνολικά Οπλιτών Βραχείας Ανακατατάξεως (ΟΒΑ) έδωσε στη δημοσιότητα το ΥΠΕΘΑ, σε απάντηση κοινοβουλευτικής ερώτησης του βουλευτή Λακωνίας και πρώην Υφυπουργού Εθνικής Άμυνας Αθανάσιου Δαβάκη. Σημειώνεται ότι ο θεσμός των ΟΒΑ (Ν.1911/1990) είχε ατονίσει για μεγάλο χρονικό διάστημα και το 2013 προκρίθηκε ως η μοναδική διέξοδος για την κάλυψη των μεγάλων αναγκών των Ενόπλων Δυνάμεων σε κατώτερο στρατιωτικό προσωπικό. Τελικά, μετά από παλινωδίες, δημοσιεύθηκαν οι προκηρύξεις των Γενικών Επιτελείων Στρατού, Ναυτικού και Αεροπορίας τον περασμένο Μάρτιο, χωρίς όμως την επιθυμητή ανταπόκριση.

Ειδικότερα για το ΓΕΣ, από τις 867 παραληφθείσες αιτήσεις για 600 θέσεις σε κατεξοχήν επιχειρησιακές ειδικότητες συγκεκριμένων Όπλων (ΕΔ-ΠΖ-ΤΘ-ΠΒ-ΜΧ-ΔΒ) προέκυψαν τα εξής:
«585 υποψήφιοι κρίθηκαν ακατάλληλοι (απορριπτέοι), επειδή δεν πληρούσαν τις τυπικές προϋποθέσεις που καθορίζονταν στις σχετικές εγκυκλίους (κυρίως την κατεχόμενη ειδικότητα και την υπέρβαση τριετίας από την ημερομηνία απόλυσης κατά το χρόνο κατάθεσης των αιτήσεων).
109 υποψήφιοι (ΠΖ-ΤΘ-ΠΒ-ΜΧ-ΔΒ) διέθεταν τα τυπικά προσόντα, κρίθηκαν από τις υγειονομικές επιτροπές ικανοί προς κατάταξη και εγκρίθηκε η ανακατάταξή τους.
173 υποψήφιοι ΟΒΑ (ΕΔ) διέθεταν τα τυπικά προσόντα, κρίθηκαν από τις υγειονομικές επιτροπές ικανοί προς κατάταξη και συμπεριλήφθηκαν στη σχετική διαταγή για τη διενέργεια των αθλητικών δοκιμασιών, πλην όμως από αυτούς προσήλθαν 156, από τους οποίους 143 πέτυχαν τα ελάχιστα παραδεκτά όρια των αγωνισμάτων και εγκρίθηκε η ανακατάταξή τους.
Από τα παραπάνω εκτεθέντα προκύπτει, ότι ο συνολικός αριθμός των αιτήσεων (867), για το Στρατό Ξηράς ήταν μεγαλύτερος από τον αριθμό των προκηρυχθεισών θέσεων (600), πλην όμως η πλειοψηφία των καταθεσάντων αίτηση δεν κατείχε μία από τις απαιτούμενες ειδικότητες και γι αυτόν τον λόγο απορρίφθηκε.
Προς κάλυψη των τριακοσίων σαράντα οκτώ (348) κενών θέσεων εξεδόθησαν δύο νέες προκηρύξεις, στις οποίες περιλαμβάνεται πλέον το σύνολο των ειδικοτήτων που προβλέπονται  προκειμένου να καλυφθεί ο απαιτούμενος αριθμός».

Αναφορικά με το ΓΕΝ, «εγκρίθηκε η ανακατάταξη ή επανακατάταξη διακοσίων (200) οπλιτών και εφέδρων στο ΠΝ, χωρίς περιορισμό στις ειδικότητες των Ναυτών, καθόσον περιλήφθησαν στο σύνολο τους και οι δεκαεπτά (17), που έχουν νομοθετικά καθοριστεί. Εν τούτοις, ο αριθμός των αιτήσεων των υποψηφίων δεν κάλυψε τον αριθμό των θέσεων που προκηρύχθηκαν. Σε κάθε περίπτωση και προκειμένου να συμπληρωθούν οι θέσεις που υπολείπονται, το ΠΝ προτίθεται να εκδώσει νέα διαταγή πρόσληψης ΟΒΑ το Σεπτέμβριο και το Νοέμβριο του 2017».

Σε ό,τι αφορά το ΓΕΑ προκηρύχθηκαν διακόσιες (200) θέσεις ΟΒΑ με το μεγαλύτερο αριθμό να αφορά την ειδικότητα του …Μάγειρα ενώ καταγράφηκαν ανάγκες για δέκα (10) Κουρείς! Σύμφωνα με το ΥΠΕΘΑ, «συνολικά υποβλήθηκαν 263 έγκυρες αιτήσεις υποψηφίων ΟΒΑ στην ΠΑ. Η ΠΑ δεν χρειάστηκε να προβεί σε παράταση της προθεσμίας υποβολής αιτήσεων υποψηφίων ΟΒΑ ούτε προχώρησε σε δεύτερη προκήρυξη, καθώς κάλυψε τις ανάγκες της σε ΟΒΑ με την από 14 Μαρτίου 2017 προκήρυξη».

Στα ερωτήματα του πρώην ΥφΕΘΑ Α. Δαβάκη όπως κατονομαστούν οι παράγοντες της αποτυχίας της πρώτης προκήρυξης, τα κίνητρα που δόθηκαν και οι βελτιωτικές αλλαγές ώστε να αυξηθούν οι πιθανότητες πλήρωσης των θέσεων της επαναληπτικής προκήρυξης, το ΥΠΕΘΑ περιορίστηκε να απαντήσει ως εξής: «(…) οι ΟΒΑ ανακατατάσσονται για βραχεία περίοδο συνολικά τριών (3) ετών, με το βαθμό που φέρoυν και αποδοχές μόνιμου λοχία. Μετά δε το πέρας της ανακατάταξης ή της επανακατάταξής τους, απολύονται οριστικά από τις Ένοπλες Δυνάμεις. Κατά το χρόνο που υπηρετούν, τους παρέχεται πλήρης ασφαλιστική κάλυψη και υγειονομική περίθαλψη και, μετά την απόλυσή τους, δικαιούνται εφάπαξ αποζημίωση για κάθε μήνα στρατιωτικής υπηρεσίας τους ως ΟΒΑ.
Σε περίπτωση προκήρυξης πρόσληψης Επαγγελματιών Οπλιτών (ΕΠΟΠ), οι υπηρετούντες ή υπηρετήσαντες ως ΟΒΑ λαμβάνουν επιπλέον εκατό (100) μόρια.
Κατά το χρόνο της ανακατάταξής τους, οι ΟΒΑ τοποθετούνται και υπηρετούν σε συγκεκριμένες Μονάδες των Ενόπλων Δυνάμεων, των οποίων η έδρα δεν βρίσκεται στα μεγάλα αστικά κέντρα της Χώρας γεγονός που ενδεχομένως για σημαντικό ποσοστό διαμενόντων στα μεγάλα αστικά κέντρα της χώρας (Αττική, Θεσσαλονίκη, Πάτρα κ.λπ.), αποτελεί μη ελκυστική προοπτική ένταξης στον εν λόγω θεσμό».

 • GRGR

  οποτε λοιπον ας χαλαρώσουν λιγο τα κριτηρια… και ας αυξησουν και κανα μισθο (να βγαινει το νοικι δλδ). Ζητηση υπάρχει οταν υπαρχει τετοια ανεργία. Απλα κοιτουν πολυ τον γαιδαρο στα δοντια.

  • Κυριάκος

   Και η διαφήμιση του θεσμού απαιτείται αν θέλεις να έχεις προσφορά. Ποσοι ξέρουν τι σημαίνει ΟΒΑ; Αλλά αυτό απαιτεί σταθερή ροή προσλήψεων και συνέχεια. Δύσκολα πράγματα δηλαδή.

  • Georgios

   Βασικά όσοι είναι στο ταμείο ανεργίας και πληρούν τη θέση έπρεπε να είναι αυτόματη η αίτηση τους και μη αποδοχή της θέσης κομμένο το επίδομα. Στην Ολλανδία, χώρα υπό ανάπτυξη, οι άνεργοι του ταμείου ανεργίας είναι υποχρεωμένοι μια βδομάδα το μήνα σε εθελοντική εργασία. Από καθαρισμό δρόμων, εποχιακή εργασία ως εποχιακό διδακτικό προσωπικό ανάλογα με τα προσόντα. Εδώ εμείς βέβαια είμαστε πολύ μπροστά. Ημουν στην διαδικασία επιλογής των ΕΠΟΠ για το ναυτικό το 2005 και θυμάμαι μερικές χιλιάδες αιτήσεις για 6 θέσεις φαροφύλακα…

   • Σώπα! Δηλαδή κατ΄εσένα όποιος έχει την ατυχία να μείνει άνεργος – εξαιτίας των πολιτικών επιλογών της εκάστοτε πολιτικής ηγεσίας – να σου τον φέρουμε να σου κάνει τον υπηρέτη! Το επίδομα ανεργία εκτός της αντιμετώπισης των άμεσων καταστάσεων επιβίωσης, είναι και ομολογία αποτυχίας του κράτους να εξασφαλίσει θέσεις εργασίας για τους πολίτες του, ομολογία αποτυχίας των οικονομικών πολιτικών…

    • Cynaegeirus

     Ο άνεργος φίλε μου ΑΝΕΤΑ θα μπορούσε ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΑ να προσφέρει εργασία, ως ένδειξη σεβασμού στον ίδιον που έχει πληρώσει φόρους και σε όσους πληρώνουν το επίδομά του.

     Είδατε κύριοι τι έγινε Αμβούργο; Βγήκαν 10,000 εθελοντές και καθάρισαν την πόλη.

     Ο εθελοντισμός της ελλάδα θεωρείται κοροϊδία μαλακία εκμετάλλευση. ενώ είναι κοινωνικό αγαθό, είναι σεβασμός, είναι ΑΓΑΠΗ στον συμπολίτη.

     προσφέρετε τα πάντα απλόχερα. μόνο έτσι θα κάνετε τον κόσμο καλύτερο.

     «… είναι και ομολογία αποτυχίας του κράτους να εξασφαλίσει θέσεις εργασίας για τους πολίτες του, ομολογία αποτυχίας των οικονομικών πολιτικών…»

     Το κράτος δεν έχει, και ούτε είχε, και ούτε πρέπει να έχει στο μέλλον, ρόλο εξασφάλισης εργασίας. Μόνο υποστήριξης.
     Το μόνο σύστημα που παρείχε εργασίες ήταν ο κομουνισμός με το κράτος κυρίαρχο στην ζωή των ανθρώπων.

     δεν θέλω να μου παρέχει το κράτος εργασία. θέλω να είμαι ελεύθερος να φτιάξω / βρω μόνος μου την δικιά μου.

     ούτε είναι ομολογία οικονομικής αποτυχίας. η ελβετία πχ δίνει 100% του μισθού. παίρνεις 5 χιλιάρικα μισθό; θα πάρεις με τον νόμο 5 χιλιάρικα μέχρι να βρεις δουλειά με μέγιστο χρονικό διάστημα τους 12 μήνες.

     αποτυχία είναι να περιμένεις απο άλλους να φτιάξουν το μέλλον σου όταν έχεις όλα τα προσόντα να απογειώσεις το δικό σου.

 • ChristoX

  Ακατανόητος ο περιορισμός στις ειδικότητες στις ΕΔ. Αφού κάθε δίμηνο με κάθε νέα ΕΣΣΟ οι μοίρες εκπαιδεύουν τους φαντάρους στις ειδικότητες, δεν μπορούσαν να βάλουν τους ΟΒΑ να περάσουν νέα ειδικότητα; Και σιγά την εκπαίδευση ειδικότητας που κάνουν, μην δουλευόμαστε. Οι τυφεκιοφόροι και οι οδηγοί, δηλαδή περισσότεροι από τους μισούς έφεδρους καταδρομείς ήταν εκτός προκήρυξης.

 • Β.Κ

  Κι αυξηση θητείας θελει, αλλα και ανανεωση-ενισχυση του επαγγελματικού δυναμικού…. Σε καιρο πολεμου θα ενταξει ο Ε.Σ. σχεδον 250.000 εφεδρους…. Ποιος θα τους ενσωματώσει αμεσα στο σύστημα;

  • Cynaegeirus

   Ποιοι 250,000;;;

   όνειρα κάνουμε μεταξύ μας. αυτό το μπούγιο ανεκπαίδευτων μπούληδων ούτε θα προλάβει να δει πρώτη γραμμή.

   απο τους 15000 εποπ και τους 17000 υπαξ η πλειονότητα κάνει τεχνικά καθήκοντα ή χειρίζεται όπλα και συστήματα. πόσοι είναι οι ομαδάρχες και οι διμοιρίτες;;;;;

   το σύστημα έχει αποτύχει οικτρά και οι μόνοι που δεν το βλέπουν είναι οι ίδιοι οι στρατιωτικοί. θα χρειαστεί ένα 1897 για να βάλουν μυαλό – όσοι ζήσουν.

   • Β.Κ

    Ομαδαρχες – αρχηγοί στοιχείου – στοιχειαρχες ειναι η πλειοψηφια των ΕΠΟΠ/ΕΜΘ και 1000-1500 απο ΣΜΥ…. Διμοιριτες(Διμοιριτες ΠΖ,
    Ουλαμαγοι, δκτες μικρών κλιμακίων, οπως και Δκτες Διμοιριων ΔΜ), ειναι οι υπολοιποι Μόνιμοι υπαξ….

    Ο αρχαιότερος χειριστής όπλου ή τεχντιτης, τίθεται ομαδάρχης… Π.χ. ο αρχαιότερος τυφεκιοφορος(χειριστής ελαφρών όπλων), τίθεται ομαδάρχης στην Ομαδα ΠΖ που ανηκει…ο αρχαιότερος τεχνίτης ερπυστριοφορων οχηματων τίθεται ομαδάρχης της ομάδας ΤΤΟ. Ολοι οι Διμοιριτες ΔΜ (Μισθοτροφοδοσίας, Καυσίμων, Διαβιβασεων, κτλπ)….

    ΥΓ:Προς αποφυγή παρανοησεων, ο Διμοιριτης κανονικα ειναι αξκος… Αρα η ερωτηση για το αν οι υπαξ τίθενται διμοιριτες, ειναι τουλαχιστον άστοχη… Αλλα και παλι, τίθενται διμοιριτες, οταν δεν υπαρχουν αξκοί…

    ΥΓ2: Αφήνω ασχολίαστο τα περι λαθών και μαθημάτων…

    • Cynaegeirus

     Τι ομαδάρχη θα βγάλει ένας λόχος των 50 ατόμων, τι βοηθό διμοιρίτη και τι διμοιρίτη.στο λέω απο τάγμα 400 ατόμων που υπηρέτησα.
     το 70% των εποπ ήταν οδηγοί στα 70 τεθωρακισμένα και φορτηγά. οι λοιποί στοιχειάρχες στον ΛΑΤ. λιγότεροι απο 10 ανα λόχο κρούσης με τριπλάσιους τότε κληρωτους (12μηνο θητεία)

     ο αρχαιότερος θα πρέπει να ξέρει την ειδικότητα ομαδάρχη. δεν είναι κάτι απλό. έφτασα 35+ για να διοικώ 10 άτομα στην δουλειά μου.

     οι διμοιρίτες είναι υπαξ λόγω έλλειψης εφέδρων και ενεργών αξιωματικών λόγω της απαξίωσης των πρώτων και της ευνοιοκρατίας στους δεύτερους.
     οι υπαξ δεν έχουν εκπαίδευση ούτε νοοτροπία διοίκησης σε κανένα στρατό εκτός του ελληνικού με το υβρίδιο της ΣΜΥ.

     καλά κάνεις και το αφήνεις ασχολίαστο – είναι όμως μια ιστορική αλήθεια. χωρίς το 97 δεν θα υπήρχε γουδί, δεν θα υπήρχε ελλάδα πάνω απο την λάρισα.

     • Β.Κ

      Μολις το 10% των ΕΠΟΠ ειναι οδηγοί… Κι αυτο το λαθος για την απονομή απλών ειδικοτήτων το ειπα κι εγω απτο πρωτο-πρωτο σχολιο μου… Τωρα οι υπολοιποι ειναι ομαδαρχες (Αρχηγοί στοιχείου ΠΒ, άρματος ΤΘ, στοιχείων Α/Τ, διμοιριων ΠΖ, ομάδων ΜΧ, κλπ) ή ειδικές ειδικότητες(ΤΕΒ ΠΑΡ, διαβιβαστες, μετεωρολόγοι, κτλπ)… Μην κοιτας το δεντρο που ειναι μια Μονάδα, αλλα το δάσος… Οι περισσοτεροι ΕΠΟΠ τοποθετήθηκαν σε ΤΘ, ΠΒ, ΔΒ, ΜΧ που ειναι πιο σύνθετα, κι οχι στο ΠΖ…

      Η ΣΜΥ στην ουσια παράγει κατώτερους Αξκους, παρα Υπαξιωματικούς… Απο τα 40 χρονια υπηρεσίας, τα 11+3 ειναι σαν Υπαξ, τα 6 σαν ανώτερος Αξκος και τα 20 σαν κατώτερος Αξκος-Ανθστης….Επισης η ΣΜΥ εχει επιπεδο που πλησιαζει αυτό των σχολών Αξιωματικών, και καλύπτει θεσεις Αξκων που δεν μπορουν να καλυφτούν απο Αξκους ΣΣΕ (Αρχιτεχνιτες, Δκτες τμημάτων ΔΜ/Σωματων, επιτελείς-γραφεια)…Οποτε στην ουσια την ΣΜΥ μετονόμασε την σε Σχολη κατώτερων Αξκων Τεχνιτων-ΔΜ, για να σου ειναι πιο εύπεπτο…

      ΥΓ: Οι Τούρκοι, θελουν επαγγελματικό στρατό, και στις επιχειρήσεις τους στην Συρία τοποθέτησαν κατα 99% στελέχη, ακομα και στις πιο απλές ειδικότητες… Κι ας βασίζονται κατα κυριο λογο σε κληρωτους… Πως σου φαινεται αυτο; Δεν ειναι ενα στοιχειο υπερ της ύπαρξης επαγγελματιών;

     • Cynaegeirus

      «Οι περισσοτεροι ΕΠΟΠ τοποθετήθηκαν σε ΤΘ, ΠΒ, ΔΒ, ΜΧ που ειναι πιο σύνθετα, κι οχι στο ΠΖ…»

      μακάρι να είναι όπως τα λες.

      «Η ΣΜΥ στην ουσια παράγει κατώτερους Αξκους, παρα Υπαξιωματικούς… »

      γι αυτό και πρέπει να κλείσει

      «Οποτε στην ουσια την ΣΜΥ μετονόμασε την σε Σχολη κατώτερων Αξκων Τεχνιτων-ΔΜ, για να σου ειναι πιο εύπεπτο…»

      Δεν μου είναι τίποτα εύπεπτο όταν δεν έχω υπαξιωματικό σχολής σε αριθμούς στον ΕΣ.

      δεν είμαστε ινδία επι βρετανών να ασχολείται η ΣΣΕ στα γραφεία και η ΣΜΥ με τους υπόδουλους.

      » Δεν ειναι ενα στοιχειο υπερ της ύπαρξης επαγγελματιών;»

      οι τούρκοι έχουν 700δις ΑΕΠ και 30% εξωτερικό χρέος και αντέχουν να πληρώνουν επαγγελματικό στρατό.
      η ελλάδα δεν αντέχει πια. ή θα έχουμε υβρίδιο με μικρότερους αριθμούς μόνιμων ή μόνο επαγγελματίες με στρατό 30,000 ή μόνο κληρωτούς.
      εγώ πιστεύω οτι το υβρίδιο είναι καλύτερο αλλά με αντίστροφη αναλογία της σημερινής.

     • Β.Κ

      α) Ετσι ειναι..
      β) Δεν γινεται να κλείσει.. Ποιος θα κανει την δουλεια της;;; Εκτός κι αν διπλασιαστουν οι ΣΣΕδες… Αλλα και πάλι θα χρειαστούν στο σχολές…
      γ) Απτην μια λες να κλεισει , κι απτην αλλη λες οτι δεν σου ειναι ευπεοτο οταν δεν εχει αριθμούς υπαξ σχολής… Δεν σε καταλαβαινω…
      δ) Εδω μιλαμε για τον τομεα της απόδοσης… Για τα οικονομικα μιλησαμε σε προηγουμενη παραγραφο… Και στο κομματι της απόδοσης μας έδειξαν τον δρόμο… Παντως και η διατήρηση 90% εφεδρεία με ετήσια μετεκπαίδευση, εχει μεγαλο κοστος… Κανε μια ερευνα να δεις…

     • Cynaegeirus

      «β) Δεν γινεται να κλείσει.. Ποιος θα κανει την δουλεια της;;; Εκτός κι αν διπλασιαστουν οι ΣΣΕδες… Αλλα και πάλι θα χρειαστούν στο σχολές… »

      Οι ΗΠΑ δεν έχουν ΣΜΥ. Οι υπαξ εκπαιδεύονται στις σχολές όπλων όπως κάνουν στην ελλάδα οι τελευταίες με τους ΔΕΑ.
      Οι ΣΣΕδες πρέπει να μειωθουν και να αυξηθούν οι αξκοι απο ΑΕΙ (με συμβόλαιο) και οι αξκοι απο υπαξ.

      «γ) Απτην μια λες να κλεισει , κι απτην αλλη λες οτι δεν σου ειναι ευπεοτο οταν δεν εχει αριθμούς υπαξ σχολής… Δεν σε καταλαβαινω…»

      Ο στρατός – και γω – χρειαζεται ΥΠΑΞΙΩΜΑΤΙΚΟΥΣ.
      Υπαξιωματικούς 25τίας-30ετίας. τ
      ον κορμό τα θεμέλια την ψυχή του.
      δεν θέλει υβρίδια ή υπαξ χωρίς εκπαίδευση ή κύρος.

      «Παντως και η διατήρηση 90% εφεδρεία με ετήσια μετεκπαίδευση, εχει μεγαλο κοστος…»

      γιαυτό πάμε σε μεγάλη θητεία. με 24μηνο δεν καλείς κόσμο που θα καλούσες με 9μηνο.

 • Anadelfos

  Δυστυχώς «με πορδές δεν βάφονται αυγά». Όταν το κατανοήσουν οι ιθύνοντες, θα λυθεί και το πρόβλημα. Πόσο απελπισμένος, πρέπει να είναι κάποιος γιά να πάει να εργαστεί μακριά από το σπίτι του, με 3,60 γνωρίζοντας ότι μετά 3 χρόνια θα δει την πόρτα της εξόδου, σαν στυμμένη λεμονόκουπα. Αιδώς Αργείοι…

  • Cynaegeirus

   «γνωρίζοντας ότι μετά 3 χρόνια θα δει την πόρτα της εξόδου, σαν στυμμένη λεμονόκουπα»

   αυτή είναι λογική 8χρονου που δεν τον κάλεσαν σε παιδικό πάρτυ

   κάποιος που θέλει δουλειά, θα πάει και για ΕΝΑ μεσοκάματο πόσο μάλλον για 3 ΕΓΓΥΗΜΕΝΑ χρόνια

   έκλεισα φέτος 22 χρόνια δουλειάς. δεν είχα καμία σιγουριά για το επόμενο εξάμηνο. τα τελευταία 3 χρόνια και με οικογένεια έχω αλλάξει 3 δουλειές.

   δουλέψτε όπου έχει δουλειά

   • Anadelfos

    Σε 8 χρόνια, καλώς εχόντων των πραγμάτων, θα βρεθείς στην δική μου θέση, συμπληρώνοντας και εσύ 30 χρόνια δουλειάς στον μη κρατικοδίαιτο ιδιωτικό τομέα, με την απειλή της απόλυσης ,να επικρέμεται κάθε μέρα, σαν δαμόκλειος σπάθη, πάνω από το κεφάλι μου. Άσε λοιπόν κατά μέρος, τα περί λογικής οχτάχρονου και προσπάθησε να καταλάβεις απλά, πως δεν «βγαίνουν τα κουκιά» γιά κάποιον που θέλει να ζήσει. Εκείνοι τα μέτρησαν και δεν τους βγήκαν. Λες όλοι να είναι τεμπέληδες , ή κουμπούρες στα μαθηματικά ;

    • Cynaegeirus

     το «δεν βγαίνουν τα κουκιά» όμως δεν είναι δουλειά του στρατού να το φροντίσει.
     όπως εσύ και εγώ θα σκιστούμε να βρούμε δουλειά, θα έπρεπε να το κάνει και οποιος ενδιαφέρεται να εργαστεί. δώσμου 3 χρόνια συμβόλαιο να σου φιλήσω τα χέρια.

     αν ο θεσμός των οβα απέτυχε, το έκανε όχι για την τριετία αλλά για την καθημερινότητα. να σκεφτείς οτι δεν προσέφερε 8ωρο.
     τα λέω και τα ξαναλέω. ο στρατός δεν βλέπει το προσωπικό ως ανθρώπους. ειδικά τους υπαξ
     δεν είναι οπλομηχάνημα ένας 17χρονος να κάνει 8ωρο, υπηρεσία, άλλο 8ωρο το πρωί και μετά την άλλη μέρα όλα νορμάλ λες και την προηγούμενη δεν ψόφησε στο ξενύχτι. όταν έκαναν 8+ υπηρεσίες οι εποπ, και μιλάω για των πρώτη σειρά που ήταν κομάντο με θητεία 18μηνών και πουλάδες, το πρωί είχα λόχο ζόμπι με την βλαστήμια στα χείλια έτοιμη.
     θέλουμε ΑΝΘΡΩΠΙΝΟ στρατό πρώτα απο όλα.
     δες την κυπριακή σύμβαση να δεις διαφορές.

     • notis kas

      Γενικά αυτή τη στιγμή οποίου του προσφέρεται τριετές συμβόλαιο στην Ελλάδα μπορεί να νιώθει τυχερός.

      Υπάρχει όμως μια ιδιαιτεροτητα. Σε άλλες δουλειές μια συνεχόμενη τριετής απασχόληση μπορεί να αποτελέσει σημαντική προϋπηρεσία βοηθώντας έτσι τον εργαζόμενο στο να κτίσει το βιογραφικό του και να εξελιχθεί επαγγελματικά.

      Όπως είναι ο ΕΣ σήμερα, τρία χρόνια θητεία σε αυτόν όχι απλά δεν του προσφέρουν τίποτα στη συνέχεια αλλά μπορεί να αποτελέσουν και βαρίδι. Ενώ και τα τριετή σκοπετα δεν είναι να πεις ότι ενισχύουν ιδιαίτερα τις ικανότητες του στρατιώτη ώστε να του ανοίξουν οι προοπτικές εργασίας.

      Η Ελλάδα δεν είναι ΗΠΑ όπου ένα καλό πτυχίο και μια θητεία στον στρατό πχ μπορούν να προσφέρουν στον αποστρατευομενο 26αρη πχ εξαψηφιες ετήσιες αποδοχές με το καλημέρα.

     • Anadelfos

      Δεν ισχυρίστηκα πως είναι δουλειά του στρατού, να βγαίνουν τα κουκιά. ¨Ομως όποια δουλειά και να κάνεις, στο τέλος του μήνα «κάνεις ταμείο». Αν βγαίνει κάτι, συνεχίζεις. Αν όμως μπαίνεις και μέσα, επειδή δεν βρίσκεσαι σε τόπο συμφερόντων σου, λες «ευχαριστώ δεν θα πάρω». Αν βγαίνουν γιά τον κάθε Καρανίκα και την κάθε Νοτοπούλου, να βγουν και γιά τους υπόλοιπους. Τα κορόϊδα «πέθαναν», εδώ και καιρό.

 • Ευστάθιος Παλαιολόγος

  Απο τους ΚΔ ειναι η φωτογραφια

  • rethimniotis

   Είδα το κούρεμα και την ταλαιπωρία και μου φάνηκε σαν σχολείο

 • Cynaegeirus

  η λογική που λες δεν είναι λάθος.

  κανονικά ΟΛΟΙ οι υπαξ έπρεπε να είναι με 3ετίες. αλλά κάπου εκεί χώθηκε η ΣΜΥ για παραγωγή αξιωματικών διμοιρίας και @@@ το πράγμα

  μόνο οι ΕΕΔ έχουν τόσους διαφορετικούς θεσμούς για τα πόστα υπαξιωματικών με τρομερά και ανεπέλιτα προβλήματα σε όλους δείγμα οτι ο στρατός ΔΕΝ ΕΝΔΙΑΦΕΡΕΤΑΙ για τους υπαξιωματικούς και τους οπλίτες.

  • rethimniotis

   Εγώ νομίζω ότι ο στρατός δεν ενδιαφέρεται να ετοιμαστεί για σύρραξη σύμφωνα με το δόγμα «σιγά μην γίνει πόλεμος».
   Όποτε όλα πάνε στον αυτόματο.

   • Cynaegeirus

    δεν έχει ιδρυθεί για αυτό σίγουρα.

    • ΑΘΗΝΑΔΗΣ

     Δεν έχει ιδρυθεί όμως ούτε και γι αυτό που θα θέλαμε ή νομίζαμε. Ένοπλες δυνάμεις απανταχού αυτού του πλανήτη σημαίνει πριν και πάνω από όλα μπίζνες, όλα τα άλλα εντάσσονται στη εξυπηρέτηση οικονομικών στοχεύσεων είτε μπορούμε να το αντιληφθούμε άμεσα και δια γυμνού οφθαλμού είτε όχι.Ακόμα και η ίδρυση των εθνικών κρατών και η διευθέτηση των συνόρων που γίνεται μετά από κάθε πόλεμο και προβλέπονται στις εκάστοτε συνθήκες τέτοιες στοχεύσεις υπηρετούν,Εξελίξεις,διαδικασίες και προμήθειες στο χώρο των ενόπλων δυνάμεων που εμάς μας φαίνονται ακατανόητες ή δυσερμήνευτες με όρους επιχειρησιακής αποτελεσματικότητας και εθνικού συμφέροντος,και μας προκαλούν απορία ή και οργή, εξηγούνται επί τη βάσει προσεγγίσεων και λογικών που απαντώνται σε άλλες σφαίρες.Οι ελληνικές ένοπλες δυνάμεις προφανώς δεν ετοιμάζονται για πόλεμο αφού η πολιτική του και η φυσική του ηγεσία έχει εναποθέσει το ρόλο αυτό σε αλλότριες δυνάμεις σαφώς ανώτερες ημών, θεωρώντας ότι κάθε αμυντική η επιθετική προσπάθεια που δεν θα βασίζεται με τον πλέον απτό τρόπο από αυτές τις δυνάμεις δεν θα έχει την παραμικρή πιθανότητα επιτυχίας,χωρίς να χρειαστεί να μνημονεύσω φυσικά και τα πρόσωπα της πολιτικής και φυσικής ηγεσίας των ενόπλων δυνάμεων που πολύ απλά δεν τους καίγεται καρφί παρά μόνο για την αρπαχτή και την φυγή στο εξωτερικό όταν ζορίσουν τα πράγματα.

     Εν ολίγοις οι ένοπλες δυνάμεις,οποιασδήποτε χώρας, δεν δημιουργούνται με πρωταρχικό σκοπό να εξυπηρετήσουν την εξωτερική ασφάλεια της χώρας και να διασφαλίσουν την εδαφική ακεραιότητα και τα κυριαρχικά της δικαιώματα παρά μόνο στο βαθμό που αυτά ευθυγραμμίζονται και συμπλέουν με τα ευρύτερα οικονομικά συμφέροντα μέσα στα οποία αυτά εντάσσοντα.ι

 • Cynaegeirus

  ‘Το 1996-1998,2002-2004 προσλήφθηκαν χωρις σοβαρο ανταγωνισμό τα 2/3 των θεσμών ΕΜΘ και ΕΠΟΠ, με αποτελεσμα να μην υπαρχει η απαιτούμενη κλιμακα στους βαθμους και στην ηλικια….»

  Πολύ σωστά.

  » Χρειαζεται μικρούς αριθμούς πρόσληψη κάθε ετος(π.χ. ~1.500), με αποτελεσμα σε βάθος 35 ετων, να υπηρετούν συνολικα 70 ο ΕΣ, 20 το ΠΝ και 20 η ΠΑ χονδρικά.
  το σύνολο αξκων που χρειάζονται είναι 4-6 χιλιάδες. το σύνολο υπαξιωματικών 7-9 χιλιάδες.

  ακολουθώντας το αμερικανικό μοντέλο οι υπαξιωματικοί που θα ανέρχονται σε βαθμούς θα έχουν και ανάλογα καθήκοντα.

  ΕΙΝΑΙ ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΟ να υπάρχει στέλεχος με εργασία που κάνει κληρωτός δηλαδή οδηγός κτλ.

  • notis kas

   Ίσως να λες και λίγους. Κάθε χρόνο τελειώνουν το λύκειο τουλάχιστον 90-100.000 παιδιά, σχεδόν 90.000 είναι μόνο οι θέσεις εισακτέτων σε ΑΕΙ και ΤΕΙ. Ελάχιστα λιγότερα από τα μισά, άρα τουλάχιστον 45-50.000 είναι αγόρια. Αν το 90% αυτών είναι ικανοί για θητεία μιλάμε χονδρικά για 40-45.000 στρατιώτες να κατατάσσονται ετησίως. Στα δυο χρόνια μιλάμε για 80-90.000.

   Ακόμη και το 18 μήνες στα 18 που ακουγόταν πριν λίγο καιρό θα έδινε δύναμη 60.000. Αν οι 24 μήνες ακούγονται υπερβολικοί θα μπορούσαν να ξεκινήσουν έστω με το 18μηνο, με 6 μήνες εκπαίδευση και 12 μήνες στις μονάδες. Και θα μπορούσαν οι έφεδροι λοχίες να περνούν ΛΥΒ άλλο ένα τρίμηνο (οπότε 6+3 μήνες εκπαίδευση, 12 μήνες στις μονάδες, σύνολο 21 μήνες θητεία) και οι καλύτεροι του σχολείου να συνεχίζουν για ΔΕΑ (6+3+3 μήνες εκπαίδευση, 12 μήνες στις μονάδες). Από τους έφεδρους λοχίες να προκύπτουν οι μόνιμοι υπαξιωματικοί όπως αναφέρεις, μέχρι τα 40 π.χ. όταν και θα αποστρατεύονται.

   Οι ΔΕΑ που έχουν περάσει σε πανεπιστημιακές σχολές που ενδιαφέρουν τις ΕΔ (γιατροί, δικηγόροι, ιστορικοί, οικονομολόγοι), θα μπορούσαν να συμμετέχουν ετησίως σε κάποιες ασκήσεις κατά τη φοίτησή τους, και οι καλύτεροι εξ αυτών να προσλαμβάνονται στις ΕΔ, να περνούσαν και ακόμη ένα έτος στρατιωτικής εκπαίδευσης στο στρατιωτικό πανεπιστήμιο, με κατάργηση έτσι της ΣΣΑΣ, ενώ έτσι θα καλύπτονταν και όποιες άλλες ανάγκες έχουν οι ΕΔ σε πτυχιούχους.

   Ίσως μια αντίστοιχη φόρμα να είχε εφαρμογή ακόμη και για τους Ευέλπιδες, με όσους δηλώνουν τη σχολή στο μηχανογραφικό να υπηρετούν κανονικά τη θητεία τους, να τελειώνουν ΔΕΑ και ως ΔΕΑ να συνέχιζαν την στρατιωτική τους εκπαίδευση. Μπορεί βέβαια να είναι και μη εφαρμόσιμο το τελευταίο, δεν ξέρω.

   • Cynaegeirus

    «40-45.000 στρατιώτες να κατατάσσονται ετησίως. »

    κατατάσσονται δυστυχώς λιγότεροι απο 40,000 κάθε χρόνο.

    «Αν οι 24 μήνες ακούγονται υπερβολικοί »

    υπερβολικοί βάση ποιου κριτηρίου; της μελέτης της νεολαίας των κομμάτων; δεν νομίζω οι ΕΕΔ να έκαναν επιτελική μελέτη ούτε τους ζητήθηκε. κάθε υπαμ κατέβαζε τους μήνες για να αυξήσει τους ψήφους τους.
    έτσι οι 31 μήνες έγιναν 9 και οι 190,000 ΕΣ έγιναν 80,000 με 2/3 μόνιμους και τεράστιος κόστος χρήσης που ξεπερνά το 50% του μπάτζετ.

    έχω παρουσιάσει εκπαιδεύσεις στο παρελθόν. η πιο πρόσφατη στους πεζοναύτες με 1 έτος παραγωγή ανθυπολοχαγών.
    η εκπαίδευση δεν είναι το παν γιατί λείπει η προκάλυψη, η ταχεία αντίδραση και η ωρίμανση.

    υπάρχουν τούρκοι ανθυπολοχαγοί με περισσότερους κληρωτούς και μόνιμους απο έλληνα λοχαγό υπο διοίκηση. πως θα μάθει ο κόσμος χωρίς να πληρεί την οργάνωση;;;

    θα πρέπει να ξανανεβάσω το άρθρο για τους ΔΕΑ και τους διμοιρίτες – να το δείτε ξανά οι νεότεροι στην σελίδα.

    • notis kas

     «κατατάσσονται δυστυχώς λιγότεροι απο 40,000 κάθε χρόνο.»

     Εννοώ να τους μαζεύουν στα 18 με το που τελειώσουν το σχολείο. Ούτε αναβολές για σπουδές, ούτε διαδοχικές αναβολές για ακαδημαϊκούς λόγους, ούτε απαλλαγές, ούτε τίποτα. Όπως θα τελειώνουν τα παιδιά το σχολείο, πριν να τους χτυπήσει κατακεφαλα το χασομερι, πριν βάλουν πολλοί πολλά κιλά και αρχίσουν προβλήματα με τη μέση κλπ, πριν βγάλουν τραυματισμούς στα 5Χ5 πχ όσο είναι φοιτητές. Λογικά οι διαρροές θα μειώνονται σημαντικα έτσι. Και πάλι έχω ένα ποσοστό 10% για περιπτώσεις που πραγματικά δεν δύνανται, για λόγους υγείας.

     Σε σχέση με τη διάρκεια, ας έχουμε υπόψιν ότι υπάρχει ένα σημαντικό πολιτικό κόστος. Πρέπει αυτός που θα το εφαρμόσει να μπορέσει να έχει την πολιτική ισχύ να το κάνει αλλά και να μην καταργήσει την υψηλή διάρκεια ο αμέσως επόμενος. Θέλεις 24 μήνες; 24 μήνες. Πάντως από την κοροϊδία των 9 όπου πριν καλά καλά καταταγούν απολύονται το 18μηνο είναι μια σαφής βελτίωση.

     • AtomicYeti

      «Εννοώ να τους μαζεύουν στα 18 με το που τελειώσουν το σχολείο.»

      Γιατί πρόβατα είναι ή είμαστε στο Soviet για να τους μαζέψουν? Και μιας που μιλήσατε για αμερικανικό μοντέλο, μήπως να κοπεί και ένας σοβαρός μισθός?

      Πρόσφατα είδα ενα βίντεο για το πως έχουν οργανώσει την εφεδρεία στην Ελβετία, Ισραήλ και Φιλανδία. Οι Ελβετοί ξεκινάνε να εκπαιδεύουν τα παιδιά τους στα όπλα μόλις ξεκινήσουν να περπατούν. Το τι κάνουν με το στρατό δεν ενδιαφέρει τόσο πολύ γιατι ελέγχουν τα λεφτά του πλανήτη :D. Οι Φιλανδοί όμως έχουν υποχρεωτική θητεία σαν και εμάς (χωρίς μισθό) αλλά μετα έχουν συνέχεια μετεκπαίδευση, οπου οι έφεδροι μπορούν να μάθουν απο ελεύθερη σκόπευση, αλεξίπτωτα, επιβίωση το χειμώνα χωρίς ρεύμα, κλπ. Και είναι 5 εκατομμύρια λαός.

      Οι Ελβετοί έχουν την πολυτέλεια να κάνουν οτι θέλουν για διάφορους λόγους ( αν και αλλάζουν τα πράγματα και εκεί σιγά σιγά), οι Ισραηλινοί είναι πιο extreme λόγω γεωγραφικής θέσεως, οι Φιλανδοί λίγο πολύ ομοιάζουν με εμάς, και συνορεύουν με εχθρική χώρα, και έχουν πολεμήσει, και υπήρξαν υποτελείς άλλης χώρας (της Σουηδίας) για καιρό. Την εφεδρεία τους όμως την προσέχουν και την εκπαιδεύουν. Και όλα αυτά χωρίς μεγάλο κόστος. Και όταν πας σε υποχρεωτικές μετεκπαιδεύσεις, ο εργοδότης σου δεν μπορεί να σε απολύσει, σε πληρώνει ένα 80% + λεφτά απο το κράτος, με αποτέλεσμα να παίρνεις πιο πολλά όταν μετεκπαιδεύεσαι. Στις μη υποχρεωτικές εκπαιδεύσεις πας οικειοθελώς, το κράτος πληρώνει μόνο τα οδοιπορικά, διαμονή και φαγητό. Εγώ θα έλεγα να ξεψαχνίσουμε λίγο το μοντέλο των Φιλανδών. Μπορεί να έχουμε αρκετές διαφορές, αλλά δεν μπορεί μια μικρότερη χώρα να τα καταφέρνει τόσο καλά με σχετικά μικρό budget . Θέμα σχεδιασμού είναι. Και ταπεινή μου άποψη είναι οτι το στήσιμο του Ε.Σ είναι παλαιολιθικό και δεν ανταποκρίνεται στις σύγχρονες ανάγκες.

      To βίντεο είναι απο μια ημερίδα στην Τσεχία , όπου Ισραηλινοί, Ελβετοί και Φιλανδοί ενημέρωναν τους Τσέχους πολίτες πως δουλεύουν τα μοντέλα τους για όπλα, οπλοκατοχή και εφεδρεία.

      Στο 1:30:25 ξεκινάνε τα αγγλικά.

      https://www.youtube.com/watch?v=Z9N03EOvqTQ

    • Ivy Chris

     μη το κουράζεις γιατι δεν πρόκειται να βγάλεις άκρη.
     Οποιος έχει το χρόνο ας ανατρέξει στα στοιχεία στη βάση δεδομένων του ΝΑΤΟ να δεί το % μισθοδοσίας ως προς το συνολικό μπατζετ των ΕΔ και να το συγκρίνει με άλλες χώρες.
     Και όλα αυτά μετά από τις περικοπές που έχουν γίνει.
     Η στρέβλωση δεν οφείλεται στους υψηλούς μισθούς, αλλά στη νοοτροπία ότι ο Στρατός αποτελεί επαγγελματική αποκατάσταση.
     Κουτσοί-στραβοί στον Αγ.Παντελεήμονα έλεγε η γιαγιά μου…
     Οποιος δεν πάει στην ώρα του στο στρατό, λόγω αναβολής εκπαίδευσης, να έχει 4 χρόνια περιθώριο + 2 για μεταπτυχιακά.
     Από εκεί και μετά να επιβαρύνεται , για κάθε χρόνο καθυστέρησης με αυξημένο φορολογικό συντελεστή ετησίως κλιμακούμενο.
     Να πως βγάζεις το κόστος των ΕΠΟΠ, πως μειώνεις το κόστος μισθοδοσίας, πως αποκαθιστάς αίσθημα δίκαιης κατανομής βαρών και σεβασμό στους λιγοστούς δημόσιους πόρους

  • Β.Κ

   Νομιζω οτι βλεπουμε τους αλλους στρατούς, οπου εμεις θελουμε…. Διαφωνώ πλήρως με το σκεπτικό σου, τοσο στο εφικτό κομματι(ποιος θα κανει την θητεία 24μηνη), οσο και στο τεχνικό κομματι(ποιος θα χειριστεί υπερσύγχρονα και απαιτητικά μεσα, ποιος θα διοικήσει).Σε αυτο που συμφωνω ΑΠΟΛΥΤΑ, ειναι στην τελευταια παράγραφο σου, που προείπα στο σχολιο μου…

   Απορία 1η: Απ’τους Αξκους, 1000 ειναι οι πιλότοι, 1000 οι Δκτες Μονάδων, 5000 οι Δκτες Υπομοναδων, και αλλοι 10.000 οι Αξκοι Επιτελείων, Σωματων κλπ… Εκτος κι αν βαλω Δκτη Λόχου, χειριστη του Apache, και Δντη 3ου Γρ., υπαξ της ΣΜΥ»…Της ΣΜΥ που προτείνεις εννοω… Αρα μονο ο ΣΞ θελει δεκαπλάσιο των 4.000 που προτείνεις… Δεν αναφέρομαι καν για ΠΝ, ΠΑ…

   Απορία 2η: Ποιος θα στελεχώσει καίριες θεσεις οπλικών συστημάτων και Διμοιριων ΔΜ, που θέλουν πολυετή γνωση, ειδίκευση, και τεραστια πείρα; Γιατι π.χ. το Leo 2A6, το Μ109, και τα ΚΔΠ/ΣΔ, δεν ειναι ουτε G3A3, ουτε Α/Τ…. Οπως και οι Διμοιρίες ΠΖ/ΔΜ δεν ειναι ημιομαδα υποστηριξεως…

   Αποριες-Κριτικες εχω πολλες στο σχολιο σου. Το θεμα ομως ειναι να «πλησιάσουμε καπου».Αυτος ειναι εξάλλου κι ο σκοπός της συνομιλίας…

   Υπαρχουν σε ολους τους Νατοικους στρατούς συγκεκριμενα ποσοστα υπαξ και Αξκων… Κι αυτες οι κλίμακες τηρούνται(πλην ανωτάτων)..Εξ’οσων θυμαμαι, οι Υπαξ και οι Αξκοί πρεπει να αποτελούν το 30% και 15% αντίστοιχα… των ~400.000 που ειναι και οι ΕΕΔ σε ΠΛΗΡΗ κινητοποίηση… Το αν θα ενεργοποιηθούν ολες είναι αλλο θεμα…

   Επισης οταν δαπανας τεραστια ποσα στην εκπαιδευση, δεν τον διώχνεις τον αλλον …Το καλυτερο μείγμα στα δικα μου μάτια, ειναι αυτο που λεω, με ΚΑΛΥΤΕΡΗ οργανωση/εκπαιδευση και αρκετο συμμάζεμα προσωπικού και πόρων…

   • Cynaegeirus

    «Νομιζω οτι βλεπουμε τους αλλους στρατούς, οπου εμεις θελουμε….»

    Τους στρατούς που πολεμάνε βλέπουμε. την λειτουργία τους, τα λάθη τους, τις διορθώσεις τους. με θεωρία ΜΟΝΟ δεν πάει μπροστά κανένας.

    «ποιος θα χειριστεί υπερσύγχρονα και απαιτητικά μεσα, ποιος θα διοικήσει»

    έχεις iphone; έχεις Η/Υ; τι είναι δύσκολο τόσο που σε ΤΕΣΣΕΡΙΣ μήνες εκπαίδευσης δεν θα μάθεις;
    για μένα μόνο η διοίκηση – οποιουδήποτε κλιμακίου – δεν είναι εύκολη. τα άλλα όλα είναι.

    «Αρα μονο ο ΣΞ θελει δεκαπλάσιο των 4.000 που προτείνεις… »

    Υπάρχει το πρωσικό σύστημα με υψηλή αναλογία 1 αξ προς 40 και το αμερικανικό με 1 προς 10. προτιμώ το πρώτο.

    «1000 ειναι οι πιλότοι, 1000 οι Δκτες Μονάδων, 5000 οι Δκτες Υπομοναδων, και αλλοι 10.000 οι Αξκοι Επιτελείων, Σωματων»

    δεν έχουμε 1000 αεροπλάνα ούτε ελικόπτερα. οι πιλότοι γιατί να είναι αξκοι;

    δεν έχουμε 1000 μονάδες. 300+ με 8-10 αξκους μέσο όρο έκαστη έχοντας στο μυαλό την δύναμη επιστράτευσης και όχι τους 80,000.

    αν χωρίσεις τους 80,000 / 700 άτομα – λόγω εποπ μπορούμε να πάμε και σε 1000 άτομα ανα τάγμα λόγω της υψηλής επαγγελματικής επάνδρωσης – είναι σχεδόν 114 μονάδες. επι 25 είναι 2900 για όλον το ΕΣ. χωρίς αξκους επιτελείων που είναι πες άλλοι 1000.

    80,000 στρατό έχουμε όχι τις μεραρχίες του στάλιν.

    «Ποιος θα στελεχώσει καίριες θεσεις οπλικών συστημάτων και Διμοιριων ΔΜ, που θέλουν πολυετή γνωση, ειδίκευση, και τεραστια πείρα; Γιατι π.χ. το Leo 2A6, το Μ109, και τα ΚΔΠ/ΣΔ, δεν ειναι ουτε G3A3, ουτε Α/Τ…. Οπως και οι Διμοιρίες ΠΖ/ΔΜ δεν ειναι ημιομαδα υποστηριξεως…»

    Στρατιώτες και έφεδροι αξκοι /υπαξκοι 2ετούς+ στράτευσης, και μόνιμοι υπαξιωματικοί

    «Υπαξ και οι Αξκοί πρεπει να αποτελούν το 30% και 15% αντίστοιχα»

    ΠΟΛΥ ΣΩΣΤΑ ΑΝΑΦΕΡΕΙΣ με την αμερικανική νοοτροπία που ακολουθεί ο στρατός μας.
    Μιλάμε για ΠΛΗΡΗ δύναμη δηλαδή τους 250000 -> άρα 37500 αξκους και 75000 υπαξιωματικούς ενεργούς και ΕΦΕΔΡΟΥΣ.

    με τις 80,000 ο αριθμός πέφτει στις 12 χιλιάδες για αξκους και 24 χιλιάδες για υπαξκους. εφόσον οι 35000 είναι ΕΦΕΔΡΟΙ απο τους άνω οι
    5250 πρέπει να είναι ΔΕΑ και οι 10500 ΕΦΕΔΡΟΙ ΥΠΑΞ.
    Συμβαίνει κάτι τέτοιο;

    έχουμε δηλαδή 7 χιλιάδες μόνιμους αξκους και 13500 μόνιμους υπαξιωματικους;

    ΟΧΙ.

    αυτή είναι κύρια αστοχία των ΕΕΔ.

    «Επισης οταν δαπανας τεραστια ποσα στην εκπαιδευση, δεν τον διώχνεις τον αλλον»

    όχι. έχω προτείνει χρόνια τώρα την μονιμοποίηση σε σώματα ασφαλείας και ακριτικό σώμα στα σύνορα με δωρεάν γη και σπίτι χωρίς σύνταξη.

    «Το καλυτερο μείγμα στα δικα μου μάτια, ειναι αυτο που λεω, με ΚΑΛΥΤΕΡΗ οργανωση/εκπαιδευση και αρκετο συμμάζεμα προσωπικού και πόρων…»

    Το λέμε απο την πρώτη σειρά ΕΠΥ που μπήκε μέσα του 80 για τα λεο1. δεν έχει γίνει καμία βελτίωση.

   • aris32

    αν εχεις σωστη εκπαιδευση και μετα της θητεια καθε χρονο για 2-3 εβδομαδες κανεις επανεκπαιδευση μια χαρα τα θυμασαι . οσο για τα υπερσυγχρονα οπλα πιστεψε με π.χ το παντσερ2000 ειναι σαν να εχεις υπολογιστη . θα το χειριστει καλυτερα καποιος που χειριζεται υπολογιστες ολη μερα – ειναι η δουλεια του – παρα καποιος εποπ που απλα ειχε βυσμα και τον βαλανε για να παιρνει ενα μεροκαματο .

    • Β.Κ

     Πίστεψε νε οτι το Pzh2000 δεν είναι ετσι οπως λες… Θελει χρόνια για να ενταχτείς πλήρως, και να το αξιοποιήσεις 100%…Εχω εκπαιδευτεί σε αυτο, ειμαι του ΠΒ, οποτε τυγχάνει να εχω πληρέστερη εικονα..

  • aris32

   καταργηση και των σχολων που βγαζουν αξιωματικους σωματων . για ποιο λογο καθε χρονο να εκπαιδευεις ατομα στην νομικη ? για ποιο λογο να εκπαιδευεις ατομα στα οικονομικα ? για ποιο λογο να εκπαιδευεις ατομα ιατρους ? τους παιρνεις ολους μετα και οποτε δημιουργουνται αναγκες . οι υπαξιωματικοι θα επρεπε να βγαινουν μεσα απο το στρατευμα και οχι απο μια σχολη . επισης επαγγελματιας οπλιτης ετων 40 δεν υφισταται . μονο σε ειδικες περιπτωσεις π.χ εκπαιδευτης . να το παιρνεις στα 20 μεγιστο ηλικιακα να τους δινεις 1500+ χρηματα και να τους λες οτι θα σε κρατησω μεχρι τα 35 με 3 5ετης συμβασεις .

   • Β.Κ

    Αξκοί Σωμάτων, Ιατροί κτλπ, εκτος του οτι ειναι ελάχιστοι, εχουν και καθήκοντα διοίκησης να εκτελέσουν, πέραν της ειδικότητας τους.. Τα καθήκοντα διοίκησης που θα τα μάθουν, εκτος της Στρ. σχολής;; Κι οταν λεω καθήκοντα διοίκησης, εννοω απο Μονάδα και πανω…

    Υπαξκοι κατα 98% βγαινουν απο το στρατευμα. 60% έφεδροι δνεις και λοχιες, και 38% απο ΕΜΘ/ΕΠΟΠ. Μονο το 2-3% ειναι απο ΣΜΥ/Ν/Α… Δες τα πιο πανω σχολια μου για να καταλαβεις τι εννοω… Εξάλλου οι Σχολές Μονίμων Υπαξκων, πιο πολυ Αξκους βγάζουν, παρα Υπαξκους… Κι αυτο διοτι απτα 40 χρονια υπηρεσίας καποιου, τα 26 ειναι σαν Αξκος/Ανθστης, τα 11 σαν Υπαξκος, και τα 3 σαν σπουδαστής… Κι εχουν ευθύνη τεράστια σε νευραλγικες θεσεις, τοσο των Αρχιτεχνιτων/Διαχειριστων/δκτων κλιμακίων ΔΜ, Υπομοναδων Διοικήσεως/στελεχωση επιτελείων.. Οποτε για ποιους Υπαξκους μιλαμε;; Τους κατ’ονομα;;

 • Cynaegeirus

  Γιατί να βγάζει στελέχη σε σύνταξη ο στρατός;;;;

  40 χρονών και 45 σύνταξη με άλλα 20 χρόνια μέλλον;;;;;
  ποιος θα τα πληρώσει όλα αυτά;

  μόλις τελειώσει το συμβόλαιο αποστρατεία όπως στο ισραήλ. ο στρατός θα έχει προσφέρει μόρια για εξετάσεις σε ΤΕΙ/ΑΕΙ και γη στην παραμεθόριο για Σώμα Ακριτών.

 • Cynaegeirus

  ΦΟΝΙΑΔΕΣ θέλει ο στρατός. ούτε ράμπο ούτε τον γιαννάκη που δεν βρίσκει δουλειά τυλιχτής κεμπάπ.

  δεν σε πειράζει που οι ταβλαδόροι της πυροσβεστικής έχουν καλύτερα κριτήρια εισόδου απο τις ένοπλες δυνάμεις και είναι ΣΕ ΚΑΛΎΤΕΡΗ ΦΥΣΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ απο τον μέσο όρο του στρατού;

  ο ΑΓΕΕΘΑ μπορεί να καθαρίσει ΤΩΡΑ τον στρατό με μια κίνηση. 70,000 στελέχη τρέξιμο 15 χλμ. οι τελευταίοι 30,000 αποστρατεύονται.

  μετά 100 κάμψεις, 50 κάμψεις αγκώνων και 15 έλξεις μονόζυγο. όσοι μείνουν την άλλη μέρα θα έχουν δουλειά.

  το τρέξιμο το κάνω κάθε βδομάδα τα άλλα 2-3 φορές την βδομάδα και είμαι χειριστής πληκτρολογίου όχι επαγγελματίας φονιάς.

  έλεος πια έχουμε κάνει τον στρατό κατασκήνωση για γκόμενες

  και για να μην το ξεχάσω – τα κριτήρια ίδια για άντρες γυναίκες.

  ΥΓ ο συνάδελφος φινλανδός τέλειωσε χοντρός το λύκειο και πήγε ένα μήνα νωρίτερα και έκανε γυμναστική μέχρι που έχασε 20 κιλά.

  • M.K.E

   «δεν σε πειράζει που οι ταβλαδόροι της πυροσβεστικής έχουν καλύτερα
   κριτήρια εισόδου απο τις ένοπλες δυνάμεις και είναι ΣΕ ΚΑΛΎΤΕΡΗ ΦΥΣΙΚΗ
   ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ απο τον μέσο όρο του στρατού;»

   Αποδεχομαι πληρως τον πυρηνα της σκεψης σου αλλα με συγχωρεις,δεν ξερω τι πυροσβεστες βλεπεις αλλα εγω αυτους που ξερω ειναι ολοι να καθονται σε ρυμουλκουμενο αρματοφορεα μιας και στα κανονικα οχηματα κλαταρουν τα λαστιχα.

   «ο ΑΓΕΕΘΑ μπορεί να καθαρίσει ΤΩΡΑ τον στρατό με μια κίνηση. 70,000 στελέχη τρέξιμο 15 χλμ. οι τελευταίοι 30,000 αποστρατεύονται.»

   Κατσε καλα βρε!που θα βρεθουν τοσοι γιατροι,απινιδωτες και ασθενοφορα;ουτε οι μικρασιατικη εκστρατεια ειχε τοσες απωλειες σαν στρατιωτικο προσωπικο.

   «έλεος πια έχουμε κάνει τον στρατό κατασκήνωση για γκόμενες»

   Οχι φιλε μου.Ειναι το τελευταιο οχυρο της ασυδοσιας και της ελλαδικης διεφθαρμενης νοοτροπιας και σαν οχυρο δεν μπορει να πεσει τοσο ευκολα.Η πρεπει να γινει κατι συγκλονιστικο.που ολοι απευχομαστε γιατι ξερουμε τι τραγικες συνεπειες θα εχει,ειτε θα πεσει απο μεσα.Οσο ομως πληρωνονται,εχουν τα ΚΑΑΥ,τα πρατηρια,τα προνομια,τα ΣΟΑ και τις εξαιρεσεις απο το βαρος των φορων που εχουν ολοι οι υπολοιποι,δεν βλεπω να καταρρεει απο μεσα.

   • kokki

    σωστά ότι χρειάζεται να ξε βρωμισει , αλλα δεν είναι ανάγκη να είναι όλοι σούπερ κομμάτια νομίζω. όσο για τα «προνόμια» μη πεφτεις κι εσύ στην παγίδα , κι αυτοί πληρώνουν φόρους και ρώτα αν τα βγάζουν πέρα εύκολα εκεί όπου βρίσκονται. στα ΣΟΑ πρέπει να έχει άγιο να μπει κανείς και τα πρατήρια είναι ακριβότερα κι από τα lidl. χρειάζεται ενα δυνατό reboot και σχεδιασμός από την αρχή γενικά στο θέμα εκπαίδευση και combat fitness. όσο για την ασυδοσία και τη νοοτροπία είσαι απόλυτα σωστός, εχεί καταντήσει χειρότερα και από δημόσια υπηρεσία.

   • Cynaegeirus

    «Αποδεχομαι πληρως… λαστιχα.»

    Και όμως έχουν κριτήρια εισόδου καλύτερα απο αυτά στις στρατιωτικές σχολές.

    «ουτε οι μικρασιατικη εκστρατεια ειχε τοσες απωλειες σαν στρατιωτικο προσωπικο.»

    πλάκα πλάκα…απίστευτο ε να μιλάμε για αδυναμία τρεξίματος σε ένοπλο χερσαίο κλάδο… τρελό fail εδώ.

    «Ειναι το τελευταιο οχυρο της ασυδοσιας και της ελλαδικης διεφθαρμενης νοοτροπιας και σαν οχυρο δεν μπορει να πεσει τοσο ευκολα»

    έπεσε μια φορά το 1897, έπεσε δεύτερη το 23. μακάρι να μην πέσει με τέτοιο τρόπο ξανά.

    θα ήθελα πολύ να δω την οικονομική καταστροφή που περνάμε όλοι μας να ήταν η αφετηρία αναγέννησης.

  • Ivy Chris

   πολύ αισιόδοξο σε βρίσκω, μην είναι 68.000 οι τελευταίοι ?

   • Cynaegeirus

    τόσοι είναι και στους 3 κλάδους αν δεν κάνω λάθος. κοντά 45 έχει ο στρατός.

 • Cynaegeirus

  «προσληψη ανα ετος μικρου αριθμου εποπ η ΟΒΑ κ στα 3 σωματα.»

  με παράλληλη κατάργηση των σχολών υπαξιωματικών.

  «οριο ηλικιας προσληφθεντων ως το 25ετος.»

  ως τα 35 με μέγιστο όριο παραμονής στις ΕΕΔ τα 45.

  «-Τουλαχιστον κατοχοι απολυτηριου λυκειου κ πτυχιο τουλαχιστον 1 ξενης γλωσσας.»

  μόνο λύκειο. γλώσσα να μάθουν τούρκικα-βουλγαρικά-αλβανικά απο τον ίδιο το στρατό.

  «Κινητρα (εξελιξη,προαγωγη,ηθικες αμοιβες,μορια,σχολεια,μετεκπαιδευση) για συνεχη εγρηγορση,ανησυχια κ μερακι επι του αντικειμενου που στελεχωνουν.»

  μέχρι Α/ΓΕΕΘΑ για όποιον μπορεί.
  https://en.wikipedia.org/wiki/Mustang_(military_officer)
  https://en.wikipedia.org/wiki/John_Shalikashvili

  «-Μια ειδικοτητα,αριστη γνωση αυτης.»

  δύο και γνώση του αντικειμένου των ΔΥΟ μεγαλύτερων βαθμών. ο χειριστής ΑΤ στον πόλεμο θα γίνει διμοιρίτης απο τις απώλειες.

  «-Σεβασμος-συναδελφικοτητα-υποστηριξη επι του εργου,απο τα εμπειρα στελεχη ανεξαρτητου θεσμου αυτων.»

  Ξήλωμα αξκων και υπαξκων για οποιαδήποτε κακή συμπεριφορά βάση αξιολόγησης απο επιτροπή που θα αποτελείται απο στελέχη με ένα ανώτερο βαθμό.

  «-Δικαιοσυνη στις μεταθεσεις,στις βαρδιες,στην αντιμετωπιση,παντου.»

  8ωρο/5νθήμερο/υπηρεσίες+3μηνο ασκήσεις στην ύπαιθρο. τροφή, υγεία, σκεπή όλα γραμμένα στο συμβόλαιο.
  γι αυτό ο μισθός θα είναι ΔΙΠΛΑΣΙΟΣ του βασικού για τον πρώτο βαθμό εισαγωγής στις ΕΕΔ.

  «-Αξιοπρεπης μισθος.700€ δεν επαρκουν παρα μονο για ενοικιο-βενζινες-μαρκετ και λογαριασμους.»

  διπλός του βασικού και βελτίωση ανα βαθμό αλλά όχι ετών υπηρεσίας.

  «-Σωστη ενημερωση των ενδιαφερομενων για τις επιλογες που δυναται να εχουν-τις προκλησεις που θα κληθουν να φερουν εις περας.»

  Διακλαδική Δκση Εξέλιξης Προσωπικού.

  «-Αγγαρειες-σαρωσεις-χαμαλικια μονο απο στρατευσιμους.»

  Ανάλογα το ποστο και το βαθμό. Αν ο στρατεύσιμος είναι έφεδρος Λοχίας ο μόνιμος δεκανέας θα σφουγγαρίσει.
  ο χώρος που ζουν όλοι θα υποχρεούνται όλοι να τον κρατούν καθαρό και να σέβονται ο ένας τον άλλον.

  «γιαυτο,τοτε…δεν θα προλαβαινουμε τις αιτησεις.»

  ΠΡΟΣΟΧΗ

  ο στρατός δεν είναι ΙΚΑ ούτε STAGE.

  Ο στρατός είναι φονιάδες επαγγελματίες.

  καλό να το κατανοήσουμε αυτό πριν αρχίσουμε τις διαφημίσεις.

  ορίστε μια εξαιρετική βρετανική για 17χρονα
  https://www.youtube.com/watch?v=J4zdgKK8_-E
  και μια για μεγαλύτερους
  https://www.youtube.com/watch?v=Iuk5bWa-C8w
  και μια για σώματα απο τον ινδικό στρατό
  https://www.youtube.com/watch?v=lFDbbfJwaKQ

  σοβαρά τώρα αν δεν γουστάρει κάποιος να γραφτεί επιτόπου αφού δει τα βίντεο ο στρατός δεν είναι γι αυτόν.

  μην ξεχνάμε δεν πάει κάποιος στρατό για σκοπιά αλλά γι αυτό
  http://time.com/4854278/mosul-isis-victory-iraq/
  http://www.iraqinews.com/iraq-war/2000-isis-fighters-killed-since-start-mosul-offensive/

  αν αποτύχεις δεν απολύεσαι. σκοτώνεσαι.
  http://www.newsbomb.com.cy/media/com_news/story/2016/01/19/639407/main/kyprosleipsanallinon.jpg

  • Μκ

   -Καθαριοτητα ειναι μιση αρχοντια.Αλλο ομως να σε αποσπουν καθε τρεις κ λιγο για τα παντα ολα.Χερια μεσω αυξησης θητειας κ επιστροφη των βολεμενων βυσματων σε μαχιμες θεσεις
   -Αναλογως την ειδικοτητα.Καποιες ειναι δυσκολες κ θελουν χρονο,διαβασμα,προσπαθεια, συνεχη εντριβη-εξελιξη-σχολεια-σεμιναρια-εκπαιδευση κ εν τελη εμπειρια.
   -Απευθυνεσε πρωτιστως στο πεζικο.Διαφορετικα σωματα,αλλες συνθηκες,διαφορετικες αναγκες κ καταστασεις.
   -Αυτα που αναφερω ειναι ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΣΜΟΣ.Θα δωσει ιδρωτα κ αγαπη θα λαβει ικα κ μισθο να κανει οικογενεια.Η μεγαλυτερη προσφορα στην πατριδα.Νεα παιδια.Νεοι Ελληνες.
   -Δεκτες ιδεες,προτασεις,αλλαγες.Ο κορμος ομως ειναι αυτος.Ο Ελληνας οταν του δωσεις κινητρο,εφοδια κ επιβραβευση κανει θαυματα.Ειναι ατιθασος αλλα φιλοτιμος κ εχει μεγαλη προσαρμοστικοτητα.Δεν ημαστε ινδοι.Ουτε Εγγλεζοι.Ουτε Αμερικανοι.

   • Cynaegeirus

    «-Δεκτες ιδεες,προτασεις,αλλαγες.Ο κορμος ομως ειναι αυτος.Ο Ελληνας οταν του δωσεις κινητρο,εφοδια κ επιβραβευση κανει θαυματα.Ειναι ατιθασος αλλα φιλοτιμος κ εχει μεγαλη προσαρμοστικοτητα»

    ΟΤΑΝ

    «Δεν ημαστε ινδοι.Ουτε Εγγλεζοι.Ουτε Αμερικανοι.»

    επίσης δεν πολεμούμε. δεν πιστεύεις οτι θα μπορούσαμε να μάθουμε κάτι απο αυτούς;

  • M.K.E

   Φιλε μου αυτα ωραια αλλα δεν γινονται στην ελλαδικη πραγματικοτητα.Η θα αποφασισεις να καταργησεις τον στρατο που εχεις σημερα αλα ΕΡΤ,μεσα σε μια μερα και να βαλεις τους ορους σου,με ατομα απο ειδικες δυναμεις και μονο και μια ελληνικη λεγεωνα,η θα συνεχισεις σιωπηρα την μεταλλαξη σε μια δημοσια υπηρεσια με πολλα πολλα στραβα,και το τελευταιο φρουτο αυτων τον συνδικαλισμο.
   Κοσμος που γυρναει σπιτι στα παιδια του μετρωντας χρονια για συνταξη οντας ακομη σαρανταρης και παει εκκλησια και φοβαται να πει μια αποψη για να μην εχει δυσμενη μεταθεση η αγωγη σε δικαστηρια,που γκριναιζει για τα μισθολογικα και αν οι ανθυπασπιστες θα παρουν ξιφος η οχι,οπως και πολλα αλλα που γνωριζουμε ολοι,δεν μπορει να γινει επαγγλεματιας φονιας οπως τον ονειρευεσαι.
   Εδω,ακομη και κομαντα για να κινηθουν με τζιπ μεσα σε πολη πρεπει να παρουν διαταγη ωστε να θεωρειται διατεταγμενη υπηρεσια,λες και θα περασουν τις εχθρικες γραμμες η την ουδετερη ζωνη,ωστε αν γινει κατι να μην χαθουν τα προνομια και τα σχετικα.

   Μια σημειωση για τα βιντεο:με εξαιρεση τους βρετανους που ξερουμε τι ειναι,δεν ειδα κατι ιδιαιτερο στους ινδους,ακομη και σε αυτο το προμο βιντεο,περαν ης βιδας που παντα εχουν οτι ειναι οι καλυτεροι και οτι πετυχαινουν το ακατορθωτο.

   • Cynaegeirus

    είναι καλό μάρκετινγκ το βίντεο. παρόμοιο θα μπορούσε να προβληθεί και εδώ.

    σκέψου ποια είναι η μέση άποψη του κόσμου για τον στρατιωτικό και τι μπορούμε να κάνουμε για να την απογειώσουμε.

    το στρατό έπρεπε να τον έχουμε στέμμα μας.

 • Ανδρέας

  Προϋπόθεση για να πας μόνιμος είναι να σου αρέσει ο στρατός. Δεν ειναι επάγγελμα σαν όλα τα αλλα. Αν όμως αρέσει σε κάποιον η στρατιωτική ζωή πάει αξιωματικός και βλέπει τον αρχηγό σαν κάποιον που του ζεσταίνει την καρέκλα για να παίρνει κουράγιο. Εναλλακτικά πάει υπαξ. που μπορεί να γίνει Αξκος. Αλλά φαντάρος και να μείνει φαντάρος μόνο με κίνητρα για μετά θα πήγαινε κάποιος. Η κατάταξη κόσμου για λόγους πάταξης της ανεργίας δεν είναι καλός οιωνός.

 • Καλά πολύ μ΄ άρεσε ο «ξύλινος» τρόπος της απάντησης του υπουργείου Άμυνας, σαν να διάβαζε σελίδες από κανά εγχειρίδιο χρήσης μηχανήματος!
  Τώρα αυτός ο θεσμός των ΟΒΑ μου θυμίζει πολύ εκείνον τον αντίστοιχο – τηρουμένων των αναλογιών – θεσμό των εποχιακών πυροσβεστών, λειτουργεί ως μπάλωμα για καταστάσεις που πρέπει ίσως να αντιμετωπιστούν άμεσα στο στρατό (όπως αντιμετωπίζονται στην Πυροσβεστική οι καλοκαιρινές πυρκαγιές) και το ότι παρ΄όλη την κρίση δεν κατάφερε να προσελκύσει περισσότερους προσοντούχους υποψηφίους αυτό λέει πολλά για όλο το σύστημα και τη λειτουργία του, να έδιναν μήπως περισσότερα κίνητρα;

  • Cynaegeirus

   «Καλά πολύ μ΄ άρεσε ο «ξύλινος» τρόπος της απάντησης του υπουργείου Άμυνας, σαν να διάβαζε σελίδες από κανά εγχειρίδιο χρήσης μηχανήματος! »

   ΑΚΡΙΒΩΣ

   «μου θυμίζει πολύ εκείνον τον αντίστοιχο – τηρουμένων των αναλογιών – θεσμό των εποχιακών πυροσβεστών,»

   ναι ναι. πυροσβεστική για τα πάντα όλα. απο σκοπιά απο υπηρεσία απο φυλάκιο απο ασκήσεις τα πάντα όλα

 • Μκ

  Τι επαθες;!

 • gpe76

  Αγαπητέ φίλε κουλαρε λιγάκι … το σχόλιο σου φτάνει τα όρια της απρέπειας ως προς τους συμφορουμίτες σου.

  Πρώτα απ’ όλα, το eA είναι ένα φόρουμ που ασχολείται με θέματα άμυνας, δεν είναι ουτε think tank ουτε η Σχολή Πολέμου. Ειμαστε άνθρωποι που, ο καθένας για τους δικούς του λόγους, είμαστε παθιασμένοι με το αντικείμενο. Ο καθένας εκφέρει την γνώμη του κόσμια και χωρίς τρολιές. Μπορεί να συμφωνείς ή οχι. Μπορεί να είσαι πουτινόφιλος, ερντογανικός ή ισραηλινόπληκτος (ναι για σενα λέμε Κυναίγειρε) και να έχεις χώρο στην παρέα. Αν δεν σου αρέσει κάτι ή ανταπαντάς ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΑ ή καταψηφίζεις. Δεν επιτίθεσαι με γενικολογίες ουτε κάνεις αυτό που κατήγορεις τους άλλους οτι κάνουν.

  Φιλε μου, τι ακριβως επαγγέλεσαι; Είσαι του επαγγέλματος; Είσαι «ειδικός»; Η γνώμη σου έχει περισσότερη βαρύτητα από όλων των άλλων εδώ; Ποιά είναι η συνεισφορά σου στην συζήτηση; Έγραψες σχεδόν 20 γραμμές σχόλιο λεγοντάς μας … τι; Οτι δεν είμαστε «ειδικοί» και δεν ξέρουμε τι μας γίνεται γιατί υπηρετήσαμε μόνο την θητεία μας και διαβάζουμε περιοδικά; Οτι κάνουμε κλίκες και φιμώνουμε τους «ειδικούς» που «φοβούνται» να εκφραστούν γιατι θα πέσει τρολάρισμα από τους «στρατηγους του καναπέ»; (λες και τα σχόλια δεν φιλτραρονται από τους αρμοδιους του eA πριν δημοσιευτούν). Που τα είδες όλα αυτά; Συγκεκριμένα … οχι γενικόλογα για δημιουργια εντυπώσεων (αυτά τα κάνουν στην Βουλή οχι στο eΑ).

  Ο καθένας από εμας είναι «ειδικός» στο τι κάνει στην επαγγελματική του ζωή. Εδώ όμως είμαστε όλοι «ερασιτέχνες», παθιασμένοι μέν αλλά ερασιτέχνες. Που δεν φοράμε προμετωπίδες… που δεν νομίζουμε οτι όλα βαίνουν καλώς … που κράζουμε τα κακώς κείμενα επείδη ακριβώς πήραμε το ντουφέκι κάποτε και βαρέσαμε «γερμανικά» στα σύνορα, δεν το παίξαμε γιωτάδες ουτε βαλαμε μέσο για να κάνουμε θητεία στο Ταγμα ΕΠΥΕΘΑ. Και που πραγματικά χαιρόμαστε οταν ακούμε από στρατιωτικούς σαν το Β.Κ και το GES (και άλλους) οτι δέν είναι όλα σκ@@τα. Και σφίγγεται η καρδιά μας κάθε φορά που πέφτει κάποιο αεροπλάνο ή γίνεται κάποιο ατύχημα. Αυτοί είμαστε.

  Χαιρόμαστε για τις επιτυχίες, φωνάζουμε για τα κακώς κείμενα. Και όποιος ακούσει. Ισως και κανένας.

  Γιαυτό φίλε μου κούλαρε … μόνο καλό θα σου κάνει.

  • Cynaegeirus

   ελληνόπληκτος είμαι αδερφέ. ισραηλινό-πεζοναυτο-κτλ-πληκτος είμαι εξ ανάγκης. όχι ηθελημένα.

   σε ευχαριστώ για την τοποθέτηση.

 • Β.Κ

  Αυτες οι προσλήψεις θα γινουν σε βάθος 35ετιας, με ταυτόχρονη αποχώρηση τοτε όλων των ΕΜΘ/ΕΠΟΠ….

 • vaggter

  συγγνωμη ρε παιδια αλλα τι 24 μηνες κ χαζα λετε κ ποιος θα παει στρατο να κανει τι να μαζευει γοπες καθαριζει τουαλετες η να καθεται σκοπια? κανενας δε θελλει το στρατο οι εποχες αλλαξαν κι εσεις νομιζεται οτι η ελλαδα θα λαβει μερος σε καποιο πολεμο πουθενα δε θα παμε κ το ξερουμε κ τα αμερικανα κ τα γερμανα μας θελλουν για καθαριστριες κ δουλικα service τιποτε αλλο

  • Anadelfos

   Και στην πρώην Γιουγκοσλαβία έτσι πίστευαν πριν λίγα χρόνια, με αποτέλεσμα να είναι σήμερα ,πολλά μικρά και αδύναμα κρατίδια, έρμαια στις διαθέσεις των εκάστοτε ισχυρών.

   • dt

    Μην απλοποιείς το πράγμα. Στη Γιουγκοσλαβία είχαν τα θέματά τους. Δεν πέφτεις σε αυτό το σημείο σε πρώτη φάση ώστε να μη διασπαστείς αργότερα.

    • Anadelfos

     Θες να πεις, πως εδώ δεν υπάρχουν θέματα ; Μακάρι να είχες δίκιο, αλλά δεν…

     • dt

      Ναι, καταρχήν δεν έχουμε στο εσωτερικό μας 4-5 διαφορετικές εθνότητες και τις πιο πολλές ριγμένες. Το θέμα είναι ότι μόνοι μας βάζουμε τα χεράκια μας και βγάζουμε τα ματάκια μας. Π.χ. οι κυβερνήσεις τα τελευταία 36 χρόνια με μερικές εξαιρέσεις δεν είχαν κανένα πρόβλημα να ανεβάζουν ή να κρατάνε τον εξωτερικό δανεισμό κοντά στο 100% του ΑΕΠ της χώρας λες και αυτό δεν είναι πρόβλημα. Πάνω από όλα, τότε όλοι ήταν ευχαριστημένοι. Κανείς δε σκεφτόταν ότι πρέπει να είμαστε κοντά στο 60% ώστε αν συμβεί ατύχημα να έχουμε περιθώρια διαχείρισης.

  • Cynaegeirus

   Ξέρεις κανέναν που δεν είναι στρατιωτικός να τέλειωσε θητεία και να είπε οτι του άρεσε;
   Ξέρεις κανέναν να θέλει να πάει έστω και μια μέρα στρατό;

   Κανένας επίσης δεν θέλει να πληρώνει φόρους. Κανένας δεν θέλει πόλεμο. Κανένας δεν θέλει να σκοτωθεί.

   Απλώς συμβαίνουν. Και όταν δεν έχεις λεφτά για επαγγελματίες, η θητεία είναι η μόνη λύση.

   Μπορεί να μην λάβουμε ποτέ μέρος σε κανέναν άλλο πόλεμο – μακάρι – αλλά αν συμβεί τι θα κάνουμε;;;;

   • Giorgos Tsagaris

    Θα πανε οι αλλοι….εμεις αρνουμαστε….

   • Richard Cœur de Lion

    στρατός και κοινωνία είναι συγκοινωνούντα δοχεία (ως θεσμος που θεμελιώνει ένα κράτος κα.)

    πας στο στρατό ως μέρος μιας ομαδικής συμφωνίας και των δικαιωμάτων που απορρέουν από αυτό. Οταν δεν έχεις κανένα δικαίωμα (ανεργία, χωρίς παιδεία, χωρίς σοβαρή ιατρική περίθαλψη, χωρίς δικαίωμα να κάνεις οικογένεια) παρά μόνο δυσβάσταχτους φόρους? Πως θα πας 24μηνες? Θα χαθεί ο έλεγχος

  • Σηρτημηδ

   Εμένα πάλι μου φενεται οτι ο ερντο κουνάει πολυ την ουρά του.Ενας ελληνοτουρκικός πόλεμος είναι πολυ πιθανός

 • Β.Κ

  Ευελπιστώ οτι δεν υπάρχει σκοπιμότητα, αλλα αγνοια ή και λαθος ενημερωση…Λαθος ενημερωση απ’τους γνωστούς δημοσιογράφους, που ολα δεν λειτουργούν, που πεφετει φαγοπότι στις ΕΕΔ, κι ολοι κάθονται και δεν κανουν τιποτα…Κι αυτο για λιγα €… Με υπομονη παντως και προσπαθεια για διάλογο, ολα τακτοποιούνται και «σμιλευονται», προς μια πιο ψυχραιμη αντιμετώπιση…

  Υ.Γ. : Οταν οι στρατιωτικοί συζητήσουμε κι εξηγήσουμε στους οπλιτες-πολιτες, αλλα και στους «δημοσιογράφους», πως εχουν πραγματικα τα πραγματα, τοτε πιστευω θα εχουνε βαλει ενα λιθαράκι «αξιοπιστίας», τοσο ατομικό, οσο και ηθικό προς τις ένδοξες και πανίσχυρες ΕΔ μας..

 • Cynaegeirus

  σίγουρα αλλά μιλάμε για οπλίτες όχι δεα. ούτε ο αγγλικός στρατός δεν ζητά καλά αγγλικά – δεν θα είχε κόσμο μέσα χαχαχαχα

  • dt

   @cynaegeirus:disqus χαχαχαχαχ nope όμως. ΝΑΤΟϊκός στρατός χωρίς ΚΑΛΗ κατανόηση αγγλικών σημαίνει δυσκολία στο διάβασμα εγχειριδίων, βιβλίων τακτικής, αδυναμία στη συνεννόηση με συμμαχικούς στρατούς και την κατανόηση/απορρόφηση των εμπειριών τους κτλ. κτλ. Ολλανδικός***, Βέλγικος, Γερμανικός, Νορβηγικός**, Σουηδικός**, Δανικός**, Φινλανδικός μιλάνε πολύ καλά αγγλικά (επειδή το εκπαιδευτικό σύστημα το έχει ήδη φροντίσει από το δημοτικό). Αυτό πρέπει να το φροντίσουν οι ΕΔ και εσωτερικά.

   • Cynaegeirus

    Φυσικά και θα ήταν βέλτιστο να ξέρουν αγγλικά – αλλά αν ήξεραν θα δούλευαν ξενοδοχείο μπάρ δεν θα άλλαζαν ερπύστριες.
    οι ξένοι είναι επαγγελματίες με διαφορετικό στάτους απο την κατάσταση των εδώ εμθ/επυ, όβα και εποπ και με σοβαρά μηνιάτικα.

   • net

    Ολλανδια βελγιο γαλλια και λοιπες χωρες τις ειδαμε στον δεύτερο παγκόσμιο που δεν αντεξαν ουτε μερα. Ασε που μερικες απο αυτες τις χωρες ακομα εχουν f 16a η οι σουηδοι τις προάλλες εψαχναν να βρουν ανθ/κα σκαφη οταν εψαχναν για πιθανά υποβρυχια στα χωρικα τους υδατα η οι εγγλεζοι που ψαχνονται γιατι έχουν πολλους υπερβαρους και το καποτε σπουδαιο πολ ναυτικο τους εψαχνε να βρει φρεγατα να συνοδευσει ρωσικο πλοιο ποη επλεε στην περιοχή !
    μαλλον και εκει ο στρατός ειναι δευτερο δημοσιο
    Το λεω απλα για να μην θεωρούμε οτι αλλοι ειναι σωστοι σε ολα. Και εμεις αχρηστοι

    • dt

     Καταλαβαίνεις ότι με το να λες αυτά απλώς εκτίθεσαι. Βασικά φιλικά στο λέω γιατί δείχνει άγνοια, το οποίο ταυτίζεται με το πρόβλημα που θέλω και εγώ να αντιμετωπιστεί. Το να προσπαθούμε να βελτιωθούμε δε σημαίνει ότι είμαστε άχρηστοι. Το να θεωρείς ότι δεν έχουμε τίποτα να πάρουμε από την εμπειρία τους και μέσω της συνεργασίας ειδικά σε πραγματικές αποστολές είναι απλώς αυτοκαταστροφικό.

 • Cynaegeirus

  «αυτό που μου έμεινε από τα σχόλια»

  θα ήθελα να πεις συγκεκριμένα πράγματα για συγκεκριμένα πρόσωπα. αλλιώς τσουβαλιάζεις και εσύ όπως λες για τους άλλους

  » γιατί ξέρει ότι θα φιμωθεί και «εξοντωθεί»»

  στο εΑ δεν έχει γίνει αυτό ποτέ. ΠΟΤΕ.
  και γι αυτό όλα τα σχόλια δημοσιεύονται εκτός απο όσα προσβάλουν συνανθρώπους.

  πες μου σε πιο σχόλιο σου σε ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΟΛΥ είχες κλίκα που σου την έπεσε.

  • SPY_GR

   «στο εΑ δεν έχει γίνει αυτό ποτέ. ΠΟΤΕ.
   και γι αυτό όλα τα σχόλια δημοσιεύονται εκτός απο όσα προσβάλουν συνανθρώπους.»

   Δυστυχώς κάποιες ελάχιστες ευτυχώς φορές – έστω καθ’ υπερβολήν – έχει γίνει!!! Ομιλώ εκ πείρας…

 • Cynaegeirus

  Τώρα κατάλαβα γιατί προσβλήθηκες και απο ποιον.

  Δεν νομίζω να μιλάει για πρόσωπα όσο για τον οργανισμό τον οποίο και εσύ πιο πάνω αναφέρεις κατηγορώντας όμως σωστά το μπουζούριασμα

  δυστυχώς όταν ακούς/βλέπεις πολλές απόψεις και πράγματα κρατάς την χειρότερη, σπάνια μνημονεύεις την καλύτερη.

  Λυπάμαι πραγματικά αν στεναχωρήθηκες και σου ζητώ συγνώμη απο όλους μας.

  Δεν ήθελε πιστεύω να σε θίξει εσένα ή οποιονδήποτε επαγγελματία και πατριώτη. πικρία βγάζουν οι φίλοι εδώ. τίποτα περισσότερο.

  ο οργανισμός συνεχίζει να είναι σάπιος και δεν κάνουμε τίποτα άλλο – σε διαβεβαιώ – απο το να θέλουμε να τον δούμε όπως του αρμόζει.

 • M.K.E

  Το τι ανεχεσαι η οχι ειναι σχετικο και το αυτοδιαψευδεσαι απο εναρκτηριο λακτισμα.

  Περαν το οτι μπηκες σαν ταυρος εν υαλοπωλειο και αρχισες να πετας δεξια και αριστερα προσβολες,εν ειδει του θιγμενου μελους,δεν μπηκες καν στον κοπο να κατανοησεις αυτα που διαβασες και ευτυχως δλδ που ειναι γραπτα αλλιως δεν θα βγαζαμε ακρη ποτε.

  Το πρεπον,σαν στελεχος που εισαι,θα ηταν να μιλησεις συγκεκριμενα,ξεφευγοντας απο την κλασσικη νοοτροπια αγελης «ολοι μαζι μας τα εχουν».Φροντισε λοιπον να δειχνεις σταση ανταξια της θιγμενης αξιοπρεπειας σου.

  Εμεις λοιπον οι ¨τυχαρπαστοι» και «ερασιτεχνες» που την εχουμε ψωνισει ως μεγαλεξανδροι,ντροπη σου μεγαλη στο σημειο αυτο,ενδιαφερομαστε πιο πολυ για την δικη σου ασφαλεια οταν μπαινεις μεσα σε ενα Μ113 σε σχεση με το συναφι σου που βγαζει τον σκασμο μπροστα σε μια γεματη επωμιδα απο αστερια,οπως επισης και για την εξαρτιση σου και τον εξοπλισμο σου την ωρα που εσυ παριστανεις τον αγερωχο μπροστα στον καθε ανωτερο και ανωτατο ενω τα παραπονα σας κοσμουν ανωνυμα διαδικτυακους τοιχους και φευγαλεες κουβεντες στα κρυφα.

  Εμεις ποτε δεν θα σε πουμε βασανιστη λαθρομεταναστων,ουτε ιμπεριαλιστη δολοφονο,αλλα θα σε υποστηριξουμε παντου,στην πρωτη ευκαιρια και σε πολλα φορα και σελιδες.

  Εδω μεσα υποστηριζουμε τις ΕΔ,επιζητουμε το καλυτερο και αγωνιουμε για το παραμικρο,που μακαρι δλδ να ηταν ολα μικρα,ωστε να μην ζησουμε και το κυριοτερο να μην θρηνησουμε ξανα καταστροφες και νεκρους απο λαθη και παραλειψεις.

  Και υποψιν,ολα αυτα,τσαμπα και εθελοντικα,στοιβουμε το μυαλο μας,στον ελευθερο και μη χρονο,χωρις να γραφουμε 25 χρονια μισθοδοσιας στον τομεα.

  Ψευδομαι οταν μιλω για απινιδωτες;δες στην μοναδα σου ποσοι ειναι υπερβαροι.ΕΙναι μηπως αυτο δειγμα ετοιμοτητας και εκπαιδευσης;η ηγεσιας;

  Αν εμπαινες στον κοπο να διαβασεις προσεκτικα αυτο που εγραψα ηταν το εξης: » τελευταιο οχυρο της ασυδοσιας και της ελλαδικης διεφθαρμενης νοοτροπιας»
  Τι σημαινει το παραπανω;οτι τα στελεχη ειναι διεφθαρμενα και ασυδοτα;οχι.Οτι ειναι ενας χωρος που πολιτικοι και πολιτες εκφραστες συμφεροντων, με το προσχημα της αμυνας κανουν τερατουργηματα την ωρα που τα στελεχη κατεβαζουν το κεφαλι.Μηπως και αυτο ειναι ψευδος;
  Εν κατακλειδι,δεν νοιωθω τον παραμικρο λογο να ζητησω συγγνωμη,αντιθετα,περιμενω και εγω και οι υπολοιποι την δικη σου μετα τις ανυποστατες κατηγοριες και προσβολες,οπως το μνημιωδες οτι δεν γραφουν στρατιωτικοι γιατι ξερουν οτι θα φιμωθουν και θα εξοντωθουν,σαν απαντησεις προφανως.
  Εισαι σοβαρος;Εχεις συναισθηση που βρισκεσαι;δεν εισαι στο ομηροι που εμπαιναν πολλοι συναδελφοι σου να κλαφτουν και γινοταν βορα στον καθε απατρι αναρχικο,εισαι σε σελιδα που σας υποστηριζει,αλλα φαινεται η δογματικη νοοτροπια αποτελει δευτερα φυση,ετσι στελεχαρα;

  • kokki

   «με το σινάφι σου που βγάζει τον σκασμό μπροστά σε μια γεμάτη επωμίδα απο αστέρια»
   θες να μου πεις οτι μπροστά στο αφεντικό-διευθυντή-προϊστάμενό σου , όταν αυτός λέει παπαριες εσύ πετάγεσαι και του το βουλώνεις και λες «ασε ρε θα κανώ αυτό που θέλω εγώ». θα μου πεις μετά δεν ανεβαίνεις εσύ σε ένα σάπιο κουτί να κάνεις πλεύση σε ποτάμι , πρέπει όμως να εκτελέσεις και αν δεν εκτελέσεις πως θα απαιτήσεις από τους στρατιώτες σου να αποβιβαστούν από το κουτί εν μεσώ πυρών;
   είναι στιγμές που πρέπει να κάνεις τον μα…κα (μάλλον πολλές) αλλά και πολλά τα παραδείγματα σε επιχειρήσεις όπου το κατώτερο προσωπικό θα ακούσει τον ομαδάρχη του και θα τον εμπιστευτεί και θα «παρακούσει» την παπαρια του άκαπνου επικεφαλής.
   όσο για τo φόρουμ νομίζω ότι όλοι , «επαγγελματίες» και μη, καταλαβαίνουν ότι οι σχολιάζοντες την κάθε φορά, είναι άτομα που αγωνιούν για τις ΕΕΔ και την πατρίδα γενικά. απλά να θυμόμαστε ότι δεν είναι όλα πάντα μαύρο-άσπρο , κι αυτό ισχύει σε κάθε χώρο εργασίας.

   • M.K.E

    Φιλε μου φυσικα και δεν σηκωνω μπαιρακι ουτε του πεταω τα χαρτια καταμουτρα,ωστοσο σαν καθε επαγγελματικος κλαδος και περιβαλλον εχεις και εχω καποια μεσα πιεσης.
    Πολυ παραπανω οταν μιλαμε για δημοσιο και δη για στρατο που η λεξη «ευθυνη» ειναι συνωνυμο της βουβωνικης πανωλης.
    Εχουν τον τροπο τα στελεχη,τουλαχιστον τα κατωτερα,αν μαζευτουν και μιλησουν σοβαρα και χωρις φαινομενα ρουφιανοποιησης,να πετυχουν τουλαχιστον τα αυτονοητα,δλδ τα της ασφαλειας.Εκει,καθε διοικητης και ανωτερος,ιδιως αν τεθει και η «ευθυνη» αλλαζει και γινεται πιο διαλλακτικος.Το ζητουμενο ομως ειναι να υπαρχει αυτη συμπνοια.
    Προσωπικα δεν υπηρξα ποτε «επαγγελματιας» του χωρου,πεντε πραγματακια ηξερα,καποιες εμπειριες εχω και οπως σε ολα ο,τι λεω τοσο εγω οσο και οποιοσδηποτε αλλος,μπορει καλλιστα να καταρριφθει η να τεθει σε σωστη βαση απο τους επαιοντες και εχει γινει επανειλλημενως.
    Παντως «κλικα» και «επιπεδο καταγωγιου» η «αυτοθεοποιηση» δεν ειδα ουτε μετειχα η εφαρμοσα.

 • Β.Κ

  α) Συμφωνα με το ΝΑΤΟ, 1 βαθμ ανα 2,2 στρατιωτες(~30% Υπαξ, 15% Αξκοί εκ του συνόλου)
  β) Αρα για τις ΕΕΔ των 400.000 σε ΠΛΗΡΗ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΗ, θες 135.000 Υπαξ και 60.000 Αξκους…. ΣΥΝΟΛΟ 195.000 βαθμοφόρους…
  γ) Συνολο επαγγελματιών βαθμοφόρων: 80.000…Οι υπολοιποι 110.000 ειναι έφεδροι Αξκοί και Υπαξ

  Αρα αν προσθέσεις α, β, γ τοτε δεν ειναι αβάσιμο αυτο που λες, 1 βαθμοφόρος ανα μισο στρατιώτη… Οι υπολοιποι 1,7 θα προέλθουν απο την εφεδρεία, για να μας βγει το συνολο 1 βαθμοφόρος ανα 2,2 στρατιωτες…

 • aris32

  απετυχε γιατι δεν ειχε την λεξη ΜΟΝΙΜΟΤΗΤΑ .
  κατα τα αλλα η λογικη ηταν σωστη .
  13 χρονια max υπηρεσια με 2 ανανεωσεις .
  ο θεσμος των εποπ ηταν η μεγαλη αποτυχια οπου βαλαμε στον στρατο ολου του κοσμου τα βυσματα . και επιασαν τις καρεκλες να καθονται . Μονιμους υπαξιωματικους βγαζουμε απο την ΣΜΥ . τους επαγγελματιες επρεπε να τους εχουν μεγιστο 13 χρονια οπως τους ΟΒΑ αλλα με μεγαλο μισθο δηλαδη 1500+ μισθο .
  το καλυτερο θα ηταν : αξιωματικοι απο ΣΣΕ και εφεδροι
  μονιμοι υπαξιωματικοι απο ΣΜΥ και ενα μικρο ποσοστο απο ΟΒΑ για συγκεκριμενες θεσεις .
  επαγγελματιες ΟΒΑ με μεγαλες αποδοχες για κινητρο
  15 μηνες θητεια και 2 εβδομαδες τον χρονο εκπαιδευση μεχρι τα 40 .

 • gpe76

  Το πρόβλημα, και εξ’ ου η απαντησή μου (και ζητώ εκ των προτέρων συγνώμη αν το υφος της είναι κάπως επικριτικό, δεν ήταν αυτή η πρόθεση μου) δεν ήταν με τον λόγο για τον οποίο έγραψες το σχόλιο σου αλλά με τον τρόπο με τον οποίο το διατύπωσες και το ύφος του. Εξ΄ου και το κούλαρε.

  Προφανώς τα λεγόμενα κάποιου ή κάποιων σε εκνεύρισαν σε τέτοιο βαθμό ωστε να κάτσεις να απαντήσεις όπως απάντησες. Όμως, όταν είμαστε θυμωμένοι μπορεί να πούμε, ή να γράψουμε, πράγματα που να μήν «ταιριάζουν» με αυτά που είχαμε στο μυαλό μας.

  Και μπορεί να έχεις δίκιο, και εμείς μαζί σου, αλλά :
  α) μην θεωρείς δεδομένο ότι είμαστε στο μυαλό σου ή θα μυρίσουμε τα νύχια μας για να καταλάβουμε σε ποιούς – τι αναφέρεσαι (σε αυτο το αρθρο υπάρχουν 40+ σχόλια που εν δυνάμει μπορεί να θίξουν τον οποιοδήποτε). Οπότε ή απαντάς στο συγκεκριμένο σχόλιο που σε έθιξε ή τελοσπάντων λες οτι τα λεγόμενα του ταδε ή του δείνα είναι αρλούμπες. Ολοι εδω μέσα έχουμε «ονοματεπώνυμο», δεν κρυβόμαστε στην ανωνυμία.
  β) Μην παίρνεις μια προσωπική διαφωνία και την γενικεύεις. Δεν απαντας εκτοξεύοντας γενικολογίες και κατηγορίες δεξια και αριστερά (δηλαδή κάνοντας το ιδιο για το οποίο κατηγορείς τους αλλους). Και μπορεί να μην ήταν αυτή η πρόθεση σου αλλά ουσιαστικά, έτσι όπως έγραψες το σχόλιο σου με γενικότητες, κατηγόρησες ολη την κοινότητα του eA για χίλια δυο πράγματα που δεν στέκουν (ιδίως για κλίκες).
  γ) Και μην μιλάς εξ’ ονόματος άλλων («δεν είναι παράξενο ότι …… είναι απλή χυδαιότητα»), ο καθένας εδώ εκφέρει την προσωπική του άποψη και τίποτα άλλο. Δεν μπορείς να ξέρεις για ποιο λόγο πολλοί αναγνώστες δεν θέλουν να λάβουν μέρος στην συζήτηση. Και εγώ παρακολουθώ καθημερινά 5-6 sites αλλά δεν συμμετέχω σε αυτά, πολύ απλά γιατί δεν έχω τον χρόνο να το κάνω. Μην προσπαθείς λοιπόν να τους «καπελώσεις».

  Αν θεωρείς οτι έχω άδικο σε αυτά που γράφω, σε παρακαλώ ξαναδιάβασε το αρχικό σου σχόλιο και πώς το έχεις διατυπώσει. Επαναλαμβάνω το θέμα μου είναι με την διατύπωση και οχι με την ουσία (τουλαχιστον όπως την κατάλαβα) του σχολιασμού σου.

  Εν τελει θα το σταματήσω εδώ. Σε τελική ανάλυση το όλο θέμα δεν έχει σχέση με το περιεχόμενο του αρθρου. Πραγματικά όμως θα ήθελα να μαθω τι σκέπτεσαι επί του προκειμένου (για τους ΟΒΑ).

 • Cynaegeirus

  » αλλα για πιο σύνθετα οπως εφαρμογη EMCON, επισκευές 1ου κλιμακίου, χειρισμός ΣΤΤΕΠ, ΣΔΕ, ΣΤΕΠ, παρατήρηση, χειρισμός ηλεκτρονικών συστηματων κτλπ….»

  έχουμε τους επαγγελματίες υπαξιωματικούς για αυτά τα ΕΛΑΧΙΣΤΑ συστήματα – που επαναλαμβάνω δεν βλέπω προσωπικά κάποια δυσκολία χειρισμού μετά απο 4μηνη εκπαίδευση

  «ή παραβλεπεις ακούσια ορισμένα κομματια…»

  πάμε μαζί να μου πεις τι δεν βλέπω;;;;; που είναι οι αριθμοί μου χάλια;

  «Στα Τάγματα παλι λανθανεις, επειδη ακριβως υπαρχουν για αλλη δυναμη… Κανεις διαίρεση με την ενεργη δυναμη, αντι της πλήρους…. »

  οι 4 χιλιάδες αξιωματικοί είναι για την ενεργή δύναμη και όχι για την πλήρη. για την πλήρη υπάρχουν οι έφεδροι αξκοι.

  «Σκεψου απλα πως ο ΕΣ ειναι μια μηχανη εν υπνώσει μερικως, αλλα που προϋπαρχει, και ξυπνάει βαθμιαία αναλόγως της απειλης.»

  το γνωρίζω αυτό – μιλάμε για 2 φάσεις ενεργή και πλήρη.

  • Β.Κ

   Απάντησες μονος σου για τους αριθμούς… Οποτε εγω μιλαω για την «πληρη» κινητοποίηση ολων των ΕΔ…. ΕΣ, ΠΝ, ΠΑ….εξ’ και οι ~80.000 βαθμοφόροι… Δεν μιλανε μονο για ΕΣ…

   Δεν ειναι μονο ο χειρισμός ολλικων συστημάτων.. (Που κι αυτος ειναι δύσκολος)… Ενας επαγγελματίας ΕΠΟΠ Υπαξ με 10 χρονια π.χ. στο στράτευμα, θα ξερει τις θεσεις αναπτυξης απέξω κι ανακατωτά, θα ξερει το ΑΚΡΙΒΕΣ προβλημα του καθε οπλικου συστηματος ξεχωριστά, θα ξερει των φιλιων δυνάμεων τις θεσεις, θα μπορει να δεχτεί μετεκπαίδευση κι αποκόμιση εμπειριών απο άλλους Κατοίκους στρατούς, θα, θα, θα…. Ειναι πολλα τα «θα» που ειναι υπερ του, σε σχεση με εναν κληρωτο 24 μηνων… Εδω βεβαια εισερχόμαστε και στο κομματι του ανεφικτου… ΔΕΝ ΓΙΝΕΤΑΙ ΣΗΜΕΡΑ ΝΑ ΑΥΞΗΘΕΙ Η ΘΗΤΕΙΑ, ΤΕΛΟΣ… Δεν το θελουν οι πολιτικοί και ο λαος(δυστυχως εισαι μειοψηφία)..Ας μην αναλωνόμαστε σε ουτοπίες…

   ΥΓ:Αν θυμαμαι καλα σου ειχα πει την αποψη μου για τους στρατους Ελλαδας και Τουρκίας το 2035…60.000 εναντιον 200.000 αντίστοιχα..

 • Cynaegeirus

  πρακτικά ναι. όπως και οι ΔΕΑ -> φαντάροι πολυτελείας.

 • Cynaegeirus

  Ποιος θες να προσφέρει;;;;

 • stasou_mygdala

  Δλδ με ολα αυτα τα 25 χρονια στην πλατη, δεν σας εχει κακοφανει τιποτα στις ΕΔ? Ολα βαινουν καλως? Λειτουργει αψογα το συστημα και δεν χρειαζονται αλλαγες? Δεν χρειαζεται αναθεωρηση το σκεπτικο λειτουργιας των ΕΔ?
  Θα συμφωνησω με αυτο που λετε για τα προνομοια που απολαμβανουμε, ολα εξαλλου ειναι θεμα επιλογης. Κι εγω θα μπορουσα να κανω τον φοιτητη απο τα 18 εως τα 24, γουσταρα ομως που ημουν εσωκλειστος οποτε καλως κανουμε και τα απολαμβανουμε.
  Περα απο αυτο ομως γνωμη μου ειναι πως οι ΕΔ εχουν μεινει στην εποχη της Κορεας σε θεματα μεριμνας, εκπαιδευσης και αντιμετωπισης του προσωπικου ,μονιμου και μη.
  Προσωπικα θελω, οσοι υπηρετουν, να εχουν τετοια εκπαιδευση ωστε οταν παρουν την εντολη να εχουν το σθενος να πυροβολησουν και οχι να αναλωνονται στην εξυπηρετηση μεταναστων σε hot-spot. Καλο κι αυτο ομως δεν ειναι δουλεια ουτε για φανταρο ουτε για στελεχος.

 • dt

  Σωστός. Να αναφέρω εδώ ότι το στέλεχος του Ποταμιού και καθηγητής Δημόσιας Διοίκησης Π. Καρκατσούλης έχει ρωτήσει την κυβέρνηση τι κάνουν 42.000 ΔΥ που δεν υπάρχει αιτιολογία γιατί πληρώνονται (φυσικά δεν απαντάει κανένας) και έχει καταγγείλει την εκτόξευση των συμβασιούχων(1) από τις 49.000 στους 71.000 μέσα σε ένα χρόνο. Γνώμη μου είναι ότι το ελληνικό ΔΥ σε συνδυασμό προγράμματος αξιολόγησης και αυτοματοποίησης λειτουργιών (π.χ. το καταραμένο χειρόγραφο πρωτόκολλο) μπορεί να αποχωριστεί 200.000 ΔΥ και να απελευθερωθούν κονδύλια ώστε να μειωθούν οι φόροι (ώστε ο ιδιωτικός τομέας να ανακάμψει και να πληρώνει συνολικά περισσότερους), να προσληφθεί ΣΤΑΔΙΑΚΑ και σε βάθος χρόνου ένας αριθμός ΕΠΟΠ (στοχευμένα) και να γίνουν προμήθειες (με μια λογική σειρά προμηθειών – όχι έχουμε 200 εκ € ας τα βάλουμε σε ένα μεγαλύτερο κονδύλι να πάρουμε +2 F-35 αλλά να έρθουν στο επιθυμητό οι στολές, τα κράνη, τα όπλα και τα υλικά τους ΕΣ/ΠΝ/ΠΑ).

 • Ivy Chris

  και min. διπλασιασμό θητείας με στόχο τους 24 μήνες.
  Είσαι κύριε, επιστήμονας τεχνολογικού τομέα? Μάλιστα.
  Στρατιωτική εκπαίδευση & εξειδίκευση 6 μήνες και μετά, αναλόγως προσόντων, εκμετάλλευση από τις ΕΔ των γνώσεων.
  Εμείς δλδ τη δεκαετία του ΄90 όταν μιλούσαμε Pascal / Fortran/Αγγλικά/Γαλλικά/Γερμανικά/πτυχία/μεταπτυχιακά κλπ., ήταν βλάκες που μας έδωσαν τις συγκεκριμένες ειδικότητες?
  Δεν είναι τυχαίο ότι ο αδελφός μου και εγώ, με παραπλήσια προσοντα πήραμε ακριβώς την ίδια ειδικότητα…
  Η μήπως οι μόνιμοι, τότε, είχαν περισσότερα προσόντα?
  Ελάχιστοι…
  Είμασταν όμως σοβαροί & υπήρχε αμοιβαίος αλληλοσεβασμός και οι ΕΔ κέρδισαν από τις συγκεκριμένες επιλογές.
  Και όλοι της σειράς μου που πήραν την αντίστοιχη ειδικότητα είχαν ανάλογα προσόντα, αλλά πάνω από όλα ΗΘΟΣ…
  Τα περί ΕΠΟΠ/ΟΒΑ τα ακούω βερεσέ και αποτελεί μια καθαρά μικροπολιτική πρακτική γιατί δεν εφαρμόζεται σε σωστό πλαίσιο συνολικής διευθέτησης του προβλήματος στελέχωσης των ΕΔ.
  κοινώς τσαπατσοδουλειά…

  • Cynaegeirus

   Πάω με την τελευταία δουλειά Φινλανδία μια το τρίμηνο. Μιλάω με τα παλικάρια εκεί. απο 4μηνο μέχρι 16μηνο στρατό ανάλογα τα προσόντα το βαθμό και την ειδικότητα. αρχίσανε και τις κλήσεις εφέδρων απο την κριμαία και μετά. σοβαροί άνθρωποι με πρόγραμμα ακόμα και οι απλοί τφ.
   άλλο σύστημα φτιαγμένο να συμπεριφέρεται στον κληρωτό ως ενήλικο φορολογούμενο και όχι ως μαθητή της 4ης λυκείου.
   οι ποινές εντός και εκτός στρατού για απλά πράγματα εώς σοβαρά (πχ να μην παρουσιαστείς σε άσκηση) πληρώνονται και σε χρήμα ΑΝΑΛΟΓΑ το εισόδημα. χάλασες το τυφέκιο και είσαι μαθητής; 200 ευρώ. χάλασες το τυφέκιο και είσαι γιατρός έφεδρος; 2500 ευρώ.

   θα ήθελα επαγγελματίες στον στρατό ως υπαξ – φυσικά όχι αυτό το άθλιο χάλι με τους σμυ/εμθ/εποπ/οβα καθαρά για την συνέχεια, την εκπαίδευση / δμ / ευθύνη των τμημάτων (ευθύνη που επωμίζονται αξκοι τώρα), έλεγχο και καθοδήγηση αξκων, κτλ κτλ κτλ
   ο καλός υπαξ τάγματος είναι το κορυφαίο όπλο της μονάδας – ΚΑΛΎΤΕΡΟ απο έναν άριστο δκτη, ΑΝ εφαρμόσουμε το αμερικανικό σύστημα όπου ο ΥΠΑΞ έχει ευθύνες αξκου.

 • Ksd23a

  η μετατροπή του στρατεύματος σε ημι επαγγελματικό κολλάει στο ότι έτσι δημιουργείς χιλιάδες επιπλέον δημόσιους υπαλλήλους…. Σε νοοτροπία. Πιστεύω πραγματικά ότι οι Οβα, Έποπ κτλ ΔΕΝ προσφέρουν παραπάνω από τους 18μηνιτες οπλίτες και λοχιες της δεκαετίας του 90. Μετά μειώθηκε δραματικά η θητεία και δεν μπορούν να προσφέρουν τόσα. Το επίπεδο είναι τέτοιο που απλά….. Δεν μπορούν τα παιδιά αυτά, Απλά δεν μπορούν.
  Επιπλέον το ίδιο είναι να έχεις τρελλαμενους 19 χρόνους άνευ υποχρεώσεων στο μέτωπο, το ίδιο έναν επαγγελματια με οικογένεια, δάνειο και που ονειρεύεται εφάπαξ όλη μέρα;
  Για φυσική κατάσταση ας μη μιλήσουμε. Απλά αναρωτιέμαι κανείς στην ιεραρχία δεν θέλει να εφαρμόζονται οι υπαρκτοι κανονισμοί και παγιες περί φυσικης κατάστασης; Φυσικά κρίνω εξ όψεως της πλειοψηφίας των ένστολων όλων των σωμάτων που συναντώ. Μάλιστα έχω την αίσθηση (εξ όψεως) πάντα ότι οι νεαροί αστυνομικοί φαίνονται πιο γυμνασμένοι από τον μέσο στρατιωτικό.
  Αν μου πείτε «κι εσένα τι σε κοιτάει γενικά» θα σας πω ότι με κοφτει που ξεσκίζομαι στους φόρους ώστε όλοι αυτοί να βγάλουν στην σύνταξη στα 47 και όλοι αυτοί δεν έχουν τον στοιχειωδη επαγγελματισμό η τσίπα να σκεφτούν «κάποιοι Μπιπ μας πληρώνουν, ας είμαστε προβλεπόμενοι.
  Τέλος συμφωνώ με κάποιον ότι ευτυχώς που το ηρωικό σωμα των ταβλαδορων κινείται με τόσο μεγάλα φορτηγά και unimog. Θα ήταν πρόβλημα να μεταφέρονται στις εστίες με μικρά οχήματα. Πλήρωνε μπιπ φορολογούμενε

  • kokki

   φίλε Ksd23a οι «συνταξιούχοι» 45 χρονών έχουν παρέλθει οριστικά. Όσοι μπήκαν στις ΕΔ μετά το ΄94 και κυρίως έπειτα των μνημονίων τα τελευταία 7 ετη, ολοι πάνε για 40 χρόνια πραγματικής υπηρεσίας( ίσως 35 + 5 πλασματικά, αν έχεις να τα πληρώσεις).
   Για κανε τα μαθηματικά αν μπήκες 20-22 ετών, για ΕΠΟΠ μέχρι 26, και θα δεις τους 45αρηδες συνταξιουχους. Τώρα κάτι υποβρύχια, κάτι ΟΥΚ κτλ, δεν είναι η πλειοψηφία.

 • Δευκαλίων

  Θα ήθελα να εκφράσω και γω την άποψη μου σχετικά με τη ΣΜΥ. Οι Υπαξ είναι η ραχοκοκαλιά κάθε στρατού. Στα καθ’ υμάς θα προτιμούσα

  1) Σώμα Υπάξ οι οποίοι να έφταναν μέχρι το βαθμό του Αλχία, με καθήκοντα θέσεων δκσης ομάδας έως Δρίας και χρησιμοποίηση τους ως εκπαιδευτές οπλιτών θητείας και άλλων Υπαξ.
  2) Σώμα Ανθστων οι οποίοι θα λάμβαναν οικονομικά πόσα, θέσεις ΔΜ, οι οποίοι θα προέρχονται από το Σώμα Υπξκων μετά από εξετάσεις
  3) Ύπαρξη δυνατότητας μεταπήδησης στο Σώμα Αξκών, από το Σώμα Υπξκων μετά από εξετάσεις.

  Επίσης πιστεύω πως η Σχολή Υπαξ θα έπρεπε να παράγει Υπαξ για ΠΖ -ΠΒ -ΤΘ -ΔΒ -ΜΧ, ενώ για τα υπόλοιπα Σώματα να εξεταστεί η πρόσληψη ιδιωτών, με επίπεδο εκπ/σης ανάλογα με την ειδικότητα (ΑΕΙ, ΤΕΙ, ΕΠΑΛ) και με συμβόλαιο.

  Επίσης κάτι τελευταίο. Οι υποψήφιοι στα σώματα ασφαλείας (Στρατό, Ναυτικό, Αεροπορία (μόνο Υπαξ), Αστυνομία, Λιμενικό, Πυροσβεστική – Αξκοί /Υπαξ) μετά την επιτυχία τους στις πανελλήνιες εξετάσεις να εκτελούν κανονικά τη θητεία τους (όση διάρκεια και να έχει) ως οπλίτες θητείας και μετά το πέρας της θητείας τους να εισέρχονται στις Σχολές τους. Και το άριστο για μένα θα ήταν οι υποψήφιοι του Στρατού ξηράς Αξκοι και Υπαξ να εκτελούσαν τη θητεία τους στις Ειδικές Δυνάμεις.

  Δεν ξέρω αν συνέβαλα στη συζήτηση, αλλά ως πεζός Υπάξ ευχαριστώ όλους επαγγελματίες και μη για το ενδιαφέρον για το Στρατό και την πατρίδα μας

  • Β.Κ

   Ολοι συμβάλουμε αγαπητε, αυτος ειναι κι ο σκοπός μας άλλωστε…

   Προτάσεις και ιδεες υπαρχουν πολλες, οι οποιες ολες κανουν την δουλεια… Αλλες λιγοερο, αλλες περισσοτερο..

 • Β.Κ

  Ειπα αναλυτικά πως βγαινει το κόστος, το οποιο είναι προσωπική εκτιμηση, παραπλήσιο του κανονικου… Για να γινω πιο κατανοητός απο οτι ημουν, ας το παμε διαφορετικά :
  Αν δεν υπηρχαν οι κληρωτοι:

  Α)Δεν θα υπηρχε τόσος φορτος στα Νοσοκομεία(εως και 60% μειωση των δαπανών τους)
  Β) Δεν θα υπηρχαν Μαγειρεία -Εστιατόρια, ουτε και η τεραστια ΔΜ που την ακολουθει..
  Γ) Θα ειχαμε -60% στο ρευμα και στο νερο
  Δ) Θα ειχαμε -90% στα εξοδα Φύλλων Πορείας και στα οδοιπορικά…
  Θα ειχαμε πολυ λιγότερα στρατόπεδα(αρα και στα εξοδα τους)
  Ε) Δεν θα ειχαμε μισθους στρατιωτών(ναι ναι έστω κι αυτους τους εξευτελιστικους)
  ΣΤ) Δεν θα ειχαμε μισθώσεις Λεωφορείων για την μεταφορα απο και προς τα ΚΕΝ/Αθηνα-401 ΓΣΝ
  Ζ) +++(εκπαιδεύσεις, αποδοχές προσωπικού στα ΚΕΝ κτλπ)
  Αν τα προσθέσεις ολα αυτα, προκύπτει ενα ποσο που αναλογεί ~600€ έκαστος μηνιαίως… Μπορει και 500€, προσωπική εκτίμηση αποτελει άλλωστε…

  ΥΓ:Σου ξανατονιζω για να μην με παρεξηγήσεις. Χωρις πολιτες-οπλιτες η Ελλαδα ειναι χαμένη.. Ειμαι υπερ της ύπαρξης τους, αλλα να μην νομίζουμε οτι είναι και τελειως δωρεαν η υπαρξη τους. Μπορει τα παλικάρια μας να προσφέρουν σχεδον δωρεαν τις υπηρεσίες τους, αλλα ο στρατός δαπανά σημαντικα κονδύλια για την διαβίωση τους.

 • Β.Κ

  Η Τουρκία το πιο πιθανον να μην εχει θητεία καν τοτε…Το 3μηνο σε εμας ηταν για τους κληρωτους στρατιωτες… Οι ΔΕΑ σαφώς και δεν αλλάζουν…

 • Β.Κ

  «600; η αναλογία ήταν 6 προς 1 … άμεσα στο 10 προς 1.»
  Σου εξηγώ ρε συ πως εχουν ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ τα πραγματα, κι εσύ μου λες λογια τρίτων καποτε… Που ισως να μην εβαλαν στην εξίσωση ο, τι κι εγω… Νιωθω σαν να μην γίνομαι κατανοητός, ειλικρινα…ισως να φταιω κιολας… ας προσπαθήσω παλι να γινω πιο σαφής(γιατι νομιζω αξιζει η προσπαθεια) :
  α) 300€/μηνα κοστίζει ο καθένας για φαγητο(προμήθεια τροφής, άρτου, μεταφορές, ρεύματα παρασκευής κτλπ),
  β) 70-100€/μηνα οι μετακινήσεις του(απτα ΚΕΝ στις Μονάδες, καταστάσεις επιβιβασεως, μεταφορα εξοδουχων +++)
  γ) 50-100€/μηνα έκαστος στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη(φαρμακα,εξετάσεις στα ΚΕΝ,έκτακτα,χειρουργεία, κρίσεις ΣΙ κτλπ).
  δ) Λειτουργία ΚΕΝ… εργατοώρες και ο, τι σχετίζονται με τα πρωτα…

  Αναλογισου πως βγαινει το ποσο του 8,7€ μηνιάτικο στον καθένα.. Και δεν βαζουν και πολλα εξοσων ειπα(εισητήρια, μετακινήσεις εργατοώρες ΚΕΝ κτλπ)…Υπρκοστολογουν αλλα βεβαια, οπως την στέγη, αλλα το ποσο ειναι γυρω στα 500€+ κοστος, όσος περιπου κι ο μεικτος μισθός του στρατιώτη…

  «και μετά έχεις την εφεδρεία…δεν έχεις αναπλήρωση απωλειών.»

  Μα δεν ειπα κατάργηση εφεδρείας. Ισα ισα ειπα το αντιθετο…

  «και το 1 δις περίπου που βγάζεις …. που είναι και ο αριθμός που υπηρετεί σήμερα.»

  Δεν εβγαλα 1 δισ. €….2 δισ. € ειναι η μισθοδοσία η ΜΕΙΚΤΗ…. Το 40% επιστρέφει ομως στο κρατος, ή σαν ενίσχυση ταμείων, ασφαλεια, περίθαλψη, ενίσχυση λεσχών, φόρους κτλπ… Οποτε 1,2 δισ € ειναι το πραγματικο καθαρο κοστος—/80.000 ατομα, /12 μηνες)–> 1250€ μηνιάτικο Αξκων και Υπαξ—>~1000€ μηνιάτικο ΕΠΟΠ… Κι απο αυτο ενα 8-10% επιστρέφει στο ΥΠΕΘΑ απο χρηση λέσχης…

  Κι ούτε 25/40 ειναι τα χρονια υπηρεσίας/σύνταξης…. Αλλά 40/25….(κανονικα 35 έτη υπηρεσίας και τα αλλα 5 πληρωμένα απο κρατήσεις στην συνταξη)…. Για αποφυγή παρανοησεων…

  Στειλε μου e-mail, διοτι δεν λαμβάνω ειδοποιήσεις απάντησης απτο Disqus πλεον..

 • Β.Κ

  Μαλλον τον σώζει πες καλυτερα… Το οτι οι αρμόδιοι, οχι μονο την κλείνουν, αλλα την αναβαθμίζουν δεν σου λεει κατι; Λες να ειναι ολοι τοσο χαζοί, αφελείς, προδότες και «διεφθαρμένοι», για να κανουν κατι τέτοιο;
  Η πιο πιθανή απάντηση ειναι πως μαλλον κατι βλεπουν…

 • ΙΑΠΕΤΟΣ

  ΔΕΝ ΚΟΒΟΥΜΕ ΤΙΣ ΜΠΟΥΡΔΕΣ ΚΑΙ ΝΑ ΕΠΕΚΤΕΙΝΟΥΜΕ ΤΗΝ ΚΑΝΟΝΙΚΗ ΘΗΤΕΙΑ ΕΝΑ ΕΞΑΜΗΝΟ,ΔΛΔ ΣΥΝΟΛΚΑ 15ΜΗΝΟ. ΜΕ ΠΟΡΔΕΣ ΔΕΝ ΒΑΦΟΥΝ ΑΥΓΑ.!!!!!ΕΞΑΛΛΟΥ ΜΠΡΟΣΤΑ ΣΤΑ ΔΙΚΑ ΜΑΣ 24ΜΗΝΑ ΕΙΝΑΙ ΑΣΤΕΙΟ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΝΑ ΤΟ ΣΥΖΗΤΟΥΜΕ,ΕΚΤΟΣ ΠΑΙΔΙΑ ΚΑΙ ΝΟΜΙΖΕΤΕ ΟΤΙ ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΥΠΕΡΑΣΠΙΣΤΕΙΤΕ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΛΕΜΕ ΠΑΤΡΙΔΑ ΜΕ ΞΕΝΟΥΣ ΜΙΣΘΟΦΟΡΟΥΣ,ΤΟΤΕ ΝΑ ΠΑΡΟΥΜΕ ΓΚΟΥΡΚΑΣ,ΟΙ ΒΡΕΤΤΑΝΟΙ ΔΙΕΛΥΣΑΝ ΤΟ ΕΝΑ ΤΑΓΜΑ ΓΙΑ ΛΟΓΟΥΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ.

  • Eπόμενο σχόλιο σε ΚΕΦΑΛΑΙΑ δεν θα δημοσιευθεί.

 • Β.Κ

  Με συγχωρείς αλλά δώσε μου παραδειγμστα, διότι όλα όσα αναφερθηκα ήταν αποκλειστικά έξοδα κληρωτών..πες μου ποια έχουν και τα στελέχη από ότι είπα…

  Επίσης, 2500 δεν είναι ούτε καν ο μεσος μισθός ανωτερου Αξκου…πόσο μάλλον από υπαξ/ΕΠΟΠ…Εκτός κι αν δεν ξέρω τι παίρνω…

  «Ειδάλλως, ειδικά με τους υπολογισμούς των χρημάτων …κάποιος σε αυτόν που τα πληρώνει όλα.»

  Δυστυχώς για σένα, το σκεπτικό μου το έχω ξαναπεί, σε παλιότερο σχόλιο μου, οπότε εδώ θα σου απαντήσω μόνο επιγραμματικά…Τα χρήματα πολύ παίρνουν τα ταμεία «τώρα», για να τα ξαναδώσουν σε κάμποσα χρόνια, μπορούν να τα επενδύσουν…Επίσης με τα χρήματα από το ΒΟΕΑ, την ασφάλεια και την φαρμ. περίθαλψη,βγάζει ένα αρκετό κέρδος…Οι τρόποι προφανείς…Μην σκέφτεσαι τα λεφτά που παίρνει σαν χρήμα, αλλά σαν κεφάλαια που μπορεί να τα επενδύσει…Δεν έβαλα καν μέσα τα έσοδα του ΥΠΕΘΑ από την τεράστια πελατεία των στελεχών του….Ο «ρεφενες» που δίνουν τα στελέχη από καφέδες μέχρις φαγητό(ΛΑΦ) και στεγη(ΣΟΑ), είναι σωτηρία πηγή πόρων…

  Θα ξαναπώ ότι η αναλογία ίσως και να απέχει «λίγο» από αυτό που είπα…τώρα αν εσύ έχεις καλύτερη πληροφόρηση και εικόνα, πάω πάσο……

  «κάποιος να κάνει τα ίδια και να κοστίζει τα ίδια»
  Κάνει τα ίδια ένας κληρωτός με ένα στέλεχος; Χωρίς να φανώ αγενης, αλλά απέχεις μακράν από την πραγματικότητα..

  ΥΓ:Το πιο πιθανό να μην με ακουσεις, και να ταμπουρωθείς στην άποψη σου, σεβαστό…εξάλλου γνώμες εκφέρουμε όλοι μας..

  • notis kas

   Για να πάρεις 1000 ευρώ στο χέρι, έχει παρακρατηθεί 20% εφορία, έχουν παρακρατηθεί εισφορές, ενώ προηγούμένως έχουν παρακρατηθεί και οι εργοδοτικές εισφορές. Οπότε το κόστος του στρατιωτικού στον προϋπολογισμό, που είναι ένα πολύ διαφορετικό κόστος από αυτό που αντιλαμβάνεσαι εσύ στην τσέπη σου, είναι σημαντικά αυξημένο. Αν συμπεριλάβεις και τα λοιπά κόστη που λογίζεις στους κληρωτούς φτάνουμε στο ποσό που ανέφερα, κι ας βλέπεις εσύ στην τσέπη σου να φτάνουν μόνο τα 1000. Είναι όπως όταν ήμουν εγώ φαντάρος, που μας έλεγαν ότι κοστίζουμε 500 το μήνα στο στρατό, αλλά η τσέπη μας έβλεπε τα 8.62.

   Αναφέρεις στα κόστη των κληρωτών φαγητό, μετακινήσεις, περίθαλψη, κόστος εκπαίδευσης. Οι μόνιμοι δεν τρώνε στο στρατόπεδο; Αν όχι πρέπει να άλλαξαν πολλά την τελευταία δεκαετία από τότε που πήγα στρατό, όταν και σιτίζονταν εξίσου με τους κληρωτούς. Οι υπηρεσιακές μετακινήσεις πληρώνονται από τον στρατό, είτε είσαι μόνιμος είτε κληρωτός. Εκτός και αν εννοείς τις μετακινήσεις που χορηγεί ο στρατός στις άδειες. Αν ναι, κακώς τις περιλαμβάνεις. Προσωπικά κυρίως λόγω της ακαμψίας (π.χ. μόνο με τρένο, συγκεκριμένα δρομολόγια από Θράκη) ποτέ δεν εκμεταλλεύτηκα καμία από τις λίγες μετακινήσεις που δικαιολογούσε ο στρατός, και το ίδιο μπορώ να πω ότι ίσχυε για όσους γνώρισα.

   Για τα ταμεία μην επιμένεις. Το κράτος βαπτίζει ένα ποσό ως εισφορές (λογιστικές εγγραφές στην πράξη) παίρνοντας θεωρητικά λεφτά από τη μια τσέπη και βάζοντας τα στην άλλη, και πρέπει να πληρώσει συντάξεις και περίθαλψη. Αυτά δεν βγαίνουν από μόνα τους, σαφώς και δεν αρκούν οι εισφορές που θεωρητικά πληρώνονται. Αυτός άλλωστε είναι και ένας από τους βασικότερους λόγους αποτυχίας του ασφαλιστικού συστήματος (και χρεοκοπίας της χώρας μεταξύ άλλων). Οπότε μην επιμένεις, το κράτος δεν βγάζει κέρδος, ούτε τοκίζει με κάποιον τρόπο τις εισφορές των υπαλλήλων του, ούτε και των στρατιωτικών.

   Την δε σύγκριση, ένα προς ένα, τι κοστίζει ο κληρωτός και τι κοστίζει ο μόνιμος εσύ την έκανες. Και κολλάς σε αυτό, στο αν κάνει ο ένας με τον άλλο τα ίδια, παραβλέποντας το επόμενο, ότι νομίζεις ότι είναι δυνατόν ο μόνιμος να παίρνει παραπάνω 1000 στο χέρι και να κοστίζει μόνο 400 περισσότερο.

 • Cynaegeirus

  με εξαίρεση τους τελευταίους δεν δημιουργεί κανένας πρόβλημα. ούτε έχει πρόσβαση σε πολεμικά όπλα.

  • stasou_mygdala

   Εξαρταται αγαπητε πως το εννοεις το προβλημα. Πιστευω πως τα μπαχαλα στους δρομους για ιδεολογικους/οπαδικους λογους ειναι πιο διαχειρήσιμα απο οτι η σκληρη εγκληματικοτητα οπλισμενη με ΑΚ.
   Οσο για την προσβαση σε οπλισμο, επετρεψε μου να διαφωνω.