Γερμανικό άτυπο εμπάργκο όπλων στην Τουρκία

60
H Γερμανία μπλόκαρε, μεταξύ άλλων, την εξαγωγή συστημάτων ενεργητικής προστασίας ADS της Rheinmetall, για το σχετικό πρόγραμμα αναβάθμισης 200 αρμάτων μάχης του Τουρκικού Στρατού.

Το Βερολίνο έχει απορρίψει 11 αιτήματα της Τουρκίας για προμήθειες όπλων λόγω της συστηματικής παραβίασης των βασικών ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ελευθεριών, όπως προκύπτει από την απάντηση του υπουργείου Οικονομικών της Γερμανίας στην κοινοβουλευτική ερώτηση του βουλευτή Jan van Aken. Συγκεκριμένα, η ομοσπονδιακή κυβέρνησης της Γερμανίας απέρριψε 11 αιτήματα για προμήθειες όπλων, πυρομαχικών και απαρτίων για την κατασκευή οπλικών συστημάτων από την τουρκική αμυντική βιομηχανία από το Νοέμβριο του 2016 μέχρι σήμερα, όταν για το διάστημα μεταξύ 2010 και 2015 είχαν απορριφθεί μόλις 8 τουρκικά αιτήματα. Κατά δήλωση του Γερμανού βουλευτή στην εφημερίδα Süddeutsche Zeitung, «αυτό είναι το πρώτο βήμα και πρέπει να διασφαλίσουμε ότι η Τουρκία δεν θα παραλάβει κανένα όπλο από την Γερμανία» καθώς η Τουρκική κυβέρνηση γίνεται ολοένα και πιο αυταρχική. Είχε προηγηθεί δημοσίευμα του περιοδικού Stern, το οποίο χαρακτήριζε ως «απόλυτο παραλογισμό» την απόφαση της γερμανικής Rheinmetall να συμμετάσχει σε κοινοπραξία με τουρκικές εταιρείες με σκοπό την παραγωγή αρμάτων μάχης.  Αντίστοιχοι περιορισμοί στην εξαγωγή γερμανικών οπλικών συστημάτων είχαν επιβληθεί στις 20 Μαρτίου του 1995 όταν ο Τουρκικός Στρατός εισέβαλε στο βόρειο Ιράκ για την καταστολή του κουρδικού απελευθερωτικού κινήματος.

Σημειώνεται το κοινοβούλιο της Αυστρίας έλαβε ομόφωνη απόφαση στις 23 Νοεμβρίου 2016 για την επιβολή εμπάργκο εξαγωγής όπλων, χημικών προϊόντων και τεχνολογίας που μπορεί να αξιοποιηθεί για στρατιωτικούς σκοπούς στην Τουρκία. Οι σχέσεις των δύο κρατών είχαν επιδεινωθεί μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου, όταν η αυστριακή κυβέρνηση τάχθηκε στη Σύνοδο Κορυφής στην Μπρατισλάβα υπέρ της διακοπής της ενταξιακής διαδικασίας της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Έκτοτε η Άγκυρα εμποδίζει συστηματικά την υλοποίηση των κοινών προγραμμάτων στρατιωτικής συνεργασίας με τα κράτη του Προγράμματος Σύμπραξη για την Ειρήνη (PfP) του ΝΑΤΟ, συμπεριλαμβανομένης της Αυστρίας, της Σουηδίας και της Γεωργίας, προκαλώντας δυσαρέσκεια στους κόλπους της Συμμαχίας. 

 • M.K.E

  Πρεπει να το παραδεχτουμε παντως οτι εχει ωραια σιλουετα το Altay,ψηλη,φινιρισμενη,με μεγαλο κενο απο κατω..ο,τι πρεπει για ολα τα SACLOS βληματα,να επιλεγεις και που θες να χτυπησεις,οχι ο,τι ναναι..

 • Cynaegeirus

  @ ΜΚΕ
  Αν δεν βρουν μηχανή σύντομα το πλήρωμα θα βγάζει τα πόδια από κάτω μέσα από ειδικές τρύπες, και θα σπρώχνει όπως στα παιδικά αυτοκινητάκια της εποχής μου.

  • krunar thundero

   Να ταν η ζήλια ψώρα :)

   • Cynaegeirus

    Καθόλου φίλε μου. Στο γκαράζ έχω λεο2α6 υπαρκτό, δουλεμενο και χωρίς αντίπαλο για άλλα δέκα χρονακια

    • krunar thundero

     1ο πλάκα έκανα φυσικά
     2ο στο γκαράζ εχεις λεο…βλήματα όμως? (κάτι λίγα και αυτά με το ζόρι)
     3ο έχει και η ποσότητα την δική της ποιότητα
     και 4ο, δεν κατάλαβα, κοροιδεύουμε τους τούρκους για το αλταί εμείς που δεν μπορούμε να βάλουμε ενα ασπίδιο στα παπάκια?

     • Cynaegeirus

      Σχετικά με τα βλήματα υπάρχει μια παρεξήγηση η οποία οφείλεται στην πιθανή εικόνα ολικού πολέμου μεταξύ των 2 χωρών.

      ένα λεο2α6 έχει σεπ με πιθανότητα επιτυχίας στα 3 χλμ άνω του 80% (το χαμηλώνω επίτηδες).
      έχει 42 βλήματα, τα 30 πες διατρητικά είναι 24 στόχοι πλήρως κατεστραμμένοι, είτε τους βρει μπροστά είτε αλλού.
      με 42 ατ βλήματα είναι 33 στόχοι.

      μια εμα με 41 άρματα αν βάλει 10 βλήματα Ατ έκαστη θα έχει 240 στόχους κατεστραμμένους, πες τους μισούς αν κινούνται τα άρματα και βάλλονται απο ελικόπτερα ΜΕΑ και πυροβολικό κτλ κτλ πάντα όμως σε βολές στα 3χλμ.
      120 στόχοι είναι το 1/4 του τουρκικού αρματικού με πυροβόλα των 120 ή μια ΤΘΤ πες με 2/3 των αρμάτων και τα 2/3 των τομα κατεστραμμένων.
      και μένουν ανα άρμα άλλα 20 βλήματα ΑΤ σύνολο 820 διατρητικά σε περίπτωση μικτού φορτίου ή 1312 διατρητικά σε περίπτωση φορτίου μόνο με ένα είδος βλημάτων (δεν το προτείνω)

      4 ΕΜΑ με λεο2α6 στα ΤΡΙΑ ΧΙΛΙΟΜΕΤΡΑ με 410 βλήματα καταστρέφουν 960 στόχους δηλαδή το σύνολο των τουρκικών αρμάτων πρώτης γραμμής και κάτι ψιλά απο ΤΟΜΑ ή συνδυασμό αυτών

      Στα 3 χιλιόμετρα ξαναλέω

      Και το λεο2α6 βαράει στα 6 χιλιόμετρα -> ΕΞΙ

      3 χιλιόμετρα έξτρα στα οποία οι εχθρικές δυνάμεις είτε προχωρώντας αλλά πιθανότερο υποχωρώντας σε κατάσταση πανικού, θα προκαλούν γρατσουνιές στα λεο2α6 αν καταφέρουν να τα βρουν, ενώ θα «τρώνε» ακόμα βολές απο τα απάτσι τα κορνέτ και φυσικά τα MLRS

      Αν πάμε για ολικό πόλεμο ή μας πιάσουν αδιάβαστους ή ξέρω’γω μας κάνουν ανορθόδοξο ή υβριδικό πόλεμου και δεν βγουν όλα τα λεο2α6 έξω, ναι ίσως να έχουμε θέμα πυρομαχικών

      για απλό πόλεμο ελιγμών τύπου βαριοπούλα, η κοιλάδα των δακρύων δεν θα είναι τίποτα μπροστά στην πεδιάδα της ανατολικής θράκης.

      Πάμε τώρα στο θέμα ποσότητας; Ποια ποσότητα και πότε; όταν θα έχουν 250 πες αλτάυ θα έχουμε 170 λεο2α6. αν λες για άρματα δεύτερης γραμμής λεο2α4 ή τρίτης λεο1/μ60 αυτά τότε θα δρουν σε ρόλο υποστήριξης εθνοφυλακής αν δεν έχουν αποσυρθεί

      Τέλος το θέμα ασπιδίου πονάει, αλλά δεν είναι το Α και το Ω του Πεζικού.
      Αν το αλτάυ δεν βρει μηχανή οι τούρκοι απλώς δεν θα έχουν άρμα μάχης για την επόμενη δεκαετία και θα τρέχουν να βρουν μεταχειρισμένα – τα οποία έχουν λιγοστέψει, δεν είμαστε μετά την λήξη του ΨΠ.
      το νεότερο άρμα κατασκευασμένο στην ευρώπη και στις ηπα είναι τα ελληνικά και ισπανικά λεο2α6 τα οποία είναι ήδη 10+ ετών.
      με 30+ ετών άρματα εσκ 3-4 φορές δεν πας για πόλεμο

      Στο θέμα αρμάτων ενώ βάλαμε αυτογκόλ απο την κερκίδα, η θεά τύχη μας ευνόησε.

      μακάρι να μας πάει έτσι και στην ΠΑ

  • notis kas

   Να ρωτήσω κάτι, επειδή το έχω δει να γράφεται και το έχω καταλάβει αλλιώς. Είχα καταλάβει δηλαδή ότι η Τουρκία μπορεί για τα δικά της Αλτάι να χρησιμοποιήσει τον MTU του Europack απλώς δεν έχει πάρει δικαιώματα παραγωγής και εξαγωγών, ώστε να μπορέσει να πουλήσει Αλτάι στο εξωτερικό. Τελικά, και βάσει των όσων λέει το άρθρο, δεν έχουν ούτε κινητήρες για τα δικά τους;

   • ΑΧΕΡΩΝ ΣΤΥΜΦΑΛΙΟΣ

    Σε κάποια προγράμματα ενσωματώνεται,ἤ αφήνεται ὡς προαίρεση ἡ δυνατότητα να φέρουν διαφορετικά δυναμικά συγκροτήματα,για λόγους επιχειρηματικής στρατηγικής,δλδ παράκαμψη εμπάργκο για συγκεκριμένους πελάτες.
    Έτσι,πρίν 40 περίπου χρόνια,το μεταφορικό G-222,πρόγονος του C-27J,θα φορούσε κινητήρες Rolls-Royce αντί των Τ-64,ώστε να πουληθεί στην Σομαλία.
    Αντιστοίχως,το αυτοκινούμενο Κ-9,από το οποίο προήλθε το Firtina,προσφερόταν είτε με κινητήρα MTU (γερμανικό),είτε Perkins (βρεττανικό),και εξετάστηκε μάλιστα από τους Τούρκους ὡς εναλλακτική κάποια εποχή.
    Kαι τα δικά μας CB-90 HN του ΛΣ φοράνε κινητήρες Volvo αντί Scania.
    Το θέμα είναι ἄν υπάρχει εναλλακτική δυνατότητα,αλλά και ἄν υπάρχουν εναλλακτικά συγκροτήματα της ίδιας κατηγορίας ώστε να είναι συμβατά,και τέλος,αλλά όχι λιγώτερο σημαντικό,ἡ οικονομία κλίμακος και ἡ αυτάρκεια και ανεξαρτησία από θελήσεις άλλων.
    Για ένα πρόγραμμα που ξεκινά διστακτικά με 250 άρματα,και ελπίζει σε μέχρι 1000 με την ευνοϊκώτερη εξέλιξη,οἱ πολλαπλές επιλογές είναι μάλλον βαρίδι παρά πλεονέκτημα.
    Ούτε υπάρχουν πολλοί κατάλληλοι κινητήρες διεθνώς.
    Θεωρητικά,μπορεί να ταιριάζει ὁ EuroPowerPack,ὡς πακέτο κινητήρος ΜΤ-883 και μετάδοση HSWL-295,είτε ὁ γαλλικός V8Χ και μετάδοση ESM-500,ἄν είναι οικονομική ἡ λύση,αλλά οἱ απέναντι,για τους λόγους που ανέφερα ανωτέρω,θέλουν ένα ενιαίο σύστημα,και δική τους τεχνολογία.
    Ωστόσο,δέν έχει ακόμη διευκρινισθεί ποιός θα παράσχει το σύστημα μεταδόσεως,διότι ούτε κι εδώ είναι πολλές οἱ επιλογές.
    Και για την ακρίβεια,εδώ ἡ Τουρκία δέν έχει ελπίδες να παρουσιάσει δικό της προϊόν,σε λογικά και υλοποιήσιμα χρονοδιαγράμματα και κόστη.
    Ἤ,για να το θέσω ωμά,ούτε στον αιώνα τον άπαντα.

 • Ivy Chris

  Η Γερμανία δεν έχει κανένα συμφέρον, τουναντίον, να κλιμακώσει την αντιπαράθεση με την τουρκία του Ερντογαν. Πολλοί Γερμανοί πολιτικοί, αναλυτές & δημοσιογράφοι ζητούν την απαγόρευση των προεκλογικών συγκεντρώσεων των τούρκων υπουργών & βουλευτών, αλλά η Μερκελ διατύπωσε επιφυλάξεις τονίζοντας βέβαια το δικαίωμα της Γερμανίας για αντίμετρα.
  http://www.tagesschau.de/inland/merkel-turkei-101.html
  Παρεμπιπτόντως, οι Σαββατιάτικες δηλώσεις Ερντογαν και η πρωτοσέλιδη φωτογραφία της Μέρκελ με ναζιστική στολή μου θυμίζουν κάποια περιστατικά στο Σύνταγμα από το 2013 έως το 2015 οι οποίες έτυχαν ηπιότερης αντίδρασης, αν και δεν εκστομίστηκαν από αρχηγό του κράτους. Θα μου πείτε ήταν αυθόρμητες αντιδράσεις του σοφού Ελληνικού Λαού…Μάλιστα
  Το άτυπο εμπαργκο όπλων είναι προειδοποιητικές βολές μετά τους χαρακτηρισμούς περί «ναζιστών».
  Ομως, επειδή δεν πρόκειται να αντιδράσουν εν θερμώ, θα περιμένουν ένα διάστημα και μετά την ολοκλήρωση των εκλογών για να διαπιστώσουν αν όντως οι τούρκοι εννοούν να συνεχίσουν να απομακρύνονται από την ΕΕ & τους οργανισμούς της…
  Και το γράφω αυτό γιατί συμμετέχουν σε Ευρωπαϊκά αμυντικά προγράμματα, ως συνδεδεμένα μέλη της Ευρωπαϊκής Αμυντικής Κοινοπραξίας OCCAR (με έδρα την Βόννη), που σκοπός της είναι η μελέτη, σχεδίαση, χρηματοδότηση & κατασκευή αμυντικών συστημάτων μέσω προγραμμάτων των κοινοπραξιών των κρατών-μελών, για ευνόητες οικονομίες κλίμακας.
  Btw, η Ευρωπαϊκή… Ελλάδα δεν συμμετέχει, αλλά εκτός των κυρίων Ευρωπαϊκών χωρών Γερμανίας, Γαλλίας, Ιταλίας, Ισπανίας, Βελγίου & Αγγλίας ως ιδρυτικά μέλη, συμμετέχουν οι Φιλανδία, Ολλανδία, Λουξεμβούργο, Πολωνία, Σουηδία & τουρκία ως συνδεδεμένα μέλη σε διάφορα αμυντικά προγράμματα εξοπλισμών (πχ. Α400Μ, BOXER, COBRA, FREMM, TIGER, PAAMS κα). http://www.occar.int/185
  Συνεπώς, δεν πιστεύω ότι θα κρατήσει πολύ αυτή η λεκτική διαμάχη η οποία οφείλεται καθαρά στο προεκλογικό άγχος του Ερντογαν για τη θέση του Σουλτάνου και θα δώσει τις απαραίτητες εξηγήσεις κατόπιν εκλογών κάνοντας κι αυτός τη περίφημη «πλέον κωλοτούμπα».
  Εξάλλου, εμείς γνωρίζουμε πολύ καλά το άθλημα της πολιτικής κωλοτούμπας.
  Δεν πιστεύω να έχει κάποιος αντιρρήσεις…

  • notis kas

   Είδαμε άλλωστε πολύ πρόσφατα στροφή 360 μοιρών (α λα ΠΘ) απέναντι στους Τούρκους.

 • George Papadakis

  προσωρινά καυγαδάκια. Αργά ή γρήγορα θα ξαναγαπηθούν…

  • Deadpool_Nikeus

   μέχρι την επόμενη φορά που θα ξανά μαλώσουν (kavga)

 • GeorgeT

  Ημουν νιος και γερασα περιμένοντας Ευρωπαιους και Αμερικανούς να … καταλάβουν.

 • Larisaios

  @Ivy Chris. Οι Γερμανοί δεν θα χάσουν ένα τόσο μεγάλο πελάτη όπως η Τουρκια για ένα γινάτι, είναι σαφές, ούτε πρόκειται να πάρουν αποφάσεις εν θερμώ. Όμως. Είναι αδιαμφισβήτητο ότι η Τουρκια (πιο σωστά, ο Εrnto) απομακρύνεται σιγά-σιγά από τις Ευρωατλαντικές δομές και η κωλοτούμπα που λες γίνεται ολοένα και πιο δύσκολη. Ο Σουλτάνος ολοένα και χειροτερεύει τη Ρητορική του και αυτά που λέει προσβάλουν βαθύτατα όχι τους κυβερνώντες (αυτοί έχουν επιδερμίδα Ρινόκερου, δεν καταλαβαίνουν τίποτα), αλλα τον απλό Γερμανό. Και εδώ πάνω (ζω στη Γερμανία, δυστυχώς) η κοινή γνώμη μετράει.Ειδικά σε προεκλογική Περίοδο. Ο χαρακτηρισμός «Nazi» είναι ότι χειρότερο μπορείς να πεις σε Γερμανό, δεν υπάρχει περίπτωση να το αφήσουν να περάσει έτσι.

  Προσωπικά δεν πιστεύω ότι ο Ερντογάν θα αλλάξει ρότα μετά το δημοψήφισμα, η απομάκρυνση από τη Δύση είναι στρατηγική επιλογή του. Επίσης γιατί η φιλοσοφία της «Κατάστασης Πολιορκίας», είναι η μέθοδος του για να συσπειρώνει τον τουρκικο λαό γύρω από το πρόσωπο του: Σύμφωνα με αυτή την αφήγηση η Τουρκια είναι ένα πανίσχυρο κράτος, που όμως έχει αμέτρητους εχθρούς που το επιβουλεύονται: Αυτοί είναι κάποτε Ρώσοι, κάποτε Αμερικανοι, Ολλανδοί, Γερμανοί και φυσικά…Έλληνες. Τη μέθοδο αυτή ακολούθησε και ο Stalin. Σε αυτή την paranoia τον ενισχύει και η ανάπτυξη της Τουρκικης πολεμικής βιομηχανίας. Η οποια είναι σημαντική αλλα όχι στο σημείο να απεξαρτηθεί τελείως από εισαγωγές και να κατασκευάζει τα πάντα εγχώριος, κάτι που είναι φύσει αδύνατο και δεν το έχει καταφέρει καμια χωρα μέχρι στιγμής. Όμως ο Ερντογάν, απόφοιτος ισλαμικής ιερατικής σχολης, δεν το ξέρει αυτό, όπως δε γνωρίζει τον κόσμο εκτος Τουρκίας (εδώ μοιάζει με τον Χίτλερ) και δεν υπάρχει πλέον κανεις στο περιβάλλον του να του τον εξηγήσει.

  Και κάτι ακόμη: Ένα πλεονέκτημα του να είσαι ο μεγαλύτερος εξαγωγέας στον κόσμο είναι ότι σε παίρνει να χάσεις και κανένα πελάτη. Οι Τούρκοι είναι ένας καλός πελάτης, αλλα έχουν δηλώσει σε όλους τους τόνους ότι στο μέλλον θέλουν να κατασκευάζουν τα δικά τους όπλα και να ανταγωνίζονται τη Γερμανία (και όχι μονο) στην παγκόσμια αγορά. Οποτε οι Γερμανοί μπορεί να τα βάλουν κάτω και να δουν ότι τους συμφέρει να κόψουν από τώρα τις πωλήσεις. Θα το παίξουν έτσι και δημοκρατικοί…

 • Larisaios

  Θα συμφωνήσω ότι τίποτα δεν ειναι σίγουρο, αυτό είναι…το μόνο σίγουρο! Να μεταφέρω όμως το κλίμα εδώ, που είναι πολύ βαρύ κατά του Ερντογάν, βοηθούντων και των δραστηριοτήτων των ομοθρήσκων του. Όσο για το ερώτημά σου, που θέλει να πάει η Τουρκία όταν εγκαταλείψει τη Δύση: Με κανέναν! Οι άλλοι θα πηγαίνουν με αυτήν, θα είναι μια ακομα μεγάλη Δύναμη, στην ίδια κατηγορία με τη Ρωσία, την Ινδία, τη Βραζιλία, μη σου πω και την Κίνα (ύστερα ξύπνησε που έλεγε και ο Χάρυ Κλύν παλιά). Ξέρω, ξέρω, εγώ κι εσύ γελάμε, αλλά οι χωριάτες απο την Ανατολία το πιστεύουν. Θεωρώ δε, ότι αυτό που εμείς βλέπουμε ως αρνητικές συνέπειες του σχεδίου του, η απομόνωση απο την εχθρικότητα των άλλων, είναι ΑΚΡΙΒΩΣ το σχέδιο, αυτό επιδιώκει, ώστε να γίνει μονοκράτορας στην Τουρκία. Και μετά θα φτιάξει το στρατό που θέλει και θα αρχίσει να καταπίνει έναν-έναν τους γείτονές του ξεκινώντας από την Κύπρο και την Ελλάδα. Αυτό είναι το σχέδιο, δεν λέω ότι θα του βγει.

  Για τους S-300 το θεωρώ πολύ πιθανό να έχουν δώσει τους κωδικούς στους φίλους μας εξ Ανατολών. Ελπίζω να υπάρχουν κι εδώ τίποτα τζιμάνια που να τα έχουν χακάρει.

  • Ivy Chris

   Πάντως το θέμα αυτό με το Γερμανικό «άτυπο» εμπάργκο, σε συνέχεια της Αυστριακής επίσημης απαγόρευσης πώλησης εξοπλιστικών συστημάτων, δημιουργεί ένα δυσεπίλυτο πρόβλημα στο θέμα του ALTAI.
   Σήμερα, αναφέρεται ότι ο Τσαβούσογλου επισκέπτεται τη Βέρνη, δήθεν για να ξεκινήσει ως ΥΠΕΞ αυτός τη περίφημη κωλοτούμπα και να δείξει πρόθεση αποκλιμάκωσης, συναντώντας τον αντίστοιχο Ελβετό ΥΠΕΞ και κάποιους τούρκους εκπροσώπους τοπικών σωματείων εντός της Πρεσβείας.
   Εγώ πάντως, πιστεύω ότι θα συζητήσει, εκλιπαρώντας για την συνεργασία με την Ελβετική RUAG για την εξέλιξη όχι μόνο του ALTAI αλλά και την αναβάθμιση των LEO-2A4.

   ΥΓ: Είναι βέβαιο ότι θα εύχεται σίγουρα ο Ερντογαν, ο τρομοκράτης του Λονδίνου να μην είναι τούρκος, αλλιώς δεν βλέπω να προχωράει ούτε το TF-X με την Βρετανική Bae…

   • LaM

    Είναι δεν είναι, καλη τυχη στην Μέι να εξηγησει στην κοινη γνωμη της Αγγλιας ότι δεν πρέπει να κάνουν συνειρμούς μετα το «δεν θα κυκλοφορειτε ελευθερα στους δρομους σας» του Ερντο, ότι ενας παλαβρας ισλαμιστης εσφαξε κοσμο στο δρόμο.
    Νομιζω μπορει να συμφωνήσουμε ολοι ότι ο Ερτνογαν δεν βοηθά κανέναν να τον κάνει φιλο κ συμμαχο. Ακομα και αν εχει εμπορικό οφελος καποιος, ο τυπος γινεται τοξικός σιγά – σιγά για ολη την Δυση.

 • Larisaios

  Και τόσα που είναι φτάνουν.

  • Deadpool_Nikeus

   αλλού το πήγαινα…με τα λεφτά που δώσαμε θα μπορούσαν να ήταν 250

 • freeman

  Με την απελευθερωση του Κουρδισταν και της δυτικης αρμενιας δεν θα ειναι πια τοσο απαραιτητη θεωρω…

  Α και οταν γινουν αυτα να δω τις φατσες μας που θα εχουν τη χαζη απορια :
  Μηπως και η Θρακη απελευθερωνεται τελικα;

  • manolis

   Ξεχασε το. Εδω μεχρι και με το Ιραν , τον προκατοχο της τουρκιας στην περιοχη, τα ξαναφτιαξανε οι «σαταναδες».

 • krunar thundero

  παίζει, πέρα απο το θέμα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, να βλέπει πλεον η γερμανία την τουρκία σαν ανταγωνιστή, όσο αφορα της εξαγωγες οπλικών συστημάτων και για αυτο να την μποικοτάρει?

 • Cynaegeirus

  Χαχαχαχα

  Δεν νομίζω να είναι τόσο χάλια. Απλώς θα είναι μια σχεδίαση όπως όλες οι μη παραδοσιακές, όπως το ιταλικό ή το ιαπωνικό άρμα: γεμάτα γκάτζετ και ομορφιές, θα βγαίνει η εκπαίδευση μια χαρά ΚΑΙ η πληρότητα στις μονάδες και στις παρελάσεις. ΑΝ και ΟΠΟΤΕ χρησιμοποιηθούν «θα κλαίνε μανούλες»

  Να πω την αλήθεια η Ιταλική σχεδίαση μαζί με πακέτο ΤΟΜΑ και τροχοφόρο ΤΟΚΑ /ΤΟΜΠ δεν μου ήταν ποτέ άσχημη δεδομένο οτι κανείς εδώ δεν θέλει πόλεμο απο τους πολιτικούς.
  με το 1,7 δις και κάτι ψηλά, θα είχαμε αλλάξει όλα τα λεο1α5/μ48 και τα μισά μ113. σίγουρα δεν θα είχαμε την ίδια αποτελεσματικότητα σε μάχη αλλά τώρα με τα Μ113 προχωράει το λεο2 με αρκετή διστακτικότητα για την ασφάλειά του και τα υπόλοιπα τθ βασίζονται σε σχεδιάσεις εποχής πολέμου κορέας.

  Αν βρουν κινητήρα – ίσως οι άγγλοι, ίσως οι ρώσοι – το αλτάυ θα προχωρήσει και κάποια στιγμή όταν θα ψάχνουμε ΝΕΟ άρμα εμείς θα έχει γεμίσει επιχειρησιακά και τις μονάδες τους.
  μέχρι τότε τα 200 εκσ θα πολεμούν και τα λοιπά θα περιμένουν αντικατάσταση.

  Η σχιζοφρένεια της σημαίας του ελληνικού και τουρκικού στρατού, έχει περισσότερα προβλήματα για τον δεύτερο. Αναγκασμένος να αποσύρει χιλιάδες Μ48/Μ60/Λεο1 (>2000) τα προσεχή χρόνια, θα βρεθεί μπροστά στο σοκ διάλυσης δεκάδων μονάδων και απενεργοποίησης περισσότερων εφεδρικών σχηματισμών. Κάποτε οι τούρκοι είχαν 20 συντάγματα αρμάτων και 60 πεζικού. Σε μια δεκαετία θα έχουν 4 ταξιαρχίες με αλτάυ και τα εκσ σαμπρα, και άλλες 4 με τα μουσειακά πια λεο2α4. Αν δεν τους βγει το αλτάυ – έχουν ρίξει πολύ χρήμα και έχουν χάσει μια δεκαετία ήδη – θα τρέχουν γονυπετείς για μτχ abrams και Τ-90.

 • Cynaegeirus

  ο Αχέρων έβγαλε ένα σύνολο κοντά 600 μτχ λεο2α4/λεοα6 με τα μισά λεφτά απο όσα δώσαμε

  όλα τα στραβά ξεκινάνε απο κάπου.
  πχ στην ΠΑ η αγορά του αιώνα ακύρωσε την τριπλή αγορά MF1/A7/F4 της δεκαετίας του 70 και χάσαμε όχι μόνο την εναέρια κυριαρχία αλλά και την κύπρο (1984-87) και τα 12νμ (ίμια)

  στα άρματα οι ίδιοι εγκληματίες, πήραν τα λεο1α3+ και μετά απο τους ίδιους σπόνσορες ολοκαίνουργια λεο2α6 όταν υπήρχε απόθεμα διαθέσιμο στην αγορά 2000+ λεο2α4 και 3000+ Μ-1Α1

  Τώρα οι μισοί είναι στον 21ο αιώνα με τα λεο2α6 και οι άλλοι αρχές του 80.

  κάποια στιγμή – αναμένετε – που θα δουν οτι το μ113 έχει γυρίσει ανάποδα σαν τις κατσαρίδες, θα πάνε σε μερική αγορά 200 πανάκριβων τομα (καλώς το Πούμα) ίσα για τις 2 ΤΘΤ, και οι λοιποί θα πάμε πόλεμο με στάγιερ και αγροτικά λες και είμαστε μιλίτσια και όχι μια απο τις πιο μάχιμες χερσαίες δυνάμεις στο νατο.

  • eazy

   Αφου καποια στιγμη θα ερθουν και τα Μ-1 …και τα μπραντλευ,αν και τα μπραντλευ σε ρολο 113 θα συνεχισουν.

  • Χρηστος

   Το καθε λεο2α6 μας κοστισε 8,8εκ. ΔΕΝ πηραμε 170 λεο2α6 για 10εκ το καθενα. Τα 8,8εκ τοτε, ηταν μια απολυτως λογικη τιμη. Πηραμε και αλλα «πραγματα» μαζι με τα λεο2α6. Με λιγα λογια τα 1,7δις ΔΕΝ ηταν μονο για τα λεο2α6…
   Δεν επικροτω την αγορα τους (προφανως θα ηταν ΠΟΛΥ καλυτερα αν παιρναμε μεταχειρισμενα αρματα, για τους λογους που ειπες κυναιγειρε), αλλα η τιμη των λεο2α6 νομιζω πως ηταν απολυτως φυσιολογικη αν σκεφτουμε οτι μιλαμε για το καλυτερο αρμα στον κοσμο…
   Και μια ερωτηση: Η στρατιωτικη ηγεσια γιατι δεν εκανε απολυτως τιποτα? Γιατι δεν παραιτηθηκε? Μηπως ειναι ΣΥΝΕΝΟΧΗ στο «εγκλημα»?

   • Cynaegeirus

    Ναι το ξέρω για την τιμή
    Και εγώ προτιμούσα τα 600 κομμάτια, τώρα όμως είναι αργά.
    Οι στρατιωτικοί πήγαν μαζί γιατί πρώτον η αγορά ήταν για 256 οχήματα και δεύτερον οι γερμανοί θα έδιναν άλλα τόσα μτχ. με 500 άρματα όλα θα ήταν τώρα κομπλε. για τα έξτρα άρματα ο Αχέρων πάλι έδωσε ένα ποσο 600εκ αν θυμάμαι καλά…

   • ΑΧΕΡΩΝ ΣΤΥΜΦΑΛΙΟΣ

    Χρήστο,εκτός από τα 170 Leo-2HEL,πήραμε 8 ἤ 12 περισυλλογής Büffel,και αντίστοιχο αριθμό γεφυρών Leguan,επί σκάφους Leo-1 που διέθεσε ἡ ἑλληνική κυβέρνηση.
    Έτσι,με 8,8 Μ€ ανά Leo-2HEL=1.496M€,απομένουν 204Μ€ για 12 Büffel και 12 γέφυρες Leguan χωρίς τους φορείς τους.
    Κρίνεις ότι στέκει αυτή ἡ τιμή;
    Αλλά ανεξαρτήτως αναλογίσεως της τιμής,πρέπει να έχεις υπόψιν ότι ὁ Στρατός υποχρεώθηκε από το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους,(ναί,εκείνο το ΝΣΚ που δέν έλεγξε καμμία σύμβασή και κανένα μνημόνιο),να καταβάλει τον ΦΠΑ 21% στο σύνολο των 1,7 δίς,πηγαίνοντας τα στα 2+βάλε.
    Άρα,τα Leo-2HEL βγήκαν πολύ ακριβώτερα από 10 Μ€ το κομμάτι.
    Άσε ότι τα εκτρώματα που μας κυβερνούν/κυβερνήσουν αύριο,μπορεί να επιβάλουν στον Στρατό και φορολογικό τεκμήριο για τα άρματα,όπως κάποτε στους πολίτες για τα ΙΧ.

    • Χρηστος

     Σας ευχαριστω και τους δυο!

  • .+-

   «..ο Αχέρων έβγαλε ένα σύνολο κοντά 600 μτχ λεο2α4/λεοα6 με τα μισά λεφτά απο όσα δώσαμε.»
   φιλτατε, μπορεις να βγαλεις ενα λινκ για να το δω; για να μην τρελαινομαι να το ψαχνω. Δυστυχως δεν μπορεσα να παρακολουθησω πολλα απο τα ενδιαφεροντα σχολια.

   • ΑΧΕΡΩΝ ΣΤΥΜΦΑΛΙΟΣ

    Την εποχή της συζητήσεως για το ΝΑΜ,εγώ σκεφτόμουν την παραίτηση από την κατασκευή,και εγχώρια μάλιστα νέων αρμάτων,επειδή ήταν κοινό μυστικό ότι σύντομα θα σχηματιζόταν χιονοστιβάδα μεταχειρισμένων.
    Οἱ Ολλανδοί ξεπουλούσαν Λέο-2 ἤδη από το 1992,και τελικά αγοραστές βρέθηκαν το 1996-2000.
    Οἱ ίδιοι οἱ Ολλανδοί μας πρότειναν 93 -Α4 το 2001,πρακτικώς αμεταχείριστα είπαν κάποιοι,έναντι 2,5Μ€ το ένα,για να πέσουν στο 1,7Μ€ στην πορεία (30% κάτω).
    Ένα πακετάρισμα με τις πλεονάζουσες τότε ολλανδικές φρεγάτες Μ και L (για μένα μακάρι και Tromp),ίσως και τα Ρ-3 που έβγαζαν στο σφυρί,ίσως να έπεφταν και άλλο.
    Αλλά βέβαια,στο Ἑλλάντα κάποιοι περίμεναν να δουλέψουν με τις κρατικές παραγγελίες,και άσκησαν όλη τους την επιρροή για να μήν ακυρωθεί το πρόγραμμα Νέου Άρματος Μάχης,όπως και ἡ κορβετοφρεγάτα/γαλεροτριήρης -ἡ τελευταία πάντως υλοποιήθηκε κατά το ήμισυ του δευτέρου συστατικού.
    Ἄν κρατούσαμε τα αρχικώς προϋπολογισμένα 2,2 δίς ἤ τα τελικά πληρωθέντα 1,7 δίς,θα μπορούσαμε άνετα να ξηγηθούμε τα ανωτέρω 93 για ενδεικτικά 150 Μ€,ίσως έναν αριθμό -Α6 που κατέληξαν στην Πορτογαλλία (37) και Καναδά (περί τα 20),άλλα επιπλέον -Α4 μπορούσαν να αποκτηθούν από Γερμανία,ἤδη το 2001 προσφερόταν 123,αργώτερα το 2009 προσφέρθηκαν στον Μπέννυ άλλα 250 περίπου,έναντι 230-250.000 € έκαστο (προφανώς δουλεμένα,αλλά δουλεμένα γερμανικών στάνταρ).
    Ἄν αρκεστούμε στα ολλανδικά,θα είχαμε 93 -Α4 και 116 -Α6,έναντι 360 Μ€.
    Τα γερμανικά -Α4 του 2001 θα κόστιζαν μάλλον γύρω στο 1,2Μ€ το ένα,όσο τα πλήρωσαν το 2005 οἱ απέναντι,οπότε χονδρικώς 150Μ€ τα 123 άρματα.
    Ἄν οἱ Γερμανοί δέν έδιναν τα -Α5,επειδή ενδεχομένως τα προόριζαν εξ αρχής για τους Πολωνούς,αλλά κλείναμε τα 250 -Α4 του 2009,για 250.000€ το ένα =63,5 Μ€,έχουμε συνολικά
    160+200+150+63,5=573,5Μ€ για
    93+123+250+116=582 Λέο-2
    Έστω τώρα ότι βολευόμασταν χωρίς πολυτέλειες όπως αυτές των Πολωνών με τα εξτραδάκια (γιατί όχι δηλαδή,αλλά προς χάριν της συζητήσεως),αρκούμαστε στα περισυλλογής BPz-1/2,ρίχναμε (προαιρετικά) άλλα 300Μ€ για να ανακατασκευάσουμε τα 250 της προσφοράς του 2009,και άλλα 500Μ€ για πυρομαχικά,θα είχαμε εξοικονομήσει κάπου 300-600Μ€ σε σχέση με τα 1700Μ€ που ακουμπήσαμε για 170 -2HEL,(τους χαρίζω τα 183 -Α4 της ενδιάμεσης λύσης),και μάλιστα για να τα έχουμε άσφαιρα.
    (και θα είχαμε αποφύγει και τις καθυστερήσεις στο πρόγραμμα,και τις ρωγμές στους πύργους,έστω και από σπόντα.)

    • .+-

     Εστω και καθυστερημενα, σε ευχαριστω πολυ!

     • ΑΧΕΡΩΝ ΣΤΥΜΦΑΛΙΟΣ

      Any time,π᾿λέν στου χουριό μ᾿!

 • M.K.E

  «Οι δε Ιρανοί & Σύριοι κατηγορούν τους Ρώσους ότι έχουν δώσει από
  καιρό τους κωδικούς των S-300 στους Ισραηλίτες με αποτέλεσμα το συστημα
  ενώ θα έπρεπε να αναγνωρίζει τα Α/φη των Ισραηλινών ως εχθρικά από την
  απογείωσή τους, εν τούτοις τα έβλεπε ως φίλια. Παρενέβησαν οι Ιρανοί
  χακάροντας το S-300, αλλάζοντας τους κωδικούς, γι’ αυτό είχαμε – μετά
  από καμμια δεκαριά Αεροπορικές επιδρομές στη Συρία- την 1η εκτόξευση ΑΑ
  πυραύλου & αναγκάστηκε το Ισραηλ να τον αναχαιτήσει με ARROW»

  Μας επεσαν και τα μαλλια που μας εμειναν με τετοιες ιστοριες.Ειναι δυνατον να καταπινουμε αμασητα τετοια οργια λογικης,τακτικης και τεχνολογιας;Σιγα σιγα θα μας βγει και η ανηψια του αστυνομου Σαινη με τον υπολογιστη βιβλιο και θα χακαρει το συμπαν.Ημαρτον…
  Πρωτον και σημαντικοτερο,ποιοι ειναι οι χειριστες των S-300;συριοι η ρωσοι;εγω νομιζω ρωσακια με ο,τι συνεπαγεται αυτο.Ανοικτα της Συριας ακομη και στην Λαττακεια,αν θυμαμαι καλα πλεουν κατι θηρια με τους θαλασσιους S-300.Ουτε εκεινοι ειδαν τπτ;η χακαραν και κεινους οι Ισραηλινοι;Γιατι αν χακαρεις ενα συστημα,το κανεις για ολα τα ομοειδη ωστε να μην εχεις προβλημα.
  Παιρνουμε την αλλη περιπτωση,οτι οι χειριστες ειναι συριοι.Δλδ οι Συριοι δεν εχουν ελεγκτες αεραμυνας που να βλεπουν στοχους να ξεκινανε απο ισραηλ, να κανουνε γωνια λιβανο και να μπαινουν φουλαριστοι στην Συρια και να αναρωτιουνται ποιανου ειναι αυτα τα αεροσκαφη η να ζητανε ενημερωση;Η μηπως ειναι κλεισμενοι σε ενα χωρο και νομιζουν οτι η αποδεκατισμενη αεροπορια τους επιτιεθεται στο Ισραηλ,εχοντας καταλαβει βασεις εκει για μετασταθμευση;Αυτα ουτε στο red alert δεν γινοτανε.
  Γαιτι δε λεμε οτι το ξανθο γενος που θα σαρωσει την μεσοποταμια σαν σιφουνας εκανε την (αγριο)παπια τοσο καιρο για τους δικους του λογους,κανενα οικοπεδακι με πετρελαια ανοικτα της κυπρου η του λιβανου ενδεχομενως,και αφηνε τους Ισραηλινους να χτυπανε καποια κονβοι και αποθηκες με οπλισμο για τους μουλαδες του Λιβανου;Για καποιο λογο εστειλαν μια απαντηση και θα δουμε τωρα τις εξελιξεις.
  Τα υπολοιπα,χακαρισματα,virus,malware κτλ ειναι αναξια λογου.Κατηντησαν οι S-300 ιντερνετ καφε που μπαινει ο καθε επιδοξος χακερας και κανει ο,τι θελει.
  Οσον αφορα η βιβλιοθηκη απειλων εχει ενημερωθει εδω και πολυ καιρο με τα εκ ρωσιας συστηματα.οποτε δεν εχουν αναγκη να παρακαλανε για κατι που ειναι ηδη γνωστο.Το θεμα ειναι αν μπορει να αντιμετωπιστει επιτυχως,τομεας-προκληση ακομη και για μεγαλους παικτες και σιγουρα δεν αποτελει δυνατοτητα-ικανοτητα για την τουρκια του Altay και τουT-129.

  • victor

   Σωστοοοος..και λίγα λες, έλεος με όλες αυτές τις ιστορίες καθημερινής τρέλας χακαρισμάτων, δηλ. ειδικά αυτοί οι Ιρανοί όλα τα χακάρουν όλα τα μ μαχαιρώνουν, ότι να’ναι..

   Στο θέμα του ξανθού γένους διαφωνώ, για μένα δεν έκαναν τις αγριόπαπιες, είναι αγριόπαπιες. Δεν τους παίρνει για τίποτα παραπάνω νομίζω ότι ήδη έχουν κάνει υπέρβαση με την εκστρατεία στη Συρία και ότι μάλλον βρίσκονται στη κορυφή των δυνατοτήτων τους και το ότι καταφέρνουν να διατηρούν το syria corp εκεί ακόμη δυνατό, με τόση οικονομική δυσκολία, είναι σαφέστατα επιτυχία τους..

  • Ivy Chris

   Δεν μου φαίνεται και τόσο περίεργη η αντίδρασή σου δεδομένου ότι τ.α στερεότυπα είναι πολύ δύσκολο και σε κάποιες περιπτώσεις αδύνατο, να αναιρεθούν από ένα δημοσίευμα και μάλιστα Ισραηλινής ιστοσελίδας, όποια κι αν είναι αυτή.
   Να ξεκαθαρίσουμε όμως κάποια πράγματα.
   Κατά πρώτον, αυτοί που υποτίθεται ότι «χακάρησαν» τα Ρωσικά συστήματα ήταν Ιρανοί οι οποίοι έχουν ήδη τους κωδικούς των S-300 & μάλιστα έχουν κατασκευάσει ανάλογο του Ρωσικού ΑΑ σύστημα
   Κατα δεύτερο, το Kuznetsov battle group έχει ήδη αποχωρήσει από τη Μεσόγειο, που συμπεριλαμβάνει τα Kirov-class cruiser «Peter the Great» & τα Severomorsk & Vice-Admiral Kulakov αντ/κα καθώς και τις συνοδείες τους. Τα θυμόμαστε εξάλλου ανοιχτά της Λιβύης, κατά την επιστροφή τους, στην επίσκεψη του Λίβυου Στρατηγού Hafter για υπογραφή συμφωνίας.
   Κατά τρίτο, ακόμη και το έτερο Kirov class «Moskva» να παραμένει στη περιοχή δεν σημαίνει ότι έχει εντολή να καταρρίψει τα Ισραηλινά F-15, ούτε να ειδοποιήσει τους Σύριους, μια που δεν το έκανε και στις προηγούμενες Ισραηλινές επιδρομές σε Συριακές εγκαταστάσεις
   Εκτός αν δέχεσαι ότι δεν τα είδε…
   Και τέλος, αν ισχύει ότι έχουν παραδώσει τους κωδικούς των S-300 αυτό πρακτικά σημαίνει ότι o πιλότος του F-15 τους έχει εισάγει στο σύστημα IFF και το ΑΑ σύστημα και να τα δει τα αναγνωρίζει ως φίλια.
   Τώρα το θέμα είναι πότε τα βλέπει? γιατί τα F-15 δεν θα πετάξουν στα 10.000 πόδια αλλά θα εκμεταλλευτούν το ανάγλυφο & θα εμφανιστούν εντός του Συριακού Εναέριου χώρου εκτελώντας, υποθέτω, πτήση ολίγων λεπτών, εξαπολύοντας LR πυραύλους ακριβείας προς την Παλμύρα και ξανά πετώντας χαμηλά επιστρέφοντας στη βάση.
   Αν ήταν Ρώσοι ΕΑ στα ραντάρ δεν είμαι σίγουρος ότι, με την προϋπόθεση ότι έχουν δώσει τους κωδικούς ως οι Ιρανοί ισχυρίζονται, ότι έγκαιρα θα ειδοποιούσαν ότι τα συγκεκριμένα Α/φη δεν ήταν φίλια γιατί τότε θα αποδεικνύονταν οι Ιρανικοί ισχυρισμοί ως βάσιμοι.
   Εξ άλλου οι Ισραηλινοί επικαλούνται δημοσίευμα της Κουβεϊτιανής εφημερίδας Al Jarida της περασμένης Δευτέρας.

   • M.K.E

    Το κουρασες πολυ με δεκα «αν».Ειναι εντελως εκτος λογικης το συγκεκριμενο σεναριο.
    Το γεγονος οτι το λεει μια φυλλαδα το ισραηλ το κανει και θεσφατο;μα και μονο η αναφορα σε αλλη φυλλαδα και μαλιστα του κουβειτ ριχνει την αξιοπιστια της στα ταρταρα κατα το η πρωτη ξαδερφη του μπατζανακη του θειου.
    Αυτο με τον κωδικο αποτελει τερατουργημα στρατιωτικης λογικης και τακτικης.Δλδσε μια αναλογη κατασταση,εχοντας οι Τουρκοι τους κωδικους των πατριοτ και χωκ,που και οι ιδιοι διαθετουν,που επ ουδενι δεν δουλευει ετσι το συστημα αλλα λεμε τωρα,το βαζουν στα δικα τους αεροπλανα,και μια ωραια βραδια βλεπουν οι δικοι μας δεκα στοχους να πλησιασουν την σκυρο με 400 κομβους και επειδη το IFF τα βλεπει σαν φιλια λενε «α τα παλιοπαιδα,οι πιλοτοι μας,παλι καψωνι μας κανουν».
    Σε διαβεβαιω οτι θα σηκωθει το συμπαν και οτι θα πεσουν τοσα καψουλια που θα γιορασουν την Λαμπρη προωρα.Ακομη και πεντε λεπτα να εχουν στην διαθεση τους ειναι παρα μα παρα πολλα.Ας αφησουμε λοιπον τις ιστοριουλες.
    Οι Ρωσοι εκαναν τα στραβα ματια σε μια σειρα απο επιθεσεις για καποιους λογους και ειναι ξεκαθαρο οτι αυτοι εχουν το γενικο προσταγμα στην Συρια και σιγουρα βλεπουν το παραμικρο που κινειται στην περιοχη γιατι επιχειρουν πολλα αεροπλανα απο διαφορετικες χωρες.Και σιγουρα δεν υπαρχουν μονο οι ρωσικοι S-300 στην Συρια αλλα και συριακα συστηματα με αποκλειστικα Συριους χειριστες.
    Το ολο θεμα μοιαζει πιο πολυ με ψυχολογικη επιχειρηση εναντιον των Συριων και των συμμαχων τους παρα για επιχειρησιακη πραγματικοτητα.

    • Ivy Chris

     Η λογική που κατηγοροποιούμε τα ΜΜΕ έντυπα ή μη, σε δήθεν «φυλλάδες» όταν δεν εξυπηρετούν & δεν υποστηρίζουν είτε την ιδεοληψία μας είτε το αφήγημα που θέλουμε να περάσουμε, χρησιμοποιείται επανειλημμένα τα τελευταία 3-4 χρόνια και μάλιστα υιοθετήθηκε και με τη ταμπέλα «fake news» από τον γελωτοποιό του Λευκού Οίκου, καθώς και από τους υπόλοιπους καραγκιόζηδες- περιθωριακούς πολιτικούς τύπου Farage, Le Pen , Wilders, Orban και όχι μόνο, εξυπηρετώντας συμφέροντα συγκεκριμένης χώρας.
     Για την περαιτέρω διείσδυση στο φιλοθεάμον κοινό έχει διαμοιραστεί σανό γνώσης επί παντός αντικειμένου, ιδίως στρατιωτικής & γεωπολιτικής ανάλυσης.
     Τα δεδομένα παραποιούνται, αλήθειες κατασκευάζονται έτσι ώστε να εξυπηρετούν συγκεκριμένη στρατηγική.
     Είναι δε απορίας άξιο, ότι κάποιοι Ελληνες φωστήρες – οι μοναδικοί στο είδος τους – πιστεύουν ότι οι Ισραηλινοί θα πάρουν άδεια και μάλιστα από τη Ρωσία, για να βομβαρδίσουν πχ. τη Συρία, τη Χεζμπολα, το Ιραν ή οποιονδήποτε άλλο, αν αυτό έχει αποφασιστεί από τις Ισραηλινές Ενοπλες Δυνάμεις και ειδικά για ζητήματα Εθνικής τους Ασφάλειας.
     Σιγά μη πάρουν άδεια και σιγά μην ενημερώσουν «υποχρεωτικά» εκ των προτέρων…
     Εκ των υστέρων μπορεί να εξηγήσουν τους λόγους αλλά εκ των προτέρων ποτέ. Ούτε καν στους Αμερικανούς…
     Μόνο αν εκείνοι αποφασίσουν.
     Μιλάς για Σύριους χειριστές ραντάρ, λες και παίζει τόσο σημαντικό ρόλο ειδικά ο Σύριος χειριστής σε αυτοματοποιημένα digital συστήματα.
     Eξάλλου τη Νότιο Συρία την καλύπτει σύστημα S-200 όπως κάτωθι ανάγλυφα τοποθετείται μεταξύ του Ισραήλ & της Παλμύρα.
     Για διαφώτισέ μας εσύ που γνωρίζεις από χειρισμό ρανταρ & αντίστοιχες τεχνολογίες πως έγινε αυτή η ακατόρθωτη ενέργεια των Ισραηλινών?
     Λογικές εξηγήσεις υπάρχουν & στηρίζονται σε υποθέσεις, κοινώς »assumptions» ειδικά που είμαστε outsiders.
     Εσύ όμως σαν γνώστης κάτι θα ξέρεις παραπάνω για τις θέσεις των ΑΑ συστημάτων
     https://uploads.disquscdn.com/images/5c475455e9cc77139e23ea689060259f05432fd7dd58131edeede3c057163621.jpg

     Οσον αφορά του τούρκους αυτοί έχουν μόνο ΧΩΚ και όχι Patriot τους οποίους χειρίζονται Ολλανδοί, Ισπανοί & Αμερικάνοι.
     Εξάλλου η κάθε χώρα εισάγει δική της παραμετροποίηση στο σύστημα IFF. Συνεπώς, όπως φυσικά θα γνωρίζεις, το δημοσίευμα εννοεί τους Συριακούς κωδικούς και όχι γενικά & αφοριστικά κάποιους κωδικούς S300… Δεν πρόκειται να κάνει και σεμινάριο χειρισμού συστημάτων Αεράμυνας για να γίνει πιστευτό ένα δημοσίευμα. Ορισμένοι που γνωρίζουν αντιλαμβάνονται. Οι υπόλοιποι φαντάζονται και κάποιοι ενημερώνονται από το «youtube»….

     • M.K.E

      «Η λογική που κατηγοροποιούμε τα ΜΜΕ έντυπα ή μη, σε δήθεν «φυλλάδες»
      όταν δεν εξυπηρετούν & δεν υποστηρίζουν είτε την ιδεοληψία μας είτε
      το αφήγημα που θέλουμε να περάσουμε»

      Λεω να ξεκαβαλησεις λιγο γιατι η ιδεοληψια που μεμφεσαι,την εφαρμοζεις στο ακεραιο ακολουθωντας πιστα ο,τι γραφεται σε μια υπεριμημενη φυλλαδα.Και ξερεις γιατι ειναι φυλλαδα;Γιατι ζητηματα και θεματα τοσο λεπτα δεν βγαινουν σχεδον ποτε την ωρα που γινονται αλλα πολλα χρονια μετα για πολλους λογους,που μαλλον δεν εχεις διαβασει ποτε σε αυτες τις φυλλαδες περιοπης.
      Δευτερον,αποτελει αποτελει αντικειμενικη πηγη πληροφορησης την ωρα που εκδιδεται απο μια χωρα που εχει αμεση εμπλοκη και ασφυκτικο ελεγχο απο τις υπηρεσιες της;για διαφωτισε εμας τους κοινους θνητους.

      «Είναι δε απορίας άξιο, ότι κάποιοι Ελληνες φωστήρες – οι μοναδικοί στο
      είδος τους – πιστεύουν ότι οι Ισραηλινοί θα πάρουν άδεια και μάλιστα από
      τη Ρωσία, για να βομβαρδίσουν πχ. τη Συρία, τη Χεζμπολα, το Ιραν ή
      οποιονδήποτε άλλο, αν αυτό έχει αποφασιστεί από τις Ισραηλινές Ενοπλες
      Δυνάμεις και ειδικά για ζητήματα Εθνικής τους Ασφάλειας.»

      Μην εισαι ρατσιστης.Φωστηρες οπως τους αποκαλεις,σε ολο τον κοσμο ειχαν δει καποιες συναντησεις Πουτιν Νετανιαχου σε σχεση με την Συρια και οχι μονο με θεμα την αποφυγη ατυχηματων,αναφερομενοι κατα κορον στις αεροποριες των δυο χωρων.Αν σου διεφυγε μπορεις να ανατρεξεις,πριν ριξεις την δωρεαν ειρωνεια που μαλλον σου περισευει απο το πρωτο ποστ ακομη.Οντως δεν θα ρωτησει κανενα το Ισραηλ,οπως και η Ρωσια δεν θα ρωτησει οταν πυροδοτησει πυραυλους και κανει ανταλλακτικα καμια ντουζινα απο αεροσκαφη.Γιαυτο ακριβως υπαρχουν και οι συζητησεις και συναντησεις.Επισης,το γεγονος οτι σε πολλες αναφορες οι Ρωσοι φαινονται εξοργισμενοι ειναι διοτι αθετηθηκαν συμφωνιες.Αληθεια,πιστευεις οτι το Ισραηλ θα μπορουσε να χτυπησει το Ιραν οποτε του καπνισει οταν διακυβευονται τεραστια συμφεροντα στην περιοχη;Μαλλον αγνοεις επειδεικτικα παρα πολλα πραγματα,δεν καταλαβαινω γιατι.Συνεχισε το δηιγημα σου τωρα.

      «Μιλάς για Σύριους χειριστές ραντάρ, λες και παίζει τόσο σημαντικό ρόλο
      ειδικά ο Σύριος χειριστής σε αυτοματοποιημένα digital συστήματα.
      Eξάλλου τη Νότιο Συρία την καλύπτει σύστημα S-200 όπως κάτωθι ανάγλυφα τοποθετείται μεταξύ του Ισραήλ & της Παλμύρα.»

      οχι μωρε,τι ρολο να παιζει ο χειριστης ρανταρ η ο ελεγκτης αεραμυνας;βυσματικες θεσεις που καταλαμβανονται απο λιγους τυχερους.Τι εννοια εχει αλλωστε και η ιδια η αεραμυνα;κονσολες ειναι μονο..Ειμαστε σοβαροι;μια χωρα σε εμπολεμη κατασταση με τοσες αεροπορικες επιδρομες και φτανεις να υποστηριζεις τετοια πραγματα;
      Περα απο το SA-5 υπαρχουν και SA-3 και Buk.Να τα αγνοησουμε και αυτα;ακομη και ο χαρτης που παραθετεις μιλα για πιθανη θεση και λογικο ειναι..Μηπως και τις ακριβεις τοποθεσιες ξερουν οι φυλλαδες;

      «Για διαφώτισέ μας εσύ που γνωρίζεις από χειρισμό ρανταρ &
      αντίστοιχες τεχνολογίες πως έγινε αυτή η ακατόρθωτη ενέργεια των
      Ισραηλινών?»

      Μπορω να σου παραθεσω πεντε δυνατα σεναρια τα οποια ολα καταληγουν σε λεγομενη πολιτικη βουληση.Στο ειπα και παραπανω:η Ρωσια εχει το γενικο προσταγμα στη Συρια,αυτο και μονο τα λεει ολα.

      «Εσύ όμως σαν γνώστης κάτι θα ξέρεις παραπάνω για τις θέσεις των ΑΑ συστημάτων»

      Δεν διαβαζω φυλλαδες μονο και μονο γιατι εχουν μεγαλο ονομα και δεν
      αναγω σε Βιβλο σε ο,τι αφορα τα γραφομενα τους.Αν θες να σου πω απο την εμπειρια μου,οι θεσεις αλλαζουν οταν κρινεται αναγκαιο οποτε χρειαζεσαι παντα φρεσκα δεδομενα 24ωρου.

      «Οσον αφορά του τούρκους αυτοί έχουν μόνο ΧΩΚ και όχι Patriot τους οποίους χειρίζονται Ολλανδοί, Ισπανοί & Αμερικάνοι.»

      Εκει ειναι το προβλημα σου;δεν απαντας στο ερωτημα:δλδ ενα IFF σου δινει απεριοριστη ελευθερια κινησεων,;αστο..πες καλυτερα

      Errare humanum est, perseverare autem diabolicum
      «Εξάλλου η κάθε χώρα εισάγει δική της παραμετροποίηση στο σύστημα IFF.
      Συνεπώς, όπως φυσικά θα γνωρίζεις, το δημοσίευμα εννοεί τους Συριακούς
      κωδικούς και όχι γενικά & αφοριστικά κάποιους κωδικούς S300…»

      Οπως παραπανω.

      «Ορισμένοι που γνωρίζουν αντιλαμβάνονται. Οι υπόλοιποι φαντάζονται και κάποιοι ενημερώνονται από το «youtube»

      Αυτο ξαναπεστο.Υπαρχουν οι γνωστες,υπαρχουν οι αδεις αλλα λογικοι και αλλοι που δινουν ειδικο βαρος στα λεγομενα τους μεσα απο δημοσιευματα.Διαλεξτε και παρτε.

     • Ivy Chris

      Γράφεις ένα κατεβατό με προσωπικούς υποτιμητικούς χαρακτηρισμούς, δημόσια, χωρίς να απαντάς στο ζήτημα γιατί θεωρείς το/τα συγκεκριμένο/α ΜΜΕ ως φυλλάδες???
      Κατ΄αρχάς δεν απευθύνθηκα προσωπικά, η αναφορά μου στο συγκεκριμένο θέμα έγινε ως ένδειξη της ευμετάβλητης & ρευστής κατάστασης στην Μέση Ανατολή όσον αφορά συμμαχίες & τις δυναμικές σχέσεις που επικρατούν οι οποίες επηρεάζουν συμφέροντα μεγάλων Ευρωπαϊκών χωρών που προμηθεύουν εξοπλιστικά συστήματα.
      Η ενημέρωση από όλα τα ΜΜΕ ανεξαρτήτως χώρας προέλευσης, πολιτεύματος ή θρησκείας είναι επιβεβλημένη χωρίς αφορισμούς και αποκλεισμούς.
      Αποτελεί όμως μια μόνο από τις διαθέσιμες πηγές.
      Οι άλλες μπορεί να είναι Ινστιτούτα Αναλύσεων, Πολιτικοί Οργανισμοί, Κέντρα άσκησης πολιτικής, κοινωνικά δίκτυα, προσωπικές γνωριμίες…κ.α.
      Οι πίνακες που παραθέτω είναι από διάφορες πηγές και όχι αποκλειστικά από φυλλάδες…
      Να σου επισημάνω στο τέλος ότι, δείχνεις παντελή άγνοια, που αποκρύπτει δογματισμό σε σχέση με το Στρατηγικό Δόγμα του Ισραήλ, αν και θα έπρεπε ως νοήμων που είσαι, να έχεις αντιληφθεί ως τώρα, ότι κανείς δεν έχει και ούτε πρόκειται ποτέ να μπορέσει να απειλήσει αυτό το μικρό κράτος, αλλά με πολλαπλάσιες δυνατότητες του μεγέθους του, καθώς και να του αφαιρέσει το δικαίωμα, την ικανότητα και την αποφασιστικότητα, εφ’ όσον αποκτήσει αποδεικτικά στοιχεία να πλήξει με τα επαρκή μέσα που ήδη διαθέτει, οποιονδήποτε, ανεξαρτήτως μεγέθους και ιδιαίτερα το ΙΡΑΝ.

      «Μαλλον αγνοεις επειδεικτικα παρα πολλα πραγματα,δεν καταλαβαινω γιατι..»
      Είναι σίγουρο ότι αγνοώ πάρα πολλά πράγματα, αλλά επειδή ενδιαφέρομαι να αποκτήσω σφαιρική γνώση της γεωπολιτικής κατάστασης της περιοχής που επηρεάζει τις οικονομικές εξελίξεις είμαι ευγνώμων που έχω την ευχέρεια και την ελευθερία να διαβάζω τα σχόλιά σου, ασχέτως αν δεν συμφωνώ. Σε κάποιες άλλες χώρες αυτά έχουν ήδη ή θα απογορευτούν στο εγγύς μέλλον…
      Οσον αφορά τα ανταλλακτικά που αναφέρεις είναι για γέλια…
      Επίσης στοιχείο άγνοιας είναι το γεγονός, αν πιστεύεις (δεν είμαι ακόμη σίγουρος), ότι η Ρωσία θα επέμβει υπερασπίζοντας το ΙΡΑΝ (για τη Συρία δεν το συζητώ), αν έχει αυτό (ΙΡΑΝ) προχωρήσει σε κατασκευή πυρηνικών κεφαλών.
      Καμμια πρωτοβουλία, διπλωματική ή άλλη, δεν πρόκειται να γίνει αποδεκτή. Κι αυτό το γνωρίζουν όλα τα εμπλεκόμενα μέρη, μεγάλα ή μικρά.
      Δεν είναι θέμα φυλλάδων, αλλά κοινής λογικής…και δεν υπάρχει διαλέξτε και πάρτε αλλά όλες οι απόψεις & θέσεις είναι σεβαστές και εκπροσωπούν καθαρά αυτόν που τις γράφει.
      Δεν είναι αυτοσκοπός η υιοθέτησή τους και το πόσα «Likes» θα πάρει!!

     • M.K.E

      Noμιζω οτι τα σχολια σου βριθουν απο προσωπικους χαρακτηρισμους,αν παλι αντιληφθηκα λαθος,ζητω συγγνωμη εδω και τωρα και δημοσιως απο αυτο εδω το βημα.

      Απο κει και περα η αναφορα μου σε φυλλαδες δεν εχει κανενα υποτιμητικο χαρακτηρισμο.Για μενα ολες οι εφημεριδες ειναι φυλλαδες,υπο την εννοια οτι εκδιδονται και προσπαθουν αν ενημερωσουν και να καλυψουν οσο γινεται ενα ευρυ φασμα απο θεματα και ενδιαφεροντα,πολλες φορες υπερβαλλοντας η διαστρεφοντας ηθελημενα η αθελα,ωστε να εχουν και ενα μεγαλο κοινο.Τπτ αλλο.

      Σε θεματα ομως που ειναι τεχνικα και εχουν και ευαισθητες παραμετρους,πραγματικα πιστευω οτι πολυ δυσκολα θα παρουσιαστει απο μια εφημεριδα μια πληρης και σοβαρη αναλυση η ειδηση.Μην ξεχναμε οτι ο πολεμος επεκτεινεται και στην ενημερωση και στην πληροφοριση με πολλα προσφατα παραδειγματα,απο Γιουγκοσλαβια και Ιρακ,μεχρι Ιραν και Συρια.

      Δεν αγνοω καθολου το δογμα του Ισραηλ,βλεπω ομως τελευταια να εχει περιοριστει πολυ η επιρροη που ειχε στις ΗΠΑ κυριως, με αποτελεσμα να πνεει μενεα για πολλα θεματα που πριν ουτε καν θα διανουμασταν.Επισης,η Ρωσια βγηκε απο το καβουκι της και πλεον εχει συμμετοχη και λογο στα πεπραγμενα στην περιοχη,και φροντισε να το κανει κατανοητο σε ολες τις πλευρες.

      Γιαυτο σου λεω οτι πλεον το Ισραηλ δεν κανει ο,τι θελει αλλα πρεπει αν οχι να δωσει λογο να κανει τουλαχιστον σοβαρες συνομιλιες και παζαρια με τους μεγαλους.

      Δεν καταλαβαινω ακομη γιατι γελας για τα ανταλλακτικα.Δεν μπορουν να το κανουν αν θελουν;Αν η Ρωσια κρινει ψυχρα οτι την συμφερει να μην πετυχει μια επιθετικη ενεργεια του Ισραηλ,θα το κανει πολυ ανετα,οπως επισης και να υπερασπιστει μια χωρα,ειτε λεγεται Συρια,ειτε Ιραν,ειτε Μονακο,ολα εξαρτωνται σε σχεση με το τι θα αποκομισει.Γιαυτο,μην υπερτιμας την κατασταση του Ισραηλ.Ισως εχει βρεθει στην πιο δυσκολη θεση εδω και 50 χρονια τουλαχιστον.

      Οσον αφορα τις αποψεις,ευχομαι πραγματικα να ειναι σεβαστες ολες και αυτο διαφαινεται απο τον τροπο που αντιμετωπιζεται ο ετερος.Φροντισε να κανεις την αρχη.

      Οσο για τα «Likes»,συ ειπας.

     • Ivy Chris

      Κανένα σχόλιο επί προσωπικού. Πάντα σε τρίτο πρόσωπο…
      Btw, «….Igor Sutyagin, a Russian military expert with the Royal United Services Institute in London, said that for Israel training against the Crete S-300 would be «precisely what you need» to study the system’s radar frequency, pattern and reach.

      «If you know all these details then you are perfectly fitted to replicate this same signal, which means you have a chance to imitate, to sort of bluff-echo» the S-300, he said.

      «You can brutally jam it,» he said. «You can take the signal and return it, and then you send another ping which imitates the same signal. So instead of one target, the radar operator sees three, five or 10 and he does not know where to fire.»

      Ισως αυτό εξηγεί τη καθυστέρηση αναχαίτησης των Ισραηλινών F-15, με την προσπάθεια αναχαίτησης να εκδηλώνεται μετά την άφεση των Spice & λίγο πριν την είσοδο/επιστροφή στο Ισραηλινό FIR, δίνοντας τη δυνατότητα αναχαίτησης του ΑΑ πυραύλου από ARROW, όπως φαίνεται και από τα συντρίμμια στο Ιορδανικό έδαφος…
      Τα υπόλοιπα, θέσεις ανάπτυξης ΑΑ, πορείες, είναι υποθετικά αλλά στη σφαίρα του ρεαλιστικού σεναρίου…
      Αυτά

     • Larisaios

      «Israel training against the Crete S-300 would be «precisely what you need» to study the system’s radar frequency, pattern and reach.»

      Αυτές μου ακούγονται για άκρως απόρρητες πληροφορίες που για να τις αποκτήσει μια αεροπορία πρέπει να δώσει Γη και Ύδωρ.Αν πραγματικά δώσαμε όλα αυτά στους Ισραηλινούς εμείς τι να πήραμε σε αντάλλαγμα; Πιο σωστά, πήραμε τίποτα σε αντάλλαγμα, η τις δώσαμε έτσι, ελπίζοντας στη μελλοντική καλή θέληση του Ισραήλ;

     • M.K.E

      Φιλε μου,οι Ισραηλινοι και Αγγλοαμερικανοι εχουν τα σχετικα στοιχεια εδω και πολυ καιρο απο την Ουκρανια,να μη πω απο την πτωση του τειχους του Βερολινου,εχουν ενημερωσει τις βιβλιοθηκες απειλων,την ταυτοποιηση εκπομπων ρανταρ και τα σχετικα,κανοντας το φυλλο και φτερο.Αυτο το οποιο ελειπε η ηταν δυσκολο ηταν η ρεαλιστικη εξασκηση εναντια σε πραγματικο συστημα.Η Ουκρανια προσφεροταν μετα την επικρατηση των αντιρωσων αλλα ηταν πολυ κοντα στη Ρωσια και θα ανεβαζε και την ενταση συν το οτι ολες οι δραστηριοτητες θα καταγραφοταν και πολλα αλλα ευνοητα.
      Η κρητη ειναι πολυ μακρια απο τετοια περιβαλλοντα,προσομοιαζει και μεσανατολικες περιοχες για τις οποιες εχουν ιδιαιτερο ενδιαφερον οι Ισραηλινοι,οποτε ηταν ο,τι καλυτερο.Και οι ιδιοι οι Ρωσοι ηξεραν για διαρροη τεχνολογιας και κρισιμων παραμετρων αλλα στηριζονται στο γεγονος οτι τα δικα τους συστηματα εντασσονται σε ενα πλεγμα αεραμυνας και EW που καθιστα αυτοματα το καθε συστημα υπομερος του πλεγματος.Μπορει να μη χρειαζεται καν να χρησιμοποiησουν το ρανταρ των συστηματων αλλα ενα airborne.

 • Angelos

  Τι ζητεί η Τουρκία ξέρουμε??

  • Mεταξύ άλλων ζήτησαν συστήματα ενεργητικής προστασίας ADS της Rheinmetall για τα άρματα μάχης.
   https://tr.sputniknews.com/savunma/201703231027770495-rheinmetall-almanya-turkiye-satis-onay-yok/

   • Larisaios

    Μπα; Δηλαδή τι, δε μπορεί να τα φτιάξει η Roketsan ή η Aselsan;

    • Ivy Chris

     Προφανώς το Ισραήλ δεν πρόκειται να τους δώσει ούτε το Trophy ούτε το Iron Fist, από τις ΗΠΑ δεν θέλουν να πάρουν το Quick Kill και το Γερμανικό είναι ανώτερο όλων.
     Τα ήθελαν για τα 200 Leo 2A4 & M60 για τη Συρία, αλλά κυρίως για reverse engineering για το αντίστοιχο σύστημα προστασίας του ALTAY…
     Αυτός νομίζει ότι μπορεί να γίνει Κίνα.
     Πρόκειται για ψυχοπαθολογική περίπτωση.

     • Ivy Chris

      Να προσθέσω, ετεροχρονισμένα, ότι οι Γερμανοί, αφορμή έψαχναν να διακόψουν τις προμήθειες στη τουρκία, δεδομένου ότι δεν πρόκειται ποτέ να συμμετάσχουν στο «‘άθλημα» του reverse engineering, το οποίο είναι πολύ σοβαρότερο για το Γερμανικό στρατιωτικο-βιομηχανικό σύμπλεγμα παρά τις δημοσίως εκφραζόμενες ευαισθησίες περί καταπάτησης ελευθεριών και χρήσης των Γερμανικών όπλων έναντι του Κουρδικού πληθυσμού κλπ. Τόσα χρόνια με τι όπλα οι τούρκοι καταπιέζουν & σκοτώνουν τους Κούρδους??
      Ομως, δεν θα είχαν κανένα πρόβλημα να προμηθεύσουν τον Ελληνικό Στρατό με αυτά τα συστήματα (αρχικά για τα Leo-2A4) αφού ούτε επιδίδεται στο άθλημα του reverse engineering ούτε χρησιμοποιούνται για καταπίεση κάποιας μειονότητας, αλλά για καθαρά αμυντικούς λόγους…
      Είναι δε, τόσο προηγμένο το ADS έναντι του ανταγωνισμού, συγκρινόμενο βάσει τεχνικών χαρακτηριστικών & παραμέτρων ενεργοποίησης που θα ήταν αυτοκτονικό να το δώσουν στους τούρκους.
      Οι τούρκοι δε, δεν είναι χαζοί να εξελίξουν ένα σύστημα για το ALTAY που θα ενέχει κίνδυνο εμπλοκής με το φίλιο πεζικό όπως το «Trophy» σύμφωνα με τα λεγόμενα του πρ. επικεφαλής Maj. Gen. Robert Scales, former commandant of the Army War College & one of the intellectual fathers of the Future Combat System :=>
      «….Trophy is “just typical Israeli overhype and ineffectiveness. It was a great killer of accompanying infantry,” he told me. “They have a very simple and unreliable and very expensive radar system that sits on the turret, and when it detects something coming in, these shotgun shells fire out, much like you’d shoot at clay pigeons…..Here’s the problem with that: If you have infantry nearby, then you kill the infantry.”
      http://breakingdefense.com/2016/03/missile-defense-for-tanks-raytheon-quick-kill-vs-israeli-trophy/

      Οπως παραστατικά αναφέρει η Rheinmetall :
      <>
      Και ένα Fuchs με το ADS
      https://uploads.disquscdn.com/images/bf18f156764af9cb69958c2ce6322435e1ead383b6d8d21a6a64d489d642c7b3.jpg

 • Giorgos Tsagaris

  …Αυτή τη στιγμή, εκτός της Γερμανίας, οι ΗΠΑ έχουν επεξεργαστεί contigency plans για μεταφορά δραστηριοτήτων από τις βάσεις Incirlik (F-15), Diyarbakir (MQ-1, MQ-9), Kayceri (Himars, HH-60) σε κοντινές βάσεις στο Irbil του Κουρδισταν, στο Ακρωτήρι στη Κύπρο & στην βάση Muwaffaq στην ΒΑ Ιορδανία χωρίς αυτό να σημαίνει ότι θα φύγουν αύριο….

  Ξεχασες τη ΣΟΥΔΑ φιλτατε :)

  • Ivy Chris

   Οι βάσεις που αναφέρονται είναι κοντά στη περιοχή ενδιαφέροντος με υποδομές & επάνδρωση προσωπικού, άρα λιγότερα κόστη σε καύσιμα & μετακινήσεις σε logistics.
   Εξάλλου τυχόν περαιτέρω αναβάθμιση της Σούδας σε αντικατάσταση του Incirlik θα έδινε το δικαίωμα στον Ερντογαν να απευθυνθεί στο εσωτερικό ακροατήριο, εν όψει εκλογών, κατηγορώντας τις ΗΠΑ και γενικά τη Δύση ότι δεν ενδιαφέρονται για την ασφάλεια της τουρκίας.
   Σε νεκρό χρόνο πιθανώς και μάλλον θα γίνει γιατί οι ΗΠΑ έχουν αντιληφθεί & βαρεθεί με την όλη ιστορία. https://uploads.disquscdn.com/images/8a809208af56b39bce10e15ef537c9496a4144eb3d39ee4caca75726ebbe9859.jpg

 • Cynaegeirus

  έχει η κορέα άδεια εξαγωγής; ;-)

  • Larisaios

   Ποιά άδεια εξαγωγής; Αναφερομαι στο φτηνό αντίγραφο του ΜTU που τους πήρε 9 χρονια reverse engineering για να τελειοποιήσουν και τελικά δεν πιάνει και τις επιδόσεις του πρωτότυπου. Τουλάχιστον έτσι λέει αυτό το αρθρίδιο: https://warisboring.com/south-koreas-low-rider-tank-is-the-ultimate-mountain-fighting-vehicle-aa78733a512f#.774cery82

   • Cynaegeirus

    Ναι έχεις δίκιο. Δεν νομίζω όμως αυτός ο κινητήρας να σηκώνει το βάρος του αλτάυ όπως προαναφέρθηκε, τουλάχιστον με τις ίδιες επιδόσεις με το κορεάτικο

 • .+-

  «..Το Βερολίνο έχει απορρίψει 11 αιτήματα της Τουρκίας για προμήθειες όπλων..»
  Μπορουμε να μαθουμε ποια ειναι;

  Γιατι μπορει να μην αφορα ακριβως αυτα που μας ενδιαφερουν (πχ κινητηρες ΜΒΤ)

 • ΑΧΕΡΩΝ ΣΤΥΜΦΑΛΙΟΣ

  Και τα Λέo-2 ξεκίνησαν από τους 55 τόννους και πήγαν στους 63 με τον ίδιο κινητήρα,τα Άμπραμς από τους 54 στους 65,και το Challenger II από τους 62 στους 75 τόννους,με τον ίδιο πάντοτε κινητήρα.
  Το πράγμα ρυθμίζεται με μείωση του λόγου μεταδόσεως με χρήση «βραχύτερων» τελικών μεταδόσεων,και ρύθμιση του συστήματος ψύξεως ώστε να ανταπεξέρχεται στην μεγαλύτερη καταπόνηση και επακόλουθη υπερθέρμανση.
  Εξ άλλου,διατίθενται και ισχυρώτερες εκδόσεις κινητήρων,ἄν υπάρξει απαίτηση.
  Ὁ ΜΤ-873 του Λέο-2 για παράδειγμα,μπορεί να ανέβει από τους 1.500 στους 1.800 ίππους,και μάλιστα αυτό επετεύχθη ἥδη προ 35 και πλέον ετών,όταν αναπτύχθηκε για το νοτιοκορεατικό Κ-1 ἡ 8κύλινδρη έκδοση ΜΤ-871,αλλά με 150 ίππους ανά κύλινδρο,αντί 125.
  Ὁ κινητήρας των 1.800 ίππων προτάθηκε στους Σουηδούς για το STRV-122,αλλά κρίθηκε μή απαραίτητος.
  Ὁ δέ ΜΤ-883 (EuroPowerPack),μπορεί να ανέβει από τους 1.500 στους 1.630 ίππους ἥδη εδώ και μία δεκαετία.
  Οπότε,δέν είναι θέμα ιπποδυνάμεως,αλλά αξιοπιστίας,ίσως και κόστους,διότι ένας πρωτοεμφανιζόμενος κινητήρας που προορίζεται για 200-300 ἄντε 500 άρματα,δέν μπορεί να είναι φθηνώτερος από έναν που έχει ἥδη τοποθετηθεί σε τόσα άρματα,(τα Λεκλέρ των ΗΑΕ),και έχει προκριθεί ὡς κινητήρας του Μ1Α3,ὡς GD-883.
  Και τέλος,θα πρέπει ὁ κινητήρας να συνδυάζεται με κάποιο σύγχρονο και αξιόπιστο σύστημα μεταδόσεως,όπου κυρίαρχη είναι ἡ γερμανική Renk,και ἡ γαλλική SESM,δηλαδή πάλι Renk.
  Εγώ παντως άκουσα πρίν κάποια χρόνια από Γερμανό πρώην στρατιωτικό ότι ὁ κινητήρας με τον οποίο πρέπει να συγκρίνονται οἱ κινητήρες αρμάτων,είναι ὁ ΜΤ-873 του Λέο-2.
  Κανένας νεώτερος κινητήρας,ούτε κἄν της ίδιας της MTU,δέν παρουσιάζει την αξιοπιστία,μακροβιότητα,και την ελαστικότητα του,ούτε την προσβασιμότητα για συντήρηση και επισκευές.
  Ειδικά για τον ΜΤ-890 του Πούμα,που προτεινόταν και για το ΧΚ-2,μου είπε ότι είναι ευτυχής που δέν θα χρειαστεί να δουλέψει πάνω του.

  • notis kas

   Λογικό μου ακούγεται, καθώς ο 873 είναι κοντά στα 45 λίτρα ενώ ο 883 κάτω από 30. Σίγουρα η ίδια ισχύς θα προκύπτει πολύ πιο ξεκούραστα. Ίσως ο 883 να έχει άλλα οφέλη χάρη στις συμπαγέστερές του διαστάσεις.

   • ΑΧΕΡΩΝ ΣΤΥΜΦΑΛΙΟΣ

    Όντως,το EuroPowerPack είναι πολύ συμπαγέστερο,όχι μόνο λόγω 20 λίτρων λιγώτερων,(27,4 έναντι 47,4),αλλά και εγκάρσιας τοποθετήσεως,όπως στα κομπάκτ ΙΧ.
    Τοποθετούμενο στο Λέο-2.το EuroPowerPack εξοικονομεί πάνω από ένα μέτρο μήκος σκάφους,περίπου ένα ζεύγος εδαφικών τροχών.

    http://3.bp.blogspot.com/_V7Ehj7eG65Q/Sppi-nMsb2I/AAAAAAAABHI/F6GdTqyRKjE/s320/europowerpack.jpg

    Αυτό όμως δέν είναι απαραίτητο για το Λέο-2,καθώς έχει τον αναγκαίο χώρο για τον ΜΤ-873,αλλά ούτε και επιθυμητό,καθώς θα αύξανε κατά περίπου το 1/8 την ειδική εδαφική πίεση,που είναι ἥδη αρκετά υψηλή,κοντα στο 1 kg ανά τετραφωνικό εκατοστό,όπως και στα περισσότερα σύγχρονα άρματα άλλωστε.
    Ακόμη,ὁ μικρός όγκος δέν είναι πάντοτε κυρίαρχο κριτήριο.
    Για το Leclerc,οἱ Γάλλοι ανέπτυξαν τον κινητήρα V8X,που αποδίδει 1.500 ίππους από 16,4 λίτρα,αλλά τα ΗΑΕ προτίμησαν τα 27,4 λίτρα του ΜΤ-883,και πλήρωσαν και την επανασχεδίαση.