Γερμανικό άτυπο εμπάργκο όπλων στην Τουρκία

60
1187
H Γερμανία μπλόκαρε, μεταξύ άλλων, την εξαγωγή συστημάτων ενεργητικής προστασίας ADS της Rheinmetall, για το σχετικό πρόγραμμα αναβάθμισης 200 αρμάτων μάχης του Τουρκικού Στρατού.

Το Βερολίνο έχει απορρίψει 11 αιτήματα της Τουρκίας για προμήθειες όπλων λόγω της συστηματικής παραβίασης των βασικών ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ελευθεριών, όπως προκύπτει από την απάντηση του υπουργείου Οικονομικών της Γερμανίας στην κοινοβουλευτική ερώτηση του βουλευτή Jan van Aken. Συγκεκριμένα, η ομοσπονδιακή κυβέρνησης της Γερμανίας απέρριψε 11 αιτήματα για προμήθειες όπλων, πυρομαχικών και απαρτίων για την κατασκευή οπλικών συστημάτων από την τουρκική αμυντική βιομηχανία από το Νοέμβριο του 2016 μέχρι σήμερα, όταν για το διάστημα μεταξύ 2010 και 2015 είχαν απορριφθεί μόλις 8 τουρκικά αιτήματα. Κατά δήλωση του Γερμανού βουλευτή στην εφημερίδα Süddeutsche Zeitung, «αυτό είναι το πρώτο βήμα και πρέπει να διασφαλίσουμε ότι η Τουρκία δεν θα παραλάβει κανένα όπλο από την Γερμανία» καθώς η Τουρκική κυβέρνηση γίνεται ολοένα και πιο αυταρχική. Είχε προηγηθεί δημοσίευμα του περιοδικού Stern, το οποίο χαρακτήριζε ως «απόλυτο παραλογισμό» την απόφαση της γερμανικής Rheinmetall να συμμετάσχει σε κοινοπραξία με τουρκικές εταιρείες με σκοπό την παραγωγή αρμάτων μάχης.  Αντίστοιχοι περιορισμοί στην εξαγωγή γερμανικών οπλικών συστημάτων είχαν επιβληθεί στις 20 Μαρτίου του 1995 όταν ο Τουρκικός Στρατός εισέβαλε στο βόρειο Ιράκ για την καταστολή του κουρδικού απελευθερωτικού κινήματος.

Σημειώνεται το κοινοβούλιο της Αυστρίας έλαβε ομόφωνη απόφαση στις 23 Νοεμβρίου 2016 για την επιβολή εμπάργκο εξαγωγής όπλων, χημικών προϊόντων και τεχνολογίας που μπορεί να αξιοποιηθεί για στρατιωτικούς σκοπούς στην Τουρκία. Οι σχέσεις των δύο κρατών είχαν επιδεινωθεί μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου, όταν η αυστριακή κυβέρνηση τάχθηκε στη Σύνοδο Κορυφής στην Μπρατισλάβα υπέρ της διακοπής της ενταξιακής διαδικασίας της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Έκτοτε η Άγκυρα εμποδίζει συστηματικά την υλοποίηση των κοινών προγραμμάτων στρατιωτικής συνεργασίας με τα κράτη του Προγράμματος Σύμπραξη για την Ειρήνη (PfP) του ΝΑΤΟ, συμπεριλαμβανομένης της Αυστρίας, της Σουηδίας και της Γεωργίας, προκαλώντας δυσαρέσκεια στους κόλπους της Συμμαχίας.