Ενίσχυση της Πολεμικής Αεροπορίας με μεταχειρισμένο υλικό από τις ΗΠΑ

41
H χρήση των αεροσκαφών προκεχωρημένης εκπαίδευσης Τ-2 Buckeye παρατείνεται μέχρι το 2021.

Ακόμη δύο σημαντικά αιτήματα των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων για παραχώρηση μεταχειρισμένου υλικού φαίνεται πως ικανοποιούν οι Αμερικανικές Αρχές. Το πρώτο εξ αυτών αφορά την δωρεάν ή έναντι χαμηλού αντιτίμου παραχώρηση ατρακτιδίων στόχευσης και το δεύτερο ανταλλακτικά για τα εκπαιδευτικά αεροσκάφη T-2 Buckeye.

Ως γνωστόν, η Π.Α. αντιμετωπίζει σοβαρότατο πρόβλημα έλλειψης επαρκούς αριθμού ατρακτιδίων στόχευσης για τα αεροσκάφη F-16C/D, καθώς 3 ή 4 Μοίρες μοιράζονται τα μόλις 23 ζεύγη ατρακτιδίων AAQ-13/14 LANTIRN. Δεδομένης της αδυναμίας εξεύρεσης κονδυλίων για την προμήθεια έστω και ενός μικρού αριθμού σύγχρονων ατρακτιδίων στόχευσης, προ μηνών η Π.Α. αιτήθηκε την παραχώρηση ανάλογων συστημάτων από τα αμερικανικά αποθέματα. Μέσα στο καλοκαίρι οι Αμερικανικές Αρχές ενέκριναν το ελληνικό αίτημα εγκρίνοντας την παραχώρηση 20 ατρακτιδίων στόχευσης AAQ-14 LANTIRN -σύμφωνα με τα μέχρι τώρα δεδομένα, δν θα συνοδεύονται από ατρακτίδια ναυτιλίας AAQ-13- από τα πλεονάσματα της USAF, όπου αντικαθίστανται μαζικά από νεότερα Sniper και Litening νέας γενιάς. Στο ίδιο πλαίσιο, άλλα 65 ατρακτίδια του τύπου προσφέρονται από τις ΗΠΑ στην Αίγυπτο κατόπιν ανάλογου αιτήματος της τελευταίας.

Αν και τα ατρακτίδια AAQ-14 LANTIRN απέχουν πλέον από την αιχμή της τεχνολογίας στη συγκεκριμένη κατηγορία, η απόκτησή τους θα ήταν καλοδεχούμενη καθώς πρόκειται για τη μόνη εφικτή επιλογή υπό τις σημερινές συνθήκες. Επισημαίνεται ακόμη, ότι στις 18 Μαΐου 2016 ανατέθηκε σύμβαση στην Lockheed Martin Mission Systems & Training για παροχή υπηρεσιών τεχνικής υποστήριξης των ήδη υφιστάμενων συστημάτων LANTIRN της Π.Α. Η εν λόγω σύμβαση αποτελεί υποπρόγραμμα του ευρύτερου προγράμματος εν συνεχεία υποστήριξης (FOS) των ελληνικών F-16C/D και των συστημάτων τους, και θα καλυφθεί μέσω κονδυλίων FMS.

Αντίστοιχης σημασίας ανάγκες έρχεται να καλύψει και η δεύτερη αμερικανική προσφορά δωρεάν υλικού, που αφορά 15 πλήρεις αεροκινητήρες J85-GE-4A για αεροσκάφη Τ-2, από τα αποθέματα του USN. Η δεδομένη αδυναμία απόκτησης νέου εκπαιδευτικού αεροσκάφους προκεχωρημένης/επιχειρησιακής εκπαίδευσης, οδηγεί αναγκαστικά την Π.Α. στη διατήρηση σε υπηρεσία των παλαίμαχων T-2C/E Buckeye. Το τελευταίο διάστημα ωστόσο έχουν παρατηρηθεί σημαντικά προβλήματα με τις διαθεσιμότητες του εν λόγω τύπου, του οποίου η Π.Α. παραμένει ο μοναδικός χρήστης παγκοσμίως. Για τη βελτίωση της κατάσταση γίνεται μια συστηματική προσπάθεια εξεύρεσης ανταλλακτικών στη διεθνή αγορά, αν και η παραγωγή των διαφόρων συστημάτων/υποσυστημάτων των Τ-2 έχει κλείσει προ πολλού. Έτσι, τα αμερικανικά αποθέματα φαντάζουν και πάλι ως προφανής πηγή. Υπενθυμίζεται εξάλλου πως προ μερικών ετών είχαν αποκτηθεί από τα αμερικανικά πλεονάσματα και 12 T-2C Buckeye (εκ των οποίων τα 7 χρησιμοποιήθηκαν εξαρχής για προσπορισμό ανταλλακτικών) μαζί με επιπλέον ποσότητες ανταλλακτικών και παρελκομένων. Ξένα δημοσιεύματα μάλιστα, ανέφεραν ότι η Π.Α. θα είναι ο τελικός αποδέκτης και των τριών τελευταίων αμερικανικών T-2C Buckeye που αποσύρθηκαν πέρυσι από το USN (πετούσαν στις Μοίρες Δοκιμών του).

 • Nikeus

  βλέποντας τον τίτλο του άρθρου, αναθάρρεψα για κάτι καλό…δυστυχώς όμως, η πραγματικότητα έπεσε σαν «σφαλιάρα»… να λέμε και «πάλι καλά» αν γίνουν αυτά

  • Dinos72

   Mην ακούσουμε σε λίγο καιρό οτι εγκρίθηκε το αίτημά μας για λάστιχα τροχών ή τιποτα λάμπες…Σκέφτομαι με τι δράκους θα παλεύουν καθημερινά οι τεχνικοί μας για να φτάνουν ετοιμοπόλεμα μαχητικά, και μη, ως την γραμμή πτήσης….

  • Spock

   Μάλλον η φωτογραφία σε μπέρδεψε! :)

   • Nikeus

    είπα και εγώ, μήπως πάρουμε καμιά μοίρα από 15-20 αεροσκάφη…αλλά μηδέν

  • Batflek

   δλδ τι ακριβώς περίμενες?
   Εγώ το μονο που περιμένω σε κάποια φάση εκ μέρους των ΗΠΑ, ειναι μαζί με τον εκσυγχρονισμο των F16 να αποδεσμεύσουν προς -αγορά- τίποτα 10-20 διθέσια F16 block 40 ισα ισα να συμπληρώσουμε τις απώλειες.

   Εχουμε δρομο ακόμα ομως…

   • Nikeus

    αυτό στο περίπου και εγώ….

 • Fanis Boskos

  Πρέπει πλέον να το καταλάβουν οι υπεύθυνοι, ότι λόγω της οικονομικής στενότητας, οι ΗΠΑ είναι η μοναδική αξιόπιστοι λύση παραχώρησης μεταχειρισμένου υλικού. Μακάρι να ξυπνήσουμε σύντομα και να φορτώσουμε τα οχήματα Oshkosh και τα ελικόπτερα ΚΙΟWA πριν τα πάρουν άλλου σύμμαχοι. Πρέπει επιτέλους να εκμεταλλευτούμε έξυπνα τη γεωγραφική μας θέση και να «πουλήσουμε» σωστά τις εξυπηρετήσεις που παρέχουμε στις ΗΠΑ. Γιατί αν περιμένουμε μεταχειρισμένο υλικό από την Ευρώπη… σωθήκαμε.

 • Batflek

  Τουλάχιστον αιτηθηκαμε και μας δώσανε…. κάτι ειναι και αυτό γιατι μου φαινεται πριν ουτε αυτό κάναμε.

  In other news: αυτά τα Buckeye πλέον ειναι λίγο ανεκδοτο πλέον και η υποστηριξη μαλλον πολυδαπανη λογο παλαιότητας. Εχει εξεταστεί το κόστος αποστολης των ιπταμένων σε κέντρο εξωτερικου?

 • George Liverpool

  Ευχαριστα νεα οπως και να εχει,αλλα γιατι οχι παραπανω ατρακτιδια;Μια ερωτηση ακομη,με το διαγωνισμο για την αντικατασταση των Τ-41,υπαρχει καποιο νεο;Ευχαριστω εκ των προτερων.

 • Sarkastikos

  Συγνωμη αλλα αυτα ειναι καθρεπτακια για ιθαγενεις…Στο Ισραηλ δινουνε 38 δισ για βοηθεια και σε εμας κατι ανταλλακτικα…

  • cyberten

   Ναι αλλα αυτή τη βοήθεια την έχουν προϋπολογίσει από πέρσι ίσως και όχι τελευταία στιγμή που το «θυμηθήκαμε» εμείς. Καλό είναι να τα θυμόμαστε αυτά…

 • SKYRAIDER1

  Τα ατρακτίδια στόχευσης κοστίζουν σύμφωνα με διάφορες διαθέσιμες αναφορές
  1,4 – 2 εκατ. USD ανα μονάδα, ο μικρός αριθμός που έχει στην διάθεση της η ΠΑ
  είναι ένδειξη χαμηλής προτεραιότητας απο τους αρμόδιους που ήταν υπεύθυνοι
  για τις αποφάσεις προμήθειων στο παρελθόν. Ίσως να είναι δυνατή και παραλαβή
  μερικών «Sniper» στα πλαίσια του προγράμματος αναβάθμισης των F-16, σε κάθε
  περίπτωση θα ήταν χρήσιμο να συζητηθεί στις διαπραγματεύσεις που θα γίνουν.

  Σχετικά με τα νέα εκπαιδευτικά αεροσκάφη, νομίζω ότι θα μπορούσε να είναι μια
  λύση και μια σύμβαση για Leasing του M-346 η Τ-50 της ΚΑΙ, όσο δεν υπάρχουν
  δυνατότητες για αγορά νέου Jet Trainer για αντικατάσταση των Buckeye.

  • stasou_mygdala

   Ετσι ειναι. Μακαρι να τους φωτισει ο Παντοδυναμος να ζητησουν μαζι με την αναβαθμιση των Φ-16 και ατρακτιδια στοχευσης/ναυτηλιας, μην σου πω και εκεινα τα block30 της Ν. Κορεας που δεν θα αναβαθμιστουν. Για τα εκπαιδευτικα εχει προκριθει η εκπαιδευση στην Ιταλια σε Μ346, αλλιως L39NG.
   ΥΓ:Λογικα τα Littening των Φ-4 θα περασουν στα Φ-16 οταν ερθει το πληρωμα του χρονου, ετσι?

   • SKYRAIDER1

    Μακάρι, ελπίζω και στην καλή θέληση της LM όμως που θα δει τέτοια
    πράξη σαν επένδυση σε έναν μελλοντικό πελάτη για το JSF η και F-16
    (σε περίπτωση που έχει ενδιαφέρον να κρατήσει ανοιχτή την γραμμή
    παραγωγής).

    Σχετικά με τα Blk32 της Ν.Κορέας δεν γνωρίζω αν τους περισσεύουν
    και αν υπάρχουν σχέδια να τα δώσουν, στην USAF φαντάζομαι όμως
    πως θα υπάρχουν στο κοντινό μέλλον με την παραλαβή των JSF’s.

    Στο θέμα των Litening αν κατάλαβα σωστά εννοείς την απόσυρση των
    F-4, και σε αυτή την περίπτωση νομίζω πως όντως τα ατρακτίδια θα
    περάσουν στα F-16.

    Σε κάθε περίπτωση όμως πιστεύω πως θα χρειαστούν και τα νέα Sniper,
    αν δεν έχουμε σκοπό να καταντήσουμε «ancient warriors in a digitized battlefield».
    Το ίδιο ισχύει και για το θέμα νέων όπλων και πυρομαχικών (GBU’s/AAM’s LJDAM,JASSM,LaGS,AIM-9XBlkIII,AIM-120D…) για τα F-16.

 • GES

  Η αλλαγή της αρχικής φωτογραφίας (F-16) της ανάρτησης, που η αλήθεια είναι πως ήταν κάπως παραπλανητική σε συνδυασμό με τον τίτλο, δείχνει από τους διαχειριστές του eA μεγάλο σεβασμό στον αναγνώστη και άμεσα αντανακλαστικά. Kάποια πράγματα πρέπει να λέγονται και δημοσίως για τους φίλους που μας παρέχουν ενημέρωση υψηλού επιπέδου.

 • 104

  Καλησπέρα.
  Είναι εύκολο να δώσετε την πηγή της πληροφορίας, ειδικά για τα Τ-2; Είναι άμεσου προσωπικού ενδιαφέροντος.

  • Γ.Μ.

   Καλησπέρα.
   Δυστυχώς το συγκεκριμένο αίτημα δεν γίνεται να ικανοποιηθεί.

 • Αλεξικέραυνος Αλεξικέραυνος

  Καλά και άγια τα ατρακτίδια στόχευσης. Όμως, το θέμα είναι, στην απευκταία περίπτωση μιας σύρραξης με τη φίλη, σύμμαχο και γείτονα χώρα, μετά το 2020, να προλάβουν να χρησιμοποιηθούν.
  Συγγνώμη για την απαισιοδοξία.

 • dsnkara1

  Δεν γινετε να προχωρήσει ετσι η κατάσταση .Μιλάμε για πραγματικά ξεφτιλικια . Δεν αξίζει τετοιο πράματα η εθνική άμυνα του ελληνικού κράτους . Μήπως εκει στο υπουργείο άμυνας να αρχίσουν να σκεφτωντε τον ‘έρανο’ μέσο συλλόγων και λοιπούς φορείς .Όποιος μπορεί δίνει .Δεν θα γίνει πρώτη φορά . Στο υποβρύχιο πόντος είχαν μαζέψει χρήματα οι σύλλογοι .Να ενεργοποιηθεί και η ομογένεια με οτι μπορεί .Στο κάτω κάτω έτσι είναι και λαϊκή εθνική άμυνα .

 • Sarkastikos

  Δεν αλλαζει το γεγονος οτι ειναι αληθεια…

 • Με αφορμή κάποια πικρόχολα σχόλια εδώ και κυρίως στο Facebook για την παραχώρηση μεταχειρισμένου στρατιωτικού υλικού από τις ΗΠΑ, καλό είναι να υπενθυμίσουμε αυτό που στις Διεθνείς Σχέσεις αποκαλείται ως «the free rider’s syndrome» ή ελληνιστί «το σύνδρομο του τζαμπατζή» μέσα από ένα παλαιότερο άρθρο του Χ. Λαζαρίδη:
  «Θέλουμε άλλοι, για λογαριασμό μας, να αποθαρρύνουν έμπρακτα των Τουρκικό επεκτατισμό, τον οποίο εμείς οι ίδιοι ενθαρρύνουμε (με την κατευναστικήπολιτική που υιοθετούμε απέναντί του). Θέλουμε άλλοι, για λογαριασμό μας, να αποκρούουν τις συνεχείς προκλήσεις και τις έμπρακτες αμφισβητήσεις της κυριαρχίας μας, τις οποίες όμως, εμείς οι ίδιοι επικυρώνουμε.
  Και αγνοούμε ότι στη διεθνή πολιτική το δίκαιο δεν θριαμβεύει πάντα, αλλά οι «τσαμπατζήδες» πάντα τιμωρούνται. Το «σύνδρομο του τσαμπατζή» – η τάση να κερδίζουμε χωρίς να ρισκάρουμε, να επιβιώνουμε χωρίς να πληρώνουμε τίμημα, δαπάναις τρίτων, οι οποίοι πρέπει να παραβλέψουν το δικό τους συμφέρον για να προστατέψουν το δικό μας – αυτό το «σύνδρομο του τσαμπατζή» που το έχει αναγάγει σε «θρησκεία» η σύγχρονη πολιτική ελίτ, μετατρέπει την Ελλάδα από «πολύτιμη σύμμαχο» (asset) για κάθε τρίτο, σε «δυσβάστακτο παθητικό» (liability) για κάθε φίλο της και σε εύκολο αντίπαλο για κάθε εχθρό ή ανταγωνιστή της…»

  • Batflek

   Free Riding δεν υπάρχει σε οτι αφορα τις προμήθειες. Κανενας δεν χαρίζει τίποτα αν δεν προσβλέπει σε κάτι. Οτι μας δίδετε, θέλει και συντηρηση, θελει και ανταλλακτικά, θέλει και εκσυγχρονισμούς, επίσης δεν ειναι ακριβώς καινουργια ή ελαφρώς μεταχειρισμένα. Το κόστος αυτών των πραγμάτων δεν ειναι ακριβώς φτηνο. Κερδίζουν με έμμεσο τρόπο απο κάτι που αυτοι θα απέσυραν ή θα στέλνανε για μακρά αποθήκευση.

   Επίσης καποια είδους δωράκια, γίνονται με απώτερο σκοπο να κερδίσουν καποιο σοβαρο μελλοντικο συμβολαιο. Tο ενα χερι νιβει τ’ αλλο κοινως.

   Πάντα εξαρτόμασταν απο τις αποσυρσεις υλικού συμμαχικων χωρών για να καλύψουμε μεγάλο μέρος των αναγκών μας ακομα και στα καλά τα χρόνια. Στην παρούσα συγκυρία, δεν είμαστε σε θέση να αποκρούσουμε πράγματα χωρίς την βοήθεια τρίτων. Καλώς η κακώς αυτή ειναι η πραγματικότητα και ότι μαζέψουμε καλό ειναι.

   just saying

   • Άρης

    Το σύνδρομο του τζαμπατζη δεν αναφέρεται στο κόστος, αναφέρεται στην νοοτροπία.

    Παρεπιπτοντως, το κόστος είναι μια άλλη πολύ παρεξηγημένη υπόθεση. Η αγορά, και η συντήρηση και τα ανταλλακτικά και οι εκσυχρονισμοι, όλα αυτά δεν αφορούν παρά μόνο μια διάσταση, την οικονομική – το οικονομικό κόστος. Άλλες διαστάσεις πολυ πιο σημαντικές είναι η ανεξαρτησία, η εθνική υπόσταση, η ευημερία, η ασφάλεια και η ανάπτυξη, η προστασία των οποίων είναι ο λόγος ύπαρξης ισχυρής άμυνας. Όλες αυτές οι διαστάσεις έχουν τα δικά τους κόστη και ωφέλη. Δυστυχώς παρά πολλοί, είτε από ιδιοτέλεια, η συμφέροντα, η λόγω αρρωστημενων ιδεολογιών, αγνοούν τις άλλες διαστάσεις και καταπιάνονται αποκλειστικά και μόνο με εξισωσεις του οικονομικού κόστους.

    • Batflek

     Ναι, ετσι ειναι… δεν ειναι μονο η οικονομικη διάσταση, ομως το οικονομικό ζήτημα ειναι καθοριστικος παραγοντας ειτε αυτο λεγετε lobbying, ειτε διάρκεια θητείας, είτε ενισχυση παραμεθοριων περιοχών.

     Βεβαια ειναι αλήθεια οτι ακομα σε καλές εποχες οπου το χρήμα ερεε αφθονο, δεν υπηρχε καποια χάραξη πολιτικης μακροπνοης σε κανενα ζήτημα. Ολα ηταν ευκαιριακα και συγκυριακα.

     Θα μπορουσαμε εστω και σημερα να συμφωνησουμε ολοι σε μια εθνικη στρατηγκη σε μια σειρα θεμάτων…. πέρα απο την συμφωνία, δεν υπάρχει δύναμη για την υλοποιήση. Εξαρτόμαστε…

     Το πρόβλημα μας (Τουρκία), θα πρεπε να το χαμε κάνει επιστήμη (βλεπε Ισραήλ) και να κερδίζουμε κάτι απο αυτό (αμυντικη βιομηχανια με εξαγωγικη προοπτικη). Δεν εγινε τότε που θα μπορούσε να γίνει, σήμερα ειναι απλά επιστημονικη φαντασία.

  • ΑΘΗΝΑΔΗΣ

   Για καθαρά λόγους αποκατάστασης σε ερμηνευτικό επίπεδο η έννοια του free rider αποδίδεται ελληνιστί ως το φαινόμενο του «λάθρα επωφελούμενου » που έλκει τις αναλυτικές τους ρίζες στην φιλοσοφία του Επίκουρου και στην σύγχρονη βιβλιογραφία πραγματεύεται αναλυτικά στο βιβλίο του Mankur Olson » Η λογική της συλλογικής δράσης», όπου επιχειρείται από τον συγγραφέα να ερμηνευτεί η αποτυχία της συλλογικής δράσης , δηλ. συλλογικών ομαδώσεων και υποκειμένων που αδυνατούν να εκπληρώσουν επιτυχώς τις στοχοθεσίες τους λόγω της εκδήλωσης του φαινομένου του «λάθρα επωφελούμενου», ήτοι κάποιου που επιχειρεί να δρέψει τους καρπούς μιας συλλογικής δράσης ή προσπάθειας στην δημιουργία των οποίων δεν συμμετέχει με το σκεπτικό ότι η αριθμητική υπεροχή αυτής της συλλογικότητας συνιστά επαρκή συνθήκη επιτυχούς υλοποίησης των στόχων της καθιστώντας περιττή την δική του συμμετοχή ,φαινόμενου που οδηγεί στην επικράτηση των επιδιώξεων των μειοψηφιών, οι οποίες καίτοι αριθμητικά υποδεέστερες κατορθώνουν να εκπληρώνουν τις στοχεύσεις τους λόγω της απουσίας του φαινομένου του free rider στις τάξεις τους.
   Ανάγοντας αυτήν την έννοια στην συμπεριφορά της χώρας μας στο πεδίο των διεθνών σχέσεων αυτή εκφράζεται μέσω της επίκλησης της ιδιότητας της ως μέλους του ΝΑΤΟ και της ΕΕ και αυτό όχι μόνο σε περιπτώσεις απώθησης της τουρκικής επιθετικότητας, συμπεριφορά που δεν πρέπει να αποδίδεται σε άγνοια ή αφέλεια της ελληνικής πολιτικής τάξης, αλλά σε πρωτογενή και πάγια αδυναμία ταύτισης των συμφερόντων της χώρας με τις προσωπικές επιδιώξεις των πολιτικών, αλλά και σε ορισμένες περιπτώσεις και στρατιωτικών, ιθυνόντων καθώς αυτοί δεν αυτοκατανοούνται ως μέρος και μάλιστα ηγετικού χαρακτήρα του ελληνικού κοινωνικού σχηματισμού ως ιστορικού και κοινωνικού υποκειμένου αλλά ως προσωρινοί διαχειριστές του, που η προσωπική τους τύχη δεν ταυτίζεται ή τουλάχιστον συμπλέει με την πορεία του ελληνικού κράτους παρά τέμνεται σε κάποια χρονική περίοδο με αυτό, με στόχο την εξυπηρέτηση αλλότριων στοχεύσεων ως προς αυτό και με αντάλλαγμα την αναπαραγωγή της με όρους προσωπικού πλουτισμού.

 • manolis

  Τοσα ζητησαμε, τοσα εδωσαν.

 • Giorgos Tsagaris

  Eφοσον το βλεπουν ως ανταγωνιστικο,δε βλεπω το λογο να αλλαξουν σκεπτικο…

 • ΝΙΚΟΣ

  Διακρίνω μια γενική μουρμούρα στο διαδίκτυο και θα ήθελα να θέσω κάποια πράγματα όπως τα αντιλαμβάνομαι. Τα ατρακτίδια είναι καλοδεχούμενα αφού καλύπτουν πάγιες ανάγκες της ΠΑ. Εάν φυσικά υπήρχε κάποια άλλη εφικτή λύση χρήσιμο είναι να ειπωθεί. Στην παρούσα όμως φάση πρόκειται για μια καλή λύση. Τα ανταλλακτικά για τα παρωχημένα Τ-2C/E θα δώσουν και αυτά κάποιες λύσεις σε πάγιες ανάγκες της Π.Α. Εάν δεν μας τα παραχωρούσαν (τα ατρακτίδια και τα ανταλλακτικά) θα ήταν καλύτερα; Φυσικά και όχι. Χρήσιμο είναι να συνειδητοποιήσουμε ότι έχουμε χρεοκοπήσει και όταν δεν υπάρχει χρήμα ότι προσφέρεται και καλύπτει πάγιες ανάγκες είναι καλοδεχούμενο. Καλό είναι να λέει ο καθένας ότι θέλει αλλά θα πρέπει να λέει την εναλλακτική του πρόταση κοστολογημένα για να γίνεται πλήρως κατανοητή η θέση του.

  Πάντως ως σήμερα οι μόνοι που έχουν παραχωρήσει αμυντικό υλικό είναι οι Αμερικάνοι. Ούτε ο Βλαδίμηρος, ούτε οι Κινέζοι, ούτε οι Γάλλοι ή κανένας άλλος Ευρωπαίος έχει κάνει κάτι τέτοιο και δεν διακρίνω να προβλέπεται στο κοντινό μέλλον. Αυτό τουλάχιστον στους Αμερικάνους είναι χρήσιμο να το αναγνωρίσουμε και να μην γινόμαστε κατά ανάγκη πικρόχολοι.

  Και θα θυμίσω και κάτι βασικό. Ας είχαμε και εμείς την δυνατότητα του Ισραήλ να αγοράζει καινούργιο αμυντικό εξοπλισμό, ένα παρόμοιο λόμπι όπως το Ισραηλινό και μια εξωτερική πολιτική που να πούλαγε στον αμερικάνικο παράγοντα και σε κάθε παίκτη της περιοχής τα γεωστρατηγικά πλεονεκτήματα της χώρας και εφόσον τα είχαμε όλα αυτά και τότε μας πρόσφεραν αναλογικά λιγότερα ας σχολιάζαμε αρνητικά ακόμη και με ύβρεις. Αφού όμως δεν τα έχουμε αυτά αλλά λέμε μόνο το χιλιοειπωμένο «είμαστε παράγοντας δημοκρατίας και σταθερότητας στην περιοχή, μέλος του ΝΑΤΟ και της ΕΕ» αλήθεια τι παραπάνω περιμένουμε;

  Αναλόγως τι δίνεις πάντα παίρνεις. Αναλόγως τι εικόνα εξάγεις προς τα έξω σε σέβονται και σε υπολογίζουν.

  • Giorgos Tsagaris

   Oπωε επισης να δειξουμε οτι εχουμε τη βουληση να τα χρησιμοποιησουμε οπως οι Ισραηλινοι ( να συμπληρωσω εγω…)

 • tkostas

  Αυτή είναι η πραγματικότητα.
  Ελπίζω επιχειρησιακά να είναι τουλάχιστον 30 (συνολικά) τα οποία να διατεθούν σε 340, 347 και 335.
  Νομίζω πάντως ότι τα προβλήματα στα Τ2 δεν ξεπερνιούνται μόνο με τους κινητήρες. Καιρός για υπογραφή μεγάλης συνεργασίας με την Ιταλική πολεμική Αεροπορία…

 • dsnkara1

  ΕΝΦΙΑ εχει μόνιμο χαρακτήρα και μεγάλα ποσά .Δεν θα δωσει κανεις αν τον υποχρεώσεις και τον απειλήσεις ασε που θα ξυπνηση και ο σοιμπλε .Εν παση περιπτωση το θεμα εινα να δωσει ο κοσμος αφου υπαρχει μεγα προβλημα . Και το υπουργειο πρεπει να το οργανωση .

  • eazy

   Κουιζ….γιατι ο Ομπαμα τονισε το 2% που δινουμε για «αμυντικες δαπανες» ………;;;

 • Thras

  Η Ελλάδα δίνει 2% για την άμυνα, όχι στο ΝΑΤΟ… Το κάνει αυτό επειδή έχει γείτονα την Τουρκία, όχι επειδή είναι πιστός σύμμαχος των ΗΠΑ.

  Οι πιστοί σύμμαχοι συμμετέχουν με στρατιώτες και προηγμένα οπλικά συστήματα στις επιχειρήσεις του ΝΑΤΟ, σίγουρα δεν είμαστε τέτοιος!

 • Kapitsinis

  Βλέποντας τα σχόλια και συγχωρήστε με για το ύφος αλλά πρέπει να το πω: Στη νοοτροπία πολλών Ελλήνων έχει περάσει η νοοτροπία του διακονιάρη (ζητιάνου). Το ερώτημα δεν είναι γιατί οι ΗΠΑ μας δίνουν ψίχουλα και στην Τουρκία δίνουν πολλά περισσότερα. (Το Ισραήλ είναι μια εντελώς διαφορετική περίπτωση).
  Αυτά που θα έπρεπε να μας απασχολούν είναι τα εξής:
  α) Γιατί σε μια χώρα με τόσο καλό κλίμα και συνθήκες δεν μπορούμε να σταθούμε οικονομικά και να αγοράσουμε ή να κατασκευάσουμε μόνοι μας ότι χρειαζόμαστε; Γιατί δεν έχουμε αναπτύξει σχέσεις με άλλα κράτη ή με ιδιώτες άλλων κρατών ώστε να έχουμε συμπαραγωγές και ανταλλαγή τεχνογνωσίας;
  β) Γιατί μια χώρα μέλος του ΝΑΤΟ με ειδικό γεωπολιτικό βάρος δεν διεκδικεί ή δεν πλασσάρει τον εαυτό της με τέτοιο τρόπο ώστε να λάβει περισσότερα; Όχι με ζητιανιά αλλά επειδή οι άλλοι θα θέλουν – θα πρέπει να τα δώσουν.
  Ο ελληνικός λαός με τις επιλογές του και επειδή ανέχεται αυτά που δεν ανέχονται θα πρέπει να αρκεστεί στο όπιο του: «Στην Ελλάδα γεννήθηκε η δημοκρατία». Τα χειροπιαστά οφέλη όμως θα είναι μηδαμινά.
  Εκτός, αν κάποια στιγμή ακούσουμε κάποιον ηγέτη ξένουν κράτους να λέει πως στην σύγχρονη Ελλάδα έγινε το τάδε ή το δείνα…

 • KN

  Ακούω πολλους να λένε να αγοράσουμε να κανουμε κτλ. Δυςτυχως οτι συντηρούμαστε σε αυτό το επιπεδο το οφείλουμε αν και χρεωκοπημένοι στο δανεισμό απο τα αλλα κρατη που βρίζουμε.
  Αν θελουμε να κανουμε κατι ουσιαστικά πρεπει να πουμε στους ευρωπαίους ….ξέρετε προστατεύουμε ευρωπαϊκά σύνορα οποτε πρεπει να μας εξοπλίζεται και να αναλάβετε μερος των αμυντικών δαπανών μας πχ δώστε μας eurofighter, NH-90,ΤΟΜΠ, πυραύλους κτλ.
  Αλλιως ας κανουμε μια συμφωνία οπως Ισραήλ και να παρουμε αμερικανικά προϊόντα ….. Ζητώντας στοχευμένα τι θελουμε κσι τι μπορούμε να παρουμε.
  Επισης, μη ξεχνάμε οτι καθε χρονο δίνουμε 2% ΑΕΠ συμμετοχή στο ΝΑΤΟ και μας ευχαρίστησε και ο Ομπάμα που καθε χρονο το δίνουμε. Δηλ περιπου 4 δις…ειναι τεράστια χρηματα για την κατάσταση μας…πρεπει να το επαναδιαπραγματευτουμε …αν γλιτώσουμε 1% με συμφωνία να το δίνουμε για την αμυντική μας ισχύ κτλ.

  • Επειδή ακούγονται διάφορα τερατώδη για τη σχετική δήλωση Obama και το «2%», πολύ σύντομα θα υπάρξει σχετικό άρθρο.

 • anaspetr1

  Καλό θα ήταν να προμηθευόμασταν και κάποια ατρακτίδια για αποστολές τακτικής αναγνώρισης ώστε να αναλάβουν και αυτόν το ρόλο τα F16 ή τα Μ2000 EGM/BGM (ειδικά εφόσον τα τελευταία δεν εκσυγχρονιστούν σε -5). Να αποσυρθούν επιτέλους τα πανάκριβα στη χρήση RF4… Με RF4 στην ΠΑ δεν μπορούμε να μιλάμε για εξοικονόμηση πόρων…