Ανασκόπηση εβδομάδας #99

0
1560

ΓΕΕΘΑ

Από 5 έως 12 Οκτωβρίου 2018 διεξάγεται σε ολόκληρο τον ελλαδικό χώρο η εθνική διακλαδική άσκηση μεγάλης κλίμακας «Παρμενίων 2018», η οποία σχεδιάστηκε και διευθύνεται από το ΓΕΕΘΑ. Κατά την φετινή άσκηση δίνεται ιδιαίτερη σημασία στην ενεργό συμμετοχή και επιχειρησιακή εκπαίδευση μονάδων Εθνοφυλακής. Αναλυτικά σχόλια και φωτογραφίες για τον “Παρμενίωνα 2018” θα δημοσιευτούν μετά τη λήξη του.

Την Παρασκευή 5 Οκτωβρίου 2018, ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ, Ναύαρχος Ευάγγελος Αποστολάκης ΠΝ, υποδέχθηκε σε επίσημη τελετή στο Στρατόπεδο ‘’ΠΑΠΑΓΟΥ’’, τον Αρχηγό του Γενικού Επιτελείου των Ενόπλων Δυνάμεων της Γερμανίας, General Eberhard Zorn, ο οποίος πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στην Ελλάδα, από 4 έως 6 Οκτωβρίου 2018. Κατά τις διμερείς επαφές συζητήθηκε η στρατιωτική συνεργασία Ελλάδας και Γερμανίας σε διμερές και ευρωατλαντικό επίπεδο, καθώς και οι προοπτικές περαιτέρω ενίσχυσής της στους τομείς της επιχειρησιακής και ακαδημαϊκής εκπαίδευσης και στους τρεις Κλάδους των Ενόπλων Δυνάμεων (ΕΔ). O Αρχηγός ΓΕΕΘΑ απηύθυνε πρόσκληση συμμετοχής της Γερμανικής Πολεμικής Αεροπορίας στην πολυεθνική άσκηση “ΗΝΙΟΧΟΣ”, ενώ συζητήθηκε επίσης η κοινή προσπάθεια που απαιτείται για την υλοποίηση των στόχων της Μόνιμης Διαρθρωμένης Συνεργασίας (Permanent Structured Cooperation-PESCO) της ΕΕ, θα ενισχύσει περαιτέρω τη συνεργασία στους τομείς ασφάλειας και άμυνας των κρατών-μελών. Ο General Eberhard Zorn, κατά την επίσκεψη του στο ΓΕΕΘΑ, ενημερώθηκε για την εθνική αμυντική πολιτική της Ελλάδας καθώς και για τα σοβαρά θέματα και τις προτεραιότητες των Ελληνικών ΕΔ. Επίσης επισκέφθηκε το Εθνικό Κέντρο Επιχειρήσεων (ΕΘΚΕΠΙΧ) όπου ενημερώθηκε τόσο για την οργάνωση και τη λειτουργία του, όσο και για την εξέλιξη της εθνικής διακλαδικής άσκησης “ΠΑΡΜΕΝΙΩΝ 2018”.

Στρατός Ξηράς

Την Κυριακή 07 Οκτωβρίου 2018, ο Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Στρατού, Αντιστράτηγος Αλκιβιάδης Στεφανής, παρακολούθησε την Τακτική Άσκηση Μετά Στρατευμάτων (ΤΑΜΣ) «ΤΧΗΣ (ΠΒ) ΜΙΝΩΤΑΚΗΣ ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ», η οποία διεξήχθη στο πλαίσιο της Εθνικής Διακλαδικής Άσκησης «ΠΑΡΜΕΝΙΩΝ – 2018», στην Περιοχή Ευθύνης της XIIης Μηχανοκίνητης Μεραρχίας Πεζικού «ΕΒΡΟΣ». Η Άσκηση διεξήχθη στην περιοχή Καλύβες Έβρου και φέρει τιμητικά το όνομα του Ταγματάρχη Πυροβολικού Μινωτάκη Εμμανουήλ. Ο Ταγματάρχης Μινωτάκης, εκπροσωπώντας την Ελλάδα στην τριμερή Επιτροπή για την χάραξη των συνόρων, μετά την υπογραφή της Συνθήκης της Λωζάνης (1923), συνέβαλε καθοριστικά στη διατήρηση της περιοχής του Δέλτα Έβρου (100 χιλ. στρέμματα), εντός της ελληνικής επικράτειας. Στη δραστηριότητα συμμετείχαν εκτός των ανδρών του Τάγματος Προκάλυψης και Εθνοφύλακες του Τάγματος Εθνοφυλακής (ΤΕΘ) Φερών. O Αρχηγός, μετά το πέρας της ΤΑΜΣ, συνεχάρη όλους τους συμμετέχοντες, οι οποίοι εκτέλεσαν υποδειγματικά, μία υψηλών απαιτήσεων άσκηση. Επεσήμανε ότι Μόνιμο προσωπικό, Έφεδροι και Εθνοφύλακες της ΧΙΙ Μ/Κ ΜΠ, συνεχίζουν επάξια το έργο του Ταγματάρχη (ΠΒ) Μινωτάκη, διασφαλίζοντας την εδαφική ακεραιότητα της Πατρίδας μας. Τόνισε τέλος, τη σημασία του επιθετικού πνεύματος, δείγμα του υψηλού ηθικού των Εθνοφυλάκων μας, οι οποίοι αποτελούν ισχυρή δύναμη αποτροπής στην περιοχή των συνόρων.

Το Σάββατο 06 Οκτωβρίου 2018, ο Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Στρατού, Αντιστράτηγος Αλκιβιάδης Στεφανής, παρακολούθησε την Τακτική Άσκηση Μετά Στρατευμάτων (ΤΑΜΣ) «ΑΓΡΥΠΝΟΣ ΦΡΟΥΡΟΣ», η οποία διεξήχθη στο πλαίσιο της Εθνικής Διακλαδικής Άσκησης «ΠΑΡΜΕΝΙΩΝ – 2018», στο νέο Πεδίο Βολής και Ασκήσεων, στη νήσο Θάσο. Στη δραστηριότητα συμμετείχαν Εθνοφύλακες του Λόχου Εθνοφυλακής Θάσου, οι οποίοι εκτέλεσαν τακτικές βολές μάχης με πραγματικά πυρά. O Αρχηγός, μετά το πέρας της ΤΑΜΣ, συνεχάρη όλους τους ασκούμενους οι οποίοι εκτέλεσαν υποδειγματικά μία υψηλών απαιτήσεων άσκηση. Επεσήμανε την άριστη οργάνωση, την επαγγελματική αρτιότητα και το επιθετικό πνεύμα με το οποίο σχεδιάστηκε και διεξήχθη η όλη δραστηριότητα, καθώς επίσης και την εξαιρετική πειθαρχία και το υψηλό ηθικό των Εθνοφυλάκων μας.

Στις 3 Οκτωβρίου και περί ώρα 6.00 πρωινή, περίπου 150 άτομα που είχαν περάσει παράνομα τα σύνορα απέκλεισαν την εθνική οδό πλησίον της Ορεστιάδας στον κόμβο της Καβύλης, με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί πρόβλημα στην προσέλευση των στρατιωτικών στις μονάδες της περιοχής. Στο σημείο έσπευσαν ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις, με τους λαθρομετανάστες να απομακρύνονται περίπου δύο ώρες αργότερα. Το περιστατικό, ανεξαρτήτως αν ήταν τυχαίο ή όχι, εντείνει τον προβληματισμό που έχει εκφραστεί και από την e-Amyna για τον κίνδυνο που εγκυμονεί η συγκέντρωση μεταναστών σε σημεία κομβικά για τον ελληνικό αμυντικό σχεδιασμό.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της ιστοσελίδας doureios.com, την επομένη εβδομάδα θα αρχίσει η ανάπτυξη δυνάμεως της 4ης Ταξιαρχίας Μάχης Αεροπορίας Στρατού (4 Combat Aviation Brigade) των ΗΠΑ στην βάση του Στεφανοβικείου, όπου εδρεύει η 1η Ταξιαρχία Αεροπορίας Στρατού. Κατά το δημοσίευμα, στο Στεφανοβίκειο θα αναπτυχθεί Λόχος Μάχης Αεροπορίας Στρατού (Combat Aviation Company) στην σύνθεση του οποίου θα περιλαμβάνονται επιθετικά ελικόπτερα ΑΗ-64D, μεταφορών CH-47F Chinook και γενικής χρήσεως Blackhawk. H συγκεκριμένη αμερικανική παρουσία στην Θεσσαλία προβλέπεται να διαρκέσει 4 μήνες, όσο δηλαδή διαρκεί η ανάπτυξη της 4ης CAB στην Ευρώπη, αλλά ενδέχεται να μονιμοποιηθεί, καθιστώντας το Στεφανοβίκειο Προωθημένη Βάση Μετασταθμεύσεως Αεροπορίας Στρατού των ΗΠΑ, με μόνιμη παρουσία δυνάμεων.

Πολεμικό Ναυτικό

Δρομολογείται πλέον η μεταφορά από τις ΗΠΑ στην Ελλάδα των τεσσάρων σκαφών ΜΚ-V και υποστηρικτικού εξοπλισμού για τις ανάγκες της ΔΥΚ , καθώς την 1η Οκτωβρίου δημοσιεύθηκε η διακήρυξη του διαγωνισμού για την ανάληψη της μεταφοράς των σκαφών, εκτιμώμενης αξίας εννιακοσίων ενενήντα χιλιάδων Ευρώ (990.000,00€) άνευ ΦΠΑ. Δεδομένου ότι η διακήρυξη του διαγωνισμού προβλέπει χρονική διάρκεια της συμφωνίας πλαίσιο ως την 31η Αυγούστου 2019, αναμένεται ότι τα σκάφη θα έχουν φτάσει στην Ελλάδα ως το καλοκαίρι του 2019.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της ιστοσελίδας Navalanalyses.com, ο προηγμένος ηλεκτροοπτικός αισθητήρας  TDR-10A (Advanced) της Miltech Hellas (μετεξέλιξη του TDR-10 που είχε εγκατασταθεί σε τρεις κανονιοφόρους και στη φρεγάτα “Σαλαμίς”) αναμένεται να εγκατασταθεί σε 15 πλοία του ΠΝ, συμπεριλαμβανομένων των φρεγατών κλάσης “Ύδρα”, καθώς και σε τρία περιπολικά πλοία ανοικτής θαλάσσης του Λιμενικού Σώματος. To MIL-TDR-10A, βάρους περίπου 22 κιλών, αποτελείται από υψηλών επιδόσεων θερμικό αισθητήρα τρίτης γενιάς, αποστασιόμετρο λέιζερ, GPS και κάμερα ημέρας υψηλής ανάλυσης, και αναμένεται να αναβαθμίσει σημαντικά τις ικανότητες εντοπισμού στόχων και την επίγνωση επιχειρησιακής κατάστασης των πλοίων του ΠΝ.

Από 14 έως 28 Σεπτεμβρίου 2018, το Πολεμικό Ναυτικό συμμετείχε με το ναρκοθηρευτικό ΕΥΡΩΠΗ και με Ομάδα Εξουδετέρωσης Ναρκών (ΟΕΝ/ΔΥΚ) στην πολυεθνική Άσκηση “OLIVES NOIRES 2018”.  Πρόκειται για άσκηση τύπου “INVITEX”, η οποία διοργανώθηκε από το Ναυτικό της Γαλλίας και διεξήχθη στην ευρύτερη θαλάσσια περιοχή του Κόλπου του Λέοντα στις νότιες ακτές της Γαλλίας. Βασικά αντικείμενα εκπαίδευσης ήταν η εξάσκηση των μονάδων στις διαδικασίες ναρκοθηρίας, επισήμανσης και ανέλκυσης ναρκών με χρήση δυτών/ ναρκοθηρευτών, καθοδήγησης καθώς και η αντιμετώπιση ασύμμετρων απειλών με σκοπό την προαγωγή του επιπέδου της συνεργασίας και της συναντίληψης μεταξύ των συμμετεχόντων σε Συμμαχικό επίπεδο. Στην εν λόγω άσκηση, εκτός από την Ελλάδα και τη Γαλλία συμμετείχαν προσωπικό και μονάδες της Συμμαχικής Αντιναρκικής Δύναμης Standing NΑΤΟ Mine Countermeasures Group 2 (SNMCMG2).

Πολεμική Αεροπορία

Από τη Δευτέρα 10 Σεπτεμβρίου έως την Πέμπτη 4 Οκτωβρίου 2018, η 331 Μοίρα (331Μ) της 114 Πτέρυγας Μάχης (ΠΜ)/Αεροπορική Βάση Τανάγρας, συμμετείχε στην 3η Εκπαιδευτική Σειρά Αέρος για το 2018 του Tactical Leadership Programme (TLP), στην Αεροπορική Βάση Los Llanos, στο Albacete της Ισπανίας. Για το σκοπό αυτό, μεταστάθμευσαν από την 114ΠΜ τέσσερα (4) αεροσκάφη Mirage-2000-5 και ανάλογο ιπτάμενο και τεχνικό προσωπικό. Κατά τη διάρκεια της εκπαίδευσης, η 331 Μοίρα ανέλαβε αποστολές σύμφωνες με την αποστολή της Μοίρας τόσο σε Εθνικό όσο και σε Νατοϊκό πλαίσιο, με σκοπό την εξοικείωση και τη συνεργασία όλου του προσωπικού, σύμφωνα με τα πρότυπα και τις διαδικασίες του ΝΑΤΟ. Στην εν λόγω εκπαιδευτική σειρά, όπου συμμετείχαν οι Πολεμικές Αεροπορίες της Ισπανίας με αεροσκάφη EF2000 Eurofighter, της Γαλλίας με Rafale, του Βελγίου με F-16MLU, της Πολωνίας με F-16M και της Ιταλίας με Tornado και AMX , οι ιπτάμενοι της 331Μ πρώτευσαν τόσο σε συλλογικό όσο και προσωπικό επίπεδο, στους τομείς της εκπαίδευσης, μεταξύ των πληρωμάτων των χωρών που συμμετείχαν σε αυτήν.

Κύπρος

Την Παρασκευή 5 Οκτωβρίου 2018 ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης δέχθηκε στο Προεδρικό Μέγαρο, τον Ανώτερο Εκτελεστικό Αντιπρόεδρο της ExxonMobil κ. Neil Chapman, παρουσία του Υπουργού Εξωτερικών κ. Νίκου Χριστοδουλίδη, του Υπουργού Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού κ. Γιώργου Λακκοτρύπη και του Κυβερνητικού Εκπροσώπου κ. Πρόδρομου Προδρόμου. Βασικό αντικείμενο συζήτησης ήταν το επικείμενο ερευνητικό πρόγραμμα της κοινοπραξίας Exxon-Qatar στο τεμάχιο 10, στο οποίο [γεώτρηση] θα αρχίσει το τέταρτο τρίμηνο του 2018.

Είχε προηγηθεί στις 3 Οκτωβρίου η απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου να καλέσει τους αδειούχους στα τεμάχια της κυπριακής ΑΟΖ που συνορεύουν με το τεμάχιο 7 να εκδηλώσουν ενδιαφέρον για αδειοδότηση του τεμαχίου 7, με ενεργοποίηση του άρθρου του Νόμου 5.6, που επιτρέπει για γεωλογικούς λόγους να καλέσουν τους αδειούχους στα συνορεύοντα τεμάχια, αν το επιθυμούν να καταθέσουν αιτήσεις. Πρόκειται ουσιαστικά για τις δικαιούχους των γειτονικών τεμαχίων εταιρείες ΕΝΙ, ΤΟΤΑL και EXXON, η δε αναφορά σε γεωλογικούς λόγους φαίνεται να υπονοεί ότι το κοίτασμα “Καλυψώ” του τεμαχίου 6 (ΕΝΙ-ΤΟΤΑΛ) είναι σημαντικό και εκτείνεται σε γειτονικά τεμάχια, συμπεριλαμβανομένου του τεμαχίου 7. Η ανακοίνωση προκάλεσε την έντονη αντίδραση της Άγκυρας.

Την 1η Οκτωβρίου διεξήχθη στη Λευκωσία η καθιερωμένη στρατιωτική παρέλαση για την επέτειο της Ανεξαρτησίας. Ενδιαφέρουσα ήταν η εμφάνιση του προσωπικού της Διοίκησης Καταδρομών της Εθνικής Φρουράς με τυφέκια μάχης ισραηλινής κατασκευής Χ95 Tavor Flattop διαμετρήματος 5,56 mm σε γαιώδη απόχρωση, τα οποία αντικατέστησαν πλήρως το τυφέκιο G3 των 7,62mm. Επίσης, σημαντικό συμβολικό μήνυμα έδωσε η διέλευση ζεύγους αεροσκαφών F-16 της 340 Μοίρας της Πολεμικής Αεροπορίας.

Ανατολικός Παρατηρητής

Από 28 Σεπτεμβρίου έως 7 Οκτωβρίου διεξάγεται η άσκηση MAVİ BALİNA-2018 του Τουρκικού Ναυτικού στην Ανατολική Μεσόγειο με τη συμμετοχή μονάδων Πακιστάν, Ρουμανίας και ΗΠΑ καθώς και της Μόνιμης Ναυτικής Δύναμης του ΝΑΤΟ SNMG2.

Από πρόσφατες φωτογραφίες προκύπτει ότι και οι Ειδικές Δυνάμεις της Στρατοχωροφυλακής (JOAK) έχουν εξοπλιστεί με τις κορυφαίες διόπτρες L-3 GPNVG-18.

Από 28 Σεπτεμβρίου έως 7 Οκτωβρίου διεξάγεται η άσκηση MAVİ BALİNA-2018 του Τουρκικού Ναυτικού στην Ανατολική Μεσόγειο με τη συμμετοχή μονάδων Πακιστάν, Ρουμανίας και ΗΠΑ καθώς και της Μόνιμης Ναυτικής Δύναμης του ΝΑΤΟ SNMG2.

Άρχισε, σύμφωνα με ανακοίνωση του συνασπισμού των ισλαμιστών ανταρτών της  επαρχίας Idlib της Συρίας, η απομάκρυνση των βαρέων όπλων από την μελλοντική «αποστρατιωτικοποιημένη ζώνη» που είχε συμφωνηθεί στις 17 Σεπτεμβρίου μεταξύ της Ρωσίας και της Τουρκίας. Η συμφωνία προέβλεπε τη δημιουργία μέχρι τις 15 Οκτωβρίου μίας «αποστρατιωτικοποιημένης ζώνης», πλάτους 15 έως 20 χιλιομέτρων, μεταξύ της περιοχής του Idlib και της υπόλοιπες περιοχές της Συρίας που ελέγχονται από το καθεστώς του Μπασάρ αλ Ασαντ. Η συμφωνία προβλέπει την απομάκρυνση των βαρέων όπλων πριν από τις 10 Οκτωβρίου, καθώς και την απομάκρυνση των τζιχαντιστών από την αποστρατιωτικοποιημένη ζώνη μέχρι τις 15 Οκτωβρίου.

Η γκρίνια της εβδομάδας

Δυστυχώς δεν αποτελεί πια είδηση η συνήθεια του ΥΕΘΑ Π. Καμμένου να εμφανίζεται με παραποιημένες στολές των Ενόπλων Δυνάμεων, χιτώνια φορεμένα ως πουκαμίσες και διακριτικά (ιπταμένων, ΟΥΚ κλπ.) που δεν δικαιούται.

Είναι δυστυχώς η πολλοστή φορά που ο ΥΕΘΑ παρουσιάζει αυτό το άθλιο θέαμα. Αν νομίζει ότι έτσι μεταδίδει στα στελέχη το μήνυμα ότι είναι “ένας από αυτούς”, πλανάται πλάνην οικτράν. Όποιος εξευτελίζει τη στολή που τιμούν τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων, και φορά χωρίς να δικαιούται τα διακριτικά που άλλοι αποκτούν με ιδρώτα και αίμα, δεν μπορεί ποτέ να κερδίσει το σεβασμό τους. Εξ ου και το προσωνύμιο “ο Εντελώς” που συνοδεύει τον κ. Καμμένο στις τάξεις των υφισταμένων του…