Ανασκόπηση εβδομάδας #73 (28.1.2018)

153

Σήμερα (28.1.2018) το πρωί, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Π. Καμμένος επιβαίνων της Κ/Φ «Νικηφόρος» πλησίασε στις βραχονησίδες Ίμια για να καταθέσει στεφάνι στη μνήμη των τριών πεσόντων κατά την ελληνοτουρκική κρίση του 1996. Τουρκικά πλοία, και συγκεκριμένα ένα περιπολικό της τουρκικής ακτοφυλακής (TSCG-82) και το περιπολικό του τουρκικού πολεμικού ναυτικού TCG KAŞ (Ρ-1208) ανέκοψαν την πορεία του «Νικηφόρου», μη επιτρέποντάς του να πλησιάσει τα Ίμια, ενώ τουρκικό ελικόπτερο υπερίπτατο της περιοχής. Κατόπιν τούτου ο Π. Καμμένος έριξε το στεφάνι σε απόσταση από τα Ίμια και η Κ/Φ Νικηφόρος αποχώρησε από την περιοχή.


Το περιστατικό δείχνει πόση ζημιά κάνουν στα εθνικά θέματα οι επιπόλαιες προσπάθειες επίδειξης πατριωτισμού για εσωτερική κατανάλωση. Ο Π. Καμμένος προσέφερε στην Τουρκία μιαν ανέλπιστη επικοινωνιακή νίκη, καθώς ο φωτογραφικός (και κινηματογραφικός) φακός αποτύπωσε τον Έλληνα υπουργό Εθνικής Άμυνας να αδυνατεί να προσεγγίσει τα Ίμια και να αποδέχεται de facto την παρουσία των τουρκικών σκαφών εκεί, ρίχνοντας το στεφάνι του από απόσταση. Ήδη τα τουρκικά ΜΜΕ είναι γεμάτα από τις σχετικές εικόνες, που ίσως  χρησιμοποιηθούν καταλλήλως από την Τουρκία στο μέλλον. Όσο για τη μνήμη των ηρώων των Ιμίων, αυτή κάθε άλλο παρά τιμήθηκε…

Στρατός Ξηράς

Το Σάββατο 27 και την Κυριακή 28 Ιανουαρίου 2018, ο Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Στρατού, Αντιστράτηγος Αλκιβιάδης Στεφανής, πραγματοποίησε επισκέψεις σε Σχηματισμούς του Γ΄ Σώματος Στρατού, ως ακολούθως:

– Στην 9η Μηχανοποιημένη Ταξιαρχία Πεζικού, στο Φυλάκιο «ΓΡΑΜΜΟΣ», το Σάββατο 27 Ιανουαρίου 2018.
– Στην 8η Μηχανοποιημένη Ταξιαρχία Πεζικού, όπου παρακολούθησε την εκπαίδευση και δραστηριότητες του Τάγματος Εθνοφυλακής (ΤΕΘ) ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑΣ, την Κυριακή 28 Ιανουαρίου 2018.
Διαπιστώθηκε η υψηλή επιχειρησιακή ετοιμότητα, η άριστη οργάνωση και υλοποίηση των δραστηριοτήτων, η αισιοδοξία και το υψηλό ηθικό, που διακατέχουν το σύνολο του προσωπικού.

 

Την Τετάρτη 24 Ιανουαρίου 2018, ο Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Στρατού, Αντιστράτηγος Αλκιβιάδης Στεφανής, παρέστη σε Άσκηση Συγκροτήματος Ίλης Μέσων Αρμάτων, που πραγματοποιήθηκε από την XXV Τεθωρακισμένη Ταξιαρχία (XXV ΤΘΤ «2ο ΣΥΝΤΑΓΜΑ ΙΠΠΙΚΟΥ – ΕΦΕΣΣΟΣ»), στο Πεδίο Ασκήσεων Πετροχωρίου Ξάνθης. Διαπιστώθηκε η υποδειγματική οργάνωση και διεξαγωγή της άσκησης.

 

Την Πέμπτη 18 Ιανουαρίου 2018, ο Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Στρατού, Αντιστράτηγος Αλκιβιάδης Στεφανής, παρέστη στην τελετή ανάληψης Διοίκησης του Διοικητού του Αμερικανικών Δυνάμεων στην Ευρώπη (USAREUR), στο Wiesbaden της Γερμανίας. Διοικητής ανέλαβε ο Αντιστράτηγος Christopher Cavoli. Στο περιθώριο της τελετής, ο Αρχηγός ΓΕΣ είχε συναντήσεις με Ανώτατους Αξιωματικούς του Στρατού των ΗΠΑ, όπως με τον Διοικητή των Αμερικανικών Δυνάμεων στην Ευρώπη (EUCOM) και Διοικητή των Συμμαχικών Δυνάμεων στην Ευρώπη (SACEUR), Αντιστράτηγο Curtis Scaparrotti, τον Διοικητή των Αμερικανικών Δυνάμεων στο Αφγανιστάν, Στρατηγό John William Nicholson, τον Διοικητή της Χερσαίας Συμμαχικής Διοίκησης (LANDCOM), Αντιστράτηγο Darryl Williams, καθώς και με Αρχηγούς Χερσαίων Δυνάμεων κρατών της Ευρώπης. Tόσο ο LANDCOM, όσο και ο Γερμανός Aρχηγός έχουν αποδεχθεί πρόσκληση του Έλληνα ομολόγου τους και θα επισκεφθούν την Ελλάδα.

Αλλαγές στην στρατιωτική θητεία θα τεθούν σε εφαρμογή από τον Μάρτιο και την 2018 Β’ ΕΣΣΟ. Τα Κέντρα Εκπαίδευσης στα οποία παρουσιάζονταν οι νεοσύλλεκτοι καταργούνται και οι νεοσύλλεκτοι θα παρουσιάζονται σε 23 ως 24 Σημεία Υποδοχής (ΣΥΠΟ) σε όλη την επικράτεια, όπου θα μένουν ένα ως δύο 24ωρα και αμέσως θα τοποθετούνται στις μονάδες του Έβρου, των νησιών ή της Β. Ελλάδας, όπου θα παραμένουν για το μεγαλύτερο μέρος της θητείας τους. Στο ζήτημα του νέου συστήματος κατάταξης θα επανέλθουμε αναλυτικά.

Πολεμικό Ναυτικό

Την Πέμπτη 25 Ιανουαρίου 2018 διεξήχθη συνεκπαίδευση της πυραυλάκατου ΜΥΚΟΝΙΟΣ με το εκπαιδευτικό πλοίο ENS SHALATEIN (230) του Ναυτικού της Αιγύπτου, στη θαλάσσια περιοχή του Σαρωνικού-Μυρτώου πελάγους.Η εν λόγω συνεκπαίδευση συνέβαλε στην προαγωγή του επιπέδου της συνεργασίας και της αμοιβαίας κατανόησης μεταξύ των δύο Ναυτικών. Το εκπαιδευτικό πλοίο ENS SHALATEIN (230) είχε καταπλεύσει στο λιμένα του Πειραιά, από 22 έως 25 Ιανουαρίου 2018, στο πλαίσιο Εκπαιδευτικού Πλου της Σχολής Ναυτικών Δοκίμων της Αιγύπτου.

Την Τρίτη 23 Ιανουαρίου 2018 το αρματαγωγό «Λέσβος» προσέκρουσε σε προβλήτα του Ναυστάθμου Σαλαμίνας κατά την προσπάθεια πρόσδεσής του, με αποτέλεσμα να υποστεί πλευρικό ρήγμα (σκίσιμο) μήκους περίπου δυο μέτρων. Σύμφωνα με πληροφορίες, το σκάφος παρασύρθηκε από τους ισχυρούς ανέμους και, πριν την πρόσκρουση στην προβλήτα, προσέκρουσε και σε άλλα αγκυροβολημένα πλοία. Δεν υπήρξαν τραυματισμοί, αλλά το αρματαγωγό θα παραμείνει αρκετές εβδομάδες εκτός ενέργειας προκειμένου να επισκευαστεί. Υπενθυμίζεται ότι είναι το δεύτερο σοβαρό περιστατικό τέτοιου είδους μέσα σε τρεις μήνες για το ΠΝ, μετά την προσάραξη της φρεγάτας Κανάρης στις 2 Νοεμβρίου 2017.

Την Τρίτη 23 Ιανουαρίου 2018, διεξήχθη συνεκπαίδευση της φρεγάτας ΣΠΕΤΣΑΙ μετά του οργανικού της ελικοπτέρου (τύπου S70, Aegean Hawk), με το πετρελαιοφόρο FGS FRANKFURT AM MAIN του Ναυτικού της Γερμανίας, στη θαλάσσια περιοχή των Κυκλάδων. Η εν λόγω συνεκπαίδευση συνέβαλε στην ενίσχυση της επιχειρησιακής και μαχητικής ικανότητας και ετοιμότητας καθώς και στην προαγωγή του επιπέδου της συνεργασίας και της αμοιβαίας κατανόησης μεταξύ των συμμετεχόντων σε Συμμαχικό επίπεδο. Το πετρελαιοφόρο FGS FRANKFURT AM MAIN κατέπλευσε στο λιμένα του Πειραιά, την Τετάρτη 24 Ιανουαρίου 2018 όπου και θα παραμείνει έως τη Δευτέρα 29 Ιανουαρίου 2018, στο πλαίσιο της συμμετοχής του στη Ναυτική Δύναμη Standing NΑΤΟ Maritime Group 2 (SNMG-2).

Την Τρίτη 23 Ιανουαρίου 2018 πραγματοποιήθηκε η τελετή ίδρυσης της Διοίκησης Αεροπορίας Ναυτικού (ΔΑΝ), στις εγκαταστάσεις της 112 Πτέρυγας Μάχης, στην Ελευσίνα. Η Διοίκηση Αεροπορίας Ναυτικού (ΔΑΝ) θα υπάγεται στο Αρχηγείο Στόλου με έδρα τις εγκαταστάσεις της νυν Μοίρας Ναυτικής Συνεργασίας (353 ΜΝΑΣ), στην 112ΠΜ στην Ελευσίνα. Με την ίδρυσή της καταργούνται η Διοίκηση Ελικοπτέρων Ναυτικού (ΔΕΝ) και η 353 ΜΝΑΣ, ενώ ιδρύεται η Μοίρα Αεροσκαφών Ναυτικού (ΜΑΝ). Οι δύο Μοίρες Ελικοπτέρων Ναυτικού (ΜΕΝ/1-ΜΕΝ/2), η Σχολή Ελικοπτέρων Ναυτικού (ΣΕΝ), η Βάση Ελικοπτέρων Ναυτικού (ΒΕΝ) και ο Ελικοσταθμός Αμφιάλης (Ε/Σ ΑΜΦΙΑΛΗΣ), που ανήκαν στην ΔΕΝ, εντάσσονται στην νέα Διοίκηση Αεροπορίας Ναυτικού. Της ανωτέρω τελετής προηγήθηκε η τελετή κατάργησης της Διοίκησης Ελικοπτέρων Ναυτικού (ΔΕΝ), στο Ναυτικό Οχυρό Κοτρωνίου στο Μαραθώνα. Διευκρινίζεται ότι οι δύο Μοίρες Ελικοπτέρων Ναυτικού (ΜΕΝ/1-ΜΕΝ/2), η Σχολή Ελικοπτέρων Ναυτικού (ΣΕΝ) και η Βάση Ελικοπτέρων Ναυτικού (ΒΕΝ) θα παραμείνουν στο Ναυτικό Οχυρό Κοτρωνίου.

Πολεμική Αεροπορία

Τις μεσημβρινές ώρες του Σαββάτου 27 Ιανουαρίου 2018, αεροσκάφος C-27J της Πολεμικής Αεροπορίας παρέλαβε και μετέφερε, 48χρονο ασθενή διασωληνωμένο με οξεία ηπατική ανεπάρκεια, από την 113 Πτέρυγα Μάχης/Αεροπορική Βάση Μίκρας, στη Μπολόνια της Ιταλίας, για επείγουσα χειρουργική επέμβαση, κατόπιν αιτήματος του ΕΚΑΒ. Στο αεροσκάφος, πέραν του ασθενούς, επέβαιναν ιατρικό προσωπικό και συγγενής.

Ανατολικός Παρατηρητής

Σύμφωνα με τουρκικά δημοσιεύματα, σε 15 ως 20 μέρες αναμένεται η ανακήρυξη αναδόχου για το πρόγραμμα του άρματος μάχης Altay.

Από τις 21 Ιανουαρίου συνεχίζεται η εισβολή του τουρκικού στρατού στην περιοχή Αφρίν της Συρίας, χωρίς αξιόλογη επιτυχία κατά των δυνάμεων του κουρδικού YPG. Από τουρκικής πλευράς στην επιχείρηση μετέχουν κυρίως δυνάμεις τεθωρακισμένων, πυροβολικού και ειδικών δυνάμεων, ενώ για τον αγώνα πεζικού χρησιμοποιούνται κυρίως οι άτακτοι του FSA (Free Syrian Army). Οι επιβεβαιωμένοι νεκροί από πλευράς τουρκικών ενόπλων δυνάμεων είναι ήδη πέντε (υπολοχαγός Kaan Usta, επιλοχίας Musa Özalkan, επιλοχίας Fatih Mehmethan, ΕΠΟΠ λοχίας Mehmet Muratdağı, ΕΠΟΠ λοχίας Ali Gümüş), προερχόμενοι κυρίως από την 1η και 4η ταξιαρχίες καταδρομών. Οι αριθμοί νεκρών που αναφέρονται από τουρκικής πλευράς για το YPG είναι αναξιόπιστοι, όπως και κάθε εκτίμηση για τον αριθμό νεκρών του FSA. Ίσως η σημαντικότερη εξέλιξη αυτής της πρώτης εβδομάδας ήταν η τουρκική προειδοποίηση προς τις αμερικανικές δυνάμεις στη Manbij να αποσυρθούν… Λεπτομέρειες για την τουρκική εισβολή στο Αφρίν μπορείτε να διαβάσετε εδώ και εδώ