Ανασκόπηση εβδομάδας #371

0
3603

Διεθνής κατάσταση

Στην Ουκρανία οι πολεμικές επιχειρήσεις συνεχίζονται και οι ρωσικές δυνάμεις διατηρούν την πρωτοβουλία, έχοντας πραγματοποιήσει την τελευταία εβδομάδα εδαφικά κέρδη στις περιοχές Vovchansk, Svatove και Donetsk City. Τη νύχτα της 19ης προς 20 Ιουλίου, οι ουκρανικές δυνάμεις έπληξαν με drones ένα ρωσικό αεροδρόμιο στην περιφέρεια του Rostov. Οι χάρτες προέρχονται από την πλέον πρόσφατη ανάλυση του Institute for the Study of War:

Χθες Σάββατο 20 Ιουλίου, ισραηλινά αεροσκάφη πραγματοποίησαν αεροπορική επιδρομή στην Υεμένη και έπληξαν στόχους στο λιμάνι του Al-Hudaydah, συμπεριλαμβανομένων δεξαμενών καυσίμων, άλλων λιμενικών υποδομών και ενός σταθμού παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας. Η αεροπορική επίθεση πραγματοποιήθηκε ως απάντηση στην επίθεση drone ιρανικής κατασκευής τύπου Samad-3 στο Τελ Αβίβ στις 18 Ιουλίου, για την οποία ανέλαβαν την ευθύνη οι αντάρτες Χούθι της Υεμένης.

Στη σχετική ψηφοφορία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στις 18 Ιουλίου, η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν επανεξελέγη πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, ο ρεπουμπλικανός υποψήφιος Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε στις 15 Ιουλίου ως υποψήφιο αντιπρόεδρο τον J. D. Vance, θεωρούμενο ως εκφραστή του νέου συντηρητικού ρεύματος στις ΗΠΑ. Στο Δημοκρατικό κόμμα ενισχύονται οι φωνές που παροτρύνουν τον πρόεδρο Τζο Μπάιντεν να μην είναι υποψήφιος, στις οποίες προστέθηκε ο πρώην πρόεδρος Μπ. Ομπάμα. Αρκετοί παρατηρητές εκτιμούν ότι ο Μπάιντεν βρίσκεται κοντά στην απόφαση να αποσυρθεί, ιδίως μετά την προσβολή του από τον ιό Covid που μπορεί να αποτελέσει μια ευπρόσωπη δικαιολογία (ανανέωση 20.30: πράγματι ο Τζο Μπάιντεν με γραπτή δήλωσή του πριν από λίγο απέσυρε την υποψηφιότητά του, δηλώνοντας την υποστήριξή του στην αντιπρόεδρο Καμάλα Χάρις).

ΥΕΘΑ/ΓΕΕΘΑ

Την Πέμπτη 18 Ιουλίου ο υφυπουργός Εθνικής Άμυνας Ι. Κεφαλογιάννης επισκέφθηκε  την Καστοριά, συνοδευόμενος από τον Αρχηγό ΓΕΣ Αντιστράτηγο Γ. Κωστίδη και τον Διοικητή του Γ’ Σώματος Στρατού Αντιστράτηγο Α. Γαρίνη. Ο κ. Κεφαλογιάννης επισκέφθηκε την έδρα του 15ου Συντάγματος Πεζικού όπου ενημερώθηκε για την οργάνωση, την δομή, την αποστολή και τις τρέχουσες δραστηριότητές του, ενώ συναντήθηκε και συνομίλησε με Εθνοφύλακες των Ταγμάτων Εθνοφυλακής (ΤΕΘ) Καστοριάς και Νεστορίου, τους οποίους ευχαρίστησε για την ανιδιοτελή συνεισφορά τους στην προάσπιση της εδαφικής ακεραιότητας της Πατρίδας μας. Παράλληλα, υπογράμμισε την σπουδαιότητα που αποδίδει το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας στην Εθνοφυλακή, με την πρόσφατη ψήφιση νέου νομικού πλαισίου που αποτελεί πολύτιμο εργαλείο αναβάθμισης και εξέλιξης και παρέχει δυνατότητες οι οποίες βελτιώνουν όλα τα δεδομένα για την Εθνοφυλακή. Στη συνέχεια, επισκέφθηκε το ΕΦ «ΓΡΑΜΜΟΣ», όπου περιηγήθηκε στο φυλάκιο, ενημερώθηκε για τη στελέχωσή του και συνομίλησε με τα στελέχη και τους οπλίτες θητείας. Την Παρασκευή 19 Ιουλίου 2024 ο ΥΦΕΘΑ επισκέφθηκε την έδρα της 9ης Μηχανοποιημένης Ταξιαρχίας Πεζικού στην Κοζάνη, όπου ενημερώθηκε για την οργάνωση, την δομή, την αποστολή και τις τρέχουσες δραστηριότητές της, ενώ απηύθυνε ομιλίες προς τα Στελέχη του Σχηματισμού και τους Εθνοφύλακες των ΤΕΘ Κοζάνης και συνομίλησε μαζί τους.

Στις 15 Ιουλίου, ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας Ν. Δένδιας πραγματοποίησε επίσκεψη στην Κύπρο, όπου επισκέφθηκε το Υπουργείο Άμυνας και είχε συνάντηση με τον ομόλογό του Β. Πάλμα. Μετά την επίσημη υποδοχή πραγματοποιήθηκε κατ’ ιδίαν συνάντηση μεταξύ των δύο Υπουργών και ακολούθησαν συνομιλίες μεταξύ των δύο αντιπροσωπειών. Παρόντες ήταν ο Αρχηγός ΓΕΕΦ Αντιστράτηγος Γ. Τσιτσικώστας, ο Γενικός Διευθυντής του ΥΠΑΜ Κύπρου Α. Λουκά, ο Πρέσβης της Ελλάδος στη Λευκωσία Ι. Παπαμελετίου, στελέχη του Υπουργείου Άμυνας της Κυπριακής Δημοκρατίας, καθώς και του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Φρουράς.

Στις 15 Ιουλίου ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Δ. Χούπης με επιτελείς του επισκέφθηκε τις εγκαταστάσεις της INTRACOM DEFENSE στο Κορωπί, συνοδευόμενος από τον Γενικό Διευθυντή της ΓΔΑΕΕ Υποστράτηγο Ι. Μπούρα καθώς επίσης τον Διευθυντή της αρμόδιας Διεύθυνσης του ΓΕΕΘΑ για την Καινοτομία και την Αμυντική Τεχνολογία Υποστράτηγο Γ. Πανούση. Τους επισκέπτες υποδέχτηκαν ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της IDE, Γ. Τρουλλινός με ανώτατα στελέχη της εταιρίας. Κατά την επίσκεψη παρουσιάστηκαν οι δραστηριότητες της εταιρίας στην ανάπτυξη και παραγωγή συστημάτων εγχώριας τεχνολογίας, στους τομείς των επικοινωνιών, υβριδικών συστημάτων παροχής ισχύος, μη επανδρωμένων αεροχημάτων, καθώς και συστημάτων αεράμυνας.

Κατά τη συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ της 16ης Ιουλίου εγκρίθηκαν τα προγράμματα προμήθειας 20 μαχητικών αεροσκαφών F-35A για την Πολεμική Αεροπορία και 8 μη επανδρωμένων αεροχημάτων κάθετης από/προσνήωσης S-100 Camcopter για το Πολεμικό Ναυτικό. Με την απόφαση του ΚΥΣΕΑ εξουσιοδοτείται η ΓΔΑΕΕ για την υπογραφή της LOA για την απόκτηση της πρώτης μοίρας ελληνικών F-35.

Στρατός Ξηράς

Χθες Σάββατο 20 Ιουλίου, περί ώρα 18.20 σε παρέβρια περιοχή του Σουφλίου Έβρου, Έλληνες συνοριοφύλακες που περιπολούσαν στην περιοχή και κατά τη διάρκεια επιχείρησης αποτροπής παράνομης εισόδου μεταναστών από την Τουρκία, δέχθηκαν πυροβολισμούς από άγνωστα άτομα ευρισκόμενα στην τουρκική πλευρά (κατά πληροφορίες, το ενδεχόμενο συμμετοχής τακτικών τουρκικών δυνάμεων στο περιστατικό δεν αποκλείεται). Από τους πυροβολισμούς τραυματίσθηκε Έλληνας συνοριοφύλακας, 55 ετών, ο οποίος μεταφέρθηκε άμεσα στο νοσοκομείο Διδυμοτείχου. Εκεί διαπιστώθηκε ότι η σφαίρα βρήκε τον συνοριοφύλακα στην κάτω κοιλιακή χώρα, προκαλώντας του διαμπερές τραύμα. Ο τραυματίας υπεβλήθη σε ερευνητική λαπαροτομία και πλέον νοσηλεύεται εκτός κινδύνου σε μονάδα αυξημένης φροντίδας.
Από το περιστατικό προκύπτουν δύο διδάγματα:
(α) η ανάγκη συνεχούς χρήσης των αλεξίσφαιρων γιλέκων από το προσωπικό, και
(β) η ανάγκη επέκτασης του φράχτη του Εβρου, ώστε να καλυφθεί το σύνολο της συνοριογραμμής.
Ευχόμαστε ταχεία ανάρρωση στον τραυματία Έλληνα συνοριοφύλακα.

Την Παρασκευή 19 Ιουλίου 2024 πραγματοποιήθηκε στην έδρα της Ελληνικής Δύναμης Κύπρου (ΕΛΔΥΚ) στο Στρατόπεδο «ΑΝΤΙΣΤΡΑΤΗΓΟΥ ΣΩΤΗΡΙΟΥ ΣΤΑΥΡΙΑΝΑΚΟΥ», επιμνημόσυνη δέηση για τους πεσόντες και αγνοούμενους της ΕΛΔΥΚ, κατά την Τουρκική Εισβολή το 1974. Στην τελετή παρέστησαν μεταξύ άλλων ο Υπουργός Άμυνας της Κυπριακής Δημοκρατίας Β. Πάλμας ως εκπρόσωπος του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, ο Πρέσβης της Ελλάδας στην Κύπρο κ. Ιωάννης Παπαμελετίου ως εκπρόσωπος της Ελληνικής Δημοκρατίας, ο Αρχηγός του ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Δ. Χούπης, ο Αρχηγός του ΓΕΕΦ Αντιστράτηγος Γ. Τσιτσικώστας, συγγενείς των πεσόντων και αγνοουμένων καθώς και λοιποί προσκεκλημένοι.

Από 26 Μαρτίου 2024 έως 12 Ιουλίου 2024, πραγματοποιήθηκε στην έδρα του Κέντρου Εκπαίδευσης Ειδικών Δυνάμεων (ΚΕΕΔ) στην Νέα Πέραμο, το 15ο Σχολείο Υποβρυχίων Καταστροφών του Στρατού Ξηράς. Σκοπός του Σχολείου είναι η επιχειρησιακή ειδική εκπαίδευση του προσωπικού των Μονάδων Ειδικών Δυνάμεων, στις Υποβρύχιες Καταστροφές. Η εκπαίδευση περιέλαβε μεταξύ άλλων, αντικείμενα φυσικής αγωγής μάχης, κολύμβηση επιφανείας, υποβρύχιες πορείες, εκτέλεση θαλάσσιου άλματος καθώς και αθλητικές δοκιμασίες. Την Παρασκευή 12 Ιουλίου 2024, πραγματοποιήθηκε στο ΚΕΕΔ η τελετή αποφοίτησης, στην οποία παρέστησαν ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Δ. Χούπης, ο Διοικητής της Διοίκησης Ειδικού Πολέμου (ΔΕΠ) του ΓΕΕΘΑ Αντιστράτηγος Π. Μαυραγάνης, ο Διευθυντής της Διεύθυνσης Ειδικών Δυνάμεων (ΔΕΔ) του Γενικού Επιτελείου Στρατού Υποστράτηγος Ι. Κορέλης ως εκπρόσωπος του Αρχηγού ΓΕΣ, εν ενεργεία Αξιωματικοί και συγγενείς των αποφοιτούντων.

Στις 16 Ιουλίου έδεσε για πρώτη φορά στη Ρω πλοίο της ακτοπλοΐας, μετά την ολοκλήρωση της κατασκευής λιμενικής υποδομής (εκβάθυνση και κατασκευή προβλήτα). Η σημαντική αυτή εξέλιξη πιστώνεται στον περιφερειάρχη Ν. Αιγαίου Γ. Χατζημάρκο, που υλοποίησε το έργο (κόστους 1.000.000 ευρώ) με ίδιους πόρους της Περιφέρειας. Εκτός της λιμενικής υποδομής κατασκευάζονται και δύο οδοί, από την αποβάθρα μέχρι τις εγκαταστάσεις του νησιού και από τις εγκαταστάσεις προς το ελικοδρόμιο. Αξίζει να σημειωθεί ότι τα έργα στη Ρω θεωρήθηκαν δείγμα ελληνικής προκλητικότητας (!) από τον τουρκικό τύπο, με τίτλους όπως “Ελλάδα μη δοκιμάζεις την υπομονή μας”.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του ιστοτόπου του περιοδικού “Πτήση & Διάστημα”, παραλήφθηκαν πριν από λίγες ώρες στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης 150 ακόμα τροχοφόρα τεθωρακισμένα οχήματα αναγνώρισης (ΤΤΟΑ) Μ1117 από τις ΗΠΑ. Με αυτή την παραλαβή, ο αριθμός των Μ1117 σε ελληνική υπηρεσία πλησιάζει τα 1.000 οχήματα, επί συνόλου 1.200 που παραχωρούνται ως πλεονάζον υλικό (Excess Defence Articles – EDA) από τις ΗΠΑ. Παράλληλα βρίσκεται σε εξέλιξη η παραλαβή οπλισμού και ειδικών πυρομαχικών για τα Μ1117.

Πολεμικό Ναυτικό

Την Παρασκευή 19 Ιουλίου πραγματοποιήθηκε στην Ακτή Ξαβέρη στον Πειραιά η τελετή απόπλου του ετήσιου Θερινού Εκπαιδευτικού Πλου (ΘΕΠ) της Σχολής Ναυτικών Δοκίμων (ΣΝΔ). Στην τελετή παρέστησαν ο Αρχηγός ΓΕΝ Αντιναύαρχος Δ.-Ε. Κατάρας ΠΝ, o Διοικητής ΣΝΔ Υποναύαρχος Φ. Μπότσας ΠΝ, ο Διοικητής Φρεγατών Αρχιπλοίαρχος Σ. Τσιαφούτης ΠΝ, καθώς και συγγενείς και φίλοι των Ναυτικών Δοκίμων. Στο ΘΕΠ συμμετέχουν το Πλοίο Γενικής Υποστήριξης ΠΡΟΜΗΘΕΥΣ και η Φρεγάτα ΚΑΝΑΡΗΣ, τα οποία προγραμματίζεται να καταπλεύσουν σε λιμένες της Μεσογείου και του Ατλαντικού. Σκοπός του ΘΕΠ είναι η εν πλω εκπαίδευση, η απόκτηση ναυτικής εμπειρίας και τέχνης από τους Ναυτικούς Δοκίμους, καθώς και η επίδειξη Σημαίας και η προβολή του Πολεμικού Ναυτικού στους λιμένες κατάπλου.

Την Πέμπτη 18 Ιουλίου πραγματοποιήθηκε στο Ναύσταθμο Σαλαμίνας η τελετή απόπλου του ετήσιου Θερινού Εκπαιδευτικού Πλου (ΘΕΠ) της Σχολής Μονίμων Υπαξιωματικών Ναυτικού (ΣΜΥΝ). Στην τελετή παρέστησαν ο Αρχηγός ΓΕΝ Αντιναύαρχος Δ.-Ε. Κατάρας ΠΝ, ο Αρχηγός Στόλου Αντιναύαρχος Π. Κουλούρης ΠΝ, ο Διοικητής Διοίκησης Ναυτικής Εκπαίδευσης (ΔΝΕ), Υποναύαρχος Γ. Αγγουράς ΠΝ, o Διοικητής ΣΜΥΝ Πλοίαρχος Ν. Ασημακόπουλος ΠΝ, ο Διοικητής Διοίκησης Αμφιβίων Δυνάμεων (ΔΑΔ) Πλοίαρχος Α. Δούρος ΠΝ, καθώς και συγγενείς και φίλοι των Δοκίμων Υπαξιωματικών. Ο ΘΕΠ θα διεξαχθεί με το Αρματαγωγό (Α/Γ) ΧΙΟΣ και προγραμματίζεται να καταπλεύσει σε λιμένες της Μεσογείου. Σκοπός του ΘΕΠ είναι η πρακτική εκπαίδευση εν πλω, η απόκτηση ναυτικής εμπειρίας από τους Δόκιμους Υπαξιωματικούς, καθώς και η επίδειξη Σημαίας και προβολή του Πολεμικού Ναυτικού στους λιμένες κατάπλου.

Όπως δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της Naval Group Πιερ-Ερίκ Πομελέ σε συνέντευξή του στο ΕΡΤNews, το δικαίωμα προαίρεσης για την προμήθεια της τέταρτης φρεγάτας τύπου FDI από την Ελλάδα ισχύει (παρ’ ότι η σχετική προθεσμία της σύμβασης έχει παρέλθει) και η τιμή της παραμένει στο 1 δις ευρώ. Υπενθυμίζεται ότι, βάσει της αρχικής σύμβασης, το δικαίωμα προαίρεσης για την τέταρτη φρεγάτα ανέρχεται σε 719,6 εκ. ευρώ (για το πλοίο μόνο) συν αρχικό πακέτο υποστήριξης (9,4 εκ. ευρώ), τορπίλες και αντίμετρα τορπιλών (10 εκ. ευρώ), συν Εν Συνεχεία Υποστήριξη FOS υπολογιζόμενη σε 46 εκ. ευρώ (δεδομένου ότι η σύμβαση προβλέπει 138 εκ. ευρώ για τα τρία πρώτα πλοία) συν 216,65 εκ. ευρώ για οπλισμό (δεδομένου ότι η σύμβαση προβλέπει 649.950.000 ευρώ για τον οπλισμό των πρώτων τριών φρεγατών), ήτοι σύνολο 1.001.650.000 ευρώ για την τέταρτη φρεγάτα. Παράλληλα, στις 16 Ιουλίου ανακοινώθηκε ότι τα Ναυπηγεία Σαλαμίνας παρέδωσαν τα 5 προεξοπλισμένα blocks (μπλοκ) της δεύτερης και πέμπτης κατά σειρά παραγωγής γαλλικής φρεγάτας FDI, που  ταξιδεύουν ήδη από την Ελλάδα για το ναυπηγείο της Naval Group στο Lorient, όπου θα ακολουθήσουν τα επόμενα βήματα της κατασκευής της φρεγάτας.

Πολεμική Αεροπορία

Σήμερα Κυριακή 21 Ιουλίου, αεροσκάφος C-130 της ΠΑ που βρισκόταν στο αεροδρόμιο της Κεφαλονιάς για αεροδιακομιδή ασθενούς, προσέκρουσε για άγνωστο λόγο, καθώς εκινείτο με χαμηλή ταχύτητα μετά την προσγείωσή του, σε πυλώνα που βρισκόταν κοντά στην θέση στάθμευσης, δίπλα στην πίστα του αεροδρομίου. Συνέπεια της πρόσκρουσης ήταν η πρόκληση ρήγματος στην άκρη της πτέρυγας, που επέφερε διαρροή καυσίμων. Σήμανε συναγερμός και πυροσβεστικά οχήματα έσπευσαν στο σημείο για να αποτραπεί ο κίνδυνος έκρηξης ή πυρκαγιάς. Από το συμβάν δεν σημειώθηκε τραυματισμός.

Πηγή φωτογραφίας: www.inkefalonia.gr

Η Πολεμική Αεροπορία συμμετέχει στο Royal International Air Tattoo (RIAT) που διεξάγεται αυτό το Σαββατοκύριακο (19-21 Ιουλίου) στο Fairford της Αγγλίας, με δύο F-16 της 336 Μοίρας και 2 F-4E της 338 Μοίρας, που εντυπωσίασαν με τον επετειακό τους διάκοσμο. Παρακάτω ένα φωτογραφικό αφιέρωμα στην RIAT 2024:

Σύμφωνα με δημοσίευμα του Γ. Σιδερη στον ιστότοπο hellasjournal.com, δύο ακόμη εκσυγχρονισμένα F-16 Viper θα αποδοθούν από την ΕΑΒ στην ΠΑ εντός του Ιουλίου, ανεβάζοντας το συνολικό αριθμό των αεροσκαφών της συγκεκριμένης έκδοσης σε 22. Εάν η ΕΑΒ επιτύχει να αποδώσει άλλα δύο αεροσκάφη εντός του Αυγούστου, ο συνολικός αριθμός των αναβαθμισμένων μαχητικών θα φτάσει τα 24, δηλαδή όσα θα έπρεπε να είχαν ήδη παραδοθεί στις αρχές του χρόνου. Από το Σεπτέμβριο αναμένεται να ενισχυθεί η γραμμή παραγωγής με προσλήψεις προσωπικού, ώστε να καλυφθεί όσο γίνεται το χαμένο έδαφος και το πρόγραμμα να μην ξεφύγει πέραν του τέλους της δεκαετίας.

Σύμφωνα με άρθρο του Β. Νέδου στην εφημερίδα “Καθημερινή”, στο ΚΥΣΕΑ της 16ης Ιουλίου εγκρίθηκε, εκτός της προμήθειας των 20 μαχητικών F-35 και των μη επανδρωμένων ελικοπτέρων S-100, η διάθεση 18 βλημάτων Crotale από τα αποθέματα της ΠΑ στη Γαλλία, για τις ανάγκες Α/Α κάλυψης των Ολυμπιακών Αγώνων.

Στις 18 Ιουλίου 2 τουρκικά ελικόπτερα προέβησαν σε παραβάσεις κανόνων εναέριας κυκλοφορίας του FIR Αθηνών στο νοτιοανατολικό Αιγαίο.

Κύπρος

Χθες 20 Ιουλίου ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Ν. Χριστοδουλίδης διοργάνωσε εκδήλωση μνήμης στο Προεδρικό Μέγαρο, στη Λευκωσία, για τη συμπλήρωση 50 ετών από το πραξικόπημα και την τουρκική εισβολή στην Κύπρο. Στην εκδήλωση παρέστη (για πρώτη φορά στην ιστορία) ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας Κ. Μητσοτάκης, ο οποίος στην ομιλία του τόνισε, μεταξύ άλλων, ότι “υπάρχει πάντοτε ελπίδα όσο τα τετελεσμένα στο έδαφος δεν γίνονται τετελεσμένα στην καρδιά του Ελληνισμού”.

Την Πέμπτη 18 Ιουλίου 2024, πραγματοποιήθηκε η τελετή διαβεβαίωσης των νέων Μονίμων Υπαξιωματικών Τάξεως 2024, αποφοίτων των Ανώτερων Στρατιωτικών Σχολών Υπαξιωματικών της Ελλάδας, παρουσία των οικογενειών τους, του Υπουργού Άμυνας Β. Πάλμα, του Αρχηγού της Εθνικής Φρουράς Αντιστρατήγου Γ. Τσιτσικώστα, κ.ά. Με την διαβεβαίωση τους, οι νέοι Μόνιμοι Υπαξιωματικοί, που αποφοίτησαν από τη Σχολή Μονίμων Υπαξιωματικών (ΣΜΥ), Σχολή Μονίμων Υπαξιωματικών Ναυτικού (ΣΜΥΝ) και Σχολή Μονίμων Υπαξιωματικών Αεροπορίας (ΣΜΥΑ), εντάσσονται και επίσημα στις τάξεις της Εθνικής Φρουράς.

Ανατολικός Παρατηρητής

Ιδιαίτερα αναβαθμισμένοι ήταν οι εορτασμοί στα κατεχόμενα εδάφη της Κύπρου για την πεντηκοστή επέτειο της εισβολής του 1974, παρουσία του προέδρου της Τουρκίας Ρ.Τ. Ερντογάν, του ηγέτη του ψευδοκράτους Ε. Τατάρ καθώς και όλων των Τούρκων πολιτικών αρχηγών. Επιπλέον της στρατιωτικής παρέλασης, διοργανώθηκε και ναυτική επίδειξη ανοιχτά της ακτής αποβάσεως στην Κυρήνεια, στην οποία συμμετείχαν 50 πλοία με επικεφαλής το TCG Anadolu, 3 αεροσκάφη ναυτικής συνεργασίας, 9 ελικόπτερα, και UAV τύπου Bayraktar TB-3 και Bayraktar Kizilelma. Πραγματοποιήθηκε επίσης αεροπορική επίδειξη του ακροβατικού σμήνους Turkish Stars, ενώ αξίζει να επισημανθεί ότι στη στρατιωτική παρέλαση εμφανίστηκαν για πρώτη φορά στην Κύπρο το Α/Α σύστημα Korkut της Aselsan και το υβριδικό τεθωρακισμένο Daghan της ΜΚΕ. Στις δηλώσεις του πριν την παρέλαση, ο Ρ.Τ. Ερντογάν εμφανίστηκε αδιάλλακτος και επέμεινε στη λύση των δύο κρατών, λέγοντας ότι μια ομοσπονδιακή λύση δεν είναι δυνατή στην Κύπρο.

Συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις μεταξύ Τουρκίας, Lockheed Martin και αμερικανικής κυβέρνησης για τη διαμόρφωση της σύμβασης προμήθειας των 40 νέων F-16V και της αναβάθμισης 80 ακόμη αεροσκαφών του τύπου. Σύμφωνα με δημοσιεύματα τουρκικών ΜΜΕ, ενώ η αμερικανική κυβέρνηση σκοπεύει να αναθέσει την κατασκευή των 40 μαχητικών στη Lockheed Martin, όπως προβλέπεται από τη διαδικασία των διακρατικών προγραμμάτων FMS, η Άγκυρα ζητά εγχώρια παραγωγή των νέων F-16 προβάλλοντας λόγους ταχύτερης παράδοσης των αεροσκαφών, και μάλιστα ο Ρ.Τ. Ερντογάν έχει ζητήσει την παρέμβαση του προέδρου των ΗΠΑ για το θέμα. Επίσης σύμφωνα με τα τουρκικά ΜΜΕ, το ενδεχόμενο να αργήσει η παράδοση των νέων F-16 πέραν του 2030 γεννά την ανάγκη ενός “plan B”, οπότε αναδύεται πάλι το ενδεχόμενο προμήθειας Eurofighter: σύμφωνα με δημοσιεύματα Τούρκου ανταποκριτή στο Bloomberg, που αναπαρήχθησαν και στον ελληνικό ειδικό τύπο, η Τουρκία “βρίσκεται κοντά” στη σύναψη συμφωνίας για την αγορά 40 Eurofighter κόστους 8-10 δις ευρώ, με ανάλογη περικοπή του αριθμού των υπό προμήθεια F-16. Βέβαια ούτε η τυχόν αγορά νέων Eurofighter θα απέδιδε αεροσκάφη στην Τουρκία πολύ νωρίτερα από το 2030 (αν υποτεθεί ότι θα ξεπεραστεί η γερμανική άρνηση για την πώλησή τους). Επομένως, αν και τίποτα δεν αποκλείεται, τα δημοσιεύματα μάλλον δεν αφορούν πραγματική τουρκική πρόθεση, αλλά προσπάθεια άσκησης πίεσης προς τις ΗΠΑ, στο πλαίσιο των γνωστών ανατολίτικων παζαριών της γείτονος χώρας…