Ανασκόπηση εβδομάδας #31

26
905

Στις 3 Φεβρουαρίου ολοκληρώθηκε η συνεκπαίδευση της Π.Α. με την 555 Fighter Squadron της USAFE. Από ελληνικής πλευράς συμμετείχε το σύνολο σχεδόν των πολεμικών Μοιρών, ενώ από αμερικανικής 14 αεροσκάφη F-16 καθώς και ιπτάμενα τάνκερ KC-135R που είχαν μετασταθμεύσει στη Σούδα. Μεταξύ άλλων, τα πληρώματα της Π.Α. είχαν την ευκαιρία να εξασκηθούν στον εναέριο ανεφοδιασμό.

Φωτογραφικά στιγμιότυπα από την εκπαίδευση του Σχολείου Προκεχωρημένης Εκπαίδευσης Νεοσυλλέκτων (ΣΠΕΝ), στην Περιοχή Ευθύνης της XVI Μ/Κ ΜΠ αποδέσμευσε το ΓΕΣ. Η εκπαίδευση περιλαμβάνει αντικείμενα ατομικής τακτικής, βολές ελαφρών όπλων και πολυβόλων ημέρα και νύκτα, πυρ και κίνηση ομάδος με πραγματικά πυρά και ΤΑΜΣ Διμοιρίας κατά την άμυνα και την επίθεση.

Στις 25 Ιανουαρίου, ο Διοικητής της ΑΣΔΕΝ, Υποστράτηγος Ν. Μανωλάκος, επισκέφτηκε το 2ο Συγκρότημα Επικοινωνιών, Ηλεκτρονικού Πολέμου, Πληροφορικής και Επιτήρησης (2ο ΣΕΗΠΠΕΠ). Eνημερώθηκε για το έργο και τις τρέχουσες δραστηριότητες του Συγκροτήματος, συνομίλησε με το προσωπικό και περιηγήθηκε στις εγκαταστάσεις. Την 31η Ιανουαρίου και την 1η Φεβρουαρίου ο Α/ΓΕΣ Αντιστράτηγος Αλκ. Στεφανής, επισκέφθηκε το σύνολο των Σχηματισμών, Συγκροτημάτων και Μονάδων της Περιοχής Ευθύνης του Δ΄ Σώματος Στρατού.

Το διήμερο 30 και 31 Ιανουαρίου, πραγματοποιήθηκε έλεγχος της επιχειρησιακής ικανότητας και εκπαίδευσης των Στοιχείων Εκπαιδευμένων Συνοδών-Σκύλων (ΣΕΣ-Σ) Μονάδων του Δ΄ Σώματος Στρατού, από εκπαιδευτή σκύλων του Γ΄ Κτηνιατρικού Νοσοκομείου. Τέτοιου είδους έλεγχοι, πραγματοποιούνται σύμφωνα με προγραμματισμό του ΓΕΣ και εκτάκτως όταν απαιτείται. Τα ΣΕΣ-Σ επαυξάνουν τα μέτρα ασφάλειας ευαίσθητων εγκαταστάσεων του Στρατού Ξηράς, δρώντας ως στοιχεία περιπόλου, ενέδρας και ανίχνευσης και σύλληψης εισβολέα.

Στις 3 Φεβρουαρίου, παρουσία του Α/ΤΑ Αντιπτέραρχου (Ι) Γ. Μπλιούμη, πραγματοποιήθηκε η τελετή εορτασμού της επετείου συμπλήρωσης 40 χρόνων από την ίδρυση της 347M, στην 111ΠΜ, στην Αεροπορική Βάση Νέας Αγχιάλου. Το πρόγραμμα της εκδήλωσης περιελάμβανε δοξολογία, ανάγνωση Ημερήσιας Διαταγής από τον Διοικητή της Μοίρας, καθώς και φωτογραφική-στατική έκθεση, περιλαμβανομένου και του επετειακού αεροσκάφους που απέκτησε εξωτερικό διάκοσμο ειδικά για την περίσταση. Στην τελετή παρέστησαν διατελέσαντες Διοικητές της Μοίρας, εν ενεργεία και εν αποστρατεία προσωπικό, το οποίο έχει υπηρετήσει στη Μοίρα, αντιπροσωπείες Αξιωματικών των Ενόπλων Δυνάμεων καθώς και μεγάλος αριθμός προσκεκλημένων.

Την 1η Ιανουαρίου, ο ΥΕΘΑ συνοδευόμενος από τον Α/ΓΕΑ Αντιπτέραρχο (Ι) Χρ. Χριστοδούλου, πέταξε με ελικόπτερο S-70B6 Aegean Hawk του Π.Ν. και πραγματοποίησε ρίψη στεφάνου στο θαλάσσιο χώρο των Ιμίων, όπου κατέπεσε το ελικόπτερο AB-212 (ΠΝ21) στο αποκορύφωμα της Κρίσης των Ιμίων τις πρωινές ώρες της 31ης Ιανουαρίου 1996. Την ίδια ημέρα πραγματοποιήθηκε προγραμματισμένο άλμα συντήρησης αλεξιπτωτιστών των Ειδικών Δυνάμεων στην περιοχή ευθύνης της 80 ΑΔΤΕ.

Αμυντική βιομηχανία

Στις 2 Φεβρουαρίου πραγματοποιήθηκε συνεδρίαση της Ειδικής Διαρκούς Επιτροπής Εξοπλιστικών Προγραμμάτων και Συμβάσεων της Βουλής με αντικείμενο με θέμα ημερήσιας διάταξης την ενημέρωση από τον ΑΝΥΕΘΑ Δ. Βίτσα για θέματα αρμοδιότητάς του. Ο Βουλευτής Έβρου και Αναπλ. Τομεάρχης Άμυνας της ΝΔ, Αν. Δημοσχάκης, υπογράμμισε κατά την ομιλία του την μεγάλη καθυστέρηση, δηλαδή ετών στη διαδικασία από την έγκριση ενός υποπρογράμματος μέχρι τη γνωμοδότηση της κοινοβουλευτικής Επιτροπής και πρότεινε όπως η Επιτροπή γνωμοδοτεί μόνο για μείζονος σημασίας προμήθειες με κριτήριο το ποσό και τη σπουδαιότητα ή μόνο για όποιες απαιτούνται έγκριση του ΚΥΣΕΑ, χωρίς φυσικά να διαταράσσεται η διαφάνεια. Η θέση αυτή έγινε κατ’ αρχάς δεκτές από την πλειοψηφία των κομμάτων και ο ΑΝΥΕΘΑ δήλωσε ότι θα επεξεργαστεί τις προτάσεις και θα υποβάλλει προσεχώς σχέδιο συζήτησής τους. Στη συνέχεια προχώρησε σε λεπτομερή ανάλυση των προμηθειών, των ανταλλακτικών και πυρομαχικών, που συζητήθηκαν στην Επιτροπή, βάσει των θεμάτων της ημερήσιας διάταξης.

Στις 25 Ιανουαρίου πραγματοποιήθηκε στο ΓΕΝ σύσκεψη μεταξύ εκπροσώπων εταιρείας KONGSBERG και Νορβηγικου Υπουργείου Άμυνας με αντικείμενο την ενημέρωση επί πιθανής ενεργοποίησης υποπρογράμματος προμήθειας από το ΠΝ Συστοιχιών Κατευθυνομένων Βλημάτων Naval Strike Missiles (NSM).

Στις 29 Ιανουαρίου στο πλαίσιο επίσημης επίσκεψης του ΥΕΘΑ στο Κατάρ, πραγματοποιήθηκε στην Ντόχα η πρώτη ημερίδα συνεργασίας της Ελλάδας και του Κατάρ στον τομέα της Αμυντικής Βιομηχανίας (Industry Day). Η ημερίδα διοργανώθηκε με πρωτοβουλία του ΥΠΕΘΑ (ΓΔΑΕΕ) και τη βοήθεια της Ελληνικής Πρεσβείας στην Ντόχα, ενώ σημαντική υπήρξε η συμβολή της Κυβέρνησης του Κατάρ. Την έναρξη των εργασιών της ημερίδας κήρυξε ο Αναπληρωτής Γενικός Διευθυντής της ΓΔΑΕΕ Αντιναυάρχος (εα) Κυρ. Κυριακίδης. Από την καταριανή πλευρά συμμετείχαν εκπρόσωποι τριών διευθύνσεων του Υπουργείου Άμυνας του Κατάρ (Project Department, Investment Office, Military Manufacturing Department). Κατά την ημερίδα παρουσιάστηκαν οι δυνατότητες της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας στους τομείς της άμυνας και της ασφάλειας. Από πλευράς Ελληνικής Αμυντικής Βιομηχανίας συμμετείχαν ο Πρόεδρος του ΕΕΛΕΑΑ, ο Πρόεδρος του ΣΕΚΠΥ και εκπρόσωποι των εταιρειών ΑΚΜΩΝ, ALTUS, ATESE, BARRACUDA, DASYC, ΕΑΒ, ΕΑΣ, ISI HELLAS, IDE, MILTECH, THEON SENSORS. Η ημερίδα ολοκληρώθηκε με ομιλία του Αναπληρωτή Γεν. Διευθυντή της ΓΔΑΕΕ.

Στο πλαίσιο της επιτυχημένης  συνεργασίας της ΓΔΑΕΕ με το Ελληνο-Αμερικανικό Επιμελητήριο, διοργανώνεται στις 8 Φεβρουαρίου, μονοήμερο σεμινάριο με θέμα “Doing Business with the US Government”. Το σεμινάριο διοργανώνεται σε συνεργασία με τον Οργανισμό του Στρατού Ξηράς των ΗΠΑ  Ευρώπης (AUSA), το Ελληνοαμερικανικό Επιμελητήριο και τη Γενική Δνση Εξοπλισμών &  Επενδύσεων στη Λέσχη  Αξιωματικών Ενόπλων Δυνάμεων (ΛΑΕΔ). 

Στρατιωτική διπλωματία

Ο ΥΕΘΑ Π. Καμμένος, στο πλαίσιο της επίσημης επίσκεψης που πραγματοποίησε στο Κατάρ, συναντήθηκε με τον Πρωθυπουργό και Υπουργό Εσωτερικών του Κατάρ Σεΐχη Abdullah bin Nasser bin Khalifa Al Thani και τον Υπουργό Άμυνας Khalid bin Mohamed Al Attiyah. Συζήτησαν θέματα διμερούς στρατιωτικής συνεργασίας και ενδυνάμωσης της συνεργασίας στον τομέα της κρατικής και ιδιωτικής αμυντικής βιομηχανίας καθώς και αμοιβαία επωφελών δράσεων στα πεδία της εκπαίδευσης, της νοσηλευτικής και της ιατρικής.

O Α/ΓΕΝ Αντιναύαρχος Ν. Τσούνης πραγματοποίησε επίσημη επίσκεψη στην Αίγυπτο, από 29 Ιανουαρίου έως 3 Φεβρουαρίου, κατόπιν επίσημης πρόσκλησης του Αρχηγού του Ναυτικού της Αιγύπτου, Rear Admiral Ahmed Khaled Hassan. Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του, ο Α/ΓΕΝ συζήτησε με τον ομόλογό του θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος καθώς και πρωτοβουλίες για την ενίσχυση της συνεργασίας των δύο Ναυτικών και συναντήθηκε με τον Αρχηγό Ενόπλων Δυνάμεων της Αιγύπτου, Lieutenant General Mahmoud Hegazi. Στο πλαίσιο της ενημέρωσης επί των εξελίξεων και των δραστηριοτήτων του Ναυτικού της Αιγύπτου, ο Α/ΓΕΝ επισκέφθηκε το Ναύσταθμο Αλεξανδρείας, πολεμικά πλοία, το Ναυτικό Κολλέγιο, και τη Διοίκηση Ειδικών Δυνάμεων του Ναυτικού της Αιγύπτου. Επιπρόσθετα, ο Α/ΓΕΝ επισκέφθηκε το Πατριαρχείο Αλεξανδρείας, όπου συναντήθηκε με την Α.Θ.Μ. τον Πάπα και Πατριάρχη Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής, κκ Θεόδωρο Β’, ενώ στην συνάντηση παραβρέθηκε και ο Γενικός Πρόξενος στην Αλεξάνδρεια, Εμ. Κακαβελάκης. Παράλληλα, ο Α/ΓΕΝ είχε την ευκαιρία να συναντηθεί με τον Πρέσβη της Ελλάδας στην Αίγυπτο, Μ. Διάμεση καθώς και με τον Πρόεδρο της Ελληνικής Κοινότητας Καΐρου Χρ. Καβαλή.

Από 31 Ιανουαρίου έως 2 Φεβρουαρίου ο Α/ΓΕΕΘΑ Ναύαρχος Ευ. Αποστολάκης πραγματοποίησε επίσημη επίσκεψη στο Μαρόκο, κατόπιν πρόσκλησης του ομολόγου του, Στρατηγού Abdelfatah Louarak. Ο Α/ΓΕΕΘΑ προέβη στην κατάθεση στεφάνων στο Μαυσωλείο των Mohammed V και Hassan II, στο Ραμπάτ, και εν συνεχεία συναντήθηκε με τον Υπουργό Άμυνας, Mr Abdellatif Loudiyi. Ακολούθησε επίσημη τελετή υποδοχής στο Γενικό Επιτελείο Εθνικής Άμυνας των Βασιλικών Ενόπλων Δυνάμεων του Μαρόκου και τελετή απονομής διακριτικών εμβλημάτων σε Μαροκινούς, αποφοίτους ελληνικών στρατιωτικών σχολών. Κατά τις επίσημες συνομιλίες με τον Υπαρχηγό του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας των Βασιλικών Ενόπλων Δυνάμεων του Μαρόκου, Στρατηγού El Houssine Aouad, λόγω έκτακτης απουσίας στο εξωτερικό του Αρχηγού του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας, Στρατηγού Abdelfatah Louarak, συζητήθηκε το περιβάλλον ασφαλείας και οι προκλήσεις που αυτό θέτει. Επίσης συζητήθηκε η προοπτική δημιουργίας πλαισίου συνεργασίας των Ενόπλων Δυνάμεων των δύο χωρών στους τομείς της επιχειρησιακής και ατομικής εκπαίδευσης καθώς και της ανταλλαγής πληροφοριών. Στη συνέχεια, ο Α/ΓΕΕΘΑ επισκέφθηκε την 1η Ταξιαρχία Αλεξιπτωτιστών στο Ραμπάτ όπου ενημερώθηκε για την αποστολή, οργάνωση και λειτουργία της. Στις 2 Φεβρουαρίου 2017, ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ, μετέβη στην Καζαμπλάνκα και επισκέφθηκε την 1η Ναυτική Βάση του Βασιλικού Ναυτικού και τις εγκαταστάσεις του στρατιωτικού λιμένα της πόλης, όπου και ενημερώθηκε σχετικώς. Κατά την παραμονή στο Ραμπάτ, ο Α/ΓΕΕΘΑ συναντήθηκε με τον Έλληνα Πρέσβυ Π. Σαρρή και τον Πρόεδρο της ελληνικής κοινότητας Μαρόκου Κ. Πιστικό.

Στις 30 Ιανουαρίου ξεκίνησε στο ΚΕΝΑΠ η εκπαίδευση 20 στελεχών (βαθμού πλοιάρχου και αρχιπλοιάρχου) του Ναυτικού και της Ακτοφυλακής της Λιβύης πάνω σε θέματα ναυτικού δικαίου, ανθρώπινων δικαιωμάτων, ισότητας και διαχείρισης των φύλων και έρευνας & διάσωσης. Η εκπαίδευση θα διαρκέσει ολόκληρο το 2017. Αντικειμενικός σκοπός της είναι η επαύξηση των γνώσεων και των δεξιοτήτων του προσωπικού του Ναυτικού και της Ακτοφυλακής της Λιβύης στην καταπολέμηση της παράνομης διακίνησης ανθρώπων και αγαθών, στη διεξαγωγή επιχειρήσεων έρευνας & διάσωσης και γενικά στη βελτίωση της ασφάλειας στα χωρικά ύδατα της Λιβύης. Η όλη διαδικασία εντάσσεται στο πλαίσιο της επιχείρησης «Sophia» της Ευρωπαϊκής Ένωσης (EUNAVFOR) η οποία ξεκίνησε τον Οκτώβριο του 2016.

Σώματα Ασφαλείας

Την 1η Ιανουαρίου αφίχθησαν στην Ελλάδα και την επομένη ανέλαβαν υπηρεσία οι δύο πρώτοι Γερμανοί συνοριοφύλακες (μαζί με έναν ειδικά εκπαιδευμένο σκύλο) από τους 30 που προβλέπονται συνολικά από τη συμφωνία με την Ε.Ε. για την ενίσχυση της ΕΛ.ΑΣ. στα καθήκοντα της συνοριακής φύλαξης. Η άφιξη των υπολοίπων θα πραγματοποιηθεί εντός τους τρέχοντος μηνός.

Κύπρος

Το διήμερο 30-31 Ιανουαρίου 2017 πραγματοποιήθηκαν στο Πεδίο Βολής Καλού Χωριού, στο πλαίσιο της ολοκλήρωσης των Ειδικών Κέντρων Εκπαίδευσης (ΕΚΕ) των τεθωρακισμένων Συμβασιούχων Οπλιτών (ΣΥΟΠ), βολές αρμάτων μάχης Τ-80. Στις 31 Ιανουαρίου τις βολές παρακολούθησε ο Α/ΓΕΕΦ Αντιστράτηγος Γ. Μπασιακούλης, ο οποίος μετά το πέρας των βολών απένειμε τα μαύρα μπερέ στους μαυροσκούφηδες ΣΥΟΠ. Εξάλλου, σύμφωνα με την εφημερίδα Φιλελεύθερος, στο τελικό στάδιο βρίσκονται οι διαδικασίες προκήρυξης νέου διαγωνισμού για πρόσληψη ΣΥΟΠ στην Εθνική Φρουρά, ώστε αφενός να καλυφθεί ο αριθμός των ΣΥΟΠ που παραιτήθηκαν (περί τους 160) από τις τάξεις της Εθνικής Φρουράς μετά την πρόσληψή τους, και αφετέρου να καταρτιστεί νέος κατάλογος επιλαχόντων για άμεση κάλυψη των μελλοντικών αναγκών που θα προκύπτουν ώστε ο αριθμός τους να διατηρείται σταθερός στις 3.000. Στο νέο διαγωνισμό θα έχουν δικαίωμα συμμετοχής και γυναίκες που πληρούν τα ίδια κριτήρια που είχαν τεθεί στην αρχική προκήρυξη. Επιπρόσθετα, συμμετοχή θα μπορούν να δηλώσουν και εθνοφρουροί οι οποίοι ήδη υπηρετούν τη στρατιωτική τους θητεία, ωστόσο θα μπορούν να προσληφθούν μόνο μετά την ολοκλήρωση των στρατιωτικών τους υποχρεώσεων.

Το Υπουργείο Άμυνας της Κύπρου μελετά το θέμα επέκτασης της Ναυτικής Βάσης στο Μάρι εν όψει και της άφιξης μεγαλύτερων σκαφών από τα ήδη υφιστάμενα της Διοίκησης Ναυτικού του ΓΕΕΦ. Πρόκειται για το σκάφος που παραχωρεί δωρεάν το Ομάν και το οποίο αναμένεται να καταπλεύσει στην Κύπρο εντός του τρέχοντος μηνός (και προσωρινά θα επιχειρεί από το λιμάνι της Λάρνακας ή της Λεμεσού) καθώς και το νέο σκάφος που έχει παραγγελθεί από το Ισραήλ και προβλέπεται να παραδοθεί τον Δεκέμβριο του 2017.

Ανατολικός Παρατηρητής

Στις 29 Ιανουαρίου συνελήφθη ως ύποπτη για τη συμμετοχή της στο πραξικόπημα η Αντισμήναρχος Bilgehan Bülbül, η οποία υπηρετεί σε θέση υπασπιστού του Αρχηγού του Γενικού Επιτελείου Στρατηγού Hulusi Akar. Η σύλληψή της πραγματοποίησε μετά την επιστροφή της πυραυλακάτου που μετέφερε την τουρκική στρατιωτική ηγεσία στη θαλάσσια περιοχή των Ιμίων. Η Bülbül ήταν η πρώτη γυναίκα διοικητής της 211 Μοίρας Τακτικών Μεταφορών και θεωρείτο ως η πρώτη στην ΤΗΚ που θα μπορούσε να ανέλθει μέχρι και το βαθμό του Πτεράρχου. Παράλληλα συνελήφθη για δεύτερη φορά και ο σύζυγός της, Αντισμήναρχος Nail Bülbül, ο οποίος φέρεται να διατηρούσε επαφές με «ιμάμη» (σ.σ. κωδική ονομασία για υψηλόβαθμο στέλεχος του κινήματος Gülen) και μέχρι πρότινος υπηρετούσε στη Δνση Επιχειρήσεων του Αρχηγείου Τακτικής Αεροπορίας στο Eskişehir.