Ανασκόπηση εβδομάδας #28

143
1344

Το προσωπικό Σχηματισμών και Μονάδων Μάχης, Υποστήριξης Μάχης και Διοικητικής Μέριμνας του Δ΄ Σώματος Στρατού, εκμεταλλευόμενο τις καιρικές συνθήκες που επικρατούν εφάρμοσε ιδιαίτερο πρόγραμμα εκπαιδεύσεως, στην Περιοχή Ευθύνης του Σχηματισμού, στον Έβρο. Συγκεκριμένα, στο πλαίσιο της επιχειρησιακής εκπαίδευσης, σχετικές δραστηριότητες πραγματοποίησαν Μονάδες και Υπομονάδες της XΙI Μ/Κ Μεραρχίας Πεζικού στον Νότιο Έβρο, της XVI Μ/Κ Μεραρχίας Πεζικού στον Βόρειο Έβρο και της 50ης Μ/Κ Ταξιαρχίας Πεζικού στη δική της Περιοχή Ευθύνης.

Την πρώτη εβδομάδα του Ιανουαρίου το προσωπικό της Ε΄ Μοίρας Καταδρομών, εκμεταλλευόμενο τις καιρικές συνθήκες, εκτέλεσε εκπαίδευση σε χιονοσκεπείς περιοχές. Ακολούθως το ίδιο έπραξαν και οι υπόλοιπες Μονάδες της 1ης Ταξιαρχίας Καταδρομών-Αλεξιπτωτιστών.

To 306 Εργοστάσιο Βάσης Τηλεπικοινωνιών (306 ΕΒΤ), ολοκλήρωσε με επιτυχία την ανάπτυξη Συστήματος για την Ποιότητα των υπηρεσιών που παρέχει, σύμφωνα με το διεθνές πρότυπο ΕΝ ISO 9001:2008, μετά από επιθεώρηση από τον Οργανισμό Πιστοποίησης TÜV Austria Hellas. Το πρότυπο ΕΝ ISO 9001:2008, τεκμηριώνει και εξασφαλίζει την επάρκεια του 306 ΕΒΤ στις διαδικασίες σχεδιασμού, ανάπτυξης, κατασκευής και συντήρησης τηλεπικοινωνιακών συστημάτων και συστημάτων επιτήρησης υψηλής τεχνολογίας.

Εντός του πρώτου διμήνου του 2017 αναμένεται η ένταξη σε υπηρεσία του πρώτου από τα τέσσερα νέα βοηθητικά βάσης που ναυπηγούνται για το Π.Ν. και θα χρησιμοποιηθούν για τις ανάγκες μεταφοράς προσωπικού από και προς τον Ναύσταθμο Σαλαμίνας. Πρόκειται για πλοιάρια ελληνικής κατασκευής, μεταφορικής ικανότητας 150 ατόμων. Το πρώτο εξ αυτών θα ονομαστεί Αμμωνιάς, ενώ η παραδόσεις θα συνεχιστούν με ρυθμό ένα σκάφος ανά τετράμηνο.

Η Ηγεσία της Π.Α. επισκέφθηκε προκεχωρημένες Μονάδες της με αφορμή και την είσοδο του νέου έτους. Συγκεκριμένα, στις 2 Ιανουαρίου ο Α/ΓΕΑ Αντιπτέραρχος (Ι) Χρ. Βαΐτσης επισκέφθηκε την 133 Σμηναρχία Μάχης, στο Καστέλι του Νομού Ηρακλείου Κρήτης. Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης ο Α/ΓΕΑ συνομίλησε και αντάλλαξε ευχές με τους Ιπτάμενους και Τεχνικούς των αεροσκαφών επιφυλακής, καθώς και με το προσωπικό της Μονάδας. Την επομένη, ο Α/ΤΑ Αντιπτέραρχος (Ι) Χρ. Χριστοδούλου  επισκέφθηκε την 130 Σμηναρχία Μάχης, στη νήσο Λήμνο, όπου συνομίλησε και αντάλλαξε ευχές με τους Ιπτάμενους και Τεχνικούς των αεροσκαφών επιφυλακής, με το πλήρωμα και τους τεχνικούς του ελικοπτέρου επιφυλακής Έρευνας και Διάσωσης, καθώς και με το προσωπικό της 130ΣΜ και της 8ης Μοίρας Σταθμού Ελέγχου και Προειδοποίησης.

Σύμφωνα με τον απολογισμό του ΓΕΑ, η Π.Α. πραγματοποίησε εντός του 2016 συνολικά:

  • 915 αποστολές αεροδιακομιδών υγείας στο εσωτερικό και το εξωτερικό, συμπληρώνοντας 2.152,5 ώρες πτήσεις για 1.267 ασθενείς
  • 135 αποστολές έρευνας-διάσωσης, συμπληρώνοντας 298 ώρες πτήσεις και διασώζοντας 168 άτομα. Τα αντίστοιχα στοιχεία του ΣΞ και του Π.Ν. δεν έχουν δημοσιοποιηθεί.

Στρατιωτική διπλωματία

Στις 11 Ιανουαρίου υπεγράφη στο Βελιγράδι, το Πρόγραμμα Στρατιωτικής Συνεργασίας (ΠΣΣ) έτους 2017 μεταξύ της Ελλάδας και της Σερβίας, από τον Διευθυντή της Διευθύνσεως Διεθνών Σχέσεων του ΓΕΕΘΑ και τον επικεφαλής του Τμήματος Διεθνούς Στρατιωτικής Συνεργασίας του Υπουργείου Άμυνας της Σερβίας. Το ΠΣΣ περιλαμβάνει δράσεις που αφορούν ασκήσεις ειδικών δυνάμεων και συμμετοχή σε εκπαιδεύσεις εκτέλεσης επιχειρήσεων υποστήριξης ειρήνης.

Στις 19 Δεκεμβρίου υπογράφηκε Μνημόνιο Συνεργασίας μεταξύ του NRDC-GR και της Σχολής Κοινωνικών και Ανθρωπιστικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Μακεδονίας (ΠΑΜΑΚ). H συνεργασία των δύο Οργανισμών έχει ως σκοπό να ενισχύσει τους δεσμούς μεταξύ του Νατοϊκού Στρατηγείου και της Ακαδημαϊκής Κοινότητας και να ενθαρρύνει παραγωγικές σχέσεις και εκπαιδευτική συνεργασία προς όφελος τους, σε θέματα κοινού ενδιαφέροντος που προάγουν τους αντικειμενικούς τους σκοπούς.

Από 15 έως 17 Ιανουαρίου, ο Α/ΓΕΑ Αντιπτέραρχος (Ι) Χρ. Βαΐτσης, θα πραγματοποιήσει επίσημη επίσκεψη στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, κατόπιν πρόσκλησης του Διοικητή των Αεροπορικών Δυνάμεων και Αεράμυνας των ΗΑΕ, Major General (P) Ibrahim Naser AL Alawi.

Αμυντική βιομηχανία

Μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2017 προβλέπεται να εκτοξευτεί ο νέος ελληνικός τηλεπικοινωνιακός δορυφόρος με την ονομασία Hellas Sat 3/IS, των εταιρειών Hellas Sat και Inmarsat, ο οποίος αυτό το διάστημα βρίσκεται στο τελικό στάδιο συναρμολόγησης και ελέγχου στις εγκαταστάσεις της Thales Alenia στις Κάννες. Την εκτόξευση έχει αναλάβει η εταιρεία Arianespace. Η συνολική επένδυση για το νέο δορυφόρο είναι της τάξεως των 150 εκατ. ευρώ. Θα καλύπτει τις περιοχές της Ευρώπης, Μέσης Ανατολής και Νότιας Αφρικής. Το επίγειο δίκτυο για την υποστήριξη των υπηρεσιών του νέου δορυφόρου (μεταξύ άλλων και Ίντερνετ υψηλών ταχυτήτων στους επιβάτες των αεροπλάνων που υπερίπτανται της ευρωπαϊκής ηπείρου), αναπτύσσουν από κοινού Inmarsat και Deutsche Telecom.

Σώματα Ασφαλείας

Σύμφωνα με έγγραφο του υπουργού Ναυτιλίας που διαβιβάσθηκε στη Βουλή, το Λιμενικό Σώμα-Ελληνική Ακτοφυλακή προγραμματίζει την ενίσχυση των πλωτών μέσων ως ακολούθως:

  • 2 παράκτια περιπολικά σκάφη άνω των 30 μέτρων έχουν ενταχθεί στο πρόγραμμα ΤΕΑ (Ταμείο Εσωτερικής Ασφάλειας) 2014-2020. Το κόστος είναι 30 εκατ. ευρώ και οι διαδικασίες είναι σε εξέλιξη.
  • 10 περιπολικά φουσκωτά μήκους 11-12 μέτρων εντάχθηκαν στο πρόγραμμα ΕΤΘΑ (Ευρωπαϊκό Ταμείο Θάλασσας και Αλιείας).
  • 10 περιπολικά ταχύπλοα μήκους 16-18 μέτρων εντάχθηκαν στο πρόγραμμα ΕΤΘΑ.
  • Για 3 πλοία ανοικτής θαλάσσης άνω των 80 μέτρων επιχειρείται η ένταξη στο πρόγραμμα ΤΕΑ (προϋπολογισμός 210 εκατ. ευρώ).
  • Για 2 πλοία γενικής υποστήριξης άνω των 70 μέτρων επιχειρείται η ένταξη στο πρόγραμμα ΤΕΑ (προϋπολογισμός 60 εκατ. ευρώ).

Κύπρος

Σύμφωνα με δημοσίευμα του Defensenews.com, η Κύπρος θα συμμετάσχει φέτος στην διεθνή διακλαδική άσκηση Noble Dina, η οποία διεξάγεται ετησίως στην ανατολική Μεσόγειο από τις Ένοπλες Δυνάμεις ΗΠΑ, Ελλάδας και Ισραήλ.

Ανατολικός Παρατηρητής

Από 19 έως 21 Δεκεμβρίου 2016, διεξήχθη διακλαδική άσκηση επιπέδου Τακτικού Συγκροτήματος Μηχανοκίνητου Τάγματος Πεζικού, με πραγματικά πυρά από την 18η Μηχανοκίνητη Ταξιαρχία Πεζικού (με έδρα την Καλλίπολη) στο Πεδίο Ασκήσεων Kazanağzı. Ακολούθησαν βολές κατευθυνομένων αντιαρματικών βλημάτων (TOW, MΙLAN και ERYX) το διάστημα 22-23 Δεκεμβρίου από προσωπικό του 2ου Σώματος Στρατού της 1ης Στρατιάς.

Σύμφωνα με τα προεδρικά διατάγματα 679, 680 και 681 που δημοσιεύθηκαν στο ΦΕΚ της 6ης Ιανουαρίου 2017:

  • Απολύονται από το τουρκικό Δημόσιο 8.390 υπάλληλοι, μεταξύ των οποίων 2.687 αστυνομικοί και 763 στελέχη των Τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων (450 του Τουρκικού Στρατού, 149 του Τουρκικού Ναυτικού, 164 της Τουρκικής Αεροπορίας). Ο συνολικός αριθμός των αποταχθέντων στρατιωτικών μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου ανέρχεται σε 6.517, πλέον 16.409 σπουδαστών και δοκίμων των στρατιωτικών σχολείων και σχολών όλων των Κλάδων.
  • Η αρμοδιότητα της εισήγησης για την επιλογή των Αρχηγών των Γενικών Επιτελείων περνά στο Υπουργείο Άμυνας, η οποία υπογράφεται από τον Πρωθυπουργό και εγκρίνεται από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Επί της ουσίας, ο Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου θα διορίζεται από τον Recep Tayyip Erdogan και χάνει οποιαδήποτε ρόλο στις προαγωγές των υφισταμένων του.
  • Η θητεία των Αρχηγών των Γενικών Επιτελείων περιορίζεται σε δύο έτη με δυνατότητα παραμονής για ένα ακόμη, εφόσον δεν έχει συμπληρωθεί το όριο ηλικίας συνταξιοδότησης (65 έτη) και έχει εγκριθεί από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.
  • Αφαιρείται από τον εσωτερικό κανονισμό λειτουργίας των Τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων κάθε αναφορά στη Χωροφυλακή και την Ακτοφυλακή.
  • Οι προαγωγές των αξιωματικών από το βαθμό του Ανθυπολοχαγού (Σημαιοφόρου) μέχρι εκείνο του Συνταγματάρχη (Πλοιάρχου) της Χωροφυλακής και της Ακτοφυλακής ανήκουν στην αρμοδιότητα του Υπουργείου Εσωτερικών ενώ για τους ανωτάτους αξιωματικούς αποφασίζει το Υπουργείο Άμυνας.
  • Υποχρεωτικός χρόνος παραμονής στο στράτευμα για τους Αξιωματικούς και Υπαξιωματικούς ορίζεται τα 15 έτη, πλην των Ιπταμένων της Τουρκικής Αεροπορίας που αυξάνεται στα 20 έτη.
  • Συγκροτείται Συμβουλίο Επιθεώρησης του ΥΠΑΜ, το οποίο αναλαμβάνει και θέματα πειθαρχίας.
  • Παρέχεται η δυνατότητα σε πολιτικούς υπαλλήλους του ΥΠΑΜ να διορίζονται ως Στρατιωτικοί Ακόλουθοι στο εξωτερικό.
  • Παρέχεται η δυνατότητα σε αποφοίτους υποχρεωτικής εκπαίδευσης (δημοτικού) να υπηρετήσουν ως Επαγγελματίες Οπλίτες. Μέχρι πρότινος, οι υποψήφιοι όφειλαν να είναι τουλάχιστον απόφοιτοι δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης (λυκείου).
  • Ο οπλισμός και λοιπός εξοπλισμός που κατάσχεται κατά τη διάρκεια των επιχειρήσεων μπορεί να διατεθεί και να αξιοποιηθεί από τις Τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις.
  • Το αποθεματικό ξένου συναλλάγματος σε τραπεζικούς λογαριασμούς που χρησιμοποιούνται από τις Τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις για προμήθειες από το εξωτερικό μεταβιβάζεται στην Κεντρική Τράπεζα της Τουρκίας και μετατρέπεται σε εθνικό νόμισμα.
  • Οι τουρκικές αρχές αποκτούν πλήρη πρόσβαση σε προσωπικά δεδομένα χρηστών στο διαδίκτυο ενώ οποιοσδήποτε Τούρκος πολίτης που βρίσκεται στο εξωτερικό κληθεί να επιστρέψει στην χώρα του και δεν το πράξει άμεσα, του αφαιρείται η ιθαγένεια εντός τριών μηνών.

Αντιπροσωπεία της Τουρκικής Αεροπορίας επισκέφθηκε στις 12 Ιανουαρίου τη Μόσχα με σκοπό την υπογραφή Μνημονίου Κατανόησης με τις Ρωσικές Ένοπλες Δυνάμεις για το συντονισμό και την ασφάλεια πτήσεων κατά τη διάρκεια επιχειρήσεων εντός του Συριακού εναέριου χώρου.