Ανασκόπηση εβδομάδας #274

0
5257

Διεθνής κατάσταση

Στην Ουκρανία θα συμπληρωθούν εντός της ερχόμενης εβδομάδας 4 μήνες από τη ρωσική εισβολής της 24ης Φεβρουαρίου, χωρίς να υπάρχει ορατή κάποια προοπτική ειρήνευσης. Οι ρωσικές δυνάμεις εξακολουθούν να πιέζουν τις ουκρανικές προσπαθώντας να επιτύχουν την περικύκλωσή τους στην περιοχή του Luhansk Oblast. Ιδίως με την προώθησή τους βορείως της Popasna, οι ρωσικές δυνάμεις επιχειρούν να αποκόψουν τις ουκρανικές συγκοινωνίες επί του οδικού άξονα Bakhmut-Lysychansk και κατ’ επέκταση τον ανεφοδιασμό των ουκρανικών δυνάμεων στο θύλακα μεταξύ Lysychansk και Severodonetsk. Στην περιοχή της Χερσώνας αντιθέτως, οι ουκρανικές δυνάμεις ανακατέλαβαν πρόσθετα εδάφη ανατολικά της Tavriiske. Οι χάρτες προέρχονται από την τελευταία ανάλυση του Institute for the Study of War:

ΥΕΘΑ/ΓΕΕΘΑ

Την Πέμπτη 16 Ιουνίου ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Ν. Παναγιωτόπουλος είχε σύντομη συζήτηση με τον Τούρκο ομόλογό του Χουλουσί Ακάρ στις Βρυξέλλες, στο πλαίσιο της συνόδου των υπουργών Άμυνας του ΝΑΤΟ. Οι δύο άνδρες συναντήθηκαν μετά την «οικογενειακή» φωτογραφία στη σύνοδο του ΝΑΤΟ και σύμφωνα με πληροφορίες ο Έλληνας υπουργός  είπε στον Τούρκο ομόλογό του πως θα πρέπει να σταματήσουν οι εντάσεις και οι προκλήσεις. Αντιστοίχως, από τουρκικά ΜΜΕ μεταφέρεται η διάθεση πως «είναι σημαντικό να παραμείνουν ανοιχτοί οι δίαυλοι επικοινωνίας, να επικεντρωθούμε στη θετική ατζέντα, να συμβάλουμε στις σχέσεις καλής γειτονίας, στη διμερή και περιφερειακή συνεργασία και να διατηρηθεί ο διάλογος για τη μείωση των εντάσεων».

Την Τρίτη 14 Ιουνίου ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Κ. Φλώρος συναντήθηκε στο γραφείο του με τον Διοικητή της Commandement de l’Espace της Γαλλίας Général de Division Aérienne M. Friedling, ο οποίος βρίσκεται στην Χώρα μας κατόπιν προσκλήσεως του Διευθυντή Γ΄ Κλάδου του ΓΕΕΘΑ Υποπτεράρχου (Ι) Χ. Τελλίδη. Κατά την διάρκεια της συνάντησης συζητήθηκαν θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος με ιδιαίτερη έμφαση στις προκλήσεις ασφαλείας στο επιχειρησιακό πεδίο του διαστήματος, όπως και στους τρόπους εμβάθυνσης της στρατιωτικής συνεργασίας Ελλάδος και Γαλλίας. Ειδικότερα, ο Α/ΓΕΕΘΑ τόνισε την σημαντική συμμετοχή 2 παρατηρητών της νεοσυσταθείσας Διεύθυνσης Διαστήματος του ΓΕΕΘΑ στην στρατιωτική διαστημική άσκηση «ASTERX 2022», που πραγματοποιήθηκε στην Τουλούζη της Γαλλίας, τονίζοντας την πρόθεσή του οι Ένοπλες Δυνάμεις να συμμετέχουν ενεργά στην εν λόγω σειρά ασκήσεων και στο μέλλον. Κατά την επίσκεψη πραγματοποιήθηκε σύσκεψη με τον Διευθυντή Γ’ Κλάδου και τον Διευθυντή της Διεύθυνσης Διαστήματος του ΓΕΕΘΑ, όπου συζητήθηκαν θέματα που αφορούν στην συμμετοχή Ελλήνων αξιωματικών σε γαλλικά εκπαιδευτικά προγράμματα, στην πραγματοποίηση επισκέψεων στις γαλλικές υποδομές Διαστήματος, στην συμμετοχή της Ελλάδος στο NATO Space Centre of Excellence, καθώς και στην συνεργασία των 2 χωρών στα δορυφορικά προγράμματα. Ακολούθως ο Διοικητής της Commandement de l’Espace επισκέφθηκε το Στρατηγείο Διοικήσεως Ανατολικής Μεσογείου (ΣΔΑΜ), όπου ενημερώθηκε για την λειτουργία του Κλειστού Δορυφορικού Δικτύου (ΚΛΕΙ.Δ.ΔΙ).

Στρατός Ξηράς

Από 6 έως 10 Ιουνίου 2022 και στο πλαίσιο του Προγράμματος Στρατιωτικής Συνεργασίας (ΠΣΣ) Ελλάδας-Αιγύπτου έτους 2022, πραγματοποιήθηκε εκπαίδευση 4 αξιωματικών του Στρατού της Αιγύπτου, στο Εθνικό Πρότυπο Κέντρο Εκπαίδευσης Αγώνα σε Αστικό Περιβάλλον (ΕΠΚΕΑΑΠ) της 71 Αερομεταφερόμενης Ταξιαρχίας (71 Α/Μ ΤΑΞ «ΠΟΝΤΟΣ»). Η εκπαίδευση περιέλαβε τα αντικείμενα της εκκαθάρισης οικίας και των βολών μάχης ταχείας αντίδρασης.

Από 3 έως 10 Ιουνίου 2022 διεξήχθη στην περιοχή της Ξάνθης η ΤΑΜΣ «ΔΗΜΟΚΡΙΤΟΣ 2022», με σκοπό την πρακτική εφαρμογή των γνώσεων των νέων Ανθυπολοχαγών όλων των Όπλων και Σωμάτων Τάξεως 2021 επί αντικειμένων αμυντικών και επιθετικών επιχειρήσεων υπό ρεαλιστικές συνθήκες, με τη συμμετοχή τμημάτων και μέσων της ΧΧΙ ΤΘΤ και της XXV ΤΘΤ. Κατά την άσκηση, η οποία πραγματοποιήθηκε υπό την αιγίδα της Διεύθυνσης Πεζικού (ΔΠΖ) του ΓΕΣ και σχεδιάστηκε και οργανώθηκε από τη Σχολή Πεζικού σε συνεργασία με τις αντίστοιχες Σχολές των λοιπών Όπλων και Σωμάτων, εκτελέστηκαν βολές Πυροβολικού, Αρμάτων, Όλμων και Αντιαρματικών ενώ έγινε και χρήση Τεθωρακισμένων Οχημάτων Μεταφοράς Προσωπικού (ΤΟΜΠ), Αρμάτων Μάχης, Αυτοκινούμενων (Α/Κ) Πυροβόλων καθώς και Ελικοπτέρων. Παράλληλα με την ΤΑΜΣ, οι Ανθυπολοχαγοί εκπαιδεύτηκαν επί του πεδίου σε θέματα Διοικητικής Μέριμνας (ΔΜ), ενώ εκτελέστηκε από την ΧΧΙ Τεθωρακισμένη Ταξιαρχία η ΤΑΜΣ «Το Τακτικό Συγκρότημα Επιλαρχίας Μέσων Αρμάτων κατά την εκτέλεση αντεπίθεσης» καθώς και περισυλλογή βαρέος τεχνικού υλικού. Την άσκηση παρακολούθησε ο Διοικητής του Δ΄ Σώματος Στρατού Αντιστράτηγος Ι. Τσιόπλος.

Πολεμικό Ναυτικό

Την Τρίτη 14 Ιουνίου 2022 διεξήχθη συνεκπαίδευση PASSEX (Passing Exercise) της φρεγάτας ΝΑΒΑΡΙΝΟΝ και του υποβρυχίου ΚΑΤΣΩΝΗΣ με μονάδες της Μόνιμης Συμμαχικής Ναυτικής Δύναμης 2 (Standing NATO Maritime Group Two – SNMG2), στην ευρύτερη θαλάσσια περιοχή ανατολικά της Κρήτης. Κατά τη διάρκεια της συνεκπαίδευσης εκτελέστηκαν αντικείμενα σύνθεσης και ανταλλαγής τακτικής εικόνας, επικοινωνιών, ηλεκτρονικού πολέμου, προχωρητικών ελιγμών, ανθυποβρυχιακού πολέμου και αντιαεροπορικού πολέμου (Air Defence Exercise – ADEX) με την συμμετοχή 2 F-16 και 1 ΑΣΕΠΕ EMB-145Η της ΠΑ.

Την Πέμπτη 09 Ιουνίου 2022, η φρεγάτα ΝΙΚΗΦΟΡΟΣ ΦΩΚΑΣ κατέπλευσε στο λιμένα της Αλεξάνδρειας της Αιγύπτου, μετά το πέρας συμμετοχής της στην επιχείρηση UNIFIL (United Nations Interim Force In Lebanon). Την Παρασκευή 10 Ιουνίου 2022, και μετά τον απόπλου της, η ελληνική φρεγάτα εκτέλεσε συνεκπαίδευση ΡASSEX (Passing Exercise) με την αιγυπτιακή φρεγάτα ENS TABA στην ευρύτερη θαλάσσια περιοχή του λιμένα Αλεξάνδρειας.

Η γαλλική Naval Group και η ελληνική εταιρεία MEVACO Α.Ε. υπέγραψαν συμφωνία πλαίσιο σχετικά με τα μηχανικά συστήματα των φρεγατών FDI του ΠΝ στο περιθώριο της διεθνούς έκθεσης EUROSATORY 2022. H εταιρεία θα προμηθεύει μέρος του ιστού, του κύτους και του κινητού εξοπλισμού.

Πολεμική Αεροπορία

Χθες συμπληρώθηκαν τριάντα (30) χρόνια από τον ηρωικό θάνατο του Υποσμηναγού (Ι) Νικολάου Σιαλμά, ο οποίος στις 18 Ιουνίου 1992 έχασε τη ζωή του κατά τη διάρκεια διατεταγμένης αποστολής αναχαίτισης τουρκικών μαχητικών F-16, που είχαν εισέλθει παράνομα στο FIR Αθηνών .Την Παρασκευή 17 Ιουνίου 2022, πραγματοποιήθηκε στο Ακρωτήριο Σιαλμάς, στη νήσο Άγιος Ευστράτιος, παρουσία του υφυπουργού Εθνικής Άμυνας Ν. Χαρδαλιά, ως εκπροσώπου της κυβέρνησης, επιμνημόσυνη δέηση και κατάθεση στεφάνων, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων τιμής και μνήμης. Στην τελετή παραβρέθηκαν ο Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας (ΓΕΑ), Αντιπτέραρχος (Ι) Θ. Μπουρολιάς, ως εκπρόσωπος του Α/ΓΕΕΘΑ Στρατηγού Κ. Φλώρου, μέλη της οικογένειας, οι τοπικές πολιτειακές και θρησκευτικές αρχές, αντιπροσωπείες αξιωματικών των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας, καθώς και μέλη ενώσεων αποστράτων αξιωματικών.

Την Τρίτη 14 Ιουνίου 2022, ο Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας (ΓΕΑ), Αντιπτέραρχος (Ι) Θ. Μπουρολιάς επισκέφθηκε την 113 Πτέρυγα Μάχης (113ΠΜ) στην Αεροπορική Βάση Μίκρας στη Θεσσαλονίκη. Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του, ο Αρχηγός ενημερώθηκε για τις αποστολές αεροπυρόσβεσης και συνομίλησε με το ιπτάμενο και τεχνικό προσωπικό της 383 Μοίρας Ειδικών Επιχειρήσεων & Αεροπυρόσβεσης, τονίζοντας την ανάγκη για τη μέγιστη δυνατή διαθεσιμότητα των πυροσβεστικών αεροσκαφών CL-415 και την κρισιμότητα τέτοιων αποστολών στο κοινωνικό σύνολο. Επίσης ο Α/ΓΕΑ επισκέφθηκε την 350 Πτέρυγα Κατευθυνομένων Βλημάτων (350ΠΚΒ) στην Αεροπορική Βάση ΣΕΔΕΣ στη Θεσσαλονίκη, όπου ενημερώθηκε για τα τρέχοντα θέματα της μονάδας, ενώ περιηγήθηκε στους χώρους εργασίας και συνομίλησε με το προσωπικό.

Την παρθενική τους πτήση, στο πλαίσιο της πρώτης φάσης του προγράμματος αναβάθμισης των αεροσκαφών F-16 της Πολεμικής Αεροπορίας σε έκδοση Viper, πραγματοποίησαν στις 15 και 16 Ιουνίου τα πρώτα δύο F-16 που βρίσκονται στις εγκαταστάσεις της Ελληνικής Αεροπορικής Βιομηχανίας. Κατά τη διάρκεια των δοκιμαστικών πτήσεων έγινε έλεγχος των αναβαθμισμένων συστημάτων των F-16, ο οποίος στέφθηκε με απόλυτη επιτυχία, δίδοντας το έναυσμα για την απρόσκοπτη συνέχιση των εργασιών και των υπολοίπων προς αναβάθμιση αεροσκαφών της Πολεμικής Αεροπορίας. Οι πτήσεις των εκσυγχρονισμένων στην έκδοση Viper F-16 υποστηριζόταν από chase aircraft της Πολεμικής Αεροπορίας και διήρκεσαν περίπου μία ώρα, αφού εκτελέστηκαν μια σειρά από προβλεπόμενες δοκιμασίες και εξονυχιστικούς ελέγχους, προκειμένου να επιβεβαιωθούν η ασφάλεια και η αξιοπιστία του σχεδιασμού, όπως επίσης και η λειτουργικότητα του εγκατεστημένου εξοπλισμού. Η ΕΑΒ αναμένεται να παραδώσει στην ΠΑ τουλάχιστον 6 (πιθανώς 8) αναβαθμισμένα F-16 Viper μέσα στο 2022, ενώ η απόδοση του συνόλου των αναβαθμισμένων 83 αεροσκαφών που θα ολοκληρωθεί το 2027.

Στα ίδια, πολύ υψηλά επίπεδα κινήθηκε την τελευταία εβδομάδα η παραβατικότητα της τουρκικής πολεμικής αεροπορίας, καθώς σημειώθηκαν 124 παραβιάσεις του ελληνικού εναερίου χώρου (έναντι 130 την προηγούμενη εβδομάδα) με 8 εμπλοκές (έναντι 3 την προηγούμενη εβδομάδα) και 2 υπερπτήσεις ελληνικού εδάφους (έναντι μίας την προηγούμενη εβδομάδα).

 Κύπρος

Στο πλαίσιο της επιχειρησιακής εκπαίδευσης του προσωπικού της Εθνικής Φρουράς, συνδιοργανώθηκε από τη Διοίκηση Καταδρομών και Τμήμα της Ευρωπαϊκής Διοίκησης των Ενόπλων Δυνάμεων (ΕΔ) των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής (USEUCOM), συνεκπαίδευση σε αντικείμενα διαχείρισης τραυματία στο πεδίο της μάχης, στην οποία συμμετείχε ιατρικό και παραϊατρικό προσωπικό από διάφορους Σχηματισμούς και Διοικήσεις.

Από 2 έως 9 Ιουνίου 2022, η Εθνική Φρουρά συμμετείχε στον 12ο ετήσιο διαγωνισμό Ομάδων Ειδικών Επιχειρήσεων «WARRIOR COMPETITION – 2022», που διοργανώθηκε από τις Ένοπλες Δυνάμεις της Ιορδανίας, στο King Abdullah II Special Operations Training Center (KASOTS).

Κατά την επίσκεψή του στη Λευκωσία στις 17 Ιουνίου, ο πρωθυπουργός της Ελλάδας Κ. Μητσοτάκης ανακοίνωσε την δωρεά του αεροσκάφους EMB-135LR (s/n 484) της 352 Μοίρας Μεταφοράς Υψηλών Προσώπων, με ικανότητα μεταφοράς 32 ατόμων, στην Κυπριακή Δημοκρατία.

Κατά την επίσκεψή του ο Κ. Μητσοτάκης συναντήθηκε μεταξύ άλλων με εκπροσώπους της Επιτροπής Κατεχομένων Δήμων και της Επιτροπής Κατεχομένων Κοινοτήτων Κύπρου και επανέλαβε την πάγια εθνική θέση ότι δεν νοείται λύση του Κυπριακού χωρίς κατάργηση του αναχρονιστικού συστήματος των εγγυήσεων και χωρίς την πλήρη απόσυρση των παράνομων τουρκικών κατοχικών στρατευμάτων από την Κύπρο.

Ανατολικός Παρατηρητής

Η Τουρκική Αεροπορία συμμετείχε με 5 αεροσκάφη F-16C/D Block 50+ της 152 Μοίρας και 1 ΑΣΕΠΕ Ε-7Τ στις ασκήσεις RAMSTEIN LEGACY (6-10 Ιουνίου 2022) και BALTOPS-22 (3-17 Ιουνίου 2022) από την ΑΒ Poznan της Πολωνίας. Η συμμετοχή της Τουρκικής Αεροπορίας περιλάμβανε τα διθέσια F-16D (s/n 07-1019, 07-1026, 07-1028) και τα μονοθέσια F-16C (s/n 07-1007, 07-1013).

Πληθαίνουν οι φωνές στην Τουρκία υπέρ της προμήθειας μαχητικών αεροσκαφών Eurofighter Typhoon, εν όψει του αδιεξόδου που διαγράφεται στην έγκριση της προμήθειας 40 νέων F-16 V και 80 κιτ αναβάθμισης, από το Κογκρέσο των ΗΠΑ. Ο υπουργός Άμυνας της Μ. Βρετανίας Ben Wallace ανακοίνωσε ότι θα επισκεφθεί την Τουρκία εντός της εβδομάδας για να συζητήσει τις τουρκικές αντιρρήσεις για την ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ, και σύμφωνα με ορισμένες εκτιμήσεις η ατζέντα της επίσκεψης θα μπορούσε να περιλαμβάνει επίσης την προμήθεια Eurofighter Typhoon από την Τουρκία. Υπενθυμίζεται ότι η RAF σχεδιάζει να αποσύρει τα 30 Eurofighter Typhoon Tranche 1 που διαθέτει ως το 2025, κάτι που ίσως τα καταστήσει σύντομα διαθέσιμα για μεταβίβαση στην Τουρκία. Ωστόσο, τα αεροσκάφη του Tranche 1 στερούνται κρίσιμων αναβαθμίσεων (ραντάρ AESA, πιστοποίηση Κ/Β Meteor κλπ) και επομένως η προσθήκη τους στο τουρκικό οπλοστάσιο δεν θα επηρέαζε σοβαρά την ισορροπία δυνάμεων στο Αιγαίο, που γέρνει υπέρ της Ελλάδας μετά την προμήθεια των Rafale και την αναβάθμιση 83 F-16 σε επίπεδο Viper. Για να καλύψει το χαμένο έδαφος, δεν αποκλείεται η Τουρκία να προσφύγει σε προμήθεια αεροσκαφών νέας κατασκευής (Tranche 4), με υψηλό κόστος και μακρές προθεσμίες παράδοσης. Σε κάθε περίπτωση, η Ελλάδα πρέπει να παρακολουθήσει τις τουρκικές κινήσεις χωρίς να εφησυχάζει.