Ανασκόπηση εβδομάδας #204

0
24011

Φίλες και φίλοι, Χρόνια Πολλά! Καλή Χρονιά με υγεία σε σας και τις οικογένειές σας!

ΥΕΘΑ/ΓΕΕΘΑ

Ο υφυπουργός Εθνικής Άμυνας Α. Στεφανής την Παραμονή της Πρωτοχρονιάς μετέβη αρχικά στην Κω, όπου επισκέφθηκε το Στρατηγείο της 80ής Ανώτερης Διοίκησης Ταγμάτων Εθνοφυλακής (ΑΔΤΕ), το 282 Τάγμα Εθνοφυλακής (282 Μ/Κ ΤΕ) και το Λιμεναρχείο Κω, για να ανταλλάξει ευχές με το προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων και του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής (ΛΣ – ΕΛΑΚΤ). Στη συνέχεια, μετέβη στο Φαρμακονήσι για να υποδεχθεί το Νέο Έτος μαζί με τα στελέχη και τους οπλίτες θητείας στο Επιτηρητικό Φυλάκιο (ΕΦ) «ΦΑΡΜΑΚΟΝΗΣΙΟΥ», όπου και διανυκτέρευσε. Την Πρωτοχρονιά επισκέφθηκε τους Λειψούς, όπου παρακολούθησε τη Δοξολογία και συνομίλησε με Εθνοφύλακες του νησιού. Τέλος, μετέβη στο Στρατηγείο της 79 ΑΔΤΕ, στη Σάμο, όπου αντάλλαξε ευχές με τα εν υπηρεσία στελέχη.

Την Τρίτη 29 και την Τετάρτη 30 Δεκεμβρίου 2020 ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Κ. Φλώρος, επισκέφθηκε Μονάδες και Σχηματισμούς των Ενόπλων Δυνάμεων στην Κρήτη, σε νησιά του Νοτιοανατολικού Αιγαίου και στο Σύμπλεγμα Μεγίστης, όπου αντήλλαξε ευχές με το προσωπικό, με την ευκαιρία των Χριστουγέννων και της έλευσης του Νέου Έτους. Στην Κρήτη, ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ, ξεκίνησε τις επισκέψεις του με την 115 Πτέρυγα Μάχης, το Πεδίο Βολής Κρήτης και την 5η Ταξιαρχία Πεζικού, όπου συνομίλησε μέσω τηλεδιάσκεψης με προσωπικό από το ΕΦ Γαύδου. Κατόπιν μετέβη στον Ναύσταθμο Κρήτης στη Σούδα και ευχήθηκε στο πλήρωμα Υποβρυχίου και στο προσωπικό του Ναυστάθμου, ενώ ακολούθως επισκέφθηκε την Προκεχωρημένη Ναυτική Βάση Κυριαμαδίου, το αεροδρόμιο Καρπάθου και το ΕΦ Καλολίμνου.

Την δεύτερη ημέρα της επισκέψεως του, ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ επισκέφθηκε τη Ρόδο, όπου είχε αντήλλαξε ευχές με το προσωπικό του Στρατηγείου της 95 ΑΔΤΕ και συναντήθηκε με τον πρόεδρο Εθνοφυλάκων Ρόδου Η. Πάχο. Στη συνέχεια επισκέφθηκε τον Ναυτικό Σταθμό Ρόδου, την Κανονιοφόρο (Κ/Φ) ΑΗΤΤΗΤΟΣ, που ναυλοχεί στον λιμένα Ρόδου αυτή την περίοδο κι έκλεισε την επίσκεψη του στο νησί επισκεπτόμενος το 6ο ΕΤΕΘ. Τις μεταμεσημβρινές ώρες ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ έφθασε στο ΕΦ Στρογγύλης, εν συνεχεία επισκέφθηκε την έδρα της Διοίκησης Άμυνας Νήσου (ΔΑΝ) Μεγίστης και κατόπιν επιβιβάσθηκε στο Ταχύ Περιπολικό Κατευθυνομένων Βλημάτων (ΤΠΚ) ΚΡΥΣΤΑΛΛΙΔΗΣ, που αυτή την χρονική περίοδο ναυλοχεί στο Καστελόριζο. Η διήμερη περιοδεία έκλεισε με την μετάβαση στη Ρω και την ανταλλαγή ευχών με το προσωπικό που στελεχώνει το επ’ αυτής εδρεύον Επιτηρητικό Φυλάκιο. Ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ εξήρε το υψηλό ηθικό, τον επαγγελματισμό και την αποτελεσματικότητα που επέδειξαν κατά τη διάρκεια των πρόσφατων γεγονότων στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο. Έδωσε κατευθύνσεις για συνεχή επαγρύπνηση τονίζοντας παράλληλα τη βεβαιότητά του ότι οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις είναι έτοιμες να αντιμετωπίσουν επιτυχώς όλες τις προκλήσεις με τις οποίες θα βρεθούν αντιμέτωπες και την νέα χρονιά.

Την Τρίτη 29 Δεκεμβρίου 2020 σύμφωνα με το Εθνικό Επιχειρησιακό Σχέδιο Εμβολιασμών «ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ», εμβολιάσθηκαν στο Γενικό Νοσοκομείο Αθηνών «ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟΣ» ο Αρχηγός ΓΕΑ Αντιπτέραρχος (Ι) Γεώργιος Μπλιούμης, ο Αρχηγός ΓΕΝ Αντιναύαρχος Στυλιανός Πετράκης ΠΝ, ο Υπαρχηγός ΓΕΝ Υποναύαρχος Γεώργιος Καμπουράκης ΠΝ και ο Υπαρχηγός ΓΕΑ Υποπτέραρχος (Ι) Νικόλαος Ρέτσας και στο Γενικό Νοσοκομείο Νοσημάτων Θώρακος Αθηνών «ΣΩΤΗΡΙΑ» ο Αρχηγός ΓΕΣ Αντιστράτηγος Χαράλαμπος Λαλούσης, ο Υπαρχηγός ΓΕΣ Αντιστράτηγος Ευάγγελος Λύκος και ο Υπαρχηγός ΓΕΕΘΑ Αντιναύαρχος Ιωάννης Δρυμούσης ΠΝ.

Στρατός Ξηράς

Την Τετάρτη 30 Δεκεμβρίου 2020, ο Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Στρατού, Αντιστράτηγος Χαράλαμπος Λαλούσης, συνοδευόμενος από τον Διοικητή της 1ης ΣΤΡΑΤΙΑΣ/EU-OHQ «ΑΧΙΛΛΕΑΣ», Αντιστράτηγο Βασίλειο Παπαδόπουλο και τον Διοικητή της Ι Μεραρχίας Πεζικού (Ι ΜΠ «ΣΜΥΡΝΗ»), Υποστράτηγο Κωνσταντίνο Γούναρη, επισκέφθηκε την έδρα και Μονάδες της 1ης Ταξιαρχίας Αεροπορίας Στρατού (1η ΤΑΞΑΣ «ΚΙΛΚΙΣ- ΛΑΧΑΝΑ») και τις έδρες της 32 Ταξιαρχίας Πεζοναυτών (32 ΤΑΞ ΠΖΝ – «ΜΟΡΑΒΑΣ»), της XXIV Τεθωρακισμένης Ταξιαρχίας (XXIV ΤΘΤ – ΣΥΝΤΑΓΜΑ ΙΠΠΙΚΟΥ «ΦΛΩΡΙΝΑ») και της 1ης Ταξιαρχίας Καταδρομών- Αλεξιπτωτιστών (1η ΤΑΞ ΚΔ-ΑΛ «ΕΛ ΑΛΑΜΕΪΝ»).

Πολεμικό Ναυτικό

Στις 29 Δεκεμβρίου κηρύχθηκε άγονος ο διαγωνισμός για την πώληση των ναυπηγείων Σκαραμαγκά, καθώς η συνέλευση των πιστωτών (Δημόσιο, Τράπεζα Πειραιώς και σωματείο εργαζομένων «Τρίαινα») έκρινε ότι η προσφορά της Onex (ύψους 1 εκ. ευρώ) δεν ήταν έγκυρη, ενώ η μοναδική έγκυρη προσφορά που υποβλήθηκε από την Pyletech Shipyards του ομίλου Πριόβολου, (ύψους 15,1 εκ. ευρώ) κρίθηκε υπερβολικά χαμηλή. Κατόπιν αυτής της εξέλιξης αναμένεται να γίνει μέσα στους πρώτους μήνες του 2021 νέος διαγωνισμός, ενδεχομένως αφού προηγηθεί τροποποίηση της σχετικής νομοθεσίας στα σημεία που προκάλεσαν εμπλοκή.

Πολεμική Αεροπορία

Την Τετάρτη 30 Δεκεμβρίου 2020 ο Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας (ΓΕΑ), Αντιπτέραρχος (Ι) Γεώργιος Μπλιούμης, επισκέφθηκε την 133 Σμηναρχία Μάχης, την 11η Μοίρα Σταθμού Ελέγχου και Προειδοποίησης και την 11η Μοίρα Κατευθυνόμενων Βλημάτων, στην Κρήτη. Κατά τη διάρκεια των επισκέψεών του, ο Αρχηγός συνομίλησε και αντάλλαξε ευχές με το προσωπικό των Μονάδων, καθώς και με τους Ιπταμένους και Τεχνικούς των αεροσκαφών επιφυλακής.

Στις 31 Δεκεμβρίου αεροσκάφος C-130 της Πολεμικής Αεροπορίας μετέφερε στο Zagreb της Κροατίας ανθρωπιστική βοήθεια στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού μηχανισμού πολιτικής προστασίας, για την ανακούφιση των θυμάτων του σεισμού που έπληξε την Κροατία στις 29 Δεκεμβρίου.

Την τελευταία εβδομάδα του 2020 η παραβατική δραστηριότητα της τουρκικής αεροπορίας στο Αιγαίο ήταν μηδενική, με εξαίρεση την 29η Δεκεμβρίου (ημέρα επίσκεψης του Α/ΓΕΕΘΑ σε Κάρπαθο – Καλόλιμνο), οπότε σημειώθηκαν στο ΝΑ Αιγαίο 45 παραβιάσεις του ελληνικού εναερίου χώρου και 2 εμπλοκές με ελληνικά αεροσκάφη αναχαίτισης.

Κύπρος

Στις 29 Δεκεμβρίου πραγματοποιήθηκε , στο πλαίσιο της συνεργασίας μεταξύ των Ενόπλων Δυνάμεων Ελλάδας και Κύπρου, συνεκπαίδευση στο άλμα στατικού ιμάντα στην οποία συμμετείχε η Ελληνική Πολεμική Αεροπορία με αεροσκάφος C -130, η Διοίκηση Καταδρομών και Ναυτικού και εκπαιδευτές από την Σχολή Αλεξιπτωτιστών.

Ανατολικός Παρατηρητής

Στις 31 Δεκεμβρίου 2020 ελικόπτερο S-70A Blackhawk της τουρκικής Χωροφυλακής απώλεσε του ουραίο στροφείο και υπέστη ζημιές στο κύριο στροφείο μετά από πρόσκρουση σε πυλώνα φωτισμού κατά την διάρκεια τροχοδρόμησης στο Α/Δ Sabiha Gokcen της Κωνσταντινούπολης.

Αντιδράσεις προκάλεσε στην Τουρκία η δημοσίευση του προεδρικού διατάγματος 107/2020 (ΦΕΚ Α 258/2020) περί κλεισίματος κόλπων και χάραξης ευθείων γραμμών βάσης στη θαλάσσια περιοχή του Ιονίου και των Ιονίων νήσων μέχρι το Ακρωτήριο Ταίναρο της Πελοποννήσου. Αρκετές τουρκικές φιλοκυβερνητικές εφημερίδες χαρακτήρισαν ως “σκάνδαλο” την επέκταση των ελληνικών χωρικών υδάτων στα 12 ν.μ. στην περιοχή του Ιονίου (η οποία πάντως δεν έγινε με το ανωτέρω προεδρικό διάταγμα και αναμένεται να γίνει με τον πρώτο νόμο που θα ψηφίσει η Βουλή το 2021). Επιπλέον στις 28 Δεκεμβρίου ο υπουργός Ενέργειας της Τουρκίας Φ. Ντονμέζ σε τηλεοπτική συνέντευξή του έθεσε ζήτημα επαναδιαπραγμάτευσης της Συνθήκης της Λωζάννης, και έλαβε από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Σ. Πέτσα την απάντηση ότι μπορεί να υπάρξει συζήτηση μόνο στο πλαίσιο των διερευνητικών επαφών για το μοναδικό θέμα που παραμένει ως εκκρεμότητα, δηλαδή αυτό των θαλασσίων ζωνών.

Νόμος των ΗΠΑ είναι πλέον ο αμυντικός προϋπολογισμός (National Defense Authorization Act – NDAA) του 2021 που περιλαμβάνει κυρώσεις εις βάρος της Τουρκίας στο πλαίσιο της νομοθεσίας CAATSA, καθώς τόσο η Βουλή των Αντιπροσώπων όσο και η Γερουσία των ΗΠΑ ανέτρεψαν το βέτο που είχε ασκήσει ο πρόεδρος Trump. Επιπλέον, η εκπρόσωπος του State Department διέψευσε δηλώσεις του υπουργού Εξωτερικών της Τουρκίας Μ. Τσαβούσογλου, σύμφωνα με τις οποίες οι ΗΠΑ πρότειναν στην Τουρκία τη σύσταση ομάδας εργασίας για την απειλή που συνιστούν οι S-400 για τα αεροσκάφη F-35, και η Τουρκία δέχθηκε. Η εκπρόσωπος του State Department διευκρίνισε ότι οι ΗΠΑ εμμένουν στην εφαρμογή των κυρώσεων της νομοθεσίας CAATSA όπως ανακοινώθηκαν από τον υπουργό Εξωτερικών Μ. Pompeo, και ότι οι μόνες διαβουλεύσεις μεταξύ ΗΠΑ και Τουρκίας αφορούν την επίπτωση των κυρώσεων σε υφιστάμενα προγράμματα στρατιωτικής συνεργασίας.