Ανασκόπηση εβδομάδας #203

0
22848

Φίλες και φίλοι, Χρόνια Πολλά. Καθώς το δύσκολο 2020 πλησιάζει στο τέλος του, αξίζει να θυμηθούμε τις κρίσεις που αντιμετώπισε η Ελλάδα μέσα σε αυτή τη χρονιά και να ευχαριστήσουμε όλους εκείνους που, υπερβάλλοντας εαυτούς στο καθήκον, συνέβαλαν να σταθεί η χώρα όρθια. Τα στελέχη του Στρατού Ξηράς και της Ελληνικής Αστυνομίας, αλλά και σύσσωμους τους ακρίτες του Έβρου που αντιμετώπισαν την τουρκική απόπειρα υβριδικής εισβολής στον Έβρο το Μάρτιο. Τους γιατρούς και τους νοσηλευτές που με αυταπάρνηση αντιμετώπισαν και αντιμετωπίζουν τη φονική πανδημία του COVID-19. Τα στελέχη του Πολεμικού Ναυτικού πρωτίστως, αλλά και του συνόλου των Ενόπλων Δυνάμεων, που ανταποκρίθηκαν στην πολεμική κινητοποίηση του Ιουλίου-Αυγούστου λόγω της εξόδου του Oruc Reis και στον “αγώνα αντοχής” που ακολούθησε. Τα στελέχη του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής, στις προσπάθειες των οποίων οφείλεται κυρίως η μεγάλη μείωση του λαθρομεταναστευτικού κύματος προς τα νησιά του Αν. Αιγαίου. Καμία από αυτές τις επιτυχίες δεν ήταν αυτονόητη στις αρχές του 2020. Κάθε μία από αυτές τις κρίσεις θα μπορούσε να είχε γονατίσει το προβληματικό νεοελληνικό κράτος. Αλλά δεν το γονάτισαν, χάρη σε όλους τους πεισματάρηδες Έλληνες που, κατά τον ποιητή, “αγωνίζονται να εξουδετερώσουν τη φθορά” ο καθένας από το πόστο του. Σας ευχαριστούμε.

ΥΕΘΑ/ΓΕΕΘΑ

Σήμερα, πρώτη ημέρα των εμβολιασμών κατά του COVID-19 στην Ευρωπαϊκή Ένωση, εμβολιάστηκε ο Α/ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Κ. Φλώρος, ενώ ο προγραμματισμός περιλαμβάνει τον εμβολιασμό του συνόλου της ηγεσίας των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας ως τις 10 Ιανουαρίου 2021. Νωρίτερα είχαν εμβολιαστεί η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κ. Σακελλαροπούλου, ο Πρόεδρος της Βουλής Κ. Τασούλας και ο πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης, ενώ η πρώτη Ελληνίδα που εμβολιάστηκε ήταν η νοσηλεύτρια ΜΕΘ Ε. Καμπισιούλη.

Στις 23 Δεκεμβρίου ο υπουργός Εθνικής Αμύνης Ν. Παναγιωτόπουλος επισκέφθηκε ενόψει των εορτών των Χριστουγέννων Μονάδες των Ενόπλων Δυνάμεων στη Λήμνο. Πρώτος σταθμός του ήταν η 130 Σμηναρχία Μάχης (130 ΣΜ) όπου επισκέφθηκε, συνοδευόμενος από τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ Στρατηγό Κ. Φλώρο, τα Αεροσκάφη Επιφυλακής (Readiness), ενημερώθηκε για επιχειρησιακά θέματα κι αντήλλαξε ευχές με τα πληρώματα και τους τεχνικούς των Αεροσκαφών. Ακολούθως επισκέφθηκε το Ναυτικό Σταθμό Λήμνου (ΝΑΣ.ΛΗ), την κανονιοφόρο “ΝΑΥΜΑΧΟΣ” το στρατηγείο της 88 Σ.ΔΙ., το 290 Μ/Κ ΤΠ και την 8η  ΜΣΕΠ, όπου συνομίλησε κι αντήλλαξε ευχές με το στρατιωτικό προσωπικό.

Ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Κ. Φλώρος μετά την επίσκεψη στη Λήμνο μαζί με τον υπουργό Εθνικής Άμυνας μετέβη στον Άγιο Ευστράτιο, όπου στην έδρα της Διοίκησης Άμυνας Νήσου (ΔΑΝ) άκουσαν τα κάλαντα από το προσωπικό που υπηρετεί στο νησί με τη Δήμαρχο κα Μαρία Κακαλή. Ακολούθως επισκέφθηκε τα Επιτηρητικά Φυλάκια στα Ψαρά, στην Παναγιά και στο Αγαθονήσι όπου στο Φυλάκιο τον υποδέχθηκε ο Δήμαρχος κ. Ευάγγελος Κόττορος. Τελευταίος σταθμός της περιοδείας ήταν το Φαρμακονήσι όπου αντάλλαξαν ευχές και με το προσωπικό του ΛΣ – ΕΛΚΑΤ που εδρεύει εκεί. Στο πλαίσιο των επαφών του με το προσωπικό, ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ εξήρε την προσπάθεια που κατέβαλλαν στην επιτυχή αντιμετώπιση της πολύμηνης τουρκικής προκλητικότητας στην Ανατολική Μεσόγειο και το Αιγαίο. Έδωσε εντολές για συνεχή επαγρύπνηση και αναφέρθηκε στις ενέργειες που έχουν αναληφθεί από το ΓΕΕΘΑ, για την αύξηση και ανανέωση του προσωπικού μέσω των προσλήψεων, της προσπάθειας αναβάθμισης των μέσων και των υλικών και βεβαίως της συντήρησης και εκσυγχρονισμού των υφισταμένων.

Τη Δευτέρα 21 Δεκεμβρίου 2020 ο υφυπουργός Εθνικής Άμυνας Α. Στεφανής πραγματοποίησε επισκέψεις σε Μονάδες των Ενόπλων Δυνάμεων στην Περιοχή Ευθύνης της 98 Ανώτερης Διοίκησης Ταγμάτων Εθνοφυλακής (98 ΑΔΤΕ), στη Λέσβο. Σκοπός των επισκέψεών του ήταν η ενημέρωσή του για τα τρέχοντα επιχειρησιακά θέματα και τις δραστηριότητες των Μονάδων. Στο πλαίσιο της επίσκεψης, μετέβη στο Στρατηγείο του Σχηματισμού, στο Επιτηρητικό Φυλάκιο (ΕΦ) «ΠΡΟΒΟΣΚΙΔΑ», στον 3ο Σταθμό Αναφοράς (ΣΑ), στον 3ο Σταθμό Ηλεκτρονικών Εφαρμογών (ΣΗΕ), καθώς και στην Κανονιοφόρο (Κ/Φ) «ΝΑΥΜΑΧΟΣ» του Πολεμικού Ναυτικού και στο Πλοίο Ανοικτής Θαλάσσης (ΠΑΘ) 050 «ΑΡΚΟΙ» του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής (ΛΣ – ΕΛΑΚΤ), προκειμένου να ανταλλάξει ευχές με το προσωπικό ενόψει των εορτών.

Στρατός Ξηράς

Το διήμερο 19 και 20 Δεκεμβρίου 2020, ο Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Στρατού, Αντιστράτηγος Χαράλαμπος Λαλούσης, πραγματοποίησε επίσκεψη στις Περιοχές Ευθύνης των 80 και 95 ΑΔΤΕ. Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του, ο Αρχηγός επισκέφθηκε Μονάδες, Επιτηρητικά Φυλάκια (ΕΦ) και στρατιωτικές εγκαταστάσεις, διαπίστωσε την επιχειρησιακή ετοιμότητα και το υψηλό επίπεδο ηθικού του προσωπικού και αντάλλαξε μαζί του ευχές εν όψει των εορτών των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς.

Στις 21 Δεκεμβρίου ο υπουργός Εθνικής Άμυνας συνοδευόμενος από τη στρατιωτική ηγεσία ενημέρωσε τα μέλη της Επιτροπής Εξοπλιστικών Προγραμμάτων και Συμβάσεων της Βουλής για την προμήθεια μεταχειρισμένων Τεθωρακισμένων Τροχοφόρων Οχημάτων Αναγνωρίσεως (ΤΤΟΑ) Μ1117 Guardian από τις ΗΠΑ για τον ΕΣ, προϋπολογισμού 50 εκ. Ευρώ. Όπως έχουμε αναφέρει και παλιότερα, τα πρώτα 80 οχήματα βρίσκονται σε άριστη κατάσταση σε αμερικανική βάση στη Γερμανία, και μόλις οι περιορισμοί της πανδημίας επιτρέψουν τη μετάβαση αντιπροσωπείας του ΕΣ για την επιθεώρησή τους, αναμένεται να παραληφθούν και να προωθηθούν σε μονάδες του Έβρου.

Πολεμικό Ναυτικό

Τη Δευτέρα 21 και την Τρίτη 22 Δεκεμβρίου 2020, ο Αρχηγός ΓΕΝ Αντιναύαρχος Στυλιανός Πετράκης ΠΝ, επισκέφθηκε το Ναύσταθμο Κρήτης, τη νήσο Σάμο (Ναυτικό Σταθμό και Παρατηρητήριο), το Ναύσταθμο Σαλαμίνας και το Αρχηγείο Στόλου, όπου αντάλλαξε ευχές για τα Χριστούγεννα και το νέο έτος με το προσωπικό των Ναυτικών Υπηρεσιών, Διοικήσεων και ναυλοχούντων πολεμικών πλοίων.

Πολεμική Αεροπορία

Την Τετάρτη 23 Δεκεμβρίου 2020, με την ευκαιρία των εορτών των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς, ο Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας, Αντιπτέραρχος (Ι) Γεώργιος Μπλιούμης, επισκέφθηκε την 135 Σμηναρχία Μάχης, την 7η Μοίρα Σταθμού Ελέγχου και Προειδοποίησης και την 22η Μοίρα Κατευθυνόμενων Βλημάτων, στη νήσο Σκύρο. Κατά τη διάρκεια των επισκέψεών του, ο Αρχηγός συνομίλησε και αντάλλαξε ευχές με το προσωπικό των Μονάδων, καθώς και με τους Ιπταμένους και Τεχνικούς των αεροσκαφών επιφυλακής.

Σύμφωνα με ενημέρωση του αντιπροέδρου του αεροναυτικού τμήματος της Lockheed Martin, το πρόγραμμα αναβάθμισης των αεροσκαφών F-16 σε VIPER υλοποιείται εντός των συμβατικών χρονοδιαγραμμάτων παρά τα προβλήματα που προκάλεσε η πανδημία, ενώ στο πρόγραμμα αναβάθμισης των 37 Α/Φ F-16 Block 50 σε Block50+/ADV με απάρτια που θα απομακρυνθούν από τα αναβαθμιζόμενα σε VIPER, έχει συμπεριληφθεί η προμήθεια αριθμού προηγμένων ατρακτιδίων στοχοποίησης AN/AAQ-33 SNIPER.

Στην ενημέρωση που έγινε στις 21 Δεκεμβρίου από την ηγεσία του ΥΠΕΘΑ προς τα μέλη της Επιτροπής Εξοπλιστικών Προγραμμάτων και Συμβάσεων της Βουλής περιλαμβάνεται και η σύμβαση εν συνεχεία υποστήριξης (FOS) για τα μεταγωγικά αεροσκάφη C-27J που αναμένεται να συναφθεί με την κατασκευάστρια εταιρία Leonardo, μετά τη ματαίωση του σχετικού διαγωνισμού τον Ιούλιο. Έτσι, μετά τα “έκτακτα μέτρα” (αποστολή στο Ισραήλ κλπ.) που λαμβάνονται για την αποκατάσταση της διαθεσιμότητας των C-130, δρομολογείται και η αποκατάσταση της διαθεσιμότητας των C-27J. Ελπίζουμε αυτή τη φορά η προσπάθεια των Επιτελείων (που ομολογουμένως είναι τιτάνια και πολυμέτωπη) να φέρει αποτέλεσμα.

Επίσης στην ενημέρωση της 21ης Δεκεμβρίου προς τα μέλη της Επιτροπής Εξοπλιστικών Προγραμμάτων και Συμβάσεων της Βουλής, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας ανακοίνωσε την δημιουργία Διεθνούς Εκπαιδευτικού Κέντρου Πτήσεων στην 120 Πτέρυγα Εκπαίδευσης Αέρος στο Α/Δ Καλαμάτας με τη μέθοδο της χρηματοδοτικής μίσθωσης μέσω διακρατικής συμφωνίας με το Ισραήλ καθώς έγινε αποδεκτή η προσφορά της Elbit Systems αξίας €1,375 δισ. για περίοδο 22 ετών. Ο ανάδοχος αναλαμβάνει -μεταξύ άλλων- την παροχή 10 αεροσκαφών M346 Master και 3.200 Ωρών Πτήσης/έτος στον τύπο καθώς και την παροχή 7.500 Ωρών Πτήσης/έτος σε αεροσκάφη T-6Α Texan.

Αυξημένη ποσοτικά και ποιοτικά ήταν η παραβατική δραστηριότητα της τουρκικής πολεμικής αεροπορίας την εβδομάδα που πέρασε, με 37 παραβιάσεις του ελληνικού εναερίου χώρου (έναντι 2 την προηγούμενη εβδομάδα), 2 εμπλοκές με ελληνικά αεροσκάφη αναχαίτισης (έναντι 3 την προηγούμενη εβδομάδα) και 3 υπερπτήσεις ελληνικών εδαφών (έναντι καμίας την προηγούμενη εβδομάδα).

Κύπρος

Στις 22 Δεκεμβρίου 2020 πραγματοποιήθηκε τηλεδιάσκεψη στην οποία συμμετείχαν αξιωματικοί της Διεύθυνσης Τεθωρακισμένων του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Φρουράς και ομόλογοί τους από τις Ισραηλινές Ένοπλες Δυνάμεις (ΙΕΔ). Σκοπός της τηλεδιάσκεψης ήταν η συζήτηση θεμάτων που αφορούν στην οργάνωση, στην εκπαίδευση και στις επιχειρησιακές δραστηριότητες των Μονάδων Τεθωρακισμένων των Ενόπλων Δυνάμεων των δυο χωρών.
Η συγκεκριμένη δράση εντάσσεται στο Πρόγραμμα Διμερούς Στρατιωτικής Συνεργασίας μεταξύ Κυπριακής Δημοκρατίας και του Κράτους του Ισραήλ και πραγματοποιήθηκε με τηλεδιάσκεψη λόγω των μέτρων που λαμβάνονται κατά της πανδημίας του COVID-19.

Ανατολικός Παρατηρητής

O υπουργός Άμυνας της Τουρκίας H. Akar επισκέφθηκε χθες τη Λιβύη, συνοδευόμενος από τον αρχηγό των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων στρατηγό Y. Güler, τον αρχηγό του στρατού Ü. Dündar και τον αρχηγό του ναυτικού A. Özbal. Συναντήθηκε με τον υπουργό Άμυνας του GNA S. al-Namrush και με τους επιτόπου Τούρκους αξιωματικούς. Κατά την επίσκεψή του αναφέρθηκε στις απειλές του στρατάρχη Χ. Χαφταρ για επιθέσεις κατά τουρκικών στόχων στη Λιβύη, απειλώντας με αντίποινα σε μια τέτοια περίπτωση. Επίσης δεν παρέλειψε να αναφερθεί στο νέο ελληνικό εξοπλιστικό πρόγραμμα, λέγοντας “αγοράστε όσα αεροσκάφη θέλετε, όσα υποβρύχια, όσα πλοία θέλετε. Δεν σας αρκούν”.

Στις 22 Δεκεμβρίου ο υπουργός Άμυνας της Τουρκίας Χ. Ακάρ επισκέφθηκε το ναύσταθμο του Aksaz για να παρακολουθήσει την αεροναυτική άσκηση KAPLAN PENÇESİ 2020, στην οποία συμμετείχαν 21 αεροσκάφη, 1 ελικόπτερο, 1 φρεγάτα, 2 ΤΠΚ, 1 ΠΓΥ, αριθμός ΜΕΑ και συστημάτων αντιαεροπορικής άμυνας.

Στις 22 Δεκεμβρίου ο σταθμός της Αττάλειας εξέδωσε νέα NAVTEX, με την οποία αναγγέλλονται έρευνες του Oruc Reis από 22 Δεκεμβρίου 2020 έως 15 Ιουνίου 2021 εντός τουρκικών χωρικών υδάτων, νοτίως της Αττάλειας. Εκτιμάται ότι η συγκεκριμένη NAVTEX αποτελεί μέρος μιας νέας τακτικής από πλευράς Τουρκίας, με την οποία προβάλλεται διεθνώς η ίδια ως διαλλακτική και διατεθειμένη για διάλογο με την Ελλάδα, την οποία η Τουρκία επιχειρεί να εμφανίσει ως αδιάλλακτη και προκλητική. Στο πλαίσιο αυτό ο εκπρόσωπος του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών Χ. Ακσόι, χαρακτήρισε ως «προκλητικά βήματα της Ελλάδας που αυξάνουν την ένταση» την πρόσφατη εξαγγελία 15 περιοχών ελληνικών ασκήσεων στο Αιγαίο από τις 4 Ιανουαρίου ως τις 26 Φεβρουαρίου του 2021, οι οποίες δεν διαφέρουν από τον συνήθη προγραμματισμό ασκήσεων των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων. Εκτιμάται ότι η προσπάθεια της Άγκυρας να εμφανίσει διαλλακτικό πρόσωπο αποσκοπεί πρωτίστως στη βελτίωση της εικόνας της στις ΗΠΑ εν όψει της έναρξης της προεδρίας Μπάιντεν και δευτερευόντως στην αποτροπή νέων κυρώσεων από πλευράς ΕΕ στη σύνοδο του Μαρτίου 2021. Ως εκ τούτου, το 2021 Ελλάδα και Κύπρος θα πρέπει να αναμένουν αύξηση της πίεσης για επανέναρξη διερευνητικών επαφών “εφ’ όλης της ύλης” με την Τουρκία, αλλά και για ένα πιθανό νέο γύρο διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό. Θα απαιτηθεί αυξημένη διπλωματική προσπάθεια για να αποφευχθούν παγίδες, ενόσω θα συνεχίζεται η προσπάθεια ανάταξης των Ενόπλων Δυνάμεων.