Ανασκόπηση εβδομάδας #201

0
23802

Η εβδομάδα που πέρασε σημαδεύτηκε από την Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ στις 10 και 11 Δεκεμβρίου, κατά την οποία το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο δεν επέβαλε στην Τουρκία τις κυρώσεις που είχαν προβλεφθεί στη Σύνοδο της 1-2 Οκτωβρίου, παρά τις συνεχείς παραβιάσεις των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας και της Κύπρου στο μεσοδιάστημα. Η μη επιβολή κυρώσεων οφείλεται στην αντίδραση της γερμανικής προεδρίας, αλλά και κρατών μελών που εξαρτούν συμφέροντα από την Τουρκία, όπως η Ιταλία, η Ισπανία και η Βουλγαρία. Ανοικτό παρέμεινε το ενδεχόμενο επιβολής κυρώσεων στην επόμενη σύνοδο του Μαρτίου 2021, ενώ είναι σαφές ότι οι κεντρικοί παράγοντες της ΕΕ αναμένουν και τη στάση που θα υιοθετήσει έναντι της Τουρκίας η νέα προεδρία του Τζο Μπάιντεν στις ΗΠΑ. Η εξέλιξη αυτή δείχνει, αναμφίβολα, τα όρια της υποστήριξης που μπορεί να αναμένει η Ελλάδα από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Από την άποψη αυτή, η Ελλάδα μπορεί να αποκομίσει και ένα κέρδος από την έκβαση της Συνόδου Κορυφής: το τέλος των όποιων αυταπατών υπάρχουν σε κάποιους πυρήνες της ελληνικής ελίτ και την ακόμη πιο εντατική προσήλωση στη στρατιωτική προπαρασκευή της χώρας για την αντιμετώπιση του τουρκικού κινδύνου.

ΥΕΘΑ/ΓΕΕΘΑ

Την Τετάρτη 09 Δεκεμβρίου 2020 ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος επισκέφθηκε την Κορβέτα των Η.Α.Ε. BAYNUNAH, η οποία έχει καταπλεύσει στον λιμένα του Πειραιά για επίσκεψη, αμέσως μετά την συμμετοχή της στην άσκηση «ΜΕΔΟΥΣΑ – 10» και την συνεκπαίδευση με Μονάδες του Πολεμικού Ναυτικού και αεροσκάφη της Πολεμικής Αεροπορίας (PASSEX). ο Διευθυντής της Διεύθυνσης Διεθνών Σχέσεων του ΓΕΕΘΑ Ταξίαρχος Νικόλαος Τριανταφύλλου, ο οποίος υπέγραψε Πρωτόκολλο Στρατιωτικής Συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών για το έτος 2021 (Military Cooperation Program – MCP 2021), με το οποίο εμβαθύνεται περαιτέρω η στρατιωτική συνεργασία των Ενόπλων Δυνάμεων τους μέσω της διεξαγωγής κοινών εκπαιδευτικών και επιχειρησιακών δραστηριοτήτων.

Στον σύντομο χαιρετισμό του ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ μεταξύ άλλων έκανε ιδιαίτερη μνεία στην ειδική σχέση των δύο Χωρών, στο πλαίσιο της οποίας έχουν διεξαχθεί σειρά σημαντικών συνεκπαιδεύσεων με πλέον πρόσφατες την κοινή συμμετοχή στην άσκηση «ΜΕΔΟΥΣΑ – 10» και την αεροπορική συνεργασία με τη μεταστάθμευση 4 Αεροσκαφών των Η.Α.Ε. με αντίστοιχους χειριστές και τεχνικό προσωπικό στην Αεροπορική Βάση της Σούδας από 26 Αυγούστου έως 02 Οκτωβρίου 2020. Επιπρόσθετα, τόνισε ότι η ισχυρή στρατηγική συνεργασία τους καθιστά την Ελλάδα και τα Η.Α.Ε. βασικούς πυλώνες ασφάλειας και σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή και παράδειγμα προς μίμηση. Η επίσκεψη περατώθηκε με την περιήγηση εντός του πλοίου και ενημέρωση επί των επιχειρησιακών δυνατοτήτων αυτού.

Στρατός Ξηράς

Στις 8 και 9 Δεκεμβρίου ο υφυπουργός Εθνικής Άμυνας Α. Στεφανής πραγματοποίησε επισκέψεις στην Περιοχή Ευθύνης της 1ης Στρατιάς και ειδικότερα του Δ΄ Σώματος Στρατού. Μεταξύ άλλων επισκέφθηκε τα Στρατηγεία του Δ΄ Σώματος Στρατού στην Ξάνθη και της ΧΙΙ Μηχανοκίνητης Μεραρχίας Πεζικού στην Αλεξανδρούπολη, όπου ενημερώθηκε για επιχειρησιακά θέματα και τις τρέχουσες δραστηριότητές τους. Επίσης μετέβη στο χωριό Πόρος Έβρου, όπου παρακολούθησε την εξέλιξη των εργασιών, στο πλαίσιο της συνδρομής των Ενόπλων Δυνάμεων στην κατασκευή του συνοριακού αποτρεπτικού εμποδίου (φράκτη). 

Πολεμικό Ναυτικό

Από την Κυριακή 06 έως την Τρίτη 08 Δεκεμβρίου 2020 και κατά τον πλου της Κορβέτας BAYNUNAΗ των ΗΑΕ από το λιμένα Αλεξάνδρειας της Αιγύπτου προς το λιμένα Πειραιώς όπου και κατέπλευσε, διεξήχθη συνεκπαίδευση με Μονάδες του Πολεμικού Ναυτικού που επέστρεφαν από την άσκηση ΜΕΔΟΥΣΑ – 10. Εκτελέστηκαν γυμνάσια επικοινωνιών, αντιαεροπορικού πολέμου (ADEXES), ταχείας καταρρίχησης (FAST ROPE) Ομάδας Ανορθόδοξου Πολέμου από Ελικόπτερο και άλλα αντικείμενα Ναυτικού Πολέμου. Η συνεκπαίδευση στην οποία συμμετείχαν οι Φρεγάτες ΛΗΜΝΟΣ και ΘΕΜΙΣΤΟΚΛΗΣ και αριθμός αεροσκαφών της Πολεμικής Αεροπορίας, συνέβαλε στην προαγωγή του επιπέδου της επιχειρησιακής ετοιμότητας, μαχητικής ικανότητας και συνεργασίας των συμμετεχόντων και επιβεβαίωσε εκ νέου τόσο τις άριστες σχέσεις μεταξύ των Ενόπλων Δυνάμεων των 2 χωρών, όσο και την διαρκή εμβάθυνσή τους.

Την Κυριακή 06 Δεκεμβρίου 2020, διεξήχθη συνεκπαίδευση PASSEX (Passing Exercise) μεταξύ Ελλάδας, Ιταλίας, Γαλλίας και Κύπρου στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου νοτίως Κύπρου. Οι ανωτέρω χώρες στο πλαίσιο της Τετραμερούς Συνεργασίας (QUAD – Quadripartite Initiative), έχουν δεσμευτεί να υποστηρίξουν την ελεύθερη ναυσιπλοΐα στα Διεθνή Ύδατα και να καταγράφουν τυχόν αποκλίσεις του σεβασμού του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας. Η συνεκπαίδευση στην οποία συμμετείχαν η Φρεγάτα (Φ/Γ) ΥΔΡΑ (F452) από την Ελλάδα, το Αεροπλανοφόρο GIUSEPPE GARIBALDI (551) από την Ιταλία, η Φ/Γ ACONIT (F713) από την Γαλλία, καθώς και το Περιπολικό Ανοιχτής Θαλάσσης (ΠΑΘ) ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ (P61) και ένα ελικόπτερο AW-139 από την Κύπρο, συνέβαλε στην αναβάθμιση της διαλειτουργικότητας μεταξύ των συμμετεχόντων.

Πολεμική Αεροπορία

Σύμφωνα με δημοσίευμα της Καθημερινής, εντός του Δεκεμβρίου αναμένεται η επίσκεψη της Γαλλίδας υπουργού Αμύνης Φ. Παρλί στην Αθήνα για την υπογραφή της σύμβασης προμήθειας των μαχητικών αεροσκαφών Rafale. Η σύμβαση αναμένεται να εγκριθεί από τη Βουλή στις 17 Δεκεμβρίου και να υπογραφεί από τους υπουργούς Αμύνης των δύο χωρών στις 23 Δεκεμβρίου. Σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα, ο στόχος είναι η προσγείωση των πρώτων Rafale στην Τανάγρα το αργότερο έως τον Μάιο του 2021.

Στις 12 Δεκεμβρίου 2020 εκτελέστηκε πτήση μεταγωγικού αεροσκάφους C-130 της ΠΑ για την μεταφορά ανθρωπιστικής βοήθειας στην Αρμενία.

Αμυντική βιομηχανία

Δύο, αλλά κατ’ ουσία μία, είναι οι προσφορές που υποβλήθηκαν την Παρασκευή 11 Δεκεμβρίου για την απόκτηση των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά (ΕΝΑΕ).  Η Pyletech Shipyards του ομίλου North Star (συμφερόντων του εφοπλιστή Θεόφιλου Πριόβολου) κατέθεσε προσφορά ύψους 15,1 εκατομμυρίων ευρώ, ενώ η ΟΝΕΧ κατέθεσε συμβολική προσφορά ύψους ενός εκατομμυρίου ευρώ. Σε ανακοίνωσή της η Pyletech Shipyards αιτιολογεί τη σχετικά χαμηλή οικονομική προσφορά της με στοιχεία για την κακή κατάσταση των ναυπηγείων και τονίζει ότι σκοπεύει να επενδύσει πάνω από 700 εκατ. ευρώ τα επόμενα χρόνια στα ναυπηγεία. Η επόμενη φάση της διαδικασίας θα είναι η εισήγηση του ειδικού εκκαθαριστή στο υπουργείο Οικονομικών, το οποίο θα αποφασίσει αν θα κάνει δεκτή την προσφορά ή θα κηρύξει τον διαγωνισμό άγονο.

Κύπρος

Τα ξημερώματα του Σαββάτου (12/12) παρελήφθησαν από την Εθνική Φρουρά τα πρόσθετα πυροβόλα σερβικής προέλευσης NORA Β52, τα οποία θα εξοπλίσουν μία ακόμη μοίρα Α/Κ πυροβόλων. Στο μεταξύ, σύμφωνα με πληροφορίες του ΚΥΠΕ, τα 77.190.100 ευρώ για δαπάνες αμυντικής θωράκισης, που εγκρίθηκαν από τη Βουλή ως μέρος του συμπληρωματικού προϋπολογισμού για το 2020, θα διατεθούν για πληρωμή είτε συμβάσεων για οπλικά συστήματα που έχουν ήδη παραληφθεί, είτε νέων συμβάσεων για οπλικά συστήματα, όπως για προκαταβολές.

Το διήμερο 09 – 10 Δεκεμβρίου 2020 πραγματοποιήθηκαν στο Πεδίο Βολής Κιτίου, βολές αντιαρματικών πυραύλων επί θαλασσίων στόχων, με άρματα Τ-80U. Η συγκεκριμένη δραστηριότητα αποτέλεσε το επιστέγασμα της βασικής εκπαίδευσης για τους οπλίτες των τεθωρακισμένων της 2020 ΕΣΣΟ. Τις βολές παρακολούθησε ο Αρχηγός της Εθνικής Φρουράς, Αντιστράτηγος Δημόκριτος Ζερβάκης ο οποίος διαπίστωσε το υψηλό επίπεδο εκπαίδευσης και ηθικού του προσωπικού των Μονάδων Τεθωρακισμένων.

Στο πλαίσιο της παρουσίας του Ιταλικού Αεροπλανοφόρου ITS GARIBALDI στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, το Γενικό Επιτελείο Εθνικής Φρουράς οργάνωσε και εκτέλεσε συνεκπαίδευση με τη συμμετοχή πτητικού μέσου της Διοίκησης Αεροπορίας. Η συνεκπαίδευση διεξήχθη στις 8 Δεκεμβρίου 2020, στη θαλάσσια περιοχή ανοικτά της Λάρνακας και εντός του FIR Λευκωσίας. Από πλευράς Διοίκησης Αεροπορίας συμμετείχε ένα ελικόπτερο AW-139 της 460 Μοίρας Έρευνας & Διάσωσης εκτελώντας προσνηώσεις και απονηώσεις στον ειδικά διαμορφωμένο χώρο του αεροπλανοφόρου.

Ανατολικός Παρατηρητής

Στις 11 Δεκεμβρίου 2020 παραδόθηκε το πρώτο Αεροσκάφος Ναυτικών Επιχειρήσεων ATR-72-600Τ (s/n ΤCB751) στο Τουρκικό Ναυτικό σε τελετή που πραγματοποιήθηκε στις εγκαταστάσεις της ΤΑΙ, μετά τις δοκιμές αποδοχής του στο πλαίσιο του προγράμματος Meltem III, το οποίο παρουσίασε σωρεία τεχνικών προβλημάτων και συμπλήρωσε ήδη 15 έτη από την υπογραφή της αρχικής σύμβασης.

Στις 10 Δεκεμβρίου διεξήχθη στο Μπακού παρέλαση για τη νίκη του Αζερμπαϊτζάν στο Ναγκόρνο Καραμπάχ, παρουσία του προέδρου της Τουρκίας Ρ.Τ. Ερντογάν και με συμμετοχή τουρκικών στρατιωτικών δυνάμεων. Στην παρέλαση εμφανίστηκε ΜΕΑ τύπου Bayraktar TB2 (s/n Τ141) με νέου τύπου στροφείο τριών πτερυγίων.

Στις 8 Δεκεμβρίου η TUSAS ανακοίνωσε την ολοκλήρωση των εργασιών εκσυγχρονισμού σε 7 μεταγωγικά C-130 της Τουρκικής Αεροπορίας και την παράδοση του 8ου αεροσκάφους το προσεχές διάστημα. Οι συγκρίσεις με την ΕΑΒ προκαλούν θλίψη.

Σε άρθρο του περιοδικού Μ5 της 7ης Δεκεμβρίου 2020 για την επικείμενη προμήθεια νέων τορπιλών από το ΠΝ αναφέρεται πως χρήζουν άμεσης αντικατάστασης τα συστήματα σόναρ τρόπιδας των Φ/Γ κλάσης YAVUZ, BARBAROS και GABYA και προτείνεται επιπλέον η εγκατάσταση σόναρ χαμηλής συχνότητας συρόμενης διάταξης. Το δημοσίευμα μάλλον δεν είναι άσχετο με την αδυναμία εντοπισμού των υποβρυχίων του ΠΝ από τουρκικά μέσα στη διάρκεια του τελευταίου εξαμήνου.

Με πρωτοβουλία της Ελληνίδας ευρωβουλευτού Μαρίας Σπυράκη, στις 9 Δεκεμβρίου 53 Έλληνες & Γερμανοί ευρωβουλευτές & βουλευτές από το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, τους Πράσινους, τους Σοσιαλιστές & την Αριστερά ζήτησαν με επιστολή τους από την καγκελάριο Μέρκελ την αναστολή της εξαγωγής των υποβρυχίων τύπου 214 στην Τουρκία, λόγω των απειλών της κατά της Ελλάδας και της Κύπρου. Όπως είναι γνωστό, στο πλαίσιο της Συνόδου Κορυφής που ακολούθησε η Γερμανίδα καγκελάριος δήλωσε ότι το ζήτημα θα πρέπει να εξεταστεί στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ.

Ο αμυντικός προϋπολογισμός των ΗΠΑ (NDAA) για το 2021, που περιλαμβάνει πρόβλεψη για κυρώσεις στην Τουρκία βάσει της νομοθεσίας CAATSA λόγω της αγοράς του ρωσικού Α/Α συστήματος S-400, υπερψηφίστηκε από το Κογκρέσο με συντριπτικές πλειοψηφίες (335-78 στη Βουλή των Αντιπροσώπων και 84-13 στη Γερουσία) που εγγυώνται την παράκαμψη του βέτο που τυχόν προβληθεί από τον πρόεδρο Τραμπ. Το νομοσχέδιο έχει σταλεί στο Λευκό Οίκο προς υπογραφή, και αναμένεται πλέον η απόφαση του προέδρου Τραμπ.