Ανασκόπηση εβδομάδας #200

0
24097

Έντονη διπλωματική δραστηριότητα αναπτύσσεται σταδιακά σε σχέση με την πιθανή επιβολή κυρώσεων στην Τουρκία από την ΕΕ, καθώς στις 7 Δεκεμβρίου θα λάβει χώρα το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων, ενώ στις 10-11 Δεκεμβρίου θα γίνει η κρίσιμη Σύνοδος Κορυφής. Παρά την παύση των ερευνών του Oruc Reis στις 29 Νοεμβρίου και τις όψιμες εξαγγελίες Ερντογάν για μεταρρυθμίσεις στην Τουρκία, η πλευρά της ΕΕ δε φαίνεται να πείθεται για τις τουρκικές προθέσεις. Μετά το ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου που ζητά την επιβολή κυρώσεων στην Τουρκία, και ο Πρόεδρος της ΕΕ Charles Michel δήλωσε ότι, δεδομένου ότι η Τουρκία δεν έχει αποκλιμακώσει την ένταση, η ΕΕ θα εξετάσει τώρα την επιβολή κυρώσεων. Από την άλλη πλευρά, η Κομισιόν κινείται σε άλλο μήκος κύματος, καθώς ο εκπρόσωπός της για θέματα εξωτερικών υποθέσεων Πίτερ Στάνο, δήλωσε ότι η Επιτροπή «εργάζεται πάνω στη θετική ατζέντα” και αναφέρθηκε σε πιθανή Διάσκεψη για την Ανατολική Μεσόγειο.

ΥΕΘΑ/ΓΕΕΘΑ

Ολοκληρώθηκε σήμερα η διακλαδική άσκηση με την επωνυμία «ΜΕΔΟΥΣΑ 10» που πραγματοποιήθηκε στην ευρύτερη περιοχή της Αλεξάνδρειας της Αιγύπτου με τη συμμετοχή της Αιγύπτου, της Γαλλίας, της Ελλάδας, των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων και της Κύπρου, περιλαμβάνοντας επιχειρήσεις συνεργασίας Ναυτικού με Μονάδες Eιδικών Δυνάμεων και αμφίβιες ενέργειες, αεροπορικές επιχειρήσεις και επιχειρήσεις επιθετικών ελικοπτέρων. Οι Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις συμμετείχαν με 2 Φρεγάτες με τα οργανικά τους Ελικόπτερα, 1 Υποβρύχιο, 1 Αρματαγωγό, 4 Αεροσκάφη F-16 που μεταστάθμευσαν στην Αίγυπτο και 4 Αεροσκάφη F-16 που επιχειρούσαν από την έδρα τους, 1 ΑΣΕΠΕ, 1 Ελικόπτερο CHINOOK, 3 Ελικόπτερα AH-64, 1 Αεροσκάφος C-130 και προσωπικό Mονάδων Eιδικών Επιχειρήσεων. Το Σάββατο 5 Δεκεμβρίου 2020, στην οποία παρέστησαν ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Ν. Παναγιωτόπουλος, ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Κ. Φλώσος, ο υπουργός Άμυνας της Αιγύπτου Στρατηγός Mohamed Zaki, ο Αρχηγός Γενικού Επιτελείου Ενόπλων Δυνάμεων της Αιγύπτου Αντιστράτηγος Mohamed Farid Hegazy, καθώς και παρατηρητές από τις ΗΠΑ, τη Γερμανία, τη Σαουδική Αραβία, το Μπαχρέιν, το Σουδάν, την Ιορδανία, την Ιταλία και την Πορτογαλία. Σημειωτέον ότι κατά την επίσκεψή του στην Αίγυπτο ο υπουργός Εθνικής Άμυνας συναντήθηκε και με τον Αιγύπτιο πρόεδρο Αλ Σίσι και τον ομόλογό του στρατηγό Mohamed Zaki. Η αιγυπτιακή πλευρά εξέφρασε ενδιαφέρον για την ενίσχυση της αμυντικής συνεργασίας με την Ελλάδα τόσο σε επίπεδο εκπαίδευσης όσο και στην αμυντική βιομηχανία.

Στρατός Ξηράς

Την Παρασκευή 04 Δεκεμβρίου 2020, πραγματοποιήθηκε στην έδρα της Σχολής Πυροβολικού στο Στρατόπεδο «Τχη (ΠΒ) Γεωργιάδη Θωμά» στη Νέα Πέραμο Αττικής, τηρουμένων όλων των μέτρων προστασίας από την πανδημία του COVID-19, η τελετή εορτασμού της Προστάτιδας του Όπλου του Πυροβολικού, Μεγαλομάρτυρος Αγίας Βαρβάρας.Την τελετή τίμησαν με την παρουσία τους ο Υφυπουργός Εθνικής Άμυνας κ. Αλκιβιάδης Στεφανής, ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος, ο Αργηγός ΓΕΑ Αντιπτέραρχος (Ι) Γεώργιος Μπλιούμης, ο Αρχηγός ΓΕΣ Αντιστράτηγος Χαράλαμπος Λαλούσης και ο Αρχηγός ΓΕΝ Αντιναύαρχος Στυλιανός Πετράκης ΠΝ.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του nationalinterest.org, τα τεθωρακισμένα οχήματα Μ1117 προσφέρονται από τις ΗΠΑ στην Ελλάδα στην τιμή των 83.700 $ (περίπου 70.000 €) έκαστο έναντι αρχικού κόστους παραγωγής 800.000 $.

Πολεμικό Ναυτικό

Την Κυριακή 29 Νοεμβρίου 2020 και στο πλαίσιο της προετοιμασίας της διμερούς διακλαδικής άσκησης Ελλάδας – Αιγύπτου «ΜΕΔΟΥΣΑ 10», διεξήχθη στην ευρύτερη θαλάσσια περιοχή βορείως του Λιμένα Αλεξάνδρειας συνεκπαίδευση PASSEX (Passing Exercise) Μονάδων Επιφανείας Ελλάδας, Αιγύπτου, Γαλλίας και Κύπρου, ενώ παράλληλα Αεροσκάφη Ελλάδας και Αιγύπτου εκτέλεσαν αποστολές προστασίας ναυτικών δυνάμεων και επιθετικών επιχειρήσεων. Η εν λόγω συνεκπαίδευση πραγματοποιήθηκε, κατόπιν συνεργασίας του ΓΕΕΘΑ με τα Γενικά Επιτελεία Ενόπλων Δυνάμεων των συμμετεχουσών χωρών, πριν την κύρια Άσκηση και κατά τον πλου προς το λιμένα της Αλεξάνδρειας. Η Ελλάδα συμμετείχε με δύο Φρεγάτες ένα Αρματαγωγό, τέσσερα Αεροσκάφη F-16 και ένα Αεροσκάφος ΑΣΕΠΕ. Η διμερής διακλαδική άσκηση Ελλάδας – Αιγύπτου «ΜΕΔΟΥΣΑ 10», στην οποία συμμετέχουν επίσης η Κύπρος, η Γαλλία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα έχει σκοπό τη συνεκπαίδευση και την προαγωγή της συνεργασίας των Μονάδων τους και συμβάλλει στην εδραίωση της ασφάλειας και τη σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

Σύμφωνα με άρθρο του Β. Νέδου στην εφημερίδα Καθημερινή, το Πολεμικό Ναυτικό επιμένει στην απόκτηση αντιτορπιλικών τύπου Α. Burke από τις ΗΠΑ, ωστόσο η τυχόν παραχώρησή τους είναι πολιτική απόφαση που είναι πρακτικά αδύνατο να ληφθεί πριν από την αλλαγή κυβέρνησης στις ΗΠΑ. Στο άρθρο επισημαίνεται ορθώς ότι η διαδικασία επιλογής νέας φρεγάτας για το ΠΝ παραμένει ανοιχτή, και κάθε ενδιαφερόμενος μπορεί ακόμη να καταθέσει προσφορά (ή να βελτιώσει την ήδη κατατεθειμένη…), ενώ η παραχώρηση πλοίου ενδιάμεσης λύσης αποτελεί προϋπόθεση για την αποδοχή οποιασδήποτε προσφοράς.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του thetoc.gr, δέκα μέλη του πληρώματος της φρεγάτας “Κουντουριώτης” (F 462) βρέθηκαν θετικά στον κορωνοϊό, εκ των οποίων δύο παρουσιάζουν έντονα συμπτώματα. Για το λόγο αυτό το σύνολο του πληρώματος βρίσκεται σε καραντίνα επί του πλοίου, που έχει καταπλεύσει στο Ναύσταθμο Κρήτης.

Πολεμική Αεροπορία

Στις 17 ή 18 Δεκεμβρίου αναμένεται η έγκριση της σύμβασης απόκτησης των μαχητικών αεροσκαφών Rafale από τη Βουλή, αξίας 2,5 δις συμπεριλαμβανομένης υποστήριξης (FOS), εξομοιωτή, εκπαίδευσης και όπλων, με την πρώτη άφιξη αεροσκάφους στην Ελλάδα να αναμένεται τον Ιούλιο του 2021. Επίσης έγιναν τα πρώτα βήματα για τον εκσυγχρονισμό των 38 F-16C/D Block 50 στο επίπεδο Block 50+ Adv, με την έγκρισή του από το Ανώτατο Αεροπορικό Συμβούλιο και το ΣΑΓΕ. Επίσης εγκρίθηκε η αγορά 30 ατρακτιδίων στοχοποίησης AN/AAQ-33 SNIPER, καθώς και τερματικών LINK-16 που προορίζονται για το ΣΑΕ της Πολεμικής Αεροπορίας, κέντρα διοίκησης και ελέγχου του Ελληνικού Στρατού καθώς και μονάδες επιφανείας του Πολεμικού Ναυτικού.

Σύμφωνα με απάντηση του υπουργού Εθνικής Άμυνας στο πλαίσιο κοινοβουλευτικού ελέγχου, το Μάρτιο τρέχοντος έτους ενεργοποιήθηκε το υποπρόγραμμα Εν Συνεχεία Υποστήριξης (FOS) Συστήματος Αποστολής (Mission System Μ-S) Α/Φ ΑΣΕΠΕ και Συναφούς Εξοπλισμού, το οποίο διακρίνεται από υψηλό βαθμό προτεραιοποίησης στον προγραμματισμό εξοπλιστικών δαπανών του ΓΕΕΘΑ για τα έτη 2020-23. Στο σημείο αυτό αξίζει να δοθούν τα εύσημα στην πολιτική και στρατιωτική ηγεσία του ΥΕΘΑ, που μέσα σε 15 μήνες από την ανάληψη των καθηκόντων της έχει δρομολογήσει τις συμβάσεις FOS για πληθώρα κρίσιμων οπλικών συστημάτων όπως τα Mirage 2000, F-4, C-130 και το ΑΣΕΠΕ. Τα “μεγάλα” εξοπλιστικά προγράμματα μονοπωλούν συνήθως την προσοχή, αλλά οι γνωρίζοντες μπορούν να εκτιμήσουν την αξία της αθόρυβης προσπάθειας ανάταξης του αεροπορικού στόλου…

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας “Πρώτο Θέμα”, το θέμα της ανάπτυξης μιας συστοιχίας Α/Α συστήματος της ΠΑ στη Σαουδική Αραβία, το οποίο είχε καθυστερήσει λόγω της πανδημίας του COVID-19, έχει ανακινηθεί εκ νέου και επιχειρείται η οριστικοποίηση της συμφωνίας ως τα Χριστούγεννα. Η Σαουδική Αραβία θα αναλάβει το κόστος για την μεταφορά και λειτουργία του συστήματος αντιαεροπορικής άμυνας και θα δεσμευτεί για την χρηματοδότηση του κόστους ώστε η συστοιχία των ελληνικών Patriot να αναβαθμιστεί στην έκδοση Pac3. H συμφωνία αναμένεται να υπογραφεί κατά την επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών Ν. Δένδια στο Ριάντ που προγραμματίζεται για τα μέσα Δεκεμβρίου.

Από τον επόμενο μήνα αναμένεται η έναρξη παραδόσεων των δύο αεροσκαφών Beechcraft King Air 350 και των δύο ελικοπτέρων AW-109 Trekker που αποκτώνται με δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ) και θα αναλάβουν αποστολές αεροδιακομιδών επ΄ωφελεία του ΕΚΑΒ, αποδεσμεύοντας σε μεγάλο βαθμό τα ιπτάμενα μέσα των Ενόπλων Δυνάμεων που χρησιμοποιούνται σήμερα για το σκοπό αυτό.

Αμυντική Βιομηχανία

Η INTRACOM DEFENSE υπέγραψε σύμβαση αξίας 9,7 εκ. € με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τη χρηματοδότηση του προγράμματος ανάπτυξης Συστήματος Τακτικού ΜΕΑ Χαμηλής Παρατηρησιμότητας (Low Observable Tactical Unmanned System: LOTUS) με βάση προδιαγραφές των ΥΠΑΜ Ελλάδας-Κύπρου. Το πρόγραμμα LOTUS θα υλοποιηθεί από Κοινοπραξία με επικεφαλής την INTRACOM DEFENSE και εταίρους από την Ελλάδα (ΙDE, ΑΠΘ, ALTUS, CFT, Παν/μιο Πατρών, ΕΤΗΜ ΠΑ), την Κύπρο (SignalGenerix, Cyric, Geoimaging), την Ισπανία (Embention) και την Ολλανδία (RHEA Group).

Κύπρος

Στις 4 Δεκεμβρίου ο Υπουργός Εξωτερικός της Ελλάδας Ν. Δένδιας συναντήθηκε με τον υπουργό Εξωτερικών της Κύπρου Ν. Χριστοδουλίδη στη Λευκωσία, στο πλαίσιο του συντονισμού ενεργειών Ελλάδας και Κύπρου εν όψει του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων στις 7 Δεκεμβρίου και της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ στις 10-11 Δεκεμβρίου, όπου θα εξεταστούν οι σχέσεις ΕΕ-Τουρκίας και η επιβολή κυρώσεων στην τελευταία.

Εντός του Δεκεμβρίου παραλαμβάνονται από την Εθνική Φρουρά τα πρόσθετα Α/Κ πυροβόλα Nora B52 που αποκτήθηκαν από τη Σερβία και θα εξοπλίσουν μια δεύτερη μοίρα.

Ανατολικός Παρατηρητής

Το σχέδιο νόμου για τον αμυντικό προϋπολογισμό των ΗΠΑ (NDAA) για το έτος 2021, στο οποίο συμφώνησαν στις 3 Δεκεμβρίου οι αρμόδιες επιτροπές της Γερουσίας και της Βουλής των Αντιπροσώπων, περιέχει την αναφορά ότι η αγορά των S-400 από την Τουρκία είναι σημαντική συναλλαγή (significant transaction) κατά τις προβλέψεις της νομοθεσίας CAATSΑ, καθιστώντας υποχρεωτική την επιβολή κυρώσεων εντός 30 ημερών από την υπογραφή του από τον Πρόεδρο των ΗΠΑ. Επίσης το νομοσχέδιο εγκρίνει τη χρήση των έξι αεροσκαφών F-35 που προορίζονταν για την Τουρκία, από την αμερικανική αεροπορία. Το νομοσχέδιο θα εισαχθεί τώρα προς ψήφιση στη Γερουσία και τη Βουλή των Αντιπροσώπων.

Με ενέργειες του αρμενικού λόμπυ στις ΗΠΑ, σταμάτησε η παράδοση των πλακετών (chips) ZYNQ FPGA από την εταιρία Xilinx στην Τουρκία, που τις χρησιμοποιεί στα βλήματα MAM-L της Roketsan.

Την 1η Δεκεμβρίου ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο, κατά τη διάρκεια της Συνόδου των υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ τόνισε ότι η Άγκυρα εναντιώνεται στις αρχές και τη λειτουργία της Συμμαχίας, υπονομεύοντας τη συνοχή της. Ο Πομπέο αναφέρθηκε στις αποσταθεροποιητικές ενέργειες της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο, τη Λιβύη, τη Συρία και το Ναγκόρνο Καραμπάχ, ενώ παράλληλα επεσήμανε ότι η απόκτηση του αντιαεροπορικού συστήματος S-400 από την Τουρκία, αποτελεί «δώρο για τη Ρωσία». Καταλήγοντας επισήμανε ότι θα πρέπει να επανεκκινήσει ο μηχανισμός αποκλιμάκωσης, ο οποίος δεν λειτουργεί με υπαιτιότητα της Τουρκίας. Οι δηλώσεις Πομπέο προκάλεσαν την αντίδραση του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών Μ. Τσαβούσογλου, ο οποίος δήλωσε ότι οι ΗΠΑ είναι «εναντίον της Τουρκίας», υποστηρίζουν τις «μαξιμαλιστικές θέσεις Ελλάδας και Κύπρου» και στηρίζουν «τρομοκρατικές οργανώσεις», ενώ η Γερμανία αποτελεί τον μόνο τίμιο διαμεσολαβητή.