Ανασκόπηση εβδομάδας #191

0
23567

ΥΕΘΑ/ΓΕΕΘΑ

Στις 29 Σεπτεμβρίου ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Mike Pompeo και ο πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης, συνοδευόμενοι από τον υπουργό Εξωτερικών Ν. Δένδια, τον υπουργό Εθνικής Αμύνης Ν. Παναγιωτόπουλο και τον Α/ΓΕΕΘΑ Στρατηγό Κ. Φλώρο επισκέφθηκαν τη Naval Station Activity (NSA) και την Ελληνική Ναυτική Βάση στη Σούδα. Στο Σύμπλεγμα Προβλητών Μαραθίου τους έγινε ενημέρωση για τις δυνατότητες σκαφών ειδικών επιχειρήσεων Combatant Craft Medium (CCM), αλλά και για την αποστολή της Φ/Γ «ΣΑΛΑΜΙΣ» που ναυλοχεί στην περιοχή. Σημαδιακή ήταν η κοινή επίσκεψη τους στη φρεγάτα “Σαλαμίς” (F-445), ανήμερα της συμπλήρωσης 2.500 ετών από την Ναυμαχία της Σαλαμίνας (29 Σεπτεμβρίου 480 π.Χ.). Ο κ. Pompeo ανακοίνωσε ότι στη Σούδα θα ναυλοχεί εφ’ εξής το πλοίο – βάση USS Hershel “Woody” Williams. Σύμφωνα με πληροφορίες ελληνικών ΜΜΕ, αντικείμενο των συζητήσεων αποτέλεσε μεταξύ άλλων η πιθανή μεταφορά λειτουργιών της βάσης του Incirlik στη Σούδα.

Από τη Δευτέρα 14 έως την Κυριακή 27 Σεπτεμβρίου 2020 πραγματοποιήθηκε η Πολυεθνική Άσκηση Balkan Nine (B-9) Combined Joint Special Operations Exercise (CJSE) -2020 «CARPATHIAN EAGLE 2020» (CARE-20), στην ευρύτερη περιοχή του Διακλαδικού Κέντρου Εκπαίδευσης «GETICA», στο Τσίνκου (Cinku) της Ρουμανίας. Η χώρα μας συμμετείχε με 20μελή αποστολή τμήματος Δυνάμεων Ειδικών Επιχειρήσεων του ΓΕΕΘΑ/ΔΔΕΕ, καθώς και ένα Ελικόπτερο CH-47 της 1ης ΤΑΞΑΣ. Κατά τη διεξαγωγή της Ασκήσεως εκτελέστηκαν ρίψεις αλεξιπτωτιστών ελευθέρας πτώσεως και στατικού ιμάντα, καταρριχήσεις από Ε/Π (fast rope, rappel), εξουδετερώσεις / καταστροφές (EOD), αντικείμενα νοσοκόμων μάχης, καθώς και βολές μάχης και λοιπού οπλισμού. Στην ημέρα διακεκριμένων επισκεπτών την Παρασκευή 25 Σεπτεμβρίου 20 παραβρέθηκε ως εκπρόσωπος του ΓΕΕΘΑ, ο Διοικητής της Διακλαδικής Διοίκησης Ειδικών Επιχειρήσεων του ΓΕΕΘΑ, Υποστράτηγος Γ. Τσιτσικώστας.

Στρατός Ξηράς

Κατά τον τρέχοντα μήνα έλαβαν χώρα στο Κέντρο Εκπαίδευσης Ανορθοδόξου Πολέμου (ΚΕΑΠ) στη Ρεντίνα Θεσσαλονίκης, οι παρακάτω εκπαιδευτικές δραστηριότητες στο πλαίσιο λειτουργίας των Σχολείων Βασικής Εκπαίδευσης Καταδρομών, Στελεχών Όπλων Ετέρων Κλάδων, Βασικής Εκπαίδευσης Ελευθέρων Σκοπευτών Ειδικών Αποστολών και Βολών Μάχης Ταχείας Αντίδρασης:

  • Εκπαίδευση σε αντικείμενα καταδρομικών επιχειρήσεων.
  • Βολές Μάχης Ταχείας Αντίδρασης (ΒΜΤΑ).
  • Βολές ελεύθερου σκοπευτή.
  • Ασκήσεις αυτοάμυνας (Πάλη σώμα με σώμα).
  • Καταρρίχηση Στοιχείου Στρατιωτικού Εκπαιδευμένου Σκύλου-Συνοδού από ελικόπτερο και πύργο τεχνικής αναρρίχησης.
  • Εκπαίδευση Ακινητοποίησης Απειλής από Στρατιωτικό Εκπαιδευμένο Σκύλο.

Πολεμικό Ναυτικό

Από Τετάρτη 30 Σεπτεμβρίου έως Πέμπτη 1 Οκτωβρίου 2020 διεξήχθη η προγραμματισμένη εθνική άσκηση μικρής κλίμακας της Διοίκησης Υποβρυχίων “ΠΕΡΙΣΚΟΠΙΟ”, στη θαλάσσια περιοχή του Μυρτώου Πελάγους, κατά την οποία εκτελέστηκε επιτυχής βολή τορπίλης γυμνασίων κατά στόχου επιφανείας από το Υποβρύχιο «ΑΜΦΙΤΡΙΤΗ». Η εν λόγω άσκηση πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του ετήσιου προγράμματος επιχειρησιακής εκπαίδευσης του Πολεμικού Ναυτικού, με σκοπό τη διατήρηση και επαύξηση της επιχειρησιακής ετοιμότητας και μαχητικής ικανότητας των συμμετεχόντων, με έμφαση στις διαδικασίες και τεχνικές βολής τορπίλης.

Την Τετάρτη 30 Σεπτεμβρίου 2020 στη Σχολή Ναυτικών Δοκίμων στον Πειραιά, πραγματοποιήθηκε εκδήλωση για την επέτειο των 2500 χρόνων από τη μάχη των Θερμοπυλών και τη ναυμαχία της Σαλαμίνας, την οποία τίμησαν με την παρουσία τους η  Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κ. Σακελαροπούλου και ο Πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης.Την εκδήλωση στην οποία παραβρέθηκε ιδιαίτερα περιορισμένος αριθμός προσκεκλημένων λόγω των μέτρων προστασίας για την πανδημία COVID-19, παρακολούθησαν μεταξύ άλλων και απεύθυναν χαιρετισμό, η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λ. Μενδώνη, ο υφυπουργός Εθνικής Άμυνας κ. Αλκιβιάδης Στεφανής, ο Αρχηγός ΓΕΣ Αντιστράτηγος Χαράλαμπος Λαλούσης ως εκπρόσωπος του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ, ο Αρχηγός ΓΕΝ Στυλιανός Πετράκης ΠΝ, η σύζυγος του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας κα ‘Αντρη Αναστασιάδη, καθώς και ο ομότιμος καθηγητής Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών Κωνσταντίνος Μπουραζέλης, ενώ προβλήθηκε και μαγνητοσκοπημένο μήνυμα από τη Γενική Διευθύντρια της UNESCO κα Audrey Azoulay.

Η φρεγάτα ΛΗΜΝΟΣ (F451) του Πολεμικού Ναυτικού εκτέλεσε επιτυχώς την πρώτη της νηοψία στο πλαίσιο της Επιχείρησης IRINI. Η συναινετική νηοψία έγινε στο φορτηγό πλοίο SIGMA (IMO: 9350537) από προσωπικό της Διοίκησης Υποβρυχίων Καταστροφών που επιβαίνει στη φρεγάτα.

Στις 25 Σεπτεμβρίου το αμερικανικό υπουργείο Άμυνας γνωστοποίησε την τροποποίηση σύμβασης αξίας $8.898.065 με την USMI για την προμήθεια 6 Σκαφών Άκαμπτης Γάστρας Ναυτικού Ειδικού Πολέμου (NSW RIB) 11 μέτρων, προς κάλυψη των αναγκών της Διοίκησης Υποβρυχίων Καταστροφών του Πολεμικού Ναυτικού. Στην σύμβαση που χρηματοδοτείται από πιστώσεις των ΗΠΑ περιλαμβάνεται ισάριθμος αριθμός συσκευών FLIR, ανταλλακτικά και τεχνική βοήθεια. Οι εργασίες ναυπήγησης των σκαφών θα ολοκληρωθούν έως τον Μάρτιο 2022.

Πολεμική Αεροπορία

Στις 2 Οκτωβρίου 2020 αναχώρησε από την αεροπορική βάση της Σούδας η αποστολή της Πολεμικής Αεροπορίας των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων (ΗΑΕ) μετά την ολοκλήρωση της συνεκπαίδευσης της με τις Ένοπλες Δυνάμεις της χώρας μας. Κατά τη διάρκεια της συνεκπαίδευσης πραγματοποιήθηκαν στη θαλάσσια περιοχή νότια, ανατολικά και δυτικά Κρήτης, καθώς και σε περιοχές του κεντρικού και του νοτιοανατολικού Αιγαίου τεχνικά και τακτικά αντικείμενα με αυξανόμενο βαθμό δυσκολίας σε συνεργασία με μέσα και μονάδες και των τριών Κλάδων των ΕΔ, τα οποία συνέβαλαν στην περαιτέρω επαύξηση του επιπέδου της επιχειρησιακής ετοιμότητας, μαχητικής ικανότητας και συνεργασίας των συμμετεχόντων.

Στις 28 Σεπτεμβρίου υπεγράφησαν (επιτέλους) οι εκτελεστικές συμβάσεις για την εν συνεχεία υποστήριξη των 44 μαχητικών Mirage 2000 και Mirage 2000-5 από τη Γενική Διεύθυνση Αμυντικών Εξοπλισμών και Επενδύσεων (ΓΔΑΕΕ) και τις κατασκευάστριες εταιρείες DASSAULT AVIATION, THALES DMS FRANCE και SAFRAN AIRCRAFT ENGINES. Η μέγιστη αξία του προγράμματος είναι 260 εκατ. Ευρώ και έχει διάρκεια ισχύος επτά έτη.

Η ΠΑ συμμετέχει με 4 αεροσκάφη F-16 της 347 Μοίρας της 111 Πτέρυγας Μάχης/Αεροπορική Βάση Ν. Αγχιάλου στην μεγάλης κλίμακας άσκηση VOLFA 20 που διεξάγεται στην 118 Αεροπορική Βάση στο Mont-de-Marsan της Γαλλίας μεταξύ 21ΣΕΠ-09ΟΚΤ20. Τα τέσσερα Ελληνικά F-16 Block 50 της 347 Μοίρας έφτασαν χωρίς ενδιάμεσο σταθμό ανεφοδιασμού καθώς αυτός έγινε στον αέρα από Γαλλικό ιπτάμενο τάνκερ.

Σε χαμηλά επίπεδα κινήθηκε η παραβατική δραστηριότητα της τουρκικής αεροπορίας και την παρελθούσα εβδομάδα, καθώς σημειώθηκαν 47 παραβιάσεις του ελληνικού εναερίου χώρου (έναντι 38 την προηγούμενη εβδομάδα), 5 εμπλοκές με ελληνικά αεροσκάφη αναχαίτισης (όπως και την προηγούμενη εβδομάδα) και καμία υπέρπτηση ελληνικού εδάφους (όπως και την προηγούμενη εβδομάδα).

Κύπρος

Η εξηκοστή επέτειος της ανακήρυξης της ανεξαρτησίας της Κυπριακής Δημοκρατίας εορτάστηκε με την καθιερωμένη στρατιωτική παρέλαση της 1ης Οκτωβρίου, η οποία ωστόσο πραγματοποιήθηκε χωρίς κοινό και μόνο με επίσημους προσκεκλημένους, εξαιτίας της πανδημίας. Η Ελληνική Κυβέρνηση εκπροσωπήθηκε από τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας κ. Νίκο Παναγιωτόπουλο ο οποίος συνοδευόταν από τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ Στρατηγό Κωνσταντίνο Φλώρο. Εκ μέρους της Ιταλίας παρευρέθηκε ο Αρχηγός των Ενόπλων Δυνάμεων Στρατηγός Enzo Vecciarelli και εκ μέρους της Γαλλικής Δημοκρατίας ο Διοικητής των Γαλλικών Δυνάμεων στη Μεσόγειο και Μαύρη Θάλασσα Αντιναύαρχος Laurent Isnard.

Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων την 60η επέτειο ανακήρυξης της ανεξαρτησίας της Κυπριακής Δημοκρατίας, την Τετάρτη 30 Σεπτεμβρίου και την Πέμπτη 1 Οκτωβρίου 2020 ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας κ. Νικόλαος Παναγιωτόπουλος και ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος πραγματοποίησαν επίσημη επίσκεψη στην Κύπρο. Μετά την ολοκλήρωση των εκδηλώσεων, επισκέφθηκαν την έδρα της Διοίκησης της Ελληνική Δύναμη Κύπρου (ΕΛΔΥΚ) όπου παρέστησαν στην επιμνημόσυνη δέηση για τους πεσόντες της Δύναμης, κατέθεσαν στεφάνι στο ηρώο του Στρατοπέδου, περιηγήθηκαν στους χώρους του μουσείου της και απηύθυναν χαιρετισμό στο προσωπικό της.

Ανατολικός Παρατηρητής

Σύμφωνα με πληροφορίες από τουρκικές πηγές, η τουρκική αεροπορία προγραμματίζει την εκτέλεση δοκιμαστικών βολών του Α/Α συστήματος S-400 στο Πεδίο Βολής Σινώπης στον Εύξεινο Πόντο στις μεταξύ 5 και 16 Οκτωβρίου 2020 με χρήση 10 ιπτάμενων στόχων τύπου Banshee. Η εξέλιξη αυτή ουσιαστικά αποδεικνύει την έναρξη της επιχειρησιακής ετοιμότητας του συστήματος.

Στις 29 Σεπτεμβρίου, σε συνέντευξή του στις εγκαταστάσεις της Roketsan ο επικεφαλής της SSB Ismail Demir έδωσε ενδιαφέρουσες πληροφορίες για τρέχοντα προγράμματα της τουρκικής αμυντικής βιομηχανίας. Μεταξύ άλλων εκτίμησε ότι η μαζική παραγωγή του άρματος μάχης Altay θα ξεκινήσει στα μέσα του 2021, καθώς υπάρχει οδικός χάρτης για την εξεύρεση εναλλακτικού συγκροτήματος κινητήρα. Ως προς το Κ/Β επιφανείας-επιφανείας ATMACA δήλωσε ότι έπληξε στόχο με ακρίβεια σε μεγάλη απόσταση χωρίς χρήση GPS, και απομένει μία τελική δοκιμαστική βολή με πολεμική κεφαλή πριν την ένταξη σε υπηρεσία που εκτιμάται για τα τέλη του τρέχοντος έτους, ενώ υπό ανάπτυξη βρίσκεται η έκδοση εδάφους-επιφανείας. Ο επικεφαλής της SSB δήλωσε επίσης ότι πρώτος στόχος της υπηρεσίας του είναι η εκτόξευση μικροδορυφόρου βάρους 100kg στα 400 χιλιόμετρα πάνω από τη Γη, με απώτερος στόχος τη δυνατότητα να θέσει σε τροχιά δορυφόρους 1-1,5 τόνων με ίδια μέσα.

Σαφείς είναι οι ενδείξεις της ανάμειξης της Τουρκίας στη συνεχιζόμενη σύγκρουση του Ναγκόρνο Καραμπάχ, καθώς η Αρμενία δημοσίευσε στοιχεία από ραντάρ που αποδεικνύουν την εμπλοκή τουρκικών αεροσκαφών F-16  στην κατάρριψη αρμενικού Su-25 στις 30 Σεπτεμβρίου. Η εμπλοκή της Τουρκίας αποδεικνύεται επίσης από την παρουσία τουρκικού στρατιωτικού προσωπικού που επιθεωρεί τις ζημιές από αρμενικά πυρά σε φωτογραφίες που δημοσίευσε ο πρόεδρος του Αζερμπαϊτζάν, από τη χρήση τουρκικών πυρομαχικών καθώς και από τη συμμετοχή Σύριων τζιχαντιστών, οι οποίοι έχουν χρησιμοποιηθεί ως μισθοφόροι της Τουρκίας και στη Λιβύη.