Ανασκόπηση εβδομάδας #188

0
20556

Σήμερα και αύριο, η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κ. Σακελλαροπούλου επισκέπτεται το Καστελλόριζο, όπου σήμερα παρέστη στις εκδηλώσεις για την 77η επέτειο της απελευθέρωσης του νησιού. Η κ. Σακελλαροπούλου παρέστη στη δοξολογία που τελέστηκε στον ιερό ναό Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης, κατέθεσε στεφάνι στο Μνημείο Πεσόντων και επισκέφθηκε το ΤΠΚ “Μυκόνιος” (P-22) στο λιμένα Καστελλορίζου. Στη συνέχεια επισκέφθηκε σκάφη του Λιμενικού Σώματος και, επιβαίνοντας σε ένα εξ αυτών, μετέβη στη νήσο Ρω και κατέθεσε στεφάνι στον τάφο της Δέσποινας Αχλαδιώτη (Κυράς της Ρω).

Εξαιρετικής σημασίας για την αύξηση της αποτρεπτικής ισχύος των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων είναι οι εξαγγελίες του πρωθυπουργού Κ. Μητσοτάκη κατά την χθεσινή ομιλία του στη Θεσσαλονίκη, που αφορούν:

  • Την απόκτηση 18 μαχητικών αεροσκαφών Rafale
  • Την απόκτηση 4 νέων φρεγατών πολλαπλού ρόλου, τον εκσυγχρονισμό των 4 φρεγατών τύπου ΜΕΚΟ και την αγορά 4 ανθυποβρυχιακών ελικοπτέρων MH-60R
  • Τον εμπλουτισμό του οπλοστάσιο των τριών κλάδων, με Α/Τ βλήματα για το Στρατό Ξηράς, τορπίλες υποβρυχίων για το ΠΝ και κατευθυνόμενα βλήματα για την ΠΑ
  • Την ανανέωση του ανθρώπινου δυναμικού των Ενόπλων Δυνάμεων με πρόσληψη 15.000 ανδρών και γυναικών σε βάθος πενταετίας.
  • Την επαναξιολόγηση του πλαισίου στρατιωτικής θητείας και εκπαίδευσης
  • Την ενεργοποίηση της αμυντικής βιομηχανίας
  • Την ενίσχυση της ψηφιακής λειτουργίας των Ενόπλων Δυνάμεων

Λόγω της σημασίας των εξαγγελιών αυτών, ακολουθεί λεπτομερές σχετικό άρθρο.

ΥΕΘΑ/ΓΕΕΘΑ

Από 8 έως 20 Σεπτεμβρίου διεξάγεται η άσκηση STOLEN CERBERUS VII μεταξύ Ελλάδας και ΗΠΑ που αφορά στη διμερή εκπαίδευση σε αντικείμενα Ειδικών Δυνάμεων, ρίψεων προσωπικού και εφοδίων στην ξηρά και στη θάλασσα, πτήσης χαμηλού ύψους, αντιμετώπισης απειλών και εκτέλεσης αεροδιακομιδών. Στη δραστηριότητα συμμετέχει προσωπικό Μονάδων Ειδικών Επιχειρήσεων των δύο χωρών, ένα C–130H της Πολεμικής Αεροπορίας, τρία C–130J και ένα C–21 της Αεροπορίας των ΗΠΑ. Οι αμερικανικές δυνάμεις που συμμετέχουν προέρχονται από την 86 Airlift Wing και την 435 Air Ground Operations Wing (ΑΒ Ramstein Γερμανίας) καθώς και την 57 Rescue Squadron (ΑΒ Aviano Ιταλίας). Την Παρασκευή 11 Σεπτεμβρίου 2020, ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος και ο Πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα κ. Geoffrey R. Pyatt, παρακολούθησαν δραστηριότητες της άσκησης επιβαίνοντας αεροσκάφους  C–130J της Αεροπορίας των ΗΠΑ, το οποίο συμμετείχε σε σχηματισμό αποτελούμενο από άλλα δύο Αμερικανικά αεροσκάφη ιδίου τύπου και ένα Ελληνικό C-130H, που πραγματοποίησαν μεταξύ άλλων και χαμηλή διέλευση άνωθεν του λεκανοπεδίου Αττικής.

Την Τρίτη 08 Σεπτεμβρίου 2020, ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος δέχθηκε στο γραφείο τους επικεφαλής των στρατιωτικών αντιπροσωπειών του Ισραήλ και της Κύπρου. Στη συνέχεια πραγματοποιήθηκε σύσκεψη μεταξύ των αντιπροσωπειών Ελλάδας – Κύπρου – Ισραήλ και υπεγράφη το πρόγραμμα Τριμερούς Στρατιωτικής Συνεργασίας για το έτος 2021. Επίσης την Τετάρτη 09 Σεπτεμβρίου 2020, πραγματοποιήθηκε σύσκεψη μεταξύ των αντιπροσωπειών Ελλάδας και Ισραήλ με το πέρας της οποίας υπεγράφη το πρόγραμμα Διμερούς Στρατιωτικής Συνεργασίας για το έτος 2021, με την εφαρμογή του οποίου αναβαθμίζεται περαιτέρω η στρατιωτική συνεργασία μεταξύ των Ενόπλων Δυνάμεων των δύο χωρών, με την διεξαγωγή κοινών ασκήσεων και επιχειρησιακών δραστηριοτήτων δοθεισών και των προσφάτων εξελίξεων στην περιοχή αμοιβαίου ενδιαφέροντος , ήτοι της Ανατολικής Μεσογείου.

Την Τρίτη 08 Σεπτεμβρίου 2020, ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ, Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος υποδέχθηκε στο Στρατόπεδο «ΠΑΠΑΓΟΥ», τον Αρχηγό του Γενικού Επιτελείου των Ενόπλων Δυνάμεων της Ολλανδίας Ναύαρχο Rob Bauer, ο οποίος πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στην Ελλάδα. Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, συζητήθηκε η κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο με ιδιαίτερη έμφαση στις εξελίξεις στη Συρία και στη Λιβύη και επισημάνθηκε η ανάγκη εφαρμογής των αποφάσεων του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών και ο καταλυτικός ρόλος που θα πρέπει να διαδραματίσει σε αυτή τη προσπάθεια η Ευρωπαϊκή επιχείρηση ΕΙΡΗΝΗ. Ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ έθεσε επίσης το θέμα της ολοένα αυξανόμενης Τουρκικής προκλητικότητας στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, της εργαλειοποίησης από την πλευρά της του μεταναστευτικού και της ανάγκης διατήρησης της AEGEAN ACTIVITY για τον έλεγχο των μεταναστευτικών ροών. Ο Ναύαρχος Bauer έγινε επίσης εθιμοτυπικά δεκτός από τον υπουργό Εθνικής Άμυνας Ν. Παναγιωτόπουλο. Σύμφωνα με ορισμένες πηγές, κατά τις συναντήσεις εξετάστηκε και το ενδεχόμενο μεταβίβασης των ολλανδικών φρεγατών Van Speijk (F828) και Van Amstel (F831), τελευταίων φρεγατών της κλάσης Μ, στο ΠΝ.

Στρατός Ξηράς

Την Δευτέρα 07 Σεπτεμβρίου 2020, εκτελέστηκαν άλματα ελευθέρας πτώσεως και στατικού ιμάντα στη Ζώνη Ρίψεως Μεγάρων και στη θαλάσσια περιοχή Νέας Περάμου, μετά το δυστύχημα της νύκτας 3 προς 4 Σεπτεμβρίου 2020 στο οποίο τραυματίστηκε θανάσιμα ο ΕΠΟΠ Λοχίας (ΠΖ) Κωνσταντίνος Μελιγκώνης, κατά την εκτέλεση επιχειρησιακού άλματος ελευθέρας πτώσεως στην ίδια Ζώνη Ρίψεως. Στη δραστηριότητα που πραγματοποιήθηκε με αεροσκάφος C- 130 και ελικόπτερο CH 47D, συμμετείχε σύσσωμο το προσωπικό της Μονάδας στην οποία ανήκε ο εκλιπών αλεξιπτωτιστής, ο Διοικητής και επιτελείς της Διακλαδικής Διοίκησης Ειδικών Επιχειρήσεων, καθώς και ο ΕΠΟΠ Λοχίας (ΠΖ) Ν. Μ. αδελφός του θανόντος, ο οποίος υπηρετεί στις Δυνάμεις Ειδικών Επιχειρήσεων. Πριν την εκτέλεση των αλμάτων, πραγματοποιήθηκε τρισάγιο στη μνήμη του εκλιπόντος παρουσία του προσωπικού που συμμετείχε στη δραστηριότητα και του 2ου Συγκροτήματος Αεροπορίας Στρατού. Η καθολική εκτέλεση του άλματος επιβεβαιώνει την υψηλή επιχειρησιακή ετοιμότητα και το μοναδικό πνεύμα των Μονάδων Ειδικών Επιχειρήσεων.

Πολεμικό Ναυτικό

Κατά την ενημέρωση της Ειδικής Διαρκούς Επιτροπής Εξοπλιστικών Προγραμμάτων και Συμβάσεων από τον υπουργό Εθνικής Αμύνης Ν. Παναγιωτόπουλος και τον υφυπουργό Α. Στεφανή στις 9 Σεπτεμβρίου 2020, συζητήθηκε μεταξύ άλλων η ενεργοποίηση των υποπρογραμμάτων «Αναβάθμιση τορπιλικού δυναμικού του Πολεμικού Ναυτικού – Προμήθεια, αναβάθμιση και εν συνεχεία υποστήριξη τορπιλλών Ελληνικών Υποβρυχίων», καθώς και «Έλεγχος / Συντήρηση Κ/Β RAM».

Πολεμική Αεροπορία

Συνεχίζεται από τις 26 Αυγούστου η συνεκπαίδευση μονάδων των ΕΔ με τα αεροσκάφη F-16 Block60 των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων. Κατά τη διάρκεια της συνεκπαίδευσης έχουν πραγματοποιηθεί τεχνικά και τακτικά αντικείμενα τα οποία μεταξύ άλλων περιλάμβαναν, τακτικές εναέριας μάχης και ασκήσεις αεροπορικής προσβολής ναυτικών Δυνάμεων και αεράμυνας σε σταδιακά εξελισσόμενο τακτικό πλαίσιο και με συνεχώς αυξανόμενο βαθμό δυσκολίας. Συμμετείχαν μεταξύ άλλων αεροσκάφη από αριθμό Μοιρών της Πολεμικής Αεροπορίας από όλη την Ελλάδα και Μονάδες επιφανείας του Πολεμικού Ναυτικού. Η παραμονή του προσωπικού και των μέσων των ΗΑΕ στην 115 Πτέρυγα Μάχης και η συνεκπαίδευση με Μονάδες των Ενόπλων Δυνάμεων, θα συνεχιστεί και την επόμενη εβδομάδα με πιθανή παράταση για ακόμα μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

Στο ίδιο πλαίσιο, την Τρίτη 1 Σεπτεμβρίου 2020 ο Αρχηγός Τακτικής Αεροπορίας (ΤΑ), Αντιπτέραρχος (Ι) Θεμιστοκλής Μπουρολιάς, επισκέφθηκε την 115 Πτέρυγα Μάχης (115ΠΜ), όπου συναντήθηκε με τον Director of Air Force Operation Directorante των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, Ταξίαρχο (I) Saeed AIyammahi, όπου συζήτησαν θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος, στο πλαίσιο της συνεργασίας των δύο χωρών.

Την Τετάρτη 9 Σεπτεμβρίου 2020, διεξήχθη η αεροπορική άσκηση «Green Bridge 2020» στο πλαίσιο του Προγράμματος Στρατιωτικής Συνεργασίας μεταξύ της Βουλγαρικής Αεροπορίας και της Πολεμικής Αεροπορίας (ΠΑ). Κατά τη διάρκεια της άσκησης εκτελέσθηκαν αποστολές αντιμετώπισης στόχων «renegade» μεταξύ του FIR Σόφιας και του FIR Αθηνών. Η ΠΑ συμμετείχε με δύο (2) αεροσκάφη F-16 C/D Block 30 από την 330 Μοίρα της 111 Πτέρυγας Μάχης, ενώ η Βουλγαρική Αεροπορία συμμετείχε με δύο (2) αεροσκάφη MIG-29 και ένα (1) C-27J.

Κατά την ενημέρωση της Ειδικής Διαρκούς Επιτροπής Εξοπλιστικών Προγραμμάτων και Συμβάσεων από τον υπουργό Εθνικής Αμύνης Ν. Παναγιωτόπουλος και τον υφυπουργό Α. Στεφανή στις 9 Σεπτεμβρίου 2020, συζητήθηκε μεταξύ άλλων η ενεργοποίηση του υποπρογράμματος «Επέκταση Ημερολογιακών Ορίων Ζωής των Επιχειρησιακών Πυραύλων SCALP EG της Πολεμικής Αεροπορίας».

Κύπρος

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Mike Pompeo επισκέφθηκε χθες, 12 Σεπτεμβρίου, την Κύπρο και συναντήθηκε με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Ν. Αναστασιάδη. Σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση ο κ. Pompeo τόνισε: «οι εντάσεις δεν φέρνουν κάποιο αποτέλεσμα. Παραμένουμε ανήσυχοι για τις έκνομες δράσεις της Τουρκίας. Η Ελλάδα και η Κύπρος έχουν το δικαίωμα στην εξόρυξη εντός των Αποκλειστικών τους Ζωνών».

Στην Κύπρο για να συμμετάσχουν σε κοινές ασκήσεις με την Εθνική Φρουρά, βρίσκονται δύο ταχύπλοα σκάφη (Combatant Craft Medium transport vessels) των Ειδικών Δυνάμεων Ναυτικού των ΗΠΑ.  Οι ασκήσεις θα συνεχιστούν μέχρι και τις 20 Σεπτεμβρίου και εντάσσονται στο πλαίσιο των διμερών σχέσεων μεταξύ Κυπριακής Δημοκρατίας και ΗΠΑ. Ειδικότερα,  οι ασκήσεις αφορούν σε συνεργασία για θέματα διοικητικής μέριμνας και ναυσιπλοΐας.

Ανατολικός Παρατηρητής

Το τουρκικό ερευνητικό πλοίο Oruc Reis επέστρεψε στο λιμάνι της Αττάλειας, καθώς δεν ανανεώθηκε από τουρκικής πλευράς η NAVTEX για τις έρευνές του, που έληγε σήμερα. Από τουρκικής πλευράς προβάλλεται ως λόγος για την αναστολή των ερευνών του η έναρξη συνομιλιών για στρατιωτικά μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης μεταξύ Ελλήνων και Τούρκων εκπροσώπων σε επίπεδο ΝΑΤΟ. Γεγονός παραμένει ότι η Τουρκία, παρά τις ψυχολογικές επιχειρήσεις του τελευταίου δεκαημέρου και την επικοινωνιακή “ανάδειξη” της στρατιωτικοποίησης του Καστελλορίζου, δεν πλησίασε περισσότερο στο νησί, όπου σήμερα και αύριο βρίσκεται η Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Η εξέλιξη αυτή επιτρέπει μια σχετική χαλάρωση της ελληνικής στρατιωτικής κινητοποίησης που διαρκεί από τις αρχές Αυγούστου – χωρίς βεβαίως να αποκλείονται εκπλήξεις από τουρκικής πλευράς.

Μεταξύ 6 και 10 Σεπτεμβρίου διεξήχθη στα Κατεχόμενα η άσκηση ΣΜΓΟΣ CENGIZ TOPEL-ΚΑΤΑΙΓΙΔΑ ΜΕΣΟΓΕΙΟΥ 2020 μεταξύ των ΤΕΔ και των Τουρκικών Δυνάμεων Κατοχής (Τακτικού Συγκροτήματος M/K Τάγματος ΠΖ, αεροκίνητες επιχειρήσεις και Έρευνα-Διάσωσης). Στην άσκηση συμμετείχε αριθμός Α/Φ F-16C/D Block40 της 152 Μοίρας από την Αεροπορική Βάση Αδάνων (Incirlik), μεταξύ των οποίων τα Α/Φ με s/n 90-0009 και 90-0023.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα ισπανικών ΜΜΕ, η Μαδρίτη απέρριψε τουρκική πρόταση που κατατέθηκε τον περασμένο Ιούνιο για την απόκτηση των 10 μεταγωγικών Α/Φ C-130Η μαζί με το σύνολο των ανταλλακτικών, κινητήρων και λοιπών υλικών της Ισπανικής Αεροπορίας, τα οποία θα παροπλιστούν μέχρι τα τέλη του έτους.