Ανασκόπηση εβδομάδας #187

0
25050

ΥΕΘΑ/ΓΕΕΘΑ

Έντονη κινητικότητα παρατηρείται σε κυβερνητικό επίπεδο για την προώθηση εξοπλιστικών προγραμμάτων, καθώς η συνεχιζόμενη ελληνοτουρκική κρίση ανέδειξε τον πρωταρχικό ρόλο των Ενόπλων Δυνάμεων απέναντι στην τουρκική απειλή. Κατά την προηγούμενη εβδομάδα πραγματοποιήθηκαν συσκέψεις υπό τον Πρωθυπουργό στο Μέγαρο Μαξίμου με την συμμετοχή του ΥΕΘΑ Ν. Παναγιωτόπουλου, του Α/ΓΕΕΘΑ Στρατηγού Κων/νου Φλώρου και των Αρχηγών των τριών κλάδων των ΕΔ, με αντικείμενο εξοπλιστικά προγράμματα. Παράλληλα ο υπουργός Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρας σε τηλεοπτικές του δηλώσεις επιβεβαίωσε την πρόθεση ενίσχυσης της αποτρεπτικής δύναμης των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων. Η αύξηση των αμυντικών δαπανών αναμένεται να ανακοινωθεί επισήμως από τον Πρωθυπουργό κατά την καθιερωμένη ετήσια παρουσία του στη Θεσσαλονίκη στις 12-13 Σεπτεμβρίου.

Στρατός Ξηράς

Τη νύκτα της 3ης προς 4η Σεπτεμβρίου 2020 τραυματίστηκε θανάσιμα ο αλεξιπτωτιστής ΕΠΟΠ Λοχίας (ΠΖ) Κωνσταντίνος Μελιγκώνης, επίλεκτο και αγαπητό στέλεχος των Ειδικών Δυνάμεων, κατά την διάρκεια νυχτερινού χερσαίου επιχειρησιακού άλματος ελευθέρας πτώσης. Εκφράζουμε τα συλλυπητήριά μας στην οικογένεια και τους συναδέλφους του.

Πολεμικό Ναυτικό

Σύμφωνα με δημοσίευμα του “Βήματος της Κυριακής”, εντός της εβδομάδας θα εισαχθεί προς συζήτηση στη Βουλή η σύμβαση προμήθειας 36 νέων τορπιλών τύπου Seahake γαι τα υποβρύχια τύπου 214 του ΠΝ, καθώς και αναβάθμισης 18 από τις υφιστάμενες τορπίλες τύπου SUT. Σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα, προωθείται επίσης άμεσα το “πλήρες πακέτο” εκσυγχρονισμού των φρεγατών τύπου ΜΕΚΟ του ΠΝ, συνολικού ύψους 450 εκ. Ευρώ, που περιλαμβάνει ευρεία αναβάθμιση των ραντάρ και λοιπών ηλεκτρονικών συστημάτων των πλοίων. Ερωτηματικά παραμένουν ως προς το ζήτημα των νέων ναυπηγήσεων και ιδιαίτερα των 4 νέων φρεγατών, όπου έχει “ανοίξει το παιχνίδι” για διάφορους προμηθευτές και φαίνεται να προκρίνεται η επιλογή του διεθνούς διαγωνισμού. Πάντως εάν το ΠΝ προσανατολίζεται σε αμερικανικής προέλευσης επιλογή, θα ήταν σκόπιμο να εξεταστεί και η πρόταση του εξαιρετικού ιστολογίου Maritime Security για τη φρεγάτα τύπου FF4923 της Ingalls Shipbuilding, η οποία ως πλοίο είναι στιβαρότερη από τις προτεινόμενες φρεγάτες τύπου MMSC και θα μπορούσε να δεχθεί αντίστοιχο εξοπλισμό με αυτές.

Πολεμική Αεροπορία

Συνεχίζεται η συνεκπαίδευση της ΠΑ και του ΠΝ με τα αεροσκάφη F-16 των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων που έχουν μετασταθμεύσει στην 115 ΠΜ από 26 Αυγούστου. Κατά τη διάρκεια της συνεκπαίδευσης έχουν πραγματοποιηθεί στην θαλάσσια περιοχή νότια, ανατολικά και δυτικά από την Κρήτη τεχνικά και τακτικά αντικείμενα τα οποία μεταξύ άλλων περιλάμβαναν διαλειτουργικότητα συστημάτων, επικοινωνίες, τακτικές εναέριας μάχης και ασκήσεις αεροπορικής προσβολής ναυτικών Δυνάμεων και αεράμυνας. Συμμετείχαν μεταξύ άλλων αεροσκάφη από αριθμό Μοιρών της Πολεμικής Αεροπορίας από όλη την Ελλάδα και Μονάδες επιφανείας του Πολεμικού Ναυτικού. Από τη συνεργασία έχει διαπιστωθεί ο υψηλός βαθμός επαγγελματισμού των εμπλεκομένων, πραγματοποιήθηκε χρήσιμη ανταλλαγή πληροφοριών και εμπειριών και έχουν εξαχθεί χρήσιμα συμπεράσματα για την περαιτέρω αναβάθμιση του επιπέδου στρατιωτικής συνεργασίας των δύο χωρών. Η συνεκπαίδευση θα συνεχιστεί και την επόμενη εβδομάδα.

Σε προχωρημένο στάδιο βρίσκονται οι συζητήσεις μεταξύ Ελλάδας και Γαλλίας για την προμήθεια 18 μαχητικών τύπου Rafale, καθώς το ζήτημα απασχόλησε τις συσκέψεις για τα εξοπλιστικά υπό τον πρωθυπουργό, ενώ ο ΥΕΘΑ συνομίλησε τηλεφωνικά για το θέμα με τη Γαλλίδα ομόλογό του Φ. Παρλί. Κατά τις πληροφορίες, οι συζητήσεις αφορούν την αγορά 10 νέων αεροσκαφών τύπου F3R και την παραχώρηση 8 μεταχειρισμένων τύπου F2. Τονίζουμε ξανά ότι η προσθήκη των Rafale στην Πολεμική Αεροπορία είναι άκρως ευπρόσδεκτη υπό την προϋπόθεση ότι θα αποτελέσει μέρος μιας συνολικής συμφωνίας αποκατάστασης και όχι αντικατάστασης της δύναμης των υπηρετούντων Mirage 2000, που παραμένουν υπερπολύτιμα. Προκειμένου να αποφευχθεί η πανσπερμία υλικού που συνεπάγεται και δυσκολία υποστήριξης, ο στόχος σε βάθος χρόνου θα πρέπει να είναι η ομογενοποίηση του στόλου, με προμήθεια συνολικά 2 μοιρών (36 αεροσκαφών) Rafale του ίδιου προτύπου και προσπάθεια ομογενοποίησης του συνόλου των Mirage 2000 των 331 και 332 Μ στο επίπεδο -5, είτε δια του εκσυγχρονισμού των υπολοίπων EGM, είτε δια της απόκτησης μεταχειρισμένων αεροσκαφών.  

Σαφώς μειωμένη σε ποσότητα και προκλητικότητα ήταν η τουρκική αεροπορική δραστηριότητα, καθώς σημειώθηκαν 33 παραβιάσεις του Εθνικού Εναερίου Χώρου (έναντι 67 την προηγούμενη εβδομάδα), 6 εμπλοκές με ελληνικά αεροσκάφη (έναντι 28 την προηγούμενη εβδομάδα) και καμία υπέρπτηση ελληνικού εδάφους (έναντι 6 την προηγούμενη εβδομάδα).

Κύπρος

Ο υπουργός Άμυνας Χ. Πετρίδης και ο Α/ΓΕΕΦ Αντιστράτηγος Δ. Ζερβάκης, επιβαίνοντες σε ελικόπτερο AW-139 της Διοίκησης Αεροπορίας, επιθεώρησαν θέσεις και εγκαταστάσεις στην επαρχία Πάφου και του Πύργου Τηλλυρίας και ενημερώθηκαν για τον αμυντικό σχεδιασμό της ΕΦ στην περιοχή.

Στις 31 Αυγούστου ο Πρόεδρος Ν. Αναστασιάδης είχε τηλεδιάσκεψη με τους διευθύνοντες συμβούλους των εταιριών Chevron και Noble Energy, Michael Wirth και David Stover αντίστοιχα, οι οποίοι επιβεβαίωσαν τη δέσμευση των εταιριών στην ανάπτυξη του κοιτάσματος “Αφροδίτη”.

Την 1η Σεπτεμβρίου ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Mike Pompeo ανακοίνωσε στον Πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη την προσωρινή άρση απαγόρευσης πώλησης μη φονικών στρατιωτικών συστημάτων και υπηρεσιών στην Κυπριακή Δημοκρατία, για το Οικονομικό Έτος 2020-21.

Ανατολικός Παρατηρητής

Στις 2 Σεπτεμβρίου ο υπουργός Άμυνας της Τουρκίας Hulusi Akar, o Αρχηγός της Τουρκικής Αεροπορίας πτέραρχος Hasan Küçükakyüz και ο Α/ΤΑ πτέραρχος Atilla Gülan επισκέφθηκαν την 1η Κύρια Αεροπορική Βάση στο Δορύλαιο/Eskişehir, όπου συμμετείχαν σε πτήση με F-16D Block 30/50 (s/n 86-0194, 87-0002, 94-1560) της 113 Μοίρας.

Το πρόγραμμα εκσυγχρονισμού 40 αρμάτων μάχης Leopard-2A4 του Τουρκικού Στρατού με προσαρμοσμένη θωράκιση ERA της Roketsan αναμένεται να εκκινήσει τους επόμενους μήνες, σημειώνοντας τριετή καθυστέρηση για αδιευκρίνιστους λόγους.

Μεταξύ 6 και 10 Σεπτεμβρίου θα διεξαχθεί στα Κατεχόμενα η άσκηση ΣΜΓΟΣ CENGIZ TOPEL-ΚΑΤΑΙΓΙΔΑ ΜΕΣΟΓΕΙΟΥ 2020 μεταξύ των ΤΕΔ και των Τουρκικών Δυνάμεων Κατοχής (Τακτικού Συγκροτήματος M/K Τάγματος ΠΖ, αεροκίνητες επιχειρήσεις και Έρευνα-Διάσωσης).