Ανασκόπηση εβδομάδας #151

0
23543

Στρατός Ξηράς

Την Πέμπτη 28 Νοεμβρίου 2019 πραγματοποιήθηκαν στο Πεδίο Βολής Κρήτης βολές Πυροβολικού Μάχης, οπλικών συστημάτων M270 MLRS καθώς και RM-70 στο πλαίσιο εκπαιδεύσεως των Μονάδων Πυροβολικού Μάχης της 1ης Στρατιάς/EU-OHQ. Τις βολές παρακολούθησαν ο Διοικητής 1ης ΣΤΡΑΤΙΑΣ/EU-OHQ, αντιστράτηγος Κ. Φλώρος, ο Διευθυντής Πυροβολικού του ΓΕΣ υποστράτηγος Δ. Βιτετζάκης καθώς και αντιπροσωπεία από το ΓΕΣ και το ΠΒΚ.

Κατά το χρονικό διάστημα από 26 εώς 28 Νοεμβρίου 2019, ο Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Στρατού αντιστράτηγος Γ. Καμπάς, πραγματοποίησε επίσημη επίσκεψη στη Αίγυπτο, κατόπιν πρόσκλησης από τον Αρχηγό Ενόπλων Δυνάμεων της Αιγύπτου Αντιστράτηγο Mohamed Farid Hegazi, με τον οποίο συνομίλησε για θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος, όπως η συνεκπαίδευση των χερσαίων δυνάμεων και η συμμετοχή σε κοινές ασκήσεις. Επίσης ο Αρχηγός επισκέφθηκε την Διοίκηση Εκπαίδευσης του Αιγυπτιακού Στρατού όπου συνομίλησε με τον Διοικητή της, υποστράτηγο Lehya El Hamili για θέματα εκπαίδευσης των χερσαίων δυνάμεων.

Την Δευτέρα 25 Νοεμβρίου 2019, ο Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Στρατού, αντιστράτηγος Γ.Καμπάς, συνοδευόμενος από τον Διοικητή της 1ης ΣΤΡΑΤΙΑΣ/EU-OHQ αντιστράτηγο Κ. Φλώρο, παρέστη στην τελική φάση της Τακτικής Άσκησης Μετά Στρατευμάτων (ΤΑΜΣ) FTX/LIVEX «ΣΙΔΗΡΑ ΞΥΗΛΗ-19» στο Εθνικό Πρότυπο Κέντρο Εκπαίδευσης Αγώνα σε Αστικό Περιβάλλον (ΕΠΚΕΑΑΠ) στην Αργυρούπολη Κιλκίς. Η άσκηση, που διεξήχθη από 18 έως 26 Νοεμβρίου 2019, σχεδιάσθηκε και οργανώθηκε από την 71 Α/Μ ΤΑΞ, με συμμετοχή προσωπικού από την 1η Ταξιαρχία Καταδρομών – Αλεξιπτωτιστών, προσωπικό και ιπτάμενα μέσα της 1ης ΤΑΞΑΣ, ενώ από αμερικανικής πλευράς συμμετείχαν τμήματα της Αμερικανικής Διοίκησης Χερσαίων Δυνάμεων στην Ευρώπη (USAREUR): της 173rd Infantry Brigade Combat Team (IBCT – ABN), προσωπικό και ιπτάμενα μέσα του 3-17 CAV (Cavalry Regiment), το οποίο έχει μετασταθμεύσει στη χώρα μας στο πλαίσιο της χειμερινής εκπαίδευσης χειριστών («Winter Aviation Training»).

Ολοκληρώθηκαν επιτυχώς οι αρχικές δοκιμαστικές βολές οβίδων με ηλεκτρονικό πυροσωλήνα της εταιρείας Hellenic Instruments από Α/Κ πυροβόλο Μ109, παρουσία εκπροσώπων του ΓΕΣ, της ΓΔΑΕΕ και των ΕΑΣ, στο πλαίσιο Mνημονίου Συνεργασίας για συμπαραγωγή πυροσωλήνων κατόπιν πιστοποίησης. Περισσότερα στο σχετικό δημοσίευμα του doureios.com.

Πολεμικό Ναυτικό

Στις 18-22 Νοεμβρίου διεξήχθησαν στον Τάραντα της Ιταλίας οι πρώτες θαλάσσιες επιδείξεις των μη επανδρωμένων συστημάτων που αναπτύσσονται στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος OCEAN2020 του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Άμυνας (European Defence Agency, EDA). Επιδείχθηκαν μη επανδρωμένα σκάφη επιφανείας (USV), υποβρύχια (USUBV) και αεροχήματα (UAV). Η ελληνική συμμετοχή αφορούσε το Μη Επανδρωμένο Όχημα Επιφανείας (USV) SeaRider που αναπτύχθηκε από την εταιρία INTRACOM Defense (IDE), βασισμένο σε σκάφος RHIB της εταιρίας Barracuda, που καθελκύστηκε από τη φρεγάτα ΛΗΜΝΟΣ (F451). Το SeaRider έχει δυνατότητα τηλεχειρισμού, πλεύσης με αντίξοες καιρικές συνθήκες (ως 8 μποφόρ), μεταφοράς ποικίλων αισθητήρων (ραντάρ επιφανείας, ηλεκτρο-οπτικό/IR σύστημα με κάμερες ημέρας/νυκτός, κλπ.) και ασφαλών τηλεπικοινωνιών. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε ποικίλες αποστολές, όπως η επιτήρηση θαλάσσιων περιοχών, η ασφάλεια κρίσιμων υποδομών, η έρευνα για νάρκες κλπ.

Αύριο 2 Δεκεμβρίου αναμένεται η έπαρση σημαίας και η επίσημη ένταξη σε υπηρεσία με το Πολεμικό Ναυτικό του Πλοίου Γενικής Υποστήριξης που δώρισε ο εφοπλιστής Π. Λασκαρίδης στο Πολεμικό Ναυτικό. Το πλοίο, που θα ονομαστεί ΑΤΛΑΣ Ι (Α471), είναι το πρώην STRIL NEPTUNE που καθελκύστηκε το 1999, έχει εκτόπισμα 3.010 τόνων, μέγιστη ταχύτητα 14 κόμβων, είναι ναυπηγημένο για εκτέλεση αποστολών υποστήριξης επιχειρήσεων πλατφορμών άντλησης πετρελαίου (Platform Support Vessel)  και έχει δυνατότητα ανάληψης αποστολών υποστήριξης, πετρέλευσης, πυρόσβεσης, ρυμούλκησης και διάσωσης στην ανοικτή θάλασσα. Οι εξαιρετικές προδιαγραφές κατασκευής, σε συνδυασμό με την ευκολία αλλαγής της διαμόρφωσης ανάλογα με την αποστολή, του προσδίδουν επιχειρησιακή ευελιξία για υποστήριξη πλοίων στην ανοικτή θάλασσα.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του doureios.com, στις αρχές του 2020 αναμένεται η άφιξη στην Ελλάδα των τεσσάρων σκαφών ανορθοδόξου πολέμου Mk V που παραχωρούνται στο ΠΝ από τις ΗΠΑ ως Πλεονάζον Αμυντικό Υλικό (EDA).

Πολεμική Αεροπορία

Από τη Δευτέρα 2 έως και την Παρασκευή 13 Δεκεμβρίου 2019, πρόκειται να πραγματοποιηθεί, στην 116 Πτέρυγα Μάχης/Αεροπορική Βάση Αράξου, συνεκπαίδευση της Πολεμικής Αεροπορίας (ΠΑ) με την 349th και 350th Fighter Squadron (FS) της βελγικής Πολεμικής Αεροπορίας, στο πλαίσιο της διμερούς Στρατιωτικής Συνεργασίας των δύο χωρών. Σκοπός είναι η εξάσκηση του προσωπικού στην εκτέλεση σύνθετων αεροπορικών επιχειρήσεων, οι οποίες θα διεξαχθούν σε όλο το εύρος του FIR Αθηνών, ημέρα και νύχτα. Η ΠΑ θα συμμετάσχει με αεροσκάφη όλων των τύπων, ενώ η βελγική Πολεμική Αεροπορία με δώδεκα (12) αεροσκάφη F-16ΑM και ανάλογο προσωπικό.

Στις 28 Νοεμβρίου το Υπουργικό Συμβούλιο κατόπιν εισήγησης  του υπουργού Εθνικής Άμυνας Ν. Παναγιωτόπουλου ενέκρινε την απόκτηση δύο ισραηλινής κατασκευής μη επανδρωμένων αεροσκαφών (UAV) τύπου Heron με τη μέθοδο leasing. Παράλληλα προχωρεί η προμήθεια, επίσης με leasing, δύο αμερικανικών UAV MQ-9B SkyGuardian, καθώς και η κατασκευή ελληνικών μη επανδρωμένων αεροσκαφών. Επίσης ο υπουργός παρουσίασε στο Υπουργικό Συμβούλιο τις συμβάσεις για την αναβάθμιση των 84 F-16 και για την προμήθεια των απαραίτητων ανταλλακτικών για τα Μιράζ-2000. Τέλος, σύμφωνα με δημοσίευμα του doureios.com o ΥΕΘΑ προώθησε στις 28 Νοεμβρίου στην ΓΔΑΕΕ το υποπρόγραμμα υποστήριξης (FOS) των αναβαθμισμένων συστημάτων ηλεκτρονικών και του συναφούς εξοπλισμού των μαχητικών αεροσκαφών F-4E PI 2000, ύψους 52 εκατ. ευρώ περίπου, που είχε εγκριθεί από το 2014 και εκκρεμεί έκτοτε.

Κύπρος

Στις 26 Νοεμβρίου 2019, ο αρχηγός των Ενόπλων Δυνάμεων του Ισραήλ αντιστράτηγος Aviv Kochav πραγματοποίησε επίσημη επίσκεψη στην Κύπρο, όπου συναντήθηκε με τον Α/ΓΕΕΦ αντιστράτηγο Ηλία Λεοντάρη. Οι δύο Αρχηγοί συζήτησαν τρόπους υλοποίησης του Προγράμματος Στρατιωτικής Συνεργασίας 2020 και επέκτασή του σε άλλους τομείς. Επίσης στις 25 Νοεμβρίου 2019 επισκέφθηκε την Κύπρο ο αρχηγός της Ισραηλινής Αεροπορίας αντιπτέραρχος Amikam Norkin, τον οποίο υποδέχθηκε στην 55 Σμηναρχία Μάχης/Αεροπορική Βάση Πάφου ο Διοικητής της Διοίκησης Αεροπορίας της Εθνικής Φρουράς, ταξίαρχος Γαβριήλ Παττίχης. 

Ανατολικός Παρατηρητής

Στις 27 Νοεμβρίου 2019 υπεγράφησαν μεταξύ της Τουρκίας και της Κυβέρνησης Εθνικής Συμφωνίας (GNA) της Λιβύης, στο πλαίσιο της επίσκεψης του επικεφαλής της GNA Fayez al-Sarraj στην Κωνσταντινούπολη, Μνημόνια Κατανόησης για «Περιορισμούς σε Θαλάσσιες Δικαιοδοσίες» και «Συνεργασία στην Ασφάλεια και την Άμυνα», με τα οποία αγνοείται, κατά παράβαση της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας, η επήρεια των ελληνικών νησιών και ειδικότερα των Δωδεκανήσων και της  Κρήτης. Οι υπογραφείσες συμφωνίες χαρακτηρίστηκαν ως άκυρες από την Αίγυπτο, ενώ και το εκλεγμένο λιβυκό κοινοβούλιο τα κατήγγειλε ως παραβιάσεις της λιβυκής κυριαρχίας, καθώς παρέχουν σημαντικές διευκολύνσεις για την Τουρκία στον εναέριο χώρο, τα χωρικά ύδατα αλλά και το έδαφος της Λιβύης. Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών Ν. Δένδιας, κάλεσε τον πρέσβη της Λιβύης στην Αθήνα για να του εκφράσει την έντονη ενόχληση της ελληνικής κυβέρνησης. Στον πρέσβη της Λιβύης δόθηκε περιθώριο έως τις 5 Δεκεμβρίου να κάνει γνωστό στην ελληνική πλευρά το περιεχόμενο του μνημονίου κατανόησης μεταξύ Τουρκίας και Λιβύης, και σε διαφορετική περίπτωση, ο Λίβυος πρέσβης θα αντιμετωπιστεί από την Ελλάδα ως ανεπιθύμητο πρόσωπο. Σε μια παράλληλη εξέλιξη, στις 29 Νοεμβρίου η ελληνική αντιπροσωπεία με επικεφαλής τον υφυπουργό Περιβάλλοντος Δ. Οικονόμου αποχώρησε από την εκδήλωση για τον αγωγό TANAP στα Ύψαλα, λόγω των δηλώσεων του Τούρκου προέδρου, ο οποίος επανέλαβε τις απειλές του για την Ανατολική Μεσόγειο και υπεραμύνθηκε της συμφωνίας της Τουρκίας με την Λιβύη.

Στις 25 Νοεμβρίου ενεργοποιήθηκαν δοκιμαστικά τα συστήματα ραντάρ του Α/Α συστήματος S-400 της Τουρκικής Αεροπορίας στην Αεροπορική Βάση Mürted της Άγκυρας, με αεροσκάφη F-16C Block 50+ της 161 Μοίρας και F-4E/2020 της 111 Μοίρας να εκτελούν διελεύσεις υπό πλήρη δημοσιογραφική κάλυψη, με προφανή διάθεση να καταστεί σαφές προς τις ΗΠΑ ότι η Τουρκία απορρίπτει τη “συμβιβαστική” πρόταση μη ενεργοποίησης του συστήματος. Κατόπιν τούτου, αμερικανικές πηγές θεωρούν πλέον βέβαιη την επιβολή κυρώσεων στην Τουρκία, καθώς ο πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Γερουσίας Jim Risch δήλωσε ότι η επιτροπή του θα συζητήσει στις αρχές Δεκεμβρίου την επιβολή κυρώσεων στους ηγέτες, την ενεργειακή βιομηχανία και το χρηματοοικονομικό σύστημα της Τουρκίας. Υπενθυμίζεται ότι πριν την επίσκεψη Ερντογάν στις ΗΠΑ η Βουλή των Αντιπροσώπων είχε εγκρίνει κυρώσεις με συντριπτική πλειοψηφία, και πλέον εκκρεμούν δύο σχετικές προτάσεις στη Γερουσία, οι οποίες πιθανώς θα περιλάβουν την απαγόρευση αγοράς τουρκικών ομολόγων καθώς και κυρώσεις στην κρατική τράπεζα Halkbank.

Στις 26 Νοεμβρίου 2019, ο Τουρκικός Στρατός παρέλαβε 72 αρματοφορείς με πλατφόρμες κατασκευής της Öztreyler και ρυμουλκά οχήματα BMC (μέγιστο φορτίο ρυμουλκύσεως 125.000 κιλά, ωφέλιμο φορτίο πλατφόρμας 70.000 κιλά, αυτονομία με φορτίο 950 χλμ, μέγιστη ταχύτητα 90 χλμ/ώρα).

Στις 25 Νοεμβρίου 2019 πραγματοποιήθηκε στις εγκαταστάσεις της ΤΑΙ η τελετή παρουσίασης (roll out) του πρώτου Ε/Π Τ70, στο πλαίσιο του προγράμματος συμπαραγωγής 109 Ε/Π γενικής χρήσης. Τα Ε/Π φέρουν κινητήρα T700-TEI-701D και ηλεκτρονικά εγχώριας παραγωγής.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Independent, η τουρκική εισβολή στη Β. Συρία παρουσιάζει ξεκάθαρα χαρακτηριστικά εθνοκάθαρσης, καθώς στις δηλώσεις της τουρκικής κυβέρνησης διαφαίνεται σαφής πρόθεση εκδίωξης του κουρδικού πληθυσμού και αντικατάστασής του με Σύριους Άραβες, η οποία εφαρμόζεται με παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων.