Ανασκόπηση εβδομάδας #134

0
22419

Στρατός Ξηράς

Από 03 έως 21 Ιουνίου 2019, η Σχολή Μονίμων Υπαξιωματικών (ΣΜΥ), διεξήγαγε τη θερινή εκπαίδευση των Σπουδαστών της, στην περιοχή «Καναπίτσα» Λιτοχώρου. Το πρόγραμμα εκπαίδευσης περιέλαβε αντικείμενα επιχειρησιακής και ειδικής εκπαίδευσης, στις απαιτήσεις του οποίου οι Σπουδαστές ανταπεξήλθαν με άριστο τρόπο. Η θερινή εκπαίδευση αποτελεί ετησίως μια από τις κύριες περιόδους Στρατιωτικής εκπαίδευσης των Σπουδαστών της Σχολής.

Tη Δευτέρα 24 Ιουνίου 2019, ο Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Στρατού, Αντιστράτηγος Γεώργιος Καμπάς πραγματοποίησε επίσκεψη σε Μονάδες στη νήσο Κρήτη, συνοδευόμενος από τον Διοικητή της 5ης Ταξιαρχίας Πεζικού (5 ΤΑΞΠΖ – V ΜΕΡΑΡΧΙΑ ΚΡΗΤΩΝ),Ταξίαρχο Στυλιανό Γασπαράκη. Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του, ο Αρχηγός ΓΕΣ ενημερώθηκε για τις τρέχουσες δραστηριότητες, επισκέφθηκε τις εγκαταστάσεις των Μονάδων και επιθεώρησε τα καθορισμένα Τμήματα Ετοιμοτήτων. Επισκέφθηκε την έδρα της 1ης Μοίρας Αλεξιπτωτιστών (1η ΜΑΛ), όπου διαπίστωσε τον υψηλό βαθμό ετοιμότητας καθώς και το υψηλό ηθικό του προσωπικού. Στη συνέχεια μετέβη στη Σχολή Εφέδρων Αξιωματικών Πεζικού (ΣΕΑΠ) συνοδευόμενος από το Διοικητή της Σχολής, Ταξίαρχο Βασίλειο Βασιλειάδη όπου ενημερώθηκε για τις εκπαιδευτικές δραστηριότητες, περιηγήθηκε στις εγκαταστάσεις της και έδωσε οδηγίες – κατευθύνσεις στο προσωπικό της.

Πολεμικό Ναυτικό

Tο Σάββατο 22 και την Κυριακή 23 Ιουνίου 2019, κορυφώθηκαν στη νήσο Ύδρα οι εορταστικές εκδηλώσεις για την 184η Επέτειο από το θάνατο του Ναυάρχου Ανδρέα Μιαούλη, «ΜΙΑΟΥΛΕΙΑ 2019», παρουσία του Αρχηγού ΓΕΝ Αντιναυάρχου Ν. Τσούνη ΠΝ. Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων κατέπλευσε στη νήσο Ύδρα η πυραυλάκατος ΡΙΤΣΟΣ και αποδόθηκαν τιμές από ένοπλο άγημά της, καθώς και από την Μπάντα του Πολεμικού Ναυτικού.

Το Σάββατο 22 και την Κυριακή 23 Ιουνίου 2019, κορυφώθηκαν στη νήσο Ψαρά, οι εκδηλώσεις εορτασμού της 195ης Επετείου από το ολοκαύτωμα της νήσου. Στις εορταστικές εκδηλώσεις παρέστη ο Αρχηγός Στόλου Αντιναύαρχος Στυλιανός Πετράκης ΠΝ, ως εκπρόσωπος των Ενόπλων Δυνάμεων, ενώ στο νησί κατέπλευσε η Πυραυλάκατος ΤΡΟΥΠΑΚΗΣ.

Πολεμική Αεροπορία

Την Τετάρτη 26 Ιουνίου 2019, ο Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας (ΓΕΑ), Αντιπτέραρχος (Ι) Γεώργιος Μπλιούμης, συναντήθηκε στο Επιτελείο με κλιμάκιο στελεχών της εταιρεία Lockheed Martin Aeronautics με επικεφαλής την κα. Janet Dufffey (Vice President Supply Chain Management). Σκοπός της συνάντησης ήταν η συζήτηση επί τρεχόντων θεμάτων που αφορούν στο πρόγραμμα αναβάθμισης των αεροσκαφών F-16 της Πολεμικής Αεροπορίας (ΠΑ). Το εν λόγω κλιμάκιο βρίσκεται στην Ελλάδα την Τρίτη 25 και την Τετάρτη 26 Ιουνίου 2019 για πραγματοποίηση συναντήσεων, στο πλαίσιο Executive Program Management Review (E-PMR), με την Ελληνική Αεροπορική Βιομηχανία (ΕΑΒ) Α.Ε. Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση του ΓΕΑ, το πρόγραμμα αναβάθμισης των αεροσκαφών F-16 ακολουθεί επακριβώς το χρονοδιάγραμμα που έχει τεθεί και υπογραφεί βάσει της Διακρατικής Συμφωνίας με την κυβέρνηση των ΗΠΑ. Συγκεκριμένα, έχει ήδη γίνει η επιλογή του αεροσκάφους της ΠΑ που θα αποτελέσει το πρωτότυπο αεροσκάφος της αναβάθμισης και το οποίο αναμένεται να ενταχθεί στη ΕΑΒ τον Ιανουάριο 2020.

Τις πρωινές ώρες της Πέμπτης 27 Ιουνίου 2019, ελικόπτερο Super Puma της Πολεμικής Αεροπορίας παρέλαβε από το κρουαζιερόπλοιο «Crown Iris», που έπλεε εξήντα (60) ναυτικά μίλια νότια του Πρασονησίου Ρόδου, 88χρονο ασθενή, ισραηλινής υπηκοότητας. Το πλήρωμα του ελικοπτέρου μετέφερε τον ασθενή στο Γενικό Νοσοκομείο Ρόδου «Ανδρέας Παπανδρέου».

Όπως έγινε γνωστό, η επισκευή και προμήθεια ανταλλακτικών για 3 Ε/Π AS-332C1 SUPER PUMA της 384 Μοίρας Έρευνας – Διάσωσης της ΠΑ, ύψους €3,25 εκατ., χρηματοδοτήθηκε από την Εταιρεία Κοινωνικής Προσφοράς Ελληνικού Εφοπλισμού ΣΥΝ-ΕΝΩΣΙΣ.

Κύπρος

Σύμφωνα με άρθρο του δημοσιογράφου Ν. Μελέτη, το συνοδευτικό σκάφος Bourbon Topaz (με σημαία Μπαχάμων) που είχε φθάσει στην Αττάλεια δυο εικοσιτετράωρα πριν την άφιξη του πλωτού γεωτρύπανου Γιαβούζ προκειμένου να ξεκινήσει η προετοιμασία των γεωτρήσεων, αναχώρησε από την Αττάλεια με κατεύθυνση την Μάλτα που αναμένεται να καταπλεύσει την Κυριακή. Η εξέλιξη αυτή αποδίδεται στην κινητοποίηση της Κυπριακής Δημοκρατίας με την έκδοση ενταλμάτων σύλληψης κατά των πληρωμάτων των πλοίων που συμμετέχουν στις παράνομες τουρκικές γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ. Ωστόσο, δίπλα στο Γιαβούζ παραμένει το συνοδευτικό βοηθητικό σκάφος Altan με τουρκική σημαία, το οποίο αγοράσθηκε από Νορβηγική εταιρεία και συνέδραμε και το γεωτρύπανο Fatih στην προετοιμασία της παράνομης γεώτρησης του εντός της κυπριακής υφαλοκρηπίδας.  Υπενθυμίζεται ότι προκειμένου το Fatih να φθάσει στην κυπριακή υφαλοκρηπίδα και να επιχειρήσει την γεώτρηση, η Τουρκία υποχρεώθηκε να αγοράσει και να υψώσει τουρκική σημαία σε τρία νορβηγικά σκάφη, τα οποία πλέον συμμετέχουν στην παράνομη δραστηριότητα του Fatih.

Το Bourbon Topaz ανοιχτά της Χίου (photo credits: Aegean Hawk)

Ανατολικός Παρατηρητής

Συνεχίζονται οι διαβουλεύσεις μεταξύ ΗΠΑ και Τουρκίας για το ζήτημα της αγοράς του ρωσικού αντιαεροπορικού συστήματος S-400 από την Τουρκία και τις συνέπειές της στο τουρκικό πρόγραμμα των αεροσκαφών F-35. Οι πρόεδροι Τραμπ και Ερντογάν συναντήθηκαν χθες στην Οσάκα της Ιαπωνίας στο περιθώριο της συνόδου των G20, και σε δηλώσεις τους μετά τη συνάντηση ο μεν Ν. Τραμπ μίλησε με διάθεση “κατανόησης” της τουρκικής θέσης, ο δε Ρ.Τ. Ερντογάν δήλωσε ευθέως ότι έλαβε τη διαβεβαίωση του προέδρου των ΗΠΑ ότι δεν θα επιβληθούν κυρώσεις. Ωστόσο, η επιβολή κυρώσεων στην Τουρκία εμπίπτει στην αρμοδιότητα του Κογκρέσου, που στο νέο νόμο 86-8 για τις στρατιωτικές δαπάνες περιέλαβε εκ νέου την πρόβλεψη απαγόρευσης της παράδοσης των F-35 στην Τουρκία σε περίπτωση παραλαβής των S-400. Την ίδια απειλή επανέλαβε επίσης ο νέος εκτελών χρέη υπουργού Άμυνας των ΗΠΑ, Mark Esper. Τέλος, σύμφωνα με δηλώσεις του εκπροσώπου του Ρώσου προέδρου Β. Πούτιν, η συμφωνία πώλησης του αντιαεροπορικού συστήματος S-400 στην Τουρκία περιλαμβάνει και μερική μεταφορά τεχνογνωσίας. Η μεταφορά τεχνογνωσίας ήταν από τους βασικούς στόχους της Τουρκίας στο πλαίσιο της συμφωνίας και η σχετική ανακοίνωση ερμηνεύεται ως παροχή ρωσικής στήριξης στον Ρ. Τ. Ερντογάν, λίγες ημέρες μετά την πολιτική ήττα στις δημοτικές εκλογές της Κωνσταντινούπολης, και λίγες εβδομάδες πριν τις πρώτες παραλαβές S-400.

Στις 26 Ιουνίου 2019 δημοσιεύθηκε και τέθηκε σε ισχύ ο νόμος υπ΄αριθμ. 7179 που προβλέπει τη μείωση της διάρκειας της υποχρεωτικής θητείας στις Τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις από 12 σε 6 μήνες. Εκτιμάται πως θα απολυθούν πρόωρα άνω των 100.000 στρατευσίμων, οι οποίο έχουν ήδη συμπληρώσει στρατιωτική υπηρεσία 6μηνης διάρκειας.Ενδεικτικά, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Sözcü», περί τους 350 οπλίτες που υπηρετούσαν στο 5ο Σύνταγμα Καταδρομών στην νήσο Ίμβρο απολύθηκαν πρόωρα στις 26 Ιουνίου 2019 λόγω συμπλήρωσης εξάμηνης στρατιωτικής θητείας.

Από τις 17 ως της 28 Ιουνίου διεξήχθη η άσκηση ANADOLU KARTALI-2019 στην 3η Κύρια Αεροπορική Βάση στο Ικόνιο (Konya).

Η εταιρεία HAVELSAN γνωστοποίησε την παράδοση εξομοιωτών πτήσης για τα επιθετικά Ε/Π Τ129 στην Διοίκηση Αεροπορίας Στρατού του Τουρκικού Στρατού, οι οποίου παρέχουν τη δυνατότητα συνεργασίας με τους αντίστοιχους για Ε/Π S70 BLACKHAWK και AS532 COUGAR του προγράμματος HELSİM.

Σύμφωνα με τον ιστότοπο hellasjournal.com o στρατάρχης Χαλίφα Χάφταρ, ο ισχυρός άνδρας της ανατολικής Λιβύης και διοικητής του αυτοαποκαλούμενου Λιβυκού Εθνικού Στρατού (ΛΕΣ) διέταξε τις δυνάμεις του να στοχοποιούν τουρκικά πλοία και πλοία τουρκικών συμφερόντων καθώς και απαγόρευση πτήσεων από και προς την Τουρκία, ανακοίνωσε την Παρασκευή το βράδυ ο εκπρόσωπός του, στρατηγός Άχμεντ αλ Μισμάρι. Η Άγκυρα στηρίζει τις δυνάμεις πιστές στην διεθνώς αναγνωρισμένη Κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας (ΚΕΕ) με έδρα την Τρίπολη οι οποίες την Τετάρτη κατάφεραν πλήγμα στις δυνάμεις της ανατολικής Λιβύης ανακτώντας από τα στρατεύματα του Χάφταρ τη στρατηγικής σημασίας πόλη Γαριάν, περίπου 100 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά της Τρίπολης, όπου ήταν εγκατεστημένο το κέντρο διοίκησης του ΛΕΣ στη δυτική Λιβύη.