Ανασκόπηση εβδομάδας #133

0
22242

ΓΕΕΘΑ

Την Πέμπτη 20 Ιουνίου 2019, ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ, Πτέραρχος Χρήστος Χριστοδούλου, συναντήθηκε με τη Διοικητή (Commander) του US 6th Fleet, Vice Admiral Lisa M. Franchetti. Συζητήθηκαν ζητήματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος, που αφορούν στη συνεργασία των 2 κρατών, καθώς και θέματα που άπτονται του περιβάλλοντος ασφαλείας της ευρύτερης περιοχής των Βαλκανίων, καθώς και της Νοτιοανατολικής Μεσογείου.

Στρατός Ξηράς

Την Πέμπτη 20 Ιουνίου 2019, ο Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Στρατού, αντιστράτηγος Γεώργιος Καμπάς, επισκέφθηκε το Πεδίο Ασκήσεων και Βολής (ΠΑ-ΠΒ) Ασκού Προφήτη και το Στρατιωτικό Αεροδρόμιο στην Αλεξάνδρεια Ημαθίας,  συνοδευόμενος από τον Διοικητή της Ιης Μεραρχίας Πεζικού (Ι ΜΠ), υποστράτηγο Σάββα Κολοκούρη. Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του ο Αρχηγός παρακολούθησε την επιχειρησιακή εκπαίδευση που διεξήγαγαν μηχανοκίνητα τμήματα και τμήματα Ειδικών Δυνάμεων, με τη συνεργασία ελικοπτέρων της 1ης Ταξιαρχίας Αεροπορίας Στρατού (1ης ΤΑΞΑΣ).

Την Πέμπτη 20 Ιουνίου 2019 διεξήχθη στην ΠΕ της ΧΙΙ Μ/Κ ΜΠ στον Έβρο η ΤΑΜΣ “ΜΑΝΙΤΣΑ”, με αντικείμενο τη διάβαση ευκαιρίας υδάτινου κωλύματος από συγκρότημα Μ/Κ λόχου. Η άσκηση εκτελέστηκε παρουσία του Διοικητή 1ης Στρατιάς / EU – OHQ αντιστρατήγου Κ. Φλώρου, του Διοικητή Δ΄ Σώματος Στρατού αντιστρατήγου Χ. Λαλούση, αλλά και παρατηρητών από τις ΗΠΑ. Κατά τη διάρκεια της άσκησης εκτελέστηκαν 8 επεισόδια που αφορούσαν στις ενέργειες προπαρασκευής – εκτέλεσης της διάβασης ευκαιρίας καθώς και διαδικασίες παραπλάνησης και αποδιοργάνωσης του εχθρού.

Την Τετάρτη 19 Ιουνίου 19 πραγματοποιήθηκε η Ημέρα Διακεκριμένων Επισκεπτών (Distinguished Visitor’s Day) για την άσκηση STRIKE BACK-19, που πραγματοποιήθηκε από 06 έως 20 Ιουνίου 19 στο NOVO SELO στη Βουλγαρία, στην οποία ο Στρατός Ξηράς συμμετείχε με μέσα και προσωπικό της XXV Τεθωρακισμένης Ταξιαρχίας (XXV ΤΘΤ) και της 1ης Ταξιαρχίας Αεροπορίας Στρατού (1ης ΤΑΞΑΣ). Την Ελλάδα εκπροσώπησε ο πρέσβης της Ελλάδας στη Βουλγαρία Γρηγόριος Βασιλοκωνσταντάκης, ο Διοικητής του Δ΄ Σώματος Στρατού (Δ΄ΣΣ «ΘΡΑΚΗ») αντιστράτηγος Χαράλαμπος Λαλούσης, ο Διοικητής της ΧΧ Τεθωρακισμένης Μεραρχίας (ΧΧ ΤΘΜ), υποστράτηγος Χατζηγεωργίου Αντώνιος και ο Διοικητής της XXV Τεθωρακισμένης Ταξιαρχίας (ΧΧV ΤΘΤ) ταξίαρχος Τριάντης Γεώργιος.

Την Τρίτη 18 Ιουνίου 2019, ο Γενικός Επιθεωρητής Στρατού (ΓΕΠΣ) αντιστράτηγος Αντώνιος Νομικός, πραγματοποίησε επίσκεψη στη νήσο Ρόδο, στην Περιοχή Ευθύνης της Ανώτατης Στρατιωτικής Διοίκησης Εσωτερικού και Νήσων (ΑΣΔΕΝ). Ο Γενικός Επιθεωρητής Στρατού, συνοδευόμενος από τον Διοικητή της 95 Ανώτερης Διοίκησης Ταγμάτων Εθνοφυλακής (95 ΑΔΤΕ «ΔΙΑΓΟΡΙΔΩΝ»), υποστράτηγο Νικόλαο Φλάρη, επισκέφθηκε Μονάδες, εγκαταστάσεις και Επιτηρητικά Φυλάκια του Σχηματισμού.

Στις 18 Ιουνίου έγινε στο Στεφανοβίκειο η τελετή παραλαβής των 70 Ε/Π OH-58D Kiowa Warrior και των 10 CH-47 Chinook που απέκτησε η Αεροπορία Στρατού από τις ΗΠΑ. Από τα 70 παραληφθέντα OH-58D, 36 θα αξιοποιηθούν για την ανάληψη επιχειρησιακών αποστολών και 20 για την προκεχωρημένη εκπαίδευση στη Σχολή Αεροπορίας Στρατού. Ωστόσο, όπως αποκάλυψε η ιστοσελίδα doureios.com, κανένα από τα ελικόπτερα που παραδόθηκαν συσκευασμένα δεν έχει αποκατασταθεί, παρ’ ότι έχει περάσει μήνας από την παραλαβή τους. Έτσι, σε μια περίοδο που η χώρα πρέπει να αξιοποιήσει κάθε μέσο για να βελτιώσει την πολεμική της ετοιμότητα, τα μόνα διαθέσιμα από τα 70 OH-58 είναι τα έξι που παραδόθηκαν εξ αρχής σε πλόιμη κατάσταση. Λεπτομέρειες μπορείτε να διαβάσετε εδώ.

Πολεμικό Ναυτικό

Από την Τετάρτη 19 έως την Παρασκευή 21 Ιουνίου 2019, η Διοικητής του 6ου Στόλου Πολεμικού Ναυτικού των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής, Αντιναύαρχος Lisa M. Franchetti πραγματοποίησε επίσημη επίσκεψη στην Ελλάδα, κατόπιν πρόσκλησης του Αρχηγού ΓΕΝ Αντιναύαρχου Νικόλαου Τσούνη ΠΝ. Η Διοικητής του 6ου Στόλου του Πολεμικού Ναυτικού των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής επισκέφθηκε το Γενικό Επιτελείο Ναυτικού, όπου συναντήθηκε με τον Αρχηγό ΓΕΝ, συζήτησε θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος και διμερούς συνεργασίας και ενημερώθηκε επί των δραστηριοτήτων του Πολεμικού Ναυτικού.    Ακολούθως, μετέβη στο Αρχηγείο Στόλου στο Ναύσταθμο Σαλαμίνας όπου συναντήθηκε με τον Αρχηγό Στόλου Αντιναύαρχο Στυλιανό Πετράκη ΠΝ, ενημερώθηκε για τις δυνατότητες και τις δραστηριότητες του Αρχηγείου Στόλου, ξεναγήθηκε στον προσομοιωτή Υποβρυχίων και επισκέφθηκε Πολεμικά Πλοία.

Αποδεσμεύθηκαν από το ΓΕΝ νέες φωτογραφίες της άσκησης “Καταιγίς” που διεξήχθη την εβδομάδα 10-14 Ιουνίου.

Πολεμική Αεροπορία

Από την Τετάρτη 29 Μαΐου έως και την Παρασκευή 14 Ιουνίου 2019, η 341 και η 347 Μοίρα της 111 Πτέρυγας Μάχης (ΠΜ)/ Αεροπορική Βάση Νέας Αγχιάλου, συμμετείχαν στη 2η Εκπαιδευτική Σειρά Αέρος για το έτος 2019 του Tactical Leadership Programme (TLP), στην Αεροπορική Βάση Los Llanos, στο Albacete της Ισπανίας. Για το σκοπό αυτό, θα μετασταθμεύσουν από την 111ΠΜ έξι (6) αεροσκάφη F-16 Block 50 και ανάλογο ιπτάμενο και τεχνικό προσωπικό. Κατά τη διάρκεια της εκπαίδευσης οι Μοίρες ανέλαβαν αποστολές σύμφωνες με την αποστολή τους τόσο σε Εθνικό όσο και σε Νατοϊκό πλαίσιο, με σκοπό την εξοικείωση και τη συνεργασία όλου του προσωπικού, σύμφωνα με τα πρότυπα και τις διαδικασίες του ΝΑΤΟ. Στην εν λόγω εκπαιδευτική σειρά συμμετείχαν οι Πολεμικές Αεροπορίες της Ισπανίας με αεροσκάφη Eurofighter και EF-18, της Πολωνίας με αεροσκάφη F-16 και των ΗΠΑ με αεροσκάφη F-35.

Από την Τετάρτη 12 έως και την Τρίτη 18 Ιουνίου 2019, η 338 Μοίρα της 117 Πτέρυγας Μάχης συμμετείχε, με δύο (2) αεροσκάφη F-4 και ανάλογο προσωπικό, στη Royal Netherlands Air Force (RNLAF) Opens Days 2019, η οποία πραγματοποιήθηκε στην Αεροπορική Βάση Volkel της Ολλανδίας. Τα αεροσκάφη F-4 της 338 Μοίρας ήταν στο επίκεντρο της στατικής έκθεσης, την οποία επισκέφθηκαν πάνω από 250.000 άτομα και απέσπασαν ευμενή σχόλια για τη χρώση τους.

Κύπρος

Με το κείμενο συμπερασμάτων του Συμβουλίου που υιοθετήθηκε στη Σύνοδο Κορυφής της 20ης Ιουνίου, η Ευρωπαϊκή Ένωση χαρακτήρισε τις τουρκικές ενέργειες γεωτρήσεων στην κυπριακή ΑΟΖ παράνομες, κάλεσε την Άγκυρα να σεβαστεί τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας και εξέφρασαν την αλληλεγγύη τους προς αυτήν. Ωστόσο δεν υιοθετήθηκαν κυρώσεις κατά της Τουρκίας, παρά οι ηγέτες ζήτησαν από την Επιτροπή και την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Εξωτερικής Δράσης να καταρτίσουν προτάσεις για λήψη “κατάλληλων” και “στοχευμένων” μέτρων κατά της Τουρκίας. Δεδομένου ότι στις 30 Ιουνίου θα διεξαχθεί νέα Σύνοδος Κορυφής, δεν αποκλείεται η απόφαση για κυρώσεις κατά της Τουρκίας να ληφθεί τότε.

Ωστόσο η Τουρκία δεν πτοείται, καθώς το “Fatih” παραμένει δυτικά της Κύπρου, ενώ στις 20 Ιουνίου απέπλευσε από την Κωνσταντινούπολη και το πλωτό γεωτρύπανο “Yavuz” με προορισμό τη θαλάσσια περιοχή της κατεχόμενης χερσονήσου Καρπασίας εντός της Κυπριακής ΑΟΖ, συνοδευόμενο από την φρεγάτα FATIH (F242) του ΤDK. Σήμερα (23/6) το πρωί το “Yavuz” βρίσκεται βορείως της Ρόδου, με ανατολική πορεία.

Σε μια πρόσθετη ένδειξη κλιμάκωσης, η ψευδοκυβέρνηση των κατεχομένων ανακοίνωσε στις 18 Ιουνίου την απόφαση να εποικίσει το παραθαλάσσιο Βαρώσι, την πάλαι ποτέ τουριστική περιοχή της Αμμοχώστου.

Ανατολικός Παρατηρητής

Μια κρίσιμη πολιτική αναμέτρηση διεξάγεται σήμερα στην Τουρκία, καθώς επαναλαμβάνονται οι δημοτικές εκλογές στην Κωνσταντινούπολη. Υπενθυμίζεται ότι στις αρχικές δημοτικές εκλογές της 31ης Μαρτίου ο υποψήφιος της κεμαλικής αντιπολίτευσης Εκρέμ Ιμάμογλου (CHP) είχε επικρατήσει του εκλεκτού του προέδρου Ερντογάν, πρώην πρωθυπουργού Μπιναλί Γιλντιρίμ. Το Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) του κ. Ερντογάν αμφισβήτησε το αποτέλεσμα, και το Ανώτατο Εκλογικό Συμβούλιο τελικά διέταξε επανάληψη των εκλογών. Εάν, όπως δείχνουν τα προγνωστικά, ο κ. Ιμάμογλου επικρατήσει εκ νέου, το πολιτικό πλήγμα για τον Ρ. Τ. Ερντογάν θα είναι σοβαρό.

Aπό 18 έως 22 Ιουνίου 2019 διεξήχθη στην Άγκυρα ο δεύτερος κύκλος συζητήσεων τεχνικού επιπέδου μεταξύ αντιπροσωπειών των ΥΠΕΘΑ Ελλάδας-Τουρκίας για τον προσδιορισμό δραστηριοτήτων και ενεργειών υλοποίησης των Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης. Υπενθυμίζεται ότι στις 3 Ιουνίου ο αντιστράτηγος ε.α. Ν. Ζαχαριάδης, επικεφαλής της Γενικής Διεύθυνσης Πολιτικής Εθνικής Αμύνης και Δημοσίων Σχέσεων (ΓΔΠΕΑΔΣ) του υπουργείου Εθνικής Άμυνας, είχε παραιτηθεί λόγω της διαφωνίας του για τη συνέχιση των συνομιλιών με την Τουρκία για ζητήματα ΜΟΕ, εν μέσω προεκλογικής περιόδου.

Στις 20 Ιουνίου, κατά τη διάρκεια ενημέρωσης ξένων ΜΜΕ μετά από χρόνια, ο Ρ. Τ. Ερντογάν δήλωσε ότι το ρωσικό Α/Α σύστημα S-400 θα φτάσει στην Τουρκία ως τα μέσα Ιουλίου. Σε σχέση με τις πιθανές αμερικανικές κυρώσεις στην Τουρκία, δήλωσε ότι κατά τη γνώμη του ο πρόεδρος Τραμπ θα εμποδίσει την επιβολή τους. Από αμερικανικής πλευράς, το νομοσχέδιο των γερουσιαστών Μενέντεζ και Ρούμπιο για τη στήριξη των ΗΠΑ στην τριμερή συνεργασία Ελλάδας – Κύπρου – Ισραήλ στην Ανατολική Μεσόγειο και την άρση του εμπάργκο αμερικανικών οπλικών συστημάτων στην Κύπρο, θα συζητηθεί την Τρίτη στην Επιτροπή Διεθνών Σχέσεων της Γερουσίας.