Ανασκόπηση εβδομάδας #132

0
18905

ΓΕΕΘΑ

Από 11 έως 14 Ιουνίου 2019 πραγματοποιήθηκε η Εθνική Διακλαδική Άσκηση Κυβερνοάμυνας «ΠΑΝΟΠΤΗΣ 2019», υπό τον συντονισμό του ΓΕΕΘΑ. Στην άσκηση συμμετείχε προσωπικό από τις Ένοπλες Δυνάμεις και τα Σώματα Ασφαλείας, φορείς του δημόσιου/ ιδιωτικού τομέα καθώς και της ακαδη-μαϊκής κοινότητας. Περισσότεροι από 200 συμμετέχοντες από όλη τη χώρα ασκήθηκαν στον εντοπισμό και την αντιμετώπιση διαφόρων περιστατικών κυβερνοασφάλειας, καλύπτοντας τόσο μεμονωμένα συμβάντα όσο και περιστατικά ευρύτερης έκτασης που απαιτούσαν συντονισμένη ανταπόκριση σε πολλαπλά επίπεδα. Τα επεισόδια κάλυψαν πλειάδα αντικειμένων κυβερνοάμυνας, όπως ανάλυση ιομορφικού λογισμικού, ψηφιακή διερεύνηση πειστηρίων σε διαφορετικά λειτουργικά συστήματα Η/Υ, drones και δρομολογητές, έλεγχο ευπαθειών εφαρ-μογών διαδικτύου και ιστού, καθώς και εντοπισμό ˗ ανάλυση παραβίασης δικτυακής υποδομής.

Στρατός Ξηράς

Κατά το χρονικό διάστημα από 11 έως 13 Ιουνίου 2019, ο Γενικός Επιθεωρητής Στρατού (ΓΕΠΣ) Αντιστράτηγος Αντώνιος Νομικός, πραγματοποίησε επίσημη επίσκεψη στην Περιοχή Ευθύνης του Δ΄ Σώματος Στρατού (Δ΄ ΣΣ). Ο Γενικός Επιθεωρητής Στρατού, συνοδευόμενος από τον Διοικητή του Δ΄ ΣΣ, Αντιστράτηγο Χαράλαμπο Λαλούση, επισκέφθηκε Σχηματισμούς στην περιοχή Ξάνθης – Κομοτηνής.

Συνεχίζεται η συμμετοχή αρμάτων μάχης LEOPARD-2HEL της 22 Επιλαρχίας Μέσων Αρμάτων της XXV Τεθωρακισμένης Ταξιαρχίας στην πολυεθνική άσκηση STRIKE BACK 2019 στο Πεδίο Βολής Novo Selo της Βουλγαρίας που άρχισε στις 6 Ιουνίου και θα ολοκληρωθεί στις 20 Ιουνίου. Την εβδομάδα που πέρασε εκτελέστηκαν μεταξύ άλλων ασκήσεις με πραγματικά πυρά.

Πολεμικό Ναυτικό

Από τις 10 ως τις 14 Ιουνίου διεξήχθη στο Αιγαίο η ετήσια άσκηση μεγάλης κλίμακας «ΚΑΤΑΙΓΙΣ» του Πολεμικού Ναυτικού, με τη συμμετοχή του συνόλου σχεδόν των διαθέσιμων πλοίων, καθώς και προσωπικού και μονάδων του Στρατού Ξηράς και της Πολεμικής Αεροπορίας. Στο πλαίσιο της άσκησης, την Πέμπτη 13 Ιουνίου 2019 ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας  Ε. Αποστολάκης, παρακολούθησε από το αρματαγωγό «ΡΟΔΟΣ», αποβατική ενέργεια στη ν. Σάμο από την 32 Ταξιαρχία Πεζοναυτών για την προενίσχυση της νήσου. Τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας συνόδευσαν ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ, Πτέραρχος Χ. Χριστοδούλου, ο Αρχηγός ΓΕΝ, Αντιναύαρχος Ν. Τσούνης ΠΝ και ο Αρχηγός Στόλου, Αντιναύαρχος Σ. Πετράκης ΠΝ.

Tην Παρασκευή 14 Ιουνίου 2019, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Π. Παυλόπουλος επιθεώρησε τον Στόλο εν πλω επί της φρεγάτας ΣΑΛΑΜΙΣ, στον Σαρωνικό κόλπο, στο πλαίσιο της ολοκλήρωσης της άσκησης «ΚΑΤΑΙΓΙΣ» και των εκδηλώσεων «Μέγα το της Θαλάσσης Κράτος» 2019. Στην επιθεώρηση παρέστησαν ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας κ. Ευάγγελος Αποστολάκης, ο Αναπληρωτής Υπουργός Εθνικής Άμυνας κ. Παναγιώτης Ρήγας, ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Πτέραρχος Χρήστος Χριστοδούλου, ο Αρχηγός ΓΕΝ Αντιναύαρχος Νικόλαος Τσούνης ΠΝ, ο Αρχηγός ΓΕΣ Αντιστράτηγος Γεώργιος Καμπάς, ο Αρχηγός ΓΕΑ Αντιπτέραρχος (Ι) Γεώργιος Μπλιούμης, ο Αρχηγός Στόλου Αντιναύαρχος Στυλιανός Πετράκης ΠΝ και τα μέλη του Ανώτατου Ναυτικού Συμβουλίου.

Πολεμική Αεροπορία

Από τη Δευτέρα 6 έως και την Τετάρτη 12 Ιουνίου 2019, διεξήχθη η αεροπορική άσκηση «Ανταίος ΙΙΙ 19» με συμμετοχή του συνόλου των αεροσκαφών της Πολεμικής Αεροπορίας σε όλο το εύρος του FIR Αθηνών. Κατά τη διάρκεια της άσκησης εκτελέσθηκαν αποστολές προστασίας και προσβολής ναυτικής δύναμης, στο πλαίσιο της άσκησης «Καταιγίδα 2019», καθώς και αποστολές κατάδειξης στόχου, ημέρα και νύχτα, σε συνεργασία με Μονάδες Ειδικών Επιχειρήσεων σε νησιά του Βόρειου και Νοτιοανατολικού Αιγαίου, καθώς και στην ευρύτερη περιοχή της Θράκης.

Την Τετάρτη 12 Ιουνίου 2019 πραγματοποιήθηκε παρουσία του Υπουργού Εθνικής Άμυνας, κ. Ευάγγελου Αποστολάκη, η τελετή ένταξης των δώδεκα (12) νέων εκπαιδευτικών αεροσκαφών Σταδίου Επιλογής, τύπου TECNAM P-2002JF, στην Πολεμική Αεροπορία, στην Αεροπορική Βάση Δεκέλειας στο Τατόι. Τα εν λόγω εκπαιδευτικά αεροσκάφη αντικατέστησαν τα παλαιά τύπου T-41D, τα οποία χρησιμοποιήθηκαν για περίπου πενήντα χρόνια, από το 1969. Στην τελετή παραβρέθηκαν ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ, Πτέραρχος Χρήστος Χριστοδούλου, ο Αρχηγός ΓΕΝ, Αντιναύαρχος Νικόλαος Τσούνης ΠΝ και ο Αρχηγός ΓΕΑ, Αντιπτέραρχος (Ι) Γεώργιος Μπλιούμης. Στο πλαίσιο της τελετής, πραγματοποιήθηκε πτήση τριών νεοαποκτηθέντων εκπαιδευτικών αεροσκαφών TECNAM P-2002JF, στα οποία επέβαιναν ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας, ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ και ο Αρχηγός ΓΕΑ, αντίστοιχα.

Ειδικά διακοσμημένο F-4E AUP  της 338 μοίρας βρίσκεται στην ολλανδική βάση Volkel για συμμετοχή στις εκδηλώσεις Luchtmachtdagen 2019.

Κύπρος

Σύμφωνα με δήλωση του υπουργού Εξωτερικών της Τουρκίας Μ, Τσαβούσογλου, το πλωτό γεωτρύπανο “Fatih” έχει ξεκινήσει γεωτρήσεις στην Κυπριακή ΑΟΖ. Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο τουρκικό πρακτορείο Anadolu ισχυρίστηκε ότι το γεωτρύπανο που βρίσκεται δυτικά του Ακάμα ξεκίνησε εργασίες, παρά τα εντάλλματα σύλληψης που έχει εκδώσει η Λευκωσία κατά των ξένων υπαλλήλων που θα συμμετάσχουν στις γεωτρήσεις. Από πλευράς κυπριακής κυβέρνησης, οι πληροφορίες περί έναρξης γεωτρήσεων δεν επιβεβαιώνονται ούτε διαψεύδονται.

Οι ηγέτες των χωρών του Ευρωπαϊκού Νότου, στο περιθώριο των εργασιών της 7ης Συνόδου των Χωρών του Νότου της Ε.Ε. που διεξάγεται στη Βαλέτα της Μάλτας, εξέφρασαν την πλήρη στήριξη και αλληλεγγύη τους στη Δημοκρατία της Κύπρου, στην άσκηση των κυριαρχικών της δικαιωμάτων όσον αφορά την έρευνα, την εκμετάλλευση και την ανάπτυξη των πλουτοπαραγωγικών της πηγών εντός της ΑΟΖ της, σύμφωνα με το ευρωπαϊκό και διεθνές δίκαιο. Στη σχετική δήλωσή τους εκφράζουν επίσης τη βαθιά τους λύπη που η Τουρκία δεν έχει ανταποκριθεί στις επανειλημμένες εκκλήσεις της ΕΕ σχετικά με τις συνεχιζόμενες παράνομες ενέργειες της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο και το Αιγαίο και εκφράζουν σοβαρή ανησυχία για πιθανές ή υπαρκτές δραστηριότητες γεώτρησης μέσα στην κυπριακή ΑΟΖ. Τέλος, ζητούν από την ΕΕ να συνεχίσει να ασχολείται με το ζήτημα και σε περίπτωση που η Τουρκία δεν πάψει τις παράνομες δραστηριότητές της να εξετάσει την λήψη κατάλληλων μέτρων σε πλήρη αλληλεγγύη με την Κύπρο. Ο Πρόεδρος Ν. Αναστασιάδης ευχαρίστησε τους εταίρους για τη στήριξή τους, ενώ του τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών χαρακτήρισε τη θέση των “7” ως “προκατειλημμένη, απομακρυσμένη από την πραγματικότητα και αντίθετη προς το διεθνές δίκαιο”.

Στις 7 Ιουνίου 2019 ολοκληρώθηκε η εθνική διακλαδική άσκηση ΝΙΚΗΤΗΣ – ΔΗΜΗΤΡΑ 2019 η οποία περιελάμβανε συνδυασμό επιχειρήσεων από όλους τους Κλάδους της Εθνικής Φρουράς καθώς και τη συμμετοχή άλλων φορέων και υπηρεσιών της Κυπριακής Δημοκρατίας που εμπλέκονται με την Άμυνα.

Ανατολικός Παρατηρητής

Από 10 έως 13 Ιουνίου διεξήχθη στην Κύπρο από τις Τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις και τις Τουρκικές Δυνάμεις Κατοχής η παράνομη άσκηση έρευνας και διάσωσης CANER GÖNYELI-2019 στον κατεχόμενο Άγιο Ιλαρίωνα (χερσαία φάση) και σε θαλάσσια περιοχή 13ν.μ. από το κατεχόμενο Ριζοκάρπασο (ναυτική φάση). Στην άσκηση συμμετείχαν η Φ/Γ ORUÇREİS (F245) του TDK, τα πλοία Ε-Δ UMUT (SG703) και YASAM (SG704) καθώς και 4 παράκτια περιπολικά σκάφη της τουρκικής ακτοφυλακής, 3 Ε/Π AS532 COUGAR, 3 Ε/Π ΑΒ412 και 1 Α/Φ CN235.

Με βάση δηλώσεις του Ρ. Τ. Ερντογάν στην ΚΟ του ΑΚΡ στις 12 Ιουνίου, θεωρείται βέβαιο ότι η τουρκική Βουλή θα υπερψηφίσει πριν από τις κρίσιμες επαναληπτικές εκλογές της 23ης Ιουνίου στην Κωνσταντινούπολη το νομοσχέδιο που επιφέρει τις σημαντικότερες αλλαγές στο σύστημα στράτευσης των Τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων από την εποχή που εφαρμόστηκε (1927), μεταξύ των οποίων περιλαμβάνονται η μείωση της διάρκειας της θητείας από 12 σε 6 μήνες και η διαρκής δυνατότητα εξαγοράς του υπολοίπου της θητείας μετά τον 1ο μήνα βασικής εκπαίδευσης. Το νομοσχέδιο εισήχθη στις 12 Ιουνίου για συζήτηση στην Ολομέλεια της τουρκικής Βουλής. Με την έναρξη ισχύος του νόμου αναμένεται η άμεση απόλυση 130-140.000 στρατευσίμων οπλιτών που έχουν συμπληρώσει ήδη θητεία 6 μηνών. Ειδικά για την Κύπρο αναμένεται η απόλυση 13.000 οπλιτών από τις τάξεις των Τουρκικών Δυνάμεων Κατοχής με αποτέλεσμα ο αριθμός των στρατευσίμων που θα παραμείνει να περιοριστεί σε μόλις 7.000 άνδρες. O πρόεδρος της κοινοβουλευτικής Επιτροπής Άμυνας (πρώην ΥΠΑΜ) İsmet Yılmaz θέλησε να διασκεδάσει τις ανησυχίες της αντιπολίτευσης, ισχυριζόμενος ότι οι 180.000 μόνιμοι Αξιωματικοί/Υπαξιωματικοί/ΕΠΟΠ και έφεδροι Αξκοι στους 3 Κλάδους επαρκούν για την κάλυψη των επιχειρησιακών αναγκών. Γεγονός παραμένει ότι: (α) οι αυξημένες επιχειρησιακές ανάγκες στο εσωτερικό και το εγγύς εξωτερικό (Κατεχόμενα Κύπρου, Συρία, Ιράκ) έχουν δεσμεύσει σημαντικότατο ποσοστό του επαγγελματικού προσωπικού των ΤΕΔ στα ΝΑ της χώρας, και (β) η άμεση απώλεια 130-140.000 στρατευσίμων οπλιτών θα δημιουργήσει κενά και αρρυθμίες στην μεταβατική περίοδο (θερινούς μήνες 2019). Τα παραπάνω θα πρέπει να ληφθούν σοβαρά υπόψη και να αξιολογηθούν κατάλληλα από τα κέντρα λήψης αποφάσεων σε Αθήνα και Λευκωσία.

Ενδιαφέρουσες πληροφορίες σχετικά με το πρόγραμμα εκσυγχρονισμού των τουρκικών F-16  προέκυψαν ως συνέπεια της εντολής του εισαγγελέα Serdar Coşkun (γνωστού ως διώκτη των επικριτών αντιπάλων του Ρ.Τ.Ερντογάν) προς το Γενικό Επιτελείο να αποκαλύψει το περιεχόμενο συσκέψεων για εξοπλιστικά ζητήματα που είχαν γίνει τον στην Άγκυρα Ιούλιο του 2016 λίγες ημέρες πριν την απόπειρα πραξικοπήματος κατά του Ερντογάν. Πρόκειται για συναντήσεις μεταξύ τουρκικής αντιπροσωπείας και στελεχών της Lockheed Martin, οι οποίες ήταν προγραμματισμένες στο πλαίσιο διμερών συμφωνιών αλλά προφανώς θεωρήθηκαν ύποπτες μέσα στο κλίμα των ημερών. Την Αυγούστου 2016 ο ταξίαρχος Dinçer Ural, νομικός σύμβουλος του Γενικού Επιτελείου, συνέλεξε όλες τις πληροφορίες σχετικά με την αμερικανική αντιπροσωπεία από το επιτελείο της ΤΗΚ και το υπουργείο Άμυνας και τις έστειλε στο γραφείο του εισαγγελέα Coşkun. Όπως προκύπτει από τα έγγραφα, στο επίκεντρο των συναντήσεων ήταν το τουρκικό αίτημα δημιουργίας ενός εργαστηρίου ολοκλήρωσης συστημάτων (System Integration Lab -SEL) και ανάπτυξης εγχώριας ικανότητας προγραμματισμού (Ιn-country reprogramming – ICR) ώστε να υποστηρίζονται συστήματα εγχώριας παραγωγής που εγκαθίστανται στα F-16 στο πλαίσιο του προγράμματος εκσυγχρονισμού. Επίσης προκύπτει ότι η ΤΗΚ εξέταζε το ενδεχόμενο εγκατάστασης ραντάρ τύπου AESA στα εκσυγχρονιζόμενα τουρκικά F-16. 

Στο ζήτημα της παραλαβής των S-400, ο Ρ.Τ. Ερντογάν στις αρχές της εβδομάδας δήλωσε “έχουμε ήδη αγοράσει τους πυραύλους, έχουμε σφραγίσει αυτή τη συμφωνία και το σύστημα θα έρθει στη χώρα μας τον επόμενο μήνα”, προσθέτοντας ότι ο αποκλεισμός της Τουρκίας από το πρόγραμμα του F-35 δεν έχει λογική ή δίκαιη βάση. Στο μεταξύ ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου, Mike Andrews, επιβεβαίωσε τη διακοπή της παροχής εκπαίδευσης του ιπτάμενου και τεχνικού προσωπικού της ΤΗΚ που βρίσκεται στην Αεροπορική Βάση Luke με το σκεπτικό ότι «θα μπορούσαν να αποσπάσουν και να μεταφέρουν εκτός Βάσης απόρρητο υλικό». Παραλήλως, σύμφωνα με δημοσκόπηση, το 62,8% των Τούρκων πολιτών τάσσεται υπέρ της προμήθειας του ρωσικού Α/Α συστήματος S-400, το 15,3% υποστηρίζει την ακύρωση της προμήθειας, ενώ το 21,9% δηλώνει πως δεν έχει άποψη για το θέμα.