Ανασκόπηση εβδομάδας #131

0
18028

ΥΕΘΑ/ΓΕΕΘΑ

Την Πέμπτη 6 Ιουνίου ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Ε. Αποστολάκης συναντήθηκε στην Ουάσιγκτον με τον αναπληρωτή υπουργό Άμυνας των ΗΠΑ, John J. Sullivan. Ερωτηθείς σχετικά με την τουρκική επιθετικότητα στην Ανατολική Μεσόγειο και το Αιγαίο πριν την συνάντησή του με τον Έλληνα ΥΕΘΑ, ο ασκών χρέη υπουργού Άμυνας των ΗΠΑ δήλωσε ότι «επικίνδυνες κ αντιεπαγγελματικές ενέργειες δεν θα μας αποτρέψουν από τη διεξαγωγή των επιχειρήσεων μας».

Την Τρίτη 4 Ιουνίου 2019, κατόπιν εντολής του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ Πτεράρχου Χρήστου Χριστοδούλου, πραγματοποιήθηκε άσκηση ελέγχου αεράμυνας της χώρας με συμμετοχή αριθμού αεροσκαφών, των σταθμών αεροπορικού ελέγχου, των κέντρων επιχειρήσεων και του συνόλου αντιαεροπορικών συστημάτων / όπλων και των τριών κλάδων των Ενόπλων Δυνάμεων. Σκοπός της άσκησης ήταν η εξέταση του χρόνου ετοιμότητας και αντίδρασης των συστημάτων αεράμυνας σε όλη την επικράτεια, καθώς και του επιπέδου εκτέλεσης των σχετικών διαδικασιών και σχεδίων.

Τη Δευτέρα 3 Ιουνίου 2019 ο Γενικός Διευθυντής ΓΔΠΕΑΔΣ Αντιστράτηγος ε.α. Νικόλαος Ζαχαριάδης υπέβαλε την παραίτησή του, εκφράζοντας τη διαφωνία του για την επικείμενη επίσκεψη της Ελληνικής αντιπροσωπείας στην Τουρκία για το δεύτερο κύκλο διαπραγματεύσεων ΜΟΕ εν μέσω προεκλογικής περιόδου.

Στρατός Ξηράς

Την Παρασκευή 7 Ιουνίου 2019, ο Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Στρατού, Αντιστράτηγος Γεώργιος Καμπάς παρέστη στην τελετή παραλαβής τεσσάρων σκαφών τύπου Zodiac, δωρεά της εταιρίας HARBOR AND TRADING SA, στη νήσο Χίο. Στην τελετή, η οποία πραγματοποιήθηκε στο Στρατόπεδο «ΑΝΤΙΣΥΝΤΑΓΜΑΤΑΡΧΗ (ΠΖ) ΝΙΚΟΛΑΟΥ ΚΑΤΟΥΝΤΑ», παρευρέθησαν επίσης εκπρόσωποι των τοπικών και πολιτικών αρχών του νησιού, καθώς και αντιπροσωπεία στελεχών του Στρατού Ξηράς.

Το χρονικό διάστημα από 4 έως 6 Ιουνίου 2019, ο Γενικός Επιθεωρητής Στρατού (ΓΕΠΣ) Αντιστράτηγος Αντώνιος Νομικός, πραγματοποίησε επίσκεψη στις νήσους Λήμνο και Σαμοθράκη, της Περιοχής Ευθύνης της Ανώτατης Στρατιωτικής Διοίκησης Εσωτερικού και Νήσων (ΑΣΔΕΝ). Ο Γενικός Επιθεωρητής Στρατού επισκέφτηκε Μονάδες, εγκαταστάσεις και Επιτηρητικά Φυλάκια της 88 Στρατιωτικής Διοίκησης (88 ΣΔΙ «ΛΗΜΝΟΣ») και της Τακτικής Διοίκησης του 41 Συντάγματος Πεζικού (ΤΔ/41 ΣΠ).

Στις 5 Ιουνίου, άρματα μάχης LEOPARD-2HEL της 22 ΕΜΑ της XXV Τεθωρακισμένης Ταξιαρχίας μεταφέρθηκαν με αρματοφορείς του Συγκροτήματος Στρατηγικών Μεταφορών στο Πεδίο Βολής Novo Selo της Βουλγαρίας για την πολυεθνική άσκηση STRIKE BACK 2019 που άρχισε στις 6 Ιουνίου και θα ολοκληρωθεί στις 20 Ιουνίου. Στην άσκηση συμμετέχουν δυνάμεις από την Αλβανία, τη Βουλγαρία, την Ελλάδα, τις ΗΠΑ και τα Σκόπια, θα ολοκληρωθεί με άσκηση συγκροτήματος τάγματος με πραγματικά πυρά.

Την Τετάρτη 5 Ιουνίου 2019, ο Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Στρατού, Αντιστράτηγος Γεώργιος Καμπάς πραγματοποίησε επίσκεψη σε Μονάδες και Επιτηρητικά Φυλάκια (ΕΦ) στις νήσους Κάλυμνο, Πάτμο, Λέρο, Καλόλιμνο και Φαρμακονήσι συνοδευόμενος από τον Διοικητή της Ανωτάτης Στρατιωτικής Διοίκησης Εσωτερικού και Νήσων (ΑΣΔΕΝ «ΑΙΓΕΑΣ») Αντιστράτηγο Γεώργιο Δημητρόπουλο. Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του, ο Αρχηγός ΓΕΣ ενημερώθηκε για τις τρέχουσες δραστηριότητες και επισκέφθηκε τις εγκαταστάσεις των Μονάδων και τα ΕΦ, στα οποία έλεγξε τις διαδικασίες ενεργοποίησης και τους χρόνους αντίδρασης.

Την Τρίτη 4 Ιουνίου 2019, ο Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Στρατού, Αντιστράτηγος Γεώργιος Καμπάς, πραγματοποίησε επίσκεψη σε Μονάδες και Επιτηρητικά Φυλάκια (ΕΦ) στις νήσους Κώ, Αστυπάλαια και Νίσυρο, συνοδευόμενος από τον Διοικητή της Ανωτάτης Στρατιωτικής Διοίκησης Εσωτερικού και Νήσων (ΑΣΔΕΝ – «ΑΙΓΕΑΣ») Αντιστράτηγο Γεώργιο Δημητρόπουλο. Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του, ο Αρχηγός ΓΕΣ ενημερώθηκε για τις τρέχουσες δραστηριότητες, επισκέφθηκε τις εγκαταστάσεις των Μονάδων και τα ΕΦ και έλεγξε τις ετοιμότητες, συνεγείροντας τα τμήματα, με σκοπό την διαπίστωση της τήρησης των χρονικών κριτηρίων και διαδικασιών με βάση τα υφιστάμενα σχέδια.

Πολεμικό Ναυτικό

Την Παρασκευή 07 και το Σάββατο 08 Ιουνίου 2019, στο πλαίσιο της άσκησης «ΚΑΤΑΙΓΙΣ 2019» που ξεκινά, πλοία του Πολεμικού Ναυτικού κατέπλευσαν στους κάτωθι λιμένες του Αιγαίου Πελάγους, με σκοπό να συμμετάσχουν σε εκδηλώσεις, που διοργανώνονται υπό το συντονισμό του Γενικού Επιτελείου Ναυτικού, με τον τίτλο «Μέγα το της Θαλάσσης Κράτος» και να δοθεί η ευκαιρία στο κοινό να τα επισκεφθεί: Αγαθονησίου, Aμοργού, Αστυπάλαιας, Καλύμνου, Καρπάθου, Κάσου, Κω, Λειψών, Μεγίστης, Νάξου, Νισύρου, Πάτμου, Ρόδου, Σητείας, Σύρου, Σύμης, Τήλου, Φούρνων, Χάλκης. Κεντρική Νήσος των εκδηλώσεων έχει καθοριστεί η ν. Σύρος, όπου, το Σάββατο 08 και την Κυριακή 09 Ιουνίου 2019 πραγματοποιούνται εκδηλώσεις, παρουσία της Πολιτικής και Στρατιωτικής ηγεσίας του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας. Οι εκδηλώσεις «Μέγα το της Θαλάσσης Κράτος» θα ολοκληρωθούν την Παρασκευή 14 Ιουνίου 2019 με την επιθεώρηση του Στόλου εν πλω, από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, στο Σαρωνικό Κόλπο.

Tην Πέμπτη 06 Ιουνίου 2019 πραγματοποιήθηκε στο Ναύσταθμο Σαλαμίνας (ΝΣ), άσκηση Μείζονος Ατυχήματος, υπό τη διεύθυνση του συντονιστικού κέντρου του ΝΣ και του Διοικητή ΝΣ Αρχιπλοίαρχου (Μ) Αθανάσιου Σάμπου ΠΝ, παρουσία του Συντονιστή Επιθεωρήσεων της Γενικής Επιθεώρησης Πολεμικού Ναυτικού (ΓΕΠΝ) Αρχιπλοίαρχου (Μ) Λουκά Ανδρέου ΠΝ. Στην άσκηση συμμετείχαν, προσωπικό και μέσα του Πολεμικού Ναυτικού από το Αρχηγείο Στόλου (ΑΣ) και το ΝΣ. Επίσης συμμετείχε με προσωπικό και μέσα ο Ειδικός Διακλαδικός Λόχος ΠΒΧ Άμυνας (ΕΔΛΟ/ΠΒΧ), η Κινητή Ομάδα Αντιμετώπισης Καταστροφών (206 ΠΑΥ/ΚΟΜΑΚ) της Πολεμικής Αεροπορίας, το Λιμενικό Σώμα – Ελληνική Ακτοφυλακή (ΛΣ- ΕΛ.ΑΚΤ.), η Ελληνική Αστυνομία (ΕΛ.ΑΣ), το Πυροσβεστικό Σώμα (ΠΣ), εθελοντές της Επίλεκτης Ομάδας Ειδικών Αποστολών (ΕΠ.ΟΜ.Ε.Α.) καθώς και εκπρόσωποι της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας (ΓΓΠΠ), του Εθνικού Κέντρου Επιχειρήσεων Υγείας (ΕΚΕΠΥ), του Εθνικού Κέντρου Άμεσης Βοήθειας (ΕΚΑΒ) και του Ερυθρού Σταυρού. Κατά την άσκηση ελέγχθηκε η πληρότητα σχεδίασης αντιδράσεων, ο βαθμός ετοιμότητας και η ικανότητα διεύθυνσης και συντονισμού των εμπλεκόμενων φορέων για αντιμετώπιση ειδικών καταστάσεων έκτακτης ανάγκης.

Tην Πέμπτη 30 Μαΐου 2019, πραγματοποιήθηκε στη Διοίκηση Υποβρυχίων Καταστροφών (ΔΥΚ) τελετή απονομής πτυχίων 189ου Σχολείου Υποβρυχίων Καταστροφών. Την επίδοση των πτυχίων πραγματοποίησε  ο Αρχηγός Στόλου Αντιναύαρχος Στυλιανός Πετράκης Π.Ν. Αξίζει να καταγραφεί θετικά η κάλυψη των χαρακτηριστικών των στελεχών της ΔΥΚ στις φωτογραφίες που δημοσίευσε το ΠΝ.

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα doureios.com, στις 4 Ιουνίου η ΓΔΑΕΕ απέστειλε “Letter of Intent” προς την γαλλική πλευρά, σχετικά με την πρόταση της Naval Group για προμήθεια σε πρώτη φάση δύο φρεγατών τύπου Belh@rra από την Ελλάδα. Στόχος της κίνησης αυτής εκτιμάται ότι είναι η υποβοήθηση της γαλλικής πλευράς στην εύρεση χρηματοδοτικής πρότασης για το πρόγραμμα, που πάντως θεωρείται ανεδαφικό με τα παρόντα δεδομένα, καθώς έχει εκτιμώμενο κόστος 1,3 έως 1,5 δις Ευρώ. Περισσότερες πληροφορίες στο σχετικό δημοσίευμα.

Πολεμική Αεροπορία

Επέστρεψαν από την Ιταλία τα 4 F-16Μ της 336Μ που συμμετείχαν στην ιταλική άσκηση Joint Stars 2019 από τη βάση Decimomannu.

Την Πέμπτη 6 Ιουνίου 2019, ο Αρχηγός Τακτικής Αεροπορίας (ΤΑ), Αντιπτέραρχος (Ι) Θεμιστοκλής Μπουρολιάς, πραγματοποίησε επίσκεψη στην 114 Πτέρυγα Μάχης (114ΠΜ), στην Αεροπορική Βάση Τανάγρας, όπου τον υποδέχθηκε ο Διοικητής της Μονάδας, Σμήναρχος (Ι) Ιωάννης Κυρίου. Κατά την διάρκεια της επίσκεψής του ο Αρχηγός ΤΑ ενημερώθηκε για τα τρέχοντα θέματα της Μονάδας, συνομίλησε με το ιπτάμενο και τεχνικό προσωπικό και περιηγήθηκε στους χώρους εργασίας, ενώ συμμετείχε σε πτήση με αεροσκάφος Μ2000-5.

Τις μεσημβρινές ώρες της Παρασκευής 7 Ιουνίου 2019, ελικόπτερο ΑΒ-205 της Πολεμικής Αεροπορίας παρέλαβε από το κρουαζιερόπλοιο «Celebrity Infinity», που έπλεε εξήντα (60) ναυτικά μίλια νότια της Καλαμάτας, 68χρονο ασθενή, αμερικανικής υπηκοότητας. Το πλήρωμα του ελικοπτέρου μετέφερε τον ασθενή στην 120 Πτέρυγα Εκπαίδευσης Αέρος, στην Αεροπορική Βάση Καλαμάτας, από όπου τον παρέλαβε ασθενοφόρο όχημα του ΕΚΑΒ.

Κύπρος

Η αναθεωρημένη συμφωνία που υπέγραψε το κυπριακό Δημόσιο για το κοίτασμα φυσικού αερίου «Αφροδίτη» του τεμαχίου 12 της κυπριακής ΑΟΖ με την κοινοπραξία των εταιρειών Noble Energy (ΗΠΑ), Dalek Group (Ισραήλ) και Shell (Ολλανδία) προβλέπει ποσοστά εσόδων 57% για το κυπριακό κράτος και 43% για την κοινοπραξία. Tα έσοδα του κράτους θα ανέρχονται σε 522 εκατομμύρια δολάρια το χρόνο κατά μέσο όρο, το κυπριακό Δημόσιο θα έχει έσοδα της τάξης των 200 εκατομμυρίων δολαρίων ετησίως τα πρώτα χρόνια και μέχρι η κοινοπραξία να αποσβέσει πλήρως την επένδυσή της σε υποδομές. H συμφωνία, η οποία εκτιμάται ότι σε χρονική περίοδο 18ετίας μπορεί να αποφέρει έσοδα της τάξης των 9 δισ. ευρώ, προβλέπει τη μεταφορά του φυσικού αερίου μέσω υποθαλάσσιου αγωγού στο τερματικό υγροποίησης φυσικού αερίου Idku, στην Αίγυπτο.

Από την άλλη πλευρά, ο εκπρόσωπος του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών Χαμί Ακσόι προανήγγειλε ότι τα δύο τουρκικά πλωτά γεωτρύπανα “Fatih” και “Yavuz” θα αρχίσουν γεωτρήσεις στο εγγύς μέλλον στις περιοχές όπου η «ΤΔΒΚ» παραχώρησε άδειες στην Τουρκική Εταιρεία Πετρελαίων το 2011. Οι εν λόγω περιοχές ταυτίζονται με μια περιοχή η οποία περιλαμβάνει το σύνολο της θάλασσας βόρεια και ανατολικά της Κύπρου, αλλά και μεγάλο μέρος της κυπριακής ΑΟΖ στα νότια του νησιού και συγκεκριμένα στα οικόπεδα 1, 2, 3, 8, 9 και 13. Υπενθυμίζεται ότι το γεωτρύπανο “Fatih” παραμένει ακίνητο σε θέση περίπου 45 ν.μ. δυτικά της Πάφου, ενώ το ερευνητικό “Barbaros”  βρίσκεται περίπου 30 ν.μ. νοτίως της Λεμεσσού με βορειοανατολική πορεία και διεξάγει έρευνες. Το “Yavuz” αναμένεται να πλεύσει εντός του Ιουλίου στην περιοχή, με πιθανό προορισμό την περιοχή της Καρπασίας.

Στις 5 Ιουνίου διεξήχθη τριμερής συνάντηση μεταξύ των υπουργών Εξωτερικών της Αρμενίας, της Ελλάδας και της Κύπρου, που έγιναν δεκτοί στο Προεδρικό Μέγαρο από τον Πρόεδρο Ν. Αναστασιάδη. Αναμένεται η διεξαγωγή νέας τριμερούς συνάντησης, σε επίπεδο αρχηγών κρατών, τον Ιανουάριο του 2020 στο Ερεβάν.

Ανατολικός Παρατηρητής

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ έθεσε σαφές τελεσίγραφο προς την Τουρκία σε σχέση με την προμήθεια του ρωσικού Α/Α συστήματος S-400, ενημερώνοντάς την ότι η επιμονή της στην προμήθεια των ρωσικών πυραύλων θα επιφέρει την παύση της συμμετοχής της Τουρκίας στο πρόγραμμα του F-35 (“discontinue Turkey’s participation in the F-35 program”). Ειδικότερα, σε επιστολή του εκτελούντος χρέη υπουργού Άμυνας των ΗΠΑ, Patrick M. Shanahan προς τον Τούρκο ομόλογό του H. Akar στις 6 Ιουνίου 2019, απαριθμούνται αναλυτικά οι συνέπειες, συμπεριλαμβανομένης της αναστολής της εκπαίδευσης του τουρκικού προσωπικού στο αεροσκάφος, της αποχώρησης 42 στελεχών της ΤΗΚ από τις Αεροπορικές Βάσεις Luke και Eglin, και της ανάκλησης της πρόσβασης προσωπικού της Τουρκίας στις εγκαταστάσεις του Προγράμματος JPO.

Αεροσκάφος F-16C BLOCK 30 (s/n 87-0019) της 132 Μοίρας που έχει υποβληθεί στο πρόγραμμα εκσυγχρονισμού ÖZGÜR εμφανίστηκε βαμμένο με νέα, ψηφιακή παραλλαγή στο πλαίσιο δοκιμών των Τουρκικών Αεροδιαστημικών Βιομηχανιών (TUSAŞ).

Την Παρασκευή ο Τούρκος πρόεδρος Ρ.Τ. Ερντογάν εξερχόμενος από το τέμενος Χαζράτ Αλί στο Σκουτάρι της Κωνσταντινούπολης μετά την προσευχή της Παρασκευής, δήλωσε ότι η κυβέρνησή του είναι αποφασισμένη «να προστατεύσει μέχρι τέλους τα δικαιώματα των Βορειοκυπρίων αδελφών» και ότι για τον σκοπό αυτό βρίσκονται στη θαλάσσια περιοχή της Κύπρου ή οδεύουν προς αυτήν τα πλωτά γεωτρύπανα, τα άλλα ερευνητικά πλοία και οι φρεγάτες των τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων. Προσέθεσε ότι οι Τουρκοκύπριοι έχουν τα ίδια δικαιώματα που έχει και η «νότια Κύπρος» για το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο στην περιοχή. Είναι σαφές ότι ο Τούρκος πρόεδρος έχει επιλέξει να ανεβάσει τους τόνους, τουλάχιστον βραχυπρόθεσμα εν όψει των επαναληπτικών εκλογών της Κωνσταντινούπολης (23 Ιουνίου), αλλά πιθανότατα ως συνολική στρατηγική διεκδίκησης τουρκικού μεριδίου στους υδρογονάνθρακες της Αν. Μεσογείου.