«Μίνι» εξοπλιστικό πρόγραμμα για το Λιμενικό Σώμα

27
1436

Παρά την εξαιρετικά δύσκολη δημοσιονομική κατάσταση, το Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. έχει προκηρύξει μια σειρά προγραμμάτων για την αναβάθμιση της υλικοτεχνικής υποδομής του. Με συνολικό κόστος άνω των 150 εκατ. ευρώ, πρόκειται ουσιαστικά για ένα «μίνι» εξοπλιστικό πρόγραμμα για το Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ., που καλείται να ανταπεξέλθει σε ένα σύνθετο επιχειρησιακό περιβάλλον όπου η βασική πρόκληση παραμένει η αντιμετώπιση του ζητήματος της λαθρομετανάστευσης. Ωστόσο δεν θα πρέπει να μας διαφεύγουν και οι γενικότερες προκλήσεις ασφαλείας που τίθενται λόγω της αναταραχής στην ευρύτερη περιοχή της ΝΑ Μεσογείου, σημαντικό ποσοστό των οποίων έμμεσα ή άμεσα αφορούν τον τομέα ευθύνης του Σώματος.

Παρακάτω παρουσιάζονται εν συντομία τα σημαντικότερα από τα προγράμματα αυτά, τα οποία είτε βρίσκονται υπό υλοποίηση, είτε βρίσκονται σε εξέλιξη σχετικοί διαγωνισμοί. Αξίζει να σημειωθεί πως για τη χρηματοδότησή των προγραμμάτων αξιοποιούνται στο μέγιστο δυνατό βαθμό και κοινοτικές πιστώσεις.

Πλωτά μέσα

  • Προμήθεια 2 περιπολικών πλοίων μήκους άνω των 30μ., συνολικού προϋπολογισμού 30.000.000 ευρώ.
  • Προμήθεια 10 περιπολικών σκαφών πνευστού τύπου μήκους 11-12 μέτρων, συνολικού προϋπολογισμού 2.200.000 ευρώ.
  • Αναβάθμιση θερμικών καμερών των υφιστάμενων ΠΑΘ, προϋπολογισμού 2.500.000 ευρώ.
  • Προμήθεια 5 πλυστικών μηχανημάτων ζεστού – κρύου νερού προϋπολογισθείσας δαπάνης 12.499,26 ευρώ και 4 σταθεροποιητικών δακτυλίων συνολικού προϋπολογισμού 500 ευρώ, για την κάλυψη των αναγκών των αντιρρυπαντικών σκαφών.

Χερσαία μέσα

  • Προμήθεια 40 περιπολικών οχημάτων με επίπεδη καρότσα τύπου pick-up, συνολικού προϋπολογισμού 1.400.000 ευρώ.
  • Προμήθεια 8 οχημάτων μεταφοράς αστυνομικού σκύλου Κ-9, προϋπολογισμού 200.000 ευρώ.
  • Προμήθεια 2 βυτιοφόρων οχημάτων μεταφοράς υγρών καυσίμων, ενός οχήματος μεταφοράς υλικών κλειστού τύπου van μεικτού βάρους έως 3500kg και ενός οχήματος μεταφοράς υλικών (μεικτής Χρήσης) μεικτού βάρους 3500kg, συνολικής προϋπολογισθείσας αξίας 470.000 ευρώ.
  • Προμήθεια ενός οχήματος τύπου van 4×4 με πλήρη εξοπλισμό επιτήρησης, προϋπολογισμού 600.000 ευρώ.

Ιπτάμενα μέσα

  • Αναβάθμιση/αντικατάσταση του υφιστάμενου εξοπλισμού εναέριας επιτήρησης των τριών αεροσκαφών F-206HCG της ΜΑΛΣ-ΕΛ.ΑΚΤ καθώς και των δύο εκ των έξι ελικοπτέρων τύπου AS-365N3 της ΜΕΛΣ-ΕΛ.ΑΚΤ
  • Προμήθεια ανταλλακτικών ελικοπτέρων, προϋπολογισμού 59.900 ευρώ.

Συστήματα επιτήρησης, διοικήσεως & ελέγχου και έρευνας & διάσωσης

  • Αναβάθμιση λογισμικού SARIS ή προμήθεια νέου λογισμικού έρευνας & διάσωσης, προϋπολογισμού 70.110 ευρώ.
  • Ανάπτυξη του Εθνικού Συστήματος Ολοκληρωμένης Θαλάσσιας Επιτήρησης (ΕΣΟΘΕ), συνολικού προϋπολογισμού 60.000.000 ευρώ.
  • Εγκατάσταση συστήματος επιτήρησης και παρακολούθησης θαλάσσιας κυκλοφορίας Β. Αιγαίου, συνολικού προϋπολογισμού 3.500.000 ευρώ.
  • Προμήθεια ειδών αποκατάστασης λειτουργίας συστημάτων UPS Κεντρικού Κτιρίου Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής και του παρακείμενου πύργου αυτού, προϋπολογισμού 53.800 ευρώ.
  • Συντήρηση – υποστήριξη του συστήματος επικοινωνιών και του καταγραφικού φωνής του ΕΚΣΕΔ, προϋπολογισμού 5.945 ευρώ ανά μήνα παροχής υπηρεσιών.
  • Ανάπτυξη Δορυφορικού Δικτύου Ασφαλούς Επικοινωνίας χωρών της Μεσογείου στο πλαίσιο του προγράμματος Seahorse Mediterranean Network.
  • Συμμετοχή στο σύστημα MEOSAR του διεθνούς προγράμματος COSPAS-SARSAT και αναβάθμιση του Ελληνικού συστήματος δορυφορικού εντοπισμού για αποστολές έρευνας & διάσωσης, συνολικού προϋπολογισμού 6.000.000 ευρώ.
  • Παροχή υπηρεσιών του Παγκόσμιου Ναυτιλιακού Συστήματος Κινδύνου & Ασφάλειας (GMDSS) μέσω παράκτιας υποδομής, μηνιαίας προϋπολογισθείσας αξίας 500.000 ευρώ και συνολικής προϋπολογισθείσας αξίας έως 11.500.000 ευρώ.
  • Προμήθεια εξοπλισμού έρευνας & διάσωσης για τα επιχειρησιακά μέσα του Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ., συνολικού προϋπολογισμού 524.525 ευρώ

Υλοποιηθέντα προγράμματα – Πρόσφατες εξελίξεις

Πέραν των προαναφερθέντων υπό εξέλιξη προγραμμάτων, τους τελευταίους μήνες το Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. παρέλαβε και μια σειρά νέων υλικών, τα οποία αποκτήθηκαν είτε μέσω συγχρηματοδότησης από εθνικούς και κοινοτικούς πόρους, είτε μέσω δωρεών. Στη πρώτη κατηγορία ανήκει και η σημαντικότερη προσθήκη, που δεν είναι άλλη από το ΠΑΘ ΛΣ090 Γαύδος τύπου Stan Patrol-5509, αλλά και τα δύο περιπολικά τύπου POB-24G (ΛΣ617 και ΛΣ618). Υπενθυμίζεται ότι τα τέσσερα υπολειπόμενα σκάφη του τελευταίου τύπου δεν πρόκειται να παραδοθούν, μετά την πτώχευση της κατασκευάστριας εταιρείας. Η ελληνική πλευρά επέβαλε τις προβλεπόμενες ρήτρες στην κροατική εταιρεία, ενώ παράλληλα αναζητά λύση (και πάλι μέσω κοινοτικής χρηματοδότησης) για την προμήθεια νέων σκαφών. Για την κάλυψη του κενού εν τω μεταξύ, ορισμένα από τα παλαιότερα περιπολικά τύπου Abeking που επρόκειτο να παροπλιστούν, κέρδισαν «παράταση ζωής».

Αντιθέτως οι παραδόσεις των δέκα ταχυπλόων RIB τύπου System-33 που αποκτήθηκαν μέσω δωρεάς, ολοκληρώθηκαν κανονικά και τα σκάφη επιχειρούν απροβλημάτιστα εδώ και μήνες. Μέσω δωρεάς αποκτήθηκαν πρόσφατα ένα ακόμη RIB τύπου Cobra Royal-990, αλλά και ένα επιπλέον ταχύπλοο τύπου Lambro-53 (ΛΣ123), όμοιο με τα 11 που ήδη διέθετε το Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. Εκτός όμως από τα νέα σκάφη, μέσω δωρεάς επισκευάστηκαν και επανήλθαν σε υπηρεσία το ταχύπλοο περιπολικό ΛΣ133 (τύπου Mil-40) και το ΠΑΘ ΛΣ050 Αρκοί, που για μεγάλο χρονικό διάστημα παρέμεναν ανενεργά. Ειδικά η ενεργοποίηση του ΠΑΘ κρίνεται ιδιαίτερα σημαντική, ενώ στο σκάφος έχει προγραμματιστεί να τοποθετηθεί και σύστημα ηλεκτρονικού χάρτη (ECDIS) ως απαραίτητο ναυτιλιακό βοήθημα που έλειπε από τον εξοπλισμό του. Τέλος, όπως ήδη έχουμε αναφέρει σε ξεχωριστή ανάρτηση, επισκευάστηκε μετά από πολύμηνη αδράνοια και το περιπολικό ΛΣ134, τύπου CB-90HCG. Επίσης προς την κατεύθυνση ενίσχυση της διαθεσιμότητας του υφιστάμενου στόλου, υπογράφηκε πολύ πρόσφατα και συμβάσεις για τη συντήρηση επιπέδου W5 κύριων μηχανών του ΠΑΘ ΛΣ070 και την προμήθεια και εγκατάσταση 10 κυρίων μηχανών πλωτών και πρόσθετων ανταλλακτικών περιπολικών σκαφών τύπου Lambro-57PB Class-III Οι συγκεκριμένες συμβάσεις που υπογράφηκαν αφορούν στο συνολικό ποσό των 544.600 ευρώ και 1.790.348,72 ευρώ αντίστοιχα (έναντι προϋπολογισθείσας αξίας 545.000 ευρώ  και 1.818.347,50 ευρώ αντίστοιχα) και χρηματοδοτούνται σε ποσοστό 100% από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή  και το Πράσινο Ταμείο.

Πέραν όμως από τα νέα και τα επισκευασμένα σκάφη, στο Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. δωρήθηκε το τελευταίο διάστημα και πληθώρα άλλων υλικών, συμπεριλαμβανομένου ενός πλήρως εξοπλισμένου ασθενοφόρου οχήματος, 7 αυτόματων απινιδωτών, 5  συστημάτων τηλεϊατρικής, ενός ρομπότ διάσωσης ναυαγών, ενός ρομπότ εξουδετέρωσης εκρηκτικών μηχανισμών, μεγάλου αριθμού προστατευτικών στολών και συναφούς εξοπλισμού κλπ. Σημαντική ήταν η αναβάθμιση και των υλικών της ΜΥΑ, η οποία μέσω δωρεάς απέκτησε νέα σύγχρονα υλικά ένδυσης, εξάρτυσης και επικοινωνιών, που σε συνδυασμών με την απόκτηση επιπλέον υλικών αλλά και οπλισμού (π.χ. νέα πιστόλια Glock-17Gen4) με εθνικά κονδύλια, ανανέωσε σε μεγάλο ποσοστό τον ατομικό εξοπλισμό του προσωπικού της. Υπενθυμίζεται επίσης πως για τη μετεγκατάσταση της ΜΥΑ θα διαμορφωθούν νέες κτιριακές εγκαταστάσεις σε χώρο που έχει παραχωρήσει το Π.Ν. στον Σκαραμαγκά, με συνολικό κόστος 12,7 εκατ. ευρώ.