Ανασκόπηση εβδομάδας #51

44
1734

Από 3 έως 7 Ιουλίου 2017, το Δ΄ Σώμα Στρατού με την ΧΙΙ Μηχανοκίνητη Μεραρχία Πεζικού πραγματοποίησε εκπαίδευση στα Πλωτά Μέσα. Το προσωπικό εκπαιδεύτηκε σε αντικείμενα αναγνώρισης και εξασφάλισης ακτής, κατασκευής ελαφράς σχεδίας, κατασκευή γέφυρας μεταφοράς οχημάτων και πεζογέφυρας. Επίμετρο της εκπαίδευσης, αποτέλεσε η ΤΑΜΣ Βιαίας Διάβασης Ποταμού, που εκτελέσθηκε από την 31 Μηχανοκίνητη Ταξιαρχία, η οποία ενισχύθηκε από Μηχανικό Μάχης της 1ης Στρατιάς (730 ΤΜΧ-Γ/Φ) και του Δ΄ ΣΣ (744 ΤΜΧ-Γ/Φ). Την ΤΑΜΣ παρακολούθησαν ο Διοικητής της 1ΗΣ ΣΤΡΑΤΙΑΣ/EU – OHQ, Αντιστράτηγος Δημόκριτος Ζερβάκης και ο Διοικητής του Δ΄ Σώματος Στρατού, Αντιστράτηγος Γεώργιος Καμπάς, διαπιστώνοντας το υψηλό επίπεδο εκπαίδευσης, το εξαιρετικό ηθικό και τον ζήλο του συνόλου του προσωπικού.

Ο Αρχηγός ΓΕΣ, Αντιστράτηγος Αλκιβιάδης Στεφανής επισκέφθηκε στις 6 Ιουλίου, μεταξύ άλλων, την Περιοχή Ευθύνης της ΧΙΙ Μηχανοκίνητης Μεραρχίας Πεζικού, όπου παρακολούθησε εκτέλεση βολής Άρματος Μάχης Leopard-2HEL της ΧΧΙΙΙ Τεθωρακισμένης Ταξιαρχίας από το βεληνεκές των 5.800 μέτρων, η οποία πραγματοποιήθηκε με απόλυτη επιτυχία και ανέδειξε το άριστο επίπεδο της εκπαίδευσης των πληρωμάτων και τις δυνατότητες και τα πλεονεκτήματα του συγκεκριμένου τύπου Άρματος Μάχης. Στη συνέχεια, επισκέφθηκε τις εγκαταστάσεις του Κέντρου Προσομοίωσης Εκπαίδευσης (ΚΠΕ) «ΙΑΝΟΣ», στην Αλεξανδρούπολη.

Την τελευταία εβδομάδα του Ιουνίου, πραγματοποιήθηκε από τη Διεύθυνση Αξιολoγήσεων της Γενικής Επιθεώρησης του ΓΕΣ, επιχειρησιακή αξιολόγηση της 181 Μοίρας Κατευθυνόμενων Βλημάτων «HAWK» και του 326 Λόχου Επισκευών Κατευθυνόμενων Βλημάτων «HAWK». Εκτελέσθηκαν οι προβλεπόμενες από τα Σχέδια διαδικασίες, όπως Πρόσκληση και εκπαίδευση εφέδρων, Σχέδιο ετοιμότητας και συναγερμού, Κίνηση και ανάπτυξη σε επιλεγμένες θέσεις, Οργάνωση Μάχης, Υποστήριξη Διοικητικής Μέριμνας, Ανάπτυξη δικτύων επικοινωνιών, Αντιμετώπιση πλήθους επεισοδίων και σεναρίων, καθώς και εικονικών προσβολών από Αεροσκάφη και Επιθετικά Ελικόπτερα.

Στις αρχές του μηνός λοκληρώθηκε η θερινή εκπαίδευση σε καταυλισμό, των Σπουδαστών της Σχολής Μονίμων Υπαξιωματικών, η οποία ξεκίνησε στις 6 Ιουνίου. Η εκπαίδευση συνοψίζεται στους ακόλουθους στόχους: Στη διάπλαση, ενδυνάμωση και χαλύβδωση των Σπουδαστών, στην καλλιέργεια των στρατιωτικών αρετών και της στρατιωτικής αγωγής, στο να καταστήσει τους Σπουδαστές άριστους μαχητές και να τους εξοικειώσει με τις βασικές έννοιες της τακτικής, στην απόκτηση βασικών γνώσεων για την οργάνωση και αποστολή των Όπλων – Σωμάτων, καθώς και την τακτική χρησιμοποίηση των κυρίων μέσων τους και στην ανάπτυξη, βελτίωση και διατήρηση της σωματικής ικανότητας και υγείας.

https://www.facebook.com/ekprosoposges/videos/2002782973276268/

 

Στις 20 Ιουνίου 2017, ο Διοικητής της Ανωτάτης Διοίκησης Μετασχηματισμού του ΝΑΤΟ (Αllied Command Transformation: ACT) Πτέραρχος Denis Mercier, στο πλαίσιο επίσκεψής του στην Πορτογαλία, πραγματοποίησε επίσκεψη στο Στρατηγείο του Joint Analysis & Lessons Centre: JALLC), όπου και απένειμε την ηθική αμοιβή (Certificate of Commendation for Meritorious Service) στον Αντισυνταγματάρχη (ΤΘ) Τουλουπάκη Εμμανουήλ, Αξιωματικό Επιτελή τους Στρατηγείου, (Staff Officer – Force Planning) για την εξαιρετική του απόδοση στο JALLC. H παραπάνω απονομή της ηθικής αμοιβής, αναδεικνύει τον υψηλό επαγγελματισμό του προσωπικού του Στρατού Ξηράς, που υπηρετεί σε θέσεις εξωτερικού.

Στις 6 Ιουλίου 2017, ο Αρχηγός ΓΕΝ, Αντιναύαρχος Νικόλαος Τσούνης ΠΝ, επισκέφθηκε τις εγκαταστάσεις του Ναυστάθμου Σαλαμίνας όπου ενημερώθηκε επί θεμάτων αρμοδιότητάς του. Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του και στο πλαίσιο της συνέχισης των προσωπικών επαφών του με στελέχη του Πολεμικού Ναυτικού, ο Αρχηγός ΓΕΝ εκφώνησε ομιλία στο προσωπικό του Πολεμικού Ναυτικού που υπηρετεί στο ΝΣ. Σκοπός των ομιλιών του Αρχηγού ΓΕΝ είναι η ενημέρωση των στελεχών του Πολεμικού Ναυτικού για την παρούσα κατάσταση, τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει το ΠΝ και τις δράσεις που αναλαμβάνονται, όπως επίσης και η αμφίδρομη επικοινωνία με το προσωπικό.

Στις 7 Ιουλίου 2017, ο Αρχηγός του Γενικού Επιτελειου Αεροπορίας, Αντιπτέραρχος (Ι) Χρήστος Χριστοδούλου, επισκέφθηκε τα πληρώματα επιφυλακής των αεροσκαφών F-16 και του ελικοπτέρου Super Puma, στην 130 Σμηναρχία Μάχης (130ΣΜ), στη νήσο Λήμνο, όπου τον υποδέχθηκε ο Διοικητής της Μονάδας Σμήναρχος (Ι) Ευάγγελος Παναγιώτου. Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης συνομίλησε με το ιπτάμενο και τεχνικό προσωπικό και έδωσε κατευθυντήριες οδηγίες.

Αμυντική βιομηχανία

Στις 7 Ιουλίου υπεγράφη η τροποποίηση της σύμβασης μεταξύ του Ελληνικού Δημοσίου και της HellasSat για την αξιοποίηση της ελληνικής τροχιακής θέσης (39ο Ανατολική τροχιακή θέση). Bάση της σύμβασης, το Δημόσιο θα αξιοποιεί συνολικά 6 αναμεταδότες δορυφόρων της HellasSat, τρεις επίγειους δορυφορικούς κομβικούς σταθμούς Hub, καθώς και 200 τερματικά (συσκευές λήψης, δορυφορικά τηλέφωνα) για χρήση από τις Ένοπλες Δυνάμεις και τα Σώματα Ασφαλείας (ΕΥΠ κλπ).

Σύμβαση ύψους 1,2 εκατ. ευρώ υπέγραψε η IDE (Intracom Defense Electronics) με την Rheinmetall MAN Military Vehicles για την προμήθεια συστημάτων ενδοεπικοινωνίας WiSPR, τα οποία θα εξοπλίσουν τεθωρακισμένα οχήματα BOXER για τη διεθνή αγορά. Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, οι παραδόσεις των συστημάτων WiSPR θα ολοκληρωθούν το 2018. Σημειώνεται ότι το WiSPR είναι ένα πρωτοποριακό σύστημα επικοινωνίας τελευταίας τεχνολογίας για στρατιωτικά οχήματα, παρέχοντας κορυφαίες επιδόσεις επικοινωνίας σε ακραίες συνθήκες στη μείωση θορύβου, στην ασφάλεια του πληρώματος και στην ευέλικτη αρχιτεκτονική συστημάτων, με δυνατότητα προσαρμογής σε ποικίλες λειτουργικές απαιτήσεις του σύγχρονου ψηφιακού πεδίου μάχης.

Στρατιωτική διπλωματία

Από 4 έως 7 Ιουλίου 2017, ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ, Ναύαρχος Ευάγγελος Αποστολάκης ΠΝ, επισκέφθηκε τις ΗΠΑ. Κατά την παραμονή του στην Ουάσιγκτον, ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ συναντήθηκε με τον Αρχηγό των Ενόπλων Δυνάμεων των ΗΠΑ-Chairman of the Joint Chiefs of Staff, General Joseph F. Dunford US Marine Corps, με τον οποίο συζήτησε το σύγχρονο περιβάλλον ασφαλείας με έμφαση στην ευρύτερη περιοχή της Αν. Μεσογείου, Β. Αφρικής και Μέσης Ανατολής και έγινε επισκόπηση της υφιστάμενης διμερούς στρατιωτικής συνεργασίας, ενώ παράλληλα εξετάσθηκαν και οι δυνατότητες περαιτέρω διεύρυνσης αυτής. Ειδικότερα, μεταξύ άλλων, εξετάσθηκαν η επαύξηση των συνεκπαιδεύσεων στους 3 Κλάδους των Ενόπλων Δυνάμεων και στις ειδικές επιχειρήσεις, η προώθηση των δράσεων του Κέντρου Εκπαίδευσης Ναυτικής Αποτροπής και η ενδυνάμωση της συνεργασίας στον τομέα της ανταλλαγής πληροφοριών. Επιπρόσθετα, ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ συναντήθηκε με τον Deputy Assistant Secretary of Defence for Europe and NATO, Mr. Thomas W. Goffus, με τον οποίον συζήτησε θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος, με τον Πρέσβυ της Ελλάδας στις ΗΠΑ Χάρη Λαλάκο, καθώς και με προσωπικό των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων το οποίο υπηρετεί στην περιοχή της Ουάσινγκτον. Από 6 έως 7 Ιουλίου 2017, ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ συμμετείχε στη 2η Διάσκεψη του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών σε επίπεδο Αρχηγών ΓΕΕΘΑ των Κρατών-Μελών, στην έδρα του Οργανισμού στη Νέα Υόρκη.

Κύπρος

Στο πλαίσιο της επίσκεψής του στην Κύπρο, ο Πρόεδρος της Στρατιωτικής Επιτροπής της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Chairman EUMC), Στρατηγός Μιχαήλ Κωσταράκος, επισκέφθηκε το Υπουργείο Άμυνας και το Γενικό Επιτελείο Εθνικής Φρουράς. Ο Πρόεδρος της Στρατιωτικής Επιτροπής ενημέρωσε για τα θέματα αρμοδιότητάς του που βρίσκονται σε εξέλιξη, περιέγραψε το σχέδιο μελλοντικής δράσης σε γενικές γραμμές, και παρότρυνε τα στελέχη να ανοίξουν τους ορίζοντές τους, στη γνώση και στις τεχνολογίες ώστε να αντιλαμβάνονται το παρόν και να εκτιμούν τις μελλοντικές εξελίξεις. Ακολούθως επισκέφθηκε την Αεροπορική Βάση «Ανδρέα Παπανδρέου» στην Πάφο, την Ναυτική Βάση «Αντγου Ευάγγελου Φλωράκη» στο Μαρί και το Κέντρο Συντονισμού «ΖΗΝΩΝ», όπου περιηγήθηκε στους χώρους και στις εγκαταστάσεις. Επιπλέον παρέστη στο Πανεπιστήμιο Λευκωσίας όπου πραγματοποιήθηκαν οι δύο τελευταίες διαλέξεις και η τελετή λήξης του σεμιναριακού κύκλου που διοργάνωσε η Ακαδημία Ασφάλειας και Άμυνας με γενικό τίτλο «Σύγχρονες Προκλήσεις Ασφάλειας στην Ανατολική Μεσόγειο και Διαχείριση Κρίσεων». Τις διαλέξεις παρουσίασαν ο Στρατηγός Μιχαήλ Κωσταράκος, με θέμα «Ευρωπαϊκή Άμυνα: Προσαρμοζόμενη προς το μέλλον» και ο Δρ. Γιώργος Κέντας, αναπληρωτής καθηγητής Διεθνούς Πολιτικής και Διακυβέρνησης στο Πανεπιστήμιο Λευκωσίας με θέμα «Ενεργειακή Πολιτική στην Ανατολική Μεσόγειο και Προκλήσεις Ασφάλειας».

Ανατολικός Παρατηρητής

Σε εξαιρετικό κλίμα πραγματοποιήθηκε η συνάντηση του Τούρκου προέδρου Recep Tayyip Erdoğan με τον υπουργό Άμυνας της Ρωσίας Sergei Shoigu στην Κωνσταντινούπολη. Από τουρκικής πλευράς, στη συνάντηση συμμετείχαν ο Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου, Στρατηγός Hulusi Akar, ο διευθυντής της ΜΙΤ, Hakan Fidan και ο εκπρόσωπος της Προεδρίας Ibrahim Kalin. Στο επίκεντρο της συζήτησης βρέθηκαν το Συριακό, και ειδικότερα το ενδέχομενο μιας κοινής επιχείρησης στο κουρδικό καντόνι του Afrin, και ο τομέας της διμερούς στρατιωτικής συνεργασίας με την προμήθεια του αντιαεροπορικού συστήματος S-400 να βρίσκεται στην κορυφή της ατζέντας.

Σημαντικές εξελίξεις σημειώθηκαν στα εξοπλιστικά προγράμματα του Τουρκικού Ναυτικού (ΤDK) το τελευταίο διάστημα:

  • Στις 21 Ιουνίου 2017 υπεγράφη σύμβαση με την κοινοπραξία των κρατικών εταιρειών Havelsan και Aselsan για τον Εκσυγχρονισμό Μέσης Ζωής των φρεγατών τύπου MEKO 200TN Track II, με αντικείμενο την αντικατάσταση του συστήματος διαχείρισης μάχης TACTICOS από παράγωγο του εγχώριου Ολοκληρωμένου Συστήματος Ελέγχου Βολής Πλοίου (GENESIS) με την επωνυμία «Σύστημα Διαχείρισης Μάχης Barbaros» (B-SYS). Υπενθυμίζεται ότι το GENESIS έχει εγκατασταθεί στις φρεγάτες κλάσης Perry και στις κορβέτες κλάσης Ada του προγράμματος Εθνικού Πλοίου (MILGEM).
  • Στις 3 Ιουλίου 2017 πραγματοποιήθηκε η καθέλκυση της KINALIADA (F514), τέταρτης κορβέτας κλάσης Ada, καθώς και η επίσημη τοποθέτηση τρόπιδας για την πρώτη φρεγάτα κλάσης İstanbul, η οποία αποτελεί επιμηκυμένη έκδοση κατά 14 μέτρα της προηγούμενης.
  • Στις 8 Ιουλίου 2017 πραγματοποιήθηκε η καθέλκυση του πλοίου λογιστικής υποστήριξης Üsteğmen Arif Ekmekçi (A575), δεύτερου ιδίου τύπου που αποκτά το TDK από τα ναυπηγεία Selah. Το πρώτο πλοίο, Yüzbaşı Güngör Durmuş (Α574), αναμένεται να ενταχθεί στον τουρκικό στόλο στα τέλη του έτους. (σ.σ. ο Ανθυποπλοίαρχος Αρίφ Εκμεκτσί ήταν στέλεχος των SAT που σκοτώθηκε σε νυχτερινή κατάδυση κατά τη διάρκεια της άσκησης DENIZ KURDU-1993. To πτώμα του βρέθηκε μετά από 15 χρόνια μπλεγμένο σε δύχτια και ενταφιάστηκε μετά από θετική αναγνώριση DNA. O Υποπλοίαρχος Γκιουνγκιόρ Ντουρμούς υπήρξε στέλεχος της SAS που τραυματίστηκε θανάσιμα από φίλια πυρά κατά τη διάρκεια εκπαιδευτικών βολών το 1998).

Στις αρχές Ιουλίου ξεκίνησε η ανάπτυξη στρατιωτικού προσωπικού στο τουρκικό στρατόπεδο στο Μογκαντίσου της Σομαλίας, η κατασκευή του οποίου ολοκληρώθηκε πρόσφατα.