Ανασκόπηση εβδομάδας #273

0
5122

Διεθνής κατάσταση

Στην Ουκρανία οι πολεμικές επιχειρήσεις συνεχίζονται. Οι ρωσικές δυνάμεις σημειώνουν αργή πρόοδο στην προσπάθεια περικύκλωσης των ουκρανικών δυνάμεων στο θύλακα του Luhansk Oblast δυτικά του Severodonetsk, ενώ οι ουκρανικές δυνάμεις σημειώνουν τοπικές επιτυχίες απωθώντας τις ρωσικές στα μέτωπα της Χερσώνας και του Χαρκόβου. Η μάχη στην περιοχή του Luhansk Oblast (μεταξύ Izyum, Popasna και Severodonetsk) παρουσιάζει χαρακτηριστικά συγκρίσιμα με τις μάχες χαρακωμάτων του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου, καθώς οι ρωσικές δυνάμεις χρησιμοποιούν συντριπτικές συγκεντρώσεις πυροβολικού, σε αναλογία 10 ως 15 προς 1 έναντι των ουκρανικών, οι οποίες φέρονται να έχουν σχεδόν εξαντλήσει τα αποθέματα πυρομαχικών τους και να ζητούν επείγουσα ενίσχυση σε πυροβολικό από τη Δύση. Οι χάρτες προέρχονται από την πλέον πρόσφατη ανάλυση του Institute for the Study of War:

Εξ άλλου, στις 8 Ιουνίου ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Ν. Παναγιωτόπουλος ενημέρωσε την Διαρκή Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων & Αμύνης της Βουλής για την αμυντική συνδρομή που παρέχει η Ελλάδα στην Ουκρανία. Ο ΥΕΘΑ διέψευσε ότι έχουν χορηγηθεί στην Ουκρανία από την Ελλάδα πυροβόλα ή εκτοξευτές ρουκετών και διευκρίνισε ότι έχουν χορηγηθεί από τα αποθέματα των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων, πλέον των κατασχεμένων τυφεκίων Καλάσνικοφ και των πυρομαχικών τους που εστάλησαν σε πρώτη φάση, πολυβόλα FΝ, βλήματα πυροβολικού διαμετρήματος 155 χιλιοστών και απαιτούμενα παρελκόμενα αυτών, αντιαρματικά όπλα, φορητοί αντιαεροπορικοί πύραυλοι και ρουκέτες για σύστημα πολλαπλών εκτοξευτών πυραύλων RM70. Ως προς την ανταλλαγή ελληνικών ΒΜΡ-1 με γερμανικά Marder, ο υπουργός διευκρίνισε ότι τα υπηρετούντα ελληνικά ΒΜΡ-1 είναι 185, συμπεριλαμβανομένων όσων έχουν μετασκευαστεί με προσθήκη πυροβόλου Zu-23-2, που όμως δεν θα παραχωρηθούν. Επομένως ο αριθμός των προς ανταλλαγή ΒΜΡ-1 ανέρχεται σε περίπου 135-140, για τα οποία θα παραχωρηθούν ισάριθμα γερμανικά Marder 1A3, αφού συμφωνηθούν οι σχετικές λεπτομέρειες με τη Γερμανία.

ΥΕΘΑ/ΓΕΕΘΑ

Από την Τρίτη 7 έως την Πέμπτη 9 Ιουνίου 2022, ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Κ. Φλώρος πραγματοποίησε επίσημη επίσκεψη στο Ισραήλ, κατόπιν πρόσκλησης του Ομολόγου του Αρχηγού του Γενικού Επιτελείου των Ισραηλινών Δυνάμεων Άμυνας Αντιστρατήγου Aviv Kohavi. Την Τετάρτη 08 Ιουνίου και μετά την επίσημη υποδοχή του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ που έλαβε χώρα στο Γενικό Επιτελείο των Ενόπλων Δυνάμεων του Ισραήλ, οι 2 Αρχηγοί συναντήθηκαν κατ΄ ιδίαν στην ιστορική οικία – μουσείο του 1ου Πρωθυπουργού και Υπουργού Άμυνας του Ισραήλ Δαυίδ Μπεν Γκουριόν, στην οποία ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ ξεναγήθηκε και υπέγραψε στο Βιβλίο Επισκεπτών. Κατά την διάρκεια της συνάντησής τους, οι 2 Αρχηγοί συζήτησαν την διαρκή εμβάθυνση της στρατιωτικής συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών και τις επιπλέον δυνατότητες ανάπτυξής της με την διεξαγωγή συνεκπαιδεύσεων, ασκήσεων και άλλων δράσεων, ενώ αναφέρθηκαν και σε θέματα εξοπλισμών, με σκοπό την επαύξηση της μαχητικής ικανότητας και της διαλειτουργικότητας. Ακολούθως ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ ενημερώθηκε από την Διεύθυνση Πληροφοριών του Γενικού Επιτελείου των Ισραηλινών Δυνάμεων Άμυνας (UNIT 9900) για τις υποδομές και τις διαδικασίες συλλογής και ανάλυσης πληροφοριών, καθώς και για τις τακτικές χρησιμοποίησής τους επί του πεδίου.

Στην συνέχεια ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ μετέβη στην Ιερουσαλήμ όπου κατέθεσε στεφάνι στο Μουσείο Ολοκαυτώματος «Yad VaShem», και ακολούθως στο Κοινοβούλιο του Ισραήλ (Knesset) όπου συναντήθηκε με τον Υπουργό Άμυνας κ. Benny Gantz, καθώς και στο Πατριαρχείο Ιεροσολύμων, όπου συναντήθηκε με τον Πατριάρχη Θεόφιλο Γ. Την Πέμπτη 09 Ιουνίου ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ επισκέφτηκε την Ναυτική Βάση του ATLIT όπου ενημερώθηκε για την οργάνωση, την αποστολή, τις δυνατότητες και τον ρόλο του Ισραηλινού Ναυτικού και των Μονάδων Ειδικών Επιχειρήσεων του (Flotilla 13, Sea Air Land – SEALs) ως προς την διασφάλιση των θαλασσίων οδών επικοινωνίας και την προστασία θαλασσίων ζωνών και κρίσιμων υποδομών. Τελευταίος σταθμός της επίσκεψης του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ ήταν η Αεροπορική Βάση του PALMACHIM, όπου επισκέφθηκε την ISRAELI MISSILE DEFENSE ORGANIZATION και την 200th SQUADRON και ενημερώθηκε για την αποστολή, την οργάνωση, την ολοκλήρωση και τα επίπεδα της Ισραηλινής Αεράμυνας, για τα χαρακτηριστικά των Συστημάτων IRON DOME, DAVID’s SLING και ARROW 3, καθώς και για την αποστολή και τις δυνατότητες της Μοίρας των UAV HERON της Ισραηλινής Αεροπορίας, με τα οποία ήδη επιχειρεί και η Χώρα μας. Επίσης επισκέφθηκε μία Πυροβολαρχία του IRON DOME και ενημερώθηκε για τον τρόπο ανάπτυξής της, την λειτουργία και την υποστήριξή της.

Στρατός Ξηράς

O Ελληνικός Στρατός χορήγησε στους νεοσύλλεκτους οπλίτες θητείας της 2022 Γ΄ ΕΣΣΟ την στολή εκστρατείας νέου τύπου ACU που προσφέρει βελτιωμένη εργονομία, μεγαλύτερη αντοχή και ειδική επεξεργασία ανακλαστικότητας στην εγγύς υπέρυθρη ακτινοβολία για την προστασία από μέσα εντοπισμού.

Προς ολοκλήρωση βαίνει η κατασκευή των τελευταίων τμημάτων της αντιαρματικής τάφρου συνολικού μήκους 135 χιλιομέτρων στον Έβρο, έργο που εξυπηρετεί ταυτόχρονα τους πολίτες του νομού παρέχοντας άρδευση σε γεωργικές εκτάσεις καθώς και αντιπλημμυρική προστασία. Το συγκεκριμένο έργο, που εμπνεύστηκε το 2010 ο τότε Αρχηγός ΓΕΣ Αντιστράτηγος Φράγκος Φραγκούλης, κατασκευάζεται αποκλειστικά από τις δυνάμεις του Μηχανικού των Ενόπλων Δυνάμεων και σε λίγο καιρό αναμένεται να ολοκληρωθεί σε όλο το μήκος του. Ωστόσο, η πρόσφατη δημοσίευση φωτογραφιών και λεπτομερειών για το βάθος και πλάτος του από τοπικά ΜΜΕ, θα μπορούσε και να λείπει…

Πολεμικό Ναυτικό

Την Τετάρτη 8 Ιουνίου 2022 διεξήχθη συνεκπαίδευση PASSEX (Passing Exercise) της φρεγάτας ΛΗΜΝΟΣ (F451) και του Ταχέος Περιπολικού Κατευθυνομένων Βλημάτων (ΤΠΚ) ΛΑΣΚΟΣ (P20) με μονάδες της Μόνιμης Συμμαχικής Ναυτικής Δύναμης 2 (Standing NATO Maritime Group Two – SNMG 2), στην ευρύτερη θαλάσσια περιοχή νοτιοανατολικά της Καρπάθου. Κατά τη διάρκεια της συνεκπαίδευσης εκτελέστηκαν αντικείμενα σύνθεσης και ανταλλαγής τακτικής εικόνας, επικοινωνιών, ηλεκτρονικού πολέμου, προχωρη- τικών ελιγμών και αντιαεροπορικού πολέμου (Air Defence Exercise – ADEX) με την συμμετοχή 2 αεροσκαφών F-4 της ΠΑ.

Από την Πέμπτη 2 Ιουνίου έως την Πέμπτη 9 Ιουνίου 2022, το Ταχύ Περιπολικό Κατευθυνομένων Βλημάτων (ΤΠΚ) ΡΙΤΣΟΣ (P-71), συμμετείχε στην πολυεθνική άσκηση «ADRION LIVEX 2022» η οποία διοργανώθηκε από την Κροατία, στην περιοχή της Αδριατικής Θάλασσας. Στην εν λόγω άσκηση συμμετείχαν προσωπικό και μέσα του Πολεμικού Ναυτικού της Κροατίας, της Ιταλίας, της Σλοβενίας, της Αλβανίας και του Μαυροβουνίου. Σκοπός της ασκήσεως ήταν η προαγωγή του επιπέδου διαλειτουργικότητας και συνεργασίας μεταξύ των συμμετεχόντων, με έμφαση στην αντιμετώπιση των προκλήσεων ασφαλείας στην ευρύτερη περιοχή της Αδριατικής και του Ιονίου Πελάγους. Επιπρόσθετα, προσωπικό του Πολεμικού Ναυτικού (ΠΝ) στελέχωσε το εν όρμω Επιτελείο της Άσκησης, ενώ την Πέμπτη 9 Ιουνίου 2022, ημέρα των διακεκριμένων επισκεπτών (DV Day), παρέστη ο Αρχιεπιστολέας του Αρχηγείου Στόλου Αρχιπλοίαρχος Χ. Ντεγιάννης ΠΝ.

Το Σάββατο 4 Ιουνίου 2022 και στο πλαίσιο των διεθνών συνεργασιών των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων σύμφωνα με τον σχεδιασμό του ΓΕΕΘΑ, διεξήχθη συνεκπαίδευση PASSEX (Passing Exercise) της Φρεγάτας (Φ/Γ) ΛΗΜΝΟΣ, του Υποβρυχίου (Υ/Β) ΜΑΤΡΩΖΟΣ και ενός Ελικοπτέρου (Ε/Π) S-70B με το Γαλλικό Αεροσκάφος Ναυτικών Επιχειρήσεων (ΑΦΝΕ) ATLANTIQUE-II, στην ευρύτερη θαλάσσια περιοχή νοτιοδυτικά της Κρήτης. Κατά τη διάρκεια της συνεκπαίδευσης εκτελέστηκαν προκεχωρημένα γυμνάσια και αντικείμενα ανθυποβρυχιακού πολέμου.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας “Ελεύθερος Τύπος”, σε πρόσφατη εκπαιδευτική δραστηριότητα του υποβρυχίου “Πιπίνος” παρουσιάστηκε πρόβλημα κατά τη διαδικασία ταχείας ανάδυσης, καθώς η κλίση του υποβρυχίου έφτασε σε κάποια στιγμή στις 52 μοίρες, προκαλώντας μικροτραυματισμούς στο πλήρωμα. Τα αίτια του περιστατικού διερευνώνται.

Εντός των προσεχών εβδομάδων αναμένεται η παράδοση στο ΠΝ της τελευταίας πυραυλακάτου τύπου Super Vita, που θα λάβει το όνομα “Υποπλοίαρχος Παναγιώτης Βλαχάκος”, προς τιμήν του συγκυβερνήτη του ελικοπτέρου ΠΝ 21 που κατέπεσε στις 31 Ιανουαρίου 1996 κατά την κρίση των Ιμίων.

Πολεμική Αεροπορία

Η 338 Μοίρα (338Μ) συμπληρώνει εβδομήντα (70) χρόνια από την ίδρυσή της και διοργανώνει επετειακή εκδήλωση, την Παρασκευή 1η Ιουλίου 2022, στην 117 Πτέρυγα Μάχης, στην Αεροπορική Βάση Ανδραβίδας. Η εκδήλωση θα περιλαμβάνει δοξολογία, ανάγνωση Ημερήσιας Διαταγής, στατική έκθεση αεροσκαφών της Μοίρας, καθώς και επίδοση αναμνηστικών σε διατελέσαντες Διοικητές και Αρχιμηχανικούς της Μοίρας. Στον εορτασμό προσκαλείται να παραβρεθεί το εν ενεργεία και εν αποστρατεία προσωπικό της Πολεμικής Αεροπορίας, το οποίο έχει υπηρετήσει στην 338Μ Δίωξης- Βομβαρδισμού.

Σχετικά μειωμένη ήταν η παραβατικότητα της τουρκικής αεροπορίας την τελευταία εβδομάδα, καθώς σημειώθηκαν 117 παραβιάσεις του ελληνικού εναερίου χώρου (έναντι 158 την προηγούμενη εβδομάδα), 3 εμπλοκές με ελληνικά μαχητικά (έναντι 3 την προηγούμενη εβδομάδα) και 1 υπέρπτηση ελληνικού εδάφους (έναντι 3 την προηγούμενη εβδομάδα).

Κύπρος

Ολοκληρώθηκε στις 10 Ιουνίου 2022 η Εθνική Διακλαδική Τακτική Άσκηση Μετά Στρατευμάτων (ΤΑΜΣ) της Εθνικής Φρουράς με την επωνυμία «ΝΙΚΗΤΗΣ-ΔΗΜΗΤΡΑ 2022». Η άσκηση ήταν ευρείας κλίμακας και διεξήχθη στο χερσαίο, θαλάσσιο και εναέριο χώρο της ελεύθερης επικράτειας της Κύπρου, ενώ σε φάσεις της άσκησης κλήθηκαν και συμμετείχαν προγραμματισμένα και έκτακτα έφεδροι και εθνοφύλακες. Στο πλαίσιο της άσκησης, την Τετάρτη 8 Ιουνίου η 6η Μηχανοκίνητη Ταξιαρχία Πεζικού σχεδίασε και εκτέλεσε άσκηση διπλής ενεργείας, εξετάζοντας το σενάριο αμυντικών και επιθετικών επιχειρήσεων, στην περιοχή Κοτσιάτη. Την επιθετική ενέργεια εκτέλεσε δύναμη αποτελούμενη από Τακτικό Συγκρότημα Μηχανοκίνητου Τάγματος Πεζικού, υποστηριζόμενη από τις οργανικές Μονάδες της Ταξιαρχίας και Ε/Π Mi-35 και SA341L1 Gazelle καθώς και από τμήματα και κλιμάκια Διοικητικής Μέριμνας της Ταξιαρχίας.

Περαιτέρω, την Πέμπτη, 09 Ιουνίου 2022, στο πλαίσιο της ΤΑΜΣ «ΝΙΚΗΤΗΣ-ΔΗΜΗΤΡΑ 2022», η 1η Μηχανοκίνητη Ταξιαρχία Πεζικού σχεδίασε και εκτέλεσε στην περιοχή Καλού Χωριού, άσκηση επιπέδου Συγκροτήματος Ίλης Μέσων Αρμάτων. Η άσκηση ήταν διπλής ενεργείας και εξέτασε το σενάριο εχθρικής εισχώρησης στον τομέα ευθύνης Τακτικού Συγκροτήματος Μάχης, αναχαίτιση προ της γραμμής αναχαίτισης και αντεπίθεση για καταστροφή του εχθρού και αποκατάσταση του Πρόσθιου Όριου Τοποθεσίας. Για την υλοποίηση του σεναρίου, η εχθρική εισχώρηση εκτελέστηκε από δύναμη Ουλαμού Μέσων αρμάτων, ο οποίος αναχαιτίστηκε από Ομάδα Μάχης ενισχυμένη από ομάδες αντιαρματικών όπλων. Την επιθετική ενέργεια εκτέλεσε Συγκρότημα Ίλης αρμάτων αποτελούμενη από άρματα μάχης και μηχανοκίνητα οχήματα μεταφοράς προσωπικού. Την ενέργεια υποστήριξε ζεύγος ελικοπτέρων Mi-35 της Διοίκησης Αεροπορίας του ΓΕΕΦ και οι οργανικές Μονάδες Πυροβολικού και όλμων της Ταξιαρχίας. Επιπλέον υποστηρίχθηκε από τα κλιμάκια Διοικητικής Μέριμνας της Ταξιαρχίας.

Την Πέμπτη 9 Ιουνίου 2022, η ΧΧ Τεθωρακισμένη Ταξιαρχία εκτέλεσε άσκηση επιπέδου Ταξιαρχίας, στο πλαίσιο της διεξαγωγής της ΤΑΜΣ «ΝΙΚΗΤΗΣ-ΔΗΜΗΤΡΑ 2022». Η άσκηση εξέτασε το σενάριο επιθετικής ενέργειας για καταστροφή εχθρικών μηχανοκίνητων και τεθωρακισμένων δυνάμεων για απόκτηση επιχειρησιακού πλεονεκτήματος. Την επιθετική ενέργεια εκτέλεσαν Τακτικά Συγκροτήματα Επιλαρχίας με άρματα μάχης και τεθωρακισμένα οχήματα μάχης και υποστηρίχθηκε από ζεύγος ελικοπτέρων Gazelle της Διοίκησης Αεροπορίας του ΓΕΕΦ, καθώς επίσης και από το οργανικό Πυροβολικό της Ταξιαρχίας. Επιπλέον υποστηρίχθηκε από τα κλιμάκια Διοικητικής Μέριμνας της Ταξιαρχίας.

Την Τετάρτη 8 Ιουνίου 2022 πραγματοποιήθηκε στη θαλάσσια περιοχή νοτιοδυτικά της Κύπρου η άσκηση «ΣΑΛΑΜΙΣ-03/22», στην οποία συμμετείχε η Ελλάδα με τη φρεγάτα ΑΔΡΙΑΣ (F-459) και η Κύπρος με ένα Ελικόπτερο AW-139 της 460 Μοίρας Έρευνας – Διάσωσης, υπό τον συντονισμό του Κέντρου Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης (ΚΣΕΔ) της Κύπρου. Σκοπός της άσκησης ήταν η εξάσκηση και εκπαίδευση των συμμετεχόντων σε διαδικασίες Search and Rescue (SAR) καθώς και η ενίσχυση και εμβάθυνση του επιπέδου συνεργασίας και διαλειτουργικότητας των συμμετεχόντων.

Ανατολικός Παρατηρητής

Στις 6 Ιουνίου σημειώθηκε ατύχημα με ΑΦΝΕ P-72 (s/n TCB751) του Τουρκικού Ναυτικού κατά την διαδικασία προσγείωσης στο Α/Δ Dalaman από θραύση ελαστικού. Το Α/Φ παρέμεινε επί 43 λεπτά στον κύριο διάδρομο πριν ρυμουλκηθεί.

Στις 6 Ιουνίου το τρίτο πρωτότυπο (PT-3) του ΜΕΑ AKINCI απογειώθηκε στις 03:20 και πραγματοποίησε βολή πυρομαχικών ΜΑΜ-L στο Πεδίο Ασκήσεων Doğanbey στις 12:00 της ίδιας ημέρας, πραγματοποιώντας πτήση 2.600 km.

Από 6 ως 10 Ιουνίου η Τουρκία συμμετείχε με Α/Α συστήματα Zipkin και Stinger στην άσκηση RAMSTEIN LEGACY που διεξήχθη στην Πολωνία και τις Βαλτικές χώρες. H μεταφορά πραγματοποιήθηκε με ζεύγος μεταγωγικών C-130E, εκ των οποίων ένα ήταν το s/n 63-13189.

Συνεχίστηκαν και την τελευταία εβδομάδα οι επιθετικές δηλώσεις Τούρκων αξιωματούχων κατά της Ελλάδας, με έμφαση στο θέμα της αποστρατιωτικοποίησης των νησιών του Αν. Αιγαίου, το οποίο τονίζεται πολύ και στα τουρκικά ΜΜΕ. Κατά τις δηλώσεις του μετά την ολοκλήρωση της άσκησης Efes-2022, o Τούρκος πρόεδρος Ρ.Τ. Ερντογάν επέμεινε ότι η Ελλάδα πρέπει να σταματήσει τον εξοπλισμό των νησιών προσθέτοντας “δεν αστειεύομαι, μιλάω σοβαρά”, ενώ ο εκπρόσωπος της τουρκικής προεδρίας Ömer Çelik ανήρτησε φωτογραφίες από πυρά στη διάρκεια της άσκησης συνοδευόμενες από την απειλή “θα έρθουμε ξαφνικά μια νύχτα”. 

Αξίζει επίσης να επισημανθεί η επιλογή του Τούρκου προέδρου να διατυπώσει, την ίδια μέρα που ο εκπρόσωπός του απειλούσε την Ελλάδα, τις τουρκικές θέσεις στα ελληνικά (αλλά και στα αγγλικά) με σχετικές αναρτήσεις στο Twitter. Τόσο αυτή η επικοινωνιακή κίνηση που στοχεύει στην ελληνική και τη διεθνή κοινή γνώμη, όσο και η συνεχής ανθελληνική υστερία των ελεγχόμενων τουρκικών ΜΜΕ, πρέπει να θεωρηθούν ως ενδείξεις πιθανών επιθετικών κινήσεων από τουρκικής πλευράς στο εγγύς μέλλον. Υπενθυμίζεται ότι στα τέλη Μαΐου ο υπουργός Ενέργειας Φ. Ντονμέζ είχε δηλώσει ότι το τέταρτο πλωτό γεωτρύπανο της Τουρκίας θα είναι έτοιμο να ξεκινήσει εργασίες σε περίπου 2 μήνες. Το καλοκαίρι στο Αιγαίο και την Αν. Μεσόγειο αναμένεται θερμό, και η Ελλάδα πρέπει να βρίσκεται σε επιφυλακή.