“Αλλαγή φρουράς” στην ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων

0
1967

“Αλλαγή φρουράς” σήμερα για τις ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις, καθώς αποχωρεί από την ηγεσία ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος έχοντας συμπληρώσει τη μέγιστη θητεία που επιτρέπει ο νόμος. Βάσει των σχετικών αποφάσεων του ΚΥΣΕΑ που συνεδρίασε σήμερα υπό τον πρωθυπουργό Κ. Μητσοτάκη, αποχωρούν επίσης ο Αρχηγός ΓΕΣ Αντιστράτηγος Άγγελος Χουδελούδης, ο Αρχηγός ΓΕΝ Αντιναύαρχος Ιωάννης Δρυμούσης ΠΝ και ο Αρχηγός ΓΕΑ Αντιπτέραρχος (Ι) Θεμιστοκλής Μπουρολιάς.

Η νέα ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων διαμορφώνεται ως εξής:

Νέος Αρχηγός ΓΕΕΘΑ ορίζεται ο Αντιστράτηγος Δημήτριος Χούπης, μέχρι σήμερα Διοικητής της Διοίκησης Ειδικού Πολέμου του ΓΕΕΘΑ, ο οποίος θα προαχθεί σε Στρατηγό. Ο νέος Α/ΓΕΕΘΑ, που υπήρξε αρχηγός της τάξης του στη Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων, περιγράφεται ως αξιωματικός μεγάλων δυνατοτήτων που συνδυάζει επιστημονική γνώση και μαχιμότητα, με χαρακτηριστικά σύγχρονου ηγέτη και ικανότητα επίλυσης δύσκολων προβλημάτων. Προερχόμενος από το Όπλο των Διαβιβάσεων, υπηρέτησε και στις Ειδικές Δυνάμεις ως ομαδάρχης του Ειδικού Τμήματος Αλεξιπτωτιστών (ΕΤΑ) και είναι εν ενεργεία αλεξιπτωτιστής ελεύθερης πτώσης.

Ν. Πέραμος, Ιούνιος 2023: ο αποχωρών Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Κ. Φλώρος και ο νέος Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Δ. Χούπης σε Θαλάσσιο Άλμα Στατικού Ιμάντα από Ελικόπτερο Chinook CH-47D.

Φοίτησε με άριστα σε όλες τις σχολές και τα σχολεία του όπλου του, επί διετία στη ΣΤΗΑΔ (Ραδιοηλεκτρολόγος Α΄) καθώς και στη Σχολή Πολέμου με διακεκριμένη φοίτηση. Εκπαιδεύτηκε σε Σχολεία Εξειδίκευσης του Όπλου του και των Ειδικών Δυνάμεων στην Ελλάδα και στα αντίστοιχα του ΝΑΤΟ-Γερμανία (Περιπόλων Μακράς Ακτίνας Δράσης, Επικοινωνιών-Κρυπτογραφίας, Σχεδίασης Επιχειρήσεων Ηλεκτρονικού Πολέμου, Διαχείρισης Ανθρώπινων Πόρων), ενώ το 2012 επελέγη και φοίτησε στην Σχολή Εθνικής Άμυνας του ΝΑΤΟ (ΝΑΤΟ Defence College) (SC-121).
Κατά την διάρκεια της σταδιοδρομίας του μέχρι και ανώτερος Αξιωματικός, υπηρέτησε σε Μονάδες Διαβιβάσεων, Ηλεκτρονικού Πολέμου, Ηλεκτρονικής Επιτήρησης και Ειδικών Δυνάμεων. Ως Διοικητής υπηρέτησε επί διετία στο Λόχο Ηλεκτρονικού Πολέμου του Δ΄ΣΣ (Ξάνθη), Διοικητής στο Λόχο ΔΒ της ΕΛΔΥΚ, Διοικητής ΔΒ της II Μ/Κ ΜΠ (Έδεσσα) και Διοικητής Μονάδας στο 472 Τάγμα Επιτήρησης-Πληροφοριών της ΑΣΔΕΝ (Μη Επανδρωμένα Αεροχήματα).

Ο νέος Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Δ. Χούπης, ως ταξίαρχος διοικητής της 80 ΑΔΤΕ.

Ως Ανώτατος Αξιωματικός υπηρέτησε μεταξύ άλλων ως Διοικητής της 80 ΑΔΤΕ (Κως), Υποδιοικητής και Διοικητής της Στρατιωτικής Σχολής Ευελπίδων, Διοικητής της 95 ΑΔΤΕ (Διαγοριδών) και ως Διευθυντής Ε’ Κλάδου (Στρατιωτικών Πληροφοριών – Ασφαλείας) του ΓΕΕΘΑ. Στις 9 Μαρτίου 2022 προήχθη σε Αντιστράτηγο και τοποθετήθηκε ως Διοικητής της ΑΣΔΕΝ, ενώ στις 17 Ιανουαρίου 2023 τοποθετήθηκε ως Διοικητής της νεότευκτης Διοίκησης Ειδικού Πολέμου (ΔΕΠ) του ΓΕΕΘΑ, η οποία επί της διοίκησής του συνέχισε την ανοδική πορεία της τελευταίας τετραετίας με τα εγκαίνια του νέου στρατηγείου της, την αναβάθμιση των λιμενικών της υποδομών, την προμήθεια νέων πλωτών μέσων και καταδυτικού εξοπλισμού, τη δημιουργία της Μονάδας Αεροπορικών Ειδικών Επιχειρήσεων (ΜΑΕΕ), τις αξιολογήσεις της ΔΕΠ για αποστολές ΝΑΤΟ κλπ.

Ο νέος Αρχηγός ΓΕΕΘΑ είναι επίσης διδάκτωρ με άριστα του τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Η/Υ του Εθνικού Μετσοβείου Πολυτεχνείου στα Συστήματα Μετάδοσης της πληροφορίας, ενώ διαθέτει τίτλους μεταπτυχιακής εξειδίκευσης στη «Στρατηγική και Διπλωματία» και στο «Στρατηγικό Σχεδιασμό και Διαχείριση Κρίσεων», ενώ είναι επίσης απόφοιτος της 7ης ΕΣ μεταπτυχιακού σεμιναρίου «δια βίου μάθησης» στο Ινστιτούτο Διαρκούς Επιμόρφωσης, υπό την αιγίδα του ΓΕΕΘΑ. Είναι τακτικό μέλος της Ακαδημίας Στρατηγικών Αναλύσεων, όπως επίσης έχει δημοσιεύσει πλήθος επιστημονικών εργασιών, άρθρων, μελετών και ανακοινώσεων σε διεθνή περιοδικά και συνέδρια σε αντικείμενα της διδακτορικής του διατριβής, κρυπτασφάλειας (χαοτική κρυπτογραφία –fractals), στρατηγικής κυβερνοπολέμου και ειδικά θέματα Μη Επανδρωμένων Συστημάτων. Υπενθυμίζεται ότι στα τέλη Σεπτεμβρίου 2023 είχαν δημοσιευτεί φωτογραφίες από επίσκεψη του τότε Α/ΓΕΕΘΑ Στρατηγού Κ. Φλώρου και του τότε Διοικητή της ΔΕΠ/ΓΕΕΘΑ Αντιστρατήγου Δ. Χούπη στο νεότευκτο Διακλαδικό Κέντρο Έρευνας/Τεχνολογικής Ανάπτυξης και Καινοτομίας (ΚΕΤΑΚ) του ΓΕΕΘΑ, όπου παρακολούθησαν επίδειξη ποικίλων τύπων, μεγεθών και δυνατοτήτων Drones, ιπτάμενων τηλεκατευθυνόμενων στόχων, περιπλανώμενων πυρομαχικών (Loitering Munitions), καθώς και άλλων σύγχρονων διαβαθμισμένων τεχνολογικών προϊόντων. Είναι βέβαιο ότι υπό τη διοίκηση του νέου Α/ΓΕΕΘΑ τα προγράμματα αυτά θα ενισχυθούν ακόμη περισσότερο.

Το 2020, η επιλογή του Στρατηγού Κ. Φλώρου ως Αρχηγού ΓΕΕΘΑ σηματοδοτούσε την ανάγκη μιας δυναμικής προσωπικότητας που θα έδινε αποτρεπτική εικόνα προς Ανατολάς και θα εμφυσούσε ηθικό και νέα πνοή στον εξασθενημένο τότε οργανισμό των Ενόπλων Δυνάμεων, όπως πράγματι συνέβη. Το 2024, η επιλογή του Στρατηγού Δ. Χούπη ως νέου Αρχηγού ΓΕΕΘΑ σηματοδοτεί την έμφαση που θέλει να δώσει η πολιτική ηγεσία στις νέες τεχνολογίες (Μη Επανδρωμένα Αεροσκάφη, τηλεπικοινωνίες/πληροφορική, ηλεκτρονικός πόλεμος), στις οποίες ειδικεύεται ο νέος Αρχηγός. Το εντυπωσιακό βιογραφικό του νέου Αρχηγού, καθώς και το έργο του στις πολλές νευραλγικές θέσεις όπου υπηρέτησε, δικαιολογούν την προσδοκία ότι θα συνεχίσει την ανάταξη των Ενόπλων Δυνάμεων που δρομολόγησε ο αποχωρών Στρατηγός Κ. Φλώρος, με έμφαση στην τεχνολογική καινοτομία.

Νέος Αρχηγός ΓΕΣ ορίζεται ο μέχρι σήμερα Διοικητής της ΑΣΔΥΣ Αντιστράτηγος Γεώργιος Κωστίδης, δεδομένου ότι η προαγωγή του Αντιστρατήγου Δ. Χούπη σε Στρατηγό συμπαρασύρει σε αποστρατεία τον αρχαιότερό του Αντιστράτηγο Ά. Χουδελούδη, που κατά τα άλλα υπήρξε άξιος και ικανός Αρχηγός. Ο νέος Αρχηγός ΓΕΣ εισήχθη το 1983 στη Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων από την οποία αποφοίτησε το 1987 με το βαθμό του Ανθυπολοχαγού των Τεθωρακισμένων. Φοίτησε σε όλες τις σχολές και τα σχολεία του Όπλου του, στην Ανώτατη Σχολή Πολέμου του Στρατού Ξηράς (ΑΣΠ) και στη Σχολή Εθνικής Άμυνας (ΣΕΘΑ). Είναι κάτοχος Μεταπτυχιακού Τίτλου στη Διεύθυνση Επιχειρησιακού Σχεδιασμού  του Nottingham Trent University και γνώστης της αγγλικής γλώσσας. Κατά τη διάρκεια της σταδιοδρομίας του υπηρέτησε σε Μονάδες Τεθωρακισμένων και ως Διοικητής υπηρέτησε στην 289 ΙΜΑ (Σαμοθράκη), στην 6η ΕΜΑ (Βυρώνεια), στην 212 ΕΜΑ (Λαγός) και ως Διοικητής ΝΑΤΟ Operational Mentor and Liaison Team (Αφγανιστάν). Έχει υπηρετήσει ως επιτελής στις Επιχειρήσεις ISAF-HQ στο Αφγανιστάν, Διευθυντής 3ου ΕΓ στην 7η Μ/Κ Ταξιαρχία, Επιτελής Eπιχειρήσεων South Eastern Europe Brigade (SEEBRIG),  Τμηματάρχης J7 NRDC-GR,  Διευθυντής Έδρας της Επιχειρησιακής Σχεδίασης στην ΑΔΙΣΠΟ, Υποδιοικητής της 34 Μ/Κ Ταξιαρχίας καθώς και Διευθυντής Επιχειρήσεων της 1ης Στρατιάς. Ως ταξίαρχος τοποθετήθηκε Διοικητής της ΕΛΔΥΚ/3/1 Δ.Ε.Μ., ενώ ως υποστράτηγος τοποθετήθηκε Διοικητής της ΜΕΡΥΠ, Υποδιοικητής του Δ΄ΣΣ και Διοικητής της Στρατιωτικής Σχολής Ευελπίδων. Στις 8 Μαρτίου 2022 προήχθη στο βαθμό του Αντιστρατήγου και τοποθετήθηκε ως Διοικητής ΑΣΔΥΣ.

Νέος Αρχηγός ΓΕΝ ορίζεται ο Αντιναύαρχος Δημήτριος – Ελευθέριος Κατάρας ΠΝ, μέχρι σήμερα Αρχηγός Στόλου. Ο νέος Α/ΓΕΝ, ο οποίος (όπως και ο νέος Α/ΓΕΕΘΑ) υπήρξε αρχηγός της τάξης του στη Σχολή Ναυτικών Δοκίμων, αποφοίτησε και ονομάσθηκε Μάχιμος Σημαιοφόρος το 1987. Η επιχειρησιακή του εμπειρία περιλαμβάνει υπηρεσία σε φρεγάτες του Στόλου ως Αξιωματικός Αεράμυνας, Αξιωματικός Κέντρου Επιχειρήσεων, Αξιωματικός Συνεννόησης, Διευθυντής Επιχειρήσεων και Ύπαρχος, ενώ διετέλεσε Κυβερνήτης στην Κ/Φ ΔΟΞΑ και στη Φ/Γ ΣΑΛΑΜΙΣ. Μεταξύ άλλων έχει διατελέσει Αρχιεπιστολέας Στόλου (ΑΕ/ΑΣ), Διευθυντής Κλάδου Οπλικών και Ηλεκτρονικών Συστημάτων, Ναυτικός Ακόλουθος της Ελλάδος στη Ρώμη, Διοικητής 2ης Μοίρας Φρεγατών, Διοικητής Διοικήσεως Φρεγατών, Διοικητής Σχολής Ναυτικών Δοκίμων, Υπαρχηγός Στόλου και Διοικητής Διοικήσεως Ναυτικής Εκπαιδεύσεως. Κατά την ελληνοτουρκική κρίση του 2020, όντας Υπαρχηγός Στόλου, ήταν ο εν πλω επιχειρησιακός διοικητής. Το 2023 προήχθη σε Αντιναύαρχο και ανέλαβε καθήκοντα Αρχηγού Στόλου.
Ο Αντιναύαρχος Δημήτριος Ε. Κατάρας ΠΝ, έχει διέλθει όλα τα σταδιοδρομικά σχολεία του Πολεμικού Ναυτικού και των Ενόπλων Δυνάμεων, καθώς επίσης εκπαιδεύσεις Ην Πολέμου, ΑΕΛΑ, Επιτελών Αξιωματικών Ναυτικού (ΣΕΑΝ), την Ανωτάτη Διακλαδική Σχολή Πολέμου (ΑΔΙΣΠΟ) και NATO Defense College. Επίσης, κατέχει πτυχία MSc in ELECTRICAL ENGINEERING και MSc in AERONAUTICAL ENGINEERING από το US Naval Postgraduate School (NPS), ενώ είναι Διπλωματούχος Ηλεκτρολόγος Μηχανικός του Εθνικού Μετσοβείου Πολυτεχνείου. Κατέχει διαμνημονεύσεις συμμετοχής σε Επιχειρήσεις Διατήρησης Ειρήνης ΟΗΕ (δις) και συμμετοχής σε Επιχειρήσεις UNIFIL, ενώ ήταν Τακτικός Διοικητής (OTC) σε επιχείρηση εκκένωσης 182 αμάχων (Επιχείρηση ΑΓΗΝΩΡ) το 2014, από την Τρίπολη της Λιβύης.

Νέος Αρχηγός ΓΕΑ ορίζεται ο Αντιπτέραρχος (I) Δημοσθένης Γρηγοριάδης, μέχρι σήμερα Διοικητής της Διοίκησης Αεροπορικής Υποστήριξης. Ο νέος Αρχηγός ΓΕΑ εισήλθε στη Σχολή Ικάρων το 1983 και ονομάστηκε Ανθυποσμηναγός το 1987. Έχει συμπληρώσει πάνω από 4000 ώρες πτήσης, με αεροσκάφη T-2,T-33, T-41, F-5A/B και F-16C/D. Με μεγάλη εμπειρία στα F-16, έχει διατελέσει μεταξύ άλλων Ιπτάμενος στην 330 Μοίρα, Αξιωματικός Επιχειρήσεων και Διοικητής της 347 Μοίρας, Διοικητής της 111 Πτέρυγας Μάχης, Επιτελάρχης του ΑΤΑ, Υπαρχηγός ΑΤΑ και Υπαρχηγός ΓΕΑ.

Συνολικά οι επιλογές των νέων Αρχηγών κρίνονται επιτυχείς, και αναμένονται με ενδιαφέρον οι παρεμβάσεις στα χαμηλότερα κλιμάκια της ηγεσίας των Ενόπλων Δυνάμεων. Η μόνη επιφύλαξη που μπορεί να διατυπωθεί είναι ότι ο νόμος προβλέπει ελάχιστη θητεία δύο ετών για τους Αρχηγούς, η οποία δεν τηρήθηκε στην περίπτωση των Αρχηγών ΓΕΣ και ΓΕΝ. Ωστόσο, οι επιλογές νεωτέρων Αξιωματικών που οδήγησαν στις πρόωρες αποστρατείες των Α/ΓΕΣ και Α/ΓΕΝ αφορούν και στις δύο περιπτώσεις (Στρατηγός Χούπης, Αντιναύαρχος Κατάρας) σε αξιωματικούς μεγάλης αξίας και ευρείας αναγνώρισης (“αξιωματικούς – αστέρια” κατά το κοινώς λεγόμενο), που μπορούν να προσφέρουν το “κάτι παραπάνω” στις Ένοπλες Δυνάμεις. Επομένως, επί της ουσίας των επιλογών δεν μπορεί να υπάρξει ένσταση.

Ευχόμαστε στους νέους Αρχηγούς καλή δύναμη και καλή επιτυχία στα καθήκοντά τους.