Σύλληψη δύο Ελλήνων Στρατιωτικών στο Προγεφύρωμα του Κάραγατς από τουρκική περίπολο

0
2601
Oι φωτογραφίες του Ανθυπολοχαγού Άγγελου Μητρετώδη και του ΕΠΟΠ Λοχία Δημητρίου Κούκλατζη που δόθηκαν στη δημοσιότητα με αδικαιολόγητη καθυστέρηση από Ελληνικής πλευράς.

Σύμφωνα με ενημέρωση του Εκπροσώπου Τύπου του Γενικού Επιτελείου Στρατού, «την Πέμπτη 1 Μαρτίου 2018, στρατιωτική περίπολος αποτελούμενη από δύο Στελέχη του Στρατού Ξηράς, στο πλαίσιο συνήθους περιπολίας στην οριογραμμή δασικής περιοχής Καστανιών Έβρου, λόγω δυσμενών καιρικών συνθηκών, φέρεται να εντοπίστηκε από τουρκική περίπολο, σε τουρκικό έδαφος. Για το περιστατικό έχουν επιληφθεί οι αρμόδιες Αρχές. Από την πρώτη στιγμή οι ελληνικές αρχές βρίσκονται σε επικοινωνία με τις τουρκικές αρχές και είναι σε εξέλιξη διαδικασίες επανόδου στην Ελλάδα. Είναι καλά στην υγεία τους, βρίσκονται στην Αδριανούπολη προκειμένου να ολοκληρωθούν οι τυπικές διαδικασίες».

Μέχρι στιγμής δεν έχει αποσαφηνιστεί η ακριβής ώρα του συμβάντος, αν δηλαδή πραγματοποιήθηκε κατά τη διάρκεια της ημέρας ή τη νύχτα, ενώ δε δημοσιοποιήθηκαν τα προσωπικά δεδομένα των δύο Ελλήνων στρατιωτικών, τα οποία ωστόσο διέρρευσαν αργότερα από τις τουρκικές αρχές. Πρόκειται για τον Ανθυπολοχαγό Α.Μ. και τον ΕΠΟΠ Λοχία Δ.Κ. της 3ης Μηχανοκίνητης Ταξιαρχίας Πεζικού, από τους οποίους αφαιρέθηκαν τα όπλα και τα κινητά τηλέφωνα, και υπεβλήθησαν σε ανάκριση. Αφού ολοκληρώθηκε η καταγραφή των στοιχείων τους, στη 2η Διοίκηση Χωροφυλακής της Αδριανούπολης, μεταφέρθηκαν με χειροπέδες στο δικαστήριο, όπου εισαγγελέας τους απήγγειλε κατηγορίες για το αδίκημα της «παράνομης εισόδου σε απαγορευμένη στρατιωτική ζώνη». Σύμφωνα με ελληνικές διπλωματικές πηγές, σε όλη αυτή την διαδικασία ήταν παρών εκπρόσωπος του ελληνικού Προξενείου.

Σημειώνεται ότι η Τουρκία παραμένει σε καθεστώς έκτακτης ανάγκης από το πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου 2016 με δυνάμεις της Χωροφυλακής να έχουν αναπτυχθεί κατά μήκος των συνόρων με το πρόσχημα της λαθρομετανάστευσης, στην πραγματικότητα όμως είναι εκεί για να αποτραπεί η φυγή Τούρκων αντικαθεστωτικών.

Είχε προηγηθεί τηλεφωνική επικοινωνία μεταξύ των Αρχηγών ΓΕΕΘΑ Ελλάδας και Τουρκίας, Ναυάρχου Ευαγγέλου Αποστολάκη και Στρατηγού Hulusi Akar για ταχεία διευθέτηση τους θέματος, κάτι που ωστόσο δε συνέβη. Η ελληνική κυβέρνηση, δια στόματος του κυβερνητικού εκπροσώπου επιχείρησε να υποβαθμίσει το συμβάν, τονίζοντας ότι το περιστατικό, για το οποίο πραγματοποιήθηκε σύσκεψη στο ΓΕΕΘΑ «προέκυψε από λάθος εξαιτίας των καιρικών συνθηκών στην περιοχή».

Τουρκικές πηγές πάντως ανέφεραν ότι τα δύο στελέχη του ΕΣ δήλωσαν κατά την επαφή τους με την περίπολο της τουρκικής 54ης Μηχανοκίνητης Ταξιαρχίας πως «βρίσκονται εντός Ελληνικού εδάφους» ωστόσο κατά την απολογία τους ενώπιον του Τούρκου δικαστή φέρονται να δήλωσαν πως «κατά τις 10:30 βγήκαμε σε περιπολία. Το χιόνι ήταν γύρω στα 20-25 εκατοστά. Όταν είδαμε ίχνη παπουτσιών πάνω στο χιόνι αρχίσαμε να τα ακολουθούμε σκεπτόμενοι ότι είναι ίχνη λαθρομεταναστών. Ακολουθώντας τα ίχνη φτάσαμε κάτω από ένα δέντρο, απέναντί μας βρέθηκαν Τούρκοι στρατιώτες και μας πήραν τα όπλα. Μετά μας μετέφεραν στο αστυνομικό τμήμα. Εμείς δεν είμαστε πράκτορες, δεν περάσαμε τα σύνορα σκόπιμα. Περάσαμε τα σύνορα λόγω των κακών καιρικών συνθηκών», σύμφωνα πάντα με δημοσιεύματα τουρκικών ΜΜΕ.

Το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, επικαλούμενο πηγές, αναφέρει ότι οι δύο Έλληνες στρατιωτικοί θα οδηγηθούν τη Δευτέρα στην τουρκική Δικαιοσύνη μόνο με την κατηγορία της «παράνομης εισόδου σε απαγορευμένη περιοχή» και αφού παραμείνουν κρατούμενοι στις κλειστές φυλακές Αδριανούπολης, κάτι που ωστόσο διαψεύδεται από το κρατικό Anadolu.

Αριστερά: Το σημείο του φράχτη που καταλήγει στο δάσος των Καστανιών Ορεστιάδας. H βλάστηση είναι πυκνή και αυτή την στιγμή καλύπτεται από χιόνι λόγω της κακοκαιρίας των τελευταίων ημερών. Δεξιά: Ο φράχτης από κονσερτίνες στο προγεφύρωμα του Κάραγατς.

Ειρήσθω εν παρόδω, η Τουρκία ολοκληρώνει εντός των επόμενων μηνών την κατασκευή φράχτη οπλισμένου σκυροδέματος στο σύνολο της συνοριογραμμής με την Συρία (911km) και μέρους με το Ιράν (144 km) την στιγμή που τμήμα του τεχνητού εμποδίου (φράχτη) μήκους 12 km στο χερσαίο τμήμα των Ελληνοτουρκικών συνόρων στην Ορεστιάδα (προγεφύρωμα Κάραγατς) έχει υποστεί φθορές από χείμαρρο στις 3 Φεβρουαρίου 2015…

Ο φράχτης οπλισμένου σκυροδέματος στα σύνορα Τουρκίας-Συρίας.

Eνημέρωση 05/02/2018:

Οι συνήγοροι υπεράσπισης που διορίστηκαν από το Ελληνικό Προξενείο, Hakan Yalçıntuğ και Sinem Şandır, υπέβαλαν έφεση κατά της απόφασης κράτησης, ζητώντας την απελευθέρωση των δύο στρατιωτικών και την επιστροφή τους στην Ελλάδα μέχρι τη διεξαγωγή της δίκης τους. Η έφεση απερρίφθη από το τουρκικό δικαστήριο με αποτέλεσμα οι δύο Έλληνες στρατιωτικοί να παραμείνουν έγκλειστοι στις φυλακές υψίστης ασφαλείας (Τύπου F) της Αδριανούπολης μέχρι να εκδικαστεί η υπόθεσή τους για το αδίκημα της «παράνομης εισόδου σε απαγορευμένη στρατιωτική περιοχή». Πληροφορίες κάνουν λόγο για κωλυσιεργία από πλευράς τουρκικών δικαστικών αρχών, μέχρι την ολοκλήρωση της προκαταρκτικής έρευνας πάνω στα ψηφιακά στοιχεία (κινητά τηλέφωνα) που βρέθηκαν πάνω τους.

Σύμφωνα με δηλώσεις του αντιπροέδρου της ισλαμικής κυβέρνησης, Bekir Bozdağ, δεν τίθεται θέμα ανταλλαγής των δυο Ελλήνων στρατιωτικών με τους οκτώ Τούρκους που έχουν ζητήσει άσυλο ενώ δεν έχει απαγγελθεί η κατηγορία της «στρατιωτικής κατασκοπείας», για την οποία ωστόσο «ελέγχονται».

«Bρήκαμε τα παιδιά να είναι καλά στην υγεία τους με το φρόνημα υψηλό» δήλωσε ο πατέρας του ΕΠΟΠ Λοχία Δ.Κ. σε δημοσιογράφους μετά την επίσκεψη των δύο οικογενειών στις φυλακές.


ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ 06/02/2018:

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Milliyet, τα κινητά τηλέφωνα των δύο Ελλήνων στρατιωτικών στάλθηκαν στη Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών της Χωροφυλακής στην Άγκυρα για ενδελεχή ψηφιακό έλεγχο των αρχείων. Η ίδια πηγή αναφέρει ότι τα ευρήματα στα κινητά τηλέφωνα θα καθορίσουν την πορεία της έρευνας.

Αγνωστο παραμένει το πότε θα επιστρέψουν οι δύο Ελληνες στρατιωτικοί, σύμφωνα με όσα ανέφερε ο υπουργός Εξωτερικών Ν. Κοτζιάς στη Διαρκή Επιτροπή Εθνικής Αμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων που συνεδρίασε κεκλεισμένων των θυρών, δίνοντας την εντύπωση στους βουλευτές που ήταν παρόντες ότι οι τουρκικές ενέργειες και διαδικασίες θα πάρουν αρκετό χρόνο. Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης έγινε επίσης γνωστό ότι το υπουργείο Εξωτερικών προσανατολίζεται στην επίδοση ρηματικής διακοίνωσης στον Τούρκο πρέσβη ενώ ζητήθηκε να μεταβεί στην Άγκυρα Έλληνας εμπειρογνώμονας προκειμένου να αποφευχθεί τυχόν αλλοίωση ψηφιακών δεδομένων από τα κινητά τους τηλέφωνα. Νωρίτερα, έγινε γνωστό ότι ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Ναύαρχος Ε. Αποστολάκης διέταξε Ενορκη Διοικητική Εξέταση για το συμβάν.
Κυβερνητικές πηγές σημείωσαν πως δεν θεωρούν πως «σε αυτή τη φάση πρέπει να κλιμακώσουν τις διπλωματικές πιέσεις γιατί το ζήτημα αυτή τη στιγμή είναι στη τουρκική δικαιοσύνη, όποτε δεν θα μπορούσε να γίνει κάτι περισσότερο καθώς θα θεωρηθεί παρέμβαση» ενώ για την ώρα δεν τίθεται θέμα επικοινωνίας Τσίπρα με Γιλντιρίμ ή Ερντογάν.

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ 08/02/2018:

«Δεν θα αναδείξω ένα σύνηθες μεθοριακό επεισόδιο σε μείζον διπλωματικό, που μπορεί να μας μπλέξει σε περιπέτειες…» δήλωσε ο Αλέξης Τσίπρας από το βήμα της Ολομέλειας της Βουλής, απαντώντας στην προτροπή του Κυριάκου Μητσοτάκη να μιλήσει απ΄ευθείας με τον Ταγίπ Ερντογάν. Νωρίτερα, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης έκανε λόγο για ανεύθυνους και επιπόλαιους χειρισμούς της κυβέρνησης στα εθνικά θέματα και επέκρινε τον πρωθυπουργό για την υπόσχεσή του στον πρόεδρο της Τουρκίας περί ταχείας επιστροφής των «8»: «Εσείς που ζητάτε στήριξη του ΝΑΤΟ σήμερα, τι αξιοπιστία έχετε, όταν πριν από λίγα χρόνια ζητούσατε την έξοδο της χώρας; Μας μιλήσατε για διαύλους επικοινωνίας. Είναι σημαντικό να υπάρχουν. Όμως φαίνεται ότι η εμπιστοσύνη έχει διαρραγεί από μια άλλη τηλεφωνική συνομιλία, την επόμενη της σύλληψης των «8». Δεν μας έχετε ενημερώσει ποτέ γι’ αυτή την συνομιλία, το περιεχόμενό της το έχουμε ακούσει μόνο από την άλλη πλευρά. Η δική σας εκδοχή ποια είναι; Γιατί δεν αξιοποιείτε αυτό το δίαυλο επικοινωνίας; Καλέσατε τον Τούρκο πρόεδρο να εκφράσετε την αγωνία σας για την σύλληψη και κράτηση δύο στρατιωτικών σε φυλακές υψίστης ασφάλειας, αν και στο παρελθόν αυτά λύνονταν μέσα σε λίγα λεπτά. Αξιοποιήστε τον δίαυλο επικοινωνίας, λοιπόν, για να επιστρέψουν οι Έλληνες στρατιωτικοί».
Πάντως, ο Αλέξης Τσίπρας εμφανίστηκε θετικός στο να συζητήσει την πρόταση του Κυριάκου Μητσοτάκη για τη σύσταση Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας.

Νεότερες πληροφορίες σχετικά με τις συνθήκες σύλληψης των δύο Ελλήνων στρατιωτικών αναφέρουν ότι ο ΕΠΟΠ Λοχίας Δ.Κ. επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον Διοικητή της 3ης Μηχανοκίνητης Ταξιαρχίας, όπως ήταν σύνηθες σε παρόμοιες περιπτώσεις κατά το παρελθόν. Η επικοινωνία με τον Ταξίαρχο είχε διάρκεια 12-14 λεπτά και ακολούθως οι Τούρκοι ζήτησαν από τους δύο Έλληνες στρατιωτικούς να μεταβούν σε παρακείμενο φυλάκιο «για να ακολουθηθεί η τυπική διαδικασία». Ο Έλληνας Ταξίαρχος A.Φ. επισκέφτηκε στη συνέχεια το τουρκικό φυλάκιο και παρέμεινε εκεί για 45 λεπτά. Τελικά αποχώρησε, όταν ο Τούρκος ομόλογός του τον ενημέρωσε ότι «δεν είναι στο χέρι μου, έχει η Χωροφυλακή αρμοδιότητα τώρα».