Πλήγματα στη Συρία από ΗΠΑ, Βρετανία, Γαλλία

0
1647

Περί τις 4 π.μ. σήμερα, αεροπορικές και ναυτικές δυνάμεις των ΗΠΑ, της Μ. Βρετανίας και της Γαλλίας εξαπέλυσαν επιθέσεις κατά στόχων στη Συρία, όπως είχαν προαναγγείλει ουσιαστικά τις προηγούμενες ημέρες, μετά τους (ανεπιβεβαίωτους ακόμα) ισχυρισμούς περί επίθεσης με χημικά στην περιοχή της  Douma από το καθεστώς Άσαντ.

Σύμφωνα με σχετικές δηλώσεις του αρχηγού των ενόπλων δυνάμεων των ΗΠΑ, στρατηγού Joseph Dunford, ο πρώτος στόχος που επλήγη ήταν ένα κέντρο επιστημονικής έρευνας στην ευρύτερη περιοχή της Δαμασκού που εμπλέκεται στην ανάπτυξη και παραγωγή χημικών όπλων, ο δεύτερος στόχος ήταν μια εγκατάσταση αποθήκευσης χημικών όπλων δυτικά της  Homs, ενώ ο τρίτος ήταν μια εγκατάσταση αποθήκευσης χημικού εξοπλισμού, και σημαντικό κέντρο διοίκησης. Ο στρατηγός Dunford ανακοίνωσε επίσης ότι η Ρωσία είχε ειδοποιηθεί για τις επιδρομές και ότι ελήφθη πρόνοια στην επιλογή των στόχων, ώστε να μην πληγούν ρωσικές δυνάμεις.

Από πλευράς ΗΠΑ, οι επιθέσεις εκτελέστηκαν τόσο από αεροσκάφη (συμπεριλαμβανομένων βομβαρδιστικών τύπου Β-1) όσο και με εκτοξεύσεις πυραύλων από πλοία στην Ερυθρά Θάλασσα. Από πλευράς Μ. Βρετανίας στις επιθέσεις συμμετείχαν 4 Tornado GR4 της RAF από τη βάση του Ακρωτηρίου χρησιμοποιώντας πυραύλους Storm Shadow, ενώ από γαλλικής πλευράς οι επιθέσεις εκτελέστηκαν από αεροσκάφη Rafale.

Βλήματα JASSM στην αποθήκη οπλισμού αμερικανικού B-1 που συμμετείχε στις επιθέσεις
Οι συριακές Ένοπλες Δυνάμεις ανακοίνωσαν ότι οι επιθέσεις εκτελέστηκαν με συνολικά 110 πυραύλους και ότι η αεράμυνα της χώρας αναχαίτισε τους περισσότερους, αλλά κάποιοι εξ αυτών έπληξαν το ερευνητικό κέντρο στο Barzeh. Το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων TASS ανέφερε ότι κανένας πύραυλος δεν έπληξε περιοχές κοντά στις ρωσικές βάσεις της Συρίας, που προστατεύονται από ρωσικές μονάδες αεράμυνας. Οι επιθέσεις καταδικάστηκαν από το Ιράν, ενώ επικροτήθηκαν από την Τουρκία.

Τόσο ο πρόεδρος των ΗΠΑ Donald Trump, όσο και η πρωθυπουργός της Μ. Βρετανίας Theresa May και ο Γάλλος πρόεδρος Emmanuel Macron ανακοίνωσαν την επίθεση με δηλώσεις που επικαλούνταν τις καταγγελίες χρήσης χημικών όπλων στην περιοχή της  Douma. Υπάρχουν σοβαρές αμφιβολίες για την εγκυρότητα των σχετικών καταγγελιών, και είναι σαφές ότι το καθεστώς Άσαντ και η Ρωσία δεν είχαν κίνητρο να προβούν σε χρήση χημικών, ενόσω έχουν ουσιαστικά κυριαρχήσει στη σύρραξη. Είναι ενδιαφέρον ότι ο υποστράτηγος Jonathan Shaw, πρώην διοικητής των βρετανικών δυνάμεων στο Ιράκ, “κόπηκε” απότομα από το Sky News μόλις εξέφρασε τις εύλογες αυτές αμφιβολίες:

Το αρχικό συμπέρασμα είναι ότι οι δυτικές δυνάμεις επεδίωξαν, με πρόσχημα το περιστατικό χρήσης χημικών όπλων, να επιφέρουν ένα συμβολικό πλήγμα στη συριακή κυβέρνηση και τη Ρωσία, που σε μεγάλο βαθμό έχουν εδραιώσει τη θέση τους ως νικητές της εμφύλιας σύρραξης στη Συρία. Η περιορισμένη έκταση του πλήγματος δείχνει ότι δεν υπάρχει σοβαρή πρόθεση από δυτικής πλευράς να αμφισβητηθεί η έκβαση της σύρραξης, αλλά περισσότερο να δηλωθούν κάποια “όρια” ή και να διασωθούν κάποια προσχήματα εν όψει της τελικής διευθέτησης της συριακής κρίσης. Άλλωστε και η προηγούμενη, ανάλογη πυραυλική επίθεση κατά συριακών στόχων που είχε διατάξει ο πρόεδρος των ΗΠΑ (6 Απριλίου 2017) δεν άλλαξε πολλά επί του πεδίου.

Η εικόνα αυτή επιτρέπει κατ’ αρχήν αισιοδοξία για αποκλιμάκωση, που όμως εξαρτάται από τις επόμενες ενέργειες των μερών. Από αμερικανικής πλευράς δηλώνεται ότι υπάρχει “ευελιξία” για περαιτέρω επιθέσεις αν χρειαστεί, αλλά παραλλήλως ο Trump δήλωσε ότι δεν επιθυμεί την επ’ αόριστον παραμονή αμερικανικών δυνάμεων στη Συρία, ενώ έχει διατυπώσει την επιθυμία να αποσύρει τα αμερικανικά στρατεύματα εντός έξι μηνών. Από ρωσικής πλευράς, ο πρέσβης στην Ουάσιγκτον Anatoly Antonov δήλωσε ότι οι ρωσικές προειδοποιήσεις δεν εισακούστηκαν, ότι θα υπάρξουν συνέπειες και ότι οι ΗΠΑ, η Μ. Βρετανία και η Γαλλία φέρουν την ευθύνη αυτές. Ο Ρώσος πρόεδρος Πούτιν ζήτησε τη σύγκληση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.
Η ελπίδα του υπόλοιπου κόσμου είναι η αποκλιμάκωση – γιατί όσο “έξυπνα” και αν είναι τα όπλα και όσο “χειρουργικές” ή συμβολικές και αν είναι οι επιθέσεις, η ακροβασία τριών πυρηνικών δυνάμεων  (ΗΠΑ, Βρετανίας, Γαλλίας) στο όριο της ένοπλης αντιπαράθεσης με μια άλλη πυρηνική δύναμη (Ρωσία) είναι μια άκρως επικίνδυνη κατάσταση για όλον τον πλανήτη…