Διπλωματικές πρωτοβουλίες για την επίλυση της κρίσης μεταξύ της σουνιτικής συμμαχίας υπό την Σαουδική Αραβία και του Εμιράτου του Κατάρ αναλαμβάνει η Άγκυρα και προσωπικά ο πρόεδρος της Τουρκίας, Recep Tayyip Erdoğan, ο οποίος εμφανίζεται απόλυτα αιφνιδιασμένος από τις εξελίξεις. Σε μια κίνηση συμβολικής σημασίας, η τουρκική Βουλή προχώρησε χθες στην κύρωση της συμφωνίας διμερούς στρατιωτικής συνεργασίας διάρκειας 10 ετών, η οποία είχε υπογραφεί στις 19 Δεκεμβρίου 2014 και προβλέπει την ανάπτυξη έως 5.000 Τούρκων στρατιωτικών στο Κατάρ για «εκπαιδευτικούς σκοπούς», την παροχή διευκολύνσεων σε αεροναυτικά μέσα της Τουρκίας καθώς και αναβαθμισμένη συνεργασία στους τομείς της ανταλλαγής πληροφοριών και της αμυντικής βιομηχανίας. Αυτή την στιγμή στο Κατάρ βρίσκονται 88 Τούρκοι στρατιωτικοί, οι οποίοι επιβλέπουν την επέκταση της στρατιωτικής βάσης που παραχωρείται στην Τουρκία.
Η απομόνωση του Κατάρ από τα υπόλοιπα κράτη του Συμβουλίου Συνεργασίας του Κόλπου (Σαουδική Αραβία, Μπαχρέιν, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Κουβέιτ, Ομάν) και τους συμμάχους τους με αφορμή τη στήριξη της τρομοκρατίας και τους δεσμούς που επιχειρεί να αναπτύξει με το Ιράν αποτελεί πηγή έντονης ανησυχίας στην Άγκυρα για δύο κυρίως λόγους:
Πρώτον, το Κατάρ συμβάλλει ενεργά στη διατήρηση του θετικού ρυθμού ανάπτυξης που παρουσιάζει η τουρκική οικονομία, σε μια περίοδο όπου η γείτονα κλυδωνίζεται από συνεχόμενες τρομοκρατικές επιθέσεις, υποτίμηση του νομίσματος και γενικότερη αβεβαιότητα. Mόνο την τελευταία τετραετία, οι καταριανές επενδύσεις στην Τουρκία ανήλθαν σε 1,2 δισ. δολάρια, οι συμβάσεις εξοπλιστικών προγραμμάτων αγγίζουν τα 2 δισ. δολάρια ενώ τουρκικές κατασκευαστικές εταιρείες έχουν αποσπάσει έργα ύψους 13,7 δισ. δολαρίων από την πίτα των $170 δισ. που προτίθεται να διαθέσει το Κατάρ για την αναβάθμιση των υποδομών του μέχρι το 2022. [1] Ενδεχόμενος περιορισμός εισροής κεφαλαίων από το Κατάρ θα σημάνει επιβράδυνση της ανάπτυξης τουρκικής οικονομίας, οδηγώντας μεταξύ άλλων και σε κατάρρευση του αφηγήματος του ισλαμικού καθεστώτος για τη «Νέα Τουρκία».
Δεύτερον, το Κατάρ είναι o σημαντικότερος σύμμαχος της Τουρκίας σε μια περιοχή όπου η τελευταία διατηρεί ηγεμονικές βλέψεις και μοιράζονται κοινό όραμα, όπως αποδεικνύεται εξάλλου από την ενεργό στήριξη ισλαμιστικών εξτρεμιστικών ομάδων στην Συρία και την Παλαιστίνη καθώς και την υποδοχή των Αδελφών Μουσουλμάνων μετά την ανατροπή του Mohamed Morsi στην Αίγυπτο το 2013. Το περιβάλλον του Recep Tayyip Erdoğan διαβλέπει σχέδιο συντονισμένης επίθεσης με στόχο την άσκηση πίεσης ή ακόμη και την αλλαγή καθεστώτος στη Ντόχα, θεωρώντας λίαν πιθανό το ενδεχόμενο να βρεθεί και ο ίδιος ξανά στο στόχαστρο.
[1] Οι σημαντικότερες επενδύσεις του Κατάρ στην Τουρκία εντοπίζονται στον τραπεζικό τομέα (Finansbank, ABank), την αμυντική βιομηχανία (BMC), τα ΜΜΕ (DigiTürk, ATV, Sabah) και τους κλάδους των τροφίμων, των ακινήτων και του τουρισμού. Qatari money increasingly important for Turkey, http://www.al-monitor.com/pulse/originals/2017/05/turkey-qatar-how-important-doha-money.html