Ανασκόπηση εβδομάδας #44

46
1883

Στις 12 Μαΐου 2017 διεξήχθη η Άσκηση Έρευνας-Διάσωσης (SAREX) ΣΑΛΑΜΙΣ-03/17 στη θαλάσσια περιοχή νότια της Κύπρου, εντός της περιοχής ευθύνης Έρευνας και Διάσωσης της Κυπριακής Δημοκρατίας, με τη συμμετοχή ελικοπτέρου AW-139 της 460 ΜΕΔ της Διοίκησης Αεροπορίας του ΓΕΕΦ και του Ταχέου Περιπολικού Κατευθυνόμενων Βλημάτων ΣΤΑΡΑΚΗΣ (P29) του Πολεμικού Ναυτικού. Το σενάριο της άσκησης αφορούσε σε «Αεροπορικό Ατύχημα στην Ανοιχτή Θάλασσα» και ως εκ τούτου, τέθηκε σε εφαρμογή από το Κέντρο Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης (ΚΣΕΔ) Λάρνακας το Εθνικό Σχέδιο «ΝΕΑΡΧΟΣ» για την αντιμετώπιση του περιστατικού. Αξιοσημείωτο γεγονός η βαφή της πυραυλακάτου ΣΤΑΡΑΚΗΣ (P29) με παραλλαγή για μείωση του οπτικού ίχνους.

Από τις 3 έως τις 12 Μαΐου 2017 πραγματοποιήθηκε στις εγκαταστάσεις του Κέντρου Εκπαίδευσης Ναυτικής Αποτροπής (ΚΕNΑΠ) στην Κρήτη, υπό τον συντονισμό της Διακλαδικής Διοίκησης Ειδικών Επιχειρήσεων του ΓΕΕΘΑ, συνεκπαίδευση μεταξύ Μονάδων Ειδικών Επιχειρήσεων (ΔΥΚ, Ζ’ ΜΑΚ) με την Naval Special Warfare Unit-2 του Αμερικανικού Ναυτικού. Οι ανωτέρω μονάδες ειδικών επιχειρήσεων συνεκπαιδεύτηκαν σε τακτικές και διαδικασίες ταχείας επιβίβασης και κατάληψης πλοίου από λέμβο, τακτικές κίνησης σε εσωτερικούς-κλειστούς χώρους (Close Quarter Combat), καταδύσεις αναγνώρισης, έξοδο σε ακτή με χρήση συσκευών κλειστού κυκλώματος (Hot Extract).

Στις 10 Μαΐου 2017 πραγματοποιήθηκε στο Ναυτικό Οχυρό Σκαραμαγκά, άσκηση αντιμετώπισης Κατάστασης Εκτάκτου Ανάγκης με προσομοίωση μείζονος ατυχήματος, υπό το συντονισμό του Διοικητού της Ναυτικής Βάσης Κανελλόπουλος, Πλοιάρχου Σπυρίδωνα Αλευρά ΠΝ. Σκοπός της άσκησης ήταν ο έλεγχος της επάρκειας σχεδίασης αντιμετώπισης Καταστάσεων Εκτάκτου Ανάγκης, η εκπαίδευση του προσωπικού, ο έλεγχος του συστήματος Διοίκησης και Ελέγχου και η αξιολόγηση της αποτελεσματικότητας της συνεργασίας με φορείς εκτός του ΠΝ κατά την αντιμετώπιση αντίστοιχων καταστάσεων. Στην άσκηση συμμετείχαν συνολικά 496 άτομα και συγκεκριμένα, προσωπικό και μέσα του Πολεμικού Ναυτικού, του Ειδικού Λόχου ΧΒΡΠ/ΓΕΕΘΑ, της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, της Περιφέρειας Δυτικής Αττικής, του Πυροσβεστικού Σώματος, της Ειδικής Μονάδας Αντιμετώπισης Καταστροφών, της Ελληνικής Αστυνομίας , του Εθνικού Κέντρου Άμεσης Βοήθειας, του Εθνικού Κέντρου Επιχειρήσεων Υγείας, του Οργανισμού Σιδηροδρόμων Ελλάδας, της εταιρείας ΤΡΑΙΝΟΣΕ, του Δήμου Χαϊδαρίου, της Εθελοντικής Ομάδας Πολιτών Περιστερίου, της Εθελοντικής Διασωστικής Ομάδας Κορυδαλλού και της εταιρείας Ελληνικά Καύσιμα Ορυκτέλαια.

Στις 3 Μαΐου 2017, ο Αρχηγός ΓΕΣ Αντιστράτηγος Αλκιβιάδης Στεφανής επισκέφθηκε το Στρατιωτικό Αεροδρόμιο Μεγάρων, όπου απευθύνθηκε στο προσωπικό του 2ου Συντάγματος Αεροπορίας Στρατού (2ο ΣΥΑΣ) και του 2ου Τάγματος Επισκευών Αεροπορικού Υλικού (2ο ΤΕΑΥ). Ο Αρχηγός, συνεχάρη το προσωπικό, για τη διατήρηση του εξαιρετικού βαθμού ετοιμότητας του Συντάγματος, που επιδεικνύεται καθημερινά, τόσο στο πλαίσιο προγραμματισμένων και εκτάκτων επιχειρησιακών και εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων, με την εκτέλεση πτήσεων ελικοπτέρων σε ολόκληρο τον Ελλαδικό Χώρο, όσο και στο πλαίσιο της κοινωνικής προσφοράς, με την εκτέλεση πτήσεων αεροδιακομιδών ασθενών και μεταφοράς κρισίμων υλικών σε απομακρυσμένες και δύσβατες περιοχές. Ακολούθως, ο Α/ΓΕΣ επισκέφθηκε το 414 Στρατιωτικό Νοσοκομείο Ειδικών Νοσημάτων στις 9 Μαΐου, την 651 Αποθήκη Βάσης Υλικού Πολέμου (651 ΑΒΥΠ) και στο Κέντρο Ελέγχου Υλικού (ΚΕΥ) στον Άγιο Στέφανο Αττικής στις 10 Μαΐου και τη Γεωγραφική Υπηρεσία Στρατού (ΓΥΣ), τη Τηλεοπτική Υπηρεσία Στρατού (ΤΥΣ) και τη Σχολή Τεχνικής Εκπαίδευσης Αξιωματικών Μηχανικού στην Αθήνα στις 11 Μαΐου.

Στις 5 Μαΐου 2017, ο Διοικητής της 1ης ΣΤΡΑΤΙΑΣ/EU-OHQ, επισκέφθηκε την 181 Μοίρα Κατευθυνόμενων Βλημάτων (181 M Κ/Β «ΗAWK»), όπου συνομίλησε με το προσωπικό και έλεγξε μέρος των εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων.

H 29 Μηχανοποιημένη Ταξιαρχία Πεζικού του Δ΄Σώματος Στρατού πραγματοποίησε στις 7 Μαΐου 2017, άσκηση Εθνοφυλάκων σε αντικείμενα αντιμετώπισης υβριδικών απειλών. Η άσκηση πραγματοποιήθηκε με τη συμμετοχή Εθνοφυλάκων από τα Τάγματα Εθνοφυλακής Ροδόπης, Κομοτηνής, Σαπών, Ξάνθης, Νέστου και Εχίνου. Παράλληλα, ο Εκπρόσωπος Τύπου του ΓΕΣ αποδέσμευσε φωτογραφικό υλικό από δραστηριότητες των Μονάδων Προκάλυψης του Δ΄ Σώματος Στρατού, οι οποίες διατηρούν τα προβλεπόμενα επίπεδα ετοιμότητας και επαγρύπνησης, 24 ώρες το εικοσιτετράωρο.

Προσωπικό

Στο πλαίσιο των προσπαθειών του ΓΕΣ για αναδιάρθρωση της διαδικασίας κατάταξης και εκπαίδευσης των νεοσυλλέκτων οπλιτών, κατά την 2017Δ΄/ΕΣΣΟ θα ξεκινήσει πιλοτικά η νέα διαδικασία κατάταξης με την ύπαρξη κατά τη δοκιμαστική περίοδο δύο (2) επιπλέον Σημείων Κατάταξης, του 282 Μ/Κ ΤΠ στη Κω και του 645 Μ/Κ ΤΠ στο Πετροχώρι Ξάνθης.

Στις 10 Μαΐου 2017 αναρτήθηκαν στη ΔΙΑΥΓΕΙΑ οι προκηρύξεις για α) 191 θέσεις οπλιτών και εφέδρων για ανακατάταξη ή επανακατάταξη στον Στρατό Ξηράς για βραχεία περίοδο δύο ετών µε δυνατότητα παράτασης ενός έτους  και β) 157 θέσεις οπλιτών και εφέδρων στις Ειδικές ∆υνάµεις του Στρατού Ξηράς, για ανακατάταξη ή επανακατάταξη, για βραχεία περίοδο δύο ετών, µε δυνατότητα παράτασης ενός έτους.

Στις 11 Μαΐου 2017 πραγματοποιηθήκε στο ΓΕΣ ομιλία του Επιτίμου Διοικητή 1ης Στρατιάς, Αντιστρατήγου ε.α. Κωνσταντίνου Κόρκα, η οποία επικεντρώθηκε σε γεγονότα και καταστάσεις που βίωσε από την πρώτη μέρα εισαγωγής του στη Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων, έως και την αποστρατεία του. Ο Αντιστράτηγος ε.α. Κωνσταντίνου Κόρκας, αποφοίτησε από τη ΣΣΕ το 1943 με το βαθμό του Ανθυπολοχαγού Πεζικού και αποστρατεύτηκε το 1980 με το βαθμό του Αντιστρατήγου. Έλαβε μέρος στις πολεμικές επιχειρήσεις στην Κρήτη (1941), στη Βόρεια Αφρική (1942-43), στα νησιά του Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα (1943 – 1945). Τιμήθηκε με πλήθος Ηθικών Αμοιβών, μερικές από τις οποίες είναι προαγωγή επ΄ ανδραγαθία, Χρυσόν Αριστείον Ανδρείας (εξάκις), Πολεμικός Σταυρός Γ΄ Τάξεως (επτάκις), Μετάλλιο Εξαιρέτων  πράξεων (Τρις), Βρετανικό Μετάλλιο Ανδρείας, Ανώτατο Παράσημο Εθνικής Αξίας της Γαλλίας.

Αμυντική Βιομηχανία

«Τα ελληνικά χέρια στραγγάλισαν την ΕΛΒΟ, την ΕΑΒ και τα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα» δήλωσε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος, μιλώντας στην κοινοβουλευτική Επιτροπή Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων στις 3 Μαΐου. Αίσθηση ωστόσο προκάλεσε η αναφορά του ΥΕΘΑ υπέρ της υποψηφιότητας της νοτιοαφρικανικής εταιρείας Paramount Group και ενώ βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη η διαγωνιστική διαδικασία για την εξαγορά της ΕΛΒΟ. Σημειώνεται ότι η εν λόγω εταιρεία έχει ιστορικό μόλις 20 ετών περίπου και επικεντρώνεται αποκλειστικά σε τροχοφόρα (κι όχι ερπυστριοφόρα) οχήματα ενώ συμμετέχει σε κοινοπραξία με την τουρκική κρατική Aselsan σε πρόγραμμα συμπαραγωγής 50 τροχοφόρων οχημάτων του Ιορδανικού Στρατού, στο πλαίσιο σχετικής συμφωνίας συνεργασίας που υπέγραψαν το Σεπτέμβριο του 2014, ο ιδιοκτήτης της Paramount, Ivor Ichikowitz με τον Hasan Canpolat, πρόεδρο της Aselsan.

Στις 9 Μαΐου 2017, ο Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας, Αντιπτέραρχος (Ι) Χρήστος Χριστοδούλου, επισκέφθηκε τις εγκαταστάσεις της Ελληνικής Αεροπορικής Βιομηχανίας στην Τανάγρα, όπου συναντήθηκε με τον Πρόεδρο του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΑΒ, Ζαχαρία Γκίκα και υψηλόβαθμα στελέχη της εταιρείας. Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης περιηγήθηκε στους χώρους συντήρησης των ιπτάμενων μέσων της Πολεμικής Αεροπορίας και ενημερώθηκε για την πρόοδο των εργασιών. 

Στις 10 Μαΐου 2017 συγκροτήθηκε από τη ΓΔΑΕΕ/ΥΠΕΘΑ Επιτροπή Επιτελικής Επεξεργασίας και Τροποποίησης Όρων για το υποπρόγραμμα «Εν Συνεχεία Υποστήριξη Follow On Support (FOS) Ο/Σ C-27J».

Στρατιωτική διπλωματία

Από 2 έως 4 Μαΐου 2017, πραγματοποιήθηκε στο Όσλο της Νορβηγίας, η 11η Σύνοδος Υπαξιωματικών των Στρατών Ξηράς των Ευρωπαϊκών Κρατών, στην οποία συμμετείχε ο Υπασπιστής Διοίκησης του ΓΕΣ. Στη Σύνοδο πραγματοποιήθηκε ανταλλαγή απόψεων αναφορικά με την αναβάθμιση του θεσμού του Υπαξιωματικού και παρουσιάσθηκαν θέματα κοινού ενδιαφέροντος.

Στις 10 Μαΐου 2017, πραγματοποιήθηκαν στην Αθήνα, οι εργασίες της 11ης Διαβαλκανικής Συνόδου Αρχηγών ΓΕΕΘΑ, με την συμμετοχή των Αρχηγών ΓΕΕΘΑ Ελλάδος, Αλβανίας, Βοσνίας-Ερζεγοβίνης, Βουλγαρίας, Μαυροβουνίου, πΓΔΜ, Ρουμανίας, Σερβίας και Τουρκίας. Στις εργασίες της συνόδου συμμετείχαν επίσης οι Πρόεδροι των Στρατιωτικών Επιτροπών ΝΑΤΟ και ΕΕ, η Διοικητής Allied Joint Force Command Naples καθώς και ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ της Σλοβενίας και ο Επιτελάρχης ΓΕΕΘΑ της Κροατίας. Η Διαβαλκανική Σύνοδος Αρχηγών ΓΕΕΘΑ θεσμοθετήθηκε, μετά από Ελληνική πρωτοβουλία, το 2007 και αποσκοπεί στην ενίσχυση της στρατιωτικής συνεργασίας, και στην ανάπτυξη των δυνατοτήτων των χωρών της περιοχής, έτσι ώστε να είναι σε θέση να αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά πιθανές προκλήσεις για την ασφάλειά τους. Η ημερήσια διάταξη των εργασιών της συνόδου διέλαβε τα ακόλουθα:

  • Παρουσίαση της προόδου του προγράμματος “South-East Europe Education and Training Network” με την εξέταση της συμπερίληψης δυνατοτήτων τηλεκπαίδευσης, και την διασύνδεση σε αυτό, Ακαδημαϊκών Ιδρυμάτων, Πανεπιστημίων, Κέντρων Εκπαίδευσης και Κέντρων Αριστείας.
  • Εξέταση της συμμετοχής στις δραστηριότητες που προτάθηκαν από την υποομάδα εργασίας για την εκπαίδευση.
  • Συνέχιση της υλοποίησης μιας κοινής άσκησης κατ΄ έτος.
  • Πραγματοποίηση ομιλίας από τον Γενικό Γραμματέα του Οργανισμού για την Ασφάλεια και την Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ), Πρέσβυ Lamberto Zannier, με θέμα: «Γεωπολιτική Σταθερότητα στη ΝΑ Ευρώπη-Ενεργειακές Οδοί». Η εν λόγω θεματική αποτελεί καινοτομία της φετινής Διαβαλκανικής Συνόδου, η οποία συνίσταται στην εισαγωγή ενότητας ανάπτυξης θέματος αμοιβαίου ενδιαφέροντος από διακεκριμένους ομιλητές, προερχόμενους από διεθνείς οργανισμούς ή τον ακαδημαϊκό χώρο.

Ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ, Ναύαρχος Ευάγγελος Αποστολάκης ΠΝ, στις τοποθετήσεις του, επισήμανε, μεταξύ άλλων, τις προκλήσεις ασφαλείας που παρατηρούνται στην Νοτιοανατολική Μεσόγειο και την Βόρειο Αφρική, περιοχές που χαρακτηρίζονται από μαζικά μεταναστευτικά ρεύματα και απειλή τρομοκρατίας. Παράλληλα ανέδειξε, ως κεντρικής σημασίας, το θέμα της ενεργειακής ασφάλειας, για το σύνολο της ευρωπαϊκής ηπείρου. Σε αυτό το πλαίσιο, σημείωσε ότι καθίσταται επιτακτική η συνεργασία των χωρών της Νοτιοανατολικής Ευρώπης με την ανάπτυξη πολύπλευρης και αποφασιστικής στρατηγικής αντιμετώπισης των αιτίων αποσταθεροποίησης της περιοχής, και άξονες αυτής, την ανταλλαγή πληροφοριών, την έγκαιρη προειδοποίηση, την ενίσχυση αμυντικών δυνατοτήτων και την ανάπτυξη στρατιωτικών συνεργασιών. Επιπρόσθετα ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ είχε συναντήσεις με όλους τους ομολόγους του καθώς και τους λοιπούς προσκεκλημένους Αξιωματούχους.

Ο Αρχηγός ΓΕΝ Αντιναύαρχος Νικόλαος Τσούνης ΠΝ, συμμετείχε στη Σύνοδο Αρχηγών των Ευρωπαϊκών Ναυτικών (CHENS), που διοργανώθηκε από το Γερμανικό Ναυτικό στο Αμβούργο, το διήμερο 11-12 Μαΐου 2017. Τη Σύνοδο απασχόλησαν μεταξύ άλλων θέματα υπό τον τίτλο «Δημογραφικό και Διαχείριση Ανθρώπινου Δυναμικού», «Υψηλή Τεχνολογία και Διαχείριση Προσωπικού στο Θαλάσσιο Περιβάλλον», «Διαχείριση Κρίσεων – Προκλήσεις και Περιορισμοί Δεξαμενής Δυνάμεων» και «Το Θαλάσσιο Περιβάλλον ως Πεδίο Υβριδικού Πολέμου – Παραδείγματα, Παραλληλισμοί, Προβλέψεις». Κατά την πρώτη ημέρα της Συνόδου, ο Αρχηγός ΓΕΝ πραγματοποίησε συναντήσεις διαδοχικά με τους ομολόγους του της Ρουμανίας, Βουλγαρίας, Γερμανίας, Ιταλίας και Τουρκίας, ενώ τη 2η ημέρα είχε σύντομες συναντήσεις με τους Αρχηγούς των Ναυτικών της Σλοβενίας, της Κροατίας και της Αλβανίας.

Ο Αρχηγός του ΓΕΑ Αντιπτέραρχος (Ι) Χρήστος Χριστοδούλου  συμμετείχε στο ετήσιο συνέδριο των Αρχηγών Πολεμικών Αεροποριών των χωρών της Ευρώπης (EURAC), που πραγματοποιήθηκε στο Βερολίνο το διήμερο 10- 11 Μαΐου 2017. Τα θέματα που συζητήθηκαν αφορούσαν στην ανάγκη διαρκούς συνεργασίας των Αεροποριών των ευρωπαϊκών χωρών, σε διάφορα προγράμματα, στη χρήση και εκμετάλλευση των μη επανδρωμένων αεροσκαφών (UAV), στις δυνατότητες των αεροσκαφών 5ης γενιάς, καθώς επίσης και στη μελλοντική διαλειτουργικότητα και αμυντικό σχεδιασμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Στο πλαίσιο του συνεδρίου, ο Αρχηγός είχε κατ’ ιδίαν συναντήσεις με ομολόγους του, με τους οποίους συζήτησε θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος.

Σώματα Ασφαλείας

Εξαιρετική διάκριση πέτυχε η Διεύθυνση Ειδικών Αστυνομικών Δυνάμεων (ΔΕΑΔ) της Ελληνικής Αστυνομίας, σε διεθνή διαγωνισμό που πραγματοποιήθηκε μεταξύ 30 Απριλίου – 4 Μαΐου 2017, στο Αμάν της Ιορδανίας. Οι ομάδες διαγωνίστηκαν σε επτά διαφορετικά αγωνίσματα και επιχειρησιακά σενάρια, μεταξύ των οποίων αεροπειρατεία, εισβολή σε κτίριο με τρομοκράτες, ταχύτητα, δύναμη, αντοχή, σκοπευτική ικανότητα, κ.λπ. Η ΕΛΑΣ συμμετείχε στον διαγωνισμό με μία ομάδα της ΕΚΑΜ, η οποία κατέκτησε την πέμπτη θέση στη συνολική βαθμολογία, ανάμεσα σε 37 ομάδες ειδικών επιχειρήσεων αστυνομιών απο 17 χώρες του κόσμου. Σημειώνεται, ότι σε δύο από τα αγωνίσματα η ελληνική ομάδα κατέκτησε την τρίτη θέση.

Ανατολικός Παρατηρητής

Από 13 έως 26 Μαΐου 2017 διεξάγεται η ετήσια αεροναυτική άσκηση μεγάλης κλίμακας DENİZKURDU-2017 στη θάλασσα του Μαρμαρά, του Αιγαίου και της Ανατολικής Μεσογείο, υπό την επίβλεψη του Αρχηγού Στόλου του TDK Αντιναυάρχου Veysel Kösele. Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση του Τουρκικού Ναυτικού, στην άσκηση συμμετέχουν 14 φρεγάτες, 6 κορβέτες, 17 ΤΠΚ, 9 υποβρύχια, 6 πλοία ναρκοπολέμου, 13 πλοία υποστήριξης, 4 περιπολικά σκάφη, 4 αεροσκάφη ναυτικής συνεργασίας, 19 ανθυποβρυχιακά ελικόπτερα, 7 ομάδες των SAT και 2 ομάδες SAS ενώ θα εκτελεστούν 7 αεροπορικές αποστολές με 2 εξόδους ΑΣΕΠΕ και μία έξοδο αεροσκάφος ρυμούλκησης στόχου. Η Τουρκική Ακτοφυλακή συμμετέχει με ένα πλοία έρευνας-διάσωσης (περιπολικό ανοικτής θαλάσσης), ένα ελικόπτερο και 8 ακταιωρούς.   

Ομάδα ειδικών δυνάμεων της Τουρκικής Αστυνομίας που είχε στήσει ενέδρα για εντοπισμό ανταρτών του ΡΚΚ με θερμικές κάμερες τις νυχτερινές ώρες της 12ης Μαΐου 2017 σε ορεινή περιοχή της Αντιόχειας (Hatay) άνοιξε πυρ κατά ομάδας της Χωροφυλακής που περιπολούσε στην ίδια περιοχή, με αποτέλεσμα να σκοτωθεί ο Μόνιμος Υπαξιωματικός Niyazi Elçin και να τραυματιστεί ένας αστυνομικός και ένα ακόμη μέλος της Χωροφυλακής. Παράλληλα, υπέκυψε στα τραύματά του ο Μόνιμος Επιλοχίας Hüseyin Işık, ο οποίος είχε τραυματιστεί σε συμπλοκές με αντάρτες του ΡΚΚ στο Şırnak. Σημειώνεται ότι στο πλαίσιο τουρκικών εκκαθαριστικών επιχειρήσεων στην περιοχή του Şırnak εντοπίστηκε στις 8 Μαΐου 2017 κρύπτη οπλισμού ανταρτών του ΡΚΚ, όπου μεταξύ άλλων είχε αποθηκευτεί φορητός εκτοξευτής αντιαεροπορικών βλημάτων τύπου 9K310 IGLA-1 (κατά ΝΑΤΟ: SA-16).

Από 9 έως 12 Μαΐου 2017 πραγματοποιήθηκε στην Κωνσταντινούπολη η 13ης Διεθνής Έκθεση Αμυντικής Bιομηχανίας IDEF 2017 που διοργανώθηκε από το Ίδρυμα για την Ενίσχυση των Τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων (TSKGV) υπό την αιγίδα της τουρκικής Προεδρίας. Αναλυτική παρουσίαση και αποκλειστικές πληροφορίες για εκθέματα ιδιαιτέρου ενδιαφέροντος προσεχώς από την e-Amyna.