Ανασκόπηση εβδομάδας #47

23
1449

Υπό άκρως ρεαλιστικές συνθήκες, από τις οποίες εξήχθησαν πολύτιμα συμπεράσματα, πραγματοποιήθηκε η μεγάλης κλίμακας Άσκηση ΚΑΤΑΙΓΙΣ-2017 από Κυριακή 28 Μαΐου έως Παρασκευή 02 Ιουνίου 2017, στην περιοχή του Κεντρικού, Βορείου και Βορειανατολικού Αιγαίου Πελάγους, με τη συμμετοχή του συνόλου των μονάδων του ΠΝ σε διαθεσιμότητα. Ο Αρχηγός ΓΕΝ Αντιναύαρχος Νικόλαος Τσούνης ΠΝ, συνοδευόμενος από τον Αρχηγό Στόλου Αντιναύαρχο Ιωάννη Παυλόπουλο ΠΝ, επέβη στη φρεγάτα ΝΑΒΑΡΙΝΟΝ όπου ενημερώθηκε για την εξέλιξη της άσκησης και παρακολούθησε αεροναυτικές δραστηριότητες επιχειρησιακής εκπαίδευσης του Στόλου.

Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων «Μέγα το της Θαλάσσης Κράτος», ο Αρχηγός ΓΕΝ Αντιναύαρχος Νικόλαος Τσούνης ΠΝ εκφώνησε ομιλία με θέμα «Η διαχρονική σημασία της Ναυτικής Ισχύος ως παράγοντας Εθνικής Ισχύος» στο Δημοτικό Θέατρο Αλεξανδρούπολης την 01 Ιουνίου 2017, σημειώνοντας, μεταξύ άλλων, πως «ζούμε σε έναν πλανήτη όπου το 70% του καλύπτεται από νερό, το 80% του παγκόσμιου πληθυσμού ζει σε μία απόσταση 100 μιλίων από τις ακτές και το 90% του παγκόσμιου εμπορίου διακινείται μέσω θαλάσσης. Τεχνητά νησιά και πλωτές ανεμογεννήτριες κατασκευάζονται την ίδια στιγμή που η ανάπτυξη και χρήση μη επανδρωμένων υποβρύχιων και επιφάνειων οχημάτων σημειώνει εκρηκτική αύξηση. Πρωτοποριακές τεχνολογίες αιχμής, όπως η νανοτεχνολογία, η μικρο-ρομποτική, η τρισδιάστατη εκτύπωση, η τεχνητή νοημοσύνη, τα έξυπνα δίκτυα, η τεχνολογία stealth και άλλες, τυγχάνουν ευρείας εφαρμογής στο θαλάσσιο περιβάλλον. Ως εκ τούτου γίνεται εύκολα αντιληπτό ότι η θάλασσα θα εξακολουθήσει να κατέχει δεσπόζουσα θέση εξαιρετικής σημασίας για το διεθνές οικονομικό σύστημα ως το κατ’ εξοχήν πεδίο και μέσο μεταφοράς αγαθών του πλανήτη και εφαρμογής καινοτόμων τεχνολογιών. Παράλληλα η αξία των πηγών και των πόρων που κρύβει μέσα της θα αναβαθμιστούν έτι περαιτέρω, όπως άλλωστε αποδεικνύουν και οι συνεχώς αυξανόμενοι ανταγωνισμοί για τους ενεργειακούς θησαυρούς» και αναφερόμενος στη ρήση του Χαρίλαου Τρικούπη («Κάθε ημέρα που παρέρχεται άνευ ναυτικής παρασκευής αποτελεί καταστροφή για τον τόπο μας»), υπογράμμισε πως η «χαραχθείσα πλεύση που πρέπει απαρέγκλιτα να τηρηθεί από το σύνολο των δρώντων και ανεξαρτήτως των επικρατουσών δυσμενών ‘καιρικών συνθηκών’. Όχι μόνο δεν δικαιούμαστε να μην επιτύχουμε αλλά οφείλουμε να καταστήσουμε εφικτό το φαινομενικά ανέφικτο». Την ίδια ημέρα πραγματοποιήθηκε εντυπωσιακή επίδειξη της Διοίκησης Υποβρυχίων Καταστροφών στο Φάρο Αλεξανδρουπόλεως.

https://www.facebook.com/AthanasiosSismanis/posts/1002579179878140?pnref=story

Από 21 έως 31 Μαΐου 2017 πραγματοποιήθηκε στη Σερβία συνεκπαίδευση Μονάδων Ειδικών Επιχειρήσεων Ελλάδας-Σερβίας, με συμμετοχή στελεχών του Ειδικού Τμήματος Αλεξιπτωτιστών (ΕΤΑ) και της 63ης Ταξιαρχίας Ειδικών Δυνάμεων της Σερβίας, στο πλαίσιο της άσκησης FALCON- 2017. Η άσκηση περιέλαβε συνεκπαίδευση σε αντικείμενα διοίκησης και ελέγχου ειδικών επιχειρήσεων σε τακτικό επίπεδο, διείσδυσης ειδικής ομάδας με άλμα ελευθέρας πτώσης από μεγάλο ύψος, καθώς και σε αντικείμενα παροχής Α΄ Βοηθειών στη μάχη και ποικίλων βολών / βολών μάχης ταχείας αντίδρασης.

Aπό 22 έως 26 Μαΐου 2017, Σχηματισμοί της ΑΣΔΕΝ και της 1ης Στρατιάς διεξήγαγαν πλήθος επιχειρησιακών εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων, στο πλαίσιο των επιχειρήσεων αποτροπής, επιβεβαιώνοντας την υψηλή ετοιμότητα και το επιθετικό πνεύμα. Από πλευράς ΑΣΔΕΝ συμμετείχαν συνολικά 295 Αξιωματικοί και 1.832 Οπλίτες, 158 Ερπυστριοφόρα Οχήματα, 196 Οχήματα Γενικής Χρήσης, 19 Πλωτά Μέσα κι αριθμός ελικοπτέρων της 1ης ΤΑΞΑΣ ενώ από πλευράς 1ης Στρατιάς συμμετείχαν συνολικά 482 Αξιωματικοί και 1.965 Οπλίτες, 153 Ερπυστριοφόρα Οχήματα, 446 Οχήματα Γενικής Χρήσης κι αριθμός Ελικοπτέρων της 1ΗΣ ΤΑΞΑΣ.

Από τη Δευτέρα 8 έως και την Τετάρτη 10 Μαΐου 2017, πραγματοποιήθηκε επιχειρησιακή εκπαίδευση του συνόλου των Μονάδων και Ανεξαρτήτων Υπομονάδων της 71 Αερομεταφερόμενης Ταξιαρχίας.

Στις 31 Μαΐου 2017, η ΑΣΔΕΝ με την 88 ΣΔΙ «ΛΗΜΝΟΣ», στο πλαίσιο των επιχειρήσεων αποτροπής, εκτέλεσε Βολές Πυροβολικού στον Άγιο Ευστράτιο.

Από τη Δευτέρα 29 Μαΐου έως την Παρασκευή 02 Ιουνίου 2017, πραγματοποιήθηκε η ΤΑΜΣ ΔΗΜΟΚΡΙΤΟΣ – 2017 από την ΧΧV Tεθωρακισμένη Ταξιαρχία, κατά την οποία συνεκπαιδεύθηκαν οι Ανθυπολοχαγοί Τάξης 2016, όλων των Όπλων και του Υγειονομικού, που φοιτούν στα Τμήματα Βασικής Εκπαίδευσης των Σχολών Εφαρμογής, σε τακτικά αντικείμενα και αντικείμενα μάχης. Πρόθεση του ΓΕΣ είναι η αναβάθμιση της επιχειρησιακής εκπαίδευσης που διεξάγεται στις Σχολές Εφαρμογής, ώστε υπό ρεαλιστικές συνθήκες να επιτευχθεί, μέσω της συνέργειας, η περαιτέρω κατανόηση, εξοικείωση και πρακτική εξάσκηση στην τακτική χρησιμοποίηση των Όπλων και του Υγειονομικού, σε όλες τις φάσεις του αγώνα.
Με την ΤΑΜΣ «ΔΗΜΟΚΡΙΤΟΣ – 2017» επετεύχθη η ανάπτυξη πνεύματος συνεργασίας, η διαμόρφωση κοινού πλαισίου σκέψης και συναντίληψης από τους νέους Ανθυπολοχαγούς,  υπό ρεαλιστικές συνθήκες. Συνεξετάσθηκαν:

  • Εκπαίδευση – επίδειξη στην Περισυλλογή Βαρέως Τεχνικού Υλικού, που εκτελέσθηκε από την ΧΧΙ Τεθωρακισμένη Ταξιαρχία, όπου εφαρμόσθηκαν οι διαδικασίες περισυλλογής βεβλαμένων ή ακινητοποιημένων στο πεδίο της μάχης Αρμάτων Μάχης και Τεθωρακισμένων Οχημάτων.
  • Επίδειξη από την ΧΧΙV Τεθωρακισμένη Ταξιαρχία εκτέλεσης βολών, με πραγματικά πυρά, Τακτικού Συγκροτήματος Επιλαρχίας Μέσων Αρμάτων, όπου εξετάσθηκε η ισχύς πυρός, καθώς και η διοίκηση και ο έλεγχος του συνόλου των πυρών του Τακτικού Συγκροτήματος.

Από την Δευτέρα 29 Μαΐου έως την Παρασκευή 2 Ιουνίου 2017 πραγματοποιήθηκε η Εθνική Διακλαδική Άσκηση Κυβερνοάμυνας ΠΑΝΟΠΤΗΣ 2017, υπό το συντονισμό του ΓΕΕΘΑ. Στην άσκηση συμμετείχαν οι Ένοπλες Δυνάμεις, φορείς του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα καθώς και της ακαδημαϊκής κοινότητας. Περισσότεροι από 200 ασκούμενοι από όλη τη χώρα εκπαιδεύτηκαν στην αντιμετώπιση περιστατικών κυβερνοάμυνας, με σκοπό την συντονισμένη ανταπόκριση σε υψηλού επιπέδου κυβερνοεπιθέσεις, σε επιχειρησιακό και τακτικό επίπεδο. Τα εκπαιδευτικά αντικείμενα κάλυψαν χαρακτηριστικές δράσεις κυβερνοάμυνας όπως ανάλυση ιομορφικού λογισμικού, ψηφιακή ανάλυση σκληρού δίσκου, έλεγχο ευπαθειών εφαρμογών διαδικτύου, εντοπισμό και ανάλυση παραβίασης δικτυακής υποδομής κλπ.

Από τις 29 Μαΐου 2017 ξεκίνησε η άφιξη προσωπικού και μέσων της Βρετανίας και της Ισπανίας στο λιμένα και το αεροδρόμιο της Αλεξανδρούπολης, στο πλαίσιο της άσκηση Noble Jump 2017 που θα διεξαχθεί το διάστημα 6 – 14 Ιουνίου με τη συμμετοχή 4.000 στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων από την Αλβανία, Βουλγαρία, Βρετανία ΗΠΑ, Ισπανία, Λεττονία, Ρουμανία, Νορβηγία, Ολλανδία, Πολωνία. Η άσκηση σχεδιάστηκε από το επιτελείο της Συμμαχικής Διακλαδικής Διοικήσεως Νάπολης (Allied Joint Force Command Naples), και στοχεύει στον έλεγχο των διαδικασιών αναπτύξεως και λειτουργικότητος του επιχειρησιακού συμμαχικού σχηματισμού Διακλαδική Δύναμη Επιχειρήσεων Πολύ Υψηλής Ετοιμότητος (Very High Readiness Joint Task Force: VJTF). Η Ελλάδα συμμετέχει στην άσκηση παρέχοντας υπηρεσίες «φιλοξενούντος έθνους» τόσο κατά την φάση της αναπτύξεώς τους (29 Μαΐου – 2 Ιουνίου 2017), όσο και κατά την φάση της αναδιπλώσεώς τους (17 – 22 Ιουνίου 2017) των συμμετεχόντων.

Στρατιωτική διπλωματία

Από τις 29 έως και 31 Μαΐου 2017, πραγματοποιήθηκε επίσκεψη αντιπροσωπείας του ΓΕΕΘΑ στην έδρα των Πολωνικών Αρχών Τυποποίησης στη Βαρσοβία,  με επικεφαλής τον Αρχιπλοίαρχο Δημήτριο Καβουλάκο ΠΝ, Διευθυντή Διεύθυνσης Αμυντικής Σχεδίασης και Προγραμματισμού ΓΕΕΘΑ. Κατά την επίσκεψη συμφωνήθηκε η συνδιοργάνωση εκπαιδευτικών ενοτήτων τυποποίησης ΝΑΤΟ, οι οποίες προγραμματίζεται να πραγματοποιηθούν στο Κέντρο Εκπαίδευσης Ναυτικής Αποτροπής (ΚΕΝΑΠ) στην Κρήτη, αρχής γενομένης τον Οκτώβριο 2017 με την διεξαγωγή πιλοτικού σχολείου. Οι ανωτέρω δράσεις προκύπτουν από την εφαρμογή του πλαισίου υλοποίησης του Στρατηγικού Σχεδιασμού ΝΑΤΟ για την επαύξηση της διαλειτουργικότητας και τυποποίησης της Συμμαχίας, σύμφωνα με το οποίο η Ελλάδα σε συνεργασία με την Πολωνία ανέλαβαν στο επίπεδο της Ανώτατης Επιτροπής Τυποποίησης ΝΑΤΟ (Committee for Standardization/CS) το ρόλο των επικεφαλής κρατών (lead nations), με σκοπό τη διαμόρφωση και υλοποίηση ενός σχεδίου δράσεως ενίσχυσης της εκπαίδευσης στην τυποποίηση ΝΑΤΟ.

Στις 9 Μαΐου 2017, ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ, Ναύαρχος Ευάγγελος Αποστολάκης ΠΝ, υποδέχθηκε τον Ανώτατο Συμμαχικό Διοικητή Μετασχηματισμού (Supreme Allied Commander Transformation-SACT), General Denis Mercier, ο οποίος πραγματοποιεί επίσκεψη στην Ελλάδα. Κατά τις διμερείς επαφές, συζητήθηκε το ευρύτερο πλαίσιο των προκλήσεων ασφαλείας που αντιμετωπίζει η συμμαχία, καθώς και οι προοπτικές μετεξέλιξης της. Ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ επισήμανε μεταξύ άλλων:

-Την συνεχή παραβατική συμπεριφορά μέσων των τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων στο Αιγαίο.
-Την γεωπολιτική αστάθεια που παρατηρείται στην ευρύτερη περιοχή.
-Τις πρωτοβουλίες που αναλαμβάνουν οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις για την προώθηση της στρατιωτικής συνεργασίας με κράτη των Βαλκανίων, της Βόρειας Αφρικής και της Μέσης Ανατολής.
-Την απαίτηση  εκσυγχρονισμού της συμμαχικής δομής διοίκησης και ειδικότερα της νότιας πτέρυγας της συμμαχίας, προκειμένου να ανταποκρίνεται πληρέστερα στις προκλήσεις ασφαλείας.
-Την επιτυχή διεξαγωγή της 11ης Διαβαλκανικής Συνόδου Αρχηγών ΓΕΕΘΑ στην Αθήνα από 9 έως 11 Μαΐου 2017, η οποία αποτελεί έναν περιοχικό μηχανισμό στρατιωτικής συνεργασίας.
-Την σκοπιμότητα συνέχισης της νατοικής επιχείρησης ανάσχεσης των προσφυγικών ροών στο Αιγαίο.
-Την περαιτέρω προώθηση της χρησιμοποίησης του ΚΕΝΑΠ στον τομέα της εκπαίδευσης στην θαλάσσια ασφάλεια επ’ ωφελεία τόσο κρατών μελών της συμμαχίας, όσο και τρίτων χωρών, στο πλαίσιο της εξωστρεφούς δράσης του ΝΑΤΟ.

Ο SACT στις τοποθετήσεις του σημείωσε ότι η Ελλάδα αποτελεί έναν ιδιαίτερα αξιόπιστο σύμμαχο του ΝΑΤΟ, τονίζοντας παράλληλα ότι οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις χαίρουν διεθνούς αναγνώρισης ενώ εξήρε και την συνεισφορά τους στις συμμαχικές δράσεις.   Ο General Denis Mercier, κατά την παραμονή του στο ΓΕΕΘΑ, ενημερώθηκε επίσης για την αμυντική πολιτική της Ελλάδας καθώς και για τα σοβαρά θέματα και τις προτεραιότητες των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων. Στις 30 Μαΐου 2017 ο SACΤ, μαζί με τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ, επισκέφθηκε το Ναύσταθμο Κρήτης, το Κέντρο Εκπαίδευσης Ναυτικής Αποτροπής (ΚΕΝΑΠ), την 115 Πτέρυγα Μάχης και Πεδίο Βολής Κρήτης.

Στις 29 Μαΐου 2017 υπεγράφη το Πρόγραμμα Στρατιωτικής Συνεργασίας (ΠΣΣ) μεταξύ της Ελλάδας και της Κίνας από το Διευθυντή της Διευθύνσεως Διεθνών Σχέσεων του ΓΕΕΘΑ, Ταξίαρχο Μιλτιάδη Γρυλλάκη και τον Ακόλουθο Άμυνας της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας στην Αθήνα, Ανώτερο Συνταγματάρχη (Senior Colonel) Xu Dazhuang. Στις 2 Ιουνίου 2017, 6μελής υψηλόβαθμη αντιπροσωπεία των Κινεζικών Ενόπλων Δυνάμεων επισκέφθηκε το ΓΕΕΘΑ όπου τους έγινε παρουσίαση επί θεμάτων ακαδημαϊκής και στρατιωτικής εκπαίδευσης των παραγωγικών σχολών των ΕΔ. Επίσης επισκέφθηκαν την Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων, όπου ενημερώθηκαν για την οργάνωση και λειτουργία της.

Αμυντική Βιομηχανία

Στις 24η Μαΐου 2017 πραγματοποιήθηκε η 1η Ημερίδα Συνεργασίας Αμυντικής Βιομηχανίας Ελλάδας-Σερβίας στο Βελιγράδι, κατόπιν πρωτοβουλίας της ΓΔΑΕΕ/ΥΠΕΘΑ. Από πλευράς Ελληνικής Αμυντικής Βιομηχανίας (ΕΑΒΙ) συμμετείχαν ο Πρόεδρος του ΣΕΚΠΥ και εκπρόσωποι των εταιρειών ΑΚΜΟΝ, ATESE, ΕΓΝΑΤΙΑ ΧΥΤΗΡΙΑ, ΕΑΒ, ΕΑΣ, INTRACOM DEFENSE ELECTRONICS, ISI, ΤΗΕΟΝ.

Η ΘΕΩΝ Αισθητήρες Α.Ε.Β.Ε. ανακοίνωσε την υπογραφή στρατηγικής συμφωνίας που την καθιστά επίσημο προμηθευτή – βιομηχανικό συνεργάτη των προηγμένης τεχνολογίας αιχμής αισθητήρων υπέρυθρης ακτινοβολίας βραχέως κύματος SWIR και αντίστοιχων προϊόντων της Sensors Unlimited Inc. και της N2 Imaging Systems, οι οποίες αμφότερες ανήκουν στην United Technology Corporation (UTC Aerospace Systems).

Εθνική Φρουρά

Στο πλαίσιο της επιχειρησιακής ετοιμότητας των Ναυτικών Μονάδων, η Διοίκηση Ναυτικού της Εθνικής Φρουράς διεξήγαγε την ετήσια άσκηση ΤΑΜΣ «ΒΕΛΟΣ-2017», από 12 μέχρι 15 Μαΐου 2017. Eκτελέστηκαν επιχειρήσεις θαλάσσιας επιτήρησης, θαλάσσιας απαγόρευσης, ναυτικής αποτροπής και ειδικές επιχειρήσεις από άνδρες της ΜΥΚ, μεταξύ άλλων και νηοψία με αξιοποίηση του πλοίου γενικής υποστηρίξεως ΑΛΑΣΙΑ (Α620).

Από 31 Μαΐου έως 2 Ιουνίου 2017 οι Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις συμμετείχαν με το Ταχύ Περιπολικό Κατευθυνομένων Βλημάτων (ΤΠΚ) ΣΤΑΡΑΚΗΣ, ένα αεροσκάφος C-130 και προσωπικό της 31 ΜΕΕΔ, στην Πολυεθνική ΆσκησηςΠολιτικοστρατιωτικής Συνεργασίας (CIMIC) ΑΡΓΟΝΑΥΤΗΣ-17, η οποία διεξήχθη στην Κύπρο. Σκοπός της άσκησης ήταν η εξάσκηση των συμμετεχόντων στις διαδικασίες παροχής ανθρωπιστικής βοήθειας κατά την διάρκεια επιχειρήσεων εκκένωσης αμάχων και έρευνας – διάσωσης. H άσκηση πραγματοποιήθηκε υπό συντονισμό του Αρχηγού ΓΕΕΦ με τη συμμετοχή συνολικά 10 Αεροπορικών και 12 Ναυτικών Μέσων, καθώς και προσωπικού της Κυπριακής Δημοκρατίας, της Ελλάδας, της Γαλλίας, του Ηνωμένου Βασιλείου, των ΗΠΑ και της Αιγύπτου, υπό το συντονισμό και επιχειρησιακό έλεγχο του ΚΣΕΔ. Ο συντονισμός της επιχείρησης καθώς και η διαχείριση της κρίσης κατά την 3η Φάση (σοβαρό ναυτικό ατύχημα σε ανοικτή θάλασσα) εκτελέστηκαν για πρώτη φορά φέτος από το νέο Συντονιστικό Κέντρο «ΖΗΝΩΝ» στο οποίο συγκλήθηκε και η Συντονιστική Ομάδα Χειρισμού Κρίσεως (ΣΟΧΚ), η οποία αποτελείται από εκπροσώπους όλων των εμπλεκομένων Κρατικών Υπηρεσιών. Την 4η και τελική Φάση (αεροπειρατεία και κατάσταση ομηρίας από τρομοκράτες) παρακολούθησαν μεταξύ άλλων, πρέσβεις ή εκπρόσωποι των ΗΠΑ, Βρετανίας, Ουκρανίας, Ισραήλ, Κίνας, Σλοβακίας, Ινδίας, Ομάν, Βουλγαρίας, Πολωνίας, Ιορδανίας, Ελβετίας, Ισπανίας, Ιράν, Αιγύπτου, Φιλανδίας, Βραζιλίας, Συρίας, Αυστρίας, Ιταλίας, Ελλάδας, Γαλλίας και Παλαιστίνης.

 Ανατολικός Παρατηρητής

Τροφική δηλητηρίαση υπέστησαν συνολικά 1.049 νεοσύλλεκτοι της 1ης Μ/Π Ταξιαρχίας Εκπαίδευσης στη Μαγνησία (Manisa), μεταξύ των οποίων και ο οπλίτης Hüsnü Özel που κατέληξε. Το γεγονός αποδίδεται σε ελλιπώς μαγειρεμένο κρέας από την εταιρεία catering του Στρατοπέδου, η οποία έχει αναλάβει τη σίτιση συνολικά 12 Μονάδων σε ολόκληρη την Τουρκία. Παρόμοια συμπτώματα παρουσίασαν και 64 οπλίτες του 6ου Συντάγματος Καταδρομών Χωροφυλακής στην ίδια περιοχή στις 26 Μαίου, το συμβάν ωστόσο αποδίδεται σε ίωση «λόγω αλλαγής του καιρού». Σε δηλώσεις της, η βουλευτής Μαγνησίας της αξιωματικής αντιπολίτευσης Tur Yıldız Biçer επέκρινε την απόφαση της ισλαμικής κυβέρνησης να κλείσει τα στρατιωτικά νοσοκομεία (τα οποία μεταβιβάστηκαν στην αρμοδιότητα του υπουργείου Υγείας μετά το πραξικόπημα) σε μια περιοχή όπως αυτή της Σμύρνης όπου «υπηρετούν πάνω από 10.000 στρατιώτες». 

Σύμφωνα με απάντηση του υπουργού Άμυνας της Τουρκίας Fikri Işık στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου, ο αριθμός των αποταχθέντων μονίμων στελεχών των Τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων ξεπέρασε τους 7.800 μετά το πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου. Σε αυτούς προστίθενται οι 16.409 μαθητές, σπουδαστές και δόκιμοι που εκδιώχθηκαν από τα καταργηθέντα στρατιωτικά σχολεία και τις παραγωγικές σχολές αξιωματικών-υπαξιωματικών των τριών Κλάδων. Οι τελευταίες ενοποιήθηκαν υπό το Πανεπιστήμιο Εθνικής Άμυνας, το οποίο για το τρέχον ακαδημαϊκό έτος έχει δεχθεί συνολικά 5.200 σπουδαστές.

Τις προηγούμενες ημέρες πραγματοποιήθηκε η άσκηση ANADOLU PANTERİ-2017, υπό τη διοίκηση του 3ου Σώματος Στρατού/NRDC-TR, στο πλαίσιο ελέγχου των διαδικασιών ανάπτυξης της Διακλαδικής Δύναμης Επιχειρήσεων Πολύ Υψηλής Ετοιμότητος (VJTF) του ΝΑΤΟ. Στην άσκηση συμμετείχαν άρματα μάχης και τεθωρακισμένα οχήματα της 8ης Μηχανοκίνητης Ταξιαρχίας του 2ου Σώματος Στρατού, τα οποία φορτώθηκαν στο Πλοίο Μεταφοράς Προσωπικού İSKENDERUN (Α1600) και το αποβατικό σκάφος Ç157 του Τουρκικού Ναυτικού.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του Kokpit Aero, ο Τουρκικός Στρατός θα παραλάβει τελικά 49 επιθετικά ελικόπτερα T-129B, ένα θα παραμείνει στην κατασκευάστρια ΤΑΙ για δοκιμές και τα 9 Τ-129Α (EDH) της αρχικής παραγγελίας θα διατεθούν στην Τουρκική Αστυνομία για την προστασία του προέδρου Recep Tayyip Erdogan.

Σφοδρή κριτική δέχεται το Υφυπουργείο Αμυντικών Βιομηχανιών (SSM) της Τουρκίας για τη μη υλοποίηση του προγράμματος εγκατάστασης συστήματος προειδοποίησης αποφυγής εμποδίων σε 172 ελικόπτερα του Τουρκικού Στρατού παρά το γεγονός ότι η σχετική επιχειρησιακή απαίτηση είχε καταγραφεί το 2010 και το πρόγραμμα έχει εκκινήσει από το 2014. Σύμφωνα με τουρκικά δημοσιεύματα, τα 9 μείζονα περιστατικά ασφαλείας τουρκικών ελικοπτέρων που αποδίδονται επισήμως σε πρόσκρουση εμποδίων οδήγησαν στο θάνατο 50 συνολικά στρατιωτικούς τα τελευταία 24 χρόνια:

  • 10 Αυγούστου 1993: Συντριβή S70 Blackhawk στο Tunceli, 3 νεκροί
  • 12 Νοεμβρίου 1996: Συντριβή S70 Blackhawk στο Van, 10 νεκροί
  • 14 Σεπτεμβρίου 1997: Συντριβή S70 Blackhawk στο Van, 6 νεκροί
  • 29 Απριλίου 2003: Συντριβή AS532 Cougar στην Σπάρτη (Isparta), 4 νεκροί
  • 16 Μαρτίου 2006: Συντριβή UH-1H στο Erzincan, 5 νεκροί
  • 10 Απριλίου 2006: Συντριβή UH-1H στο Kocaeli, 4 νεκροί
  • 11 Οκτωβρίου 2012: Συντριβή S70 Blackhawk στην Άμιδα (Diyarbakır), 1 νεκρός
  • 17 Δεκεμβρίου 2013: Συντριβή S70 Blackhawk στην Άγκυρα, 4 νεκροί
  • 31 Μαίου 2017: Συντριβή AS532 Cougar στο Sirnak, 13 νεκροί