Ανοιχτή επιστολή προς τον Πρωθυπουργό

0
1362

Αξιότιμε κ. Πρωθυπουργέ,

(1) Το 2023 καταγράφηκαν λιγότερες από 73.000 γεννήσεις παιδιών στη χώρα, αριθμός που αποτελεί τη χειρότερη επίδοση από το 1932, οπότε η ΕΛΣΤΑΤ άρχισε να δημοσιεύει σχετικά στοιχεία. Από το 2040 και εντεύθεν θα υπάρχουν λιγότεροι από 35.000 άνδρες διαθέσιμοι για στράτευση αλλά και για είσοδο στην αγορά εργασίας ετησίως.

(2) Οι πρώτοι Επαγγελματίες Οπλίτες που κατετάγησαν το έτος 2001 συμπληρώνουν φέτος το 50ο έτος της ηλικίας τους και έχοντας 22 χρόνια πραγματικής υπηρεσίας οδηγούνται σε αυτεπάγγελτη αποστρατεία. Τα επόμενα έτη αναμένεται μαζική φυγή χιλιάδων Υπαξιωματικών από το θεσμό των Επαγγελματιών Οπλιτών.  Η συγκυρία αυτή θα επιδεινώσει σοβαρά το υφιστάμενο πρόβλημα της επάνδρωσης των στρατιωτικών μονάδων, που είναι ήδη χαμηλή με δυσμενείς συνέπειες στην εκπαίδευση, την ετοιμότητα και το αξιόμαχο των στρατιωτικών μονάδων.

(3) Επιπλέον όμως, η συγκυρία της αποχώρησης χιλιάδων Επαγγελματιών Οπλιτών δίνει και τη δυνατότητα επανεξέτασης της χρησιμότητας του συγκεκριμένου θεσμού σε συνάρτηση με το κόστος του και με τη συγκριτική χρησιμότητα των κληρωτών στρατιωτών. Ο αναντικατάστατος ρόλος των κληρωτών σε πολέμους μεγάλης κλίμακας αποδείχθηκε στην Ουκρανία και οι διεθνείς τάσεις κινούνται σαφώς προς την αναβάθμιση της στρατιωτικής θητείας ή και την επαναφορά της σε χώρες που την είχαν καταργήσει.

(4) Σύμφωνα με την Eurostat (2018), η Ελλάδα είναι πανευρωπαϊκά πρώτη σε ποσοστό φοιτητών επί του πληθυσμού και τελευταία σε ποσοστό αποφοίτων.

(5) Σε διαδικτυακή σας συνομιλία με τον Στέλιο Ράμφο στο iefimerida στις 14 Νοεμβρίου 2016 είχατε ορθώς επισημάνει ότι «Η θητεία πρέπει να είναι υποχρεωτική στα 18. Σηματοδοτεί την ουσιαστική ενηλικίωση και την ανάληψη ευθύνης. ‘Όταν ο φοιτητής μπαίνει στο πανεπιστήμιο ποια είναι η ευθύνη του; Να τελειώσει τους σπουδές του στη ώρα του. Απολαμβάνει τα προνόμια αλλά δεν έχει τις ευθύνες».

(6) Στις 13 Σεπτεμβρίου 2020 είχατε δηλώσει κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στην Θεσσαλονίκη ότι θα θέσετε στον δημόσιο διάλογο την υποχρεωτική στράτευση στα 18: «Διευκολύνει πάρα πολύ τον προγραμματισμό των Ενόπλων Δυνάμεων (…) δημιουργεί καθεστώς ισότητας για όλους. Μπαίνουν όλοι την ίδια ηλικία και αν κάποιος έχει περάσει στο πανεπιστήμιο, όπως γίνεται σε Κύπρο και Ισραήλ, θα μεταθέσει την είσοδό του για ένα χρόνο και θα υπηρετήσει τη θητεία του στα 18».

(7) Αν και η αρχική εισήγηση της προηγούμενης Στρατιωτικής Ηγεσίας ήταν η αύξηση της διάρκειας της στρατιωτικής θητείας στους 14 μήνες, επελέγη τελικά το μέτρο της κλιμακωτής αύξησης της θητείας (9 μήνες για όσους υπηρετούν σε Μονάδες του Έβρου και νήσων Αιγαίου, 12 μήνες οι υπόλοιποι).

Επειδή:

Α. «Κάθε Έλληνας που μπορεί να φέρει όπλα είναι υποχρεωμένος να συντελεί στην άμυνα της Πατρίδας, σύμφωνα με τους ορισμούς των νόμων» (άρθρο 4 παρ. 6 του Συντάγματος),

Β.  Έχετε ισχυρή εντολή για μεγάλες αλλαγές και δομικές μεταρρυθμίσεις από τους Έλληνες πολίτες, που έχουν επίγνωση των αναγκών της άμυνας της Πατρίδας,

Γ. Το επερχόμενο κύμα αποχώρησης Επαγγελματιών Οπλιτών από τις Ένοπλες Δυνάμεις, αλλά και η διεθνής συγκυρία, δημιουργούν τις προϋποθέσεις για μια συνολική μεταρρύθμιση και αναβάθμιση της στρατιωτικής θητείας.

Σας καλούμε να εφαρμόσετε το μέτρο της υποχρεωτικής στράτευσης όλων των ανδρών από την ηλικία των 18 ετών και για διάρκεια 14 μηνών, με παράλληλη κατάργηση της χορήγησης αναβολής λόγω σπουδών πλην επιτυχόντων στις Στρατιωτικές Σχολές (όχι των Σωμάτων Ασφαλείας), όπως ακριβώς στην Κύπρο.

Όσοι εκπληρώνουν τις στρατιωτικές τους υποχρεώσεις θα πρέπει να λαμβάνουν εφάπαξ ή τμηματικά αφορολόγητο επίδομα ύψους 1.000 ευρώ, το οποίο θα προέλθει από ανακατανομή του σημερινού Youth Pass, δημοσιονομικού κόστους 30 εκατομμυρίων ευρώ.

Η υποχρέωση στράτευσης στα 18 προσφέρει σημαντικά πλεονεκτήματα, όπως:

(1) Ενίσχυση της Εφεδρείας, δεδομένου ότι όλοι οι ενήλικοι Έλληνες που έχουν υπηρετήσει, θα έχουν στρατιωτική εκπαίδευση από την ηλικία των 19 ετών και όχι από τα 28 ή 30 όπως συμβαίνει σήμερα.

(2) Διεύρυνση της στρατολογικής βάσης καθώς θα μειωθεί δραστικά ο αριθμός των ακατάλληλων για στράτευση και των ανυπότακτων κυρίως του εξωτερικού.

(3) Περιορισμός των υφιστάμενων σήμερα προβλημάτων κατά την διάρκεια της θητείας (έγγαμοι οπλίτες, φοιτητικές και αγροτικές άδειες κλπ). Οι 18χρονοι οπλίτες θα ασκούν απερίσπαστοι το καθήκον τους, απαλλαγμένοι οικογενειακών και επαγγελματικών υποχρεώσεων, και σε καλύτερη φυσική κατάσταση.

(4) Για τους νέους που θα σπουδάσουν δεν θα παρεμβάλλεται μεταξύ των σπουδών τους και της επαγγελματικής σταδιοδρομίας διακοπή, όπως συμβαίνει σήμερα. Θα εκπληρώνουν σε νεαρή ηλικία τις στρατιωτικές τους υποχρεώσεις και θα μπορούν απερίσπαστοι να ξεκινούν τις σπουδές τους.

(5) Αύξηση της παραγωγικότητας αφού οι πολίτες θα αποδίδονται στην κοινωνία σε μικρή ηλικία, περισσότερο ώριμοι και κατασταλαγμένοι, με δυνατότητα άμεσου επαγγελματικού προσανατολισμού, γεγονός που θα οδηγήσει νωρίτερα στη δημιουργία οικογενειών.

Όσον αφορά την παροχή δεξιοτήτων, η στρατιωτική θητεία είναι καθήκον και ως εκ τούτου δεν απαιτείται να είναι ευχάριστη ή χρήσιμη στον θητεύοντα. Αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν μπορεί να είναι. Η πρώτη και σημαντικότερη δεξιότητα που μπορούν να αποκτήσουν οι στρατεύσιμοι στη θητεία τους είναι η καλή γνώση Α’ Βοηθειών μέσα από τη ρεαλιστική και ουσιώδη εκπαίδευση σε αυτές. Με αυτόν τον τρόπο θα γίνονταν όχι μόνο καλύτεροι στρατιώτες αλλά και καλύτεροι πολίτες, με δυνατότητα να βοηθούν τους συνανθρώπους τους. Επιπλέον, αντί για την εκτροπή του Στρατεύματος σε παράλληλη δομή κατάρτισης και εκπαίδευσης (όπως επιχειρήθηκε ήδη επί θητείας Παπαντωνίου και Βενιζέλου, με αρνητικά αποτελέσματα στις ικανότητες και το ηθικό που έγιναν αργότερα ορατά), μπορεί απλώς να εκσυγχρονιστεί η παλαιόθεν χρησιμοποιούμενη πρακτική της «ειδικότητας αποκτηθείσας εν τω στρατεύματι», η οποία έδωσε βιοπορισμό και παρήγε για την κοινωνία επαρκείς επαγγελματίες (βλ. «Στρατιωτική Θητεία και Άμυνα» των Μάνου Ηλιάδη και Θάνου Ντόκου, Κείμενο Πολιτικής Νο27 του ΕΛΙΑΜΕΠ).

Αξιότιμε κ. Πρωθυπουργέ, από την στιγμή που το πολιτικό σύστημα παρέχει δικαίωμα ψήφου σε πολίτες από την ηλικία των 17, θεωρούμε αυτονόητη την υποχρέωση στράτευσης όλων από την ηλικία των 18.

Η ελληνική κοινωνία είναι πλέον ώριμη, οι Ένοπλες Δυνάμεις και η εθνική οικονομία χρειάζονται την υλοποίηση αυτής της μεταρρύθμισης.

 

Η Συντακτική Ομάδα της e-Amyna